Keressen minket

Vadászat

Szekszárdi átoktörés

Közzétéve:

Feltöltő:

Print Friendly, PDF & Email

A Hold ezüst fénye nyári nyugalommal terült el a tájon. Alattunk a barázdákban őzsuta keresgélt. Barátom egyenletes, bár kissé hangos hortyogása diktálta az idő múlásának ütemét.

Vadőrként hajnal óta fenn volt, napok óta alig aludt néhány órát, így nem bántam, hogy pihen végre. Disznókat vártunk – de nem jöttek.

Hajnalban beszélgetve sétáltunk az erdei úton és elégedetlenkedve morgott, hogy idestova négy éve járok vadászni hozzá, de még semmi komolyabb vadat nem lőttem. Városi emberként nekem mindahány meghívása felbecsülhetetlen kincs volt. Nem lőttem semmi komolyabbat – no és. Az erdő illata, a sok közös élmény, beszélgetés, vad és madarak százai, miket együtt láttunk, bőségesen kárpótoltak. Hiába emlegettem fel neki, hogy itt lőttem első szajkómat és első rókámat – ami nekem igenis komoly vadászélménynek számít – tántoríthatatlan volt.

– El vagyunk átkozva – állapította meg bólogatva, hogy nyomatékot adjon szavainak.
–– Jó! Jövő hónapban éppen pénteken lesz tizenharmadika. Lejövök és megtörjük az átkot –– zártam le a vitát. Ebben mosolyogva meg is egyeztünk.

A városi munka monoton zakatolásában gyorsan elrepült a három hét, és elérkezett az a bizonyos tizenharmadika. A délutáni vonattal még éppen időben érkeztem, hogy este is ki tudjunk menni. Jókedvűen üdvözöltük egymást. Az átoktörésről szót sem ejtettünk. Gyors falatozás után összepakoltunk és elindultunk. Közben egy másik szekszárdi barátom hívott telefonon, hogy vadászat után menjünk ki a pincéjükhöz néhány pohár borra. Szívesen fogadtuk meghívását.

A késő délutáni Nap lágyan bearanyozta a Béla-teret. Semmi különös nem volt az alkonyban, leszámítva egy távozni nem akaró gondolatot: Megtörik-e a jég? Az autóban felemlegettük az elmúlt évek közös vadászélményeit, a megszámlálhatatlan perceket, amit leseken ültünk végig. Már az erdő alatt jártunk, mellettünk szőlő, amikor barátom a fékre taposott. Egy fiatal bak lépett át az úton. Csendben figyeltük, mustrálgattuk, de bármennyire is szerettük volna, nem volt lőhető.

Tovább gurultunk. Éreztem, hogy kicsit meggyorsult a szívverésem ettől a hirtelen találkozástól. Éppen az jutott eszembe, hogy miért is kellene felülnünk egy újabb lesre. Igazán utunkba sodorhatná Diána azt a komolyabb vadat – böjtöltünk érte már épp eleget –, amikor ismét egy bakot láttunk meg a szőlősorok között. Barátom leállította a motort és hagyta, hadd guruljon a terepjáró még néhány métert némán. A bak az erdő felé tartott, keresztül a szőlőn. Gyorsan, de csendben ugrottunk ki az autóból, igyekezve valamelyik sorban elékerülni. Valahogy éreztem, hogy ez az én bakom, pedig csak egy villanásra láttam, s úgy tűnt, eléri a sűrűt előttünk.

De nem!

Megállt a szőlőben, úgy, hogy fara az egyik, feje a másik sorban volt. Felénk kémlelt. Óvatosan leguggoltunk, hogy jobban szemügyre vegyük. Szívem zakatolt, a szám kiszáradt.
–– Látod? –– suttogta barátom.
–– Nem, csak a fejét.
–– Gyere idébb és lődd meg, ha látod a vállát.

Leírhatatlanul hosszú percek következtek. A bak mereven bámult felénk negyvenöt méterről. Gyönyörű, rőt nyakát egy lengedező szőlőinda takarta. Agancsából nem sokat érzékeltem, csupán azt, hogy villog a szár vége nem sokkal a füle fölött. Azt hittem soha nem lép már ki a takarásból.

Óvatosan odébb kúsztam. Térdemre támasztottam a puskát, de a szálkereszt engedetlenül ugrált a sorban. A vadászláz teljesen hatalmába kerített. Végre már láttam a bak testének első harmadát, de kezem nem akart engedelmeskedni. „El fog menni, ha sokat bénázol! Tényleg ilyen ökör vagy?!” korholtam magam némán.

–– Lőj már! –– súgta ki tudja hányadszor vendéglátóm.

Nagy levegőt vettem, a szálkereszt már csak a nyak és a váll között mozgott …DURR! A bak kiperdült a sorközbe és visszavágódott a szőlőbe. Annyit láttunk, hogy bal oldalon elöl találta el a lövés.

Barátom előrement, én a belógó inda alapján irányítottam. A rálövés helyén sok vért és csontszilánkot találtunk. Lassan kerestük az újabb vért és kezdtem dühöngeni, hogy lábon lőttem, amikor két sorral odébb megláttam élettelen testét.

–– Ott van! –– kiáltottam diadalmámorban és törtettem keresztül indán, dróton.

A zsákmányolás öröme, a feszültség felszakadása, első trófeás nagyvadam elejtésének izgalma könnyeket csalt szemembe. Nem jutottunk szóhoz. Nézegettük, simogattuk, fotóztuk az elsőt, a szentet, és persze nevettünk, mint két gyerek – megtört az átok!

A lenyugvó Nap ibolyaszínűre festette az eget, viharfelhők gyűltek a fiatal bak ravatalára. Néhány órával később egy szekszárdi pince mellett, bakom fejét csodálva még mindig hitetlenkedve ingattam fejem. Mégis sikerült!

Vadászat

Pirkadatkor kivágta, reggelre tűzifának eladta az erdőt

Print Friendly, PDF & Email

Vádat emeltek egy férfival szemben

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Bajai Járási Ügyészség lopás, hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és eltiltás hatálya alatti járművezetés miatt vádat emelt egy férfival szemben. Az elkövető a környékbeli erdőkből hajnalonta kivágott akác- és nyárfát a helyszínen felaprítva tűzifának rögtön eladta, ezzel néhány hónap alatt komoly bevételre tett szert. A tanyás ingatlanában engedély nélkül felhalmozott 1 tonnányi roncsautó miatt is felelnie kell.

A vád szerint a bajai férfi 2022 szeptemberétől közel 5 hónapon át hajnalonta rendszám nélküli autóval és utánfutóval járta a Vaskút környéki erdőket azért, hogy fát lopjon. A vádlott az akkumulátoros fűrésszel kivágott fát a helyszínen felaprította és még a reggeli órákban rögtön le is szállította a vevőinek, akik köbméterenként 30-36 ezer forintot fizettek neki. A tolvaj összesen 40 köbméter akác- és nyárfát vágott ki, amivel közel 2 millió forint kárt okozott az erdőrészletek tulajdonosainak. Elfogásakor a bajai nyomozók 12 köbméter tűzifát lefoglaltak, így a sértettek kára részben megtérült.

A férfinál tartott kutatás során kiderült, hogy rendszeresen bontás céljából forgalomból kivont gépkocsikat és roncsautókat szerzett be, a bennük lévő motorral, a működésükhöz szükséges ásványi olajokkal, üzemanyag maradékkal, fékfolyadékkal együtt. A közel 20 köbméter térfogatú, 1 tonna tömegű veszélyes hulladékot a tanyás ingatlana udvarán tárolta. A roncsautókból a fémet sokszor égetéssel nyerte ki. A férfi mindezt a szükséges hulladékgazdálkodási engedély nélkül végezte, ami alkalmas volt az emberi élet, testi épség, az egészség, a föld, a víz és a levegő veszélyeztetésére.

A bűnügyi felügyelet alatt álló vádlott ráadásul 2023. augusztus 16-án, este, Baján úgy vezette a személygépkocsiját, hogy őt néhány hónappal korábban a bíróság jogerősen 1 évre eltiltotta a járművezetéstől.

Az ügyészség a férfit üzletszerűen elkövetett lopás, hulladékgazdálkodás rendjének megsértése, valamint eltiltás hatálya alatti járművezetés bűntettével vádolja és ezért vele szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozta azzal, hogy a korábbi, próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetését is utólag végre kell hajtani. Bűnösségéről a Bajai Járásbíróság fog dönteni.

A fotókon az érintett erdőrészlet, a frissen kivágott és felaprított tűzifa, valamint a tanyán tárolt roncsautó hulladék látható.

Forrás: Ügyészség

Tovább olvasom

Vadászat

Szarvashiba hazavinni az agancsot!

Print Friendly, PDF & Email

Agancstolvajokat fogtak a rendőrök

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A kapuvári nyomozók 24 óra alatt kiderítették, ki lopta el a szarvasagancsokat a Himod és Hövej környéki erdőből.

Fotó: Rendőrség

A rendőrségre február 28-án érkezett bejelentés arról, hogy 2024 első két hónapjában egy erdőből több kilogramm szarvasagancsot tulajdonított el valaki. A Kapuvári Rendőrkapitányság az ügyben lopás vétség miatt eljárást indított, kollégáink rövid időn belül azonosították a feltételezett agancstolvajt. A nyomozók február 29-én délelőtt, az otthonában fogták el a 36 éves férfit, majd a kutatás során megtalálták az erdőből származó 6 darab agancsot.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A fiatalembert munkatársaink a Kapuvári Rendőrkapitányságra állították elő, ahol lopás vétség elkövetése miatt gyanúsítottként hallgatták ki. Elismerte a cselekmény elkövetését, továbbá elmondta, nem volt tisztában azzal, hogy az agancsokat tilos az erdőből elvinni.

Fotó: Rendőrség

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság kéri a természet kedvelőit, az erdőt- és mezőt látogatókat, fogadják meg az alábbi tanácsokat:

  • Agancsot találni izgalmas dolog, azonban azt – speciális engedély hiányában – soha nem vihetik magunkkal. Minden évben előfordul, hogy talált agancsot visznek haza erdőjárók, ami viszont lopásnak minősül.
  • Az agancs értékétől függ, hogy tulajdon elleni szabálysértést vagy bűncselekményt követ el az, aki magához veszi és elviszi.
  • Az elhullajtott agancsok gyűjtését kizárólag az erdészetek szakemberei, vadászok, vagy az erdőgazdaságok írásos engedélyével rendelkező személyek végezhetik.
  • A törvény nagyon szigorú, és az illegális agancsgyűjtést lopásnak, a szarvasok hajszolását és ezzel akár kínok közötti elpusztítását pedig állatkínzásnak minősíti.
  • Amennyiben kirándulás során feltehetően jogosulatlanul agancsot gyűjtő embert, embereket látnak, kérjük, hogy értesítsék az illetékes erdészeti hatóságot, vagy tegyenek bejelentést a 112-es segélyhívó számon.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom

Vadászat

Felülmúltuk önmagunk: Balaton-felvidéki dúvadhét

Print Friendly, PDF & Email

Balaton-felvidéki dúvadhét eredményei:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A vadászati év utolsó napján a diszeli Artemisz Vadászház udvarán gyülekeztek a Balaton-felvidéki tájegység jogosultjai, hogy közös terítékkel adják meg a végtisztességet az elmúlt héten puskavégre került vadnak.

A VII. Balaton-felvidéki dúvadnapok közös terítéke. Fotó: – OMVK

Surányi Péter tájegységi fővadász köszöntötte a vadászatra jogosultak küldötteit, és ismertette a dúvadhét eredményét. Idén, amikor már hetedik alkalommal gyűltünk össze, a tájegység 18 vadgazdálkodási egységéből 15 vett részt a szimultán dúvadgyérítésben. Ennek eredménye lett az az összesen 92 vad: 39 róka, 15 borz, 7 aranysakál, 6 nyest, 17 szajkó, 7 dolmányos varjú és egy szarka, amiket kürtszóval búcsúztattunk. A Csobánc Vt. 23, a Bakonyerdő Zrt. 12, a bronzérmes Újkúti Vt. pedig 11 darabbal járult hozzá a közös terítékhez. Mint azt Surányi Péter kiemelte: nem a dúvadhéten kell elvégezni az egész éves dúvadgyérítést, az esemény célja a figyelemfelhívás, és az alkalom teremtése a szakmai tapasztalatcserére.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A házigazda Baracskay Lajos, a Csobánc Vt. elnöke, a vármegyei vadászkamara titkára röviden bemutatta a vadásztársaság adottságait, gazdálkodását. A kétszázat is meghaladja a teríték gímből, a vaddisznó háromszáz alá esett. Volt, hogy az 500-at is meghaladta, de a fokozott gyérítés eredménye már látványos. A legfőbb károsítóvá a szarvas lépett elő. A vadászterület kezelését megnehezíti az, hogy a koronavírus-járvány miatt sokan költöztek ide a nagyvárosból, akik aztán nem is mentek vissza: ezáltal a nyaralóövezetben mára jóval nagyobb a terület zavartsága, mint 2020 előtt volt. Vendégkörük stabil, a vadászati lehetőségek értékesítése nem jelent problémát.

Fotó: OMVK

Lakatos István, a Kapos-Tolnai vadgazdálkodási tájegység fővadásza az agancstőrothadással kapcsolatos kutatás jelenlegi állásáról tartott előadást. Mint elmondta: kezdetben valamilyen gennykeltő baktérium jelenlétére gyanakodtak, ám hamar kiderült, hogy a gennyesedés csak másodlagos fertőződés eredménye, a tünetegyüttes nem bakteriális fertőzésre vezethető vissza. Kialakulásában sokkal inkább a különböző mikotoxinok játszanak szerepet, de nem kizárható régen betiltott növényvédő és rovarölő szerek, illetve a mikroműanyagok hatása sem. Kezdetben dámszarvasnál figyelték meg a tünetegyüttest, de azóta már őznél és gímnél is megjelent. A dámbikáknál az azonos korú egészséges egyedek átlagban 1,3 kg-mal nehezebb agancsot raktak fel, mint az érintettek, de a károsodás nem kizárólag a hímivart érinti. A teheneknél, sutáknál a termékenyülés drasztikus visszaesése, illetve vetélés tapasztalható akkor, ha a takarmány mikotoxinnal szennyezett. Ennek elkerülése érdekében érdemes mellőzni a földről való etetést (használjunk vályút, tálcát) illetve ne etessünk törtszemet, hanem csakis teljes értékű, helyesen tárolyt, bevizsgált szemes vagy szálas takarmányt.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja

Az Országos Magyar Vadászkamara a hivatásos, valamint a sportvadászok önkormányzattal rendelkező, közfeladatokat, továbbá általános szakmai érdekképviseleti feladatokat is ellátó köztestülete, (Ábra: OMVK)

Amint azt Vezsenyi Imre, a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. vadgazdálkodási osztályvezetője, ASP-tanácsadó megfogalmazta: azután, hogy az afrikai sertéspestis 2018-ban megjelent Magyarországon, volt remény arra nézve, hogy a Duna vonalát nem fogja átlépni a betegség. Sajnos nem így lett, a dunakeszi vadaskertben megjelent a kór, és tovább is terjedt. Veszprém vármegye egyelőre mentes az ASP-től, és szerencsések vagyunk abból a szempontból is, hogy az elejtett vadat szabadon értékesíthetjük. Azonban kártérítés (aminek összege március 1-től egységesen 20 000 forint/db lesz, csak addig jár majd, amíg van vaddisznó, ez pedig – ha a vírus ideér – már nem lesz egyértelmű. Érdemes minden legális eszközt (ezek köre bővült a közelmúltban) igénybe venni ahhoz, hogy elérhető legyen az 1 vaddisznó/200 ha sűrűség, ami hatékonyan lassítaná az afrikai sertéspestis terjedését.Greskó Károly örvényesi sportvadász a lőfegyverrel végzett ragadozógyérítéssel kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal. Ez a tevékenység nem csak az apróvadas területeken bír jelentőséggel, a sakálok és a rókák az őzgidákból és a malacokból is vámot szednek. Létszámuk eredményesen apasztható ugyanakkor csalsípok használatával és állandó etetőhelyekkel. A csalsípoknál előnyben részesíti a műanyagból készülteket, mivel azok hidegben sem vetemednek meg, és kevésbé hangolódnak el. Érdemes először hosszabban, 10-15 másodpercig fújni, majd 5-10 másodpercnyi szünet után ismét egyszer, már rövidebben. Ezt 10-15 perc várakozás kövesse. Ha van hallótávolságban éhes ragadozó, bizonyára közelíteni fog. Előfordulhat ugyanakkor, hogy rossz irányból, szél alól fog érkezni, ekkor pedig következő alkalommal már bizalmatlan lesz a sípot hallva.

A rókák és a sakálok vonszalék segítségével, illetve rendszeresen etetett helyeket fenntartva is puskavégre kaphatóak. Ekkor fontos, de kifizetődő is a kitartás. Egy alkalommal nem kevesebb, mint kilenc rókát lőtt együltő helyében, igaz, ekkor már sötétedés előtt a lesen volt, és kitartott másnap hajnalig. Aki erre vállalkozik, az jól teszi, ha háttámlás magaslest épít, és a meglőtt rókákat csak a vadászat legvégén, és nem minden sikeres lövés után szedi össze. Az etetők távolsága a lestől nem mellékes, rókánál ne legyen közelebb, mint ötven, sakálnál, mint száz méter. A sakálok ugyanis szeretnek „vágni egy kört” az etetőhely körül, hogy szagot fogjanak. Ebbe a körbe pedig jó, ha a les már nem esik bele…

Az előadások elhangzása után kiváló estebéd elkültésére került sor, de a jelenlévők nem csak ezért maradtak. Jó volt kihasználni az együttlétet arra is, hogy egymás tapasztalataiból épülve kicsit tovább lássunk, mint a saját vadászterületünk határáig…

Forrás: OMVK

Tovább olvasom