Keressen minket
[wpml_language_selector_widget]

Vadászat

VADÁSZHÁZAK: A Sasréti Vadászkastély

Print Friendly, PDF & Email

Aki Kaposvár-Pécs-Szigetvár háromszögbe indul vadászni, a családdal kikapcsolódni, ki sem hagyhatja a Sasréti Vadászkastélyt. A vadászkastély a báró Biedermann családnak köszönhetően épült meg és a történelem viharai, viszontagságos évtizedei ellenére sem pusztult el, mi több 17 szobájával várja a vendégeket.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Aki Kaposvár-Pécs-Szigetvár háromszögbe indul vadászni, a családdal kikapcsolódni, ki sem hagyhatja a Sasréti Vadászkastélyt. A vadászkastély a báró Biedermann családnak köszönhetően épült meg és a történelem viharai, viszontagságos évtizedei ellenére sem pusztult el, mi több 17 szobájával várja a vendégeket. Kevés olyan épületünk maradt fenn, amelyet kifejezetten vadászkastélynak álmodtak meg: ezek egyike a Sasréti Vadászkastély.

A Sasréti Vadászkastély. Fotó: Agro Jager

2023 nyarától új személyzet várja a Sasréti Vadászkastély vendégeit. A kastély kedves hangulatú, tiszta szobái, a magas minőségű konyha különleges ételei várják a vendégeket. A Sasréti Vadászkastélyban járunk, ahol Mókus Lénárd ügyvezető igazgató fogadta lapunkat, aki sok éves vezető-vendéglátói tapasztalatának köszönthetően, friss lendületet és sok új ötletet hozott a Biedermann vadászkastélyba.

Ősz a sasréti Vadászkastély körül. Fotó: Agro Jager

Ha szerencsénk van, akkor erdészberkekben, vadászatok végén, esti beszélgetések, anekdotázások közben, felemlegetődhet az elbeszélésekben ez a kastély, amelyet Lukafai kastélynak is emlegetnek, emlegettek az idősebb erdészek. Kétségtelen, hogy a környékben gazdálkodó báró Biedermann család álma, hogy itt a Sasréten vadászkastély épít, ma is elragadja az ideérkezők szívét. A kastély napjainkban is hűen tanúskodik arról, hogy szerettek vadászni az itt élők. Baranya és Somogy vármegye határán járunk, Szigetvár és Kaposvár között. Sasrét, ma, Almamellék községhez tartozik, innen érjük el, egy aszfaltos bekötőúton.

Exkluzív környezetben: Sasrét Vadászkastély. Fotó: Agro Jager

A Sasréti Vadászkastély közvetlen szomszédságában, egy 200 éves ősbükkösre vigyáznak az erdészek – tájékoztatta lapunkat Csavajda Dóra. A bajor stílusban épített kastély luxusszínvonala, modern eleganciával, régi építészeti stílusával, bár lépést tart a korral, mégis csendesen beilleszkedik a tájba és egyáltalán nem üt el Zselic erdeitől – otthonra talál az, aki ideérkezik.

A gyerekek is nagyon élvezik a bajor stílusú kastély hangulatát. Fotó: Agro Jager

Hiszen a Zselicben járunk, a Dunántúl déli részén, Kaposvártól délre. Zárt erdőségek, a számos ér, patak miatt több helyen kialakult vizes élőhelyekkel, mocsaras területekkel taglalt a dombság, amely nemcsak a vízhez köthető madárvilágnak ad otthont, hanem, ahogy lenni szokott, a vaddisznó és a szarvas háborítatlan nyugalmát is biztosítja – ez a Biedermannok ideje óta sem változott.

Sasrét Vadászkastély. Fotó: Agro Jager

Zselic különleges hangulatát kétségtelenül meghatározzák a felhúzódó bükkösök és az itt őshonosnak számító erdeifenyő, a mediterrán klíma. A pannon és az alpesi flóra növényeinek keveredése teljesen egyedivé teszi a tájat. A Zselicben, ma, 67 növényfaj védett.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A vadászkastély azonban nemcsak a vadászok igényeit tudja kiszolgálni, hanem nagyobb csoportok számára is ideális célpont lehet. Kétségtelen, hogy a lakott területektől távol eső kastély ugyan vadászati céllal épült, mégis a tavaszi, nyári időszakban kedvelt helyszíne az osztálykirándulásoknak, céges rendezvényeknek és más táboroknak, no és esküvőknek – mosolyodik el Csavajda Dóra.

Reggel a Sasrét Vadászkastélyban. Fotó: Agro Jager

Gasztronómiai élmények a vadon szívében

Mókus Lénárd kiemelte, hogy az étterem szezonális menüjében számos vadhúsból készült étel szerepel, amelyet a helyi vadászatokon ejtettek el. Legszélesebb választékot a főételek adják, de igazán helyi, különleges kulináris élménynek számít a hideg előételek közül, például a sült kacsamáj zsírjában, pirítóssal tálalva, amelyhez házi, a Zselicben termett somlekvárt szervíroznak. Erről a lekvárral tudni kell, hogy itt helyben gyűjtik és készítik, mivel azonban a som igen apró erdei gyümölcsünk, s a gyűjtése nehézkes, sok időt vesz igénybe, így az egyik legkülönlegesebb csemegének számít az Sasréti Vadászkastély menüjében. Míg a hideg előételeket kedvelőknek a sommal, addig a meleg előételeket választóknak például grillezett csontvelővel kedveskednek.

Ízelítő a Sasréti Vadászkastély kínűlatából. Fotó Agro Jager

A levesek szerelmeseinek vad húslevessel, erdei gombalevessel és zöldborsó krémlevessel készülnek, mely utóbbit a sült bacon mellett füstölt paprikával is megbolondítanak!

Anna meggyespitéje. Fotó: Agro Jager

A főételek aztán már igazán bővelkednek vadhús felhozatalban és aki eddig eljutott az ételek sorában, annak nem szabad kihagynia a szarvasbélszínt, de a dunántúli szarvaspörkölt, – amely teljesen más technikával készül, mint az alföldi paprikások, – is egy olyan választás, amelyben nem szoktak csalódni a vendégek. A kacsa, a csülök, a sertéstarja és a különféle halak mellett, ha valaki még nem tudna választani, vagy az apróságok inkább hamburgert ennének, a vadászkastély séfje még szarvasburgerrel is szolgálhat, persze steakburgonyával tálalva.

Ha Zselic, akkor Sasrét! Fotó: Agro Jager

Szokás, hogy a vadászatokra ma már családok is érkeznek s a legkisebbeknél előfordul, hogy az otthoni ételek után nehezebben választanak. Ha a hamburger sem lenne kapós, akkor számukra külön figyelmet szentelnek Sasréten és a séf gyerekmenüvel is készül. Ezek között a nagy kedvenc a bolognai spagetti, de a séf csíkokra vágott, rántott vagy éppen grillezett csirkemellel is készül és, hogy ne maradjanak éhen a picik, Anna meggyespitéje, a különféle, akár egyedi kéréseket teljesítve, további palacsinták egész sora, gesztenyepüré azok, amelyek biztosan a gyerekek kedvencei lesznek. Sasréten senki nem maradhat éhen és Mókus Lénárd hozzátette, hogy a séf igazi kihívásnak tekinti, hogy a legkisebbek számára is olyan menüvel szolgáljon, mint a szüleik vagy a nagyszüleik konyhájában. Számunkra a kérések feladatot és nem problémát jelentenek – tette hozzá az ügyvezető.

Kutyával a Sasrét Vadászkastélyban

Csavajda Dóra kiemelte, hogy nagyon gyakran a vadászok négylábú társaikkal érkeznek Sasrétre, de a vadászatok után a kirándulók is gyakran felteszik a kérdést, hogy kutyabarát-e a szálloda? Kiemelte, hogy elképzelhetetlen lenne a vadászkastély a négylábúak nélkül és minden vendég magával hozhatja kutyáit. Erre a szálloda munkatársai felkészültek és nincs olyan helyzet, amely meglepetésként érné a szálloda személyzetét.

A Sasrét Vadászkastély konyhájából. Fotó: Agro Jager

A kastély körül a kiváló vadászterületek, Zselic érintetlen erdei, a túraútvonalak, a források, a kisvasút, a horgásztavak sora az, ami egész évben vonzó a vendégek körében. Ma már gyakran előfordul, hogy a vadászvendégek közül később a családjaik körében fogadják újra a vendégeket, hiszen szívesen visszatérnek Zselicbe a látogatók. Itt valósággá válik, hogy a szobák ablakaiból, az erkélyein állva, hallgathatjuk a szarvasbőgést, pontosan úgy, ahogy Biedermann báró megálmodta.

Keletre néző ablakok a Sasréti Vadászkastélyban Fotó: Agro Jager

A Sasréti Vadászkastély kapacitása

Az idelátogató vendégek számára – folytatta Csavajda Dóra – a Sasréti Vadászkastély 17 szobával várja a vendégeket, melyek mindegyike rendelkezik fürdőszobával és lehetőséget kínál egy, vagy kétágyas elhelyezésre. Emellett választhatnak superior vagy családi szobákat is a vendégek. Összesen 46 fő számára tudnak szállást biztosítani. A szobák pótágyazhatóak és modern felszereltséggel rendelkeznek, beleértve az italhűtőt, légkondicionálót, wifi-t és mini széfet is. A vendégek kényelmét szem előtt tartva, 17 ingyenes parkolóhely áll rendelkezésre.

A kastély könnyen megközelíthető egy öt kilométeres aszfaltozott erdei úton, Almamellék település után.

GPS-koordináták: 46.204314; 17.894428

 

Nem boldogul? Kattintson és kérjen segítséget!

 

A Sasréti Vadászkastély. Fotó: Agro Jager

 

 

Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M. – lapigazgató

**

Hirdetni szeretne? Írjon nekünk: marketing@agrojager.hu

 

Vadászat

Nagy értékű gímszarvasok pusztultak el villanypásztorba gabalyodva

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Mintegy négy, nagy értékű gímszarvasbikát találtak elpusztulva a Drávamenti Szarvas Vadásztársaság területén. Az elmúlt évben a vadkár körüli kérdések országos viszonylatban az érdeklődés középpontjába kerültek. Míg a kormányzat elrendelte a használaton kívüli kerítések felszámolását, addig más területeken ideiglenes és állandó kerítések épültek. Az elmúlt héten a Dráva mentén mintegy négy gímszarvast találtak drótokba gabalyodva, elpusztulva – tájékoztatta az Agro Jagert, Mészáros Kálmán, a Drávamenti Szarvas Földtulajdonos Vadásztársaság elnöke.

A magára hagyott villanypásztorba csavarodott egy gímszarvas bika, elpusztult. Fotó: Drávamenti Szarvas FVT / Agro Jager

Négy, nagy értékű, nemcsak pénzben, de genetikai értelemben is értékes gímszarvas tetemére bukkantak a Drávamenti Szarvas Földtulajdonos Vadásztársaság területén. Mészáros Kálmán, a társaság elnöke és az Országos Magyar Vadászkamara Baranya Vármegyei Területi Szervezetének alelnöke kiemelte, hogy ez a probléma nemcsak a vármegyében jelentkezik, hanem országos viszonylatban is előfordul. Kiemelte, hogy miközben a kormány bontja és hatalmas költségekkel felszámolja a sok évtizede használaton kívüli kerítéseket, addig egy új elképzelés szerint, sok helyütt magánerőből építenek olyan helyekre is kerítést, amely minden szakmai szempontból indokolatlan. Látható, hogy a kerítések építésével, a vad életterét csökkentve, a szomszédos gazdák területeiben hatványozottan jelentkezik vadkár.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Hohmann Endre, a társaság vadászmestere kiemelte, hogy a földtulajdonosi hátterű vadásztársaság alapját a növénytermesztésből élő gazdák adják, akik különféle módszerekkel óvják a termelt növényeiket. Ebből egy módszer a villanypásztor telepítése, amely, ha megfelelően is üzemel, akkor is állandó felügyeletet és gondozást igényel. Persze ismert tény, hogy minden problémára ez sem jelent megoldást.

Vadőr küzd az elhanyagolt villanypásztor drótjával, lenn a Dráva mellett. Fotó: Drávamenti Szarvas FVT / Agro Jager

A vad élőhelye az erdő és a mező. Onnan sem kitiltani, sem elzárni nem lehet. A villanypásztorok működése egyszerű, hiszen magasfeszültségük miatt ugyan megüti a vadat, de alacsony áramerőségük miatt nem jelentenek veszélyt sem emberre, sem állatra. Az egyszálú drótsodrony azonban nehezen szakad és ha nincs alatta rendszeresen lekaszálva az aljnövényzet, akkor nem képes leadni az óvatlan vadra a feszültséget, ugyanis más részeken, szakaszokon leföldel.

Állathoz, emberhez méltatlan sors. Így pusztultak el a szarvasok a Dráva mellett. Fotó: Drávamenti Szarvas FVT / Agro Jager

Jól bevált gyakorlat, hogy a telepítések előtt a vadgazdálkodók minden esetben segítenek kihelyezni a kerítést, de a vadkár megelőzésében és a kerítés üzemeltetésében már nincs kapacitásuk, amely későbbiekben a termelő feladata.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Tény, közölte Mészáros Kálmán, hogy az elmúlt napokban megdőlt évszázados melegrekordok alatt sok-sok órát szenvedtek az elpusztult szarvasok.

Elpusztult kapitális gímbika a Dráva mellett. A társaság elnöke kéri, hogy aki villanypásztort telepít, az előtte egyeztessen és a kihelyezett eszközöket folyamatosan ellenőrizze, üzemeltesse. Fotó: Drávamenti Szarvas FVT / Agro Jager

Mészáros Kálmán, a Drávamenti Vadásztársaság elnöke kéri és felhívja minden mezőgazdász figyelmét, hogy az általa üzemeltetett villanypásztorokat folyamatosan ellenőrizzék s ha drótba tekeredett, csavarodott állatot látnak, akkor a helyi vadásztársaságokat haladéktalanul értesítsék. Ekkora hőségben sokszor alig pár óra alatt annyira felhevülnek a drótba akadt állatok, hogy menthetetlenül kimúlnak. Hozzátette, hogy a kommunikációra alapozott vadkár megelőzésen lehet csak az igazi hangsúly. Mindenki érdeke az, hogy a vadkár és egyáltalán a károk értéke csökkenjen, miközben emberségesen bánunk a vaddal. A képen látható szarvasok – koruk miatt is – sok-sok éves, a környékbeli vadgazdálkodók együttes munkájának az eredménye, melyeknek pusztulása nemcsak a helyi, hanem a Dél-Baranya vadállományának vesztesége is.

Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M., lapigazgató
Agro Jager News

Tovább olvasom

Frommer

ÚJDONSÁG: Már ONLINE is foglalhatsz időpontot a FROMMER fegyverműhelyébe

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Hol másutt, mint a fővárosban találta ki a FROMMER Fegyverbolt, hogy a fegyverjavító műhelyükbe már online is lehet időpontot foglalni. Ehhez nem kell mást tenni, mint a FROMMER weboldalán megkeresni a linket és két, három kattintás után már pontos dátumon várnak bennünket. Innovatív és ügyfélbarát, hiszen a mai felgyorsult világunkban, ma már parancsoló, hogy ne kelljen várakozni. Így, ezek után a FROMMER Fegyverbolt fegyverműveséhez is bejuthatunk anélkül, hogy bárkivel telefonon kellene egyeztetni – tájékoztatta az Agro Jagert, Albert Attila, a FROMMER Fegyverbolt kereskedelmi igazgatója.

Albert Attila, a FROMMER Fegyverbolt kereskedelmi igazgatója. Fotó: Agro Jager / FROMMER 

Nincs annál rosszabb, mikor megérkezünk egy fegyverműhelybe és előttünk ott állnak, várakoznak. Két lehetőségünk van: maradunk vagy elmegyünk. Igen ám, de ha messziről jövünk, már pedig kevesen vagyunk úgy, hogy az utca végén működik egy műhely, ezért rászánjuk az időt és a várakozás ingoványos, idegőrlő útjára lépünk. Közben meghallgatjuk a bajba jutott vadásztársat, aki szintén messziről jött s ha már útra kelt, talán ráérősebb, mint mi. Mi több, örül, hogy egyáltalán eljutott, foglalkoznak vele, mert hát erről is kell beszélni s mindent megértünk és az is lehet, hogy új barátaink lesznek. De mennünk kellene. Nagyon..

Postabontás: a FROMMER fegyverboltba újonnan érkezett FRANCHI fegyver hamarosan új gazdájához kerül. Gyári KONUS távcsővel, eredeti KONUS szerelékkel, amely mellé a svéd Aim Sport hangtompítóját szerelik fel. Fotó: Agro Jager / FROMMER

Mindenki rohanna, sietne, közben meg ég a lábunk alatt a talaj, vagy várnak ránk odakint, vagy menni kell az oviba, vagy menni kell vissza dolgozni, netán a nyaralást kihasználva megszökünk a strandról, azzal a címszóval: Egy perc! Mindjárt jövök!

Persze olyan a fegyverbolt egy vadásznak, olyan egy fegyverműhely nekünk, mint maga a Kánaán és akit komolyan vesz a párja, aki körül elfogadják, hogy a vadászat egy életforma, pontosan jól tudja, hogy az egy percből hipp-hopp egy óra lesz.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A FROMMER felszámolta a várakozást

A FROMMER Fegyverbolt weboldalára, ha rákattintunk (akár ide is!), akkor két helyen is feltüntették a fegyverműhely linkjét. A következő képen nyíllal jelöltük, ahol egyet felül, egyet pedig kicsit az oldal közepére navigálva találunk meg, ami már piros betűkkel szembetűnő! Itt a cikkben sárga nyilakkal, bekarikázva lehet megtalálni! A képre kattintva pedig betölt a weboldal.

A FROMMER weboldalán két helyen is lehet a fegyverjavító műhelybe időpontot foglalni! Fotó: Agro Jager

Mind a két esetben egy naptár ugrik fel és már válogathatunk is a számunkra megfelelő időpontok közül.

Kattintsunk rá az időpontfoglalásra – mutatom lentebb egy képen, hogy mi fogad bennünket

A képen a július 22-vel kezdődő hetet láthatjuk, ha ott kiválasztunk egy órát, akkor egy panel ugrik fel. Ezt láthatjuk ->

Naptárnézetben, órákra bontva lehet kiválasztani a számunkra kedvező időpontot. Fotó: Agro Jager

Ha a számítógépünk, laptopunk, telefonunk bejelentkezett a postafiókunkba, akkor már be is olvassa a nevünket. Ez az ablak ugrik fel ->

Felugró ablak kérdez rá az adatainkra és a problémára.

Adjuk meg a telefonszámunkat és pár sorban érdemes összefoglalni, mi a problémánk, mjad a rendszer azonnal visszajelez.

Mikor beküldjük az időpontfoglalást, a műhely visszaigazolja az időpontot és erről egy visszaigazoló e-mailt kapunk. Ezt az üzenetet kapjuk ->

A foglalást így igazolja vissza Magyarország legnagyobb fegyverboltja, a FROMMER. Fotó: Agro Jager

Albert Attila kiemelte, hogy azok, akik nem tudnak időpontot foglalni, ettől ugyanúgy le tudják adni javításra a fegyvereiket, de, ha nincs időpontjuk, akkor a fegyvermesterük nem tud azonnal foglalkozni a javításokkal.

Albert Attila, a FROMMER Fegyverbolt kereskedelmi igazgatója egy új, FERANCHI fegyvert ad át.  Fotó: Agro Jager / FROMMER 

A FROMMER Fegyverbolt online időpontfoglalása, ugyan még csak két hete üzemel, de nagyon jók a visszajelzések. A vásárlók, az ügyfelek elégedettek és a műhely javítási, karbantartási feladatai kiszámíthatóak, tervezhetőek. A mögöttünk álló két hét is megmutatta, hogy a vadászok, sportlövők körében mennyire kedvelt alkalmazás lett ez az új, innovatív időpontfoglalás, itt, a FROMMER Fegyverbolt weboldalán. Látogassanak el a honlapra, használják bátran a FROMMER Fegyverbolt legújabb fejlesztését.

 

Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.

Agro Jager News

Frommer Fegyverbolt

Tovább olvasom

Vadászat

Farkasok garázdálkodnak Kárpátalján

Print Friendly, PDF & Email

Farkas rabolt egy kiskutyát Ukrajnában – videóval:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A térfigyelő kamera kapta lencsevégre, ahogy egy farkas zsákmányul ejt egy kiskutyát a Perecsenyi kistérséghez tartozó Poroskő (Poroskovo) településen. Az esetről a Kárpátaljai Megyei Vadászok és Halászok Egyesülete számolt be. A felvételen jól látszik, ahogy a farkas az udvarra merészkedik, majd zsákmányul ejti a kiskutyát.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

Az egyesület elmondása szerint a teljes körű háború óta érvényben lévő ukrajnai vadászati ​​tilalom miatt legalább négyszeresére nőtt a ragadozó állatok állománya a kárpátaljai erdőkben.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A farkasok, sakálok, rókák és más állatok egyre gyakrabban merészkednek az emberek közelébe élelem után kutatva, és ez nagyon veszélyes, mivel a ragadozók nemcsak támadhatnak, hanem számos fertőzést is hordozhatnak.

Az elmúlt két évben kárpátaljai szakemberek többször is észlelték a veszettséget és leptospirózist ragadozóállatoknál, valamint az afrikai vadsertéspestis kitörését is észlelték.

Forrás: Kárpátalja.ma

Tovább olvasom