Keressen minket

Vadászat

KITEKINTŐ: Szerbia – Védjük vagy irtsuk a farkast?

Print Friendly, PDF & Email

A farkas Európából kis híján eltűnt. 1980-ban Pireneusokból kiszorult, de Spanyolországban a Cantabriai-hegyekben, Toledo környékén és Portugáliában még kitartott.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

S z e r b i a, Poredak, 2024. március 14.

Aki nem távolodott el a mezőgazdaságtól, a vidéki élettől, aki, ha vállára akasztja a puskáját, táskáját és felmegy a hegyekbe, aki még tudja, mit jelent gombát szedni, hegyi forrásokat megkeresni és emlékszik arra, milyen a sülő kenyér illata, az tudja, hogy sem a pusztítás, sem a teljes védelem nem lehet válasza, a természettel szemben, a ma élő embernek. Az igazság valahol a kettő között áll és ez, ha igaz valamire, akkor a farkas kérdésére is bizonyosan.

Farkasok. Forrás: Poredak, Szerbia

Ha létezik Európában megosztó téma, kétségtelen, hogy az a farkas kérdése. Persze, aki megpillant egy ilyen nagy ragadozót, lenyűgözi. Hiába vagyunk mi vadászok, akik lesik, várják a találkozást, mi is tudjuk, mit jelent, amikor hosszú, hosszú idő után megdobban a szívünk – meglett, javakorabeli vadászok is erről számolnak be. Az internet és a közösségi média miatt pillanatok alatt szétterjednek azok a képek, amelyen a vérengző farkasok pusztítása látható. Aki látott ilyen mészárlást, el tudja mondani, hogy egy préda sokszor nem elég a falkának. Magam ilyen képsorokat kaptam Zlatiborból, ahol Dragan Maric és barátai élnek.

A Balkan, az átjárhatatlan hegyvidéki területek, a Tara Nemzeti park mélységei, az ember által járhatatlan hegyi, kőomladékos sűrűk, csak akkor nyernek igazán értelmet, ha beléjük merészkedünk. Ha bevesszük magunkat és főleg, ha a helyiek magukkal visznek egy sebzett farkas utánkeresésére, ahogyan engem is Zagubicában, Branislav Bane Zitkovic elnök jóvoltából. Előttem egy fejszével haladt Sasa Stojkovic és egy sebzett farkas nyomában voltunk…

A farkas Európából kis híján eltűnt. 1980-ban Pireneusokból kiszorult, de Spanyolországban a Cantabriai-hegyekben, Toledo környékén és Portugáliában még kitartott. Míg Európa közepén már-már alig lehetett észlelni, addig Finnországban, Oroszország felől, rendre megjelentek, amiket persze a finn vadászok el is ejtettek, tekintettel arra, hogy a jószágállományban rendkívül nagy károkat okoztak. Európa keleti részét az oroszországi falkák ellátták újabb és újabb érkezőkkel és pótolta, az igen megcsappant állományokat, a végtelen sztyeppe. A Kárpátokban, Szlovákiában, a Tátra Nemzeti Park a mentsvára volt, Erdélyben pedig a farkas mindig is ismert volt: nemcsak jelenléte, hanem a kártétele is.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja! Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

A farkas állományait elsősorban mérgezéssel lehetett rendkívüli módon visszaszorítani. Vissza is szorították, mi több, óriási területekről pusztították ki.  Persze, mert a dögre szívesen rájár és amit nem tud elfogyasztani, ahhoz vissza is tér. Ezt használjuk ki egyes vadászatok alkalmával, amikor dögteret létesítünk. Ezt a vadászati formát, mi magyarok is jól ismerjük, erről például Magyarországon Illés Nándor is írt, 1895-ben, a Vadászati Ismeretek kézikönyvében. Aki a Balkánon farkasra indul, ma is élvezheti ezt a rendkívül izgalmas lesvadászatot.

Miközben Szerbiában a farkas nemzeti szimbólum és rendszeresen vadásszák, addig az Európai Unióban védett státuszt élvez, Magyarországon pedig fokozottan védett. Természetvédelmi értéke 250 000 Ft. Magyarországon az elmúlt időszakban több helyen észlelték, ezek hitelessége, a vadkamerás felvételek és az ürülék vizsgálatok miatt, már genetikai térképezésre is alkalmas. Így tudjuk, hogy az Aggteleki Nemzeti Parkban, a Bükki Nemzeti Parkban állandó a jelenlétük, de károkozása miatt az erdészek jelentették az északi középhegység több pontjáról is. Persze ez nem meglepő, hiszen a Kárpátok, Szlovákia, Ukrajna és Románia felől a kóborló példányok, könnyűszerrel elérhetik Magyarországot is. Az elmúlt időszak Európa-szerte felkapott híre volt, a Svájcból Magyarországra érkezett, jelölt farkas esete – az M237-é. A farkas teteme ez idáig nem került elő, csak a nyomkövetőt sikerült megtalálni.

Farkasok: Forrás: Poredak, Szerbia

A farkas bizonyítottan 150 kilométert képes megtenni 24 óra alatt. Falkája 10-12 egyedet számlál és 5-8 kölyköt fial. A kutyaféléket azonban sok betegség tizedeli, így a farkasnak is meglehetősen sok betegsége van. Olaszországban, egyes kisebb állományokban korábban megfigyelték, hogy a kóbor kutyákkal való kereszteződés is ronthatja a genetikai állományukat.

 

Kattintson a képre és olvassa szerb nyelven is a Poredakot!

A farkas visszatelepítésének óriási lökést adott, amikor Kanadából néhány farkast elszállítottak, 1995-ben, az USA-beli Yellowstone Nemzeti Parkba és ott egy repatriációs kísérletben eredményeket értek el. A farkas hamar a középpontba került és a módszerek, amelyek ott beváltak, adaptálhatóak lettek.

Európában a farkas védettsége, a szigorítások, a mérgezések megszüntetése, a vadászati tilalom és az emberi beavatkozás, lehetőséget adott ennek a fajnak, de látni kell, hogy egyre több problémát okoz. A farkas megtámadja a jószágtartók állatait és ahogyan a régi szakirodalmak hozzák, oda vissza is tér, hiszen nemcsak neki, hanem kölykeinek is enni kell. Mi több, egy idő után, mikor a kölykei nagyok lesznek, azokat is inkább elvezeti a prédaállatokhoz.

A farkas visszatérésének azonban van még egy demográfiai vonulata is, hiszen sokan elköltöztek a vidékről és csak az elmúlt 10 év alatt 12 millióról 7 millióra csökkent Európa-szerte a gazdák száma. Egyre kevesebben laknak a falvakban és az elnéptelenedő vidékek kedveznek a farkasnak.

Ezzel, azt hiszem, még mindenki ki is egyezne, de az elmúlt héten lengyel lapok több alkalommal arról számoltak be, hogy farkasok jelentek meg a lengyel-ukrán-szlovák hármashatár közelében is. Videómegosztó portálokon láthattuk, hogy lakott területekre hajtottak be szarvast a farkasok, akik látszólag egyáltalán nem féltek az embertől. Ez minden vadász számára, aki valaha lesett farkasra tudja, hogy rettentő aggasztó. Egyrészt az állatok szelídsége veszettségre ad elsőként okot, másrészt látható, hogy bizonyos farkasok egyáltalán nem félnek az embertől – mondjuk ki, mert ismerik vagy tudják, hogy számukra nem jelent veszélyt.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Sok kérdés megválaszolása előtt állunk. Egy biztos, hogy Ausztriában, 2023. júliusában Salzburgban elejtették az első farkast, ahol több, mint 30 juhot pusztítottak el. A teljes védelem biztos nem lehet megoldás, hiszen gyakorlat az Európai Unió területén, hogy légi úton kiszórt vakcinákkal szorítják vissza a veszettség vírusát, ami valaha jelentősen tizedelte a farkas állományait is. Másrészt nem várható el az állattartóktól, hogy nagytestű pásztorkutyákkal védjék nyájaikat, ahogyan teszik ezt az Oroszországi Föderáció számos területén. Harmadrészt pedig számolni kell azzal – ahogyan a régi szakirodalmak is hozzák – hogy elsőként az őzállománya tűnik el, hiszen az erdőszélbe húzódó állatokat, amelyek csoportosan pihennek, minden egyedét elejti egy-egy falka. Magyarország területén már az aranysakál megerősödése is visszavetette egyes területeken az őzet annyira, hogy sok helyen már nem is vadásszák.

Az elkövetkező időszak, az európai uniós csatlakozások során, bizonyos kérdésekben gyakorlati, de tudományos igényességgel beszerzett adatokkal alátámasztott megfigyelésekre hagyatkozva kell kialakítani azt a vadgazdálkodási-természetvédelmi és állattenyésztési politikát, amit láthatóan az Európai Unió gazdasági és jogi értelemben véve is a legöregebb tagállamokban is felülír. Szemünk előtt vizsgálnak felül védett státuszokat. Európa változik, bizonyos kérdésekben kompromisszumot kell kötni mindannyiunknak. A farkas kérdésében biztosan.

 

Megjelent a Poredak szerbiai hetilap 2024. március 14.-i számában
Írta: Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.

Vadászat

Az alkotó erdészetisek

Print Friendly, PDF & Email

Az AASzC Kiss Ferenc Erdészeti Technikum diákjai több területen is megmérették magukat az Agórában megrendezett Művészeti Fesztiválon

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az AASzC Kiss Ferenc Erdészeti Technikum diákjai több területen is megmérették magukat a Dugonics Társaság Ifjúsági Tagozata által szegedi középiskolások számára idén már 24. alkalommal meghirdetett képző- és fotóművészeti, irodalmi pályázatokon, valamint az Agórában megrendezett Művészeti Fesztiválon.

Fotó: AASzC Kiss Ferenc Erdészeti Technikum

A március 7-én megrendezésre került Művészeti Fesztiválon tanulóink versmondással, szólóhangszeres és kamarazenekari előadással színesítették a műsort. Veszelovszki Sándor az erdészirodalom egy alkotásával jelentett üde színfoltot a klasszikus nagy versek sorában; versválasztásáért szóbeli elismerést, szerepléséért elismerő oklevelet kapott. Hasonlóan különlegesnek találtatott Somoskövi Áron citera műsorszáma, aki előadásával szólóhangszer kategóriában megosztott 3. helyezést ért el.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Iskolánk kürtegyüttese a téli vadászat menetét kísérő kürt szignálokból tartott bemutatót. Bár az erdészek számára ezek ismerete természetes, a nagyközönség számára mindig örömmel engedünk betekintést hagyományainkba. Kürtegyüttesünk kamarazenekar kategóriában 1. helyezést ért el. A Művészeti Fesztivállal párhuzamosan meghirdetett képző- és fotóművészeti pályázaton is remekeltek diákjaink. Az idei „Szín-hatás” témájú pályázat keretein belül az alkotó diákoknak Szeged város különleges színvilágát és -hatásait kellett műveiken keresztül bemutatni.

Fotó: AASzC Kiss Ferenc Erdészeti Technikum

Galacz Ferenc, Makra Tibor és Tóth Zénó tanulóink először indultak analóg és digitális fotó kategóriában a Dugonics Társaság ezen pályázatán. Zénó képeivel digitális fotó kategóriában sikert is aratott, különdíjat nyert, melyet április 11-én a Vedres István Technikumban vehetett át a kiállítás megnyitóján.

Kiemelendő, hogy a pályázatra beérkezett több mint 200 pályamunkából az előzsűrizés után kiállított 50 kép között kiállításra került az erdészetis diákok pályázott 10 képéből 5. A kiállítás tapasztalatszerzésre is kiváló volt, a fiúk már ott eldöntötték, hogy jövőre is pályáznak. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen diákjaink körében iskola szinten igen népszerű a fotózás, melyben igyekszünk őket támogatni.

Fotó: AASzC Kiss Ferenc Erdészeti Technikum

Az idei Kiss Ferenc-nap keretein belül megrendezett iskolai fotó versenyen 73 fotóval pályáztak a tanulók. Nagy örömünkre szolgál, hogy habár a tanórai keretekből mellőznünk kell a képzőművészetet, diákjaink nagy számban választják szabadidős elfoglaltságnak a fotózást, a kreatív alkotás azon módját, mely nemcsak kikapcsolódást jelent számukra, hanem egyúttal komoly elmélyülést, a kamera segítségével egy új látásmódot, szakmájukhoz való szorosabb kötődést is lehetővé tesz.

Fotó: AASzC Kiss Ferenc Erdészeti Technikum

Az erdészek számára a következő fotós kihívást a Kiss Ferenc Alapítvány által kiírt iskolai pályázat jelenti majd, melynek nyertes képei a következő évi naptárunkban jelennek meg, s hirdetik készítőik kreativitását. A Dugonics-pályázatok közül még irodalmi vonalon mérették meg magukat tanulóink; Márton Mór Milos és Sógor Nikoletta verset írtak.

Fotó: AASzC Kiss Ferenc Erdészeti Technikum

Mór munkáját emléklappal ismerték el. Örülünk sikerüknek. A Dugonics Társaság Ifjúsági Tagozatával, dr. Révészné dr. Papp Klára elnökasszonnyal, és Kerek Attila elnökségi taggal iskolánknak nagy megtiszteltetés volt együtt dolgozni. Örülünk, hogy megtiszteltek minket azzal, hogy kürtegyüttesünk szignáljai adhattak keretet mind a Művészeti Fesztiválnak, mind pedig a Városháza dísztermében április 15-én megrendezett díjátadó gálának.

Fotó: AASzC Kiss Ferenc Erdészeti Technikum

A díszterem ünnepi atmoszférájában igazán különleges élmény volt a felhangzó „Üdvözlés” és „Viszontlátásra” kürt szignál, mely elegáns nyitó és záró akkordja volt az eseménysorozatnak. Külön köszönjük Kerek Attila együttesünket, diákságunkat és iskolánkat méltató, szívélyes szavait, elismerését.

Alkotó és szereplő diákjainknak gratulálunk, büszkék vagyunk rájuk, várjuk a jövő évi megmérettetést.

Forrás: Sajtósné Nagy Katalin –  AASzC Kiss Ferenc Erdészeti Technikum

Tovább olvasom

Vadászat

Hivatásos vadászok vármegyei versenye – FELHÍVÁS

Print Friendly, PDF & Email

Az OMVK Veszprém Vármegyei Területi szervezete a vármegye hivatásos vadászai számára szakmai versenyt szervez

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Tisztelt Vadászatra Jogosultak! Az OMVK Veszprém Vármegyei Területi szervezete a vármegye hivatásos vadászai számára szakmai versenyt szervez a Bakonyerdő Zrt. területén. A versenyen vadászatra jogosultanként (erdőgazdaságok esetében erdészetenként) 1 fő hivatásos vadász részvételére van lehetőség.

Fotó: OMVK

A vármegyei verseny győztese képviseli Veszprém vármegyét a hivatásos vadászok országos szakmai versenyén, mely idén Chernelházadamonyán (Vas vármegye) kerül megrendezésre június 18-19-én.

A verseny helyszíne: Természet Háza Látogatóközpont, Gyenesdiás (GPS koordináták: 46.779747, 17.274901)

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Időpont: 2024. május 16.

Program:             8.00 – 8.30 h:    Érkezés, regisztráció

8.30 h:                  Köszöntés, eligazítás

9.00 h:                  Verseny kezdete

14.00 h:               Ebéd

15.00 h:               Eredményhirdetés

A lövészet versenyszám a gyenesdiási sportlőtércentrumban kerül lebonyolításra az alábbiak szerint:

Vegyes korong: 25 db korongra saját sörétes fegyverrel

Futóvad: 50 m távolságból .22 LR fegyverrel (saját fegyver megengedett)

A lövészetre adható pontszám nem haladhatja meg az elérhető összpontszám 20 % -át.

A verseny díjazása:          I. helyezett: 300.000 Ft értékű vásárlási utalvány

II. helyezett: 200.000 Ft értékű vásárlási utalvány

III. helyezett: 100.000 Ft értékű vásárlási utalvány

A versenyen indulók között további értékes nyeremények kerülnek kisorsolásra.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Kérem Tisztelt Elnök/Vezérigazgató Urat, hogy a versenyről szíveskedjék a hivatásos vadászokat tájékoztatni és a részvétel lehetőségét a hivatásos vadász számára biztosítani. A versenyre nevezni 2024. május 10 -ig a veszprem@omvk.hu címre küldött válaszlevélben lehet az alábbi adatok megadásával:

Vadászatra jogosult neve:

Hivatásos vadász neve:

Hivatásos vadász lakcíme:

Hiv. vadász telefonszáma, e-mail címe:

Tisztelettel:  Pap Gyula, az OMVK Veszprém Vármegyei Szervezetének Elnöke

 

Forrás: OMVK

Tovább olvasom

Vadászat

IV. Farkas Dénes emlékverseny 2024.06.23.

Print Friendly, PDF & Email

Meghirdették a IV. Farkas Dénes emlékversenyt.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az Országos Magyar Vadászkamara Tolna vármegyei Területi Szervezete a Sportlövő Szakbizottsága szervezésében meghirdeti a IV. Farkas Dénes emlékversenyt.

Fotó: OMVK

A verseny időpontja:     2024. június 23. (vasárnap) 8 órai kezdéssel

Helyszín:                            Sióagárdi lőtér

Használható lőszer:       2,0-2,5 mm-es max. 28 gr-os sportlőszer.

Versenyszám:                   gyorsított korongvadászat 60 korongra két pályán.

Verseny típusa:               nevezési kategóriák nélkül (Open)

Nevezési díj:                      13.000.- Ft/fő.

Nevezés feltételei: érvényes vadászjegy

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A nevezés leadásának nem feltétele a Tolna megyei lakóhely!

 

A versenyre legfeljebb 48 fő nevezését tudjuk fogadni, így az előzetes regisztrációhoz kötött.

Nevezni az omvk.tolna@gmail.com e-mailcímen lehet, név, vadászjegyszám és telefonos elérhetőség megadásával.

Nevezés határideje: 2024. június 16.

 

A résztvevők között a verseny végén három ajándékot sorsolunk ki:

  1. Terelővadászaton való részvételi lehetőség a Medina-Dalmand Vt. területén
  2. Tarvad vadászati lehetőség a Bátaapáti Vt. területén (a vad elvihető)
  3. Személyre szabott lőoktatás Varga András APSI lőoktatótól (egy alkalom, kb. 2 óra időtartam)

Tolna vármegyei indulók között a Penthe Autóház jóvoltából kisorsolunk egy péntek délutántól hétfő reggelig tartó tesztvezetést, amely során a szerencsés versenyző egy Isuzu D-MAX vagy VW Amarok típusú gépjárművet vihet el próbaútra.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Minden versenyző számára ebédet és italt biztosítunk.

Forrás: OMVK Tolna vármegyei Területi Szervezete Sportlövő Szakbizottság

Tovább olvasom