Keressen minket

Vadászat

„Ismerd meg a Vadászokat!” – Hajdú-Biharban

Négy alkalommal szerveztek „vadászgyermeknapot” Hajdú-Bihar vármegyében

Közzétéve:

Az Országos Magyar Vadászkamara 2018-ban indította el az „Ismerd meg a vadászokat!” elnevezésű ifjúságnevelési és szemléletformáló programját. Vármegyénk idén is sikeresen pályázott, így lehetőségünk volt csodás természet közeli környezetben négy alkalommal „vadászgyermeknapot” szervezni és lebonyolítani, amelyek Nyírábrányban, Polgáron, Derecskén és végül Tiszacsegén valósulhattak meg.

Fotó: OMVK

Az összeállított tematikus programsorozat mindenhol nagy sikert aratott úgy a gyermekek, mint a kísérő felnőttek körében. Fontos célkitűzésünk volt, hogy a mai modern, digitális világból kiemelve bemutassuk számukra, hogy milyen csodás értékeket rejt a természet a benne élő növény- és állatvilággal. Fontosnak tartjuk, hogy az általános iskolai korosztály érdeklődését felkeltsük a természet, az élővilág iránt interaktív módon, játékos feladatokon keresztül, és ezzel megmutassuk a természethez kapcsolódó tevékenységeket, úgy mint vadgazdálkodás, természetvédelem, vadvédelem.

A rendezvényeket a Vadászhimnusz meghallgatásával nyitottuk meg, amely a gyerekek számára is sugallta a magyar vadászati tradíciók, a vadászati kultúra ápolásának fontosságát.

A napot a további programokkal folytattuk:

  • 2024 emlőse a fokozottan védett vadmacska. Erről az előadást Balogh Attila, a Széchenyi István Mezőgazdasági Szakképző Iskola pedagógusa tartotta, aki minden, e szép szakmához szükséges ismeretet, tudást a mindennapokban átad a tanítványainak is.
  • Farkas Szilárd, a Nyírerdő Zrt. halápi erdészetének fővadásza természetes környezetbe kihelyezett preparátumok segítségével mutatta be a különböző vadfajokat (őz, dám, vaddisznó, róka, borz, sakál, nyest, mezei nyúl, üregi nyúl, fácán, szalonka, szarka, szajkó). Sípok és elektromos hanghívó segítségével ismertette a gyermekekkel ezen állatok hangját is. Tájékoztatást nyújtott a vadgazdálkodásban betöltött szerepükről, vadászati idényeikről.
  • Egy érdekes, csoportos séta közben fákról, bokrokról, cserjékről, virágokról, szemünk elé táruló növényvilágról Kocsis István, a 2019-es Év Erdésze osztott meg rendkívül érdekes ismereteket a gyerekekkel. Bemutatta a 2024-es év fáját a Közönséges Bükköt is.
  • A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság jóvoltából az év madaráról – a kerecsensólyomról – Koczka András tartott előadást. A „turul” madarunkról szóló, rendkívül érdekes előadás gazdag kép- és videóanyaggal illusztrálva átfogó képet adott e csodás ragadozó madarunk állományának közelmúlti és jelenlegi helyzetéről, a faj védelmében elért hazai sikerekről.

Fotó: OMVK

A sok-sok hasznos információ után kialakított 5-10 fős csapatok egy-egy tesztlapot töltöttek ki a megszerzett tudásukról számot adva.

Játékos vetélkedő keretében a csapatok a vadászház körüli, ligetes területen elrejtett őz-, dám- és gímagancsok felkutatásával sok-sok pontot szerezhettek, ami szintén befolyásolta a verseny végeredményét.

A Hortobágyi Madárkórház felkérésünknek boldogan tett eleget, hogy a gyerekek részesei lehessenek a gyógyult madarak elengedésének. Minden helyszínen 2-2 gyógyult madarat engedhettek szabadon. Információkat kaptak a Madárkórház múltjáról, jelenéről, jövőjéről, működéséről és természetesen a sérült madarak gyógyításának esélyeiről, fontosságáról.

A „Madársuli” képviseltében Imre István pedig egy vidám, érdekes bemutatóval kápráztatta el a gyerekeket, amely során elvarázsolta őket Marci, a kék arapapagáj, Bogyó, a macskabagoly és Henrietta, a héja. A madarak közreműködésével megtartott – olykor tréfás mutatványokkal fűszerezett – bemutató nagy sikert aratott a gyerekek körében.

Fotó: OMVK

A vadászok hű társai, a vadászkutyák sem maradhattak ki ezekből a napokból. Szinte valamennyi, napjainkban jellemzően használt vadász eb fajtával (vizslák, retrieverek, tacskók)megismerkedhettek a gyerekek. Az alapvető vadászati feladatok bemutatása mellett meg is simogathatták a barátságos ebeket és játszhattak is velük.

Tóth Sándor vadászkutya teljesítménybíró, vadászkutyakiképző vezetésével nagyon érdekes bemutatót láthattak a gyerekek a derecskei gyerekvadásznapon, ahol magyar, német, weimari és olasz vizsla, valamint labrador retriever fajtájú vadászebekkel mutatták be a legfontosabb munkatípusokat, fegyelmezési gyakorlatokat.

Az ebédutáni események a vármegye vadgazdálkodási adottságainak megfelelően „terítéken az őz” programmal folytatódtak. Ennek keretében az Agrárminisztérium adott helyszínen illetékes tájegységi fővadászai (Nyírábrány – Nagy Lajos, Polgár – Szatmári Ákos, Derecske – Polonkai László) tartottak előadást a vadgazdálkodás és a vadászat jelentőségéről, a vadászati hagyományok ápolásáról, a vadászetikáról, a vadat megillető tiszteletről, a terítékkészítés szabályairól és a vadászkürt szerepéről. Az előadások kellően vadászias hangulatát megalapozta a nagy gondossággal, tölgyfagallyakkal díszítve elkészített őzbakteríték, amelynél természetesen az utolsó falat és sebtöret ízléses elhelyezésére is figyeltek a szervezők. A gyerekek nagy érdeklődéssel fogadták ezt a programrészt is.

A délután további részében légfegyverekkel és íjakkal ismerkedhettek a gyermekek. Gyakorlással fejleszthették lőtudásukat, amiben a Debreceni Lövész Suli és a Magyar Íjász Szövetség szakemberei voltak segítségünkre.

A legkisebbek délután birtokukba vették az ugrálóvárat. A kreatív ajándékkészítés sem maradt ki ebből a szép, mozgalmas napból!

A résztvevő gyermekek érkezésükkor megkapták az egyenpólójukat, amelyet büszkén és boldogan viseltek egész nap. A Vadászkamara ingyenes kiadványával, a „Kisvadász” foglakoztató füzetekkel és számos kisebb meglepetésajándékkal is kedveskedtünk nekik.

A legjobb csapatok éremmel távozhattak.

A 3 rendezvény több mint 150 gyermek részvételével valósulhatott meg, akik széleskörű tudással, tapasztalattal, élményekkel és mosollyal az arcukon térhettek haza.

E rendezvénysorozat a 2024. augusztus 31-én, Tiszacsegén megrendezett Vármegyei Vadásznappal zárult, amely szintén a fiatal generációt célozta meg. Itt is csaknem 100 gyermeknek szerezhettünk egy élménydús napot.

Minden nap végén a gyermekek kipirult, elégedett, mosolygósan fáradt arca volt számunkra a legfontosabb visszajelzés, hogy „IGEN”, ezért érdemes volt a szervezéssel járó sok feladatot vállalni.

Fotó: OMVK

Köszönjük támogatóinknak:

  • Nyírábrányi Vadásztársaság
  • Mogyorós Vadásztársaság
  • Polgármente Vadásztársaság
  • Polgár Város Önkormányzata
  • Barátság Vadász Közhasznú Egyesület
  • Vadászati Kulturális Egyesület
  • Leitz Hungária Kft.
  • Blaser Group Kft
  • OTP Bank
  • Pékház Kft.
  • Balogh János (fotó)
  • Szabó Kornél Hungro Impex Kft
  • Hajdú Bihari Vadászhölgy Klub tagjai

Forrás: Marázi Éva – OMVK

Vadászat

Dámbikavadászat a KEFAG Zrt-nél

Szerencsés napokat tudhat maga mögött egy külföldi vendégvadász

Published

on

Szerencsés napokat tudhat maga mögött külföldi vendégvadászunk; három, nem mindennapi dámtrófeával térhet haza a KEFAG Zrt. Kelebiai Vadászterületéről.Az elsőként terítékre került kapitális dámbikáról már pár napja beszámoltunk.

Fotó: KEFAG Zrt.

Még aznap, az esti kimenetel során sikeres lövést adott le egy abnormális agancsú öreg bikára, amelynek trófeátömege meghaladja a 3,5 kg-ot.

Fotó: KEFAG Zrt.

Vendégünk céltudatos és kitartó volt, amelynek szombat reggel meg is lett az eredménye: egy ugyancsak kapitális agancsú, érett dámbika, 5,5 kg feletti trófeával!

Fotó: KEFAG Zrt.

Kísérője minden esetben Vér István fővadász volt.

Forrás: KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt.

Tovább olvasom

Vadászat

Trófeaszemle 2024

A hagyományokhoz híven idén is a Szentpéterföldei Vadászház előtti tisztáson tartotta trófeaszemléjét a Zalaerdő Zrt.

Published

on

A Zalaerdő Zrt. – a hagyományokhoz híven idén is a Szentpéterföldei Vadászház előtti tisztáson tartotta trófeaszemléjét, immár a huszonharmadikat.

Fotó: Zalaerdő Zrt.

A vendégeket Rosta Gyula vezérigazgató, Kovács Ferenc, az Agrárminisztérium Vadgazdálkodási Főosztályának vezetője és Gróf Jácint, a Zalaerdő Zrt,. vadgazdálkodási osztályvezetője köszöntötte.

Rosta Gyula vezérigazgató köszöntőjében kitért az elmúlt hónapok viszontagságos időjárására. A nyári szárazság és a szeptemberben Európa-szerte tomboló viharos esőzések mind-mind befolyásolták az idei vadászati szezon eredményeit.

Ez utóbbi okán több vadászvendég nem érkezett meg a szeptemberi szarvasnászra.

Kovács Ferenc főosztályvezető megköszönte minden illetékesnek az eddigi kemény munkát, majd felhívta a figyelmet, hogy az állományszabályozás ideje még csak ezután jön. Kérte, hogy minden érintett a mennyiségi helyett a minőségi gazdálkodásra törekedjen, ami jó korszerkezetű, megfelelő ivarösszetételű állomány kialakítását jelenti.

Gróf Jácint osztályvezető ismertette a legfontosabb szeptemberi terítékadatokat. A Zalaerdő Zrt. által kezelt négy vadászterületen 170 gímbika esett 2024 szeptemberében, ezek közül 101 darabot állítottak ki a szemlén. Az aranyérmes bikák száma 22 darab, 47 darab ezüst- és 47 darab bronzérmes gímbika került terítékre idén. Az érem nélküliek száma 54 darab. Az összes elejtett bika trófea-átlagsúlya 7,04 kilogramm, míg az érmes átlagsúly 8,21 kilogramm.

A három legmagasabb pontszámú trófea ismérveit az alábbi táblázat mutatja:

Súly (kg) CIC pontszám Kísérő vadász Elejtés helye
1. 11,35 229,92 Kovács Tamás Lenti-Olgamajor
2. 10,10 229,51 Kósa György Bánokszentgyörgy-Márki
3. 13,22 228,81 Sohár Dezső Lenti-Olgamajor

A bőgési időszakot összefoglaló trófeakatalógus hamarosan nyomdába kerül.

Forrás: Zalaerdő Zrt.

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Két újabb vármegyében jelent meg a madárinfluenza

Közleményt adott ki a NÉBIH

Published

on

Fejér és Hajdú-Bihar vármegyékben is kimutatta a madárinfluenza jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az állományok felszámolása folyamatban van. A járványvédelmi előírások betartása továbbra is kiemelten fontos.

Fotó: NÉBIH

A Fejér vármegyei Mezőfalva és a Hajdú-Bihar vármegyei Hajdúnánás településeken azonosította a magas patogenitású madárinfluenza vírusának H5N1 altípusát a Nébih laboratóriuma. A 17 000 állatot számláló májhasznú kacsatelepen az idegrendszeri tünetek, a takarmány-és vízfogyasztás csökkenése, valamint a megemelkedett elhullás miatt merült fel a madárinfluenza gyanúja. A 23 570 példányt tartó tenyészkacsa telepen a takarmány-és vízfogyasztás, illetve a tojástermelés csökkenése miatt gyanakodtak  a betegségre.

Az érintett állományok felszámolása jelenleg is zajlik. A hatóság a gazdaságok körül kijelölte a 3 km sugarú védőkörzeteket és a 10 km sugarú felügyeleti (megfigyelési) körzeteket.

A Nébih továbbra is szeretné kérni az állattartók együttműködését a fokozott járványvédelmi fegyelem fenntartásában. Tekintettel arra, hogy  az országban elszórtan jelent meg a betegség, ezért jelenleg a vadon élő madarak szerepe valószínűsíthető a járvány terjesztésében. Az ország magas kockázatú területein kötelező a kereskedelmi célból tartott baromfik zártan tartása, valamint a nem kereskedelmi célból tartott baromfik zártan etetése és itatása. Az ország többi területén pedig kötelező a baromfik zártan etetése és itatása. A takarmányt és az alomanyagot minden esetben zárt helyen kell tárolni.

A madárinfluenzával kapcsolatban  további információkat olvashatnak  a Nébih  tematikus aloldalán: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom