Az Agro Jager News következő vadvízi horgásza Csongrád-Csanád megyében él. Szombat Mihályt kérdeztük a legutóbbi élményeiről és mártélyi holtágról…

Szombat Mihály és a mártélyi amurja (Kép: Szombat Mihály – Agro Jager News)

Kérlek, mesélj pár szót Mártélyról, a holtágról és annak jellemzőiről?

Csongrád-Csanád megyében helyezkedik el Mártély a Tisza bal partján, a Hódmezővásárhelyi járásban. A település nem messze fekszik Szegedtől, illetve északnyugati irányban alig 10 kilométerre van Hódmezővásárhelytől. A falu első legkorábbi írásos emléke I. István 1024-es keltezésű okleve. A Tisza közelsége miatt mindig is bővelkedett halban és vadban. Az itt lévő birtok először a zalavári apátság tulajdonába volt.

A holtágat ritkán a Tisza felpezsdíti, a friss víz mellett jelentős halállomány is érkezik (Kép: Szombat Mihály – Agro Jager News)

A helyi horgászok és természetbúvárok kedvelt kiránduló helye a mártélyi Tisza holtág, amely a szabályozás következtében alakult ki. A 19. század végén a túlfejlett kanyart átvágták, ami megalkotta a mostani holtágat. Időnként azonban, amikor árad a Tisza, egy bukógáton keresztül fel tud frissülni az itteni „Dög-Tisza” ahogy a helyiek is hívják. Nagyobb áradások alkalmával jelentős halállomány is beúszik a horgászok nagy örömére. A víz mélysége miatt a horgászok főleg a Gyémánt-kanyarban próbálkoznak. Az áradás miatt vélhetően kevesebb lesz a ruca-öröm, ami egyes években megnehezíti a horgászatot.

Kérlek, mesélj pár dolgot magadról, illetve arról miért szeretsz idejárni horgászni?

Gyerekkorom óta horgászok, közel 35 éve. Én azon horgászok közé tartozom, akik a horgászat szépségét keresik. Bárhogy is alakuljon a horgászat, nekem ünnepnapnak számít, amikor egy pillanatra a természet vesz körül, mindentől távol, ahol nem csörög a telefon és nem a munkámon gondolkozom. Éppen ezért nem is rendelkezem igen komoly felszereléssel, ha megakasztok egy keszeget annak ugyanúgy tudok örülni, mint egy két kilogrammos pontynak. Azért is szeretek ide járni horgászni, mert az áradás időnként megmozgatja az itteni vizet és halállományt. A mostani is ilyen időszak, nagyobb mennyiségű hal úszhatott be a holtágra. Felpezsdült a horgászélet, a fogásoknak híre megy. Egyre többen fognak nagytestű amurokat.

Hogy sikerült megfogni az amurodat?

Barátommal, Gáborral közösen indultunk ki holtágra. Még napvilágon kiértünk, azonnal elkezdtünk etetni és felcsaliztuk a botokat. Fűzött kukoricát alkalmaztam, amihez még gyöngykukoricát tűztem fel – ennek hatására a csali vélhetően meglebegett a vízfenéken.

Az amurt kukoricával sikerült horogra csalni (Kép: Szombat Mihály – Agro Jager News)

Teltek múltak az órák, de jelentős kapásom nem volt. Szerencsére a teljesítménykényszer engem nem hajt horgászat közben, jól éreztük magunkat a nyár utolsó igazi hónapjában. Azonban 22:30 fele a botom, mintha gyorsan el akart volna tőlem köszönni, egyenesen a víz irányába mozdult el. Szerencsére mellette ültem így azonnal tudtam reagálni. Ponty volt a kiszemelt halfajta, de az oldalazó mozgással szemben kitört és befelé indult. Tudtam, hogy amurt sikerült akasztani, a boton még csak 3 kilósra tippeltem a sötétségben. Körülbelül 10 perc fárasztás után, miután már meg tudtuk világítani, sejlett fel bennem: ha minden jól alakul, sikerül kifognom életem egyik legnagyobb amurját. A fárasztást nagyon élveztem. A pár ezer forintos felszerelésemmel, viszonylag problémamentesen, kíméletesen ki is tudtuk emelni a halat. A mérlegeléskor derült ki, hogy jóval alá becsültem a méreteit, mivel 5 kilogramm tömegű volt az amurom. Mivel az amur nem őshonos hazánkban és a helyi horgászrend is tiltja a halfaj visszaengedését, ezért haza kellett vinnem a családom részére, akik örültek a halnak. A mostani élmények annyira felvillanyoztak, hogy ha az időm engedi, akkor folytatjuk az amur horgászatot és belekóstolunk a szürkeharcsa horgászatába is – tudta meg az Agro Jager News…

Írta: Dr. Szilágyi Gergely – Agro Jager News