Keressen minket

Mezőgazdaság

Hókás őzsuta Kunszentmiklós határában

Print Friendly, PDF & Email

Kreisch Zoltán hókás őzsutát figyelt meg Kunszentmiklós határában

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Április 19-én sikerült ezt a hókás (fehér csík a fejen) kis sutát megfotóznom. Aznap kora délután hívott Horváth József (Joci), a Kunszentmiklósi Természetvédő Petőfi Vt. hivatásos vadőre telefonon, hogy a terület bejárásakor észrevett egy érdekes sutát.

Elmondta, hogy az őzsuta fején egy fehér csík van, valamint azt is, pontosan hol látta az őzet. Munka után átöltöztem, a fotózáshoz használt terepszínű ruhámba és autóval elindultam a helyszínre. Amikor kiértem a területre, egy traktor dolgozott a szomszédos táblában. Ennek következtében az őzek nem voltak kint. Ilyen ez a fotózás… Elmentem egy másik területre, ahol gyakran túzokok szedegetnek. Egy kakas szépen dürgött is. Gyorsan összeraktam a felszerelésemet, egy jó takarást találtam magamnak. Amint elkezdtem volna fotózni, a területen megjelent egy autó. A túzokkakas elrepült.  Körülbelül egy óra elteltével visszaindultam arra a helyre, ahol Joci a hókás sutát látta. A traktor már nem volt ott. Egy kilenc fős őzrudli, viszont kint volt a tábla közepén. Takarásban megálltam az autóval, kiszálltam és távcsővel figyeltem, hogy köztük van-e a keresett suta. Egy 10×42-es távcsövet használok. Olyan messze voltak tőlem, hogy alig láttam meg vele a hókát, a suta fején. Mindenesetre megláttam. Az őzek nagyon messze voltak, teljesen nyílt terepen és a szél sem nekem kedvezett. Ezért elindultam autóval a tábla másik oldalára. Sajnos az őzek megugrottak. Megálltam. Ők is megálltak, de tőlem ismét nagy távolságra.

Ráadásul egy frissen elmunkált területen, ami nem éppen jó háttér egy fotóhoz. Ekkor megjelent két terepjáró az ellenkező oldalon. Jociék voltak, mentek ki egy vendéggel vadászni. Hála Istennek, az őzek megijedtek az autóktól, ezért visszafutottak oda, ahol először megláttam őket. Ekkor kezdődhetett a cserkelés. Nagyjából 500 méterre lehettek tőlem. A gabonaföld közepén egy régi tanya maradványa volt. Egy ligetes, fás rész maradt az öreg tanyából, ami nekem nagyon jól jött. Így a fél távot takarásban tudtam megtenni. Amikor kiértem a tiszta terepre, megnyugodtam, mert szépen legelésztek. Még kb 250 méter lehetett köztünk. Óvatosan elkezdtem lopni a távot. Ilyenkor nagyon fontos, hogy a nyílt terepen, hogy összegörnyedve haladjunk. Az őzeknek amilyen jó a fülük, és a szaglásuk, legalább olyan rossz a látásuk.Lehetőleg ilyen esetben szemből kell érkezni feléjük.

A zsákmányállatok általában úgy legelnek, hogy nekik hátulról fújjon a szél. Így a szagból azonnal észreveszik, ha a hátuk mögött veszély leselkedik rájuk. Sikerült kb 100 méterre jutnom hozzájuk. Ez már nekem egy olyan táv, ahol a 600-as objektív segítségével értékelhető fotót tudok készíteni. El is kezdtem fotózni őket, de felkeltettem az érdeklődésüket. Egyszer csak fogták magukat, és elindultak felém. Bejöttek velem szembe 50 méteren belülre. Mondhatjuk azt is, hogy szerettek volna egy közeli képet magukról. 40 méternél tarthattak, amikor réjöttek, hogy itt valami turpisság van a dologban. Ezután oldalra kezdtek húzódni, de a szemüket nem vették le rólam. A zsibbadt, féltérdre ereszkedett pozíciómból csak akkor álltam fel,amikor elég messze távolodtak el tőlem. Nagy örömmel mentem ki a táblából, mert tudtam, hogy ma is sikerült valami érdekeset fotóznom. Nagyon hálás vagyok Horváth Joci hivatásos vadőr barátomnak, hogy felhívta erre a csodás kis sutára a figyelmemet. Természetesen elküldöm neki ilyenkor a képeket, illetve ami neki fontosabb, a területen látott bakokról készített képeimet is. Azokat próbálom minden irányból megfotózni, hogy könnyebb legyen a számára a bírálat. Mellékelek képet a vadásztársaság területén készített bakfotóink közül. Ezt a páratlan nyolcas bakot tavaly a feleségem fotózta. Ha szeretnétek egy igazán jó hangulatú őzbak vadászaton részt venni, akkor keressétek fel a Kunszentmiklósi Természetvédő Petőfi Vt-ot.A jó kedv mellett a jó bak is meglehet. Joci nagyon jól ismeri a területét és a területén élő bakokat.

Írta: Kreisch Zoltán

Fényképek: Kreisch Zoltán és Kreisch Körözsi Virág

Kreisch Zoltán amatőr vadfotós Facebook oldala itt érhető el

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

 

Mezőgazdaság

21 százalékkal alacsonyabb a termelői ára a búzának, mint egy éve

Print Friendly, PDF & Email

Az Agrárközdazdasági Intézet adatokat közölt a búza piacáról:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Tallage áprilisi tájékoztatása szerint Németországban a 12,5 százalék fehérjetartalmú malmi búza spot piaci ára (FOB Hamburg) 23 dollárral 264 dollár/tonnáig emelkedett március 6. és április 5. között.

Az étkezési búza heti termelői ára Magyarországon (2022–2024)

Ábra: AKI

A Rouenba érkező malmi búza azonnali exportára (FOB) 6 dollárral magasabb, 216 dollár/tonna volt ugyanekkor. Márciusban a franciaországi búza ára három éve a legalacsonyabb szintre esett, majd csatlakozott a világpiacon tapasztalható emelkedő trendhez. Ennek ellenére továbbra sem versenyképes a fekete-tengeri terménnyel szemben. Az Oroszországban megtermelt 11,5 százalék fehérjetartalmú malmi búza (FOB) az azonnali szállítási határidőre vonatkozóan 201 dollár/tonnáért (+11 dollár), a 12,5 százalék fehérjetartalmú pedig 210 dollár/tonnáért (+8 dollár) volt elérhető április 5-én. A francia és az orosz árakban nem várható nagy változás a Tallage szakértői szerint, bár utóbbi az élénk export miatt emelkedhet. Romániában és Bulgáriában 212 dollár (–6 dollár) volt a malmi búza tonnánkénti spot piaci ára a jelzett időszakban. Az USA-ban a 12 százalék fehérjetartalmú, piros lágyszemű őszi búza (SRW) azonnali exportára 5 dollárral 229 dollár/tonnára nőtt, miközben a 11 százalék fehérjetartalmú piros keményszemű őszi búzáé (HRW) 2 dollárral 265 dollár/tonnára mérséklődött. Argentínában a termény azonnali exportára 14 dollárral 232 dollár/tonnáig emelkedett április elején (Tallage).

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 65,2 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával április harmadik hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit 21 százalékkal múlta alul. A takarmánybúza 59,3 ezer forint/tonnáért (–34 százalék) forgott ugyanekkor.

További információk e témában az Agrárpiaci jelentések – Gabona és ipari növények című kiadványunkban olvashatók, mely innen érhető el: 8. szám.

Forrás: AKI

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

71 százalékkal nőtt a friss tojás importja

Print Friendly, PDF & Email

Jelentősen nőtt a friss tojás importja

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az Európai Bizottság adatai alapján az unió (EU27) tojás- és tojástermékimportja 68 százalékkal 9 ezer tonnára nőtt 2024 januárjában az előző év azonos hónapjához viszonyítva. Az import 82 százaléka Ukrajnából és az Egyesült Királyságból származott.

Fotó: Pixabay

A közösség tojás- és tojástermékexportja 30 százalékkal 29 ezer tonnára emelkedett 2024 első hónapjában 2023 januárjához képest. Az Európai Bizottság adatai szerint az unióban az étkezési tojás csomagolóhelyi ára 227 euró/100 kilogramm volt 2024 első tizennégy hetében, 11 százalékkal múlta alul az előző év azonos időszakának értékét.

A KSH adatai alapján Magyarország 2,6 ezer tonna héjas tojást (+14 százalék) vásárolt a nemzetközi piacról 2024 első hónapjában, ezen belül 71 százalékkal több, 1,6 ezer tonna friss tojást szállított be. A héjas tojás exportja 70 százalékkal 1,5 ezer tonnára emelkedett, míg ezen belül a friss tojás kivitele 30 százalékkal 117 tonnára csökkent 2024. januárban az előző év hasonló hónapjához viszonyítva. Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a ketreces tartásból származó étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi ára 55,13 forint/darab volt 2024 első tizenöt hetében, ami 16,8 százalékkal maradt el a 2023. év azonos időszakának átlagárától.

További információk e témában az Agrárpiaci jelentések – Baromfi című kiadványunkban olvashatók, mely innen érhető el: 8. szám.

Forrás: AKI

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Agancstolvajt fogtak a veszprémi rendőrök

Print Friendly, PDF & Email

Lopás miatt indult büntetőeljárás egy 29 éves férfival szemben.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Lopás miatt indult büntetőeljárás egy 29 éves férfival szemben.

Fotó: Rendőrség

Egy ágyneműhuzatba tekert, furcsa alakú csomag keltett gyanút a járőröző körzeti megbízottakban, és igazoltatták a tulajdonosát 2024. április 26-án délelőtt. A Veszprémben gyalogló férfi kibontotta a csomagot, amelyben hét szarvasagancs volt.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Állítása szerint februárban a környékbeli erdőkben gyűjtötte azokat, több mint százezer forinttal megkárosítva a vadásztársaságot. Az egyenruhások lefoglalták az agancsokat, a 29 éves helyi férfit pedig előállították a Veszprémi Rendőrkapitányságra, ahol lopás miatt gyanúsítottként hallgatták ki.

Fotó: Rendőrség

Felhívjuk a figyelmet, hogy a hullajtott agancsok a területen vadászati jogú társaság tulajdonát képezik, azok gyűjtését kizárólag az erdészetek szakemberei, vadászok vagy az erdőgazdaságok írásos engedélyével rendelkező személyek végezhetik.

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom