Keressen minket
[wpml_language_selector_widget]

Vadászat

Életem első vaddisznója

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Veszprém vármegyében Sebestyén Norbert vaddisznóra vadászott. Történetét megosztotta lapunkkal: 

Számomra egyik  legfontosabb élményemről szeretnék beszámolni az olvasóknak. Gyerekkorom óta horgásztam és a szomszédom miatt megismerkedtem a vadászattal is. Volt neki két szórója, vele jártam és ő tanított ki, hogy mi-micsoda a vadászatban és egyáltalán mit is jelent maga a vadászat.

Fotó: Sebestyén Norbert – Agro Jager News

Lőni nem lőttem, csak figyeltem. Akkor született meg bennem a gondolat, hogy vadász szeretnék lenni. Két éve vizsgáztam le. Amikor teljesítettem a vadászfegyver tartásához és viseléséhez szükséges minden feltételt, jött a hívás, hogy lőjem meg életem első vadját. Nagyon izgatott voltam, vajon megtudom-e húzni az elsütőbillentyűt és vajon, mit tartogat az este számomra?

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Kiértünk a szóróra. Akkor én az egyik lesre ültem fel, a tanítóm pedig a másikra. December ötödike volt, sose felejtem el.  A szórót csak őzek látogatták, se szarvas, se disznó. Kilenc óra tájban látom, hogy valami fekete folt ugrál a szórón. Csak egy alap éjjellátóm volt, mondom magamban, hogy megnézem, mi is lehet az? Ahogy nézem, látom, hogy vaddisznó. Egy kan. De ez a kan háromlábú volt ám!

Fotó: Sebestyén Norbert – Agro Jager News

Először hinni se akartam a szememnek. Jött az üzenet közben, hogy van-e nálam mozgás? Mondtam a tanítómnak, hogy egy háromlábú kan jött. Érkezett a válasz: mire vársz?  Lődd meg! Elkapott a láz, remegett a lábam, kezem. Normális levegővételem sem volt. Hezitáltam: meglőjem? Ne lőjem? Gondoltam, ha nem lövök, többet nem hoz ki magával. Öt perc elteltével arra jutottam, megpróbálom. Puska ki az ablakba. Leszorítom, nehogy elhibázzam. Levegővétel nem megy, jobban úrrá lett rajtam a láz. Végül, mély levegő kifúj…

Ha vadászruházat, akkor->EWIDENT Az áruházat a fényképre vagy ide kattintva éred el!

Mégegyszer. Szálkereszt a disznón. Ujjam az elsütőn. Eldörrent a lövés. Nem láttam, hogy eltaláltam-e, csak azt, hogy elfutott a kan. Gondoltam, a tanítóm nagyon megharagszik, hogy 70 méterre nem találok el egy vadat. Hallotta a lövést, rá 10 perce meg is érkezett. Kérdezi: megvan? Mondom: nem hiszem, mert elfutott a három lábával. Mondja, nézzük meg a rálövés helyét, mégis mit csináltam, hogy nincs meg a disznó? Megmutattam, hol állt a disznó, de semmi nyom.

Fotó: Sebestyén Norbert – Agro Jager News

Mondom: ezt elhibáztam. Tanítóm arrébb ment és egyszer csak szól: gyere ide, mutatok valamit! Odamentem és látom, hogy eltaláltam, mert van vér. Csak rosszul határoztam meg, hogy hol állt a disznó. Nagy kő esett le a szívemről, mert nem hibáztam, sikerült eltalálnom. Elkezdtük követni a vércsapát. 60 méter keresés után pedig, megtaláltuk életem első vadját, illetve kanját. Hihetetlen élmény volt. A lámpaláz, amit a lövés előtt éreztem, még most is szinte bennem van.

A történet vége: a kan valójában egy szívlövést kapott. Lőtáv 70 m volt. A fegyverem kalibere 9.3×62 kjg-sr 10g os lövedékkel szerelve.

Vadász üdvözlettel: Sebestyén Norbert

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Írjon nekünk: marketing@agrojager.hu

Vadászat

Idei első süldőm

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Ugróné Czinege Anita vadkárelhárító vadászaton vett részt férjével és közös barátjukkal, Béla bácsival Heves vármegyében.
Mindegyikük egy különálló magaslesen várakozott a nem messze fekvő búzatábla határában. Az elmúlt időszakban a mezőgazdasági táblát a vaddisznók jelentősen összetúrták. 

Ugróné Czinege Anita beszámolt az élményeiről lapunknak:

Fotó: Ugróné Czinege Anita – Agro Jager News

Nagyon jól indult az este. A férjem barátja hívott minket: ha ráértek, gyertek fel! Van itt egy búzatábla, az egész fel van dúrva! Nekem nem kellett  kétszer mondani, rögtön ugrottam, pakoltam a kocsiba. Kimentünk, megnéztük, csodálkoztunk. Atyaég!  Mi lehet itt!!

Egymástól távol három külön lesen ültünk. Várakoztam, nézelődtem…. ahogy elkezdett szürkülödni, megjelent a fasor melett három disznó.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Közeledtek felém. Vártam, hátha még közelebb jönnek. A szelem is tökéletes volt. Kiválasztottam a hozzám legközelebbre esőt. Céloztam és útjára engedtem a lövedékemet.

Volt becsapódás, mégis elszaladt..mind a három. Mi lehetett?

Elszomorodtam! Kis idő elteltével, a férjem és barátja jöttek értem a leshez. Tudtam a lövés és a becsapódás körülbelüli irányát.Elindultunk vérnyomot keresni. Azt meg is találtam! Kicsit megnyugodtam. Már csak menni kellett a nyom után. Végül kb 150 m vitte a lövedéket – be egy sűrű bozótosba. Ott van! Ott fekszik! – mondtam.🙏

Diána a kegyeibe fogadott! –🙏🌿 Köszönöm, nagyon szép süldővel ajándékozott meg!🍀

Írta és fényképezte: Ugróné Czinege Anita

Tovább olvasom

Vadászat

Farkas Csaba (1973-2024)

Print Friendly, PDF & Email

Elhunyt Farkas Csaba, eperjesi hivatásos vadász

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Csabi az elmúlt 25 évet hivatásos vadászként töltötte az eperjesi vadászterületen, a társaság megalakulása óta dolgozott itt. Helybeliként gyermekkorától részt vett vadászatokon édesapjával, felnőttként pedig nagy örömmel vállalta, amikor dolgozni hívták, így túlzás nélkül elmondható, hogy ismerte a terület minden fűszálát és vadját!

Fotó: OMVK

Elhivatott, szakmájához értő vadász volt. Nagyon szerette az egyéni vadásztatást és Őt is nagyon szerették. Mindig várta, mikor jönnek vendégek őzbakvadászatra, nagy lelkesedéssel kísérte őket úgy a cserkeléseken, mint a lesvadászatokon. Tudta, mikor, hol mozognak a kiszemelt bakok, amelyeket a vendégek kértek. Jókat lehetett vele beszélgetni, miközben vártuk az vadat. Mindig volt egy vicces története. Majd a vadászat végeztével lelkes beszámolót tartott a sikeres és a sikertelen vadászatról is. Igazi közösségi emberként mindig lehetett rá számítani, fontosnak tartotta a közös beszélgetéseket, amelyek összehozzák az embereket. A társadalmi munkák során a segítőkészsége a vadásztársak iránt mindig első helyen állt. Nagy odaadással nevelte a fácánokat, ami minden évben újabb és újabb kihívások elé állította. A társasvadászatok mestere is volt. Nagyszerű szervezőképessége és a viccei által mindig jó hangulatban teltek el a vadászatok!

A vendégek és vadászbarátok mindig megelégedve távoztak, hiszen a kért fácán- és mezei nyúl mennyiség mindig terítékre kerültek!

Nagyon fognak ezek a vadászatok hiányozni. Elmentél, mert hívtak az örök vadász mezők!

Nyugodj békében Csabi!

Írta: Dancsó Attila – OMVK

Tovább olvasom

Vadászat

Vadásznapot szerveztek Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében

Print Friendly, PDF & Email

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei vadásznap:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Megemberelte magát az esős idő és a vadásznap szombatjára meleg és napsütés várta a résztvevőket.

Fotó: OMVK

A megnyitó az évek óta kialakult menetrend szerint a Vadászkamara Kürtegyüttesének hívó szava után, Hubertus áldással kezdődött, melyet a megnyitóbeszédek követtek. 16 vadásztársunk érdemelt ki különböző elismerést a vadászatért és a közösségért végzett munkájáért, akik szintén a megnyitón vehették át a kitüntetéseket. Az ifjú vadászok immár hagyománnyá vált avatását, idén első ízben követte a vadászíjászok avatása.

Fotó: OMVK

A megnyitó után a 25 főzőcsapat tagjait és a szép számmal összegyűlt látogatót számos szakmai program, illetve helyi műsorok szórakoztatták. Természetesen a vadászokat leginkább a főzőverseny eredménye érdekelte.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A főzőcsapatok igencsak kitettek magukért, nagy fejtörést okozva ezzel a zsűrinek (zsűri elnöke: Taksár Ferenc a Szabadtűzi Lovagrend lovagja, zsűri tagjai: Soltész Ferenc polgármester-Nábrád, Kanyó Tamás a Fehérgyarmati Járási Hivatal hivatalvezetője).

Fotó: OMVK

Az alábbi eredmények születtek:
Leves jellegű ételek:

1. helyezett: Szamosközi Vadásztársaság – Halászlé
2. helyezett: Nimród Vadásztársaság, Ramocsaháza – Szarvasgulyás
3. helyezett: Szamos-Kraszna-Közi Vadásztársaság- Szamosi halászlé

Pörkölt jellegű ételek:

1. helyezett: Nyírmadai Egyetértés Vadásztársaság, – Dámpörkölt
2. helyezett: Kállay Vadásztársaság, Kállósemjén – Vadpörkölt erdei gombával
3. helyezett: Mátészalkai Vadásztársaság-Vaddisznópörkölt szalvétagombóccal

Vadász főztje:

1. helyezett: Szamosmenti Vadásztársaság, Csegöld – Vadüstöny cipóban
2. helyezett: Nyírségi Nyulas Vadásztársaság, Nyírkarász- vaddisznó Pull pork szendvics
3. helyezett: Nimród Vadásztársaság, Ramocsaháza- Hamburger

Különdíj:

Szamosmenti Vadásztársaság, Csegöld- Saslik, mics, kvász
Nimród Vadásztársaság Gávavencsellő- Harcsapaprikás kapros túróscsuszával
Fórizs Blanka(3éves) a legfiatalabb kukta- Nyírségi Nyulas Vadásztársaság, Nyírkarász
Ezúton köszönjük az előkészületekben és a lebonyolításban részt vevők segítségét és a látogatók megtisztelő jelenlétét.

Forrás: OMVK

Tovább olvasom