Keressen minket

Mezőgazdaság

Nőtt a belvizes területek aránya a Közép-Tisza-Vidéki Vízügyi régióban

A csapadékos időjárás következményeként számottevő mennyiségű uszadékot szállító árhullámok indultak el folyóinkon, ezért a KÖTIVIZIG február 8-án 12 órától I. fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Tisza bal partján, Kisköre és Fegyvernek, valamint a jobb parton Kisköre és Doba közötti szakaszokon. Ugyancsak tegnap meg kellett szüntetni a duzzasztást a Kiskörei Vízlépcsőnél.

A csapadékos időjárás következményeként számottevő mennyiségű uszadékot szállító árhullámok indultak el folyóinkon, ezért a KÖTIVIZIG február 8-án 12 órától I. fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Tisza bal partján, Kisköre és Fegyvernek, valamint a jobb parton Kisköre és Doba közötti szakaszokon. Ugyancsak tegnap meg kellett szüntetni a duzzasztást a Kiskörei Vízlépcsőnél.

A belvíz sajnos egyre nagyobb területeket foglal el. A belvíz csökkenthető lenne, karbantartott tiszta csatornarendszerrekkel. Ha megjelent a belvíz már nehéz beavatkozni. A képen látható lucerna vélhetően kipusztul.. (Kép: Agrojagernews)

Emellett az igazgatóság II. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn a karcagi és a kisújszállási, I. fokút pedig a kiskörei, a kunhegyesi, a mezőtúri, a jászkiséri, a törökszentmiklósi, a cibakházi, valamint a tiszakécskei belvízvédelmi szakaszokon.

A csapadékos időjárás, illetve a felmelegedés következtében a Tiszán és mellékfolyóin árhullámok indultak el. Januárban a Tisza vízgyűjtőjére leesett csapadék mennyisége csak a Zagyva-Tarna rendszerben nem érte el a sokéves januári átlagot, az összes többi vízgyűjtőn meghaladta azt. Február első hetében tovább folytatódott a csapadékos időjárás. A Felső-Tiszán a sokéves februári átlag 108 %-a, 68,9 mm hullott le 8 nap alatt. A Szamos-Kraszna vízgyűjtő területére 32,4 mm (sokéves februári átlag 95 %-a), míg a Bodrog vízgyűjtőjén 45,9 mm (sokéves februári átlag 80 %-a) csapadékot regisztráltak.
A következő 6 napra a Felső-Tiszára 49,4 mm, míg a Bodrog vízgyűjtőjére 43,5 mm csapadékot jeleztek előre. A csapadék halmazállapota az érkező lehűlés következtében eső és hó egyaránt lehet.
Az enyhe, csapadékos időjárás következtében január végére a Tisza felső szakaszán magas, míg lejjebb közepes mederteltségek alakultak ki a Tiszán, valamint az Alföldön több területre első- és másodfokú belvízvédekezési készültség elrendelésére volt szükség.

A folyók vízjárása
Ma reggel a Felső-Tiszán újabb árhullám indult el, azt megelőző árhullám február 6-án 566 cm-rel tetőzött Vásárosnaménynál, jelenleg Tokaj térségében tetőzik.
A Tisza vízállásai ma reggel 7 órakor a következők: Tiszabecs 33 cm, áradó (I. fok 300 cm), Vásárosnamény 511 cm, apadó (I. fok 600 cm), Záhony 425 cm, apadó (I. fok 500 cm) A mellékfolyók közül a Túr Garbolcnál 299 cm, apadó (I. fok 300 cm), a Szamos Csengernél 310 cm, áradó (I. fok 500 cm), a Kraszna Ágerdőmajornál 471 cm, áradó (I. fok 470 cm), a Bodrog Felsőbereckinél 592 cm, áradó (I. fok 550 cm), Sajó Felsőzsolcánál 202 cm, áradó (I. fok 300 cm), Hernád Gesztelynél 116 cm, áradó (I. fok 250 cm).

Vízállások a KÖTIVIZIG területén ma 7 órakor:

Vízmérce    Vízállás (cm)    jelleg

Tiszafüred       592    áradó
Kisköre-alsó    609    áradó
Tiszaroff          636    áradó
Szolnok           585    áradó
Tiszaug           440    áradó

A Zagyva-Tarna vízrendszerben nem alakult ki árhullám. Vízállás Jászteleknél ma reggel 174 cm, apadó (I. fok 350 cm).
A Körösök vízrendszerében közepes árhullám vonul le. Vízállások ma reggel 7-kor: Gyoma, 488 cm, apadó, Szarvas 547 cm, apadó (I. fok 600 cm), illetve Kunszentmárton 546 cm, áradó volt.
A Hortobágy-Berettyón Borznál a ma reggeli vízállás 229 cm, alig változó. (I. fok 250 cm)

Előrejelzés
A kezelésünkben lévő vízmércékre a Tisza vásárosnaményi tetőzésének értékéből készített előrejelzések a következőképpen alakulnak:

Vízmérce    Várható tetőző vízállás (cm)    Tetőzés időpontja

Kisköre-alsó    630±15        2021.02.11.
Szolnok           620±15        2021.02.11-12.

Fontos megjegyezni, hogy a fenti előrejelzés a jelenleg mederben lévő vízmennyiség alapján készült, az elkövetkező napokban lehulló csapadék a tetőző értékeket még nagymértékben befolyásolhatja.

Belvízvédekezés
A vízgyűjtőkre a közelmúltban lehullott csapadék következtében a befogadók vízszintje megemelkedett, emiatt a torkolati zsilipeket le kellett zárni, s több helyütt a szivattyútelepek üzemeltetése vált szükségessé. Az igazgatóság ezért II. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn a karcagi és a kisújszállási, I. fokút pedig a kiskörei, a kunhegyesi, a mezőtúri, a jászkiséri, a törökszentmiklósi, a cibakházi, valamint a tiszakécskei belvízvédelmi szakaszokon.
A február 9-i állapot szerint az elöntés nagysága 8335 hektár. Az elmúlt 24 órában 30 szivattyútelep és 1 mobil gépegység üzemelt, amelyek együttesen egymillió köbméter vizet emeltek át a befogadókba.

Forrás: KOTIVIZIG

Mezőgazdaság

A magyartarka szarvasmarha-tenyésztés lehetőségei a 2023-után

Stratégiai Tervről tartott előadást az Agrárminisztérium helyettes államtitkára

Az Agrárminisztérium a környezet- és klímatudatos mezőgazdaság előtérbe helyezése érdekében még több hangsúlyt fektet az önkéntes és ösztönző jellegű programokra. Juhász Anikó a Tolna-megyei agrárfórumon a magyartarka szarvasmarha-tenyésztés lehetőségeiről beszélt.

Fotó: AM

Az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára az mezőgazdaság következő öt évét meghatározó Közös Agrárpolitikáról (KAP), az ennek részleteit tartalmazó Stratégiai Tervről tartott előadást a XXIV. Bonyhádi Állategészségügyi és Állattenyésztési Tanácskozáson. A helyettes államtitkár szólt a következő öt évet meghatározó KAP főbb jellemzőiről, azokról a változásokról, amelyekhez alkalmazkodva kell majd a jövőben gazdálkodni, amelyek meghatározzák az agrártámogatások igénybe vételének feltételeit.

Juhász Anikó jelezte: nagyon fontos lenne, hogy a még tavaly decemberben benyújtott magyar Stratégiai Tervet az Európai Bizottság minél hamarabb elfogadja azért, hogy a gazdálkodóknak legyen idejük felkészülni a változásokra. Az őszi termelési döntéseket, a következő gazdálkodási évet jelentősen meghatározó megváltozott feltételeket az agrártárca folyamatosan közzéteszi, érdemes ezeket a gazdálkodóknak figyelni. A fenntarthatósági célok és feltételek hangsúlyos elemei a KAP-nak. Juhász Anikó úgy fogalmazott: az állattenyésztés nincs könnyű helyzetben, a zömében városlakó nyugati társadalmak megítélése nem túl kedvező. Fontos cél velük megismertetni és elfogadtatni a szintén fenntarthatóságra törekvő állattenyésztés helyzetét, nehézségeit.

Forrás: Agrárminisztérium

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Aszályindex információk: 2022. augusztus 11-e

Az elmúlt hét közepén meleg, nagyrészt száraz időben volt részünk, a szombat reggel erős széllel érkezett hidegfront csapadékot sajnos csak kevés helyre hozott, vasárnaptól keddig elszórtan alakultak ki záporok, melyekből 5 mm-nél nagyobb mennyiség csak nagyon kis területen hullott.

Ábra: MET

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a meteorológiával kapcsolatos kormányzati feladatok ellátásáért felelős, Magyarország teljes területére kiterjedő tevékenységet folytató központi költségvetési szerv. (Ábra: OMSZ)

A Duna-Tisza közén nagy területen 5 mm csapadék sem hullott az elmúlt 30 napban, és az Alföld jelentős részén a 130 mm-t is meghaladja az elmúlt 90 nap csapadékösszegének sokéves átlagtól vett negatív eltérése.

A száraz, meleg, sokszor szeles időben a lehullot kevés nedvesség is hamar elillan a talajokból, csak az Északi-középhegység északi oldalán, illetve egy-két komolyabb zápor által érintett foltban maradt nyoma a nedvességnek a fölső talajrétegben. A mélyebb rétegek a legtöbb helyen kritikusan szárazak.
Az szárazság területi kiterjedése és mértéke egyaránt növekszik, az ország területének mintegy háromnegyed részén tapasztalható súlyos vagy nagyfokú aszály.
A folytatásban egészen keddig marad térségünkben a keleties áramlás, mellyel mérsékelten meleg, de jobbára száraz levegő érkezik fölénk. Szórványosan alakulnak majd ki záporok, zivatarok, legnagyobb számban talán vasárnap, de országos, számottevő csapadékra továbbra sincs kilátás. Keddtől nyugatiasra, délnyugatira fordul az áramlás, mellyel egyre melegebb, de száraz levegő érkezik fölénk, jellemzően tovább fokozódik az aszály.

Forrás: MET

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Egyetemi tudás a Farmer Expón

Látványos standokkal és szakmai programokkal készül a Debreceni Egyetem agrárkara és több szervezeti egysége az augusztus 17-én nyíló Farmer Expóra. A Böszörményi úti campus fejlesztésének köszönhetően minden idők legnagyobb hazai, 4-es és 5-ös fogatokból álló lovasbemutatója is összeállhat a rendezvényen.

Fotó: Debreceni Egyetem

Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának címere (Ábra: Debreceni Egyetem)

Az elmúlt hónapok aszályos időjárása nyomán létfontosságú kérdéssé vált az öntözés és a vízgazdálkodás, az idei Farmer Expón egyebek mellett a kertészeti ágazat vonatkozásában foglalkoznak a témával.

– Magyarországon mintegy 80 ezer hektáron termelnek gyümölcsöt és csaknem 85 ezer hektáron zöldséget. A kertészeti területek jelentős része ki van téve az extrém szárazságnak és az aszálynak, mivel a gyümölcsösök mindössze 20-25 százaléka, míg a zöldségtermő területek 80 százaléka öntözött. A kertészeti ágazatban az egy hektáron megtermelt áru értéke jelentős, emiatt ilyen időjárási körülmények között létfontosságú az öntözés. Ezért is kapta idén a „Lenni vagy nem lenni…” címet a Farmer Expó kertészeti szakkiállítása, a HORTICO – mondta el a hirek.unideb.hu-nak Apáti Ferenc, a Debreceni Egyetem (DE) Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) Kertészettudományi Intézet vezetője, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

A szakmai konferencián elsősorban a meglévő vízkészletek helyzetének feltérképezésével és a vízjogi engedélyezési eljárás menetével foglalkoznak a szakemberek.

Apáti Ferenc, a Debreceni Egyetem (DE) Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) Kertészettudományi Intézet vezetője, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Fotó: Debreceni Egyetem

– A jelenleg nehéz helyzetben lévő kertészeti ágazat számára kiemelten fontos a vízkivételi és vízjogi létesítési engedélyek beszerzésének megkönnyítése, és ezáltal az öntözésfejlesztés előmozdítása. Ezen jogosultságok azonban a vízkészletek nagyságától függnek. Olyan racionális javaslatokat kell tenniük a szakmai szervezeteknek, amelyek ebből a helyzetből előremozdítják a zöldség-gyümölcs ágazat fejlődését – fejtette ki Apáti Ferenc.

Az augusztus 18-i HORTICO Zöldség–Gyümölcs Kertészeti Konferencia keretében szó lesz egyebek mellett Magyarország hidrológiai adottságairól, a felszíni és felszín alatti vízkészleteiről, különös tekintettel az Észak-Alföldre, illetve az öntözésfejlesztés jövőbeni kilátásairól, az öntözés szabályozásának átalakulásáról, az öntözés és az öntözhetőség racionalizálásának lehetőségeiről.

A 31. Farmer Expó szakmai programjába bekapcsolódik a DE Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság (AKIT) Debreceni Tangazdaság és Tájkutató Intézet, juhtenyésztési workshopot rendez az EuroSheep projekt keretében.

Fotó: Debreceni Egyetem

Az egyetem szakemberei a Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület programjában is közreműködnek, ahol 40 különböző állatot lehet majd látni, például a magyar muraközit és az óriásokat. A kapcsolódó konferencián előadást tartanak a DE MÉK és az AKIT szakemberei. Pataki Balázs, a kar tiszteletbeli docense a magyar hidegvérű fajta kialakulását, történetét és értékeit ismerteti, Mihók Sándor professor emeritus pedig azt állítja középpontba, milyen kötelezettséggel jár egy történelmi lófajta fenntartása. Oláh János, az AKIT tudományos főmunkatársa a magyar hidegvérű lófajta és a klímaváltozás kapcsolatát elemzi.

A DE MÉK és az AKIT közös standon mutatkozik majd be a közönségnek, ahol megismerhetik a kar oktatási-kutatási portfólióját, emellett drónokkal, hőkamerával, akvapóniával és saját termesztésű zöldségekkel, gyümölcsökkel várják a látogatókat.

Fotó: Debreceni Egyetem

Standot állít a DE Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma is a kiállításon. Asztalra kerülnek a diákok által a gyakorlókertben termelt zöldségek és gyümölcsök, valamint gyógynövények és virágok, illetve maguk a tanulók válaszolnak a képzésekkel kapcsolatos kérdésekre. A szervezők a kisgyerekre is gondolnak, többek között traktor-szimulátorral, ló- és fejhető tehén-makettel, valamint állatokkal kapcsolatos, QR-kódos kincskereső játékkal készülnek.

Idén újra lesz Karneváli Lovaskupa a Farmer Expón. Miután a Debreceni Egyetem közreműködésével több mint kétszeresére növelték a rendelkezésre álló pálya nagyságát, már nagy fogatok is elférnek és a gyep minőségén is sokat javítottak. A tervek szerint olyan nagy volumenű, 4-es és 5-ös fogatokból álló lovasbemutató állhat össze a Karneváli Lovas Kupa Fogathajtó- és Díjugrató Versenyen, amilyen még nem volt Magyarországon.

A nemzetközi mezőgazdasági és élelmiszeripari szakkiállításnak ezúttal is a DE Böszörményi úti campusa ad otthont, augusztus 17. és 20. között.

Forrás: Debreceni Egyetem

Tovább olvasom