Keressen minket

Vadászat

Terítéken a nagylétai rekordbak

Közzétéve:

Feltöltő:

Print Friendly, PDF & Email

A februári metsző, hideg szélben, hatalmas hófúvásokat leküzdve, pótkocsiszámra hordta a takarmányt a két hivatásos vadászunk, Imi és Jani.

Az aznapra betervezett etetők nagy része már feltöltésre került amikor az álmosdi részen, az emlékműnél, nagy csapat őz szaladt a román határ irányából feléjük. Szabad szemmel is jól látszott, hogy egynek „valami nagyon nagy dolog” van a fején. Volt nagy kapkodás, hiszen azelőtt még sohasem látták. Egymást kérdezgették, hogy „hol a távcsövem”, miközben kiforgatták a tarisznyájuk tartalmát.

Hullott az elemózsia, repült a kesztyű, borult a forró tea mire előkerült –– természetesen, ahogy ez ilyenkor lenni szokott, a zsák legaljáról –– a kapkodva keresett távcső. Belenéztek, töröltek, majd egypárszor még megismételték ezt a mozdulatsort. Azt hitték, hogy rosszul látnak. Nem igazán magas, de annál vastagabb szárú, hatalmas rózsájú őzbak kocogott nem túl messze tőlük a rudli közepén.

Elképedve néztek össze és rögtön saccolgatni kezdtek, hány grammos is lesz ez, ha letisztít. Már-már egymásnak ugrottak a saccolást illetően, mikor észbe kaptak, hogy a pótkocsin még van némi kihelyezésre váró takarmány.

Területfoglaláskor hiába keresték a nagy bakot. Még a tisztítását sem találták. Ahogy fel-, úgy el is tűnt. Igaz, közel az államhatár, de a szomszédokhoz is messze átlátni. A határsáv túloldalán, már Erdélyben lévő, a vadászterület határától nem messze vezető műútról is mindhiába nézték pár alkalommal. A lankák között egyszerűen nyoma veszett.

Az áprilisi őzbakvadászat alkalmával hiába kerülgették a több tíz hektáros kalászosokat, lucernásokat, kukoricavetésre előkészített területeket, az elválasztó fasorokat. A titokzatos bakot sehol sem találták. Az őzbakvadászatra érkező külhoni vendégvadászok nem vihették magukkal a kétlaki nagy bak trófeáját. Igaz, így sem kellett szégyenkezni senkinek, hiszen több négyszáz, illetve két ötszáz grammos (az egyik 591) bak is feküdt a terítéken.

Már csak az őznász időszakában bízhattunk, izgatottan vártuk annak első jeleit. Aztán július utolsó harmadában elkezdődött, ekkor észleltük az üzekedés megindulására utaló első boszorkánygyűrűket.

A keresett bak augusztus 2-án alkonyatkor jelent meg egy magát kellető őzsuta nyomában, a már előzőekben leírt területrész közelében. Mintegy két percig kergetőztek a búzatarlón, majd eltűntek a kukoricásban. Innentől kezdve minden nap meglátogattuk a bakunkat, lestük minden mozdulatát. Valószínűleg igen jól érezte magát a sok őzmenyecske között, hiszen a már említett búzatarlón hol az egyiket, hol a másikat hajkurászta, jól tartva a helyét.

Üzekedésre három spanyol vendéget vártunk, akik kilencedikén meg is érkeztek. Mindhárman egy-egy nagyobb, valamint pár közepes trófeájú bakot szerettek volna lőni.

Másnap hajnalban a három vendéggel háromfelé indultunk. Induláskor közölték, hogy a plafon 450 gramm.

Szomorúan vettük tudomásul. Az álmosdi részre induló autó hazai legénysége legörbült szájszéllel nézett a reggeli portya elé, hiszen hiába van ismét „itthon” a nagy bak, nincs rá potenciális vadászunk.

Mindegyikőnk járta az előre eltervezett útvonalát, ki-ki tette a maga dolgát. Az általam kísért Miguel telefonja időközben már másodszor csörrent meg, vadászbarátai hívogatták. Felvette, majd az egyszerű honi halandó számára érthetetlen halandzsába kezdett. Amikor befejezte, széles mosollyal jelezte, hogy Ignacio meglőtte a nagyobb bakját. Udvarias mosollyal nyugtáztam és megnyugtattam, hogy ő sem apróságokkal” fog távozni.

Fél tíz volt, amikor begördültünk az udvarra. Ignacio és Luis a kísérőikkel már bent voltak. Kíváncsian jöttek az autónkhoz, egyből az ülés mögé pillantgattak. Megmustrálták Miguel első elejtett bakját, majd az övéikhez vezettek bennünket.

Először a Luis által zsákmányolt két bakot vizsgálgattuk, majd Ignacio bakjaira került a sor. Ott feküdt a kétlaki nagy bak is megüvegesedett, távolba néző szemekkel. A kísérője szerint, amikor meglátta, rögtön lőni akart. Gyors méretismertetés után –– bár számszerű adatot nem hallott kísérőjétől, csak azt, hogy jóval nagyobb az általa előre jelzett felső határnál –– sem állt el szándékától. Így aztán nekiveselkedett a lövésnek, s a nagy bak tűzben rogyott.

A terítéken senki sem tudta rendesen megbecsülni a trófea súlyát. Hiába esett eddig szinte minden évben 600 gramm fölötti bak a vadászterületen, a legmerészebb elképzelés szerint is „csak” 550 gramm körülire taksáltuk az agancsot.

A kifőzés utáni 24 óra igen nehezen akart eltelni. Többször is mérlegre helyeztük az agancsot, míg eljött a már mindenki által olyannyira várt pillanat. Körbeálltuk a mérleget és ráhelyeztük a koponyát. A digitális mérleg számlapjára pillantva szinte mindegyikőnk vagy megrogyasztotta a térdét vagy meghajolt. Így néztük, hogy mi támaszthatja ki a mérleget.

Nem volt ott semmi. A gondosan megtisztított és kifehérített őztrófea a mérleg lapjának a közepén helyezkedett el. A két agancsszár közötti kijelzőn megjelent számot mindenki kérdően mormolta: 808 gramm?! Igen! Valamennyiünk jól látta. A 24 órás, kiskoponyával számolt fizetősúly tehát 708 gramm.

Ignacio mosolyogva a szívéhez kapott, majd ezt mondta: „most gyorsan számoljuk ki, mennyit kell fizetnem”.

Hát sokat.

Az „apróbb” bakokat azért még honfitársaihoz hasonlóan ő is begyűjtötte. A végelszámolásnál a két vadásztársa Luis és Miguel sem szomorkodhatott, hiszen ők sem térhettek haza keserű szájízzel. Több 400 gramm fölötti bak is terítékre került a három nap alatt zsákmányolt húsz bak közül, a vendégek nem kis örömére. Búcsúzásnál már a tavaszi vadászati lehetőségeket beszéltük meg, megállapodva abban, hogy áprilisban találkozunk.


A nagy bak trófeája, pontszáma 170,32

Vadászat

Agancshullás – levetette fejdíszét a Körösvölgyi Állatpark gímszarvas bikája

Print Friendly, PDF & Email

A tavalyi időponthoz képest három nappal korábban, február 18-án hullajtotta le mindkét agancsszárát az állatpark gímszarvasa

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Minden év februárjában beszámolunk a Körösvölgyi Állatpark egyik jeles eseményéről a gímszarvas agancshullatásáról. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság legnagyobb bemutatóhelye Szarvason található, ahol a bemutatott állatfajok sorában természetesen a város jelképe, a gímszarvas is megtekinthető.

Fotó: Fotó: Bencsik Antal Zsolt – KMNP

A Körösvölgyi Állatpark legrégebbi lakói közé tartozik a Bátor nevű gímszarvas bika, aki idén tízedik életévét tölti be. A középkorú bika eddig évről-évre egyre nagyobb méretű és tömegű agancsot növesztett.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Bátor a tavalyi időponthoz képest három nappal korábban, február 18-án hullajtotta le mindkét agancsszárát. Az állatpark gondozói délelőtt találták meg a kifutóban a jobb és a bal szárat, melyeket azonnal le is mértek. A bal szár 108 cm, míg a jobb 106 cm hosszú volt. A két szár együttesen közel 7 kg-ot nyomott, ami körülbelül egy kilogrammal kevesebb, mint az előző évben. Bátor idei agancsának körméretei is tekintélyesek, a szárak koponyához kapcsolódó részei, az ún. rózsák, 28 és 30,5 cm körméretűek voltak.

Fotó: Fotó: Bencsik Antal Zsolt – KMNP

Az új agancs azonnal növekedésnek indult, és nyár közepére nyeri el teljes méretét. Ez idő alatt puha, erekkel sűrűn átszőtt, finom bőrréteg, úgynevezett barka védi a növekvő csontréteget, a leendő agancsot, ami akár napi 1 cm-t is képes fejlődni.

Érdemes ebben az időszakban többször is meglátogatni a gímszarvasokat, mert Bátor új agancsának növekedése pár héten belül is rohamos változást mutat.

Fotó: Fotó: Bencsik Antal Zsolt – KMNP

A Körösvölgyi Állatpark szeretettel vár minden kedves látogatót e különleges természeti folyamat megtekintésére.

Forrás: KMNP

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

HPAI vakcinabank a járványvédelem szolgálatában

Print Friendly, PDF & Email

Elérhetővé vált a HPAI madárinfluenza vírus elleni megfelelő vakcina.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Ceva-Phylaxia Zrt.-vel együttműködve HPAI vakcinabankot hozott létre. A Ceva által gyártott, magas patogenitású madárinfluenza vírus elleni vakcina ideiglenes, rendkívüli körülmények esetére vonatkozó engedélyt kapott. Ezt követően megállapodás született arról, hogy a vakcinából az oltóanyagtermelő cég készletet fog fenntartani, amelyből szükség esetén oltóanyagot tud biztosítani a hatóság számára.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

Elérhetővé vált a HPAI (highly pathogenic avian influenza) madárinfluenza vírus elleni megfelelő vakcina. A Nébih ennek köszönhetően felkészült a jövőbeni járvány(ok) során esetlegesen szükségszerűvé váló vészvakcinázásra.
Amennyiben a későbbiekben e hatósági intézkedést az aktuális járványhelyzet indokolttá teszi, gyors és hatékony segítséget fog nyújtani a vakcinabank közreműködése. A felek megállapodása szerint az oltóanyag induló mennyisége 300.000 adag.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A hazánkban legutóbb tavaly novemberben induló madárinfluenza járvány során 2024 február elejéig összesen 76 megerősített pozitív esetet dokumentált a hatóság, amelyben tíz vármegye vált érintetté. Az említett időszakban a járvánnyal összefüggésben eddig több mint 1,6 millió állat felszámolására került sor.
A betegség napjainkra lényegében állandósult. Rendszeres megjelenése rendkívül jelentős gazdasági kárt okoz. Épp ezért hazánkban szakértői csoport vizsgálja a vakcinázás lehetőségét, mint a járvány elleni védekezés esetleges hatékony, szükségszerű kiegészítő eszközét.

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom

Vadászat

Dúvadhét közös terítéke elmarad!

Print Friendly, PDF & Email

A Dúvadhét közös terítéke elmarad a veszettség miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

OMVK  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezete: A veszettséggel kapcsolatban az elmúlt hetekben a Kormányhivatal több intézkedést is foganatosított. Ezeket áttekintve arra a döntésre jutott a vármegyei Vadászkamara, hogy felelőtlenség lenne a Ragadozó Gyérítési hetet megtartani. Különösen vonatkozik ez a közös terítékre, ahova akaratlanul is kerülhetne fertőzött állat, ezzel tovább rontva a helyzeten.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

Felhívjuk a vadásztársak figyelmét, hogy a ragadozó gyérítést továbbra se hanyagolják el, de kellő körültekintéssel járjanak el, különösen az elejtett egyedek megfogása, mozgatása során.

Ahol a Kormányhivatal kötelezettséget írt elő, ott igyekezzenek azt teljesíteni.

Aki mégis úgy dönt, hogy saját hatáskörben terítéket készít, attól köszönettel vesszük, ha erről fotót küld a hivatalos e-mail címünkre.

Forrás: OMVK

Tovább olvasom
ewident logo
Cart
  • No products in the cart.