Nimród Vadászújság: Az eurázsiai hiúz régi őshonos lakója Közép- és Nyugat-Európa hegyvidékeinek. Rejtőzködő életmódjának köszönhetően az ember-hiúz közötti találkozások esélyének száma alacsonynak mondható más nagytestű ragadozó fajokkal ellentétben (barna medve, farkas).

Eurázsiai hiúz (Lynx lynx) fokozottan védett hazánkban. A hiúz rendkívül óvatos, szabadban rendkívül nehezen tanulmányozható ragadozó faj (Fotó: Pixabay)

A legfrissebb, tudományos szempontból fenntartható és statisztikailag értelmezhető állománybecslések alapján kijelenthető, hogy igencsak életképes populáció él a romániai Kárpátokban. Megkockáztatható az is, hogy a nála termetileg nagyobb nagyragadozó fajok és az itt élő hiúz populáció állománysűrűsége akár a teljes európai állomány (máshol egyébként csökkenő vagy eltűnőben lévő) legéletképesebb génállománya is lehet.

A ragadozó fajok jelenléte igencsak függ a köztük- és a zsákmány állatok (őz, szarvas, vaddisznó és más apróvad fajok) közötti kapcsolattól, illetve a természetes élőhelyek alakulásaitól. Romániában, Székelyföldön a folyamatosan növekvő állományú nagytestű ragadozó fajok, továbbra is vadászati tilalmat élveznek, az állományaikon belüli számbeli szabályozást a törvény tiltja. Ellenben jelentősen befolyásolják és hatással vannak ugyanazon az élőhelyen megtalálható más vadon élő állatok állományalakulására.
Ezért a vadgazdák számára a ragadozók vadászati tilalma teher és egyben kihívás is. A szakszerű fenntartható vadgazdálkodás, a legkiemeltebben fontos és egyedüli ,,szereplője” annak, hogy a természetes élőhelyeken minél nagyobb vadállomány létezzen, ahhoz, hogy az egészséges ökoszisztémákban továbbra is megtudjon maradni a ,,Kárpátok nagymacskája”, a hiúz, de más őshonos vadfajok se tűnjenek el – tájékoztatta a Nimród Vadászújságot Balázs István romániai magyar természetvédelmi szakember.

A hiúzról készült videót Balázs István természetvédemi szakember küldte el a Nimród Vadászújságnak.

Forrás: Nimród Vadászújság