Keressen minket
[wpml_language_selector_widget]

Vadászat

Tókerti történetek I.

Közzétéve:

Feltöltő:

Print Friendly, PDF & Email

Jó sorsom és valami véletlen a napokban elvitt a Cserhát szívében fekvő Tókerti Vadásztársaság területére – az itt esett, ez évi legnagyobb nógrádi gímszarvastrófeáról a „Bika a Bikamájról” című írásban számoltam be.

A 3666 hektáron igen szép, hetven körülire becsült gímszarvasállomány él, a vaddisznóé ennek a duplája lehet, a terület egy részének bejárása után látszik, őz is szépen van. A nagyvad – csekély zavarásnak kitett – fő élőhelyét egy mintegy ezer hektáros, zárt erdőtömb biztosítja, szélein rég felhagyott legelőterületekkel, öreg gyümölcsösökkel, szőlőhegyekkel, a völgyek aljában szántóföldekkel, néhol nádasokkal.

A mezőgazdasági területeken négyezer fácánt bocsátottak ki az idén –– a hosszú farkú madarak persze nem maradtak egy helyben, kisebb állományok kialakultak az erdőszéli élőhelyeken is. A kiváló vadállomány fenntartásában igen fontos szerepet játszik a vadföldgazdálkodás: a lehető legmagasabb színvonalon hetven hektárt művelnek az idén, jövőre pedig százötvenet terveznek.

A vad téli etetése is kiemelt szerepet kap, de nem takarékoskodnak az állomány gondozására és a területen elvégzendő feladatok biztosítására a munkaerővel sem. Akárhogyan is van, öröm látni: a kiváló adottságokat kihasználva, a vendégvadásztatás mellett a 22 tagnak is lehetőséget adva, így is lehet gazdálkodni!

Végül szeretnék köszönetet mondani Nagy Zoltán úrnak, a Tókerti Vadásztársaság elnökének, egyben a Nagyvad-Hunting Vadászatszervező Iroda ügyvezető igazgatójának a szép élményekét és az alapos tájékoztatásért, nemkülönben a vadászat lehetőségéért.

Fácántyúk

SZÉTNÉZÜNK A FÁCÁNOSBAN
Vasútvonalon innen, főúton túl, valahol Magyarnándor és Becske között gyűri a métereket a terepjáró a cserháti földúton. A völgyek aljában akad egy-két sárfolt, néhai pocsolyák nyoma, de az út száraz, jól járható, látnivaló meg bőven akad!

A területre négyezer fácánt helyezett ki a területen gazdálkodó Tókerti Vadásztársaság. A csibék mostanra szépen kifejlődtek, s itt is, ott is látható az útszélen egy-két tarkatollas kakas, barnás színű tyúk – sőt, mivel már esteledik, az etetők környékén tucatszám gyülekeznek a hosszúfarkú madarak.
–– Heten őrzik őket –– mondja kedves vendéglátóm, Nagy Zoltán. –– Sok fáradság volt velük az elmúlt hónapokban, előfordult, hogy egyetlen róka több százat pusztított el közülük, mire sikerült meglőni…

Hegynek fel, völgynek le igyekszünk tovább a kukoricások, napraforgótáblák, meredek, cserjésedő legelők, erdősávok és -foltok között.
–– Lekerítettük a vadföldnek ezt a résztét –– mutatja Zoltán egy helyen a műanyag hálót az út mellett –– A héják megtanulták, hogy, ha megijesztik és a hálónak ugratják a fácánokat, akkor könnyen megfoghatják….
Bizonyítja ezt úgy negyven méterenként egy-egy tépés nyoma, ami a ragadozó csőrmunkája után maradt a területen.

Vendéglátóm hirtelen fékez, és a szemközti domboldalban álló magasles tetején mutatja, hogy ott figyel egy ragadozó. Első ránézésre a testtartása után ölyvnek vélem, de aztán a távcső elárulja a héját. A ragadozó nem sokáig hagyja magát nézegetni, elrúgja magát a les tetejéről és alacsonyan, a kukoricatarló felett, gyors szárnycsapásokkal elrepül.

Látunk aztán a vadföldek közötti legelőkön jó néhány vaddisznóváltót, megnézünk egy automata szórót, az út mellett egészen közelre bevár egy hasmenéses őzgida – közben pedig hosszú farkú madarak mindenfelé. Nagy élmény a területet látni ezzel a mesebeli fácánbőséggel – de van itt más is!

Kedves vendéglátóm, Nagy Zoltán a Tókerti Vadásztársaság elnöke,
a Nagyvad-Hunting Vadászatszervező Iroda ügyvezető igazgatója

RUDLI ÉS RUDI
Megnéztük a fácánost, mennénk a lesre, de a Balassagyarmat-Aszód műútra kanyarodva szinte azonnal hat szarvast veszünk észre egy kukoricatarlón! Mivel a tarvadat lőni kellene, Zoltán gázt ad. Egy perc alatt a vadászháznál vagyunk, ahol beiratkozunk a területre – Katona-erdő a neve, ha jól emlékszem – aztán már megyünk is visszafelé. A hat vad még mindig ott áll, ahol pár perce láttuk őket, sőt, mintha még két őz is lett volna előttük a hajlatban.

A domb mögé kerülve leállunk, kiszállunk, betöltöm a puskát, fejemre csapom a kalapot, Zoli hozza a keresőtávcsövét és a szaktudását, aztán az eléggé rossz, kissé forgolódó oldalszélben rácserkelünk a rudlira. Egy hajlatban állnak, ez ad némi reményt, hogy lőtávolra lopódzhassunk. Elsőként a vezértehén fejét vesszük észre: jó száz méterre van.
–– Majd a vállamra támasztod a puskát – súgja vendéglátóm, aztán leguggolunk a kökénybozót szélében, hogy a vad ne lásson bennünket.
–– A legkisebbet lődd! –– teszi még hozzá Zoli, aztán várunk.

Közben egy szürke bundás hát mozdul előttünk a tarlón – mekkora nyúl! Nézem jobban, hát egy már téli szőrben lévő róka! Közben a vezértehén feje felénk fordul, látni szép, nagy füleit… Aztán a szelet is a tarkómon érzem… Mellettünk ekkor valami szöszmötölés hallatszik a kökénybozótból, mellé egy-kis csörtetés is… Pár méternyire lehet csak a zaj okozója. Felőle viszont jó a szelünk…

A rudli megugrik a következő pillanatban, a szarvasok a hajlatból a dombtetőnek tartanak. Felpattanunk erre, már célzom is Zoli válláról a legkisebb vadat, a vágyott borjút… Mire azonban felénk figyelve megállnak, már háromszáz méter felett vannak. Ráadásul a domb gerincéről néznek vissza, mögöttük pedig a forgalmas út vezet. Mindegy, ilyen távolságra úgysem lőnék.

Aztán látom ám, hogy két őz követi a megugró szarvasokat, de végig a hajlatban futnak a kökényesig, majd a róka fogja menekülőre a dolgot: Rudi barátunk tesz egy kis kört a tarlón, végül a bokrok közé pattan ő is. Közben a cserjék közül egy nagy fújás és némi csörtetés hallatszik – a még sötétedés előtt kifelé igyekvő disznók visszafordulnak!

–– Két tehén, egy borjú, három spíszer bika –– sorolja Zoltán a rudli behatóbb vizsgálata után. Még mindig a szeme előtt a keresőtávcső. –– A disznók is már jöttek volna kifelé. Legalább hárman voltak…

Mennyi minden egyetlen dombhajlatban! Hálás vagyok a szarvaslövés lehetőségéért, ami ugyan csak lehetőség maradt, de nem rajtunk múlt. Aztán az jut eszembe, hogy a legtöbb hasznot a róka elejtésével hajtottam volna: közel esik a fácános.

A nap bíborkorongja éppen akkor éri el a horizontot, amikor visszaülünk a terepjáróba és elindulunk újabb vadászesélyek és élmények felé: hosszú még az este. (FOLYTATJUK)

Vadászat

Iohannis kihirdette a medvekilövési törvényt

Print Friendly, PDF & Email

Klaus Iohannis államfő kihirdette az új medveállomány kezeléséről szóló törvényt.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Klaus Iohannis államfő kihirdette kedden a romániai medveállomány kezeléséről szóló törvényt.

Ahogyan beszámoltunk róla, ezt a Bucsecs-hegységben történt tragédia nyomán összehívott rendkívüli ülésszak során, július 15-én szavazta meg a képviselőház. Az RMDSZ által kidolgozott törvénytervezet 426 egyedre megelőzési vadászati kvótát, 55 egyedre pedig beavatkozási kvótát ír elő 2024-re és 2025-re az emberek elleni támadások és a medvék okozta károm megelőzése érdekében.

Fotó: Maszol

Ez azt jelenti, hogy újból engedélyezik a 2016-ban betiltott vadászatot a medvék túlszaporodásának kezelésére.

A tervezet kezdeményezője, Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor azt nyilatkozta, a jogszabály a környezetvédelmi minisztérium megbízásából készített tanulmányra alapoz, amely szerint Romániában 7400 és 8500 közöttire tehető a barnamedvék száma.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A kedden kihirdetett törvény előírja, hogy a vadásztársulatoknak kilövéskor genetikai mintát kell venniük, az adott pontszámot meghaladó kapitális hímmedvék, valamint a bocsos anyamedvék nem lőhetők ki, és szigorú jelentéstevési kötelezettséget vezet be a kilövések pontos nyomonkövetésére.

Tánczos Barna a Maszol megkeresésére korábban hangsúlyozta, önmagában ez az intézkedés még nem oldja meg a medve-problémát, a környezetvédelmi minisztériumnak továbbra is feladata, hogy a villanypásztorok beszerzésére a finanszírozást elindítsa.

Forrás: Maszol

 

Tovább olvasom

Vadászat

Lőkészségfejlesztő nap hivatásos vadászok részére

Print Friendly, PDF & Email

Lőkészségfejlesztő napot szerveztek hivatásos vadászoknak a Magyalosi Lőterén

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az OMVK Kiemelt programjaira beadott pályázat megvalósítására július 19-én került sor Ravazdon. A lőkészségfejlesztő napon, a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. Magyalosi Lőterén 37 hivatásos vadász jelent meg.

Fotó: OMVK

A regisztrációt követően Varga András, négyszeres Európa Bajnok és sokszoros magyar bajnok sportlövő, lőoktató tartott elméleti oktatást a jelenlévők részére. Az oktatáson a hivatásos vadászok mindennapi teendői során jellemző fegyverkezelési helyzetek, szituációk is bemutatásra kerültek, figyelemfelhívás célzattal a helyes viselkedésre, fegyverhasználatra.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A szükséges eszközök (fegyver, lőszer) felvételét követően a résztvevők, a kapott rotte-beosztások szerint jelentek meg az egyes korongvadász pályákon, ahol különböző színű és méretű, más és más vadfaj röpképét, mozgását imitáló korongra adtak le lövéseket, nem egy esetben nehezített körülmények között, megküzdve a terepi adottságokkal is.

Fotó: OMVK

A délután folyamán, a résztvevők futó disznóra történő kisgolyós lövésekkel mérhették fel lőtudásukat. A program ezen része változatos eredményekkel zárult, volt, akik kifejezetten jó köregységeket teljesítettek.

Hangulatát, szakmaiságát, megítélését tekintve, az egész rendezvény minden résztvevő megelégedése mellett zajlott.

 

Vadászüdvözlettel: Nagy Balázs hivatásos vadász alelnök – OMVK

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Újra mentes az ország a magas patogenitású madárinfluenzától

Print Friendly, PDF & Email

Magyarország visszanyerte magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) vonatkozó előírásai szerint Magyarország visszanyerte magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét. A teljes országra vonatkozó kedvező státusz lehetővé teszi az élő baromfi és baromfitermékek akadálymentes kereskedelmét az egyes harmadik országokkal.

Fotó: NÉBIH

Hazánk magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét a WOAH hivatalosan is megerősítette weboldalán. A kedvező besorolás visszamenőleg, július 3-tól érvényes, tehát az ezt követően készült baromfitermékekre már vonatkozik. A mentességről dr. Pásztor Szabolcs országos főállatorvos hivatalos levélben tájékoztatja a partnerországok illetékes hatóságait az importkorlátozások feloldása érdekében. Fontos, hogy mentességünk visszanyerésével a harmadik országok felé történő szállítások nem automatikusan indulhatnak meg, hanem meg kell várni a visszajelzésüket. A harmadik országokkal kapcsolatos naprakész kereskedelmi információkról a Nébih honlapján tájékozódhatnak az érintettek.

A mentesség visszanyerése azonban nem jelenti azt, hogy lazítani lehetne a járványvédelmi fegyelmen. A vírus vadon élő madarakban hazánkban és a környező országokban jelen van, így a kórokozó bármikor újra bekerülhet a baromfiállományokba.
Éppen ezért kiemelten fontos, hogy az állattartók mindent megtegyenek a megelőzés érdekében. A 3/2017-es, járványvédelmi minimum feltételeket előíró országos főállatorvosi határozat továbbra is érvényben van, az abban leírt feltételek teljesítése kötelező. Így például a baromfikat fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen kell etetni és itatni. A takarmányt és alomanyagot szintén zárt helyen kell tárolni, vagy utóbbit fóliával letakarni, hogy ne férjenek hozzá vadon élő madarak.

A madárinfluenza betegséggel kapcsolatosan tudnivalókról és aktuális információkról a Nébih tematikus oldalán tájékozódhatnak az érintettek.

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom