Keressen minket

Vadászat

Jávorvadászat íjjal Kanadában

Közzétéve:

Feltöltő:

Print Friendly, PDF & Email

Sok időt, akár heteket is rá kell szánni a kanadai vadonban, hogy egy jávorbikát szabad területen be tudjon hívni, és el tudjon ejteni egy íjász vadász. Eközben nélkülöznie kell a civilizáció nyújtotta kényelmet, és dacolnia kell az időjárási viszontagságokkal. A siker saját ügyességén, tapasztalatán, és persze a jó szerencsén is múlik. A jávor hatalmas állat, két méternél magasabb és ötszáz kilogrammnál nehezebb is lehet. A bika agancsa általában lapátos. Nagy öröm a vadász számára, ha terítékre tud hozni egy ekkora méretű zsákmányt. Amilyen jámbornak néz ki, egyáltalán nem veszélytelen a vadászata. A tehenek féltőn óvják borjaikat. A sebzett bika pedig megtámadhatja az embert. Sok történetet lehetne mesélni az óriási szarvas által megölt vagy megnyomorított emberekről. Kanadai vadászíjász barátom nemrég tért vissza sikeres vadászatáról. Izgalmas elbeszélése betekintést nyújt számunkra az íjas jávorvadászat rejtelmeibe.

Mark:
„A tavalyi jávorvadászatunk befejeztével jó barátommal úgy határoztuk, hogy az idén a tartományunk északi részére hajtunk fel jávorozni úgy tizenkét napra. Vadásztunk már ott jávorszarvasra sikeresen évekkel ezelőtt, és valahogy kezdtünk visszavágyni újból. Hatalmas szabad területek vannak arrafelé, nagy vizekkel, és rengeteg szigettel. Nagyon szép, de vigyázni kell, mivel könnyű eltévedni, főleg este mikor jövünk vissza a sátor táborunkhoz esőben es ködben, ami ilyenkor elég gyakori. Ez a rengeteg tó helyenként láncszerűen egybe van kapcsolódva, egy hatalmas több száz km-es vízrendszert alkotva.

Sokat tervezgettünk, tanakodtunk, térképeket, Google Earth-öt nézegettük gyakran a nyár folyamán, hiszen rengeteg lehetőség van, és sok helyre lehet menni. Végül is eldöntöttük, hogy hova is megyünk vadászni. Tudtuk, hogy valóban akkor dől el pontosan, mikor odaérünk, hogy milyen mélyre tudunk bemenni a tavakon át, melyet az időjárás (ami gyorsan változik ott) és a terep feltételek diktálnak. A terület hatalmas, több száz km emberi település nélkül (és utak nélkül). Teljességben a vadon vesz körül. A Hudson Bay-ig el lehetne menni az erdőségen át anélkül, hogy emberrel találkoznánk… de ez itt nem újdonság. A régió kiválasztása után a térképen olyan helyeket nézünk, ahol két tó közel van egymáshoz, és csak egy kis keskeny földnyelv választja el őket egymástól. Ezek jó vad átjáró helyek, és kitűnő helyek a mobil leseink elhelyezésére, máskülönben a tavakba benyúló kis földnyelvek, vagy hosszú félszigetek is nagyon jó helyek, főleg mert nehéz a jávoroknak ilyen helyen szél alá kerülni, hogy kiszagolják a hívó hang eredetét.

Közös jávorvadász-engedélyt váltottunk ki barátommal, ($41 fejenként) ami egy jávorbikára érvényes. Ha bármelyikünk is lövi meg elsőként, akkor vége a vadászatunknak.

Nem volt értelme két külön engedélyt venni, mivel nincs szükségünk két jávorszarvasra (az is csak $10-el lett volna drágább). Kétszer előfordult, hogy mindkettőnk elejtett egy-egy bikát, és majdnem meghaltunk, míg kihordtuk a rengeteg húst. Akkor és ott megfogadtuk, hogy többet sosem megyünk két külön engedéllyel, hanem csak egy közössel… Egy jávor meg két személynek úgyis untig elég… sőt!

A sok órás vezetés és a végén egy kis erdei „úton való off-roadozás után végre megérkeztünk a tó partjára, ahonnan az átkelésünk kezdődik. Ezután még két másik tavon kell átkenuzni egy harmadik tóra, ahol táborozni fogunk egy szigeten, és a környéken jávorszarvast hívni bőgésben.

Ilyen helyekre bemenni azért szeretünk, mert nincs vadászati nyomás, azaz nem zavart a terület vadászati szempontból, meg mondhatni, hogy semmi esély arra, hogy esetleg más vadásszal találkozunk, vagy akár indián vadászokkal. Ők megmaradnak közel az országút melletti tavaknál meg erdőknél.

Az első átkelés a pár km hosszú tavon jól zajlott. Nagyon borult volt az ég, az eső nem volt messze, de szerencsénk volt. Mire a második tavon is eseménymentesen átkeltünk, már eleredt az eső. A sátrainkat egy kis szigeten állítottuk fel, ahol hatalmas tölgyek álltak, amelyek a legkisebb szélre is úgy zúgtak, mintha orkán tombolna. A felszerelés minőségének fontossága kihangsúlyozott ilyen eldugott helyeken, éjszaka hideg van, és ha a hálózsák beázik, mert a sátor átengedi a vizet, pl. mikor egy napig esik, ez nagyon kényelmetlen, sőt, tönkreteheti az egész vadászatot.

Ételünk főleg szárított, zacskós készétel volt, amelyek elkészítéséhez vizet forraltunk, meg különböző konzervfajták (az utóbbinak nem vagyok rajongója egyáltalán). Vittem még jó száraz magyar kolbászt meg téli szalámit, finomak, csak azokra állandóan szomjazok… (sört nem vittünk).

A napok jól teltek, az esős, szeles idő elmúlt, amit gyönyörű, napfényes napok követtek végre, és ami a leglényegesebb a jávor vadászatban: szél nélküli napok (vagy csak nagyon gyenge szellő lehet!) és hűvös éjszakák meg reggelek …

Jávorhívó kürtjeink hangja messzire szállt, és csak úgy visszhangzott a tavakat körülvevő vadonban. Sok nap eseménytelenül telt. Egyszer láttam egy jávortehenet borjúval a lesemről a rengeteg zajos vadkacsa, liba, hattyú, hód, nyérc, őz és pézsma mellett.

Éjszaka prérifarkasok (ezek minden éjszaka meg estefelé szólaltak meg) meg farkasok üvöltését is hallottunk, és gyakran wapiti bika bőgést. A legjobban jávor bika vakkantást, vagy jávor tehén nyöszörgő bőgését szerettük volna hallani, de csak egyszer fordult elő, hogy hallhattuk éjszaka… rögtön fel is kaptam a fejem a hálózsákból, és hallgatóztam nagyon, mivel ugyanezt a hangot próbálom leutánozni, amikor hívok.

Végre az egyik délután a hívásomra mintha választ hallottam volna, (néha nem vagy biztos, hogy nem-e a gyomrod korgott-e a „jó” zacskós étel után?)… de nem, még egyszer hallom, és most már valamivel erősebben, ami azt jelenti, hogy jön felém. Végül úgy öt perc múlva megjelent kilépve a kis tavon túli erdőből. Megállt a tó szélén, gondolkodva, hogy megkerülje-e a kis tavacskát, vagy ússzon át rajta. Végül is az úszás mellett döntött, majd kiérve az innenső oldalra, megállt, pár percig figyelve felém be az erdőbe, keresve a hívó tehenet, amit korábban hallott, és ami valójában az én hívásom volt.

Látva mindezt a kereső távcsövemben, másik kezemmel egy gyenge, nem túl hangos tehénhívást hallattam, ami végül is meggyőzte őt, és elkezdett minden lépésére vakkantani, elindult az irányomba. A szívem a torkomban dobogott, mivel kezdtem reménykedni abban, hogy lövéshez juthatok, ha bejön a nyárfák közé, melyek egyikén ott izgultam én is, a kis fém lesemen.

Közben lassan felálltam a lábrácson, mivel éreztem, hogy egyenesen bejön elém 15 m-re azon a váltón, melyre ráállt, és amelyen egy nagyon frissen megdörzsölt, meg összetört, karvastagságú, fiatal kis nyárfa is volt. Úgy is történt, és mikor a feje (szeme) egy pillanatra takarásba került, kihúztam az íjat, és mikor keresztbe ért előttem (hatalmasnak látszik ám ilyen közelről) elengedtem a vesszőt. Rögtön láttam, hogy a vessző eltűnik az oldalában a „kazánház” táján. A bika megugrott, szaladt tizenöt métert, és megállt. Én egy bikavakkantással próbáltam megnyugtatni, miközben egy új vesszőt helyeztem a Hoyt-om húrjára. Lassan lépdelve pár lépést „J alakba befordult balra, és elért a képen látható, sárga levelű nyírfa alá, és újból keresztbe állt. Ekkor hallottam, hogy rosszul, meg nagyon hangosan lélegzik. Ahogy ott állt szegény a sárga levelű nyírfa alatt, még egyszer meglőttem húsz méterről, mire elszaladt visszafele ahonnan jött, és ötven méterre onnan futás közben elesett. Látszott a lesemről a nagy sötét test a gazban.

Visszapörgetve az elejtés mozzanatait, ma már úgy gondolom (és látván az első lövés helyét), hogy második lövés nem volt szükséges. Kimúlt volna a kis nyírfa alatt, ahol még közelebb állt a kenumhoz, az öböl partján (ez a baloldal a lesemről) … de most már mindegy, fél perc alatt kimúlt, nem szenvedett. A 125 gr Slick Trick hegy a 495 gr összsúlyú nehéz nyílvesszővel jól szerepelt. Végzett vele hamar, és bár az egyik hegyen az él kicsit „csipkés lett, sebaj, elvégezte a dolgát, ahogy kell.

A trófeája nem nagy, inkább egy eléggé különös jávortrófea. Sok jávort ejtettem már el, (és láttam terítéken), de ilyen bikát meg nem lőttem ilyen típusú trófeával, amin nincs semmilyen lapát. Inkább más szarvasfélék agancsára hasonlít. Egy fiatal, nagy testű „tinédzser bika kitűnő minőségű hússal, ami később tényleg nagyon finomnak és puhának bizonyult. (A jávorhús lehet nagyon kemény és rágós öreg bikák esetében, fordult már elő más bikáimmal. Ilyenkor érlelni kell két hétig hűtőszobában, ha lehetséges.)

Jávorvadászatkor nem vagyok trófeavadász. A hús és az élmény a lényeg, és abból idén lett bőven. A bika zsigereletlen súlyát méretei szerint hatszáz kilóra saccoltuk.

Kicsontoztuk ott helyben a hatalmas zsákmányt. Ez a művelet négy órába telt kettőnknek. A hátizsákokkal hordtuk ki a húst a kenuig, és vittük az átkelőhelyre. Ott kiraktuk hűlni éjszakára, egy erre a célra hozott vékony lepedőre, meg a faágakra is akasztottunk belőle. A jó szaglású és örökké éhes prérifarkasok ellen sapkákat hagytunk ott emberi illatként coyoteriasztónak.

Körülbelül háromszáz kiló színhús jöhetett ki belőle. Szerencsére a kenu nem volt túl messzire, de volt nyögés még így is, míg odahordtuk a sűrűn át a sok kidőlt fa között lépdelve. Azután holtfáradtan mentünk vissza a táborba pihenni, és összerakodni a következő reggeli táborbontásra.

Másnap jöttünk haza kilenc nap után – kicsit hamarabb, mint ahogy terveztük. A tavakon visszafelé is jól ment minden. Nem volt erős szél, sem nagy hullámok az átkelésnél. Minden egyszerre elfért a kenuban. Összességében egy nagyon jó vadászkirándulás volt …tervezzük is már a jövő őszit …ugyanoda megyünk valószínűleg.

Nahát így történt.

Lejegyezte: Szilágyi Judit

A leshely

Az elejtett fiatal jávorral

Vadászat

Visszanéző (2022): Beszélnünk kell róla…

Print Friendly, PDF & Email

A fotón látható bika villanypásztorba akadva lelte halálát

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Mónos Zoltán, a SEFAG Zrt. Szántódi Erdészetéhez tartozó Karádi vadászkerületének kerületvezető vadásza számolt be az alábbi sajnálatos esetről:

Fotó: SEFAG Zrt.

Ábra: Facebook

„A fotón látható bika villanypásztorba akadva lelte halálát, mikor – feltételezhetően az agancsozók mozgatásának hatására – olyan helyen akart átkelni a kerítésen, ahol nem jellemző, hogy átváltson. Az 5 év körüli bika frissen kifőzött 24 órás agancsának tömege 5,2 kilogramm. Ha megöregszik, becslésem szerint 9-10 kilogramm körüli agancsos lehetett volna belőle…

A 18 000 hektáros Szántódi Erdészetből 4 000 hektár tartozik Karádhoz, a mezőgazdasági területek és az erdők aránya 50-50 százalék. Éves szinten Karádon 5-8 db bika esik áldozatul az elektromos kerítéseknek. Míg 6-7 évvel ezelőtt, inkább a vegetációs időre korlátozódott ez a probléma, tekintve, hogy a növénykultúrán akkor volt fönt a kerítés, sajnos ma már egész évben számolhatunk vele, mert a telepítésnek komoly költsége van, és emellett – a mai magas terményáraknak köszönhetően – az őszi kultúrákat is (repce, búza) óvják vele. Mindez a vadászterületeken egy megnövekedett civilizációs nyomással (mely az elmúlt időszakban a pandémia idején egyértelműen erősödött) párosul, ahol a vadnak nincs nyugalma. Mit eredményez ez a gyakorlatban?

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A témakörnek nagy a holdudvara és meglehetősen komplex, hiszen a benne szereplők, – legyen az mezőgazdász, vadász, agancsozó, természetjáró vagy motoros/quados – mind sértve érzik az érdekeiket.

Fotó: SEFAG Zrt.

Sajnos a természettől elszakadt ember gyakran „nem érti és nem érzi” a Natúrát és itt nem a kijelölt turistaútvonalakon közlekedő, természetszerető kirándulókra gondolok, de be kell látni, az erdőt nem pusztán jó szándékú turisták látogatják. Itt jegyzem meg, a kulturált természetjárásnak is meg vannak a maga szabályai! Ahogy egy múzeumban sem lehet összefogdosni a műtárgyakat, a természetben nem szemetelünk, nem hangoskodunk, stb.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Az erdőt járóknak tekintettel kell lenniük az ott élő növény- és állatvilágra és bizony, azt is el kell fogadni, hogy nem minden szabadidős tevékenység való az erdőbe! A motorosoktól, quadosoktól, – de említhetem az illegális agancsozókat is -, megriadt vad a bolygatott erdőterületekről kiszorul a mezőgazdasági kultúrákba, ahol meg a kerítés várja. Ez a probléma leginkább a trófeás vadat érinti, hiszen a tarvad, tapasztalataim szerint ügyesen megtanulja, hogyan kell átkelni a villanypásztoron.

Fotó: SEFAG Zrt.

Az eddigi legnagyobb, villanypásztorba gabalyodva elhullott agancsost tavaly november végén találtuk Karádon. Egy jó képességű, páratlan 22-es ágszámú, közel 8 kg-os, 6-7 éves példány volt és nagyon komoly, Somogyhoz méltó bika lehetett volna belőle, ha meg tud öregedni…”

Forrás: SEFAG Zrt. Facebook oldala – 2022. feburár 18.

Tovább olvasom

Vadászat

Március 1-jétől változnak az afrikai sertéspestis kártalanítási tételei

Print Friendly, PDF & Email

Március elsejétől új díjtételek lesznek érvényesek

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

2024. március 1-jétől módosulnak az afrikai sertéspestis (ASP) mentesítési tervhez kapcsolódó, állami kártalanítási tételek. A kártalanítási eljárás új díjtételei az érintett résztvevőkkel történt egyeztetés alapján születtek meg. Az új díjtételek kidolgozása során kiemelt szempont volt, hogy azok az egész ország területén segítsék elő az állománysűrűség további csökkentését, és ösztönözzék a vaddisznóhús felhasználását az ASP-től mentes területeken.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

Az ASP elleni védekezés egyik hatékony eszköze az állami kártalanítás rendszere. Éppen ezért fontos elvárás, hogy a kártalanítás mindig reális, arányos és az aktuális helyzethez alkalmazkodó legyen.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A kártalanítási eljárás, valamint az abban meghatározott díjtételek módosítása és aktualizálása az afrikai sertéspestis mentesítésben résztvevők közös érdeke. Ezenfelül a gazdasági környezetben bekövetkezett változások és a növekvő infláció miatt is szükségessé vált az ASP mentesítési tervhez kapcsolódó, kártalanítási eljárásrendben szereplő tételek felülvizsgálata.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Valamennyi szereplő véleményének figyelembevételével kerültek kialakításra az új, 2024. március 1-jétől alkalmazandó kártalanítási tételek. A díjtételek módosítása során kiemelt szempont volt a vaddisznóhús felhasználásának ösztönzése az ASP-től mentes területeken.

Az alábbi táblázat tartalmazza a jelenlegi és a 2024. március 1-jétől hatályos tételeket:

Feladat Jelenlegi összeg 2024. március 1-től
Elhullott vaddisznók helyszíni ártalmatlanítása egyedenként 5.000 Ft 10.000 Ft
Elhullott vaddisznók gyűjtőhelyre szállítása egyedenként 3.000 Ft 10.000 Ft
Diagnosztikai kilövés során kilőtt vaddisznó testek gyűjtőhelyre történő beszállítása egyedenként 3.000 Ft 6.000 Ft
Állománygyérítés érdekében elrendelt diagnosztikai kilövés során kilőtt egyedek után járó állami kártalanítás egyedenként (fertőzött terület) malac, süldő: 15.000 Ft;                        kan, koca: 40.000 Ft 20.000 Ft
Állománygyérítés érdekében elrendelt diagnosztikai kilövés során kilőtt egyedek után járó állami kártalanítás a magas és közepes kockázatú területen Az előző sor második oszlopában leírt kártalanítási érték és az átvételi ár különbözete és + a kártalanítási érték 20 %-a 20.000 Ft
Lődíj diagnosztikai kilövés esetén egyedenként 5.000 Ft 7.000 Ft
Mintavételi díj diagnosztikai kilövés esetén egyedenként 5.000 Ft 7.000 Ft
Cenzus díjazása 3.000 Ft + gépjárműfutás költsége  – állatorvos telepellenőrzéssel 10.000 Ft,             – természetes személy, állatorvos (telepellenőrzés nélkül) 4.000 Ft

Amennyiben a magas és közepes kockázatú területen diagnosztikai kilövéssel kilőtt vaddisznó teste egyéb jogszabályban szabályozott módon értékesítésre kerül, akkor az ezért kapott bevétel az adott egyed után kapott állami kártalanítástól függetlenül megilleti a vadászatra jogosultat.

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom

Vadászat

Vaddisznó GYIK

Print Friendly, PDF & Email

A Pilisi Parkerdő cikket jelentetett meg a vaddisznóról

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Pilisi Parkerdő: Az erdők természetes alkotóelemei a vadon élő állatok. Közöttük vadászható és védett fajok, valamint kártevők is előfordulnak. A történelem során az infrastruktúra, a beépítettség és a lakott területek terjeszkedése következtében a vadon élő állatok élettere erősen lecsökkent. A vadon élő állatok közül az ökológiai szempontból generalistának (széles élőhelyhasználati és táplálkozási spektrummal rendelkezőnek) tekinthető fajok, mint a vaddisznó, az őz, a róka, a nyest és a borz már hozzászoktak az ember közelségéhez.

Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.

A társaságot 1969-ben alapították Pilisi Állami Parkerdőgazdaság néven azzal a céllal, hogy a főváros környékének erdeiben az erdőgazdálkodás és a természetjárás szempontjait egyensúlyban tartó gazdálkodást valósítson meg. (Ábra: Pilisi Parkerdő)

Ezért az erdőterülettel határos lakott területeken, illetve a városba mélyen behúzódó zöld területen, elhanyagolt telkeken is előfordulnak. A fent említett vadászható fajok őshonosak, jelenlétük nem a vadászatnak köszönhető. Ugyanolyan természetes alkotóelemként kell azokra tekinteni, mint a fekete rigóra, a szúnyogra, vagy a harkályra.

Vaddisznót láttam az erdőben, természetes ez?

Igen. A vaddisznó az erdei életközösség természetes része, a legelterjedtebb nagyvadfajunk.

Vaddisznót láttam az utcán, természetes ez?

Igen. A vaddisznó minden olyan élőhelyen megjelenik, ahol megtalálja a számára kedvező létfeltételeket. Az elhanyagolt és háborítatlan gazos, bozótos ingatlanokon nem zaklatják és itt rendszerint táplálékhoz is könnyen jut (pl. hullott gyümölcs, kerti hulladékok, zöldhulladék). A vaddisznó őshonos vadfajunk, amely alkalmazkodó képessége kimagasló.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Miért jön lakott területre a vaddisznó?

A vaddisznó elsősorban a egfelelő búvóhely és a vonzó víz- és táplálékforrások miatt jelenik meg a lakott területeken. Búvóhelynek számít minden gazos, szemetes, elhanyagolt terület. A vaddisznó számára vonzó a hullott gyümölcs, a kerti zöldhulladék, a háztartási szemét, a vastag humuszos kerti talaj (sok csiga, giliszta stb. él benne), kerti vetemények, zöldségek, mezőgazdasági termények, a víz, a dagonyázási lehetőség. A vaddisznó mindenevő, különösen kedveli a lédús zöldségeket és gyümölcsöket. Minden tevékenység, amely ezeket a vonzó tényezőket csökkenti, hozzájárul a vaddisznó jelenlétének csökkentéséhez.

Az állat éhes és szomjas, miért nem etetik, illetve itatják a vaddisznót?

A vaddisznó nem azért jelenik meg a településeken, mert az erdőben nem talál magának elég táplálékot, hanem azért, mert a település összességében vonzó élethely a számára. Így az erdőben történő etetés nem oldja meg a belterületen megjelenő állatok problémáját, sőt egy bizonyos mérték fölött alkalmazva természetellenesen magas vadlétszám fenntartásához járul hozzá. Ezért a Pilisi Parkerdő Zrt. csak igen indokolt esetben alkalmaz ún. elterelő etetést, amivel a különösen érzékeny területekről csalogatja el az állatokat. A nyári időszakban továbbá itatást is végzünk, továbbá dagonyázó helyeket üzemeltetünk.

A locsoló berendezések környékét a vaddisznó nem azért keresi fel, mert szomjas, hanem mert az öntözött gyepet igen gazdagon lakják az alsóbb rendű, gerinctelen élőlények, amelyek fontos táplálékát jelentik a mindenevő vaddisznónak

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Harminc disznót láttam egyszerre, miért hagyták így túlszaporodni a vaddisznókat?

Ha harminc vaddisznót látunk egyszerre, az nem jelenti azt, hogy túlszaporodott az állomány. A vaddisznók nem magányosan, hanem csoportokba verődve, ún. kondában élnek. Egy ivarérett koca nem ritkán 8-10 malacot is vezet, ezért harminc disznó egy kondában csupán három-öt anyaállat és azoknak az utódai. Általános szabály, hogy a csapatban élő állatok egyedeiknek jobb esélyei vannak a túlélésre. Ez az oka annak, hogy a vaddisznók kondába szerveződve élnek.

Vaddisznót láttam a kertemben, miért nem fogja be valaki? 

A vaddisznó élve történő befogása bonyolult szakmai feladat, amely előkészítést igényel. A vaddisznó élvefogó berendezés egy nagyméretű, többmázsás szerkezet. A befogó telepítése és a befogás között akár több hónap is eltelhet. A befogókat csak ritkán telepítik lakott ház kertjébe vagy udvarába. A befogást megelőzően etetéssel csalogatják az állatokat a befogóhoz, amely állat további kárt tehet az udvarban, továbbá a befogásból kimaradó vaddisznók az etetés miatt a későbbiekben rendszeresen felkereshetik azt ingatlant.
A Pilisi Parkerdő Zrt. egész évben folyamatosan végez vaddisznó befogást az arra alkalmas erdőterületeken.

Mit tesz a Pilisi Parkerdő Zrt. a lakott területen előforduló vaddisznók visszaszorításáért a külterületen?

  • a vaddisznók létszámának apasztását végzi a befogók folyamatos üzemeltetésével a lakott területhez közeli erdőterületeken;
  • vaddisznók létszámának apasztását végzi fegyveres vadászattal a lakott területhez közeli erdőterületeken;
  • egész éven át tartó etetést és itatást végez az erdő belsőbb részein;
  • dagonyák üzemeltetését végzi az erdő belsőbb részein;
  • aktívan kommunikál a lakossággal és az önkormányzatokkal, ismeretterjesztő tevékenységet végez.

Bejött a vaddisznó a kertembe, mit tehetek, hogy ez ne forduljon elő többször? 

A vadkárosítás megelőzésének egyedüli hatékony módszere a megfelelő kerítés megléte. A telkek kerítéseinek megerősítését, illetve kijavítását oly módon kell elvégezni, hogy azon a vaddisznó ne tudjon átmenni. Vaddisznó távoltartása céljából elég a kerítés alsó, kb. 1-1,5 méteres részének megerősítése például a kereskedelmi forgalomban is kapható, kifejezetten a vaddisznó távoltartására gyártott erős, csúszásmentes csomózású dróthálóval, amelyet stabil oszlopokhoz rögzítünk, fél méterenként lecövekelünk, esetleg a földbe süllyesztünk.
A megfelelő kerítés kivitelezésére számtalan lehetőség van, amelyet mindig a helyi viszonyok figyelembevételével kell megválasztani. Amennyiben bizonytalanok vagyunk a kerítés kivitelezésével kapcsolatosan, feltétlen kérjünk vadkerítés építésében jártas szakembertől segítséget, az elvégzett munka után pedig garanciát!

Milyen feladata van a lakosságnak a lakott területen előforduló vaddisznók visszaszorítása érdekében?

  •  az ingatlanokat határoló kerítések vadbiztossá tétele;
  •  az elhanyagolt telkeken, illetve közterületen lévő bozótosok felszámolása, elhanyagolt, gazdátlan területek lekaszálása, rendbetétele;
  • ideiglenes és állandó etetési tevékenység megszüntetése;
  • a zöldhulladék szakszerű kezelése;

Kinek a feladata a vaddisznó létszámának csökkentése?

Külterületeken a vaddisznó létszámapasztásának mértékét a vadászati hatóság határozza meg, illetve ellenőrzi annak elvégzését. Külterületen a vadászatra az illetékes vadgazdálkodó jogosult, sőt köteles a hatóság által előírt tervet teljesíteni.
A települések közigazgatási belterülete nem képezi a vadászterület részét, ezért lakott területen a vadgazdálkodónak nincs jogosultsága vadászati tevékenység végzésére.

Ki ejtheti el a vadat a vadászterületen kívül (pl. a városban)? 

A jelenlegi szabályozás a település belterületén történő vad elejtésének feladatát nem ruházza senkire. A szükséges engedélyt a területileg illetékes rendőrhatóság jogosult kiállítani. A legproblémásabb területek önkormányzatai, mérlegelve a kialakult helyzetet, mezőőrt vagy állatok befogására specializálódott vállalkozót alkalmaznak, aki rendelkezik a rendőrség által kiadott engedéllyel, így a fegyverét is használhatja a település közigazgatási belterületén.

Mi a teendő, ha szembetaláljuk magunkat egy vaddisznóval? 

A vaddisznó alapvetően kerüli az embert, de akár veszélyes is lehet. Nagyon fontos, hogy semmiképpen ne próbáljunk az állat közelébe kerülni! Csapjunk zajt, adjuk meg a vaddisznónak a menekülés lehetőségét, ne álljunk az útjába, próbáljunk meg eltávolodni tőle. Soha ne szorítsuk be olyan helyre, ahonnan csak akkor tud kijutni, ha szembefordul velünk. A kanok a párzási időszakban lehetnek veszélyesek, a kocák pedig akkor, amikor a kis csíkos hátú malacokat védelmezik. A sebesült vaddisznó szintén agresszív lehet.

Semmiképpen ne sétáltassuk kutyánkat póráz nélkül az erdőben, mert a vaddisznó rátámadhat a kutyára!
Kérjük, megfelelő magatartással minden lakos segítse környezetünk védelmét, és vegyen részt a probléma kezelésében, megoldásába

Forrás: Pilisi Parkerdő

Tovább olvasom
Cart
  • No products in the cart.