Keressen minket

Mezőgazdaság

FAO: Új rekordokat érhet el a főbb mezőgazdasági élelmiszer-alapanyagok globális előállítása

A FAO információkat tett közzé a mezőgazdasági árupiacok legújabb trendjeiről.

Közzétéve:

Róma, 2025. június 17. – Viszonylag optimista az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) a globális mezőgazdasági árupiacokra vonatkozó legfrissebb értékelése, mivel a termelés –a cukrot kivéve – várhatóan minden főbb alapanyag esetében növekedni fog, derül ki a FAO új jelentéséből.

Fotó: FAO

A mezőgazdasági termények tekintetében a rizs, a kukorica, a cirok és az olajos magvak előállítása várhatóan új rekordot fog dönteni – áll a FAO élelmiszerekre vonatkozó gyorsjelentésében, amely ugyanakkor megjegyzi, hogy a globális élelmiszertermelés továbbra is érzékeny a kedvezőtlen időjárási viszonyokra, valamint a geopolitikai feszültségekre, a kereskedelempolitikai bizonytalanságokra és a gazdasági helyzetre.

„Bár a mezőgazdasági termelési trendek stabilnak tűnnek, egyre több tényező veszélyezteti a globális élelmezésbiztonságot” – mondta Maximo Torero, a FAO vezető közgazdásza.

A félévente megjelenő jelentés piaci értékeléseket és frissített előrejelzéseket nyújt a főbb élelmiszer-alapanyagok – köztük a búza, a szemestakarmányok, a rizs, az olajos magvak, a cukor, a hús, a tejtermékek és a halászati termékek – termelésére, kereskedelmére, felhasználására és készleteire vonatkozóan. Emellett becslést készít a globális élelmiszerimport-költségekről, és külön tematikus fejezetekben tárgyalja a madárinfluenza hatásait, a 2022 óta bekövetkezett változó kereskedelmi mintákat, a halászati élelmiszerhamisítás lehetséges okait a globális agrár-élelmiszerrendszerekben, valamint a tengeri hajózás szén-dioxid-mentesítésének élelmiszerimportra gyakorolt következményeit.

  • A globális búzatermelésben mérsékelt növekedés várható a következő évben, miközben az egy főre jutó fogyasztás csökken. A termelésnövekedést elsősorban az Európai Unióban várható 13%-os emelkedés hajtja, amit a kedvező időjárásnak köszönhető hozamnövekedés okoz, valamint az Indiában várhatóan minden idők legnagyobb termése, amely a megnövelt vetésterületeknek köszönhető.
  • A szemestakarmányok előállítása várhatóan 3,4%-kal emelkedik, ezzel új rekordot elérve, köszönhetően a kedvező kilátásoknak Brazíliában, az Európai Unióban és különösen az Egyesült Államokban, ahol – elsősorban a vetésterületek bővítése miatt – a kukoricatermelés várhatóan 6,0%-kal fog nőni. A kedvezőbb időjárás Dél-Afrikában is hozzájárulhat a kukoricatermelés növekedéséhez.
  • A FAO közzétette első előrejelzését a globális rizstermelésre vonatkozóan is, amely szerint az éves termelés 0,9%-kal emelkedhet, új rekordot (551,5 millió tonnát) elérve, főként az Ázsiában várható termelésnövekedésnek köszönhetően. A nemzetközi rizskereskedelem várhatóan 1,4%-kal bővül 2025-ben, elérve a 60,5 millió tonnát, amit az afrikai erős kereslet és az indiai, valamint dél-amerikai export növekedése hajt. A rizs – mint az emberi táplálkozásban legfontosabb gabonaféle – egy főre jutó globális fogyasztása várhatóan növekedni fog, különösen az alacsony jövedelmű, élelmiszerhiányos országokban, ahol 2%-os emelkedés várható.

Az élelmiszerekre vonatkozó gyorsjelentés tartalmazza továbbá a FAO frissített becslését a 2024-es globális élelmiszerimport-költségekre (FIB) vonatkozóan, amely szerint a teljes importszámla 3,6%-kal nőtt az előző évhez képest, elérve a közel 2,1 billió amerikai dollárt. Ezt az emelkedést elsősorban a kávé, tea, kakaó és fűszerek importköltségeinek 29,3%-os megugrása okozta, valamint a gyümölcsök és zöldségek importszámlájának 8,1%-os és a húsipari termékek 5,6%-os növekedése. Ezzel szemben más élelmiszer-árucsoportok importszámlája csökkent, beleértve a gabonafélék 4,6%-os visszaesését is.

2025-ben a kereskedelmi feszültségek és a politikai bizonytalanságok várhatóan befolyásolni fogják a globális élelmiszerimport-költségeket, elsősorban az importmennyiségek és -árak alakulásán keresztül, különösen a kitettebb termékek – például a trópusi italok és az állati eredetű áruk – esetében. A hatás országonként és termékenként eltérő lehet, az importkitettség és az elérhető alternatívák függvényében. Kedvezőtlen időjárási események és ellátási láncokat érintő zavarok tovább növelhetik az importköltségeket.

Madárinfluenza

kiadvány külön cikket szentel annak vizsgálatára, hogy a magas patogenitású madárinfluenza (HPAI) milyen hatással van a baromfiágazatra világszerte. Az elmúlt négy évben ismétlődő járványkitörések ellenére a baromfihús exportja továbbra is relatíve zavartalan volt.

A HPAI élelmiszertermelésre gyakorolt hatása elsősorban a tojótyúkokat érinti, mivel a hízócsirkék termelési ciklusa rövidebb, és általában zárt tartási rendszerekben nevelik őket.

Egyéb tematikus fejezetek

A FAO 
élelmiszerekre vonatkozó gyorsjelentése több külön fejezetben dolgoz fel fontos, aktuális témákat.

Az egyik ilyen rész a globális műtrágya-kereskedelmet elemzi az elmúlt több mint 10 évben, kiemelve, hogy Oroszország részesedése a globális exportpiacon a legtöbb jelentős műtrágya-kategóriában növekedett. Egy másik fejezet a globális gabonakereskedelemben történt elmozdulásokat vizsgálja, megállapítva, hogy Oroszország és Ukrajna – amelyek együttesen a globális búza-, kukorica- és árpaexport közel egynegyedét adják – ellenálló képességről és alkalmazkodóképességről tettek tanúbizonyságot.

Egy külön fejezet azokat a fő tényezőket elemzi, amelyek meghatározzák a nemzetközi műtrágyaárakat. E szerint a nitrogén-, foszfor- és kálium-alapú műtrágyák átlagos ára 2025 májusában 437 USD/tonna volt, amely jelentős csökkenést jelent a 2022 áprilisi történelmi csúcshoz (815 USD/tonna) képest.

Egy másik fejezet a halászati termékeket érintő élelmiszerhamisítás mögötti gazdasági ösztönzőket vizsgálja. Ez a kockázat különösen magas a globálisan forgalmazott vízi eredetű élelmiszerek nagy volumene, az ellátási láncok összetettsége, valamint amiatt, hogy sok termék filézést vagy feldolgozást követően elveszíti a beazonosítást segítő jellemzőit. A gazdasági érdekek miatt előfordul a halfajok felcserélése, a fogási terület meghamisítása, vagy tenyésztett halak vadon fogottként való feltüntetése.

A jelentés utolsó külön fejezete azzal foglalkozik, milyen lehetséges következményei lehetnek a nemzetközi tengeri szállítás szén-dioxid-mentesítésének a nettó élelmiszerimportra szoruló fejlődő országokra nézve.

További információk a témában:

FAO Élelmiszeri gyorsjelentés

FAO Piac és Kereskedelem

 

Forrás: FAO

Mezőgazdaság

Szegedi erdésztechnikusok újabb tanulmányútja a SEFAG Zrt.-nél – GALÉRIA

Published

on

Tanulj Szegeden erdészeti és földmérési ismereteket. Felnőttkézésben (25 év felett) akár két év alatt megszerezheted a képesítést. Részletekért kattints a képre!

Az Alföldi ASZC Kiss Ferenc Erdészeti Technikum minden évben arra törekszik, hogy hallgatóinak ne csak könyvből legyen ismerős az erdő, hanem testközelből, tő mellett is megtapasztalhassák az erdész hivatás igazi arcát. Ez idén sem volt másként.

A SEFAG Zrt. Zselici Erdészete fogadta a szegedieket. Forrás: SEFAG

A két éves levelező képzésben részt vevő, 1/13. E levelezős erdésztechnikus hallgatók idén nyáron többek között a SEFAG Zrt. vendégszeretetét élvezhették, ahol három napon át mélyedhettek el az erdőgazdálkodás gyakorlati világában.

A faanyag mozgatása, a rakodók kialakítása fontos lépcső a fakitermelések során. Forrás: SEFAG

A szerdai nap a Zselici Erdészetnél telt, ahol ifj. Pintér Ottó igazgató kalauzolta a csapatot az erdők klímaváltozással összefüggő kihívásai és a lehetséges válaszok között. A szakmai tudás mellé Balogh Erik és Freller Mónika ágazatvevetők jóvoltából a fakitermelés, valamint az erdőfelújítások fortélyaiba is betekintést nyerhettek. A nap végén pedig a Zselici Csillagpark látta öket vendégül, ahol dr. Mosoni László segítségével a Nap és az Univerzum titkai is feltárultak.

Kattints a képre és csatlakozz a WILD Hungary csoporthoz!

Csütörtökön a Csurgói Faipari Gyárban folytatódott a program, ahol a szárítástól az impregnáláson át egészen a ceruzalapkák gyártásáig kísérhették végig a fa útját Méhes Vid és Fadgyas János részletes bemutatóján keresztül.


Pénteken a Szántódi Erdészet fogadta a hallgatókat, ahol Iberpaker Gábor igazgató vezetésével betekintést nyerhettek a csergazdálkodás, az újulatápolás és a vadgazdálkodás szakmai hátterébe is. A terepi program méltó zárásaként ifj. Jakus László egy igazi vadászati gyorstalpalót tartott a gímbikák korának és trófeáinak meghatározásáról – olyan tudásról, amit se könyv, se prezentáció nem adhat át igazán.

Az erdsézszakma csúcsa, amikor az erdőgazdálkodással párhuzamosan a vadgazdálkodás és a természetvédelem sem szenved csorbát. Forrás: SEFAG

Élmény és tudás – ezekkel tértek haza a hallgatók, akik remélhetőleg épp ilyen lelkesedéssel viszik majd tovább az erdő szeretetének és gondozásának üzenetét.
Köszönet illeti a SEFAG Zrt. munkatársait a szívélyes fogadtatásért és a tartalmas napokért!

Forrás: SEFAG Zrt.

Tanulj Szegeden erdészeti és földmérési ismereteket. Felnőttkézésben (25 év felett) akár két év alatt megszerezheted a képesítést. Részletekért kattints a képre!

 

Van egy jó vadásztörténete, egy szép vadászélménye?
Küldje el az info@agrojager.hu címre

Agro Jager News

Hirdessen Ön is az Agro Jageren, Magyarország legnagyobb és legrégebbi vadászati portálján!
marketing@agrojager.hu
+36703309131

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Kitekintő: Afrikai sertéspestis ütötte fel a fejét Gyergyóremetén 

Gyergyóremete községben is megjelent az afrikai sertéspestis

Published

on

Gyergyóremete községben is megjelent az afrikai sertéspestis, ezért több sürgős és szigorú intézkedést vezettek be a betegség terjedésének megelőzése érdekében – tájékoztatott a helyi polgármesteri hivatal.

Fotó: Veres Nándor – Székelyhon

Bár az afrikai sertéspestis az emberekre nem veszélyes, a vírus rendkívül fertőző a házi- és vaddisznók között, és komoly gazdasági károkat okozhat. A Hargita Megyei Prefektus 26/2025. számú rendelete értelmében a helyi önkormányzat felhívja a lakosság figyelmét, hogy: Visszavonásig, de legalább hét napig tilos bármilyen állatot a község területére be- vagy onnan kivinni. Senkinek sem szabad más gazdaságába átmennie. Ha ez elkerülhetetlen, a látogatás előtt és után kötelező a ruházat, az eszközök fertőtlenítése és a személyes higiénia. A Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság szakemberei ellenőrzik a helyi disznótartó gazdaságokat. A lakosokat arra kérik, hogy azonnal értesítsék az állatorvost, ha betegséget észlelnek sertéseiken vagy más állataikon. A Polgármesteri Hivatal továbbá arra is kéri a lakosságot, hogy felelősségteljesen viselkedjenek, és tartsák be az előírásokat, hogy elkerülhető legyen a járvány további terjedése.

Forrás: Székelyhon

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Ne felejtsük el a parlagfű elleni védekezést!

A NAK közleményt adott ki a parlagfű elleni védekezésről

Published

on

Az ürömlevelű parlagfű (Ambrosia artemisiifolia) talán az egyik legismertebb gyomnövényünk. A legtöbb növényi kultúrában jelentős kárt okozhat, de a humán egészségre is negatív hatást gyakorol.

Fotó: Pixabay

A kedvezőtlenebb időjárás miatt az ország döntő többségében a növények még a hajtásnövekedés időszakában vannak, de már kis arányban elkezdtek megjelenni virágbimbós egyedek is. Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékben már a virágzás kezdete fejlettségű növények is egyre nagyobb számban fordulnak elő. A nyári melegben várhatóan gyorsan fejlődésnek indulnak a növények, azonban a virágzási csúcs augusztus végére tehető. A kalászosok és a repce betakarításával a tarlókon nagy számban jelenhet meg a parlagfű, de nem szabad elfelejtenünk, hogy házikertekben is gyakori gyomnövény.

2008. évi XLVI. törvény 17. § 4. bekezdés alapján: „A földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.” Amennyiben a területen virágzó parlagfű található, a hatóság közérdekű védekezést rendelhet el. „A helyszíni ellenőrzésről a földhasználó előzetes értesítése mellőzhető. Ha a parlagfű elleni közérdekű védekezést a kultúrnövény károsodása nélkül nem lehet elvégezni, a parlagfű elleni közérdekű védekezés abban az esetben rendelhető el, ha a parlagfűvel való felületi borítottság a 30%-ot meghaladja. A parlagfű elleni közérdekű védekezés során az érintett kultúrában okozott károkért a földhasználó kártalanításra nem tarthat igényt.” A parlagfüves területek felderítését a lakossági bejelentések is megkönnyítik.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nebih) honlapján további információt talál a parlagfűről, a hatóság munkájáról és a bejelentésről is.

Forrás: NAK

Tovább olvasom