Keressen minket
[wpml_language_selector_widget]

Vadászat

Veszélyes helyzetben

Közzétéve:

Feltöltő:

Print Friendly, PDF & Email

Október közepe táján, szép őszi délután, terepjáróval barkácsolni indultunk egyik vadásztársammal a Vértes hegység déli lejtőjén. Magával hozta kedvenc foxi kutyáját is; ugyanis ha tehette, azt soha nem hagyta otthon, ha vadászni indult. Engedélyünk szerint tar-vadra és vaddisznóra vadászhattunk. Az időjárás csendes, nyugodt volt; erejét fitogtatva még mindig sütött a nap, de a vénasszonyok nyara már színes tarkára festette a fák és a cserjés bokrok leveleit. A szemünk nem tudott betelni a csodás környezet látványával, a Vértes hegység legszebb arcát mutatta felénk. Élveztük az időt, csodáltuk a tájat, ezért gyakran megálltunk a terepjáróval és csendesen szemlélődtünk.

Utunk mentén egyszer csak egy szarvasborjúra lett figyelmes a barátom, amelyik a hegyoldal bozótos részén, jó takarásban komótosan csipkedte a cserjék bogyóit, vagy leveleit. De azért az elejét és a nyakát jól kilehetett venni. Miközben a látcsöveinkkel nézegettük, a barátom halkan kommentálta, hogy a borjút az anyja a szeptemberi szarvas nász idejére már nyilván magára hagyta. Fontosabb dolga volt annál, minthogy a borjával törődjön. Egymagában bizony, ott a hegyoldalban elég árvának tűnt. Barátom biztatására, mintegy százötven méterről sikeresen meglőttem a borjút. A terepjárót hátrahagyva mentünk fel érte az emelkedős terepen, de természetesen a foxi messze megelőzött bennünket. Mire odaértünk, ő már a legyőzött vadat birtokba vette és morogva ráncigálta a bőrét, ahol csak érte. Annak rendje-módja szerint feltörtük és szállításra előkészítettük a meglőtt vadat. Lehúztuk a hegyoldalról az út közelébe, hogy ott felrakjuk a terepjáróra. Majd keresni kezdtük a kutyát, mert közben ott hagyott bennünket. A barátom szólítgatta, füttyögött neki, de mindhiába; nem tudtuk elképzelni, hogy hová lett?

Közben a borjút feltettük a saroglyára és éppen hogy végeztünk vele, kutyaugatásra lettünk figyelmesek. Ez a foxi hangja! Valamit fog a kutya! – állapította meg a barátom. De teljesen ellenkező irányból jött a hang, mint ahol mi voltunk. Fegyvereinket magunkhoz véve, futottunk a hang irányába. A kutya egyhelyben, folytonosan csaholt. Igyekeztünk minél előbb megközelíteni a helyet, ahonnan a kutya hangját hallottuk. Közelebbről azt láttuk, hogy a fehértarka foxi egy hatalmas, szederindás bozót alját kerülgeti, és haragosan támadva próbál bejutni a bozótba. Amikor minket észrevett még inkább felbátorodott és újabb rohamra készült. Nem volt kétséges, hogy a bozótban egy, vagy több vaddisznó rejtőzködik és messziről szagot kapott a kutya. Ezért hagyott ott bennünket és önálló akcióba kezdett.

A bozótos közvetlen közelében egy igen terjedelmes, mély dagonya volt; tele sárral, zavaros vízzel és körülötte rengeteg vadnyommal. A szederindás bozótost köröskörül szálerdő határolta. Halkan tanácskozva alakítottuk ki a gyors haditervet. A vadásztársam azt javasolta, hogy én egyik oldalon úgy álljak el, szemben a bozótossal, hogy a dagonya közbeessen. Feltételeztük ugyanis, hogy a menekülő disznók nyilván a csúszós, vizes dagonyát kerülve rontanak majd ki a rejtekhelyükről, de erre lehet számítani magányos disznó esetében is. A barátom pedig majd az emelkedő terepen tőlem jobbra, a dagonya felett helyezkedik el, hogy elállja a felfelé menekülő vadak útját. Így egymás védelmére egyben kialakítottuk a tilos lőirányokat is. Harmadik oldalról, szinte velem szemben, a bozótos túloldalán pedig a kutya igyekezett indítani a támadásait. Így lényegében három irányból fogtuk közre a hatalmas bozótot. A negyedik irány – ahogy szemben álltam a vad rejtekhelyével – tőlem balra, szálerdővel fedett, lejtős terep volt; ezt szántuk a vadak szabad menekülési irányának, amerre nekem kitűnő kilövési lehetőségem kínálkozott volna a szálasban.

A megállapodásunk értelmében gyorsan elfoglaltuk kijelölt helyeinket. A fegyverem kibiztosítva, lövésre kész helyzetben, feszült figyelemmel álltam egy fatörzsnek dőlve; jól ráláttam a bozótosra, hiszen alig volt tőlem húsz méterre, köztünk a dagonya pedig nagyjából e távolság felénél terült el. Társam a kutyáját a lőállásából hangosan biztatta, bátorította, hogy sikerüljön neki kimozdítani a vadat a bozótosból. Úgy látszott, hogy a kutya tökéletesen megértette a haditervünket, mert egy irányból újabb és újabb rohamokat indított, de nem mert berontani a rejtekhelyre. Én ekkor már biztos voltam abban, hogy magányos vadkan rejtőzködik a bozótosban, mert ha kisebb konda lett volna ott, azok már régen kimenekültek volna onnan; nem bírták volna türelemmel a kutya támadásait.

Mintha a kutya megunta volna ezt a passzív küzdelmet, mert haragos lendülettel beljebb hatolt a bozótosba, de rémületében azon nyomban éktelen visításba kezdett. Nyilván megijedt az ott látottaktól. E pillanatban hangos csörtetés hallatszott a szederindás bozótos felől és hirtelen, nagy robajjal, velem szemben egy igencsak méretes, magányos kan szinte repülve vágódott ki a rejtekhelyéről. A dagonya kellős közepén akart átrontani, pontosan abba az irányba, ahol én álltam, nyílegyenesen felém. Nem tudnám megmondani, hogy a másodperc töredéke alatt, hogy is voltam képes oly hirtelen cselekedni, de a fegyveremet vállhoz kapva, a céltávcsövet alig használva, kapáslövéssel sikerült úgy orrtövön lőni a felém „repülő” kant, hogy az a sáros dagonyában rogyott össze, félig elmerülve az iszapban. Fegyveremet gyorsan újratöltve, csak álltam és csodálkoztam, alig hittem el, hogy ez így sikerült. A kutya vinnyogó csaholással rohant volna a kan után, de a sáros dagonyában nem tudta megközelíteni. Mire a vadásztársam oda ért, a kan már élettelenül „dagonyázott” tőlünk néhány méterre. A feszültségtől felszabadulva és örömmel fogadtam a vadásztársam gratulációját.

Ezután jött a neheze; a kant ki kellett vonszolnunk a sáros dagonyából, ami nem ment könnyen, mert fél lábszárig merültünk a sárban. Súlyánál fogva is csak nagy nehezen, csúszva-mászva húztuk ki a disznót a dagonyából. Ekkor vettük alaposabban szemügyre; a korát legalább nyolc-kilenc évesre, a nagy agyarok méretét húsz centi felettire becsültük. Nem tévedtünk, mert a kifőzés után, mindkét nagy agyar közel huszonegy centit mutatott.

Mire kizsigereltük, mi magunk is úgy néztünk ki, mintha dagonyáztunk volna; sárosak és csapzottak voltunk, de a kutyára is alig lehetett ráismerni, mert a sáros disznót haragosan tépkedve úgy összekente magát, hogy senki nem mondta volna meg, milyen volt a foxi eredeti színe. Közben kiértékeltük ezt a vadászati eseményt és megállapítottuk, hogy ez esetben is megmutatkozott a vaddisznó bámulatos ravaszsága. Ugye mi biztosak voltunk abban, hogy a bozótosból kitörve minden irányba menekül majd a vad, csak éppen a sáros, csúszós dagonyán át nem; azt egészen biztosan kikerüli. A menekülő kan azonban nem ezt tette, hanem pont ellenkezőleg; mintha felismerte volna a számításunkat, a dagonya kellős közepén átgázolva próbált menekülni, éppen abba az irányba, ahol én álltam. Erre mi egyáltalán nem számoltunk. A kan azt persze nem tudhatta, hogy így éppen a puskacsőbe rohan. Nem hiszem, hogy engem korábban észrevett volna, a nyílegyenesen felém irányuló lendületét tehát, nem lehetett támadásnak vélni. Persze az egy másik kérdés, hogy ha a menekülése hevében engem az útjában talál, akkor mi történik, hiszen kitérni előle már nem lehetett.

Vizsgálgattuk a találat helyét és csodálkoztunk azon, hogy hirtelen kapáslövéssel ilyen pontosan, homlokon találtam el az öreg remetét, mert hiszen gondos célzással, még álló helyzetben levő disznót sem könnyű a szemei között fejbe találni. Azóta is igyekszem elhessegetni magamtól azt a gondolatot, hogy mi történt volna, ha ez nem így sikerül? Akkor és ott éreztem át igazán, hogy milyen hajszálon múlhat egy-egy vadászbaleset bekövetkezése, vagy annak elkerülése. Nekem ez esetben kétszeresen is szerencsém volt; először is megúsztam egy végzetes vadászbalesetet, másodszor pedig azért, mert sikerült elejtenem a Vértes hegység egy magányos remete kanját, ezzel is gyarapítva maradandó vadászélményeimet, ötvözve azzal a tanulsággal, hogy a vaddisznó reakciója nem mindig igazolja vissza a vadász számításait. Ezt akkor örökre megjegyeztem!

Késő este lett mire beértünk a vadászházhoz és a sárból kimosakodva rendbe hozhattuk magunkat; s így a napi vadászélményünk termékét, a már saroglyára felrakott remete kant, és az elejtett szarvasborjút fotón is megörökíthettük. Amikor a felvételre időként ránézek, mindig azt a mozgóképet látom magam előtt, ahogy nyílegyenesen vágtat felém a hatalmas kan és felmerül bennem a kérdés újra-és újra, mi lett volna, ha oda is ér hozzám? Nyilvánvaló, hogy akkor ez a kaland rosszabbul is végződhetett volna.

Saroglyán az elejtett vértesi remete és a szarvasborjú.
A kan orrtövén jól látszik a találat helye

Vadászat

Iohannis kihirdette a medvekilövési törvényt

Print Friendly, PDF & Email

Klaus Iohannis államfő kihirdette az új medveállomány kezeléséről szóló törvényt.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Klaus Iohannis államfő kihirdette kedden a romániai medveállomány kezeléséről szóló törvényt.

Ahogyan beszámoltunk róla, ezt a Bucsecs-hegységben történt tragédia nyomán összehívott rendkívüli ülésszak során, július 15-én szavazta meg a képviselőház. Az RMDSZ által kidolgozott törvénytervezet 426 egyedre megelőzési vadászati kvótát, 55 egyedre pedig beavatkozási kvótát ír elő 2024-re és 2025-re az emberek elleni támadások és a medvék okozta károm megelőzése érdekében.

Fotó: Maszol

Ez azt jelenti, hogy újból engedélyezik a 2016-ban betiltott vadászatot a medvék túlszaporodásának kezelésére.

A tervezet kezdeményezője, Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor azt nyilatkozta, a jogszabály a környezetvédelmi minisztérium megbízásából készített tanulmányra alapoz, amely szerint Romániában 7400 és 8500 közöttire tehető a barnamedvék száma.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A kedden kihirdetett törvény előírja, hogy a vadásztársulatoknak kilövéskor genetikai mintát kell venniük, az adott pontszámot meghaladó kapitális hímmedvék, valamint a bocsos anyamedvék nem lőhetők ki, és szigorú jelentéstevési kötelezettséget vezet be a kilövések pontos nyomonkövetésére.

Tánczos Barna a Maszol megkeresésére korábban hangsúlyozta, önmagában ez az intézkedés még nem oldja meg a medve-problémát, a környezetvédelmi minisztériumnak továbbra is feladata, hogy a villanypásztorok beszerzésére a finanszírozást elindítsa.

Forrás: Maszol

 

Tovább olvasom

Vadászat

Lőkészségfejlesztő nap hivatásos vadászok részére

Print Friendly, PDF & Email

Lőkészségfejlesztő napot szerveztek hivatásos vadászoknak a Magyalosi Lőterén

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az OMVK Kiemelt programjaira beadott pályázat megvalósítására július 19-én került sor Ravazdon. A lőkészségfejlesztő napon, a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. Magyalosi Lőterén 37 hivatásos vadász jelent meg.

Fotó: OMVK

A regisztrációt követően Varga András, négyszeres Európa Bajnok és sokszoros magyar bajnok sportlövő, lőoktató tartott elméleti oktatást a jelenlévők részére. Az oktatáson a hivatásos vadászok mindennapi teendői során jellemző fegyverkezelési helyzetek, szituációk is bemutatásra kerültek, figyelemfelhívás célzattal a helyes viselkedésre, fegyverhasználatra.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A szükséges eszközök (fegyver, lőszer) felvételét követően a résztvevők, a kapott rotte-beosztások szerint jelentek meg az egyes korongvadász pályákon, ahol különböző színű és méretű, más és más vadfaj röpképét, mozgását imitáló korongra adtak le lövéseket, nem egy esetben nehezített körülmények között, megküzdve a terepi adottságokkal is.

Fotó: OMVK

A délután folyamán, a résztvevők futó disznóra történő kisgolyós lövésekkel mérhették fel lőtudásukat. A program ezen része változatos eredményekkel zárult, volt, akik kifejezetten jó köregységeket teljesítettek.

Hangulatát, szakmaiságát, megítélését tekintve, az egész rendezvény minden résztvevő megelégedése mellett zajlott.

 

Vadászüdvözlettel: Nagy Balázs hivatásos vadász alelnök – OMVK

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Újra mentes az ország a magas patogenitású madárinfluenzától

Print Friendly, PDF & Email

Magyarország visszanyerte magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) vonatkozó előírásai szerint Magyarország visszanyerte magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét. A teljes országra vonatkozó kedvező státusz lehetővé teszi az élő baromfi és baromfitermékek akadálymentes kereskedelmét az egyes harmadik országokkal.

Fotó: NÉBIH

Hazánk magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét a WOAH hivatalosan is megerősítette weboldalán. A kedvező besorolás visszamenőleg, július 3-tól érvényes, tehát az ezt követően készült baromfitermékekre már vonatkozik. A mentességről dr. Pásztor Szabolcs országos főállatorvos hivatalos levélben tájékoztatja a partnerországok illetékes hatóságait az importkorlátozások feloldása érdekében. Fontos, hogy mentességünk visszanyerésével a harmadik országok felé történő szállítások nem automatikusan indulhatnak meg, hanem meg kell várni a visszajelzésüket. A harmadik országokkal kapcsolatos naprakész kereskedelmi információkról a Nébih honlapján tájékozódhatnak az érintettek.

A mentesség visszanyerése azonban nem jelenti azt, hogy lazítani lehetne a járványvédelmi fegyelmen. A vírus vadon élő madarakban hazánkban és a környező országokban jelen van, így a kórokozó bármikor újra bekerülhet a baromfiállományokba.
Éppen ezért kiemelten fontos, hogy az állattartók mindent megtegyenek a megelőzés érdekében. A 3/2017-es, járványvédelmi minimum feltételeket előíró országos főállatorvosi határozat továbbra is érvényben van, az abban leírt feltételek teljesítése kötelező. Így például a baromfikat fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen kell etetni és itatni. A takarmányt és alomanyagot szintén zárt helyen kell tárolni, vagy utóbbit fóliával letakarni, hogy ne férjenek hozzá vadon élő madarak.

A madárinfluenza betegséggel kapcsolatosan tudnivalókról és aktuális információkról a Nébih tematikus oldalán tájékozódhatnak az érintettek.

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom