Keressen minket
[wpml_language_selector_widget]

Vadászat

Nyári pofon

Közzétéve:

Feltöltő:

Print Friendly, PDF & Email

Fülledt levegő volt a hegyen. Kutakodva pillantottam az égre, mit tartogathat estére, és bár meleg volt, mint a kályhában, nyúlós esőfelhők húztak felettünk, és amerről jöttek komoly utánpótlás mutatkozott. Egy kevés szél is fújt, de az kitartóan.

Vacsora után összenéztünk.
–– Hova üljünk?
Barátom –– és vendéglátóm –– hátradőlt a présházi priccsen, megtörölte morzsás száját, majd csak ennyit mondott:
–– A Bányatetőre!

A Bányatetőre! Hangulatos hely. Valóban a tetőn van. Egy óvatos hintő a les előtt, körülötte pedig paradicsomi keveredésben mindenféle fajú és korú erdő. A kis tisztáson kötésig ér a fű. Mögötte a szóró… Csak egy azon áthúzó nyompár enged bepillantást a szemekhez – ahová a disznókat várjuk.

Mérgesen konstatáljuk, hogy az eső nem váratott sokat magára, szépen nekiáll. Tető van felettünk, nem ázunk, csak néha bólintunk egyet, ahogy a cseppek bágyasztó kopogása pereg. Hernyók „szórakoztatnak” minket, de csak groteszk, útkereső mozgásukkal, nem pedig jelenlétükkel. Iszonyatos mennyiség van belőlük, mindenhol ott kúsznak, tekeregnek és minden percben újabb meglepetéssel szolgálnak hol a nyakamon, hol a lábamon rádlizva. Az erdő egyik részét már pocsékra rágták. Most jön a másik fele….

Disznó nem jött. Egyáltalán semmi nem jött.

Fél tíz is lehet már, neszes az erdő. Egymásra pillantottunk –– még öt percet….

Reccs!!!

Igen. A gukkerbe nézve egy nagyobb darabnak tűnő disznót veszek észre a sűrű szélén. Áll és a szóró felé néz. Meg sem moccan, és önkéntelenül is valami ragadozó jut az eszembe, ahogy a felhők közül kivillanó telehold rászórja ezüstsugarát. Aztán, mint aki tökéletes biztonságba tudja magát, beüget a szemekhez.

A lesen ekkor már lázas pakolászás, suttogás és távcsövezés. A kocát már lehet lőni, de ez akkor eszünkbe sem jutott. Kocát nem akarunk lőni. Úgy tűnik egyedül van. A nagy fű miatt nem látszanának a malacok, tehát fülelünk és várjuk, hogy kilépjen a kocsinyomba, ahol már jobban látnánk.…

Persze mindketten magunkban fohászkodunk, hogy kan legyen. De nem látjuk rendesen. Sokat figyel, áll lélegzetvisszafojtva, hogy aztán egy fújás után tovább csámcsogjon. Mert csámcsogott teli pofával, felemelt fejjel, szinte behunyt szemmel. Élvezte a nedves estét…

Valamennyire mi is lenyugodtunk a lesen. Már húsz perce kint van. Se malac, se további disznók. Néha mintha a tökeit is látnánk. Fene egye meg ezt a „minthá”-t! Végül is kanra szavazunk. Ezt úgy beszéltük meg, hogy a sötétben hosszan egymásra néztünk, majd vállrándítva ismét ráhasaltunk a távcsövekre. A negyedik farkasszem után szomszédom idesúgta:
–– Jól van. Lődd meg!
Háhh! Lődd meg! Jópofa! Nem lőttem még disznót….

Úgy elkezdek remegni, mint egy fázó kutya. Összeszedem a puskát, belenézek. Rendben, jól látom, nem kell a lámpa. Ötvenre lehet, épp’ a tiszta részen topog.

–– Súgd merre néz, hátha nem jól látom… –– lehelem balra.
–– Most balra…. Várj, fordul!

Látom én is. Felénk néz felemelt fejjel és szaggatottan nagyokat csámcsog. Mint aki hallgatózni akar, de úgy ízlik neki a kukorica, hogy néha rá kell harapjon….

–– Most jobbra áll!

Begyorsítok…. Ráfeszülök az agyra… – Durr! A lángcsóva mögött még láttam, ahogy összedűlt….

Barátom rányomja a lámpát, én pedig ismételve őrzöm. Meg sem moccan… Egy ideig figyeljük csendben, majd kialszik a reflektor, sötétbe borul a roppant csend. A következő pillanatban nagyot puffan szomszédom tenyere a hátamon.
–– Megvan az első disznód! Gratulálok! –– és tovább döngöl a tenyere.

Most szakadok fel. Fogam csattogni kezd, úgy reszketek. A cigarettát alig bírom kihalászni a dobozból, nem talál bele az ujjam. Az eső ismét rákezd. Essen csak, tulajdonképpen nem baj ha esik, kell az a földnek, állatnak egyaránt. Zuhoghat is. Szépen beszívja a talaj, sok életnek ad majd lehetőséget… Úgy pillantok körbe, mint aki most teremtette a Világot, és látom, hogy ez így van jól. Adom a lojálist és tényleg – felőlem akár a föld is mozoghat, első disznóm nyugodtan fekszik… Legfeljebb elázunk. Nagy ügy.

Borzasztóan örülök.

A cigaretta felénél tartottam – ment már félhangosan az adomázás a lesen – amikor ritty-rotty a szóró felől.
–– Psszt! Hallod?

Nem szól semmit. Persze hogy hallja… Az első pillanatban még azt hittem, hogy újabb disznók jöttek. Még azt… Viszont nincs a fekete tömeg a szórón. A puskához kapok. Sehol a disznóm. Szörnyű balsejtelmem támad. Kifelé még bizakodó vagyok, belül azonban összeomlottam. A még a puskát markoló kezemben lévő cigaretta füstje a szemembe csavarodik. Szúr. Ez meg hogy kerül ide? –– nézem bután az ujjaim közt füstölgő csonkot, de nem ezen jár az agyam.

A disznóm elment.

Az eső esik, mossa el a nyomokat. Most már a pokolba kívánom. Esett már eleget, kell a francnak. Az alig egy perce bennem tombolt teremtő jókedvet valami iszonyú nihil veszi át. Lemegyünk. Egy kis vérfolt, rugdalódzás a magok közt, a lábak kaszálásának nyoma, semmi több. Szótlanul világítunk ide-oda, lépkedünk össze-vissza, holott mindketten tudjuk már –– csodálatosan gerinctüskén lőttem a disznót.

Hazamentünk.

A tanyában némán, de határozottan húzok le egy tele pohár fröccsöt. Mondjuk, ha a disznó mellett állnék, akkor sem tennék másként. Üveges tekintettel huppanok a sarokba. Magam elé bámulok és szinte zavar, hogy barátom nem csacsog össze-vissza. Persze, hogy nem. Ő is odavan.

Nehéz éjszakám lesz.

Vadászat

Iohannis kihirdette a medvekilövési törvényt

Print Friendly, PDF & Email

Klaus Iohannis államfő kihirdette az új medveállomány kezeléséről szóló törvényt.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Klaus Iohannis államfő kihirdette kedden a romániai medveállomány kezeléséről szóló törvényt.

Ahogyan beszámoltunk róla, ezt a Bucsecs-hegységben történt tragédia nyomán összehívott rendkívüli ülésszak során, július 15-én szavazta meg a képviselőház. Az RMDSZ által kidolgozott törvénytervezet 426 egyedre megelőzési vadászati kvótát, 55 egyedre pedig beavatkozási kvótát ír elő 2024-re és 2025-re az emberek elleni támadások és a medvék okozta károm megelőzése érdekében.

Fotó: Maszol

Ez azt jelenti, hogy újból engedélyezik a 2016-ban betiltott vadászatot a medvék túlszaporodásának kezelésére.

A tervezet kezdeményezője, Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor azt nyilatkozta, a jogszabály a környezetvédelmi minisztérium megbízásából készített tanulmányra alapoz, amely szerint Romániában 7400 és 8500 közöttire tehető a barnamedvék száma.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A kedden kihirdetett törvény előírja, hogy a vadásztársulatoknak kilövéskor genetikai mintát kell venniük, az adott pontszámot meghaladó kapitális hímmedvék, valamint a bocsos anyamedvék nem lőhetők ki, és szigorú jelentéstevési kötelezettséget vezet be a kilövések pontos nyomonkövetésére.

Tánczos Barna a Maszol megkeresésére korábban hangsúlyozta, önmagában ez az intézkedés még nem oldja meg a medve-problémát, a környezetvédelmi minisztériumnak továbbra is feladata, hogy a villanypásztorok beszerzésére a finanszírozást elindítsa.

Forrás: Maszol

 

Tovább olvasom

Vadászat

Lőkészségfejlesztő nap hivatásos vadászok részére

Print Friendly, PDF & Email

Lőkészségfejlesztő napot szerveztek hivatásos vadászoknak a Magyalosi Lőterén

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az OMVK Kiemelt programjaira beadott pályázat megvalósítására július 19-én került sor Ravazdon. A lőkészségfejlesztő napon, a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. Magyalosi Lőterén 37 hivatásos vadász jelent meg.

Fotó: OMVK

A regisztrációt követően Varga András, négyszeres Európa Bajnok és sokszoros magyar bajnok sportlövő, lőoktató tartott elméleti oktatást a jelenlévők részére. Az oktatáson a hivatásos vadászok mindennapi teendői során jellemző fegyverkezelési helyzetek, szituációk is bemutatásra kerültek, figyelemfelhívás célzattal a helyes viselkedésre, fegyverhasználatra.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A szükséges eszközök (fegyver, lőszer) felvételét követően a résztvevők, a kapott rotte-beosztások szerint jelentek meg az egyes korongvadász pályákon, ahol különböző színű és méretű, más és más vadfaj röpképét, mozgását imitáló korongra adtak le lövéseket, nem egy esetben nehezített körülmények között, megküzdve a terepi adottságokkal is.

Fotó: OMVK

A délután folyamán, a résztvevők futó disznóra történő kisgolyós lövésekkel mérhették fel lőtudásukat. A program ezen része változatos eredményekkel zárult, volt, akik kifejezetten jó köregységeket teljesítettek.

Hangulatát, szakmaiságát, megítélését tekintve, az egész rendezvény minden résztvevő megelégedése mellett zajlott.

 

Vadászüdvözlettel: Nagy Balázs hivatásos vadász alelnök – OMVK

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Újra mentes az ország a magas patogenitású madárinfluenzától

Print Friendly, PDF & Email

Magyarország visszanyerte magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) vonatkozó előírásai szerint Magyarország visszanyerte magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét. A teljes országra vonatkozó kedvező státusz lehetővé teszi az élő baromfi és baromfitermékek akadálymentes kereskedelmét az egyes harmadik országokkal.

Fotó: NÉBIH

Hazánk magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét a WOAH hivatalosan is megerősítette weboldalán. A kedvező besorolás visszamenőleg, július 3-tól érvényes, tehát az ezt követően készült baromfitermékekre már vonatkozik. A mentességről dr. Pásztor Szabolcs országos főállatorvos hivatalos levélben tájékoztatja a partnerországok illetékes hatóságait az importkorlátozások feloldása érdekében. Fontos, hogy mentességünk visszanyerésével a harmadik országok felé történő szállítások nem automatikusan indulhatnak meg, hanem meg kell várni a visszajelzésüket. A harmadik országokkal kapcsolatos naprakész kereskedelmi információkról a Nébih honlapján tájékozódhatnak az érintettek.

A mentesség visszanyerése azonban nem jelenti azt, hogy lazítani lehetne a járványvédelmi fegyelmen. A vírus vadon élő madarakban hazánkban és a környező országokban jelen van, így a kórokozó bármikor újra bekerülhet a baromfiállományokba.
Éppen ezért kiemelten fontos, hogy az állattartók mindent megtegyenek a megelőzés érdekében. A 3/2017-es, járványvédelmi minimum feltételeket előíró országos főállatorvosi határozat továbbra is érvényben van, az abban leírt feltételek teljesítése kötelező. Így például a baromfikat fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen kell etetni és itatni. A takarmányt és alomanyagot szintén zárt helyen kell tárolni, vagy utóbbit fóliával letakarni, hogy ne férjenek hozzá vadon élő madarak.

A madárinfluenza betegséggel kapcsolatosan tudnivalókról és aktuális információkról a Nébih tematikus oldalán tájékozódhatnak az érintettek.

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom