Keressen minket

Vadászat

A kapanyél is elsül…

Közzétéve:

Feltöltő:

Print Friendly, PDF & Email

Egy számomra örökké tanulságos esetet szeretnék elmesélni, mely egészen másképp is végződhetett volna, ha annyiszor nem verik a fejembe a fegyver kezelésének vastörvényeit.

A budaörsi koronglövő lőtéren történt az eset, nyári melegben, vastag bőrmellényben izzadtunk, készültünk valamelyik közeli versenyre, amikor Igaly Jóska bátyánkat elszólította a kötelesség egy rövid időre az edzésről. Velünk maradt egykori sporttársa – aki jó 15 évvel volt idősebb nálunk –, aki viszont kicsit rugalmasan kezelte megbízott lőtérfelügyelői tevékenységét, és emlékeim szerint nem különösebben tiltakozott a felettünk elhúzó galambcsapatok gyérítése ellen. Ami egyébként szigorúan tilos volt, több mint tízéves pályafutásom alatt csak néhány esetben fordult elő eme regula megszegése.

Ám akkor éppen úgy adódott, hogy hiába állt be a egyikünk a lőállásba, olyan kívánatos mennyiségű és sebességű galambcsapatok érkeztek fölénk a legjobb lőtávolságra, hogy egyszer csak huszonéves sporttársam minden teketória nélkül a korong helyett közéjük duplázott. Ezt mintegy jelként felfogva néhányan puskát ragadtunk és csatlakoztunk a minden lőtérszabályzatot megszegő eljáráshoz. Úgy emlékszem, magam is lőttem egy toronygalambot, ám mivel a skeetsörét 14-es méretű, a csapatok meg magasan jártak, csak igen hosszú gondolkodás után esett le zsákmányom.

Kicsit mámorosan lövöldöztünk a tiltott vadászat lehetőségétől megrészegülten, és nem vettük észre a hegy mögül hirtelen érkező zivatart. Mindenesetre annyi időnk nem volt az égi csatornák megnyílása előtt, hogy a mintegy száz méterre lévő klubházba érjünk, ezért beugrottunk egyik sporttársunk közelben leállított, vadonatúj, háromhetes autójába.

Én is bevágódtam a hátsó ülésre, de eszembe villant a puskaállványon hagyott fegyverem, amelyet galambok híján néhány percre magára hagytam. A szakadó esőben kiugrottam a drága sportfegyverért, és szaladtam vissza az autóhoz, ahol lábaim közé véve csővel felfelé irányozva visszakucorodtam helyemre.

Közben eszembe jutott, hogy talán – bár biztos üres –, de az ürítés és kinyitás folytán felhúzva maradhatott a fegyverem, ami nem tesz jót az elsütőrugónak, legjobb lesz, ha elcsettintem.

Valahogy azonban mégsem vitt rá a lélek, hogy ott az autóban ezt az egyszerű fesztelenítést megtegyem. Hiába, azt verték belénk nap mint nap: zárt helyen, pláne ember felé soha, semmilyen körülmények között nem szabad a puskát elsütni. Jó néhány tehetséges lövőt tanácsoltak el már az első hetekben eme vastörvények megszegése miatt.

A fegyver kinyitására helyhiány miatt nem volt lehetőség, nem tudtam ellenőrizni, ezért úgy döntöttem, hogy bármennyire is szakad az eső, résnyire kinyitom a kocsi ajtaját, és a puskacsövet kidugva csettentem el fegyveremet. Kicsit nevetségesnek is éreztem magam, hisz tudtam, úgyis üres.

De nem volt az. Csak marokra fogva a fegyver nyakát az égnek irányozva egyszerűen belenyúltam az elsütőbillentyűbe, mire a puska akkorát dörrent, hogy a beszélgetésnek azonnal vége szakadt. Rövid, kínos csend után rosszalló megjegyzések fokoztak igen nagy zavaromat. Mivel nem történt baj, a megbízott lőtérvezetőnk elütötte a kínos helyzetet azzal, hogy legalább nem lett szép, szabályos lyuk új autója tetején, de én igen megrettent állapotomban nem tudtam napirendre térni az eset felett.

Emlékeim szerint üresen tettem le a fegyvert. De hát kit érdekel az, hogy vajon jól emlékszem-e? Még engem sem!

Évekkel később mertem elmesélni Jóska bátyánknak az esetet – bár szinte biztos, hogy aznap megtudta –, mire ő még hajmeresztőbb történetet mondott el.

Hasonló nagy zápor lepte meg őket is a lőtéren, sok-sok évvel azelőtt a 70-es években, ezért beugrottak a nagytoronyba – magas toronynak is mondják –, amelynek aljában öt-hat ember már csak összezsúfolódva fér el. Mindenki szorongatta drága fegyverét, és Jóska bátyánk is hozzám hasonló dilemma elé került különleges, Y-villás MC-8-asának rugóját illetőleg. Olyan rugót életemben egyszer csináltam Diána nevű lányának egy nemzetközi versenyre, mert szinte lehetetlen volt beszerezni.

Szóval mindenképpen le szerette volna csettenteni fegyverét, ám felette tartózkodott a gépkezelő, ezért addig furakodott a szűk helyen, míg a fal felé tudta fordítani a csövet. A billentyű elhúzásának eredménye óriási füstfelhő, dobhártyaszaggató dörrenés volt, a sóskúti kőből épült torony falában pedig öklömnyi lyuk képződött.

* * *

És hogy sose árt vigyázni, emlékembe idéződik még néhány kevésbé szerencsés esemény is. Egyszer hibás orosz automatát javítottam, és próbaképpen lementem a lőpincébe, hogy ellenőrizzem a javítás sikerességét. Ám a billentyű elhúzására mind az öt töltény sorozatban elsült, és természetesen az ötödik már a lámpába ment, mert egy ilyen vadul lövöldöző fegyvert nem lehet megtartani. Máskor a Kis Karcsinak, a fegyverműhely vezetőjének sült el a kezében egy dupla csövű elefántpuska mindkét csöve egyszerre, mire a drága fegyver jobbra nagy ívben hagyta el az elsütő kezét, és méterekre landolt a hanyatt esett céllövőtől.

Arról a rendőrről pedig csak mosolyogva lehetett beszélni, aki pisztolya erejét próbálgatva földre fektetett fagerendát lődözött keresztül, és hogy ne billegjen, lábfejével alulról megtámasztotta. Ezek után következő lövésével saját lábfejét is keresztüllőtte. Külön monda keringett egy cowboy-hajlamú rendészeti közegről, ki azt gyakorolta, hogy fegyverét zsebéből előrántva azonnal tüzeljen, mindaddig, míg egyszer el nem akadt kézifegyvere a ruha és a zseb ráncaiban, és egész egyszerűen a lendülettől vezérelve – már bocsánat – „tökön lőtte” magát.

* * *

De vadászbalesetet nem csak fegyver okozhat. Igaly Jóska bátyám bal halántékán hófehér ősz tincs mutatkozott a ritkuló, de egyébként sötét hajban. Egyszer szóba került ennek története.

Néhány évvel korábban rókakotorékokat keresett mentorom – már akkor nagy szenvedélye volt a rókavadászat. Cetka motorját leállítva egy frissen felfedezett és lakottnak tűnő kotoréknál megpróbált belesni a lyuk szájadékán, sőt Isten tudja milyen szándéktól vezérelve, hason előre be is kúszott felsőtestével. Ám a lejtős, befelé szűkülő kotorék csapdába ejtette. Mikor a terepszemle után kifelé akart kecmeregni, minden mozdulatra csak beljebb csúszott ráadásul tüdejét egyre jobban összeszorította a tölcsérszerűen lefelé szűkülő járat.

Fogyott a levegő és Jóska bátyám rövidesen belátta, kár küszködnie, eljött a vég. Nem mozdult, ez volt a legtöbb, amit tehetett, felkészült végórájára. Hosszú idő telt el így, amikor egyik vadászcimborája arrafelé tekeregve észrevette az erdei úton magára hagyott, ismerős motort. Szólongatni kezdte vadásztársát, de az szorult helyzetéből semmilyen jelt nem volt képes már adni.

A vadásztárs azonban nem adta fel a keresést, és megtalálva a kilógó lábakat kihúzta a rókalyukból a megszorult cimborát.

Vadászat

Tolna vármegyei “dúvadhét” összefoglalója

Print Friendly, PDF & Email

Befejeződött a Tolna vármegyei “dúvadhét”

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Tolna vármegyében 2024-ben első alkalommal került meghirdetésre dúvadhét. A dúvadfajok gyérítésére meghirdetett időszak a kiírás szerint 2024. február 15. 00:00 órától február 28. 23:59 óráig tartott.

Fotó: OMVK

Tolna vármegyében 2024-ben első alkalommal került meghirdetésre dúvadhét. A dúvadfajok gyérítésére meghirdetett időszak a kiírás szerint 2024. február 15. 00:00 órától február 28. 23:59 óráig tartott.

Fotó: OMVK

Összesen 33 fő nevezett, amelyből 21 fő hivatásos vadász és 12 fő sportvadász volt.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

2024. március 1-én a meghirdetett dúvadhét zárásakor összesen 27 fő sikeres nevező jelent meg, a 33 nevező vadászból. A terítéken 191 róka, 159 borz 50 aranysakál és 3 nyest, összesen 403 vad volt.

Fotó: OMVK

Helyezések:

 

név státusz aranysakál róka nyest borz pontszám összes vad
Vincze Viktor hivatásos 17 31 1 16 580,5 65
Stein Krisztián hivatásos 3 39 11 470 53
Fábián Bence hivatásos 22 23 312 45
Szabotin Zalán sport 3 23 8 298 34

 

  1. helyezett: Vincze Viktor Gyulaj Zrt.
  2. Stein Krisztián Gyulaj Zrt.
  3. Fábián Bence Kocsolai Dám Vt.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Különdíjazottak, a legjobb eredményt elért hivatásos vadász és sportvadász:

Vincze Viktor hivatásos vadász Gyulaj Zrt.

Szabotik Zalán sportvadász Kocsolai Dám Vt.

 

Forrás: OMVK

Tovább olvasom

Vadászat

Pirkadatkor kivágta, reggelre tűzifának eladta az erdőt

Print Friendly, PDF & Email

Vádat emeltek egy férfival szemben

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Bajai Járási Ügyészség lopás, hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és eltiltás hatálya alatti járművezetés miatt vádat emelt egy férfival szemben. Az elkövető a környékbeli erdőkből hajnalonta kivágott akác- és nyárfát a helyszínen felaprítva tűzifának rögtön eladta, ezzel néhány hónap alatt komoly bevételre tett szert. A tanyás ingatlanában engedély nélkül felhalmozott 1 tonnányi roncsautó miatt is felelnie kell.

A vád szerint a bajai férfi 2022 szeptemberétől közel 5 hónapon át hajnalonta rendszám nélküli autóval és utánfutóval járta a Vaskút környéki erdőket azért, hogy fát lopjon. A vádlott az akkumulátoros fűrésszel kivágott fát a helyszínen felaprította és még a reggeli órákban rögtön le is szállította a vevőinek, akik köbméterenként 30-36 ezer forintot fizettek neki. A tolvaj összesen 40 köbméter akác- és nyárfát vágott ki, amivel közel 2 millió forint kárt okozott az erdőrészletek tulajdonosainak. Elfogásakor a bajai nyomozók 12 köbméter tűzifát lefoglaltak, így a sértettek kára részben megtérült.

A férfinál tartott kutatás során kiderült, hogy rendszeresen bontás céljából forgalomból kivont gépkocsikat és roncsautókat szerzett be, a bennük lévő motorral, a működésükhöz szükséges ásványi olajokkal, üzemanyag maradékkal, fékfolyadékkal együtt. A közel 20 köbméter térfogatú, 1 tonna tömegű veszélyes hulladékot a tanyás ingatlana udvarán tárolta. A roncsautókból a fémet sokszor égetéssel nyerte ki. A férfi mindezt a szükséges hulladékgazdálkodási engedély nélkül végezte, ami alkalmas volt az emberi élet, testi épség, az egészség, a föld, a víz és a levegő veszélyeztetésére.

A bűnügyi felügyelet alatt álló vádlott ráadásul 2023. augusztus 16-án, este, Baján úgy vezette a személygépkocsiját, hogy őt néhány hónappal korábban a bíróság jogerősen 1 évre eltiltotta a járművezetéstől.

Az ügyészség a férfit üzletszerűen elkövetett lopás, hulladékgazdálkodás rendjének megsértése, valamint eltiltás hatálya alatti járművezetés bűntettével vádolja és ezért vele szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozta azzal, hogy a korábbi, próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetését is utólag végre kell hajtani. Bűnösségéről a Bajai Járásbíróság fog dönteni.

A fotókon az érintett erdőrészlet, a frissen kivágott és felaprított tűzifa, valamint a tanyán tárolt roncsautó hulladék látható.

Forrás: Ügyészség

Tovább olvasom

Vadászat

Szarvashiba hazavinni az agancsot!

Print Friendly, PDF & Email

Agancstolvajokat fogtak a rendőrök

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A kapuvári nyomozók 24 óra alatt kiderítették, ki lopta el a szarvasagancsokat a Himod és Hövej környéki erdőből.

Fotó: Rendőrség

A rendőrségre február 28-án érkezett bejelentés arról, hogy 2024 első két hónapjában egy erdőből több kilogramm szarvasagancsot tulajdonított el valaki. A Kapuvári Rendőrkapitányság az ügyben lopás vétség miatt eljárást indított, kollégáink rövid időn belül azonosították a feltételezett agancstolvajt. A nyomozók február 29-én délelőtt, az otthonában fogták el a 36 éves férfit, majd a kutatás során megtalálták az erdőből származó 6 darab agancsot.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A fiatalembert munkatársaink a Kapuvári Rendőrkapitányságra állították elő, ahol lopás vétség elkövetése miatt gyanúsítottként hallgatták ki. Elismerte a cselekmény elkövetését, továbbá elmondta, nem volt tisztában azzal, hogy az agancsokat tilos az erdőből elvinni.

Fotó: Rendőrség

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság kéri a természet kedvelőit, az erdőt- és mezőt látogatókat, fogadják meg az alábbi tanácsokat:

  • Agancsot találni izgalmas dolog, azonban azt – speciális engedély hiányában – soha nem vihetik magunkkal. Minden évben előfordul, hogy talált agancsot visznek haza erdőjárók, ami viszont lopásnak minősül.
  • Az agancs értékétől függ, hogy tulajdon elleni szabálysértést vagy bűncselekményt követ el az, aki magához veszi és elviszi.
  • Az elhullajtott agancsok gyűjtését kizárólag az erdészetek szakemberei, vadászok, vagy az erdőgazdaságok írásos engedélyével rendelkező személyek végezhetik.
  • A törvény nagyon szigorú, és az illegális agancsgyűjtést lopásnak, a szarvasok hajszolását és ezzel akár kínok közötti elpusztítását pedig állatkínzásnak minősíti.
  • Amennyiben kirándulás során feltehetően jogosulatlanul agancsot gyűjtő embert, embereket látnak, kérjük, hogy értesítsék az illetékes erdészeti hatóságot, vagy tegyenek bejelentést a 112-es segélyhívó számon.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom
ewident logo