A csapadékos időjárás következményeként számottevő mennyiségű uszadékot szállító árhullámok indultak el folyóinkon, ezért a KÖTIVIZIG február 8-án 12 órától I. fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Tisza bal partján, Kisköre és Fegyvernek, valamint a jobb parton Kisköre és Doba közötti szakaszokon. Ugyancsak tegnap meg kellett szüntetni a duzzasztást a Kiskörei Vízlépcsőnél.

A belvíz sajnos egyre nagyobb területeket foglal el. A belvíz csökkenthető lenne, karbantartott tiszta csatornarendszerrekkel. Ha megjelent a belvíz már nehéz beavatkozni. A képen látható lucerna vélhetően kipusztul.. (Kép: Agrojagernews)

Emellett az igazgatóság II. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn a karcagi és a kisújszállási, I. fokút pedig a kiskörei, a kunhegyesi, a mezőtúri, a jászkiséri, a törökszentmiklósi, a cibakházi, valamint a tiszakécskei belvízvédelmi szakaszokon.

A csapadékos időjárás, illetve a felmelegedés következtében a Tiszán és mellékfolyóin árhullámok indultak el. Januárban a Tisza vízgyűjtőjére leesett csapadék mennyisége csak a Zagyva-Tarna rendszerben nem érte el a sokéves januári átlagot, az összes többi vízgyűjtőn meghaladta azt. Február első hetében tovább folytatódott a csapadékos időjárás. A Felső-Tiszán a sokéves februári átlag 108 %-a, 68,9 mm hullott le 8 nap alatt. A Szamos-Kraszna vízgyűjtő területére 32,4 mm (sokéves februári átlag 95 %-a), míg a Bodrog vízgyűjtőjén 45,9 mm (sokéves februári átlag 80 %-a) csapadékot regisztráltak.
A következő 6 napra a Felső-Tiszára 49,4 mm, míg a Bodrog vízgyűjtőjére 43,5 mm csapadékot jeleztek előre. A csapadék halmazállapota az érkező lehűlés következtében eső és hó egyaránt lehet.
Az enyhe, csapadékos időjárás következtében január végére a Tisza felső szakaszán magas, míg lejjebb közepes mederteltségek alakultak ki a Tiszán, valamint az Alföldön több területre első- és másodfokú belvízvédekezési készültség elrendelésére volt szükség.

A folyók vízjárása
Ma reggel a Felső-Tiszán újabb árhullám indult el, azt megelőző árhullám február 6-án 566 cm-rel tetőzött Vásárosnaménynál, jelenleg Tokaj térségében tetőzik.
A Tisza vízállásai ma reggel 7 órakor a következők: Tiszabecs 33 cm, áradó (I. fok 300 cm), Vásárosnamény 511 cm, apadó (I. fok 600 cm), Záhony 425 cm, apadó (I. fok 500 cm) A mellékfolyók közül a Túr Garbolcnál 299 cm, apadó (I. fok 300 cm), a Szamos Csengernél 310 cm, áradó (I. fok 500 cm), a Kraszna Ágerdőmajornál 471 cm, áradó (I. fok 470 cm), a Bodrog Felsőbereckinél 592 cm, áradó (I. fok 550 cm), Sajó Felsőzsolcánál 202 cm, áradó (I. fok 300 cm), Hernád Gesztelynél 116 cm, áradó (I. fok 250 cm).

Vízállások a KÖTIVIZIG területén ma 7 órakor:

Vízmérce    Vízállás (cm)    jelleg

Tiszafüred       592    áradó
Kisköre-alsó    609    áradó
Tiszaroff          636    áradó
Szolnok           585    áradó
Tiszaug           440    áradó

A Zagyva-Tarna vízrendszerben nem alakult ki árhullám. Vízállás Jászteleknél ma reggel 174 cm, apadó (I. fok 350 cm).
A Körösök vízrendszerében közepes árhullám vonul le. Vízállások ma reggel 7-kor: Gyoma, 488 cm, apadó, Szarvas 547 cm, apadó (I. fok 600 cm), illetve Kunszentmárton 546 cm, áradó volt.
A Hortobágy-Berettyón Borznál a ma reggeli vízállás 229 cm, alig változó. (I. fok 250 cm)

Előrejelzés
A kezelésünkben lévő vízmércékre a Tisza vásárosnaményi tetőzésének értékéből készített előrejelzések a következőképpen alakulnak:

Vízmérce    Várható tetőző vízállás (cm)    Tetőzés időpontja

Kisköre-alsó    630±15        2021.02.11.
Szolnok           620±15        2021.02.11-12.

Fontos megjegyezni, hogy a fenti előrejelzés a jelenleg mederben lévő vízmennyiség alapján készült, az elkövetkező napokban lehulló csapadék a tetőző értékeket még nagymértékben befolyásolhatja.

Belvízvédekezés
A vízgyűjtőkre a közelmúltban lehullott csapadék következtében a befogadók vízszintje megemelkedett, emiatt a torkolati zsilipeket le kellett zárni, s több helyütt a szivattyútelepek üzemeltetése vált szükségessé. Az igazgatóság ezért II. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn a karcagi és a kisújszállási, I. fokút pedig a kiskörei, a kunhegyesi, a mezőtúri, a jászkiséri, a törökszentmiklósi, a cibakházi, valamint a tiszakécskei belvízvédelmi szakaszokon.
A február 9-i állapot szerint az elöntés nagysága 8335 hektár. Az elmúlt 24 órában 30 szivattyútelep és 1 mobil gépegység üzemelt, amelyek együttesen egymillió köbméter vizet emeltek át a befogadókba.

Forrás: KOTIVIZIG