Keressen minket

Vadászat

A kezdetek

Közzétéve:

Feltöltő:

Print Friendly, PDF & Email

A tanulás ideje –

Most, 65 évesen is megmaradtak emlékeimben a régi vadászélmények, amelyeket egy Tisza-menti, 35 000 hektáros dél-alföldi vadászterületen éltem át. Ott nőttem fel, 45 évig ott vadásztam.

Már tízévesen cserkészkedtem, jártam a természetet. Vidékünkön nem volt olyan része az ősmocsárnak, erdőnek, pusztának, a Tiszának, melynek minden zegzugát a barátaimmal körül nem barangoltunk.

Apám és vadásztársai – a „régi öregek” – gyakran vittek magukkal. Hatalmas területeket jártunk be egy-egy vadászat alkalmával. Utólag kiszámoltam, sokszor 20––25 kilométert is gyalogoltunk bokrokon, sűrű bozótokon, nádasokon, szederindákon keresztül. Fiam, a vad ott van, ahol az ember nem szívesen jár –– szokta mondani apám.

Cipeltem a zsákmányt, törtem a sűrűt, közben figyeltem minden mozdulatot, a vadászok mozgását, kutyánk munkáját, ahogyan apám kezére „játszik”. Akkor egy gyönyörű német vizslánk volt, a Néró. Híres kutya volt, apám nagy türelemmel és szeretettel idomította.

Ilyen vadászatok során ivódott belém mindaz, ami később tovább mélyült, fejlődött és ma is bennem él.

Konkrét helyzet, esemény kapcsán folyt a tanulás. Mindent láttam, csak meg kellett tudnom „mit miért és hogyan”.

A kapanyél is elsülhet

Eljött a fegyver kézbevételének ideje is. Apám nem győzte hangsúlyozni: Vigyázz, a kapanyél is elsülhet!

A lövés művészetének elsajátítása külön fejezet volt. Minden vadásznak rátermettségétől, tehetségétől, vérmérsékletétől függően megvan a sajátos fegyverkezelési, lövési stílusa. Természetesen a gyakorlat elmaradhatatlan!

Először puska nélküli – számomra akkor még érthetetlen – gyakorlat kezdődött. Az udvaron mutatóujjammal gyors mozdulattal kijelölt pontokra kellet rámutatnom: A kijelölt pontok előttem, balra, jobbra, fent, lent, a hátam mögött voltak. Később rájöttem: ez a látás, a test- és kézmozgás, a gyorsaság, és mindezek összhangjának a gyakorlata. Ha valaki látott volna!

Azután ugyanezeket a gyakorlatokat üres puskával kellett gyakorolni, mindenekelőtt persze a puska tartását, gyors vállhoz emelését, hogy az azonnal „feküdjön”. Meg kellett tanulnom, hogyan kell „látni a csövet”, de ugyanakkor látni a kijelölt pontot távolra is.

Fegyverrel a vadászterületen

Később kimehettem a vadászterületre, kezemben apám 16-os – töltetlen – puskájával, természetesen nem egyedül. Töltény még a zsebemben sem lehetett. Röpködtek az utasítások: „…ha így repül, oda kapd a puskát…, ha úgy, akkor ezért és ezért oda…, ha a bokorból felfelé emelkedik, várd meg, míg felveszi a röppályáját, és akkor…, ha tőled, ferdén fut (a nyúl) oda, …ha szembe, úgy, …ha feléd oldalról, oda…, és így, …a kéz ne álljon meg, mozogjon a vad mozgási pályájának vonalán – számtalan változat, ezerszer.

Szegény Néró, nem értette az egészet, ennek ellenére gyönyörűen dolgozott. Biztosan alig várta, hogy apám a kezébe vegye a puskát, mondván: azért vadásszunk is egy kicsit!

Ez a tanulási szakasz már félig „élesben” ment, hiszen ott repült, futott előttem az élő vad, amiből volt bőven. Új érzések alakultak ki bennem még töltetlen fegyverrel is a kezemben. Forrt a vérem, robbanásszerűen „ugrott” a puska a kezemben. Reflexszerűen cselekedtem, egybeforrtam a környezettel, az események halmazával, összefüggéseivel, a vad mozgásával.

Jó fizikumú, tizenkétéves suttyó gyerek voltam akkor. A tanuláshoz tartozott a vad, és szokásainak megismerése, a legkülönbözőbb vadászati fortélyok és a fegyverismeret, a fegyverhasználat elsajátítása! Ma is hallom, mint akkor számtalanszor: „Vigyázz, fiam, a kapanyél is elsülhet!”

Két töltény a napi adag, és Néró kutyánk csodálkozó tekintete

A következő tanulási időszakban, az ilyen gyakorlatok során kaptam a kezembe egész napra két(!) töltényt, a kötelező kísérő szavakkal: „…okosan cselekedj, és ésszerűen gazdálkodj…”. Fácánvadászat volt.

Az első töltény mindjárt a vadászat kezdetén „elment”. Egy kakas „kiabálva” rugaszkodott el a földtől és lapos röppályát vett fel, tőlem el, kicsit jobbra. Fejembe szökött a vér, a gyomrom görcsbe rándult. A kakas még jóformán el sem indult a pályáján, az én kezem nekilódult, és … elpackáztam. Apám felé néztem, de ő nem vett tudomást az eseményről. Csak Néró kutyánk nézett rám felemelt fejjel, mozdulatlanul, csodálkozva. Mi minden járhatott az eszében!?

Próbáltam lecsillapítani a lázam. Bogarásztunk tovább jobbra-balra, Néró elkezdett apámnak is, nekem is dolgozni. Ez egy új viselkedési formája volt, eddig soha más vadász elé nem ment a terepet fésülni. Mi történik? Megsajnált, új lehetőséget akart nekem elővarázsolni, vagy befogadott vadásztársnak, felavatott? Attól a naptól kezdve így viselkedett mindig, amikor csak apám magával vitt.

A bogarászás már jó ideje eseménytelenül zajlott. Egyszer csak egy gazcsomó tövében, jobb lábát felhúzva Néró kővé meredt. Tudtam már, mi a teendőm. Lassan, nagyon lassan közeledtem felé, a puskát mindvégig a bal karomon tartva mint a kisbabát, csővel ferdén felfelé. Megfeszültem, mint az íj húrja. De ez valahogy olyan laza, kellemes érzésű feszültség volt, minden pillanatban készen állva a feloldásra.

Ott voltam már Néró bal oldalán, amikor a kakas nagy hanggal kirobbant a gazból. Kirobbantam én is, teljes lényemmel. Megtörtént a „feloldás”. Nem több mint tíz méterre előttem, a levegőben egy hatalmas tollcsomó éktelenkedett. Néró mellettem várta az utasítást: hozd ide! Nem rohant, lecsapott orral a kakashoz ment, szájába vette és vitte – apámnak. Ott, a kakassal a szájában leült, apám elvette tőle és megdicsérte, de csak a kutyát, engem bizony nem. Csak ennyit mondott: „na fiam, ezt lelőtted, de mit kezdünk vele”?

Hát igen, túl gyors és megfontolatlan voltam. A kakasból alig maradt valami, húscafattá lőttem. Elástuk.

A „lázcsillapító” módszer

Ezután új lecke következett: töltetlen, nyitott puskával a bal, és két tölténnyel a jobb kezemben vadászhattam. Ez eltartott mindaddig, míg meg nem tanultam és meg nem szoktam az önuralmat.

Múltak az évek, lassan felcseperedtem. Apám szájából ritkán hangzottak el dicsérő szavak, de azt hangosan, mások előtt is többször elismerte, hogy jó tartású, kicsit heves vérű, de rendkívül gyors, kapásból lövő vadász lettem. Ez a dicséret több volt a megszokottnál. Jólesett.

Amikor eljött az ideje, etetőket, sózókat, menhelyeket készítettünk. Télen nagy hóban, hófúvásban szánkón, szekéren, járhatatlan utakon, néha hátizsákban vittük a vadeledelt.

A tanulás hosszú és alapos volt. Fokozatosan, lépésről-lépésre kellett elsajátítani mindent, ami a sikeres és tisztességes vadászathoz nélkülözhetetlen.

Generációm vadászait ezért még ma is jellemzi mindaz, amit őseink ránk hagytak: a vadászetika, a vadgazdálkodás, a vadvédelem, a természetvédelem, és nem utolsósorban a természet, az élővilág iránti szeretet, alázat és tisztelet.

Vadászat

Tolna vármegyei “dúvadhét” összefoglalója

Print Friendly, PDF & Email

Befejeződött a Tolna vármegyei “dúvadhét”

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Tolna vármegyében 2024-ben első alkalommal került meghirdetésre dúvadhét. A dúvadfajok gyérítésére meghirdetett időszak a kiírás szerint 2024. február 15. 00:00 órától február 28. 23:59 óráig tartott.

Fotó: OMVK

Tolna vármegyében 2024-ben első alkalommal került meghirdetésre dúvadhét. A dúvadfajok gyérítésére meghirdetett időszak a kiírás szerint 2024. február 15. 00:00 órától február 28. 23:59 óráig tartott.

Fotó: OMVK

Összesen 33 fő nevezett, amelyből 21 fő hivatásos vadász és 12 fő sportvadász volt.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

2024. március 1-én a meghirdetett dúvadhét zárásakor összesen 27 fő sikeres nevező jelent meg, a 33 nevező vadászból. A terítéken 191 róka, 159 borz 50 aranysakál és 3 nyest, összesen 403 vad volt.

Fotó: OMVK

Helyezések:

 

név státusz aranysakál róka nyest borz pontszám összes vad
Vincze Viktor hivatásos 17 31 1 16 580,5 65
Stein Krisztián hivatásos 3 39 11 470 53
Fábián Bence hivatásos 22 23 312 45
Szabotin Zalán sport 3 23 8 298 34

 

  1. helyezett: Vincze Viktor Gyulaj Zrt.
  2. Stein Krisztián Gyulaj Zrt.
  3. Fábián Bence Kocsolai Dám Vt.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Különdíjazottak, a legjobb eredményt elért hivatásos vadász és sportvadász:

Vincze Viktor hivatásos vadász Gyulaj Zrt.

Szabotik Zalán sportvadász Kocsolai Dám Vt.

 

Forrás: OMVK

Tovább olvasom

Vadászat

Pirkadatkor kivágta, reggelre tűzifának eladta az erdőt

Print Friendly, PDF & Email

Vádat emeltek egy férfival szemben

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Bajai Járási Ügyészség lopás, hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és eltiltás hatálya alatti járművezetés miatt vádat emelt egy férfival szemben. Az elkövető a környékbeli erdőkből hajnalonta kivágott akác- és nyárfát a helyszínen felaprítva tűzifának rögtön eladta, ezzel néhány hónap alatt komoly bevételre tett szert. A tanyás ingatlanában engedély nélkül felhalmozott 1 tonnányi roncsautó miatt is felelnie kell.

A vád szerint a bajai férfi 2022 szeptemberétől közel 5 hónapon át hajnalonta rendszám nélküli autóval és utánfutóval járta a Vaskút környéki erdőket azért, hogy fát lopjon. A vádlott az akkumulátoros fűrésszel kivágott fát a helyszínen felaprította és még a reggeli órákban rögtön le is szállította a vevőinek, akik köbméterenként 30-36 ezer forintot fizettek neki. A tolvaj összesen 40 köbméter akác- és nyárfát vágott ki, amivel közel 2 millió forint kárt okozott az erdőrészletek tulajdonosainak. Elfogásakor a bajai nyomozók 12 köbméter tűzifát lefoglaltak, így a sértettek kára részben megtérült.

A férfinál tartott kutatás során kiderült, hogy rendszeresen bontás céljából forgalomból kivont gépkocsikat és roncsautókat szerzett be, a bennük lévő motorral, a működésükhöz szükséges ásványi olajokkal, üzemanyag maradékkal, fékfolyadékkal együtt. A közel 20 köbméter térfogatú, 1 tonna tömegű veszélyes hulladékot a tanyás ingatlana udvarán tárolta. A roncsautókból a fémet sokszor égetéssel nyerte ki. A férfi mindezt a szükséges hulladékgazdálkodási engedély nélkül végezte, ami alkalmas volt az emberi élet, testi épség, az egészség, a föld, a víz és a levegő veszélyeztetésére.

A bűnügyi felügyelet alatt álló vádlott ráadásul 2023. augusztus 16-án, este, Baján úgy vezette a személygépkocsiját, hogy őt néhány hónappal korábban a bíróság jogerősen 1 évre eltiltotta a járművezetéstől.

Az ügyészség a férfit üzletszerűen elkövetett lopás, hulladékgazdálkodás rendjének megsértése, valamint eltiltás hatálya alatti járművezetés bűntettével vádolja és ezért vele szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozta azzal, hogy a korábbi, próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetését is utólag végre kell hajtani. Bűnösségéről a Bajai Járásbíróság fog dönteni.

A fotókon az érintett erdőrészlet, a frissen kivágott és felaprított tűzifa, valamint a tanyán tárolt roncsautó hulladék látható.

Forrás: Ügyészség

Tovább olvasom

Vadászat

Szarvashiba hazavinni az agancsot!

Print Friendly, PDF & Email

Agancstolvajokat fogtak a rendőrök

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A kapuvári nyomozók 24 óra alatt kiderítették, ki lopta el a szarvasagancsokat a Himod és Hövej környéki erdőből.

Fotó: Rendőrség

A rendőrségre február 28-án érkezett bejelentés arról, hogy 2024 első két hónapjában egy erdőből több kilogramm szarvasagancsot tulajdonított el valaki. A Kapuvári Rendőrkapitányság az ügyben lopás vétség miatt eljárást indított, kollégáink rövid időn belül azonosították a feltételezett agancstolvajt. A nyomozók február 29-én délelőtt, az otthonában fogták el a 36 éves férfit, majd a kutatás során megtalálták az erdőből származó 6 darab agancsot.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A fiatalembert munkatársaink a Kapuvári Rendőrkapitányságra állították elő, ahol lopás vétség elkövetése miatt gyanúsítottként hallgatták ki. Elismerte a cselekmény elkövetését, továbbá elmondta, nem volt tisztában azzal, hogy az agancsokat tilos az erdőből elvinni.

Fotó: Rendőrség

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság kéri a természet kedvelőit, az erdőt- és mezőt látogatókat, fogadják meg az alábbi tanácsokat:

  • Agancsot találni izgalmas dolog, azonban azt – speciális engedély hiányában – soha nem vihetik magunkkal. Minden évben előfordul, hogy talált agancsot visznek haza erdőjárók, ami viszont lopásnak minősül.
  • Az agancs értékétől függ, hogy tulajdon elleni szabálysértést vagy bűncselekményt követ el az, aki magához veszi és elviszi.
  • Az elhullajtott agancsok gyűjtését kizárólag az erdészetek szakemberei, vadászok, vagy az erdőgazdaságok írásos engedélyével rendelkező személyek végezhetik.
  • A törvény nagyon szigorú, és az illegális agancsgyűjtést lopásnak, a szarvasok hajszolását és ezzel akár kínok közötti elpusztítását pedig állatkínzásnak minősíti.
  • Amennyiben kirándulás során feltehetően jogosulatlanul agancsot gyűjtő embert, embereket látnak, kérjük, hogy értesítsék az illetékes erdészeti hatóságot, vagy tegyenek bejelentést a 112-es segélyhívó számon.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom
ewident logo