Keressen minket

Vadászat

Tókerti történetek III.

Közzétéve:

Feltöltő:

Print Friendly, PDF & Email

Néhány napja a Cserhát szívében fekvő Tókerti Vadásztársaság területén jártam. A Tókerti történetek II. című, előző részben szó esett arról, hogy hajnalban már túlestem egy hibázáson. A borjú nem lett meg s őszintén remélem, hogy sértetlenül ment tovább a rudlival. Akármi is történt, az a reggel még tartogatott pár meglepetést…

PÁRAGOMOLYAGOK A JURASSIC PARK FELETT
Felkapaszkodunk a sűrű akácoson keresztül vezető, meredek cserkelőúton a domb gerincére. A túloldalon elvadult, hatalmas borókákkal, galagonya- és vadrózsabokrokkal benőtt legelő húzódik, egyik kis tisztásán nemrég felújított magasles áll. Cserkelés közben egyszer csak Zoltán távcsövezni kezdi a jobb kéz felé eső domboldalt.
–– Ott vannak a szarvasok –– mondja. –– A gerinc alatt áll a bika!

Valóban, ha nem is akkora, mint amit az előbb a völgy aljában láttunk –– bár ez is hét kiló körüli lehet, s terelget vagy tíz tehenet. Légvonalban úgy 300 méterre vannak, ha a bozóton és a völgyön keresztül oda kellene menni, a háromszorosa volna…

Felülünk a magaslesre, s amíg arra várunk, hogy a szarvasok közelebb jöjjenek, van idő a beszélgetésre. Néha azért összenézve elhallgatunk, merthogy párszor bőgést hallunk a szomszéd völgyből! Hiába ballag október közepén túl a kalendárium, csak tart még az utóbőgés, a szarvasnász.

Amikor pedig elszáll a varázs, amivel az orgonáló bikák hangja babonázza néhány pillanatig a vadászszíveket, folytatódnak a történetek. Vendégek emlékezetes esetei elevenednek meg: például fölülről látunk egy kaszálót, aminek a törzsvendégek körében Jurassic Park a neve. Ugyanis egyetlen este negyven felett számoltak ott disznót, s lévén épp’ búgás ideje, a – persze már süldőnyi – malacaikkal járó kocák kegyeire hatalmas kanok, valóságos ősállatok vágyakoztak.

Egy német vendégvadász két óriásra is rálőtt, de egészen közelről sem talált célba. A vadászat után aztán azon kesergett, hogy valóságos Jurassic Park közepén ült, mégsem ejtett el semmit. Később kiderült, hogy a gyerekei elállították a céltávcsövét.

Egy kis tisztást is látni innen, amelyiken két nap alatt, pontosan ugyanott két nagy kan is esett, nem is akármilyen körülmények között – az egyik végül aranyérmes lett.
–– Száz méterre szoktak bejönni a szarvasok, itt töltik a nappalt –– mutatja a szemközti oldal alsó részét kísérőm. –– Oda lehetne lőni…

Időközben néhány, a horizonton úszó felhőt és kondenzcsíkot rózsaszínre festve a Cserhát dombjai fölé ér a nap – ekkor azonban a rézparti víztározó felől sűrű páragomolyagok indulnak meg felfelé a völgyben. Percek alatt egy-két száz méternyire zsugorodik a láthatár, eltűnnek szemünk elől a még mindig a dombtetőn álldogáló szarvasok.
–– A pára segít a bikáknak abban, hogy megöregedjenek –– jegyzi meg Zoli.

Aztán hiába várunk, a fehér gomolyagok igen eredményesen rejtik el a vadat – bár néha, amikor a szél megkönyörül rajtunk, pár pillanatra, esetleg egy fél percre még láthatjuk őket. Viszont közelebb nem jönnek, rájuk cserkelni nem lehet, hát csendesen visszaballagunk arrafelé, amerről jöttünk. Akármi, akárhogyan is volt, különleges, szép reggel volt ez itt, a Jurassic Park felett!

Őzek a kora reggeli párában a les előtt
(A SZERZŐ FELVÉTELEI)

BIKA A SZÁLKERESZTBEN
Késő délelőtt van már, valahol a faluban a mozgó húsbolt hangosbemondója a karaj kilónkénti árát kiáltja világgá, néha egy-egy munkagép pöfögése, az aszódi vonat zakatolása hallatszik idáig – aztán beérünk a tókerti völgykatlan aljába, ahová már nem jutnak el a „civilizáció” hangjai – előnyére a helynek.

Innen egy akácosban cserkelünk fölfelé, egy-két éves vágás, embermagasságú sarjakkal – tápértéke a hozzáértők szerint vetekszik a lucernáéval. Már jó darab utat megtettünk, amikor egyszercsak tőlünk jobbra mozdul valami a hegyoldalban… Zoltán összecsapja a lőbot két szárát, mintha bika verné agancsával a fák törzsét, aztán azonnal le is támasztja, hogy alkalomadtán lőhessek…

Előttünk, talán hetven méterre, egy tehén áll kinn a borjával egy ritkásabb részen! A lőbotra támasztom a puskát, megcélzom a borjút, de háttal van, a tükrébe mégsem lőhetek… A következő pillanatban azonban az anyjával együtt ellép valamerre a sűrűben. A helyükön azonban megjelenik egy bika! Fiatal, villás agancsú, lőhető – csakhogy a meghívás nem rá szól.

Aztán vagy száz méterrel feljebb másik bika áll ki egy nyíltabb részre! Ez már jóval nagyobb, erősebb agancspárt visel –– viszont ez is csak villás.

Zoltán segédeszköz nélkül, páratlan élethűséggel utánozza az epekedő szarvastehén hangját! Nem is megy a bika sehová, csak figyel felénk. Megnézem hát a céltávcsövön keresztül – Istenem, már ez micsoda élmény, trófeás vad a szálkereszten!

Gyönyörködünk a bikában, amíg el nem megy, aztán egy másik ritkásabb rész alatt várunk, hátha kijön egy borjú vagy egy tehén. Mozdulni azonban nem mozdul már semmi.
–– Ezt a két fiatal bikát sem láttam még –– vallja be Zoltán. –– A ma reggeli négyből csak egy volt ismerős, pedig szinte mindig a területen vagyok!

A vadászatnak vége, már kilenc óra is elmúlt – ehhez képest csoda, hogy még mindig nem feküdt el a vad. Amellett, hogy utóbőgés van, látszik, hogy odafigyelnek rá, szükségleteiről gondoskodnak – cserébe pedig a vadászat nagyszerű élményét és eredményeit kapják. Más pedig mi kellhet még egy területen?

Végezetül szeretnék köszönetet mondani Nagy Zoltán úrnak, a Tókerti Vadásztársaság elnökének, a Nagyvad-Hunting Vadászatszervező iroda ügyvezető igazgatójának a szép élményekét.

Vágás szélén álló magasles –- a friss akácsarj tápértéke a lucernáéval vetekszik!
(A SZERZŐ FELVÉTELEI)

Vadászat

Pirkadatkor kivágta, reggelre tűzifának eladta az erdőt

Print Friendly, PDF & Email

Vádat emeltek egy férfival szemben

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Bajai Járási Ügyészség lopás, hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és eltiltás hatálya alatti járművezetés miatt vádat emelt egy férfival szemben. Az elkövető a környékbeli erdőkből hajnalonta kivágott akác- és nyárfát a helyszínen felaprítva tűzifának rögtön eladta, ezzel néhány hónap alatt komoly bevételre tett szert. A tanyás ingatlanában engedély nélkül felhalmozott 1 tonnányi roncsautó miatt is felelnie kell.

A vád szerint a bajai férfi 2022 szeptemberétől közel 5 hónapon át hajnalonta rendszám nélküli autóval és utánfutóval járta a Vaskút környéki erdőket azért, hogy fát lopjon. A vádlott az akkumulátoros fűrésszel kivágott fát a helyszínen felaprította és még a reggeli órákban rögtön le is szállította a vevőinek, akik köbméterenként 30-36 ezer forintot fizettek neki. A tolvaj összesen 40 köbméter akác- és nyárfát vágott ki, amivel közel 2 millió forint kárt okozott az erdőrészletek tulajdonosainak. Elfogásakor a bajai nyomozók 12 köbméter tűzifát lefoglaltak, így a sértettek kára részben megtérült.

A férfinál tartott kutatás során kiderült, hogy rendszeresen bontás céljából forgalomból kivont gépkocsikat és roncsautókat szerzett be, a bennük lévő motorral, a működésükhöz szükséges ásványi olajokkal, üzemanyag maradékkal, fékfolyadékkal együtt. A közel 20 köbméter térfogatú, 1 tonna tömegű veszélyes hulladékot a tanyás ingatlana udvarán tárolta. A roncsautókból a fémet sokszor égetéssel nyerte ki. A férfi mindezt a szükséges hulladékgazdálkodási engedély nélkül végezte, ami alkalmas volt az emberi élet, testi épség, az egészség, a föld, a víz és a levegő veszélyeztetésére.

A bűnügyi felügyelet alatt álló vádlott ráadásul 2023. augusztus 16-án, este, Baján úgy vezette a személygépkocsiját, hogy őt néhány hónappal korábban a bíróság jogerősen 1 évre eltiltotta a járművezetéstől.

Az ügyészség a férfit üzletszerűen elkövetett lopás, hulladékgazdálkodás rendjének megsértése, valamint eltiltás hatálya alatti járművezetés bűntettével vádolja és ezért vele szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozta azzal, hogy a korábbi, próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetését is utólag végre kell hajtani. Bűnösségéről a Bajai Járásbíróság fog dönteni.

A fotókon az érintett erdőrészlet, a frissen kivágott és felaprított tűzifa, valamint a tanyán tárolt roncsautó hulladék látható.

Forrás: Ügyészség

Tovább olvasom

Vadászat

Szarvashiba hazavinni az agancsot!

Print Friendly, PDF & Email

Agancstolvajokat fogtak a rendőrök

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A kapuvári nyomozók 24 óra alatt kiderítették, ki lopta el a szarvasagancsokat a Himod és Hövej környéki erdőből.

Fotó: Rendőrség

A rendőrségre február 28-án érkezett bejelentés arról, hogy 2024 első két hónapjában egy erdőből több kilogramm szarvasagancsot tulajdonított el valaki. A Kapuvári Rendőrkapitányság az ügyben lopás vétség miatt eljárást indított, kollégáink rövid időn belül azonosították a feltételezett agancstolvajt. A nyomozók február 29-én délelőtt, az otthonában fogták el a 36 éves férfit, majd a kutatás során megtalálták az erdőből származó 6 darab agancsot.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A fiatalembert munkatársaink a Kapuvári Rendőrkapitányságra állították elő, ahol lopás vétség elkövetése miatt gyanúsítottként hallgatták ki. Elismerte a cselekmény elkövetését, továbbá elmondta, nem volt tisztában azzal, hogy az agancsokat tilos az erdőből elvinni.

Fotó: Rendőrség

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság kéri a természet kedvelőit, az erdőt- és mezőt látogatókat, fogadják meg az alábbi tanácsokat:

  • Agancsot találni izgalmas dolog, azonban azt – speciális engedély hiányában – soha nem vihetik magunkkal. Minden évben előfordul, hogy talált agancsot visznek haza erdőjárók, ami viszont lopásnak minősül.
  • Az agancs értékétől függ, hogy tulajdon elleni szabálysértést vagy bűncselekményt követ el az, aki magához veszi és elviszi.
  • Az elhullajtott agancsok gyűjtését kizárólag az erdészetek szakemberei, vadászok, vagy az erdőgazdaságok írásos engedélyével rendelkező személyek végezhetik.
  • A törvény nagyon szigorú, és az illegális agancsgyűjtést lopásnak, a szarvasok hajszolását és ezzel akár kínok közötti elpusztítását pedig állatkínzásnak minősíti.
  • Amennyiben kirándulás során feltehetően jogosulatlanul agancsot gyűjtő embert, embereket látnak, kérjük, hogy értesítsék az illetékes erdészeti hatóságot, vagy tegyenek bejelentést a 112-es segélyhívó számon.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom

Vadászat

Felülmúltuk önmagunk: Balaton-felvidéki dúvadhét

Print Friendly, PDF & Email

Balaton-felvidéki dúvadhét eredményei:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A vadászati év utolsó napján a diszeli Artemisz Vadászház udvarán gyülekeztek a Balaton-felvidéki tájegység jogosultjai, hogy közös terítékkel adják meg a végtisztességet az elmúlt héten puskavégre került vadnak.

A VII. Balaton-felvidéki dúvadnapok közös terítéke. Fotó: – OMVK

Surányi Péter tájegységi fővadász köszöntötte a vadászatra jogosultak küldötteit, és ismertette a dúvadhét eredményét. Idén, amikor már hetedik alkalommal gyűltünk össze, a tájegység 18 vadgazdálkodási egységéből 15 vett részt a szimultán dúvadgyérítésben. Ennek eredménye lett az az összesen 92 vad: 39 róka, 15 borz, 7 aranysakál, 6 nyest, 17 szajkó, 7 dolmányos varjú és egy szarka, amiket kürtszóval búcsúztattunk. A Csobánc Vt. 23, a Bakonyerdő Zrt. 12, a bronzérmes Újkúti Vt. pedig 11 darabbal járult hozzá a közös terítékhez. Mint azt Surányi Péter kiemelte: nem a dúvadhéten kell elvégezni az egész éves dúvadgyérítést, az esemény célja a figyelemfelhívás, és az alkalom teremtése a szakmai tapasztalatcserére.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A házigazda Baracskay Lajos, a Csobánc Vt. elnöke, a vármegyei vadászkamara titkára röviden bemutatta a vadásztársaság adottságait, gazdálkodását. A kétszázat is meghaladja a teríték gímből, a vaddisznó háromszáz alá esett. Volt, hogy az 500-at is meghaladta, de a fokozott gyérítés eredménye már látványos. A legfőbb károsítóvá a szarvas lépett elő. A vadászterület kezelését megnehezíti az, hogy a koronavírus-járvány miatt sokan költöztek ide a nagyvárosból, akik aztán nem is mentek vissza: ezáltal a nyaralóövezetben mára jóval nagyobb a terület zavartsága, mint 2020 előtt volt. Vendégkörük stabil, a vadászati lehetőségek értékesítése nem jelent problémát.

Fotó: OMVK

Lakatos István, a Kapos-Tolnai vadgazdálkodási tájegység fővadásza az agancstőrothadással kapcsolatos kutatás jelenlegi állásáról tartott előadást. Mint elmondta: kezdetben valamilyen gennykeltő baktérium jelenlétére gyanakodtak, ám hamar kiderült, hogy a gennyesedés csak másodlagos fertőződés eredménye, a tünetegyüttes nem bakteriális fertőzésre vezethető vissza. Kialakulásában sokkal inkább a különböző mikotoxinok játszanak szerepet, de nem kizárható régen betiltott növényvédő és rovarölő szerek, illetve a mikroműanyagok hatása sem. Kezdetben dámszarvasnál figyelték meg a tünetegyüttest, de azóta már őznél és gímnél is megjelent. A dámbikáknál az azonos korú egészséges egyedek átlagban 1,3 kg-mal nehezebb agancsot raktak fel, mint az érintettek, de a károsodás nem kizárólag a hímivart érinti. A teheneknél, sutáknál a termékenyülés drasztikus visszaesése, illetve vetélés tapasztalható akkor, ha a takarmány mikotoxinnal szennyezett. Ennek elkerülése érdekében érdemes mellőzni a földről való etetést (használjunk vályút, tálcát) illetve ne etessünk törtszemet, hanem csakis teljes értékű, helyesen tárolyt, bevizsgált szemes vagy szálas takarmányt.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja

Az Országos Magyar Vadászkamara a hivatásos, valamint a sportvadászok önkormányzattal rendelkező, közfeladatokat, továbbá általános szakmai érdekképviseleti feladatokat is ellátó köztestülete, (Ábra: OMVK)

Amint azt Vezsenyi Imre, a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. vadgazdálkodási osztályvezetője, ASP-tanácsadó megfogalmazta: azután, hogy az afrikai sertéspestis 2018-ban megjelent Magyarországon, volt remény arra nézve, hogy a Duna vonalát nem fogja átlépni a betegség. Sajnos nem így lett, a dunakeszi vadaskertben megjelent a kór, és tovább is terjedt. Veszprém vármegye egyelőre mentes az ASP-től, és szerencsések vagyunk abból a szempontból is, hogy az elejtett vadat szabadon értékesíthetjük. Azonban kártérítés (aminek összege március 1-től egységesen 20 000 forint/db lesz, csak addig jár majd, amíg van vaddisznó, ez pedig – ha a vírus ideér – már nem lesz egyértelmű. Érdemes minden legális eszközt (ezek köre bővült a közelmúltban) igénybe venni ahhoz, hogy elérhető legyen az 1 vaddisznó/200 ha sűrűség, ami hatékonyan lassítaná az afrikai sertéspestis terjedését.Greskó Károly örvényesi sportvadász a lőfegyverrel végzett ragadozógyérítéssel kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal. Ez a tevékenység nem csak az apróvadas területeken bír jelentőséggel, a sakálok és a rókák az őzgidákból és a malacokból is vámot szednek. Létszámuk eredményesen apasztható ugyanakkor csalsípok használatával és állandó etetőhelyekkel. A csalsípoknál előnyben részesíti a műanyagból készülteket, mivel azok hidegben sem vetemednek meg, és kevésbé hangolódnak el. Érdemes először hosszabban, 10-15 másodpercig fújni, majd 5-10 másodpercnyi szünet után ismét egyszer, már rövidebben. Ezt 10-15 perc várakozás kövesse. Ha van hallótávolságban éhes ragadozó, bizonyára közelíteni fog. Előfordulhat ugyanakkor, hogy rossz irányból, szél alól fog érkezni, ekkor pedig következő alkalommal már bizalmatlan lesz a sípot hallva.

A rókák és a sakálok vonszalék segítségével, illetve rendszeresen etetett helyeket fenntartva is puskavégre kaphatóak. Ekkor fontos, de kifizetődő is a kitartás. Egy alkalommal nem kevesebb, mint kilenc rókát lőtt együltő helyében, igaz, ekkor már sötétedés előtt a lesen volt, és kitartott másnap hajnalig. Aki erre vállalkozik, az jól teszi, ha háttámlás magaslest épít, és a meglőtt rókákat csak a vadászat legvégén, és nem minden sikeres lövés után szedi össze. Az etetők távolsága a lestől nem mellékes, rókánál ne legyen közelebb, mint ötven, sakálnál, mint száz méter. A sakálok ugyanis szeretnek „vágni egy kört” az etetőhely körül, hogy szagot fogjanak. Ebbe a körbe pedig jó, ha a les már nem esik bele…

Az előadások elhangzása után kiváló estebéd elkültésére került sor, de a jelenlévők nem csak ezért maradtak. Jó volt kihasználni az együttlétet arra is, hogy egymás tapasztalataiból épülve kicsit tovább lássunk, mint a saját vadászterületünk határáig…

Forrás: OMVK

Tovább olvasom