Keressen minket

Vadászat

Az első gímszarvasom

Közzétéve:

Feltöltő:

Print Friendly, PDF & Email

Hetek óta figyeltem az időjárás-jelentéseket. Egy igazi téli vadászathoz hozzá tartozik a hó is! Amikor január utolsó péntekén elindultunk barátnőmmel, Zsuzsával, és Ferivel, aki kollégám és vadászbarátom is egyben, hó szempontjából nem sok jóra számíthattunk.

Az idő gyönyörű tiszta volt, ahogy közeledtünk Szín felé még a Tátra hófödte csúcsai is látszottak, de a határ eme oldalán még egy pelyhet sem láttunk. Érkezésünkkor némileg megnyugodtam, a „nagyoldalt” jó tízcentis hó borította. Itt találkoztunk Marci barátommal, akivel már visszatérő vendégnek mondhatjuk magunkat Szelcepusztán!

Első este lesvadászatra indultunk, Lacival és Albival, hivatásos kísérőinkkel. Egy vadászházhoz közeli szóróra ültem ki Zsuzsával, míg Feri és Marci egy-egy távolabbi lest foglaltak el. Kiérkezésünkkor egy fiatal barkás bak, sutával már a szórón csipegette a kukoricát, tőlünk jó ötven lépés távolságra. Egy óra múlva a bak felkapta a fejét, figyelt, majd menekülőre fogta.

Kézbe vettem a 30-06-ost. Jól sejtettem, megérkezett az erdő „fekete serege”, egy legalább húsz fős konda. Óriási élmény volt, barátnőmnek és nekem is – ő még nem látott ennyi vaddisznót egyszerre – főleg amikor egy „medve” méretű kan keresztbe állt előttünk alig tizenöt méternyire! Olyan nyugodt volt a vén remete, mintha tudta volna, hogy ma nem ő miatta járjuk az erdőt.

Másnap hajnalban Marci cserkelni ment, Feri és én barkácsolni indultunk. Sok vadat láttunk ismét, de lövést csak Marci tett egy gím tehénre. A kicsit hátracsúszott lövedék ellenére hamarosan birtokba vehette a vadat. A sikeres vadászat értékét az is emelte, hogy a fagyott talajon szinte lehetetlen volt halkan közlekedni. Igaz, ezen én nem igazán csodálkoztam, Marcinak olyan szerencséje szokott lenni.

Délután ismét az őzek fogadtak a szórónál, hatan voltak, és már kezdtünk aggódni Lacival, hogy megeszik az összes kukoricát. Erre szerencsére nem került sor, bal oldalról egy bikaborjú érkezett a sűrűből. Rövid távcsövezés után megállapítottuk, hogy lőhető, de mintha csak megsejtette volna, hogy mire készülök, megállt az utolsó előtti bokor mögött, majd néhány perc múlva megfordult és visszatért a védelmet adó csenderesbe.

Mosolyogva –– én egy kicsit szomorúan – egymásra néztünk, Diana és Hubertus valamiért nem akarja, hogy gímszarvast lőjek!

Aztán jó negyed óra múlva megtört a jég, hat gím jött ki a szóróhoz még lővilágban. A rudlival volt egy fiatal bika is, remélem, vele még találkozni fogyok egy szeptemberi cserkelésen! Ahogy szétszóródtak, és tisztán keresztbe állt előttem az egyik tehén, már az oldalán parázslott a szálkereszt piros közepe.

Eldördült a lövés, „szétszaladt az erdő”. A kötelező várakozás után, a vad keresésére indultunk, és hamarosan meg is találtuk, egy cserje tövében feküdt, már élettelenül.

Fenyőágakból készítettünk terítéket a magyar erdők királyának, majd a hagyományok szerint megtörtént az avatás is. Ezzel együtt már csak a muflon trófeája hiányzik gyűjteményemből, és teljes lesz a „magyar nagy ötös”. .

Bérczesi Márton, Bordás Péter és Kristóf Ferenc a gímtehénnel

Barátnőmmel és az első szarvasommal

Vadászat

Tolna vármegyei “dúvadhét” összefoglalója

Print Friendly, PDF & Email

Befejeződött a Tolna vármegyei “dúvadhét”

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Tolna vármegyében 2024-ben első alkalommal került meghirdetésre dúvadhét. A dúvadfajok gyérítésére meghirdetett időszak a kiírás szerint 2024. február 15. 00:00 órától február 28. 23:59 óráig tartott.

Fotó: OMVK

Tolna vármegyében 2024-ben első alkalommal került meghirdetésre dúvadhét. A dúvadfajok gyérítésére meghirdetett időszak a kiírás szerint 2024. február 15. 00:00 órától február 28. 23:59 óráig tartott.

Fotó: OMVK

Összesen 33 fő nevezett, amelyből 21 fő hivatásos vadász és 12 fő sportvadász volt.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

2024. március 1-én a meghirdetett dúvadhét zárásakor összesen 27 fő sikeres nevező jelent meg, a 33 nevező vadászból. A terítéken 191 róka, 159 borz 50 aranysakál és 3 nyest, összesen 403 vad volt.

Fotó: OMVK

Helyezések:

 

név státusz aranysakál róka nyest borz pontszám összes vad
Vincze Viktor hivatásos 17 31 1 16 580,5 65
Stein Krisztián hivatásos 3 39 11 470 53
Fábián Bence hivatásos 22 23 312 45
Szabotin Zalán sport 3 23 8 298 34

 

  1. helyezett: Vincze Viktor Gyulaj Zrt.
  2. Stein Krisztián Gyulaj Zrt.
  3. Fábián Bence Kocsolai Dám Vt.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Különdíjazottak, a legjobb eredményt elért hivatásos vadász és sportvadász:

Vincze Viktor hivatásos vadász Gyulaj Zrt.

Szabotik Zalán sportvadász Kocsolai Dám Vt.

 

Forrás: OMVK

Tovább olvasom

Vadászat

Pirkadatkor kivágta, reggelre tűzifának eladta az erdőt

Print Friendly, PDF & Email

Vádat emeltek egy férfival szemben

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Bajai Járási Ügyészség lopás, hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és eltiltás hatálya alatti járművezetés miatt vádat emelt egy férfival szemben. Az elkövető a környékbeli erdőkből hajnalonta kivágott akác- és nyárfát a helyszínen felaprítva tűzifának rögtön eladta, ezzel néhány hónap alatt komoly bevételre tett szert. A tanyás ingatlanában engedély nélkül felhalmozott 1 tonnányi roncsautó miatt is felelnie kell.

A vád szerint a bajai férfi 2022 szeptemberétől közel 5 hónapon át hajnalonta rendszám nélküli autóval és utánfutóval járta a Vaskút környéki erdőket azért, hogy fát lopjon. A vádlott az akkumulátoros fűrésszel kivágott fát a helyszínen felaprította és még a reggeli órákban rögtön le is szállította a vevőinek, akik köbméterenként 30-36 ezer forintot fizettek neki. A tolvaj összesen 40 köbméter akác- és nyárfát vágott ki, amivel közel 2 millió forint kárt okozott az erdőrészletek tulajdonosainak. Elfogásakor a bajai nyomozók 12 köbméter tűzifát lefoglaltak, így a sértettek kára részben megtérült.

A férfinál tartott kutatás során kiderült, hogy rendszeresen bontás céljából forgalomból kivont gépkocsikat és roncsautókat szerzett be, a bennük lévő motorral, a működésükhöz szükséges ásványi olajokkal, üzemanyag maradékkal, fékfolyadékkal együtt. A közel 20 köbméter térfogatú, 1 tonna tömegű veszélyes hulladékot a tanyás ingatlana udvarán tárolta. A roncsautókból a fémet sokszor égetéssel nyerte ki. A férfi mindezt a szükséges hulladékgazdálkodási engedély nélkül végezte, ami alkalmas volt az emberi élet, testi épség, az egészség, a föld, a víz és a levegő veszélyeztetésére.

A bűnügyi felügyelet alatt álló vádlott ráadásul 2023. augusztus 16-án, este, Baján úgy vezette a személygépkocsiját, hogy őt néhány hónappal korábban a bíróság jogerősen 1 évre eltiltotta a járművezetéstől.

Az ügyészség a férfit üzletszerűen elkövetett lopás, hulladékgazdálkodás rendjének megsértése, valamint eltiltás hatálya alatti járművezetés bűntettével vádolja és ezért vele szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozta azzal, hogy a korábbi, próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetését is utólag végre kell hajtani. Bűnösségéről a Bajai Járásbíróság fog dönteni.

A fotókon az érintett erdőrészlet, a frissen kivágott és felaprított tűzifa, valamint a tanyán tárolt roncsautó hulladék látható.

Forrás: Ügyészség

Tovább olvasom

Vadászat

Szarvashiba hazavinni az agancsot!

Print Friendly, PDF & Email

Agancstolvajokat fogtak a rendőrök

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A kapuvári nyomozók 24 óra alatt kiderítették, ki lopta el a szarvasagancsokat a Himod és Hövej környéki erdőből.

Fotó: Rendőrség

A rendőrségre február 28-án érkezett bejelentés arról, hogy 2024 első két hónapjában egy erdőből több kilogramm szarvasagancsot tulajdonított el valaki. A Kapuvári Rendőrkapitányság az ügyben lopás vétség miatt eljárást indított, kollégáink rövid időn belül azonosították a feltételezett agancstolvajt. A nyomozók február 29-én délelőtt, az otthonában fogták el a 36 éves férfit, majd a kutatás során megtalálták az erdőből származó 6 darab agancsot.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A fiatalembert munkatársaink a Kapuvári Rendőrkapitányságra állították elő, ahol lopás vétség elkövetése miatt gyanúsítottként hallgatták ki. Elismerte a cselekmény elkövetését, továbbá elmondta, nem volt tisztában azzal, hogy az agancsokat tilos az erdőből elvinni.

Fotó: Rendőrség

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság kéri a természet kedvelőit, az erdőt- és mezőt látogatókat, fogadják meg az alábbi tanácsokat:

  • Agancsot találni izgalmas dolog, azonban azt – speciális engedély hiányában – soha nem vihetik magunkkal. Minden évben előfordul, hogy talált agancsot visznek haza erdőjárók, ami viszont lopásnak minősül.
  • Az agancs értékétől függ, hogy tulajdon elleni szabálysértést vagy bűncselekményt követ el az, aki magához veszi és elviszi.
  • Az elhullajtott agancsok gyűjtését kizárólag az erdészetek szakemberei, vadászok, vagy az erdőgazdaságok írásos engedélyével rendelkező személyek végezhetik.
  • A törvény nagyon szigorú, és az illegális agancsgyűjtést lopásnak, a szarvasok hajszolását és ezzel akár kínok közötti elpusztítását pedig állatkínzásnak minősíti.
  • Amennyiben kirándulás során feltehetően jogosulatlanul agancsot gyűjtő embert, embereket látnak, kérjük, hogy értesítsék az illetékes erdészeti hatóságot, vagy tegyenek bejelentést a 112-es segélyhívó számon.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom
ewident logo