Keressen minket

Vadászat

VADÁSZHÁZAK: A Sasréti Vadászkastély

Print Friendly, PDF & Email

Aki Kaposvár-Pécs-Szigetvár háromszögbe indul vadászni, a családdal kikapcsolódni, ki sem hagyhatja a Sasréti Vadászkastélyt. A vadászkastély a báró Biedermann családnak köszönhetően épült meg és a történelem viharai, viszontagságos évtizedei ellenére sem pusztult el, mi több 17 szobájával várja a vendégeket.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Aki Kaposvár-Pécs-Szigetvár háromszögbe indul vadászni, a családdal kikapcsolódni, ki sem hagyhatja a Sasréti Vadászkastélyt. A vadászkastély a báró Biedermann családnak köszönhetően épült meg és a történelem viharai, viszontagságos évtizedei ellenére sem pusztult el, mi több 17 szobájával várja a vendégeket. Kevés olyan épületünk maradt fenn, amelyet kifejezetten vadászkastélynak álmodtak meg: ezek egyike a Sasréti Vadászkastély.

A Sasréti Vadászkastély. Fotó: Agro Jager

2023 nyarától új személyzet várja a Sasréti Vadászkastély vendégeit. A kastély kedves hangulatú, tiszta szobái, a magas minőségű konyha különleges ételei várják a vendégeket. A Sasréti Vadászkastélyban járunk, ahol Mókus Lénárd ügyvezető igazgató fogadta lapunkat, aki sok éves vezető-vendéglátói tapasztalatának köszönthetően, friss lendületet és sok új ötletet hozott a Biedermann vadászkastélyba.

Ősz a sasréti Vadászkastély körül. Fotó: Agro Jager

Ha szerencsénk van, akkor erdészberkekben, vadászatok végén, esti beszélgetések, anekdotázások közben, felemlegetődhet az elbeszélésekben ez a kastély, amelyet Lukafai kastélynak is emlegetnek, emlegettek az idősebb erdészek. Kétségtelen, hogy a környékben gazdálkodó báró Biedermann család álma, hogy itt a Sasréten vadászkastély épít, ma is elragadja az ideérkezők szívét. A kastély napjainkban is hűen tanúskodik arról, hogy szerettek vadászni az itt élők. Baranya és Somogy vármegye határán járunk, Szigetvár és Kaposvár között. Sasrét, ma, Almamellék községhez tartozik, innen érjük el, egy aszfaltos bekötőúton.

Exkluzív környezetben: Sasrét Vadászkastély. Fotó: Agro Jager

A Sasréti Vadászkastély közvetlen szomszédságában, egy 200 éves ősbükkösre vigyáznak az erdészek – tájékoztatta lapunkat Csavajda Dóra. A bajor stílusban épített kastély luxusszínvonala, modern eleganciával, régi építészeti stílusával, bár lépést tart a korral, mégis csendesen beilleszkedik a tájba és egyáltalán nem üt el Zselic erdeitől – otthonra talál az, aki ideérkezik.

A gyerekek is nagyon élvezik a bajor stílusú kastély hangulatát. Fotó: Agro Jager

Hiszen a Zselicben járunk, a Dunántúl déli részén, Kaposvártól délre. Zárt erdőségek, a számos ér, patak miatt több helyen kialakult vizes élőhelyekkel, mocsaras területekkel taglalt a dombság, amely nemcsak a vízhez köthető madárvilágnak ad otthont, hanem, ahogy lenni szokott, a vaddisznó és a szarvas háborítatlan nyugalmát is biztosítja – ez a Biedermannok ideje óta sem változott.

Sasrét Vadászkastély. Fotó: Agro Jager

Zselic különleges hangulatát kétségtelenül meghatározzák a felhúzódó bükkösök és az itt őshonosnak számító erdeifenyő, a mediterrán klíma. A pannon és az alpesi flóra növényeinek keveredése teljesen egyedivé teszi a tájat. A Zselicben, ma, 67 növényfaj védett.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A vadászkastély azonban nemcsak a vadászok igényeit tudja kiszolgálni, hanem nagyobb csoportok számára is ideális célpont lehet. Kétségtelen, hogy a lakott területektől távol eső kastély ugyan vadászati céllal épült, mégis a tavaszi, nyári időszakban kedvelt helyszíne az osztálykirándulásoknak, céges rendezvényeknek és más táboroknak, no és esküvőknek – mosolyodik el Csavajda Dóra.

Reggel a Sasrét Vadászkastélyban. Fotó: Agro Jager

Gasztronómiai élmények a vadon szívében

Mókus Lénárd kiemelte, hogy az étterem szezonális menüjében számos vadhúsból készült étel szerepel, amelyet a helyi vadászatokon ejtettek el. Legszélesebb választékot a főételek adják, de igazán helyi, különleges kulináris élménynek számít a hideg előételek közül, például a sült kacsamáj zsírjában, pirítóssal tálalva, amelyhez házi, a Zselicben termett somlekvárt szervíroznak. Erről a lekvárral tudni kell, hogy itt helyben gyűjtik és készítik, mivel azonban a som igen apró erdei gyümölcsünk, s a gyűjtése nehézkes, sok időt vesz igénybe, így az egyik legkülönlegesebb csemegének számít az Sasréti Vadászkastély menüjében. Míg a hideg előételeket kedvelőknek a sommal, addig a meleg előételeket választóknak például grillezett csontvelővel kedveskednek.

Ízelítő a Sasréti Vadászkastély kínűlatából. Fotó Agro Jager

A levesek szerelmeseinek vad húslevessel, erdei gombalevessel és zöldborsó krémlevessel készülnek, mely utóbbit a sült bacon mellett füstölt paprikával is megbolondítanak!

Anna meggyespitéje. Fotó: Agro Jager

A főételek aztán már igazán bővelkednek vadhús felhozatalban és aki eddig eljutott az ételek sorában, annak nem szabad kihagynia a szarvasbélszínt, de a dunántúli szarvaspörkölt, – amely teljesen más technikával készül, mint az alföldi paprikások, – is egy olyan választás, amelyben nem szoktak csalódni a vendégek. A kacsa, a csülök, a sertéstarja és a különféle halak mellett, ha valaki még nem tudna választani, vagy az apróságok inkább hamburgert ennének, a vadászkastély séfje még szarvasburgerrel is szolgálhat, persze steakburgonyával tálalva.

Ha Zselic, akkor Sasrét! Fotó: Agro Jager

Szokás, hogy a vadászatokra ma már családok is érkeznek s a legkisebbeknél előfordul, hogy az otthoni ételek után nehezebben választanak. Ha a hamburger sem lenne kapós, akkor számukra külön figyelmet szentelnek Sasréten és a séf gyerekmenüvel is készül. Ezek között a nagy kedvenc a bolognai spagetti, de a séf csíkokra vágott, rántott vagy éppen grillezett csirkemellel is készül és, hogy ne maradjanak éhen a picik, Anna meggyespitéje, a különféle, akár egyedi kéréseket teljesítve, további palacsinták egész sora, gesztenyepüré azok, amelyek biztosan a gyerekek kedvencei lesznek. Sasréten senki nem maradhat éhen és Mókus Lénárd hozzátette, hogy a séf igazi kihívásnak tekinti, hogy a legkisebbek számára is olyan menüvel szolgáljon, mint a szüleik vagy a nagyszüleik konyhájában. Számunkra a kérések feladatot és nem problémát jelentenek – tette hozzá az ügyvezető.

Kutyával a Sasrét Vadászkastélyban

Csavajda Dóra kiemelte, hogy nagyon gyakran a vadászok négylábú társaikkal érkeznek Sasrétre, de a vadászatok után a kirándulók is gyakran felteszik a kérdést, hogy kutyabarát-e a szálloda? Kiemelte, hogy elképzelhetetlen lenne a vadászkastély a négylábúak nélkül és minden vendég magával hozhatja kutyáit. Erre a szálloda munkatársai felkészültek és nincs olyan helyzet, amely meglepetésként érné a szálloda személyzetét.

A Sasrét Vadászkastély konyhájából. Fotó: Agro Jager

A kastély körül a kiváló vadászterületek, Zselic érintetlen erdei, a túraútvonalak, a források, a kisvasút, a horgásztavak sora az, ami egész évben vonzó a vendégek körében. Ma már gyakran előfordul, hogy a vadászvendégek közül később a családjaik körében fogadják újra a vendégeket, hiszen szívesen visszatérnek Zselicbe a látogatók. Itt valósággá válik, hogy a szobák ablakaiból, az erkélyein állva, hallgathatjuk a szarvasbőgést, pontosan úgy, ahogy Biedermann báró megálmodta.

Keletre néző ablakok a Sasréti Vadászkastélyban Fotó: Agro Jager

A Sasréti Vadászkastély kapacitása

Az idelátogató vendégek számára – folytatta Csavajda Dóra – a Sasréti Vadászkastély 17 szobával várja a vendégeket, melyek mindegyike rendelkezik fürdőszobával és lehetőséget kínál egy, vagy kétágyas elhelyezésre. Emellett választhatnak superior vagy családi szobákat is a vendégek. Összesen 46 fő számára tudnak szállást biztosítani. A szobák pótágyazhatóak és modern felszereltséggel rendelkeznek, beleértve az italhűtőt, légkondicionálót, wifi-t és mini széfet is. A vendégek kényelmét szem előtt tartva, 17 ingyenes parkolóhely áll rendelkezésre.

A kastély könnyen megközelíthető egy öt kilométeres aszfaltozott erdei úton, Almamellék település után.

GPS-koordináták: 46.204314; 17.894428

 

Nem boldogul? Kattintson és kérjen segítséget!

 

A Sasréti Vadászkastély. Fotó: Agro Jager

 

 

Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M. – lapigazgató

**

Hirdetni szeretne? Írjon nekünk: marketing@agrojager.hu

 

Vadászat

A hazai vadállományunk egyedülálló nemzeti kincsünk

Print Friendly, PDF & Email

Nagy István agrárminisztern nyilatkozott a Karcagi Nagykun Vadásztársaság alapításának 150 éves jubileumi ünnepségén

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Teremtett világunk megőrzése közös kötelességünk, a természet rendjét pedig nem lehet megbontani, éppen ezért hárul kiemelkedően fontos szerep a felelős és tudatos vadgazdálkodásra – közölte Nagy István agrárminiszter a Karcagi Nagykun Vadásztársaság alapításának 150 éves jubileumi ünnepségén, szerdán.

Fotó: AM

A tárcavezető a rendezvényen arra hívta fel a figyelmet, hogy tájegységeink jellegzetes arculatához az egyes vadfajok ugyanúgy hozzátartoznak, mint a hegyek, a síkságok, a folyók vagy az erdők. Az egészséges, jó genetikai értékekkel rendelkező vadállomány fenntartásában pedig a vadászat kulcsfontosságú. Mindannyian büszkék lehetünk a vadállományunkra, amelyre szerénytelenség nélkül mondhatjuk, hogy a nemzeti kincsünk. Ezzel az értékkel pedig felelősen kell gazdálkodnunk, hogy megőrizzük a jövő generáció számára – tette hozzá.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A miniszter kiemelte, kisebb létszámú, de jobb minőségű vadállomány kialakítására kell törekedni, olyan optimális létszámra, ami megteremti a vadgazdálkodási ágazat összhangját a mező- és erdőgazdálkodással és a természetvédelemmel. Nagy István szerint az egyedülálló adottságainknak köszönhető az is, hogy a magyar vadhús népszerű Európában. A vadhús amellett, hogy különleges ízélményt biztosít, élettani szempontból is számos jótékony tulajdonsággal rendelkezik. Hagyományainkat és szokásainkat tudatosan kell megvédenünk. Meg kell becsülnünk a normalitást a gazdák és a vadgazdálkodással foglalkozó szakemberek mindennapi áldozatos és kitartó munkáját, akiknek köszönhetően biztonságos élelmiszer kerülhet a magyar családok asztalaira – hangsúlyozta.

Fotó: AM

Kifejtette, a Nagykunság szívében, Karcagon a kunok földjének lakói híven őrzik és ápolják hagyományaikat, büszkék múltjukra és jelenükre egyaránt. A közös kötelességünk pedig az, hogy a természet, a vad és az ember alkotta egyensúlyt megőrizzük és fenntartsuk az utánuk jövő generáció számára.

Forrás: AM

Tovább olvasom

Vadászat

170 millió az idei kiemelt kamarai programokra

Print Friendly, PDF & Email

A Vadászkamara Elnöksége döntött a kiemelt kamarai célok forrásainak elosztásáról és a kapcsolódó pályázatokról

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Vadászkamara Elnöksége április 25-ei ülésén döntött a kiemelt kamarai célok forrásainak elosztásáról és a kapcsolódó pályázatokról. A Küldöttközgyűlés márciusi határozata értelmében az ifjúságnevelésre, a hivatásos vadászokra, kutatásra és közönségrendezvényre 2024-ben összesen 169 531 250 forintot fordít az érdekképviselet Központja. Ezt a döntést váltotta aprópénzre az Elnökség a tanácskozáson, amelyen egyéb témák is napirendre kerültek.

Az ülésen az Elnökség tagjai egyhangúlag támogatták dr. Jámbor László elnök előterjesztéseit, így döntés született az ifjúságnevelési és hivatásos vadászok felkészültségét erősítő vármegyei pályázatokról, illetve központi feladatok finanszírozásáról is.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Az Országos Magyar Vadászkamara a hivatásos, valamint a sportvadászok önkormányzattal rendelkező, közfeladatokat, továbbá általános szakmai érdekképviseleti feladatokat is ellátó köztestülete, (Ábra: OMVK)

A vármegyék ugyan többletforrást igényeltek a korábban meghatározott kerethez képest, de más források átcsoportosításával ezt is biztosította az Elnökség (erre a márciusi Küldöttközgyűlés egyik határozata adott lehetőséget, részletek itt). Ezek alapján a feladatok és a hozzájuk rendelt pénzösszegek az alábbiak szerint oszlanak meg:

  • Az „Ismerd meg a vadászokat!” ifjúságnevelési programra idén 114 millió forintot fordíthat a Vadászkamara központja. Ebből 84,7 millió forint a vármegyei Területi Szervezetek ifjúságnak szóló kezdeményezéseinek, programjainak megvalósulását segítheti a 2018 óta működő pályázati rendszerben, a fennmaradó összegből pedig ez évben is megjelenhetnek a nagysikerű, gyerekeknek szóló „Kisvadász” foglalkoztató füzet újabb számai (részletek, letölthető korábbi számok itt).
  • hivatásos vadászok szakmai felkészültségét és munkafeltételeiket javító programokra a vármegyéktől beérkezett pályázatok alapján 49,9 millió forintot különített el az Elnökség, ebből a Területi Szervezetek rendeznek a vadőröknek képzéseket, szűréseket, szakmai tanulmányutakat.
  • A több éve futó, a mikotoxikonat és azok vadállományra gyakorolt hatását vizsgáló kutatásra 10 millió forintot szán a szervezet. Ezzel kapcsolatban Bajdik Péter főtitkár elmondta: a fő feladat, hogy a lehető legtöbb vadgazdálkodó és vadász értesüljön a problémáról, ha valaki rendellenességet tapasztal a szaporodásbiológia vagy trófeák terén, gondoljon erre az eshetőségre is. Ezt célozták a témában országszerte tartott előadások és ez a fő célja a Vadászkamara rövidesen megjelenő, helyes takarmányozási gyakorlatot ismertető szakkönyvének is. (A kutatás előzetes eredményeiről a Nimród Vadászújság 2023 májusi számában jelent meg cikk, elérhető itt.)
  • Végül, de nem utolsósorban a Vadászkamara legnagyobb éves közönségrendezvényét, az Országos Vadásznapot a szervezet Központja 10 millió forinttal támogatja. A rendezvényre augusztus 24-én, szombaton, Lakitelken kerül sor.

Ugyancsak egyhangú döntés született a bizottságok és szakbizottságok költségvetéséről. Ennek teljes kerete 19,6 millió forint, amelyet az Elnökség egyhangúlag támogatott.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

A tanácskozás napirendjén szerepelt a Vadászévkönyv jövőbeni kiadásának módja. A tavalyig tartó gyakorlat, miszerint a Vadászkamara éves szakmai kiadványát a vadászok számával egyező számban készíttesse el a szervezet, az online vadászjegyváltás térnyerésével egyértelműen pazarlóvá, egyben okafogyottá vált. Felmerült, hogy csak digitálisan készüljön el a könyv, azonban ennél nagyobb az érdeklődés, és a hivatásos vadászok korábban egyértelműen jelezték: igénylik a papíralapú kiadványt. Idén az évkönyv letölthető volt vadászjegyváltáskor, illetve a Vadászkamara honlapjáról, és minden hivatásos vadász kapott egy-egy nyomtatott példányt, valamint a Területi Szervezetek 100-100-at. Ezt a hibridmegoldást továbbgondolva az Elnökség elfogadta, hogy a letöltés lehetőségét megtartva minden Területi Szervezet a saját belátása és igényei szerint rendeljen nyomtatott Vadászévkönyveket. (A Vadászévkönyvek digitális formában mind letölthetők a honlapunkról.)

Az „Egyebek” napirendi pont keretében Bajdik Péter tartott előadást a VadON tagnyilvántartó rendszer és kapcsolódó informatikai rendszerek fejlesztéséről. Ezzel összefüggésben elmondta az is, hogy idén már a vadászok 47%-a érvényesítette online a vadászjegyét, míg tavaly arányuk 39%, 2022-ben 28%, az első évben, 2021-ben pedig még csak 16% volt. (Az idei vadászjegy-érvényesítés statisztikai adatairól a májusi Nimród Vadászújságban adunk részletes tájékoztatást.) Emellett a többi között szó esett a közeljövőben tervezett ágazati jogszabálymódosításokról (a Vadgazdálkodási törvényt is módosító törvényjavaslatról részletek a Parlament honlapján). Hrabovszki János országos sportvadász alelnök és a Békés vármegyei Területi Szervezet elnöke felhívta a figyelmet az Alföldön tapasztalt őzelhullásokra, Szigethy Béla, a Bács-Kiskun vármegyei Területi Szervezet sportvadász alelnöke pedig az Országos Vadásznap előkészületeiről és helyszínéről adott részletes tájékoztatást.

Forrás: OMVK

Tovább olvasom

Vadászat

Őzet gázoltak Székkutas határában

Print Friendly, PDF & Email

Őzet gázoltak az E47-es főútvonalon Székkutas határában.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Őzet gázoltak az E47-es főútvonalon Székkutas határában. Az OPEL típusú személygépkocsi Hódmezővásárhely felől Orosháza irányába tartott, amikor az alkonyat után pár perccel, egy fiatal őzbak lépett az autó elé. A személygépkocsit vezető fiatal nő ugyan rendkívül megijedt, de nem rántotta el a kormányt és a hirtelen fékezés hatására sikerült csökkentenie a sebességét.

Őzet gázoltak Székkutas határában. Fotó: Agro Jager News

Az ütközés azonban nem maradt el és a személygépkocsi bal elejénél csapódott az állat az autóba, amely nem sokkal a baleset után elpusztult. Székkutas határában Orosháza felé haladva jobbkéz felől, védett gyepeket, ősgyepeket találhatunk, amely kiváló és háborítatlan élőhelye a nemcsak a vadászható állatfajoknak, hanem a védett és fokozottan védett természeti értékeknek. Székkutason a Petőfi Vadásztársaság gazdálkodik, eredményeik, dúvad programjuk igen nagy hatással bír a természetvédelemre, amelyre joggal lehetnek büszkék – gyakorlati tudásuk mögött persze egyetemi háttér, felsőfokú tudásbázis áll.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A téli rudlik szétoszlottak. Elfoglalták a területeiket az őzbakok és az erős, vitális bakok kifent, letisztított agancsokkal védik a területeiket, sutáikat s bár még messze vagyunk az őz nászidőszakától, már igen harciasak.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

A székkutasi baleset kapcsán is ki kell emelni, hogy az alkonyati és a hajnali időszak rendkívül balesetveszélyes óráknak számít. A közútkezelő országosan tisztítja az út menti szegélyeket. Az őz napi mozgása ezekre az időszakokra korlátozódik, azonban a fiatal, gyenge őzbakok nehezen találnak maguknak nyugodt területet.

Őzet gázoltak Székkutas határában. Fotó: Agro Jager News

Magyarországon, a közelmúltban módosították a vadbaleset kárfelelősségi alakzatát, miszerint minden résztvevő viseli a maga kárát. A közlekedésben résztvevők a gépjárműveik, a vadásztársaságok az elütött vad tekintetében. Ezzel kapcsolatosan némi aggodalomra ad okot a közlekedők részéről, hogy a társaságok nem érdekeltek az utak mellé behúzódó vadlétszám csökkentésében, másfelől pedig feltűnt egy olyan jelenség, hogy bejelentik a vadbalesetet, de a helyszínre érkezve nem találják már ott az autókat, illetve az elpusztult vad testét sem. Az autóba betett, krotália nélkül szállított vad eltulajdonítása lopásnak számít, illetve felmerülhet az orvvadászat bűntette is. Egyes vélemények szerint, félő, hogy elegendő majd arra hivatkozni, hogy a fellelt vadat csak gázolták és úgy került az autóba. A jogszabályváltozás ugyan kedvező irányba mozdította a társaságok eddigi helyzetét, de olyan irányba is haladhat, amellyel mindenképpen foglalkoznia kell a szakmai és érdekvédelmi szervezeteknek.

 

Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.
Fotó: Agro Jager News

Tovább olvasom