Keressen minket

Vadászat

Visszaállhat a jövőben a kötelező OMVK-tagság

Közzétéve:

Feltöltő:

Print Friendly, PDF & Email

Az OMVK megyei Területi Szervezeteinek etikai bizottsági elnökei június 4-én – ilyen formában első alkalommal – egyeztettek a szervezet Medve utcai központjában. A cél azon feladatok meghatározása és lehetőségek kidolgozása volt, amelyek eredményeképp még jobban érvényt lehet szerezni nem csak a jogszabályoknak, de a vadásziasság követelményeinek is. Ennek leghatékonyabb módja a kötelező tagság lehet, amelyre ismét van remény.

Pechtol János, az OMVK főtitkára köszöntőjében elmondta: a megyei bizottsági elnököket azért hívta össze a testület elnöke, dr. Bárándy Péter, mert a tavalyi tisztújító küldöttközgyűlés óta a szűkebb vezetés igyekszik a lehető legrendszerezettebben és legaktívabban irányítani az OMVK működését. Ezt segíti az aktív bizottsági munka (nemrég ülésezett a Kinológiai Szakbizottság, április végén összeült a Természetvédelmi és Erdészeti szakbizottság, márciusban az Oktatási Szakbizottság egyeztetett, a közeljövőben pedig a Vadvédelmi és Vadgazdálkodási Bizottság valamint a Vadászati Hagyományokat Ápoló és Kulturális Bizottság is ülésezik). A június eleji, etikai kérdéseket feszegető találkozón a megyei grémiumok vezetői egyeztethették tapasztalataikat, és sorra vették a lehetőségeket, amelyek révén tovább javulhat a vadászat és a vadászok megítélése.

A tapasztalatok azt mutatják: jellemző, hogy egy-egy esetről az OMVK megyei Területi Szervezetei csak akkor értesülnek, amikor a kormányhivatal tájékoztat az érintett vadászjegyének bevonásáról. Az etikai eljárás azonban megindítható már akkor is, amikor egy vadászatra jogosult – vagy akár a megyei vadászkamara – valamilyen formában értesül az esetleges vétségről, majd felfüggeszthető a bírósági ítélet kihirdetéséig. Dr. Bárándy Péter e gyakorlat alkalmazására ösztökélte a megyei bizottságok vezetőit, hangsúlyozva: nem cél, hogy sok ügy pattanjon ki, ám ezek nélkül, pusztán a bírósági ítéletekre hagyatkozva nem szoríthatók vissza az etikai kihágások. Emlékeztetett arra is, hogy az OMVK megalakulása utáni néhány esztendőben évente több eljárás is folyt, ám ezek száma lassan nullára csökkent. Ez nem azt jelenti, hogy nem történnek kirívó esetek, sokkal inkább, hogy a vadásztársaságok fegyelmi eljárás keretében rendezik azokat. Azonban ez nem elég: egy megyei vagy országos etikai eljárás révén a vadászok közössége példát statuálhat, és kifelé is megmutathatja, hogy igenis elítéli és kilöki magából az alapvető erkölcsi normák ellen vétőket.
A tanácskozáson résztvevők egyetértettek abban, hogy az OMVK Etikai Szabályzatában kisebb finomításokra lenne szükség. Így a többi között a jövőben – egy küldöttközgyűlés döntésének értelmében – az etikai eljárások automatikusan megindulhatnak a vadászattal kapcsolatos szabálysértések, bűncselekmények indításával. Hogy ez utóbbiakról az érdekképviselet mielőbb értesüljön, a szervezeteknek érdemes együttműködési megállapodást kötni a rendőrséggel; erre már több megyében is van jól működő példa.

Visszatérő téma a kötelező vadászkamarai tagság visszaállításának lehetősége: ily módon akit egy etikai ügy eredményeképp megfosztanának ettől, egyben a vadászjegyét – tehát a vadászatra való jogosultságot – is elveszítené, ebből következően pedig a puskáitól is meg kellene válnia. A kötelező tagság 2002-ben szűnt meg az Alkotmánybíróság 41/2002. (X.11.) határozata értelmében. Ám az akkori Alkotmányt azóta felváltotta az új Alaptörvény, és nem kizárt, hogy ebbe már nem ütközik a kötelező jelleg. Így tehát felcsillan a remény, hogy visszaállhat a korábbi rendszer.

omvk.hu

Mezőgazdaság

HPAI vakcinabank a járványvédelem szolgálatában

Print Friendly, PDF & Email

Elérhetővé vált a HPAI madárinfluenza vírus elleni megfelelő vakcina.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Ceva-Phylaxia Zrt.-vel együttműködve HPAI vakcinabankot hozott létre. A Ceva által gyártott, magas patogenitású madárinfluenza vírus elleni vakcina ideiglenes, rendkívüli körülmények esetére vonatkozó engedélyt kapott. Ezt követően megállapodás született arról, hogy a vakcinából az oltóanyagtermelő cég készletet fog fenntartani, amelyből szükség esetén oltóanyagot tud biztosítani a hatóság számára.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

Elérhetővé vált a HPAI (highly pathogenic avian influenza) madárinfluenza vírus elleni megfelelő vakcina. A Nébih ennek köszönhetően felkészült a jövőbeni járvány(ok) során esetlegesen szükségszerűvé váló vészvakcinázásra.
Amennyiben a későbbiekben e hatósági intézkedést az aktuális járványhelyzet indokolttá teszi, gyors és hatékony segítséget fog nyújtani a vakcinabank közreműködése. A felek megállapodása szerint az oltóanyag induló mennyisége 300.000 adag.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A hazánkban legutóbb tavaly novemberben induló madárinfluenza járvány során 2024 február elejéig összesen 76 megerősített pozitív esetet dokumentált a hatóság, amelyben tíz vármegye vált érintetté. Az említett időszakban a járvánnyal összefüggésben eddig több mint 1,6 millió állat felszámolására került sor.
A betegség napjainkra lényegében állandósult. Rendszeres megjelenése rendkívül jelentős gazdasági kárt okoz. Épp ezért hazánkban szakértői csoport vizsgálja a vakcinázás lehetőségét, mint a járvány elleni védekezés esetleges hatékony, szükségszerű kiegészítő eszközét.

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom

Vadászat

Dúvadhét közös terítéke elmarad!

Print Friendly, PDF & Email

A Dúvadhét közös terítéke elmarad a veszettség miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

OMVK  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezete: A veszettséggel kapcsolatban az elmúlt hetekben a Kormányhivatal több intézkedést is foganatosított. Ezeket áttekintve arra a döntésre jutott a vármegyei Vadászkamara, hogy felelőtlenség lenne a Ragadozó Gyérítési hetet megtartani. Különösen vonatkozik ez a közös terítékre, ahova akaratlanul is kerülhetne fertőzött állat, ezzel tovább rontva a helyzeten.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

Felhívjuk a vadásztársak figyelmét, hogy a ragadozó gyérítést továbbra se hanyagolják el, de kellő körültekintéssel járjanak el, különösen az elejtett egyedek megfogása, mozgatása során.

Ahol a Kormányhivatal kötelezettséget írt elő, ott igyekezzenek azt teljesíteni.

Aki mégis úgy dönt, hogy saját hatáskörben terítéket készít, attól köszönettel vesszük, ha erről fotót küld a hivatalos e-mail címünkre.

Forrás: OMVK

Tovább olvasom

Vadászat

OMVK: Aktualitások

Print Friendly, PDF & Email

Közleményt adott ki az OMVK Veszprém vármegyei szervezete

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A 2023/24-es vadászati év végéhez közeledve röviden igyekszünk beszámolni az aktuálisan folyó történésekről, és címszavakban utalni a közeljövőben realizálódó terveinkre:

Ábra: OMVK

Rendben halad a vadászjegyek megújításának folyamata. Idén már a vadásztársak 36%-a élt az elektronikus érvényesítés lehetősségével, temérdek időt takarítva meg.

Büszkék lehetünk a „Vadászok vadászat nélküli jótékony kezdeményezése” elnevezésű akciónkra: a felhívásra már 5 millió forintnál is többet adtak össze a megye vadászai és vadgazdálkodói. Az adományt a közeljövőben eljuttatjuk a megszokott rendeltetési helyére, a megyei kórház részére.

Nem az első alkalom, de említésre méltó, hogy vármegyei kormányhivatal és a vadászkamara közötti együttműködési megállapodásnak köszönhetően idén is voltak kihelyezett tájegységi trófeabírálatok. Mivel a trófeák bemutatási kötelezettségének határideje jelentősen lerövidült, a vadászatra jogosultak terheit a kihelyezett bírálatok mindenképpen csökkentik.

Ugyan vármegyénk nem tekinthető kimondottan apróvadas adottságúnak, mégis minden év februárjában tájegységenként sor kerül az összehangolt dúvadgyérítésre. A Marcal-medencei tájegység nyitotta meg az eseménysort, őket a Bakonyi tájegység vadgazdálkodói követték, a sort pedig a hónap legvégén a Balaton-felvidéki tájegység vadgazdálkodói zárják. A legeredményesebb szereplőket a Megyei Vadásznapon külön díjazzuk majd.

Hamarosan elindul a vadászkürtös tanfolyam, amelyre 24 fő jelentkezett szerte a vármegyéből. Bízunk benne, hogy vadásztársainkban lesz eltökéltség és kitartás, és egyre több helyen kíséri majd kürtszó a vadászatainkat.

A szervezeti eseményeinkről szólva: hamarosan elnökségi ülésen tárgyaljuk meg az aktuális teendőket, márciusban pedig küldöttértekezletet tartunk. A kamara szolgáltató jellegéből fakadóan idén sem maradhat el a hivatásos vadászok továbbképzése.

Kicsit távolabbra tekintve: május 11-én Pápán, az Agrárexpo keretein belül megrendezendő Megyei Vadásznap, május 26-án pedig a várpalotai vadász-gyereknap ad majd alkalmat a találkozásra.

Összességében tehát a tavasz közeledtével nem csak a természet pezsdül meg és éled újjá, hanem a vadászathoz kötődő közösségi események is új lendületet kapnak. Találkozzunk minél többször!

Forrás: Pap Gyula elnök Veszprém Vármegyei Vadászkamara –  OMVK

Tovább olvasom
ewident logo
Cart
  • No products in the cart.