Keressen minket

Vadászat

A születésnapi süldő

Közzétéve:

Feltöltő:

Print Friendly, PDF & Email

Az alábbi történetben nem különösen nagy bikáról vagy hatalmas kanról lesz szó, hanem egy kis süldőcskéről, amely kaland azonban minden bizonnyal életem egyik legemlékezetesebb disznós élménye lesz.

A történethez mindenképpen kapcsolódik, hogy szórómon ez év február 2-án lőttem már egy 35 kilós zsigerelt súlyú emsesüldőt, így igazából – különösen a terület zavarását, erdőállományát illetően – nagy reményeim nem voltak, hogy ismételten szerencsés leszek.

A másik fontos esemény, hogy feleségemet 2005. február 8-án bevittem a kórházba, mivel első gyermekünkkel volt áldott állapotban, és a doktor úr aznap délután befekvést rendelt el feleségemnek. Azon az estén tehát egyedül jöttem haza, de másnap hajnalban már rohannom kellett vissza Szegedre, mert jött a telefon: „Megindult…!”

Nos szerdán, tehát február 9-én 11 óra 58-kor meg is született első gyermekem, aki egyébiránt a Hunor nevet viseli immáron. A következő két napom igazából az elfogyasztott különféle bódító nedűk kipihenésével telt el, így vadászatra nem igazán voltam alkalmas állapotban.

Február 11-én azonban – mivel feleségem még a kórházban volt – rávettem magam a kimozdulásra, és Kiss Pityu vadászcimborámmal kiültünk ismételten. Az én lesemre kiült velem frissen vadászvizsgázott barátom Holub Pityu is. Mivel aznap még etettünk is, így kissé megcsúsztunk az idővel, ezért pontosan 17 óra 24-kor foglaltuk el a lest, ahol kilenc nappal ezelőtt lőttem egy süldőt.

Amikor a leshez mentünk, a fagyos hótól ropogó lépteink az őzeket már elriasztották a szóróról, azonban miután elfoglaltuk helyünket, az őzek egyből megindultak ismét. Szántó Misi bátyám szokta ilyenkor azt mondani, hogy „agresszív” a vad, így ilyenkor jók az esélyek. Nos, mi is ebben bíztunk, de igazából jómagam abban sokkal jobban, hogy a másik lesen ülő Pityu barátomnak szaladnak meg a disznók…

Szóval az őzek nagyon jöttek a szóróra, mohón falták a szórón lévő különféle takarmányt, egyikük a napraforgó ocsút kaparászta és szemezgetett, míg másikuk a szemes és törtszem kukoricát ropogtatta. Összesen nyolc őz tisztelt meg minket fél óra alatt. Egyszer aztán látom, hogy egy kis sutagida átkocog a szóró másik végébe és a közeli sűrű felé tekinget… nem riasztott csak érdekesen figyelt. A következő pillanatban azonban már hallottam ahogyan ropognak az ágak, és a hóban tipikusan disznóra jellemző kocogó konda zaja érkezett felénk.

Szóltam Pityu barátomnak, hogy figyeljen, mert mindjárt megjönnek a feketecsuhás ördögök…

Érdekes volt azt tapasztalni, hogy az őzek nem szaladtak el eszeveszett riasztással, hanem az utolsó pillanatig kivártak, és amikor a disznók már szinte kiértek a szóróra, csak akkor ugrottak el, de akkor sem riasztottak… érdekes volt, hogy ilyen közel engedték magukhoz a disznókat és egy hang sem hagyta el a torkukat… hiába no, az éhség nagy úr…

Az szintén furcsa volt, hogy a körülbelül hetvenkilós koca ugyanolyan vehemensen rontott ki a szóróra, mint négy süldője. Ilyen esetekben az az én tapasztalatom – a mi területünkön–, hogy a koca a sűrű szélén megáll, és csak a süldők után kis idővel jön ki. Sőt gyakran tapasztaltam, hogy a koca esetenként veri malacait vagy süldőit, és nem engedi ki őket sem, amíg jól alaposan körbe nem járja a szórót. Hozzáteszem a mi területünkön a bent fekvő disznó ritka, a szomszédos erdészettől ballagnak át, és igen óvatosak – főként a kocák.

Tehát a koca és a süldők mint egy harckocsiszázad, úgy rontottak rá a szóróra, és hihetetlen étvággyal estek neki a szemes kukoricának. Csámcsogásuk igen nagy zajjal járt, így volt időm előkészülni a lövésre. Mivel a szórón lévő ocsú és egyéb takarmány a hónapok folyamán hőt termel, így arról bizony leolvadt a hó, és én csak azt láttam, hogy néha a havas háttérben itt-ott kivillan egy-egy disznó háta. Várni kellett tehát, amíg valamelyik süldőt ki nem veri idősebb társa a havas részre.

A koca gyönyörűen kint állt a havon, és onnan figyelt árgus szemekkel. Emelgette az orrát, majd miután nem érzett semmi gyanúsat, ő is belépett a koromfekete szóróra és csak a csámcsogást hallottuk. Az északnyugati szél a disznók szagát terítette szét a lesen…

Este hat óra volt, a lővilág határán voltunk. A konda nyugodtan viselkedett, így nem kockáztattam egy rossz lövés lehetőségét. Teltek a percek, majd kb. tíz perc múlva az egyik süldő társait megkerülve kilépett a szóró jobb felére és elejét már tökéletesen láttam a céltávcsőben. Nem vártam tovább, hanem lapocka mögé célozva lőttem. A kis 30-06-os stucni tompán megtaszította vállamat, a dörrenésre a koca és három süldő balra, míg a megcélzott egyedül jobbra vágódott be a sűrűbe.

Szokásos szünet következett, mialatt előkészítettem lámpámat, megszabadultam az utánkereséshez felesleges és nehéz ruházatomtól. Lementünk a lesről, és a szóró melletti bokor aljában, a rálövéstől 2,5 méterre már meg is találtam az első vérnyomot, abban az irányban, amerre a disznó szaladt. Ezután már folyamatos, kétoldali és fújt vérzésen mentünk a sűrűben. A sapkám szétszakadt, a pulóveremet is megtépte a tüske, de ez a legkevésbé sem érdekelt, amikor harminc méter után ráleltünk a már kimúlt disznóra.

Kihúztuk a sűrűből a süldőcskét, majd kizsigereltem. A 11,7-es Siroki töltény – immáron sokadjára – megint kiválóan vizsgázott, a kissé rézsút álló disznóban kiválóan „dolgozott”, bőséges vért adott, és gyors halált okozott. A kis kansüldő a mérlegen 36 kilót nyomott és nagyon szép sötét „csuhát” viselt.

Ekkor gondolkodtam el tulajdonképpen, hogy micsoda szerencsém volt, hiszen kilenc nap alatt – ugyanazon a lesen – két disznót lőttem, a másodikat pedig fiam születése után. Talán az ő ajándéka volt ez nekem, talán ezúton köszönték meg nekem a vadászat égi urai, hogy fiamat Hunornak neveztük el, így gyarapítva a vadászok – vadászjelöltek – táborát.

Akárhogyan is történt, engedtessék meg nekem, hogy ebben az esetben önző legyek, és fiam ajándékának tudjam be ezt a süldőt, bízva abban, hogy 18-–20 év múlva majd ő is ilyen örömmel és vad iránti tisztelettel fogja kezébe puskáját, és járja az erdőt-mezőt.

(Március 2-án a szerencse ismét mellém állt, és egy 38 kilós süldőt sikerült elejtenem.)

Vadászat

Aranysakál hajtás Szerbiában

Print Friendly, PDF & Email

Aranysakálhajtást szerveztek a Vajdaságban

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Vajdaság Autonóm Tartomány Szerbia északi részén terül el, a magyar határ közvetlen szomszédságában. Etnikai összetétele rendkívül sokszínű: több mint 25 különböző etnikai csoport teszi ki a régió lakosságának egyharmadát. A Vajdaság Autonóm Tartománynak  hat hivatalos nyelve van, amely tükrözi az itt élő népek kultúráját, nyelvét és sokszínűségét.

2024. február 28-án Bognár Rudolf a Budapest-Belgrád vasútvonal és a Szabadkai út mellett társas vadászaton vett részt a Horgosi Graničar-Határőr vadásztársaság területén, ami megközelítőleg 4500 hektár nagyságú. A terület nagyban hasonlít az ásotthalmi, mórahalmi erdős-homokos vidékre. Szinte minden földet, ami növénytermesztésre alkalmas, késő ősszel felszántottak a helyi gazdák. Magyarországon a táj természetközelibb, jóval több azon területek aránya, ahol szinte alig látható az emberi aktivitás. Ezt jól tudják Szerbiában élő vadászok, mivel sűrűn kapnak meghívást a magyar oldalról. A vadászati turizmus mellett a magyar gyógy-, és termálfürdők is kedveltek. Szerbiában a vadászati idények eltérnek a valamelyest a magyartól. A társasapróvad-vadászatok október elsejével kezdődnek és január 31-ig tartanak. Kivétel a mezei nyúl, amelynek a vadászati idénye december 15-el befejeződik.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A vasárnap megrendezett hajtáson több száz hektárt mozgattak meg a helyi vadászatra jogosultak és a vendégek. A reggeli eligazítást Horváth Ferenc elnök tartotta, akit a helyiek csak Komicá-nak ismernek. Mivel az aranysakálhajtás nagy szervezést igényel, jött egy helyi kutyáscsapat is. A 18 főből álló hajtók a brak jazavičar-nevű kutyafajtával vettek részt a vadászaton. A “braki tacskó” Szerbiában, illetve a Balkánon, elterjedt kutyafajtának számít. Kedvelt fajta a vaddisznóvadászatokon is, valamint a szőrmés kártevők vadászata során is előszerettel alkalmazzák, ezt az alacsony, rövidlábú tacskófajtát. A vadászaton résztvevőktől fokozott odafigyelést kértek, mivel a sakál sokszor lapul az aljnövényzetben. Kivár.  A 25 vendég és helyi vadász, akik végig leállók voltak, egy kalapból sorsolták ki a helyeiket. Ezeket a helyeket napokkal korábban a helyi vadászok előre kijelölték. Azért, hogy következetes legyen a vadászatszervezés, mind a három hajtásban a leállók helyei nem változtak. A horgosi Graničar-Határőr vadásztársaság költségeinek csökkentése érdekében, minden vendég megközelítőleg 8 ezer forinttal járult hozzá a költségvetéshez, ami magában foglalta a tartalmas reggelit és a nap végén, a késő délutáni ebédet is.

Horváth Ferenc, a társaság elnöke minden vendéget megkért, hogy kövessék a helyi vadászok utasításait, tanácsait. A vendégjog Szerbiában és Magyarországon is “szent”, de ehhez úgy is kell viselkedni a vendégnek. A leállók nem beszélhettek, nem cigizhettek közben. A balesetek elkerülése érdekében, a vadászkutyákon és vadászokon egyaránt egyedi, jól látható, megkülönböztethető jelzést kellett viselni. Ha sebzés történt, mindenkit megkértek arra, hogy az utánkeresést a tacskókra és hajtóikra bízzák.

Mivel több száz hektárt hajtottak meg a Horgoshoz közeli  területen, amit a helyiek csak Kűlaposként ismernek, gyorsan telt is az idő. A hajtók sokszor három méteres nádason, rekettyés, mocsaras részeken is átverekedték magukat. A hajtásban sokszor elhagyatott gyümölcsösökön vezetett az út, olykor szélviharban összetört erdőkön kellett áthatolni a hajtóknak és a tacskóiknak. Míg a nádban kifejezetten nehéz menni, addig a homokbányák veszélyesek is lehetnek, amit már a természet sok esetben vissza is foglalt. Könnyen belecsúszhat ember és állat, amiből kifejezetten nehéz kijönni, ha messze a segítség.  A mostani vadászat alkalmával viszonylag szerencsés volt mindenki, mert nem volt sár. Sajnos az idei télen kevés csapadék esett a Vajdaságban, ami itt is “vendégmarasztaló”-nak ismernek a helyiek. 1 mm csapadék sokszor bőven elég ahhoz, hogy autók egymás után elakadjanak a mezőgazdasági földutakon. Ahogy közeledett a hajtás, érezni lehetett, hogy mozdul a vad. A sakálok sokszor csak a legvégén ugrottak meg a tacskók miatt. Az egyik vadász előtt az egyik sakál 10 méterre ugrott – vesztére. Az első hajtásban két sakál esett, majd egy-egy az elkövetkezőkben. Vörös rókát egyszer sem láttak se a hajtók se a leállók, amit vélhetően kiszorított az aranysakál a területről. A hibázások, és az óvatosság megtartása miatt megközelítőleg ugyanennyi aranysakál tört ki a hajtásból, aminek az állománya az elmúlt 10 évben robbanászerűen ugrott meg.

Sajnos a változás szemmel látható. Az őz állományai drasztikusan lecsökkentek. Ritkaságszámba megy, ha látnak májusban gidát vezető sutát. A változás egyértelmű, amit a sakál okozott a Vajdaságban. Pontosan senki nem tudja megmondani, miért döntött úgy ez a faj, hogy meghódítja Szerbia egész területét. A Balkánon dúló háborús években gyakorlatilag összeomlott a vadgazdálkodás, amit kihasznált a toportyán.

Az utóbbi években megindult a változás itt Szerbiában is. Egyelőre még kevesen vadásszák ezt a fajt. Azonban sokan felismerték, hogy gyérítésükre egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetni és integráltan kell kezelni a faj terjeszkedését. A sakált csak kordában lehet tartani, megállítani már nem lehet. A gyérítésének fokozása érdekében megközelítőleg 16 euró/ egyed összeggel ösztönzik a vadászatukat. Hivatásos vadász státusz nincs Szerbiában, ezért a helyi tagoknak kell jóval több időt fordítaniuk a dúvadgyérítésre.

A magyar műszaki határzár, amit sokan csak déli határzárnak hívnak a magyar – horvát – szerb- román határon sem okoz problémát a fajnak. Közel a hármashatárhoz, ahol Románia, Szerbia és Magyarország találkozik, azt figyelték meg, hogy a sakálok a határ mindkét oldalán zsákmányt kerestek. A kerítés fizikailag zárja le a zöldhatárt, aminek a kiskapuit vélhetően ismerik a helyi állományok.

Kanizsa község minden évben megközelítőleg négy ezer eurót áldoz az aranysakál gyérítésének ösztönzésére – zárta beszámolóját Bognár Rudolf.

 

Írta: Dr. Szilágyi Gergely

 

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Írjon nekünk: marketing@agrojager.hu

Tovább olvasom

Vadászat

Visszanéző: Június este

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Csibi Norbert egyéni vadászaton vaddisznóra vadászott. Élményeit megosztotta lapunkkal:

Kalandos júniusi este volt. Jöttek-mentek a disznók a horizonton. Előttem végig egy hosszú kaszáló. Mögöttem növekedett a kukorica, a disznót még nem érdekelte.

Fotó: Csibi Nobert – The Hunting Fishing Family – Agro Jager News

Éjfél körül, szemben a domboldalon, megláttam egy szép egyes disznót. Messze volt 240 méterre, de szépen lassan csordogált lefelé, a lesem irányába. Beletelt vagy másfél órába, mire “lőtávolba” ért. Lövés mellett döntöttem, mivel egyre többször emlegette a fejét, nagyokat szippantva a levegőbe.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Körülbelül 120 méterre lehetett, amikor keresztbe fordult. Rátettem az oldalára a piros pöttyöt és…. a disznó tűzben rogyott. Megveregettem a vállamat, hiszen másfél órán keresztül álltam a sarat, megálltam, hogy ne “verjek” oda neki.  Egy órára rá egy süldő követte nagyobb társát, szinte ugyan azon a váltón. A nagy disznó teste mellett sétált el (a videón látható). Száz méterre lehetett, amikor ezt a disznót is elejtettem.

Fotó: Csibi Nobert – The Hunting Fishing Family – Agro Jager News

Vártam fél órát, majd odasétáltam hozzájuk. Látom a nagy disznón, a bemenet a füle mögött, kimenet a lapocka mögött… Hogy történhetett? Gondolkodom. A disznó szépen keresztbe állt, mikor lőttem. A felvétel elemzése után jöttem rá – a videón látszik is – hogy lövéskor a disznó kissé befordult, így sikerült ezt a lövést produkálni. 127 kilogrammot nyomott a mérlegeléskor.

Másnap világosban jöttem rá, hogy mit csináltak órákon át. A kaszáló tele volt vad szamócával, azt csemegézték. Másnap búzára ültem, vadász barátommal, Attilával. Sikerült lövést tennem egy disznóra. Májlövés. Hosszas keresés után, felkelt előttünk, majd elrohant.

Fotó: Csibi Nobert – The Hunting Fishing Family – Agro Jager News

Másnap kutyával keresték, de egy ponton a kutya mindig elakadt, mintha ufók vitték volna el a disznót. Kiderült, hogy a disznó már a hűtőben pihen. Amikor megugrasztottuk, meg sem állt a szomszédos lesig, ahol is egy vadásztársunk “igazoltatta” és a vad beszállításra került.

Írta: Csibi Norbert

További részletekért a The Hunting Fishing Family -ről kattints ide

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Írjon nekünk: marketing@agrojager.hu

Tovább olvasom

Vadászat

Veszettség

Print Friendly, PDF & Email

A NÉBIH szakemberei cikket írtak a veszettségről

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A veszettség heveny, agy- és gerincvelőgyulladással járó vírusos betegség, amely elsősorban a veszett állat harapásával, marásával terjed, és általában halálos kimenetelű. Emberek esetében, ha már kialakultak a betegség tünetei, a túlélés orvostörténeti ritkaságnak számít. A vírus valamennyi melegvérű állatot megbetegíthet, így a házi és vadon élő emlősállatok minden fajában kialakulhat a betegség, a madarak azonban kevésbé fogékonyak a fertőzésre. 

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

A betegség világszerte előfordul. Európában az elmúlt két évtizedben a sikeres mentesítési programoknak köszönhetően jelentősen visszaszorult az észlelt esetek száma, a nyugat-európai országokban egy-egy ritka, behurcolt esettől eltekintve a klasszikus veszettség napjainkban már nem fordul elő. A közép-európai régió országai közül Romániában és Lengyelországban az elmúlt néhány évben még viszonylag nagy számban állapítottak meg veszettség eseteket, a régió többi országában szórványos volt a betegség előfordulása. A harmadik országokkal határos EU tagállamok területén (például a balti tagállamokban) elvétve előfordulnak behurcolt esetek. Ukrajnában még nagy esetszámmal fordul elő a veszettség, de az Európai Unió támogatásával néhány éve Kárpátalján is megkezdődött a rókavakcinázási program.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A program célja az, hogy a lakosság felismerje a betegségre utaló tüneteket és jelentse a veszettségre gyanús állatokat az állategészségügyi hatóság felé, ugyanakkor a városokban is egyre gyakrabban megjelenő, egészséges rókák ne okozzanak felesleges riadalmat.

A veszettségmentesítési programról minden információ megtalálható a következő honlapon:

Fontos tudnivalók

1. Kutyáját évente oltassa be a kötelező veszettség elleni védőoltással!
2. A kijáró, nem csak lakásban tartott macskákat szintén ajánlott beoltatni veszettség ellen!
3. A veszettség leggyakrabban harapás útján terjed, ezért soha ne fogjon meg szelídnek tűnő rókát vagy egyéb vadállatot, denevért sem!
4. Ne ijedjen meg a lakott területen felbukkanó rókáktól, de kerülje az állattal való közvetlen kontaktust; a lakhelye környékén való találkozás lehetőségét csökkentheti, ha gondoskodik a hulladék megfelelően zárt tárolásáról!
5. Ha olyan rókát vagy egyéb vadállatot lát, amely hagyja magát néhány lépésre megközelíteni,
vagy támadó magatartást mutat, illetve vadállat tetemet talál, értesítse a helyileg illetékes állategészségügyi hatóságot, vagy hívja a Nébih Zöld számát, a +36 80 263 244 telefonszámot!
6. Ha a rókák számára kihelyezett, vakcina tartalmú csalétket talál, ne nyúljon hozzá, és kutyáját is
tartsa távol tőle!
7. Kerülje az ismeretlen kutyákkal és macskákkal való közvetlen kontaktust!
8. Ha Önnek kutya, macska, vagy vadállat sérülést okoz, haladéktalanul forduljon orvoshoz!

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom
Cart
  • No products in the cart.