Keressen minket
[wpml_language_selector_widget]

Vadászat

Az V. Békés Vármegyei Vadász- és Horgásznap – GALÉRIÁVAL

Print Friendly, PDF & Email

Békés vármegyében, Békésen, Dánfokon a város és a környék, de mondhatjuk, hogy a vármegye egyik legszebb természeti környezetében rendezték meg 2024-ben a vadásznapot, amelyet immáron ötödik alkalommal a horgászokkal közösen hirdettek meg.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Békés vármegyében, Békésen, Dánfokon a város és a környék, de mondhatjuk, hogy a vármegye egyik legszebb természeti környezetében rendezték meg 2024-ben a vadásznapot, amelyet immáron ötödik alkalommal a horgászokkal közösen hirdettek meg. Míg a helyszín különleges, addig az időpont szokatlannak számított, de Hrabovszki János, az Országos Magyar Vadászkamara Békés Vármegyei Terület Szervezete és a Békés Megyei Vadászszövetség elnöke, az Agro Jager Newst arról tájékoztatta, hogy rendhagyó, de az egyesületek közösen azt fogalmazták meg, hogy inkább így, nyárelőn találkozzanak. Nos, ahogy körbenézek, úgy látom, hogy jó döntésnek bizonyult – mondta az elnök.

Megnyitó ünnepség az. V. Békés Vármegyei Vadász- és Horgásznapon Békésen. Fotó: Agro Jager

A Békés vármegyei vadásznapokat évtizedekig Dobozon, a Kettős-Körös partján rendezték. Már akkor látszott, hogy ez a vármegye szívesen összegyűlik, szívesen megmozdul a felhívásokra. Abban az időben még sokszor lőporfüst is kevergett a bográcsok között, ma már csak lőtéren lehet koronglövészetet rendezni. Bár meg kell hagyni, soha, senki nem emlékszik arra, hogy baleset történt volna.

Kéz a kézben: a kamara a tagokat, addig a szövetség a társaságokat tömöríti. Fotó: Agro Jager

A dobozi vadásznapok után egyszer csak más helyszínre került a vadásznap és azóta a vármegyei vadászok évről évre új és újabb helyszínt választanak, ami mondjuk ki, hogy nagy lökést adott a sorozatnak. Jártak a vadászok már sok helyszínen: Gyulán a vár alatt, Mezőberényben, Sarkadon és lehetne folytatni a sort. Egy biztos, hogy a Békés vármegyeiek eltalálják, ha úgy vesszük, ráéreznek a sikerre.

Várakozás: a megnyitó előtti pillanatok – balról Oszlács Norbert, a Rádió 1 Békés-, és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei szerkesztője, mellette balról Nemes Attila, a Körösvidéki Horgász Egyesületek ügyvezetője, ifj. Hrabovszki János, a Békés Vármegyei Vadászszövetség elnökségi tagja és a képen jobbról Erdei Márta, az OMVK Békés Vármegyei Területi Szervezet Diana Szakbizottságának tagja. Fotó: Agro Jager

Oszlács Norbert, a Rádió 1 Békés-, valamint Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei szerkesztője és egyben a vadász- és horgásznap műsorvezetője, lapunknak úgy fogalmazott, hogy ez bizonyosan azért is van, mert ebben a vármegyében vendégszerető emberek laknak és aki ebbe a vármegyébe ellátogat, azt mindenki le is ülteti az asztalához. A vadászcsaládból származó rádiós ugyan nem vadászik, de kiemelte, hogy mikor a vadásznapok műsorvezetését elfogadja, kicsit mindig hazajön és jól esik számára, amikor látja, hogy vadidegen látogatókat is megkínálnak a vadászok, leültetik maguk közé.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A megnyitón külön köszöntötték a szervezők dr. Rákóczi Attilát, a Békés Vármegyei Kormányhivatal főigazgatóját, majd Hrabovszki János, az Országos Magyar Vadászkamara Békés Vármegyei Terület Szervezete és a Békés Megyei Vadászszövetség elnöke vette át a szót.

Az Országos Magyar Vadászkamara Békés Vármegyei Terület Szervezete és a Békés Megyei Vadászszövetség elnöke kitüntetést ad át Molnárné Szín Rózának, a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság rendőr alezredesének a békési vadász- és horgásznapon. Fotó: Agro Jager

1990-ben még 1500-an voltunk vadászok, most mintegy 3000-en vagyunk Békésben, miközben az országban ugyanez a szám, 30 ezerről 70 ezerre emelkedett. A horgászat és a vadászat a természethez kötődik, nem egy online, internetes világ a mienk. Számítógépen keresztül nem is érezhetők azok az ízek és illatok, amelyek a vadásznapi főzést jellemzik. Kiemelte, hogy a vadászat nemcsak sport, hanem hagyomány is, amelyet vadászatokon lehet véglegesen elsajátítani.

Kürtös várakozik az ünnepségen. Fotó: Agro Jager

Dr. Kutyej Lajos, a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének alelnöke leszögezte, hogy azért ünneplik együtt a vadász- és horgásznapot, mert a két tevékenység közös, mondhatni egy tőről fakad, mert a zsákmányszerzés ősi ösztönén alapul mindkettő.

Eközben a Kettős-Körös oldalában  megteltek a parkolók. Fotó: Agro Jager

Ma már ez részben szabadidős tevékenységgé, a természet szeretetén alapuló hobbivá nemesedett. Magyarországon napjainkban a horgászat a virágkorát éli. Ennyi horgász, ennyi horgász kezelésében lévő vízterületen még nem horgászott Magyarországon. Az országban a regisztrált horgászok száma meghaladta az egymilliót és a Körös-vidéken mintegy 28 ezren horgásznak, ahol 2400 hektáron 68 különböző vízterület áll rendelkezésre.

Szálkásszőrű tacskók a Sarkadkeresztúri Vadásztársaság trófeái előtt. Fotó: Agro Jager

Itt, Békés vármegyében, a szövetség évente több mint 2000 tonna pontyot telepít a horgászvizekbe. Hozzátette, hogy nagy öröm számára, hogy a IX. Körös-völgyi Halászlé- és Halételkészítő Versenyt is megnyitották a horgász-,vadásznapon, amelyre a pontyokat a szövetség a Körös-vidék vizeiben felnőtt, kiváló ízű halakból biztosította.

Folyamatosan érkeztek a családok, jó helyszínnek és jó időpontnak számított a június elseje az V. Békés Vármegyei Vadász- és Horgásznap megrendezésére. Fotó: Agro Jager

A vadász-horgász találkozó jó alkalom arra is, hogy a tagságot tájékoztassák és arra is, hogy kitüntetéseket adjanak át. A vadászok-horgászok tradíciós kapcsolatokat ápolnak a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitánysággal. Az elmúlt évtizedekben kötött együttműködési megállapodások, a közös akciók mentén, a rendőrség aktív támogatásával visszaszorították az orvvadászatot. Ebben az Észak-Békés vármegyei kistérségben élő egyenruhások kiemelkedő teljesítménye mindenképpen figyelemre méltó teljesítmény, amelyet a kamara évről évre nem felejt el megköszönni.

Molnárné Szín Róza, a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság rendőr alezredese kitüntetésével. Fotó: Agro Jager

2024-ben Molnárné Szín Róza, a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság rendőr alezredese, a vadászvizsgáztatásban és a fegyverügyekben nyújtott, magas színvonalú szakmai munkájáért Hubertusz Kereszt arany fokozatát vehette át, illetve Halmágyi Antal rendőr alezredes is ezt a kitüntetést érdemelte ki az V. Békés Vármegyei Vadász ás Horgásznapon.

Gróf Nádasdy Ferenc emlékplakettet vehetett át a békési Kittenberger Vadásztársaság, amelyet Balogh Béla elnök képviselt. Fotó: Agro Jager

Mindenképpen figyelemre méltó teljesítményt ért el a békési Kittenberger Kálmán Vadásztársaság az elmúlt években s ebben, a 2024-ben megrendezésre került vármegyei vadásznapon, ahol a város mellett a házigazda szerepet is felvállalták. Aki valaha is szervezett vadásznapot, tudja, hogy nem könnyű helyet állni s bár ezt sikeresen teljesítették is, mégis nem emiatt kaphatták meg a vadgazdálkodóknak járó legmagasabb szakmai kitüntetést. A gróf Nádasdy Ferenc emlékérem rangját jelzi, hogy nem kötelező a vármegyének adományozni, viszont, akik kiérdemlik, azok szakmai munkáját általában a szűken vett környezete, a szomszéd vadásztársaságok is elismerik. Jelentősége, szakmai elismerése így hangsúlyos az ágazatban. Az emlékplakettet Balogh Béla, a társaság elnöke vehette át.

Hatalmas standdal, szinte teljes taglétszámmal képviseltette magát a rendező, a 2024-es helyszínt biztosító békési Kittenberger Vadásztársaság. Fotó: Agro Jager

További kitüntetéseket nyújtottak át: Dr. Szentkereszty Tamás László a Magyar Vadászatért Érdemérmet, Kis Róbert, ifj. Kiss László, Baji László, dr. Takács Árpád, Békés Vármegye főispánja Nimród Vadászérmet, míg Békés Vármegye Vadgazdálkodásáért Érdeméremet Veres Sándor, Holcz Károly és Babinyecz János vehetett ét. Főispáni elismerésben ifj. Németh András, a Kígyósi Vadásztársaság hivatásos vadásza, Molnár Magdolna Gabriella, a KHESZ felügyelő bizottságának elnöke, továbbá Makra Tibor, a Biharugrai Földtulajdonosok Vadásztársaság elnöke részesült.

Megbízható távcsövet keresel? Távolságmérős távcsövek és minden, ami a megfigyeléshez kell – > FROMMER Fegyverbolt! Kattints a fényképre!

A vármegye nehezen eszmél abból a tragédiából, hogy a verőcei hajóbalesetben a dévaványaiak elveszítették Varga Mártont. A fiatal, kiváló képességű, tanulmányi eredményű, a szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Technikum erdésztechnikus jelöltjét a Dévaványai Vadásztársaság kérésére posztumusz Hubertus arany fokozat kitüntetésre javasolták, amelyet a bizottság egységesen támogatott és a vármegyei napon egy perces néma felállással tisztelegtek az emléke előtt – érthető módon, a szokásosnál is nehezebben teltek a másodpercek.

Szép táblákkal készültek a békésiek. Ez bizony már a Körösök-völgye. Fotó: Agro Jager

Az ünnepélyes megnyitó záróeseményén végül Zuberecz Tibor, Békés vármegyei fővadász, az Országos Magyar Vadászkamara Békés vármegyei titkára, felavatta a vármegye új vadászait, akiknek szokásához hűen, dörgedelmesen mégegyszer felhívta a figyelmét a vad szeretetére, a vad óvására, gondozására és a tiszteletére.

Zuberecz Tibor, a Békés vármegyei fővadász avatja az új vadászokat. Fotó: Agro Jager

A vármegyei horgászok és vadászok sátrainál eközben lázasan készültek, főttek a különféle vadpörköltek, paprikások, hallék, sültek a halak, húsok, főtt a csúsza. Megannyi praktika, megannyi íz kavargott és kiderült, hogy nemcsak a vármegyéből, hanem még Bajáról is elutaztak Békésre – Valaki felhívta a figyelmemet arra, hogy dunai hallé fő, mert ott sorakozik már a gyufa tészta is! Ami igaz, az igaz, nem vettem észre, de azt már igen, hogy a hagyományos kolbászok mellett halkolbásszal is kedveskedtek a vendégeknek, akiket a Magyar Halkolbász Lovagrend várt.

A V. Békés Vármegyei Vadász-, és Horgásznap kitüntettjei. Fotó: Agro Jager

Sok helyen láthattunk trófeákat, de arra senki nem gondolt, amikor megállt egy gímszarvastrófeákat bemutató félkörben, hogy azt a sarkadkeresztúri Egyetértés Vadásztársaság tagjai ejtették el. Bakucz Péter, Sarkadkeresztúr polgármestere és a társaság elnöke az Agro Jager Newsnak kiemelte, hogy annyian megkérdezték, hogy külön, kézzel egy lapra felírták, hogy a „Sarkadkeresztúri helyi trófeák”.

A sarkadkeresztúri vadászokat Bakucz Péter a társaság elnöke és egyben a falupolgármestere vezette. A vendégeket gímszarvas pörkölttel kínálták. Fotó: Agro Jager

Az elnök hozzátette, hogy kifejezetten jó az együttműködés a helyi gazdákkal és Sarkadot elhagyva egy olyan érintetlen, vadregényes tájon gazdálkodhatnak, amelyért nagyon hálásak a „keresztúri” vadászok. Mély erdők, csatornák, rétek, legelők váltakoznak és jó szomszédok – tette hozzá az elnök, aki nem engedett el, míg meg nem kóstoltam a gímszarvaspörköltjüket. Oszlács Norbert, a Rádió1 vármegyei szerkesztőjének szavai jutottak eszembe, aki éppen az imént nyilatkozta lapunknak, hogy a Békés vármegyei vendégszeretet páratlan az országban, amit azzal egészítenék ki, hogy a Kis-Sárrét mai népei pedig ma is elevenen ápolják ezt a hagyományt.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Árusok, vásári forgatag, antikváriusok, no, meg a Békés-Dánfok Körösvilág állandó kiállítása mellett Békés vármegye kincseit lehetett megtekinteni. Szerénység nélkül mondhatjuk, hogy van mire büszkék lenni az itt élőknek. Sokáig Dél-Békés emelkedett ki a mezei nyúl állományaival, de hozzá kell tenni, hogy amikor vérfrissítésről volt szó, soha nem fukarkodtak és adtak északra, adtak Hajdú-Bihar vármegyének, de került Csongrád-Csanád vármegyébe is, olyan társaságoknak, akik tenni akartak a vadállományért és áldoztak rá. Ebben a sorban kell kiemelni elsőként a Hódagro Zrt. Vadásztársaság elnökét is. Kétségtelen, hogy a Dél-Békés mezei nyúl állományának génállománya olyan életerős, hogy képes más élőhelyen, más termőhelyi adottságokon nemcsak életben maradni, hanem reproduktív állományokat létrehozni.

A megnyitó után Hrabovszki Jánost, a Vésztői Vadásztársaság standján pillantottuk meg. Fotó: Agro Jager

Míg Dél-Békés a mezei nyúlban erősített s zárkózott fel hozzá a megye, addig a híres Békés vármegyei dámállomány, amely Gyula, Gyulavári, Doboz, a Kettős-Körös deltájában szerénység nélkül is, azaz külföldön is világhírű, addig Bélmegyer és a körülötte lévő társaságok összefogásával ma már úgy tűnik, hogy hamarosan felállhat a képzeletbeli dobogóra.

Hogy mit jelent a Kettős-Körösön horgászni, arról igazán a Békési Horgász Egyesület tudna csak mesélni. Fotó: Agro Jager

Nem szabad elfeledkezni a fácántenyésztésről sem, mert a vármegye több pontján olyan intenzív fácántenyésztést folytatnak, amelynek sikerei alkalmasak arra, hogy beépítsék a középiskolai tananyagba, a szakirányítás kiegészítésével pedig az egyetemi képzésben is alkalmas lehet. Miközben a Körös-Maros Nemzeti Park kihívásainak is meg kell felelni, mert a vármegye fontos bázisa a túzoknak, ahol meg a híres békési őz is lakik.

Úgy tartja a mondás: ha már rendőrt látsz, nagyobb baj nem lehet! A rendőrség gyerekprogramját kicsik és nagyok egyaránt élvezték. A Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság egyenruhásai az V. Békés Vármegyei Vadász-, és Horgásznapon. Fotó: Agro Jager

Kéz a kézben a két szektor az agrárágazaton belül s míg a kiállításon balkézre, a vadászat, a vadgazdálkodás eredményeit lehetett megtekinteni, addig jobbkézre, a Békés vármegye természeti kincseiről lehetett tájékozódni egy interaktív, klimatizált teremben.

Könyvritkaság bukkabnt fel Békésen, mert egy 1887-es kiadású Hermann Ottó könyvet is meg lehetett vásárolni.

A trófeák között kapitális őzbaktrófeákat is bemutattak, amelyek híre hamar végigszaladt a látogatók között és sokan megkeresték a kiállítást.

Egy biztos, hogy az V. Békés Vármegyei Vadász- és Horgásznap sikere sokáig tükröződik a Dánfoki duzzasztó fölött a Kettős-Körös feszített víztükrén és sokáig emlékezni is fogunk rá. Elkísérnek az ízek, a barátságok, a kézfogások, a vendéglátás. No’iszen Békés vármegyében járunk, ahol a barátság, az adott szó, a vendégjog még jár. Megtartják, megadják. Azonban, ahogy a kártyában szokás, lehet 19-re lapot kérni.

Gyerekek az édesapjukkal Békésen, az V. Békés Vármegyei Vadász-, és Horgásznapon. Fotó: Agro Jager

Az Agro Jager Newsnak Hrabovszki János, az Országos Magyar Vadászkamara Békés Vármegyei Terület Szervezete és a Békés Megyei Vadászszövetség elnöke bejelentette, hogy már elkezdték a 2025-ös vármegyei vadásznap szervezését és abban egyeztek meg az imént az elnökséggel, hogy nincs kivétel: jövőre a vármegye összes vadászát meg fogják hívni. Már a jogászok azon dolgoznak, hogyan lehet technikailag és jogilag is személyes meghívót küldeni a kamarai tagoknak.

Békés vármegye, azért nemcsak a mezei nyúl, hanem a nagy bakok hazája is.

A vadászszövetségen belül a társasági tagokat el tudják érni, de vármegye 3000-es kamarai tagságát személyesen is szeretnék megszólítani. Kijelentette, ahhoz, hogy mindenki jól érezze magát, úgy tervezik intézni, hogy mindenkinek lehetősége legyen ebédelni, mindenkinek lehetősége legyen leülni, hogy mindenkinek legyen arra helye, hogy megpihenjen.

A Fényűző magyar agrár kennel kutyái és barátaik, vendégek az V. Békés Vármegyei Vadász- és Horgásznapon. Fotó: Agro Jager

Ehhez egy olyan helyszínt is kell választani, ahol ekkora tömeget képesek legyenek kezelni és nem utolsó sorban vendégül látni. Hrabovszki János az Országos Magyar Vadászkamara Békés Vármegyei Terület Szervezete és a Békés Megyei Vadászszövetség elnöke tájékoztatójában kiemelte, hogy a vármegyei vadásznap sikeres lebonyolításában és biztosításában nagy szerepet vállalt fel a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság egyenruhás és motoros rendőr állománya s bízik benne, hogy 2025-ben a nagyszabású vadász-horgásznapon tovább segítik ezt a szakmai-szabadidős találkozót.

Írta és fényképezte:
Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M., lapigazgató
Agro Jager News

Kiemelt cikk

Kiadó két csomag a Móri-árokban – Megnéztük – GALÉRIÁVAL

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Pár napja érkezett az Agro Jager News szerkesztőségébe egy telefonhívás, hogy két csomag kiadó a Móri-árokban. Jó terület, jó szomszédokkal. A társaság átalakítja a vadásztatást és fix, ha úgy vesszük, állandó vendégkört alakít ki. Ez megőrzi a társaságon belüli baráti, közvetlen viszonyt, megmarad a gazdákkal kialakított együttműködés és végül, de nem utolsó sorban, a vad számára és a vadgazdálkodás számára is stabilitást hoz. A Bakony és a Vértes közötti völgybe, a Móri-árokba tartunk..

Móron, az Ezerjó Étterem udvarán találkoztunk balról Besser Balázzsal és Holczinger Lászlóval. Fotó: Agro Jager

Nincs titok. Dr. Szilágyi Gergely, lapunk főszerkesztője, jól ismerte Holczinger Lászlót. Ő kereste meg, hogy írjunk pár sort a társaság területéről, nézzük körbe, kerüljünk egyet, várnak szeretettel bennünket, vigyünk puskát is. Sőt szívesen kézbe vennék a Franchi Horizon Black Syntjét, az új KONUS céltávcsövet, a távolságmérős keresőtávcsövet és otthon ne hagyjuk, a svéd Aim Sport hangtompítóját sem!

Besser Bakázs a megbeszélt helyen hagyja a bírálatra kikészített őztrófeát. Fotó: Agro Jager

Mindent összepakoltunk Gergő barátjának, amit persze a FROMMER Fegyverboltba meg is lehet vásárolni Budapesten, a Szenes Iván téren. Laciék meg két csomagot szeretnének kiadni, benne a következő lehetőségekkel – terít Holczinger László, ahogy kártyában szokás és már mondja is, hogy mire lehet vadászni:

Őzbak: súlykorlátozás nélkül lőhető (650 grammig). Cserkelve, 3 alkalommal, – kísérőt biztosítanak. Az elejtett vad zsigerelve, nyúzva, darabolva a vadász tulajdonában kerül, felár nélkül.

Dámbika: súlykorlátozás nélkül lőhető (6,5 kilogrammig). Cserkelve, 3 alkalommal, kísérőt biztosítanak. Az elejtett vad zsigerelve, nyúzva, darabolva a vadász tulajdonában kerül, felár nélkül.

Gímbika: súlykorlátozás nélkül lőhető (11,5 kilogrammig). Cserkelve, 3 alkalommal, kísérőt biztosítanak. Az elejtett vad zsigerelve, nyúzva, darabolva a vadász tulajdonában kerül felár nélkül.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Ezen kívül a csomag korlátlan alkalommal tartalmazza a területen történő vadkár elhárító vadászatot, a lesvadászatot és a cserkelést, vaddisznóra és dúvadra. A kvótán felül elejtett vad zsigerelve elvihető, a hatályos felvásárlási árak befizetése ellenében, továbbá öt alkalommal vadászvendég hívható a csomag terhére.

A “szolgálati” mezei nyúl már vár bennünket! Fotó: Agro Jager

Mikor megérkezünk, a beírókönyvet a falu szélén találjuk meg, amely mellett a társaság szolgálati mezei nyula őrködik. Persze őt fokozott védelem és tisztelet illeti meg és mintha tudná a privilegizált helyzetét, úgy őrködik.

A beírókönyv az első, amelyet szabadon, minden vadász 0-24 órában, a helyén meg is talál. Fotó: Agro Jager

“A beírókönyvet nem viheti el senki, az mindig, a nap 24 órájában megtalálható. Nem kell senkinek könyörögni, a vadőrt felhívni, hogy kimehessünk a területre – sorolja Besser Balázs. Az ilyen itt nem szokás, teszi hozzá, mint aki a területért, a csomagos részért felel. Bár hallottunk már olyat, hogy a vadőr a beírókönyvvel alszik, nehogy a tagság önállósítsa magát” – dől a terepjáró a nevetéstől.

Kellemes megeleptés ér bennünket, ahogy kiérkezünk a területre és még fényképezni is hagyta magát a fiatal gímbika. Fotó: Agro Jager

Annyiban viszont jó és aktív a kapcsolattartás a vadásztársaság tagjai között, hogy egy privát VIBER csoportot hoztak létre, ahol megbeszélik, ki merre jár, mit lő, mire vadászik és ha kell, akkor segítséget is kérhet a többiektől. Itt szoktuk azt is megbeszélni, hogy ha valahol nagyobb a vadkár és a gazdák segítséget kérnek. Együttműködésünk alapja a kölcsönösség és a segítőkészség, az aktív kommunikáció. E nélkül nem megy – szögezte le Besser Balázs.

Megbízható távcsövet keresel? Távolságmérős távcsövek és minden, ami a megfigyeléshez kell – > FROMMER Fegyverbolt! Kattints a fényképre!

Alig hagyjuk el a falut, az egyik lucernaoldalban egy gímszarvast vesz észre Besser Balázs. Ugyan már, mosolygok magamban, de azért csak odanézek, s ami igaz, az igaz, tényleg kint áll délután 3-kor. Én kölcsönadom az új távolságmérős keresőmet, a KONUS-t, de a szarvas még azt is megvárta, hogy kiszálljak, mert bár az utastérből már az üvegen át készítettem fotót, hátha az autó mellett jobbat is készíthetek. Bentről érkezik az infó, hogy 154 méter, én meg csak fotózok. Jó jel, nappal szarvast látni, legelni. Nincs annál utálatosabb vadászterület, ahol retteg, fél a vad. Olyan helyt nincs vadász, aki szívesen menne vadászni…

Magasles a Móri-árokban. Fotó: Agro Jager

Az 5-600 hektáros részt járjuk körbe. Előttünk a Vértes, mögöttünk a Bakony és mi most a völgybe tartunk. Érik a madárcseresznye és a vadgyümölcsökkel, vadkörtékkel teli a határ. A két állandó vízfolyás miatt, az erdők közé ékelődő mezőgazdasági területek s a völgyben egy 30-40 méteres állandó kis mocsaras tó miatt, ez a terület kétségtelen, hogy a vad Mekkája.

A gazdálkodók kifejezetten kérik a vadkárelhárítást és ebben partnerek is. A területen számos, jól karbantartott magaslest lehet használni. Fotó: Agro Jager

Gergely és Balázs, azaz Besser Balázs, elindulnak egyet cserkelni, mert a szórók rendben vannak, ha szerencséjük lesz, felbukkan a kívánt őzbak is. Kikaszált utak, nyiladékok, állandó és mobil lesek váltogatják egymást. A nyiladékokat, az utakat valahol a vadászok s valahol a mezőgazdászok tartják karban. Ezt mi tisztítottuk ki, ezt a gyepes szegélyt meg zúzóval vágta le a legnagyobb gazda. Szót értünk egymással s ha kell biztosan segítjük őket, mert a vetőmag, a növényvédő szer, a gépi munka sokba kerül. Neki is vannak gyerekei, nekem is három – mondja Besser Balázs. Tudom mit jelent a családot felnevelni s ha ő nem is vadászik, egymásnak igyekszünk segíteni. Úgy gondolom, kettőn áll a vásár, de a társaság elnöke is arra törekszik, hogy faluban és a szomszédokkal is jó viszonyt ápoljunk. Nem szemben, hanem egy oldalban állunk.

Gyerek quad elérhető áron, a Szeged melletti Doma Autótól. Kattintson a képre vagy hívja Csúcs Gábort: +36303233852

Hatalmas kősó várja a vadat, honnan máshonnan került volna ide, mint Parajdról. Ezzel is lehet segíteni a kishazánkat, hogy hazait vásárolunk – nevet Holczinger László, őt Besser Balázs és megjegyzi: Közgazdász. Mindig csak a számok. Mindig csak az üzlet!

Lapunk főszerkesztőjének, Dr. Szilágyi Gergelynek, Besser Balázs mutatta be a területet. Fotó: Agro Jager

Érik a madárcseresznye. Felhőkben járja a seregély. Majd oda lent lesz egy fekete szemű, majd ott megállunk, bár szaporátlan, mert kicsi a szeme, de annál ízletesebb. Vadkörték, vadalmák tarkítják a kocsányos tölgyeseket, de van itt akác is. Sok eső hullott a napokban, s ahol megáll, összegyűlik a víz, nyomolunk. Nehéz, párás a levegő. Meleg estével érkezik ez a nyár eleji éjjel. Érik a búza. Még tejes, de amott már szőkül.

Ez itt a Móri-árok. Fotó: Agro Jager

Szarvasok bújnak elő, őzek lépnek ki. Suta, fiatal őzbak, ígéretes ez is, amaz is. A vaddisznó még várat magára, de különös hangokat hoz a szél. Hollók keresik éjszakázó fájukat…

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

A terület önmagáért beszél s beszél annak a vad is, aki érti, meglátja, milyen egy jó terület. Hallgat a puska a kezünkben. Kétségtelen, hogy megváltozik a vadászat Magyarországon. Elég a látogató, az egy-két estét kijáró vadászból, aki csak a húst látja és nem akar holnap jönni, szemben azokkal, aki legalább szeretne, még akkor is, ha nem tud. A zaklatott területen nem lehet sem vadászni, sem vadgazdálkodni. Itt a Móri-árokban, ha nem is leszünk tagok, de jó lehetőséget kínál a társaság arra, hogy aki vadászni, aki erdőt járni akar, aki vadcseresznyét szedne, így a nyár előn, úgy, hogy az őszön bikát is lőhet, nem kell másik területet keresnie. Igaz, csak egy bikát ejthet el a csomagban, teszi hozzá Besser Balázs, de ha nem kapkod és kivár, türelmes, a bőgés vége felé igen nagy bikák tűnnek fel, ami évről, évre igaz a területen. Azután meg jön a barcogás. A víz, a jó élőhely mágnesként vonzza a vadat s aki önmérsékletet tanúsít, azt mindig meglepi Diána.

Célon! Kísérő Besser Balázs. Fotó: Agro Jager

Nálunk úgy megy, hogy névre kiosztjuk a krotáliákat. Mindenki, amit felvesz, annak a sorozatszámát felírjuk s amikor elejti a vadat és birtokba veszi, már teheti is a csánkba és zsigerelheti, szállíthatja be vagy éppen haza.

Ígéretes vadászterület a Móri-árokban. Balról Dr. Szilágyi Gergely, az Agro Jager főszerkesztője, középen Holczinger László és a képen jobb szélen Besser Balázs. Fotó: Agro Jager

Besser Balázs még jónéhány érdekességről, lehetőségről mesélt, ami összetartja a közösségüket és hozzátette, hogy a két csomagos vadász, aki közéjük kerül, nem lesz kizárva a társaság életéből sem, ami ha úgy vesszük, nagy szó a mai világban. Ha akar, jöhet velünk lest építeni s minden közösségi munkában is részt vehet. Hozhatja a gyerekeit, hiszen a mi srácaink is itt vannak. Legalább megtanulják, hogy mit is jelent vadásznak lenni…

Jelentkezni, érdeklődni az akahvadaszat@freemail.hu e-mail címen lehet

Írta és fényképezte: Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.

Tovább olvasom

Vadászat

2024 hivatásos vadásza: Róka Bence (Sz-Sz-B)

Print Friendly, PDF & Email

A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei versenyző végzett az első helyen a Hivatásos Vadászok Országos Szakmai Versenyének döntőjén

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei versenyző végzett az első helyen a Hivatásos Vadászok Országos Szakmai Versenyének döntőjén. Róka Bence 2016-ban már győzedelmeskedett a megmérettetésen. A második helyen a tavalyi harmadik helyezett, Heves vármegyei Tomecz Nándor végzett, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára idén a Nógrád vármegyei Molnár Bálint állhatott.

Fotó: OMVK

Eredmények és díjak

Fotó: OMVK

1. Róka Bence, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye

Nettó 500 000 forintos jutalom, serleg, ajándékcsomag és oklevél.

Különdíj: a Kettner Vadászati Kereskedőház felajánlásából: 250 db sörétes lőszer (12/67,5-es kaliber, 2,41 mm sörétméret, 28 grammos tömeg) a cég képviseletében Turay András adta át.

2. Tomecz Nándor, Heves vármegye

Nettó 400 000 forintos jutalom, serleg, ajándékcsomag és oklevél. Különdíj: a Kettner Vadászati Kereskedőház felajánlásából egy 30 megapixeles KETTNER vadkamera.

3. Molnár Bálint, Nógrád vármegye

Nettó 300 000 forintos jutalom, serleg, ajándékcsomag és oklevél. Különdíj: a Kettner Vadászati Kereskedőház felajánlásábólegy Isotunes Sport Defy Slim passzív fültok.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

4. Cs. Kiss Milán, Jász-Nagykun-Szolnok vármegye

Nettó 100 000 forintos jutalom, ajándékcsomag és oklevél.

5. (pontegyenlőséggel) Viserálek Martin, Vas vármegye

Nettó 100 000 forintos jutalom, ajándékcsomag és oklevél.

5. (pontegyenlőséggel) Polyák Béla Tamás, Bács-Kiskun vármegye

Nettó 100 000 forintos jutalom, ajándékcsomag és oklevél.

6. Horváth Flórián, Győr-Moson-Sopron vármegye

Nettó 100 000 forintos jutalom, ajándékcsomag és oklevél

7. László Gábor, Baranya vármegye – emléklap, ajándékcsomag

8. Horváth János, Zala vármegye – emléklap, ajándékcsomag

9. Pálinkás István, Főváros és Pest vármegye – emléklap, ajándékcsomag

10. Lukács Ferenc, Hajdú-Bihar vármegye – emléklap, ajándékcsomag

11. Hüll László, Veszprém vármegye – emléklap, ajándékcsomag

12. Zörényi Zoltán, Tolna vármegye – emléklap, ajándékcsomag

13. Győrfi Dávid, Csongrád-Csanád vármegye – emléklap, ajándékcsomag

14. Nyári Zoltán, Fejér vármegye – emléklap, ajándékcsomag

15. Bartha Attila, Békés vármegye – emléklap, ajándékcsomag

16. Varga László, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye – emléklap, ajándékcsomag

17. Gál Bence, Somogy vármegye – emléklap, ajándékcsomag

18. Kocsis Bálint, Komárom-Esztergom vármegye – emléklap, ajándékcsomag

 

Forrás: OMVK

Tovább olvasom

Vadászat

Hivatásos Vadász Verseny Nógrád vármegyében

Print Friendly, PDF & Email

Nógrád vármegyében 2024. május 30-án rendezték meg a hivatásos vadászok versenyét a Szügyi Lőtéren

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Nógrád vármegyében 2024. május 30-án lezajlott a hivatásos vadászok versenye a Szügyi Lőtéren. A megmérettetésen 6 hivatásos vadászunk vett részt.

Fotó: OMVK

A versenyt a tesztfeladat megírásával kezdték, majd következett a trófeabírálat, madárhang- és kürtjel felismerés, növények-gombák-kutyák meghatározása, a fajfelismerés, kaliber ismeretek, csapda felismerés. Természetesen a feladatok sorából nem maradhatott ki lövészet sem.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A résztvevőknek az egész délelőtt zajló verseny után jól esett a közösen elfogyasztott ebéd, ahol kötetlen beszélgetéseket folytattak. Az eredmények összesítése után Major Tamás az OMVK NVTSZ hivatásos vadász alelnöke megköszönte mindenki részvételét és ismertette az eredmények:I. helyezett   Molnár Bálint           (Nagymezei Vadásztársaság)

II. helyezett   Kerekes István       (Somlyóhegyi Vadásztársaság Egyesület)

III. helyezett     Nagy Balázs             (Nyugat Cserhát Vadásztársaság)

Fotó: OMVK

Gratulálunk a kiváló teljesítményhez és sok sikert kívánunk az országos versenyhez!

Forrás: OMVK

Tovább olvasom