Keressen minket

Mezőgazdaság

Visszavonulóban az ár- és a belvíz a Közép-Tisza vidékén

Miután a KÖTIVIZIG tegnap megkezdte a duzzasztást a Kiskörei Vízlépcsőnél, felgyorsult az apadás üteme a Közép-Tiszán. A folyamatos szivattyúzás és a kedvező, napos, száraz időjárás miatt a belvizes területek nagysága is jelentősen csökkent.

Miután a KÖTIVIZIG tegnap megkezdte a duzzasztást a Kiskörei Vízlépcsőnél, felgyorsult az apadás üteme a Közép-Tiszán. A folyamatos szivattyúzás és a kedvező, napos, száraz időjárás miatt a belvizes területek nagysága is jelentősen csökkent.

Évjárattól függően az árvíz-, és a belvíz általában minden évben megjelenik tél végén. Az idei ár levonulóban van a Közép-Tiszán (Kép: OVF)

A folyók vízjárása

Folytatódott az árhullámok levonulása a Tiszán és mellékfolyóin, a Közép-és Alsó-Tiszán egyaránt apadó vízállások figyelhetőek meg. A Kiskörei Vízlépcső március 1-én 9 órakor a Kisköre-felső vízmércén mért 690 cm-es vízállásnál megkezdte a duzzasztást, így az alatta lévő folyószakaszokon az apadás ütemét a duzzasztómű üzemrendje jelentősen befolyásolhatja.
A Tisza vízállásai ma reggel 7 órakor a következők voltak: Tiszabecs -102 cm, apadó (I. fok 300 cm, Vásárosnamény 94 cm, apadó (I. fok 600 cm), Záhony 29 cm, apadó (I. fok 500 cm), Dombrád 253 cm, apadó (I. fok 550 cm), Tokaj 504 cm, duzzasztott (I. fok 650 cm). A mellékfolyók közül a Túr Garbolcnál 79 cm, apadó (I. fok 300 cm), a Szamos Csengernél 26 cm, apadó (I. fok 500 cm), a Kraszna Ágerdőmajornál 356 cm, apadó (I. fok 470 cm), a Bodrog Felsőbereckinél 581 cm, áradó (I. fok 550 cm), a Sajó Felsőzsolcánál 153 cm, alig változó (I. fok 300 cm), és a Hernád Gesztelynél 241 cm, áradó (I. fok 250 cm).

Tiszai vízállások az igazgatóság területén ma 7 órakor:
vízmérce    vízállás  (cm)    jelleg
Tiszafüred       598             apadó
Kisköre-alsó    654             apadó
Tiszaroff          718             apadó
Szolnok           707             apadó
Tiszaug           568             apadó

A Zagyva-Tarna vízrendszerében mindenhol fokozat alatti vízállások tapasztalhatóak. A vízállás Jászteleknél ma reggel 198 cm, apadó volt.
A Hármas-Körös szintén teljes hosszában apad, a torkolat közeli folyószakaszokon a Tisza árhulláma miatt viszont csak lassú apadás figyelhető meg. Vízállások ma reggel 7 órakor: Gyoma, 400 cm, apadó (I. fok 550 cm), Szarvas 523 cm, apadó (I. fok 600 cm), illetve Kunszentmárton 612 cm, apadó volt.
A Hortobágy-Berettyón Borznál a ma reggeli vízállás 249 cm, ugyancsak apadó (I. fok 250 cm).

Árvízvédelem

A KÖTIVIZIG változatlanul I. fokú készültséget tart fenn a Tisza jobb partján Kiskörétől Lakitelekig, illetve a bal parton Kiskörétől Csongrádig, továbbá a Zagyva visszaduzzasztással érintett szakaszán, valamint a Hármas-Körös – szintén visszaduzzasztással érintett – jobb partján a torkolattól Kunszentmártonig. Így az igazgatóság jelenleg I. fokú árvízvédelmi készültség keretében összesen 408 kilométeres védvonalszakaszon lát el nappali figyelőszolgálatot.
Az elmúlt napokban felfedezett hódüregek miatt a Zagyva jobb parti töltésének 40+850, valamint 29+836 töltéskilométer szelvényében továbbra is pontszerű III. fokú árvízvédelmi készültséget tartunk fenn.

Belvízvédekezés

Az igazgatóság tegnap 18 órától I. fokúra mérsékelte a készültséget a karcagi belvízvédelmi szakaszon. Továbbra is II. fokban történik a védekezés a jászkiséri és a kiskörei szakaszokon, míg I. fokú a készültség a már említett karcagi, a kisújszállási, a mezőtúri, a kunhegyesi, a törökszentmiklósi és a cibakházi, tiszakécskei, valamint a ceglédi belvízvédelmi szakaszokon. A március 2-i reggeli összesítés szerint az elöntés nagysága ismét csökkent, jelenleg 8495 hektárt borít víz, ebből 3130 hektár vetés.
Az elmúlt 24 órában 24 szivattyútelep és 1 mobil gépegység üzemelt, melyek együttesen 724 ezer köbméter vizet emeltek át a befogadókba.
Péntek óta pontszerű III. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben hódtorlasz miatt a Doba-csatorna 10+240 tkm szelvényében, valamint hódüreg miatt a J-III-2 csatorna 3+200 tkm szelvényében.
Az igazgatósághoz beérkezett információk alapján az önkormányzatok közül I. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn Jászkisér.

Forrás: KÖTIVIZIG

Mezőgazdaság

A mezőgazdaságban is a fejlesztés az eredményesség záloga

Agrárminisztérium: A mezőgazdaság és élelmiszeripar hatékonyságnöveléséhez, versenyben maradásához nélkülözhetetlen az ágazat további, széles körű modernizációja. Az agrárium szereplői megértették: itt az ideje a versenyképességet javító beruházásoknak, a kormány pedig támogatáspolitikájával segíti azok megvalósítását – fogalmazott Farkas Sándor az Axiál Kft. új, felsőzsolcai telephelyének átadásán.

Fotó: AM Sajtó iroda

Az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a mezőgazdasági gépeket gyártó cég mintegy 1,3 milliárd forintból, 3 hektár területen megvalósított korszerű telephelyátadóján hangsúlyozta: az agrárágazat a technológiai modernizáció időszakát éli. A magyarországi mezőgazdasági gépértékesítés évek óta dinamikusan növekszik. A járvány és az aszály okozta nehézségek ellenére 2021-ben újabb rekord született: a mezőgazdasági gép- és alkatrész-forgalom átlépte a 300 milliárd forintot. A hazai géppark egyre korszerűbbé válik, ami szintén visszaigazolja azt, hogy az agrárium szereplői nyitottak a technológiai fejlesztésekre és a korszerű technikai eszközök alkalmazására. Mint Farkas Sándor elmondta, a mezőgazdasági üzemek gépparkjának megújítása idén is folytatódott, az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 165,5 milliárd forint értékben vásároltak új gépeket és eszközöket 2022 első fél évében. Ez a forgalom 80 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A további fejlesztéseket mások mellett a versenyképesség fenntartása, az élelmiszer- és élelmezésbiztonság egyre szigorúbb követelményei kényszerítik ki – hangsúlyozta Farkas Sándor. Ebben véleménye szerint óriási szerepet kaphat a legkorszerűbb erő- és munkagépek használata, az öntözésfejlesztés gyorsítása, továbbá a legfejlettebb digitális technológiák alkalmazásával a precíziós gazdálkodás feltételeinek megteremtése. A hazai agrárium fejlődését a kormány támogatáspolitikája is segíti – fogalmazott a miniszterhelyettes. Tavaly például az agrártárca a Vidékfejlesztési Program keretében meghirdette a precíziós gazdálkodást elősegítő felhívást, amelyet kiemelkedő érdeklődéssel fogadtak a gazdálkodók: 212 milliárd forintra nyújtottak be kérelmet, és az eddig meghozott döntések eredményként már 2609 termelő részesült összesen közel 193 milliárd forintnyi támogatásban.

A jövőt illetően Farkas Sándor megerősítette, hogy a 2023 és 2027 között meghatározó új Közös Agrárpolitika (KAP) kiemelt szerepet szán a környezet védelme, a biodiverzitás megőrzése mellett a digitalizációs átállás megvalósításának. A korszerű, digitális megoldások a jövedelmezőség növelése, a termelés biztonságosabbá tétele, a munkaerőigény csökkentése mellett hozzájárulnak az okszerű tápanyag- és növényvédőszer-kijuttatáshoz. A miniszterhelyettes kiemelte: mindehhez a források is rendelkezésre állnak majd, a gazdaságok fejlesztésre a 2027-ig tartó időszakban soha nem látott mértékű összeg áll rendelkezésre: 2485 milliárd forint közvetlen ágazati támogatás, valamint a 2891 milliárd forint vidékfejlesztési forrás biztosítja a célok eléréséhez szükséges pénzügyi hátteret.

Továbbra is arra törekszünk, hogy a nemzetközi piacokon is eredményes, magas hozzáadott értéket termelő mezőgazdaságunk és élelmiszeriparunk legyen, amely képes arra, hogy biztonságos, jó minőségű élelmiszerrel lássa el a magyar lakosságot – fogalmazott Farkas Sándor. A miniszterhelyettes az üzemcsarnok-átadón jelezte: a gazdálkodók számítanak az olyan, az agrárium fejlesztése mellett elkötelezett, szolgáltatásai színvonalára sokat adó partnerekre, mint az Axiál-cégcsoport.

Forrás: Agrárminisztérium

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Békés megyében is megjelent a madárinfluenza

Nébih: Újabb tömőlúdtelep állatainál mutatta ki a magas patogenitású madárinfluenza vírust a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A Tótkomlós településen történt kitöréssel a járvány már Békés megyét is elérte. Az érintett lúdállomány felszámolása, valamint a védő- és megfigyelési körzetek kijelölése haladéktalanul lezajlott.

A fénykép illusztráció. Fotó: Nébih

A Békés megyei Tótkomlós településen található, mintegy 3.080 db tömőludat számláló állományban a megemelkedett elhullás és az idegrendszeri tünetek hívták fel az állattartó figyelmét a madárinfluenza esetleges megjelenésére. A Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta a gazdaság állatainál.

Forrás: Frommer Fegyverbolt, Budapest. https://frommerfegyverbolt.hu/

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a magyar élelmiszerlánc biztonságának felügyeletéért felelős országos hatáskörű állami szervezet (Ábra: Nébih)

Az állategészségügyi szakemberek haladéktalanul megkezdték az érintett állomány felszámolását, annak érdekében, hogy elejét vegyék a járvány továbbterjedésének. Az érintett gazdaság körül a szakemberek kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, valamint a kibővített megfigyelési körzetet.

Továbbra is hatályban vannak a korábbi madárinfluenza-kitörések okán bevezetett korlátozások, valamint a kötelező tamponvizsgálatok Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megye vírusmentes területein. A fentieken túl az ország egész területén érvényben van a víziszárnyasok technológiai mozgatását megelőző, kötelező tamponvizsgálat.

A Nébih nyomatékosan felhívja a baromfitartók figyelmét, hogy mindent tegyenek meg állományuk megóvása érdekében, az állatokat tartsák zártan és törekedjenek a járványvédelmi előírások szigorú betartására!

Madárinfluenza térkép – 2022. november 30-án. (Ábra: Nébih)

A járványhelyzettel összefüggő, aktuális információkról és a járványvédelmi előírásokról a Nébih madárinfluenza aloldalán tájékozódhatnak: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza

Forrás: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Emelkedett a kukorica világpiaci ára

AKI: A Tallage tájékoztatása szerint az amerikai termés csökkenése és az ukrán export körüli bizonytalanság miatt emelkedett a kukorica világpiaci ára szeptember 8. és október 13. között.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

Az Agrárközgazdasági Intézet Nonprofit Kft. (AKI) jogelődjét, az Agrárgazdasági Kutató Intézetet 1954-ben alapították. Az agrártárca háttérintézményeként működő Intézet hosszú évtizedek óta Magyarország legjelentősebb agrárközgazdasági adatbázisokkal és szakpolitikai tapasztalattal rendelkező, köz- és állami feladatokat ellátó kutató- és tudásközpontja. (Ábra: AKI)

Az USA-ban megtermelt kukorica decemberi exportára 51 dollárral 344 dollár/tonnára, a 2023. januári 44 dollárral 333 dollár/tonnára nőtt, a márciusi 325 dollár/tonna volt. Az argentin termény (FOB) a 2023. márciusi szállítási határidőre vonatkozóan 298 dollár/tonnáért volt elérhető. A brazíliai kukorica decemberi és 2023. januári kikötői ára egyaránt 11 dollárral volt magasabb a megfigyelt időszakban (311 és 313 dollár/tonna). Ukrajnában 79 dollárral emelkedett a termény azonnali kikötői ára (FOB, 288 dollár/tonnára).

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 132,5 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica november első hetében, ami az egy évvel korábbit 49 százalékkal múlta felül.

Forrás: AKI

További információk e témában az Agrárpiaci jelentések –Gabona és ipari növények című kiadványunkban olvasható, mely innen érhető el: 22. szám.

Forrás: AKI

Tovább olvasom