Keressen minket

Vadászat

Kombájnok és disznók

Közzétéve:

Feltöltő:

Print Friendly, PDF & Email

Szögi Tibor vadászlevelei


Szia kedves Barátom!

Hát most nyisd ki jól a füled, tátsd el a szád! Mert egy olyant mesélek, ami még Padén sosem volt. Kedden, 2007. november 13-án a Mókus Sanyi előtt találkozott tizenegy lelkes vadász: Kutyák is rohangáltak körülöttünk. Német drótszőrűk, rövid szőrűk, labradorok, két keverék hosszú lábú disznós kutya és persze az én szálkás szőrű törpe tacskó kutyám, a Pamacs.

Nyolc körül indultunk három terepjáróval, föl egészen a bátkai „hóttiszához”. No, de hogy ne pazaroljam a tintát, pár őzön, nyúlon és két rókán kívül mást nem láttunk. Friss nyom, túrás, fekvés mindenfelé, de a disznók sehol. Később megtudtuk, hogy a Tivadar előző nap szétzavarta őket (ezért nem jött el a mai találkozóra, habár ő is meg volt hívva). Mérgesek lettünk, tehetetlenségünkben a tarisza mélyére nyúltunk. No ez, és annak a tudata, hogy a Zoli a fácántelepen már kavargatja a számunkra készített vaddisznópörköltet, egy kicsit helyrehozta a lelki egyensúlyunkat.

Megindultunk a falu felé. A Nagy Tibi és én a Bráne Toyotájában ültünk. Amikor a bocsári útelágazáshoz értünk a Bráne gondolt egyet, és lekanyarodott a birtok felé. Nézzük meg, hogyan állnak a birtok nagy kukoricatáblái. Esetleg valamelyik nap egy újabb hajtást lehetne ott szervezni.

Odaérünk az Imre majorhoz. A diványi út és a kövesút közötti tábla már letarupolva. A koncháti kanális és a kövesút közti úgyszintén. A koncháti kanális és az igyosi határkanális közöttit pedig pont most kombájnozzák. Már alig van egy kevés hátra, alig egy ötven méternyi széles és olyan ötszáz méternyi hosszú. Megkerüljük a kanálist és a döllőn odamegyünk a kombájnistákhoz. Két kombájn dolgozik. Amikor odaérünk, az egyik kombájnos is izgatottan ugrik ki a fülkéből. Nem halljuk, hogy mit magyaráz, de az arca rákvörös, a szemei kidülledve, a kezével izgatottan hadonászik. Valami nagyot, szamárnagyságút mutogat. A Tibi visszarohan és most már mi is értjük az izgalom okát. Két hatalmas disznó pár perce ugrott át az imént vágott táblából a még talpon álló kukoricába. Ki nem mentek belőle, mert a kombájnisták figyelték.

A kukoricatáblácska mindkét oldalán párszáz méteres tarló. Észrevették volna, ha továbbmennek. Gyorsan megszületett a haditerv. Bráne a terepjáróval siet elállni az igyosi kanális felőli végét a parcellának. Én rohanok a tábla derekára. Tibi ott marad a koncháti kanális felől, az innenső végén. A többiek már a fácántelepen voltak, pincehideg sör habjába akarták áztatni a bajuszuk amikor a Tibi hívja őket mobilon. Ha hiszed, ha nem, tíz perc se telt el, és máris csőre töltött puskákkal ott rohangál mindenki a most már csak harminc méternyi széles kukoricatábla körül.

Én egy kicsit följebb húzódok az igyosi kanális felé, a Tisza felőli oldalán a kukoricásnak. Mindenki elhelyezkedett, a kombájnok róják a köröket. Pamacs szorosan mellettem ül. Szerencsémre nagyon szófogadó, mert különben nagy lehetne a baj. Megrészegedve a disznószagtól nem figyelne a kombájnra és könnyen elibe kerülne… Úhhh! Elképzelni is rossz.

Az első kukoricasorban állok és minden idegszálammal a gazos, aránylag elég alacsony kukoricát figyelem. Hátha ott fognak előttem pár méterre arrébb mozdulni a disznók. A túloldalon a gépek hatalmas zajt csapva morzsolják a kukoricaszemeket, zúzzák a szárat. Kötélből kell hogy legyen az idegük a disznóknak, ha ezt egy helyben tűrik.

A kukoricásra figyelek, de a szemem jobb sarkában észreveszek egy óriás fekete gombolyagot, amint kigurul a tarlóra. Odakapom a fejem. A puskám csöve is mozdul már abba az irányba, a puskatus ott szorul a helyén a vállamnál, drillingem pöckét már átbillentettem golyósra. Most már a célgömb fölött csodálom meg azt a szinte természetfölötti erőt, ami azt a hatalmas testet oly könnyedén röpíti előre. A nyulat megszégyenítő gyorsasággal rohan a hatalmas, koromfekete test. Habzó tátott szája, mint egy mozdony, fehér gőzt lövell. Nagy, bojtos füle, sörénye égnek áll. Így még nagyobbnak, még hatalmasabbnak tűnik ez a gyönyörű jószág.

A távolság olyan 100–120 méter. Egy picit elébe, a lapocka magasságába csúsztatom a célgömböt és… És ebben a pillanatban eldörren a lövés. Eldörren, de nem az én fegyveremből. Bránétól olyan 40–50 méterre van a disznó. Ő fiatalabb is nálam, meg lehet, hogy őt nem nyűgözte úgy le a látvány, mint engem, és egy pillanattal gyorsabban reagált. Lövésére a disznó jelezte a találatot.

A mutatóujjam vissza kiegyenesedett és kibújt a sátorvas alól. Bráne gyorsabb volt, de nem elég precíz. A találat rossz helyen ülhetett, mert a disznó rohant tovább, Bráne meg csak lőtt, lőtt és lőtt, okádta a 30-06-os lövedékeit. Egy kicsit értetlenül álltam ott és néztem, hogy gyakorlott, világotjárt, tapasztalt vadász létére, hogy kapkodhat ennyire. Kiürült a tár. Újabbat lökött a helyére és lőtt. A disznó el is esett, fel is kelt, már minden lábára sántított s közben egészen lelassult. Láttam az én golyómra már nem lesz szükség, leeresztettem a puskám. A disznó bevánszorgott az igyosi határkanális szedres-bokros partjára.

Hívom Pamacsot és rohanok a tőlem kétszáz pár méternyire levő árok felé. Bráne előbb ér oda és megadja a kegyelemlövést. Int, hogy minden rendben. Visszamegyünk a helyünkre.

A pokol csak eztán nyílt meg. A fekete frakkos ördögöknek nyilván nem nagyon tetszett az a nagy lövöldözés és átvonultak a tábla túlsó végébe, az én legnagyobb sajnálatomra. A két kombájn most halad arrafelé. Feleúton járnak, amikor egyszerre, szinte vezényszóra kiugranak a disznók. Fönt állok egy magaslaton, mint egy páholyból nézem az egészet. Az előadásba nem szólok bele, nekem nem osztottak szerepet.

Jó 250–300 méterre történik minden. Rohannak a disznók, szólnak a puskák. De nem ám úgy, hogy hébe-hóba, hanem úgy mint a régi szép időkben, fácánhajtáson, amikor a hajtás vége felé szinte egyszerre burrannak fel a kakasok, és másodpercekkel később üresek a puskák. Mindez pillanatok alatt játszódik le.

Elcsöndösödnek a fegyverek, de mindenki a helyén marad. A kombájnok most újra dolgoznak. Vékonyodik a tábla dereka. Most már teljesen átlátok a túloldalra. Ahol ni, szalad felém az ifjú vadászbarátom, Urbán Endre. „Tibi bácsi, Tibi bácsi, sikerült”, kiabálja. Az arca, a fülei tűzpirosak, a szája a füléig ér. Hasra esik, fölugrik, de minderről tudomást se vesz. „Sikerült” – kiabálja önfeledten.
– Lőttél? – kérdezem.
– Hármat – a válasz.
– Hogyhogy hármat? Ki hármat?
– Hát én hármat!

Élete első disznói. Eddig még sose látott disznót így kint a területen. Ez az első szezonja vadászként. Nagyon meghatott a gyerek lelkesedése, öröme. Vele örülök. Talán még jobban, mintha nekem sikerült volna ugyanez a nagy bravúr (nem lőttem még soha egynél több vaddisznót egyazon vadászaton).

Amikor magunkhoz térünk, összeszedjük a zsákmányt. Fényképezkedünk, gratulálunk egymásnak, áldomást iszunk. És most ér egy kellemes meglepetés. Kiderült, hogy az a kis tacskó valójában belül sokkal nagyobb, mint kívül. Az Urbán gyerek három süldője egymás mellé lett húzva, a puskák ráfektetve fényképezés céljából. Kattog a gép. Pózolnak a kollégák. Pamacs morogva, nyögve kapaszkodott az egyik süldőbe. Megmosolyogtam, ráhagytam, hadd próbálkozzon a nálánál majd tízszer akkora falattal. Csak otthon, amikor a képeket nézegettem, akkor vettem észre, hogy elmozdulhatott a kezem, mert elmosódott a kép. Vagy mégse? A két süldő, a körülötte lévő dolgok élesek, csak Pamacs kutyám és az egyik süldő folyik szét a képen. Meg hoppá, a másik, a következő képen az egyik páciens félméternyire arrébb van, mint az előzőn. Meg a puska is a földön hever. Hát ezt nem néztem volna ki ebből a csöppségből.

A végelszámolás így néz ki: egy 200 kg körüli kan, egy 130 kg körüli kan, egy 100–110 kg körüli koca és öt darab 35 kg körüli süldő. Felejthetetlen élmény volt!

Zárom soraim, sokszor csókollak benneteket, Barátod Tibi.

Zenta, Vajdaság


Mifelénk ez egy nem mindennapi eseménynek számít!

Vadászat

Visszanéző (2022): Beszélnünk kell róla…

Print Friendly, PDF & Email

A fotón látható bika villanypásztorba akadva lelte halálát

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Mónos Zoltán, a SEFAG Zrt. Szántódi Erdészetéhez tartozó Karádi vadászkerületének kerületvezető vadásza számolt be az alábbi sajnálatos esetről:

Fotó: SEFAG Zrt.

Ábra: Facebook

„A fotón látható bika villanypásztorba akadva lelte halálát, mikor – feltételezhetően az agancsozók mozgatásának hatására – olyan helyen akart átkelni a kerítésen, ahol nem jellemző, hogy átváltson. Az 5 év körüli bika frissen kifőzött 24 órás agancsának tömege 5,2 kilogramm. Ha megöregszik, becslésem szerint 9-10 kilogramm körüli agancsos lehetett volna belőle…

A 18 000 hektáros Szántódi Erdészetből 4 000 hektár tartozik Karádhoz, a mezőgazdasági területek és az erdők aránya 50-50 százalék. Éves szinten Karádon 5-8 db bika esik áldozatul az elektromos kerítéseknek. Míg 6-7 évvel ezelőtt, inkább a vegetációs időre korlátozódott ez a probléma, tekintve, hogy a növénykultúrán akkor volt fönt a kerítés, sajnos ma már egész évben számolhatunk vele, mert a telepítésnek komoly költsége van, és emellett – a mai magas terményáraknak köszönhetően – az őszi kultúrákat is (repce, búza) óvják vele. Mindez a vadászterületeken egy megnövekedett civilizációs nyomással (mely az elmúlt időszakban a pandémia idején egyértelműen erősödött) párosul, ahol a vadnak nincs nyugalma. Mit eredményez ez a gyakorlatban?

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A témakörnek nagy a holdudvara és meglehetősen komplex, hiszen a benne szereplők, – legyen az mezőgazdász, vadász, agancsozó, természetjáró vagy motoros/quados – mind sértve érzik az érdekeiket.

Fotó: SEFAG Zrt.

Sajnos a természettől elszakadt ember gyakran „nem érti és nem érzi” a Natúrát és itt nem a kijelölt turistaútvonalakon közlekedő, természetszerető kirándulókra gondolok, de be kell látni, az erdőt nem pusztán jó szándékú turisták látogatják. Itt jegyzem meg, a kulturált természetjárásnak is meg vannak a maga szabályai! Ahogy egy múzeumban sem lehet összefogdosni a műtárgyakat, a természetben nem szemetelünk, nem hangoskodunk, stb.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Az erdőt járóknak tekintettel kell lenniük az ott élő növény- és állatvilágra és bizony, azt is el kell fogadni, hogy nem minden szabadidős tevékenység való az erdőbe! A motorosoktól, quadosoktól, – de említhetem az illegális agancsozókat is -, megriadt vad a bolygatott erdőterületekről kiszorul a mezőgazdasági kultúrákba, ahol meg a kerítés várja. Ez a probléma leginkább a trófeás vadat érinti, hiszen a tarvad, tapasztalataim szerint ügyesen megtanulja, hogyan kell átkelni a villanypásztoron.

Fotó: SEFAG Zrt.

Az eddigi legnagyobb, villanypásztorba gabalyodva elhullott agancsost tavaly november végén találtuk Karádon. Egy jó képességű, páratlan 22-es ágszámú, közel 8 kg-os, 6-7 éves példány volt és nagyon komoly, Somogyhoz méltó bika lehetett volna belőle, ha meg tud öregedni…”

Forrás: SEFAG Zrt. Facebook oldala – 2022. feburár 18.

Tovább olvasom

Vadászat

Március 1-jétől változnak az afrikai sertéspestis kártalanítási tételei

Print Friendly, PDF & Email

Március elsejétől új díjtételek lesznek érvényesek

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

2024. március 1-jétől módosulnak az afrikai sertéspestis (ASP) mentesítési tervhez kapcsolódó, állami kártalanítási tételek. A kártalanítási eljárás új díjtételei az érintett résztvevőkkel történt egyeztetés alapján születtek meg. Az új díjtételek kidolgozása során kiemelt szempont volt, hogy azok az egész ország területén segítsék elő az állománysűrűség további csökkentését, és ösztönözzék a vaddisznóhús felhasználását az ASP-től mentes területeken.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

Az ASP elleni védekezés egyik hatékony eszköze az állami kártalanítás rendszere. Éppen ezért fontos elvárás, hogy a kártalanítás mindig reális, arányos és az aktuális helyzethez alkalmazkodó legyen.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A kártalanítási eljárás, valamint az abban meghatározott díjtételek módosítása és aktualizálása az afrikai sertéspestis mentesítésben résztvevők közös érdeke. Ezenfelül a gazdasági környezetben bekövetkezett változások és a növekvő infláció miatt is szükségessé vált az ASP mentesítési tervhez kapcsolódó, kártalanítási eljárásrendben szereplő tételek felülvizsgálata.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Valamennyi szereplő véleményének figyelembevételével kerültek kialakításra az új, 2024. március 1-jétől alkalmazandó kártalanítási tételek. A díjtételek módosítása során kiemelt szempont volt a vaddisznóhús felhasználásának ösztönzése az ASP-től mentes területeken.

Az alábbi táblázat tartalmazza a jelenlegi és a 2024. március 1-jétől hatályos tételeket:

Feladat Jelenlegi összeg 2024. március 1-től
Elhullott vaddisznók helyszíni ártalmatlanítása egyedenként 5.000 Ft 10.000 Ft
Elhullott vaddisznók gyűjtőhelyre szállítása egyedenként 3.000 Ft 10.000 Ft
Diagnosztikai kilövés során kilőtt vaddisznó testek gyűjtőhelyre történő beszállítása egyedenként 3.000 Ft 6.000 Ft
Állománygyérítés érdekében elrendelt diagnosztikai kilövés során kilőtt egyedek után járó állami kártalanítás egyedenként (fertőzött terület) malac, süldő: 15.000 Ft;                        kan, koca: 40.000 Ft 20.000 Ft
Állománygyérítés érdekében elrendelt diagnosztikai kilövés során kilőtt egyedek után járó állami kártalanítás a magas és közepes kockázatú területen Az előző sor második oszlopában leírt kártalanítási érték és az átvételi ár különbözete és + a kártalanítási érték 20 %-a 20.000 Ft
Lődíj diagnosztikai kilövés esetén egyedenként 5.000 Ft 7.000 Ft
Mintavételi díj diagnosztikai kilövés esetén egyedenként 5.000 Ft 7.000 Ft
Cenzus díjazása 3.000 Ft + gépjárműfutás költsége  – állatorvos telepellenőrzéssel 10.000 Ft,             – természetes személy, állatorvos (telepellenőrzés nélkül) 4.000 Ft

Amennyiben a magas és közepes kockázatú területen diagnosztikai kilövéssel kilőtt vaddisznó teste egyéb jogszabályban szabályozott módon értékesítésre kerül, akkor az ezért kapott bevétel az adott egyed után kapott állami kártalanítástól függetlenül megilleti a vadászatra jogosultat.

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom

Vadászat

Vaddisznó GYIK

Print Friendly, PDF & Email

A Pilisi Parkerdő cikket jelentetett meg a vaddisznóról

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Pilisi Parkerdő: Az erdők természetes alkotóelemei a vadon élő állatok. Közöttük vadászható és védett fajok, valamint kártevők is előfordulnak. A történelem során az infrastruktúra, a beépítettség és a lakott területek terjeszkedése következtében a vadon élő állatok élettere erősen lecsökkent. A vadon élő állatok közül az ökológiai szempontból generalistának (széles élőhelyhasználati és táplálkozási spektrummal rendelkezőnek) tekinthető fajok, mint a vaddisznó, az őz, a róka, a nyest és a borz már hozzászoktak az ember közelségéhez.

Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.

A társaságot 1969-ben alapították Pilisi Állami Parkerdőgazdaság néven azzal a céllal, hogy a főváros környékének erdeiben az erdőgazdálkodás és a természetjárás szempontjait egyensúlyban tartó gazdálkodást valósítson meg. (Ábra: Pilisi Parkerdő)

Ezért az erdőterülettel határos lakott területeken, illetve a városba mélyen behúzódó zöld területen, elhanyagolt telkeken is előfordulnak. A fent említett vadászható fajok őshonosak, jelenlétük nem a vadászatnak köszönhető. Ugyanolyan természetes alkotóelemként kell azokra tekinteni, mint a fekete rigóra, a szúnyogra, vagy a harkályra.

Vaddisznót láttam az erdőben, természetes ez?

Igen. A vaddisznó az erdei életközösség természetes része, a legelterjedtebb nagyvadfajunk.

Vaddisznót láttam az utcán, természetes ez?

Igen. A vaddisznó minden olyan élőhelyen megjelenik, ahol megtalálja a számára kedvező létfeltételeket. Az elhanyagolt és háborítatlan gazos, bozótos ingatlanokon nem zaklatják és itt rendszerint táplálékhoz is könnyen jut (pl. hullott gyümölcs, kerti hulladékok, zöldhulladék). A vaddisznó őshonos vadfajunk, amely alkalmazkodó képessége kimagasló.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Miért jön lakott területre a vaddisznó?

A vaddisznó elsősorban a egfelelő búvóhely és a vonzó víz- és táplálékforrások miatt jelenik meg a lakott területeken. Búvóhelynek számít minden gazos, szemetes, elhanyagolt terület. A vaddisznó számára vonzó a hullott gyümölcs, a kerti zöldhulladék, a háztartási szemét, a vastag humuszos kerti talaj (sok csiga, giliszta stb. él benne), kerti vetemények, zöldségek, mezőgazdasági termények, a víz, a dagonyázási lehetőség. A vaddisznó mindenevő, különösen kedveli a lédús zöldségeket és gyümölcsöket. Minden tevékenység, amely ezeket a vonzó tényezőket csökkenti, hozzájárul a vaddisznó jelenlétének csökkentéséhez.

Az állat éhes és szomjas, miért nem etetik, illetve itatják a vaddisznót?

A vaddisznó nem azért jelenik meg a településeken, mert az erdőben nem talál magának elég táplálékot, hanem azért, mert a település összességében vonzó élethely a számára. Így az erdőben történő etetés nem oldja meg a belterületen megjelenő állatok problémáját, sőt egy bizonyos mérték fölött alkalmazva természetellenesen magas vadlétszám fenntartásához járul hozzá. Ezért a Pilisi Parkerdő Zrt. csak igen indokolt esetben alkalmaz ún. elterelő etetést, amivel a különösen érzékeny területekről csalogatja el az állatokat. A nyári időszakban továbbá itatást is végzünk, továbbá dagonyázó helyeket üzemeltetünk.

A locsoló berendezések környékét a vaddisznó nem azért keresi fel, mert szomjas, hanem mert az öntözött gyepet igen gazdagon lakják az alsóbb rendű, gerinctelen élőlények, amelyek fontos táplálékát jelentik a mindenevő vaddisznónak

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Harminc disznót láttam egyszerre, miért hagyták így túlszaporodni a vaddisznókat?

Ha harminc vaddisznót látunk egyszerre, az nem jelenti azt, hogy túlszaporodott az állomány. A vaddisznók nem magányosan, hanem csoportokba verődve, ún. kondában élnek. Egy ivarérett koca nem ritkán 8-10 malacot is vezet, ezért harminc disznó egy kondában csupán három-öt anyaállat és azoknak az utódai. Általános szabály, hogy a csapatban élő állatok egyedeiknek jobb esélyei vannak a túlélésre. Ez az oka annak, hogy a vaddisznók kondába szerveződve élnek.

Vaddisznót láttam a kertemben, miért nem fogja be valaki? 

A vaddisznó élve történő befogása bonyolult szakmai feladat, amely előkészítést igényel. A vaddisznó élvefogó berendezés egy nagyméretű, többmázsás szerkezet. A befogó telepítése és a befogás között akár több hónap is eltelhet. A befogókat csak ritkán telepítik lakott ház kertjébe vagy udvarába. A befogást megelőzően etetéssel csalogatják az állatokat a befogóhoz, amely állat további kárt tehet az udvarban, továbbá a befogásból kimaradó vaddisznók az etetés miatt a későbbiekben rendszeresen felkereshetik azt ingatlant.
A Pilisi Parkerdő Zrt. egész évben folyamatosan végez vaddisznó befogást az arra alkalmas erdőterületeken.

Mit tesz a Pilisi Parkerdő Zrt. a lakott területen előforduló vaddisznók visszaszorításáért a külterületen?

  • a vaddisznók létszámának apasztását végzi a befogók folyamatos üzemeltetésével a lakott területhez közeli erdőterületeken;
  • vaddisznók létszámának apasztását végzi fegyveres vadászattal a lakott területhez közeli erdőterületeken;
  • egész éven át tartó etetést és itatást végez az erdő belsőbb részein;
  • dagonyák üzemeltetését végzi az erdő belsőbb részein;
  • aktívan kommunikál a lakossággal és az önkormányzatokkal, ismeretterjesztő tevékenységet végez.

Bejött a vaddisznó a kertembe, mit tehetek, hogy ez ne forduljon elő többször? 

A vadkárosítás megelőzésének egyedüli hatékony módszere a megfelelő kerítés megléte. A telkek kerítéseinek megerősítését, illetve kijavítását oly módon kell elvégezni, hogy azon a vaddisznó ne tudjon átmenni. Vaddisznó távoltartása céljából elég a kerítés alsó, kb. 1-1,5 méteres részének megerősítése például a kereskedelmi forgalomban is kapható, kifejezetten a vaddisznó távoltartására gyártott erős, csúszásmentes csomózású dróthálóval, amelyet stabil oszlopokhoz rögzítünk, fél méterenként lecövekelünk, esetleg a földbe süllyesztünk.
A megfelelő kerítés kivitelezésére számtalan lehetőség van, amelyet mindig a helyi viszonyok figyelembevételével kell megválasztani. Amennyiben bizonytalanok vagyunk a kerítés kivitelezésével kapcsolatosan, feltétlen kérjünk vadkerítés építésében jártas szakembertől segítséget, az elvégzett munka után pedig garanciát!

Milyen feladata van a lakosságnak a lakott területen előforduló vaddisznók visszaszorítása érdekében?

  •  az ingatlanokat határoló kerítések vadbiztossá tétele;
  •  az elhanyagolt telkeken, illetve közterületen lévő bozótosok felszámolása, elhanyagolt, gazdátlan területek lekaszálása, rendbetétele;
  • ideiglenes és állandó etetési tevékenység megszüntetése;
  • a zöldhulladék szakszerű kezelése;

Kinek a feladata a vaddisznó létszámának csökkentése?

Külterületeken a vaddisznó létszámapasztásának mértékét a vadászati hatóság határozza meg, illetve ellenőrzi annak elvégzését. Külterületen a vadászatra az illetékes vadgazdálkodó jogosult, sőt köteles a hatóság által előírt tervet teljesíteni.
A települések közigazgatási belterülete nem képezi a vadászterület részét, ezért lakott területen a vadgazdálkodónak nincs jogosultsága vadászati tevékenység végzésére.

Ki ejtheti el a vadat a vadászterületen kívül (pl. a városban)? 

A jelenlegi szabályozás a település belterületén történő vad elejtésének feladatát nem ruházza senkire. A szükséges engedélyt a területileg illetékes rendőrhatóság jogosult kiállítani. A legproblémásabb területek önkormányzatai, mérlegelve a kialakult helyzetet, mezőőrt vagy állatok befogására specializálódott vállalkozót alkalmaznak, aki rendelkezik a rendőrség által kiadott engedéllyel, így a fegyverét is használhatja a település közigazgatási belterületén.

Mi a teendő, ha szembetaláljuk magunkat egy vaddisznóval? 

A vaddisznó alapvetően kerüli az embert, de akár veszélyes is lehet. Nagyon fontos, hogy semmiképpen ne próbáljunk az állat közelébe kerülni! Csapjunk zajt, adjuk meg a vaddisznónak a menekülés lehetőségét, ne álljunk az útjába, próbáljunk meg eltávolodni tőle. Soha ne szorítsuk be olyan helyre, ahonnan csak akkor tud kijutni, ha szembefordul velünk. A kanok a párzási időszakban lehetnek veszélyesek, a kocák pedig akkor, amikor a kis csíkos hátú malacokat védelmezik. A sebesült vaddisznó szintén agresszív lehet.

Semmiképpen ne sétáltassuk kutyánkat póráz nélkül az erdőben, mert a vaddisznó rátámadhat a kutyára!
Kérjük, megfelelő magatartással minden lakos segítse környezetünk védelmét, és vegyen részt a probléma kezelésében, megoldásába

Forrás: Pilisi Parkerdő

Tovább olvasom
Cart
  • No products in the cart.