Keressen minket

Vadászat

Bócsai történet

Közzétéve:

Feltöltő:

Print Friendly, PDF & Email

2006. október 5-én nem mindennapi vadászszerencse örvendeztette meg a Bócsai Hubertus Vt. lesvadászaton résztvevő vadászait.

A hosszú száraz hetek után végre megérkezett a várva várt eső, s ez bizakodással töltötte el a vadászokat. Az elmúlt hetekben a száraz, meleg időjárásnak köszönhetően a vad nem mozdult, a lesvadászatok rendre eredmény nélkül végződtek. De most az eső áztatta vadföldek, a felfrissült levegő, a délutánra kitisztult égbolt, s nem utolsó sorban a kedvező holdfázis adta a reményt, talán ma este eredményes lesz valamelyikőjük vadászata.

A késő délutáni órákban többen találkoztak a beírókönyvnél, s latolgatták: Talán majd ma! Nem csalódtak. A nap még szinte le sem bukott, s máris szólt a puska. Nem sokkal később másodszor is lövés dördült a bócsai határban. Mint utólag kiderült, ekkor már két bika feküdt. A történetet Balog Lajos, a vt. titkára, a következőképpen mesélte el:

–– Kiderült, hogy az első bikát egyik legidősebb vadásztársunk lőtte meg, aki februárban tölti be a 77. életévét, és az első bikája. A nyugdíjas erdész-vadász érkezésünkkor elérzékenyülve mesélte el a történteket:

––– Egymás mellett kukorica és lucerna vadföld van, és a kukoricánkból váltott át, amikor kb. 80 méterről rálőtt. Úgy 100 métert rohant a lucernatáblában, majd összeesett. Lement a bikához, majd hívta a vadászmesterünket, aki nem messze volt tőle. A végtisztesség megadása közben újabb lövés dördült, a közelben levő vendégvadász is elejtett egy bikát. Az érdekességhez hozzátartozik, hogy az egész nyílt területen zajlott le, és a vendég látta, amikor idős vadásztársunk elejtette a bikáját. Meglepetésére ezután nála is megjelent egy bika.

Ezzel még nem volt vége az aznap esti vadászatnak, ugyanis a holdfénynél Balog Lajosra is rákacsintott a vadászszerencse. Erről a következőképpen mesélt:

Nekem egy saját vadföld jutott kukoricával, amit régebben már elég jól letaroltak a disznók. Egy nagy erdő mellet terült el, de közelben egy elég jártas út volt. Elég korán felültem a lesre és még naplemente előtt három egymást követő nagy ágroppanásra lettem figyelmes, utána viszont egy darabig semmi.

Negyed óra múlva vettem észre, hogy ott, ahol legsűrűbb és legnagyobb a kukorica, egy nagy fekete folt jelent meg a távcsőben. Teljesen csendben jött a kukoricába a vaddisznó. Közben a telefonom megrezdült, de nem mertem felvenni, mert féltem, hogy észreveszi, ugyanis tőlem 100 m-re volt, teljes csendben.

Végre úgy tíz perc múlva elkezdte törni a kukoricát, de még mindig olyan helyen, ahol nem láttam rendesen, csak egy meg-megvillanó foltot belőle. Közben nagy zörgéssel megjelent egy nyúl, és erre a disznó kiszaladt a kukoricából, s az útmenti fasorban állt meg. Na ekkor kapott el rendesen a vadászláz, ugyanis megláttam, hogy mekkora állat van előttem. Óriásnak látszódott a fák alatt az árnyékban.

Nem mertem rálőni, mert remegett kezem-lábam, és féltem, hogy elhibázom. Szerencsém volt, mert rájött, hogy a nyúl nem jelent neki veszélyt, ezért szépen lassan visszajött a kukoricába, de megint nem láttam rendesen, csak itt-ott egy-egy foltot belőle. Újra megszólalt a telefonomon a rezgés, de nem nyúltam hozzá.

További 3/4 órán keresztül játszott a disznó az idegrendszeremmel, egyszer sem láttam rendesen, de nem is volt ez olyan nagy baj, mert ahogy telt-múlt az idő, egyre nyugodtabb lettem. Szerencsére jó szelem volt, és a hold is nekem kedvezett, jó bujkálós, de tisztán láttam volna, ha ritkásabb helyre ér.

Aztán úgy tíz óra után végre elkezdett kifelé jönni, egyre többször láttam a fejét és a blattját. Újabb öt perc után végre megállt olyan helyen, ahol a szálkeresztet rátettem az első lapocka mögé és lőttem. A lövés után rögtön felálltam, hogy lássam, merre szalad, de se nem láttam, se nem hallottam, hogy hová tűnt el. Aggódtam, hogy nem találtam el, mert nem hallottam a becsapódást.

Felhívtam a vadásztársamat, aki legközelebb volt hozzám, és már többször hívott. Ő tudott már a két elesett bikáról, s az elején megbeszéltük, hogy ha valami esik az este, akkor megyünk ünnepelni és segíteni egymásnak. A társam állította, hogy meglesz az én disznóm is, mert tisztán hallotta a becsapódást. Lementem a lesről, és kezdtem keresni a rálövés helyét. Megtaláltam, de vért nem láttam.

Közben megjött a vadásztársam, és elindultunk a disznó nyomán. Úgy öt méter után megtaláltuk az első vért, majd egyre többet. A disznó átment az úton és egy 4-5 méter mély száraz csatornában találtuk meg mozdulatlanul. A halálvágtában eddig bírta, kb. 40 métert tett meg.

Miután a vadak beszállításra kerültek, a jelen lévő vadászok együtt ünnepelték meg a nem mindennapi terítéket. A kan hatalmas testű, zsigerelt súlya 127 kg volt, agyarai 17,5 és 18 cm lettek. Józsi bácsi, az idős vadász által elejtett bika trófeasúlya 7,3 kg, a vendég által elejtett bikáé 6,2 kg lett.

A történet érdekessége, hogy a községben minden évben rendeznek szüreti napokat, ahol egyik napon egy felvonulás is megrendezésre kerül, amelyen a vadászok is részt szoktak venni. Vadászkocsijukon ilyenkor valamilyen közelmúltban elejtett vadat ravataloznak fel. Eddig mindig szerencséjük volt, pár nappal előtte mindig esett valami, most azonban egészen el voltak keseredve, mert nem volt, amit a vadászkocsira tehettek volna. A csütörtök esti vadászaton elejtett vadak bemutatásával azonban minden eddigi felvonuláson túltettek a vadásztársaság tagjai.

Józsi bácsi, a 77 éves vadász, élete első bikájával

Az aznapi teríték, a kan mögött az elejtő Balogh Lajos, a bika mögött az elejtő vendégvadász

A kan agyarai

A vadászok kocsija a felvonuláson

Vadászat

Pirkadatkor kivágta, reggelre tűzifának eladta az erdőt

Print Friendly, PDF & Email

Vádat emeltek egy férfival szemben

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Bajai Járási Ügyészség lopás, hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és eltiltás hatálya alatti járművezetés miatt vádat emelt egy férfival szemben. Az elkövető a környékbeli erdőkből hajnalonta kivágott akác- és nyárfát a helyszínen felaprítva tűzifának rögtön eladta, ezzel néhány hónap alatt komoly bevételre tett szert. A tanyás ingatlanában engedély nélkül felhalmozott 1 tonnányi roncsautó miatt is felelnie kell.

A vád szerint a bajai férfi 2022 szeptemberétől közel 5 hónapon át hajnalonta rendszám nélküli autóval és utánfutóval járta a Vaskút környéki erdőket azért, hogy fát lopjon. A vádlott az akkumulátoros fűrésszel kivágott fát a helyszínen felaprította és még a reggeli órákban rögtön le is szállította a vevőinek, akik köbméterenként 30-36 ezer forintot fizettek neki. A tolvaj összesen 40 köbméter akác- és nyárfát vágott ki, amivel közel 2 millió forint kárt okozott az erdőrészletek tulajdonosainak. Elfogásakor a bajai nyomozók 12 köbméter tűzifát lefoglaltak, így a sértettek kára részben megtérült.

A férfinál tartott kutatás során kiderült, hogy rendszeresen bontás céljából forgalomból kivont gépkocsikat és roncsautókat szerzett be, a bennük lévő motorral, a működésükhöz szükséges ásványi olajokkal, üzemanyag maradékkal, fékfolyadékkal együtt. A közel 20 köbméter térfogatú, 1 tonna tömegű veszélyes hulladékot a tanyás ingatlana udvarán tárolta. A roncsautókból a fémet sokszor égetéssel nyerte ki. A férfi mindezt a szükséges hulladékgazdálkodási engedély nélkül végezte, ami alkalmas volt az emberi élet, testi épség, az egészség, a föld, a víz és a levegő veszélyeztetésére.

A bűnügyi felügyelet alatt álló vádlott ráadásul 2023. augusztus 16-án, este, Baján úgy vezette a személygépkocsiját, hogy őt néhány hónappal korábban a bíróság jogerősen 1 évre eltiltotta a járművezetéstől.

Az ügyészség a férfit üzletszerűen elkövetett lopás, hulladékgazdálkodás rendjének megsértése, valamint eltiltás hatálya alatti járművezetés bűntettével vádolja és ezért vele szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozta azzal, hogy a korábbi, próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetését is utólag végre kell hajtani. Bűnösségéről a Bajai Járásbíróság fog dönteni.

A fotókon az érintett erdőrészlet, a frissen kivágott és felaprított tűzifa, valamint a tanyán tárolt roncsautó hulladék látható.

Forrás: Ügyészség

Tovább olvasom

Vadászat

Szarvashiba hazavinni az agancsot!

Print Friendly, PDF & Email

Agancstolvajokat fogtak a rendőrök

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A kapuvári nyomozók 24 óra alatt kiderítették, ki lopta el a szarvasagancsokat a Himod és Hövej környéki erdőből.

Fotó: Rendőrség

A rendőrségre február 28-án érkezett bejelentés arról, hogy 2024 első két hónapjában egy erdőből több kilogramm szarvasagancsot tulajdonított el valaki. A Kapuvári Rendőrkapitányság az ügyben lopás vétség miatt eljárást indított, kollégáink rövid időn belül azonosították a feltételezett agancstolvajt. A nyomozók február 29-én délelőtt, az otthonában fogták el a 36 éves férfit, majd a kutatás során megtalálták az erdőből származó 6 darab agancsot.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A fiatalembert munkatársaink a Kapuvári Rendőrkapitányságra állították elő, ahol lopás vétség elkövetése miatt gyanúsítottként hallgatták ki. Elismerte a cselekmény elkövetését, továbbá elmondta, nem volt tisztában azzal, hogy az agancsokat tilos az erdőből elvinni.

Fotó: Rendőrség

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság kéri a természet kedvelőit, az erdőt- és mezőt látogatókat, fogadják meg az alábbi tanácsokat:

  • Agancsot találni izgalmas dolog, azonban azt – speciális engedély hiányában – soha nem vihetik magunkkal. Minden évben előfordul, hogy talált agancsot visznek haza erdőjárók, ami viszont lopásnak minősül.
  • Az agancs értékétől függ, hogy tulajdon elleni szabálysértést vagy bűncselekményt követ el az, aki magához veszi és elviszi.
  • Az elhullajtott agancsok gyűjtését kizárólag az erdészetek szakemberei, vadászok, vagy az erdőgazdaságok írásos engedélyével rendelkező személyek végezhetik.
  • A törvény nagyon szigorú, és az illegális agancsgyűjtést lopásnak, a szarvasok hajszolását és ezzel akár kínok közötti elpusztítását pedig állatkínzásnak minősíti.
  • Amennyiben kirándulás során feltehetően jogosulatlanul agancsot gyűjtő embert, embereket látnak, kérjük, hogy értesítsék az illetékes erdészeti hatóságot, vagy tegyenek bejelentést a 112-es segélyhívó számon.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom

Vadászat

Felülmúltuk önmagunk: Balaton-felvidéki dúvadhét

Print Friendly, PDF & Email

Balaton-felvidéki dúvadhét eredményei:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A vadászati év utolsó napján a diszeli Artemisz Vadászház udvarán gyülekeztek a Balaton-felvidéki tájegység jogosultjai, hogy közös terítékkel adják meg a végtisztességet az elmúlt héten puskavégre került vadnak.

A VII. Balaton-felvidéki dúvadnapok közös terítéke. Fotó: – OMVK

Surányi Péter tájegységi fővadász köszöntötte a vadászatra jogosultak küldötteit, és ismertette a dúvadhét eredményét. Idén, amikor már hetedik alkalommal gyűltünk össze, a tájegység 18 vadgazdálkodási egységéből 15 vett részt a szimultán dúvadgyérítésben. Ennek eredménye lett az az összesen 92 vad: 39 róka, 15 borz, 7 aranysakál, 6 nyest, 17 szajkó, 7 dolmányos varjú és egy szarka, amiket kürtszóval búcsúztattunk. A Csobánc Vt. 23, a Bakonyerdő Zrt. 12, a bronzérmes Újkúti Vt. pedig 11 darabbal járult hozzá a közös terítékhez. Mint azt Surányi Péter kiemelte: nem a dúvadhéten kell elvégezni az egész éves dúvadgyérítést, az esemény célja a figyelemfelhívás, és az alkalom teremtése a szakmai tapasztalatcserére.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A házigazda Baracskay Lajos, a Csobánc Vt. elnöke, a vármegyei vadászkamara titkára röviden bemutatta a vadásztársaság adottságait, gazdálkodását. A kétszázat is meghaladja a teríték gímből, a vaddisznó háromszáz alá esett. Volt, hogy az 500-at is meghaladta, de a fokozott gyérítés eredménye már látványos. A legfőbb károsítóvá a szarvas lépett elő. A vadászterület kezelését megnehezíti az, hogy a koronavírus-járvány miatt sokan költöztek ide a nagyvárosból, akik aztán nem is mentek vissza: ezáltal a nyaralóövezetben mára jóval nagyobb a terület zavartsága, mint 2020 előtt volt. Vendégkörük stabil, a vadászati lehetőségek értékesítése nem jelent problémát.

Fotó: OMVK

Lakatos István, a Kapos-Tolnai vadgazdálkodási tájegység fővadásza az agancstőrothadással kapcsolatos kutatás jelenlegi állásáról tartott előadást. Mint elmondta: kezdetben valamilyen gennykeltő baktérium jelenlétére gyanakodtak, ám hamar kiderült, hogy a gennyesedés csak másodlagos fertőződés eredménye, a tünetegyüttes nem bakteriális fertőzésre vezethető vissza. Kialakulásában sokkal inkább a különböző mikotoxinok játszanak szerepet, de nem kizárható régen betiltott növényvédő és rovarölő szerek, illetve a mikroműanyagok hatása sem. Kezdetben dámszarvasnál figyelték meg a tünetegyüttest, de azóta már őznél és gímnél is megjelent. A dámbikáknál az azonos korú egészséges egyedek átlagban 1,3 kg-mal nehezebb agancsot raktak fel, mint az érintettek, de a károsodás nem kizárólag a hímivart érinti. A teheneknél, sutáknál a termékenyülés drasztikus visszaesése, illetve vetélés tapasztalható akkor, ha a takarmány mikotoxinnal szennyezett. Ennek elkerülése érdekében érdemes mellőzni a földről való etetést (használjunk vályút, tálcát) illetve ne etessünk törtszemet, hanem csakis teljes értékű, helyesen tárolyt, bevizsgált szemes vagy szálas takarmányt.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja

Az Országos Magyar Vadászkamara a hivatásos, valamint a sportvadászok önkormányzattal rendelkező, közfeladatokat, továbbá általános szakmai érdekképviseleti feladatokat is ellátó köztestülete, (Ábra: OMVK)

Amint azt Vezsenyi Imre, a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. vadgazdálkodási osztályvezetője, ASP-tanácsadó megfogalmazta: azután, hogy az afrikai sertéspestis 2018-ban megjelent Magyarországon, volt remény arra nézve, hogy a Duna vonalát nem fogja átlépni a betegség. Sajnos nem így lett, a dunakeszi vadaskertben megjelent a kór, és tovább is terjedt. Veszprém vármegye egyelőre mentes az ASP-től, és szerencsések vagyunk abból a szempontból is, hogy az elejtett vadat szabadon értékesíthetjük. Azonban kártérítés (aminek összege március 1-től egységesen 20 000 forint/db lesz, csak addig jár majd, amíg van vaddisznó, ez pedig – ha a vírus ideér – már nem lesz egyértelmű. Érdemes minden legális eszközt (ezek köre bővült a közelmúltban) igénybe venni ahhoz, hogy elérhető legyen az 1 vaddisznó/200 ha sűrűség, ami hatékonyan lassítaná az afrikai sertéspestis terjedését.Greskó Károly örvényesi sportvadász a lőfegyverrel végzett ragadozógyérítéssel kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal. Ez a tevékenység nem csak az apróvadas területeken bír jelentőséggel, a sakálok és a rókák az őzgidákból és a malacokból is vámot szednek. Létszámuk eredményesen apasztható ugyanakkor csalsípok használatával és állandó etetőhelyekkel. A csalsípoknál előnyben részesíti a műanyagból készülteket, mivel azok hidegben sem vetemednek meg, és kevésbé hangolódnak el. Érdemes először hosszabban, 10-15 másodpercig fújni, majd 5-10 másodpercnyi szünet után ismét egyszer, már rövidebben. Ezt 10-15 perc várakozás kövesse. Ha van hallótávolságban éhes ragadozó, bizonyára közelíteni fog. Előfordulhat ugyanakkor, hogy rossz irányból, szél alól fog érkezni, ekkor pedig következő alkalommal már bizalmatlan lesz a sípot hallva.

A rókák és a sakálok vonszalék segítségével, illetve rendszeresen etetett helyeket fenntartva is puskavégre kaphatóak. Ekkor fontos, de kifizetődő is a kitartás. Egy alkalommal nem kevesebb, mint kilenc rókát lőtt együltő helyében, igaz, ekkor már sötétedés előtt a lesen volt, és kitartott másnap hajnalig. Aki erre vállalkozik, az jól teszi, ha háttámlás magaslest épít, és a meglőtt rókákat csak a vadászat legvégén, és nem minden sikeres lövés után szedi össze. Az etetők távolsága a lestől nem mellékes, rókánál ne legyen közelebb, mint ötven, sakálnál, mint száz méter. A sakálok ugyanis szeretnek „vágni egy kört” az etetőhely körül, hogy szagot fogjanak. Ebbe a körbe pedig jó, ha a les már nem esik bele…

Az előadások elhangzása után kiváló estebéd elkültésére került sor, de a jelenlévők nem csak ezért maradtak. Jó volt kihasználni az együttlétet arra is, hogy egymás tapasztalataiból épülve kicsit tovább lássunk, mint a saját vadászterületünk határáig…

Forrás: OMVK

Tovább olvasom