Keressen minket

Vadászat

Január végi kirándulás

Közzétéve:

Feltöltő:

Print Friendly, PDF & Email

Szögi Tibor vadászlevelei

Szia egy szem Barátom!

Mi van veled, hogy nem jelentkezel?
Vagy nagyon jól megy sorod és nem gondolsz a szegény barátodra, vagy nagyon rosszul, és kisebb gondod is nagyobb annál, minthogy velem foglalkozz. Vagy netán tönkrement a géped és a címem odaveszett?

No, de nem akarok szemrehányóskodni. Beszéljünk inkább a szép dolgokról. Most nálunk gyönyörű napsütéses idő van. Tizenkét-tizenhárom fokos nappali és valamivel nulla alatti éjszakai hőmérséklettel. Érzem már a tavasz illatát. És ha tavasz, akkor itt a nagy szabadság eljövetele. Május 15-én elmegyek évi szabadságra és már nem is megyek vissza dolgozni, csak a búcsú bulira. És majd élem a gondtalan nyugdíjas éveket. Remélem, akkor majd sokkal több időt tudok szentelni a vadászatra és horgászatra. Remélem így lesz!

Mert az idén is azt terveztem, hogy többet vadászok, úgy mint a régi szép időkben, de mégsem lett belőle semmi. Mindig közbejött valami. Mentem, mentem eleget, de mindig csak bejártam a területet, cserkeltem, nyomoztam, de nem találtam alkalmas helyet, ígéretes csapát, ahova érdemes lett volna kiülni lesbe. Úgyhogy egész szezonban egyszer se voltam disznó- vagy rókalesen. Az idéntől megváltozott a vadásztörvény. A kant és a süldőt egész évben lehet vadászni, úgy mint régen. Csak a kocára és a malacokra van tilalom január 1-jétől június 30-ig.

Január utolsó hétvégéjén, péntek-szombaton Padén voltam. Nagyokat csavarogtam két négylábú társammal, Lilivel és Pamaccsal. Pénteken: Rogácsásút, Jézda-kanális, Morotva, Mumper, Csikóstanya, Gólya-sziget. Itt az etetőm mellett megebédeltem (finom császárszalonna, lila hagyma, szentmiklósi ropogós házi cipó, no meg, hogy ez az egész könnyebben lecsússzon, meglocsoltam egy kis jófajta nedűvel). Nem sok izgalomban volt részem. Rengeteg őz, pár nyúl, fácán és egy öttagú fogolycsapattal találkoztam. Fönt a magasban hatalmas libacsapatok utaztak délnek.

Úgy terveztem, hogy hazafelé, a jézdai kanális nádasa mellett megállok egy kicsit leskelődni. Délután négy óra körül járt az idő, amikor közeledtem a jézdai nádas felé. Ballagok az úton, már majdnem odaérek a lucai kanális hídjához. Az út mellett jobbra, tudod ott van az a mély árok, a partja benőve akác és vadszilva surjával. Az árok alján alig másfél méter széles, térdig érő vízzel.

A szemem jobb sarkával inkább sejtem, mint meglátom a mozdulatot. Alig hallható vízcsobbanás. A puska repül le a vállamról. Most már a célzósín fölött kutatom az árok alját, hogy képzelet volt-e vagy valóság az előző moccanás. Vízipocokra gondoltam. De már eresztem is le a puskám csövét. Egy hatalmas barna test csúszik tovább, mint egy árnyék, mint egy képzelet. Se csobogás, se surranás. Vidra. Ezt nem szabad bántani. Védett. Nagyon kevés van belőlük.

No de… Villámgyorsan fölkapom a puskám, és úgy hat-hét méterről tarkón lövöm. Ugyanis ahogy a jószág tovább haladt a résen, ahol átláttam a sűrű bokrok között, a karcsú vidratest helyett egy zömök nagy fenék, majd egy henger alakú farok jelent meg. Egy hatalmas, tíz kiló körüli hódpatkány (nutria). Nem volt időm gondolkodni. Nagyot hibáztam. Habár a hódpatkány nem őshonos, szabad rá vadászni, de nekem nincs szükségem rá. Se a bőrére, se a húsára. De most már késő.

Kivágtam a Buck bicskámmal egy félkar vastagságú akácfát és a kampós végével kihalásztam a zsákmányt. Most mi a fenét csináljak? Ha már lelőttem, nem illik itt hagyni. Fölhívom a Nagy Tibit, kell-e neki. Nem kellett! Ekkor eszembe jutott egy Elektrovojvodinás munkatársam, aki nem vadász, de gyűjti a különleges bőröket. Azt is fölhívtam. Neki kellett. Nagyon megörült neki.

Most kezdődött az én kálváriám. Másfél-két óra gyaloglás hazáig. Fehér maszkír ruhába voltam öltözve. A hódprém véres-vizes. Ha nem akarom összekenyni magam, szállítás közben jól el kell tartanom a kezem. Eleinte ez nem is volt olyan nagy gond. De ahogy múlt az idő, a zsákmány egyre súlyosabb lett. Végül már azt hittem leszakad a karom. Percenként cseréltem kezet, de így is csupa vérfoltos lett a lábam szára mire hazaértem. Mérges voltam magamra a meggondolatlanságom miatt. Nemcsak hogy kifáradtam, de elmaradt a rókales is. Pedig útközben többször is hallottam rókaugatást a jézdai és a plyostinai nádasból. Megkezdődött a párzás. No de majd holnap…

* * *

De aztán másnap se lett semmi. Pedig gyönyörű, libázásra való ködös idő volt. Reggel hétkor indultam. Végig a pöcéri kacsató bal oldali töltésén, végig a bátkai „hóttisza” mellett, majd föl a nagytöltésre. Még tizenegy órakor is csak 50–60 méterig lehetett látni. Egy megveszett liba vagy kacsa nem szállt fölém, de másfelé se nagyon, mert nem hallottam a hangjukat sem. Pedig nagyon reménykedtem. A csónakból kicsit-kicsit szólt a puska, reméltem, hogy egyes csapatok kifordulnak a töltés fölé. De nem – mind a Tisza fölött maradt.

A Komanov körtése és az akácerdő közti kukoricást (ahonnan fácánvadászatkor fölugrottak a disznók) is átjártam. De semmi friss nyom vagy fekvés. Nincs mit tenni. Visszamentem a töltésre és lelógó orral megindultam hazafelé.

Zenta, Vajdaság

Vadászat

Pirkadatkor kivágta, reggelre tűzifának eladta az erdőt

Print Friendly, PDF & Email

Vádat emeltek egy férfival szemben

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Bajai Járási Ügyészség lopás, hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és eltiltás hatálya alatti járművezetés miatt vádat emelt egy férfival szemben. Az elkövető a környékbeli erdőkből hajnalonta kivágott akác- és nyárfát a helyszínen felaprítva tűzifának rögtön eladta, ezzel néhány hónap alatt komoly bevételre tett szert. A tanyás ingatlanában engedély nélkül felhalmozott 1 tonnányi roncsautó miatt is felelnie kell.

A vád szerint a bajai férfi 2022 szeptemberétől közel 5 hónapon át hajnalonta rendszám nélküli autóval és utánfutóval járta a Vaskút környéki erdőket azért, hogy fát lopjon. A vádlott az akkumulátoros fűrésszel kivágott fát a helyszínen felaprította és még a reggeli órákban rögtön le is szállította a vevőinek, akik köbméterenként 30-36 ezer forintot fizettek neki. A tolvaj összesen 40 köbméter akác- és nyárfát vágott ki, amivel közel 2 millió forint kárt okozott az erdőrészletek tulajdonosainak. Elfogásakor a bajai nyomozók 12 köbméter tűzifát lefoglaltak, így a sértettek kára részben megtérült.

A férfinál tartott kutatás során kiderült, hogy rendszeresen bontás céljából forgalomból kivont gépkocsikat és roncsautókat szerzett be, a bennük lévő motorral, a működésükhöz szükséges ásványi olajokkal, üzemanyag maradékkal, fékfolyadékkal együtt. A közel 20 köbméter térfogatú, 1 tonna tömegű veszélyes hulladékot a tanyás ingatlana udvarán tárolta. A roncsautókból a fémet sokszor égetéssel nyerte ki. A férfi mindezt a szükséges hulladékgazdálkodási engedély nélkül végezte, ami alkalmas volt az emberi élet, testi épség, az egészség, a föld, a víz és a levegő veszélyeztetésére.

A bűnügyi felügyelet alatt álló vádlott ráadásul 2023. augusztus 16-án, este, Baján úgy vezette a személygépkocsiját, hogy őt néhány hónappal korábban a bíróság jogerősen 1 évre eltiltotta a járművezetéstől.

Az ügyészség a férfit üzletszerűen elkövetett lopás, hulladékgazdálkodás rendjének megsértése, valamint eltiltás hatálya alatti járművezetés bűntettével vádolja és ezért vele szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozta azzal, hogy a korábbi, próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetését is utólag végre kell hajtani. Bűnösségéről a Bajai Járásbíróság fog dönteni.

A fotókon az érintett erdőrészlet, a frissen kivágott és felaprított tűzifa, valamint a tanyán tárolt roncsautó hulladék látható.

Forrás: Ügyészség

Tovább olvasom

Vadászat

Szarvashiba hazavinni az agancsot!

Print Friendly, PDF & Email

Agancstolvajokat fogtak a rendőrök

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A kapuvári nyomozók 24 óra alatt kiderítették, ki lopta el a szarvasagancsokat a Himod és Hövej környéki erdőből.

Fotó: Rendőrség

A rendőrségre február 28-án érkezett bejelentés arról, hogy 2024 első két hónapjában egy erdőből több kilogramm szarvasagancsot tulajdonított el valaki. A Kapuvári Rendőrkapitányság az ügyben lopás vétség miatt eljárást indított, kollégáink rövid időn belül azonosították a feltételezett agancstolvajt. A nyomozók február 29-én délelőtt, az otthonában fogták el a 36 éves férfit, majd a kutatás során megtalálták az erdőből származó 6 darab agancsot.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A fiatalembert munkatársaink a Kapuvári Rendőrkapitányságra állították elő, ahol lopás vétség elkövetése miatt gyanúsítottként hallgatták ki. Elismerte a cselekmény elkövetését, továbbá elmondta, nem volt tisztában azzal, hogy az agancsokat tilos az erdőből elvinni.

Fotó: Rendőrség

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság kéri a természet kedvelőit, az erdőt- és mezőt látogatókat, fogadják meg az alábbi tanácsokat:

  • Agancsot találni izgalmas dolog, azonban azt – speciális engedély hiányában – soha nem vihetik magunkkal. Minden évben előfordul, hogy talált agancsot visznek haza erdőjárók, ami viszont lopásnak minősül.
  • Az agancs értékétől függ, hogy tulajdon elleni szabálysértést vagy bűncselekményt követ el az, aki magához veszi és elviszi.
  • Az elhullajtott agancsok gyűjtését kizárólag az erdészetek szakemberei, vadászok, vagy az erdőgazdaságok írásos engedélyével rendelkező személyek végezhetik.
  • A törvény nagyon szigorú, és az illegális agancsgyűjtést lopásnak, a szarvasok hajszolását és ezzel akár kínok közötti elpusztítását pedig állatkínzásnak minősíti.
  • Amennyiben kirándulás során feltehetően jogosulatlanul agancsot gyűjtő embert, embereket látnak, kérjük, hogy értesítsék az illetékes erdészeti hatóságot, vagy tegyenek bejelentést a 112-es segélyhívó számon.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom

Vadászat

Felülmúltuk önmagunk: Balaton-felvidéki dúvadhét

Print Friendly, PDF & Email

Balaton-felvidéki dúvadhét eredményei:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A vadászati év utolsó napján a diszeli Artemisz Vadászház udvarán gyülekeztek a Balaton-felvidéki tájegység jogosultjai, hogy közös terítékkel adják meg a végtisztességet az elmúlt héten puskavégre került vadnak.

A VII. Balaton-felvidéki dúvadnapok közös terítéke. Fotó: – OMVK

Surányi Péter tájegységi fővadász köszöntötte a vadászatra jogosultak küldötteit, és ismertette a dúvadhét eredményét. Idén, amikor már hetedik alkalommal gyűltünk össze, a tájegység 18 vadgazdálkodási egységéből 15 vett részt a szimultán dúvadgyérítésben. Ennek eredménye lett az az összesen 92 vad: 39 róka, 15 borz, 7 aranysakál, 6 nyest, 17 szajkó, 7 dolmányos varjú és egy szarka, amiket kürtszóval búcsúztattunk. A Csobánc Vt. 23, a Bakonyerdő Zrt. 12, a bronzérmes Újkúti Vt. pedig 11 darabbal járult hozzá a közös terítékhez. Mint azt Surányi Péter kiemelte: nem a dúvadhéten kell elvégezni az egész éves dúvadgyérítést, az esemény célja a figyelemfelhívás, és az alkalom teremtése a szakmai tapasztalatcserére.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A házigazda Baracskay Lajos, a Csobánc Vt. elnöke, a vármegyei vadászkamara titkára röviden bemutatta a vadásztársaság adottságait, gazdálkodását. A kétszázat is meghaladja a teríték gímből, a vaddisznó háromszáz alá esett. Volt, hogy az 500-at is meghaladta, de a fokozott gyérítés eredménye már látványos. A legfőbb károsítóvá a szarvas lépett elő. A vadászterület kezelését megnehezíti az, hogy a koronavírus-járvány miatt sokan költöztek ide a nagyvárosból, akik aztán nem is mentek vissza: ezáltal a nyaralóövezetben mára jóval nagyobb a terület zavartsága, mint 2020 előtt volt. Vendégkörük stabil, a vadászati lehetőségek értékesítése nem jelent problémát.

Fotó: OMVK

Lakatos István, a Kapos-Tolnai vadgazdálkodási tájegység fővadásza az agancstőrothadással kapcsolatos kutatás jelenlegi állásáról tartott előadást. Mint elmondta: kezdetben valamilyen gennykeltő baktérium jelenlétére gyanakodtak, ám hamar kiderült, hogy a gennyesedés csak másodlagos fertőződés eredménye, a tünetegyüttes nem bakteriális fertőzésre vezethető vissza. Kialakulásában sokkal inkább a különböző mikotoxinok játszanak szerepet, de nem kizárható régen betiltott növényvédő és rovarölő szerek, illetve a mikroműanyagok hatása sem. Kezdetben dámszarvasnál figyelték meg a tünetegyüttest, de azóta már őznél és gímnél is megjelent. A dámbikáknál az azonos korú egészséges egyedek átlagban 1,3 kg-mal nehezebb agancsot raktak fel, mint az érintettek, de a károsodás nem kizárólag a hímivart érinti. A teheneknél, sutáknál a termékenyülés drasztikus visszaesése, illetve vetélés tapasztalható akkor, ha a takarmány mikotoxinnal szennyezett. Ennek elkerülése érdekében érdemes mellőzni a földről való etetést (használjunk vályút, tálcát) illetve ne etessünk törtszemet, hanem csakis teljes értékű, helyesen tárolyt, bevizsgált szemes vagy szálas takarmányt.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja

Az Országos Magyar Vadászkamara a hivatásos, valamint a sportvadászok önkormányzattal rendelkező, közfeladatokat, továbbá általános szakmai érdekképviseleti feladatokat is ellátó köztestülete, (Ábra: OMVK)

Amint azt Vezsenyi Imre, a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. vadgazdálkodási osztályvezetője, ASP-tanácsadó megfogalmazta: azután, hogy az afrikai sertéspestis 2018-ban megjelent Magyarországon, volt remény arra nézve, hogy a Duna vonalát nem fogja átlépni a betegség. Sajnos nem így lett, a dunakeszi vadaskertben megjelent a kór, és tovább is terjedt. Veszprém vármegye egyelőre mentes az ASP-től, és szerencsések vagyunk abból a szempontból is, hogy az elejtett vadat szabadon értékesíthetjük. Azonban kártérítés (aminek összege március 1-től egységesen 20 000 forint/db lesz, csak addig jár majd, amíg van vaddisznó, ez pedig – ha a vírus ideér – már nem lesz egyértelmű. Érdemes minden legális eszközt (ezek köre bővült a közelmúltban) igénybe venni ahhoz, hogy elérhető legyen az 1 vaddisznó/200 ha sűrűség, ami hatékonyan lassítaná az afrikai sertéspestis terjedését.Greskó Károly örvényesi sportvadász a lőfegyverrel végzett ragadozógyérítéssel kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal. Ez a tevékenység nem csak az apróvadas területeken bír jelentőséggel, a sakálok és a rókák az őzgidákból és a malacokból is vámot szednek. Létszámuk eredményesen apasztható ugyanakkor csalsípok használatával és állandó etetőhelyekkel. A csalsípoknál előnyben részesíti a műanyagból készülteket, mivel azok hidegben sem vetemednek meg, és kevésbé hangolódnak el. Érdemes először hosszabban, 10-15 másodpercig fújni, majd 5-10 másodpercnyi szünet után ismét egyszer, már rövidebben. Ezt 10-15 perc várakozás kövesse. Ha van hallótávolságban éhes ragadozó, bizonyára közelíteni fog. Előfordulhat ugyanakkor, hogy rossz irányból, szél alól fog érkezni, ekkor pedig következő alkalommal már bizalmatlan lesz a sípot hallva.

A rókák és a sakálok vonszalék segítségével, illetve rendszeresen etetett helyeket fenntartva is puskavégre kaphatóak. Ekkor fontos, de kifizetődő is a kitartás. Egy alkalommal nem kevesebb, mint kilenc rókát lőtt együltő helyében, igaz, ekkor már sötétedés előtt a lesen volt, és kitartott másnap hajnalig. Aki erre vállalkozik, az jól teszi, ha háttámlás magaslest épít, és a meglőtt rókákat csak a vadászat legvégén, és nem minden sikeres lövés után szedi össze. Az etetők távolsága a lestől nem mellékes, rókánál ne legyen közelebb, mint ötven, sakálnál, mint száz méter. A sakálok ugyanis szeretnek „vágni egy kört” az etetőhely körül, hogy szagot fogjanak. Ebbe a körbe pedig jó, ha a les már nem esik bele…

Az előadások elhangzása után kiváló estebéd elkültésére került sor, de a jelenlévők nem csak ezért maradtak. Jó volt kihasználni az együttlétet arra is, hogy egymás tapasztalataiból épülve kicsit tovább lássunk, mint a saját vadászterületünk határáig…

Forrás: OMVK

Tovább olvasom