Keressen minket
[wpml_language_selector_widget]

Vadászat

Királyi vad Zalából

Közzétéve:

Feltöltő:

Print Friendly, PDF & Email

Előzetesen megjegyzem, hogy a cím alapján bizonyára mindenki valami egészen kapitális (minimum 10 kg feletti) bikára gondol. Számomra persze a lehetőségeimhez mérten a mérete is, élménye is mindenképp méltán szolgál rá e jelzőre a következő bikát illetően.

Az újjászületéses reggel után bizakodva, kevesebb balszerencsét remélve indultunk el a cserkelés során érintett területen fekvő lesre. A közelbe érve egy spíszert pillantottam meg, amíg nem láttam az agancsát, el lehet képzelni mi zajlott bennem. A hivatásos vadász nyugtató szavai állították meg a fegyver irányába induló kezemet.

A terület jellege miatt eltűnt a szemünk elől a bika, amikor felültünk a lesre, csak időnként láthattuk háta vonalát, inkább csak sejtettük jelenlétét. Miután nem mutatkozott bőgés jó ideig, így ezt a bikát, valamint a később elénk lépkedő őzet nézhettük, hol távcsővel, hol szabad szemmel.

Már kezdett lemenni a nap, amikor bal felől megszólalt az őszi erdő sokak által nagyon várt fenséges zenéje. A jellegzetes felhívó, figyelemfelkeltő bőgést egyből követte a szintén jól kivehető terelést jelző hang. Ebből én rögtön nagyobb bikára gondoltam, de kísérőm szerint ebben egyáltalán nem lehetünk biztosak. Azt kívántam, bárcsak megjelenne előttünk, de Hubertust nem hatotta meg egyelőre fohászom.

Jó ideig csend volt, nem mutatkozott semmi mozgás, így nézelődéssel, távcsövezéssel telt az idő. Később egy őzbak, majd egy suta mozgása tűnt fel előttünk. Óvatosan rájuk csettintettem a gépet, hátha látszanak majd a képeken.

Lassan teltek az alkonyodó napon a percek, amikor az előbbi bőgés elkövetője közelebb hallatta kívánatos hangját. Fokozódott az izgalmam, bár én nem igazán tudtam megítélni, hol járhat, inkább reménykedtem, hogy hamarosan feltűnik előttünk. Szinte szuggeráltuk a fákat, hogy jelenjen meg, lépjen ki a sűrűből a hőn áhított bika.

Mintha csak meghallotta volna védőszentünk ki nem mondott fohászomat, hirtelen mozgás hangjára figyeltünk fel. Túl sok időnk nem volt gondolkodni, mivel szinte azonnal megjelent a fenséges agancsos. Egyből feltűnt gyönyörű koronája, amiből én nagynak véleményeztem. Kísérőm szeme elé vette a távcsövet és megfelelőnek minősítette, biztatott, hogy amint a megfelelőnek érzem, nyugodtan lőhetem.

El lehet képzelni, mi játszódott bennem e szavak hallatán. Mondanom sem kell, úgy elkezdtem remegni, mint a nyárfalevél a szellőben, talán az egész magasles megmozdult, amikor felállva, feltámasztva célzásra emeltem a fegyvert. Igyekeztem nyugalmat erőltetni magara, miközben próbáltam követni a bika mozgó testét az igencsak imbolygó célkereszttel. Ugyanis ő nem várt rám, szépen elkezdett araszolni felfelé, egyre növelve a kezdetben abszolút megfelelő távolságot.

Amikor az oldalt lévő másik magasleshez ért megállt szép nyugodtan, egészen csábítóan, oldalt fordulva, szinte felkínálva magát, végtelen méltósággal. De ekkor még nem tudtam kellőképpen koncentrálni, még a lélegzetem is visszatartottam, hátha úgy mozdulatlanul célba tudom venni. A hivatásos vadász kísérőm sürgető szavai nem segítettek, bár ő jót akart, hiszen nagyon is érzékelhette, mi zajlott le bennem.

A bika hamarosan folytatta poroszkálását, erre már neheztelést is éreztem kísérőm szavaiban – hozzáteszem, teljes joggal –, hogy miért nem lőttem. Annyit tudtam magamból kipréselni, hogy nem éreztem biztosan, ami sajnos teljesen igaz volt. Rövid idő alatt sikerült némileg megnyugodnom, és már amennyire ilyen helyzetben remegés nélkül lehet, a bika blattjára illesztettem a célkeresztet. Ő viszont folytatta nyugodt egyenletes poroszkálását, csak akkor állt meg, amikor szemközt ért, egészen magasan, fel a lejtős tarvágásos részre. Ekkor összpontosítást, s fohászt követően útjára engedtem a lövedéket.

A dörrenést hangos csattanás kísérte, utalva a találatra, de a bika nem ugrott fel, hanem futásban megindult arra, ahol kilépett elénk az erdő rejtekéből. Közben gyorsan ismételtem, bár úgy éreztem lassuló mozgását látva, hogy nem lesz szükség újabb lövésre. Az említett les vonalához érve megállt, ekkor a kísérőm biztatására valóban blatton lőttem. Ezt követően összeesett, s a lejtés miatt gurult néhány métert, majd eltűnt a sűrű aljnövényzetben. Még az agancsa csúcsa sem látszott, mintha a zöld aljzat nyelte volna el.

Hatalmas sóhaj hagyta el még a látottak lázában lévő lényemet. Érzékelte ezt a kísérőm is, s megjegyezte, hogy jól van, bár hozzátette, hogy az elsővel nem teljesen a váll-lapját találtam el. Most már ennek nem volt jelentősége, annak fényében, hogy a reggeli újjászületéses balszerencsét követően egy számomra egészen királyi vadat sikerült elejtenem.

Bevallom alig győztem kivárni a cigiszünetet, kísérőmet is sürgette a természet. Azért hozzátette a gratuláció mellett, hogy amikor nem lőttem az első megállásakor, azt hitte, ismét nem volt töltve a fegyver. Még az ivartalanításom, esetleg az övé is szóba került a lesről való lelökésemmel együtt. Igazán nem is tudom, mit választottam volna, ha ismét elkövetem a hajnal baklövést. De szerencsére most töltött volt a puska, így a sikeres találatnak nem volt akadálya.

Miközben végigfutottak bennem ezek a gondolatok, eltelt a várakozásra ajánlott idő, így lejöttünk a lesről, s elindultunk a zsákmány felé. Szó ami szó, a bikámat úgy eltüntette a rejtő aljnövényzet, hogy csak egészen közelről vettük észre. Ekkor szembesültem fejedelmi méreteivel, koronájánál alig érte át a kezem. Kicsit megtisztítottuk a környezetét, hogy csinálni tudjak néhány fényképet az elejtés helyszínén. Majd holnap méltó ravatalt kap a vadászháznál.

Másnap hajnalban vaddisznóra ültünk ki egy hatalmas kukoricatábla mellé. Visszafelé úton gyűjtött tölgyágakkal készítettük elő ravatalát a vadászháznál. Ismét egy év, újabb fejedelmi élmény számomra, amit Zala adott nekem.

Nehéz szívvel vettem búcsút a számomra oly kedves, emlékezetes, maradandó élményeket adó helytől. Hogy meddig? Nem tudhatom. Él bennem a remény, hogy tartogat még számomra e dombság néhány meglepetést.

Úgy érzem, számomra megadatott az igazi királyi gímbika elejtése,
nekem ő lett Zala uralkodója.

Vadászat

Iohannis kihirdette a medvekilövési törvényt

Print Friendly, PDF & Email

Klaus Iohannis államfő kihirdette az új medveállomány kezeléséről szóló törvényt.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Klaus Iohannis államfő kihirdette kedden a romániai medveállomány kezeléséről szóló törvényt.

Ahogyan beszámoltunk róla, ezt a Bucsecs-hegységben történt tragédia nyomán összehívott rendkívüli ülésszak során, július 15-én szavazta meg a képviselőház. Az RMDSZ által kidolgozott törvénytervezet 426 egyedre megelőzési vadászati kvótát, 55 egyedre pedig beavatkozási kvótát ír elő 2024-re és 2025-re az emberek elleni támadások és a medvék okozta károm megelőzése érdekében.

Fotó: Maszol

Ez azt jelenti, hogy újból engedélyezik a 2016-ban betiltott vadászatot a medvék túlszaporodásának kezelésére.

A tervezet kezdeményezője, Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor azt nyilatkozta, a jogszabály a környezetvédelmi minisztérium megbízásából készített tanulmányra alapoz, amely szerint Romániában 7400 és 8500 közöttire tehető a barnamedvék száma.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A kedden kihirdetett törvény előírja, hogy a vadásztársulatoknak kilövéskor genetikai mintát kell venniük, az adott pontszámot meghaladó kapitális hímmedvék, valamint a bocsos anyamedvék nem lőhetők ki, és szigorú jelentéstevési kötelezettséget vezet be a kilövések pontos nyomonkövetésére.

Tánczos Barna a Maszol megkeresésére korábban hangsúlyozta, önmagában ez az intézkedés még nem oldja meg a medve-problémát, a környezetvédelmi minisztériumnak továbbra is feladata, hogy a villanypásztorok beszerzésére a finanszírozást elindítsa.

Forrás: Maszol

 

Tovább olvasom

Vadászat

Lőkészségfejlesztő nap hivatásos vadászok részére

Print Friendly, PDF & Email

Lőkészségfejlesztő napot szerveztek hivatásos vadászoknak a Magyalosi Lőterén

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az OMVK Kiemelt programjaira beadott pályázat megvalósítására július 19-én került sor Ravazdon. A lőkészségfejlesztő napon, a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. Magyalosi Lőterén 37 hivatásos vadász jelent meg.

Fotó: OMVK

A regisztrációt követően Varga András, négyszeres Európa Bajnok és sokszoros magyar bajnok sportlövő, lőoktató tartott elméleti oktatást a jelenlévők részére. Az oktatáson a hivatásos vadászok mindennapi teendői során jellemző fegyverkezelési helyzetek, szituációk is bemutatásra kerültek, figyelemfelhívás célzattal a helyes viselkedésre, fegyverhasználatra.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A szükséges eszközök (fegyver, lőszer) felvételét követően a résztvevők, a kapott rotte-beosztások szerint jelentek meg az egyes korongvadász pályákon, ahol különböző színű és méretű, más és más vadfaj röpképét, mozgását imitáló korongra adtak le lövéseket, nem egy esetben nehezített körülmények között, megküzdve a terepi adottságokkal is.

Fotó: OMVK

A délután folyamán, a résztvevők futó disznóra történő kisgolyós lövésekkel mérhették fel lőtudásukat. A program ezen része változatos eredményekkel zárult, volt, akik kifejezetten jó köregységeket teljesítettek.

Hangulatát, szakmaiságát, megítélését tekintve, az egész rendezvény minden résztvevő megelégedése mellett zajlott.

 

Vadászüdvözlettel: Nagy Balázs hivatásos vadász alelnök – OMVK

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Újra mentes az ország a magas patogenitású madárinfluenzától

Print Friendly, PDF & Email

Magyarország visszanyerte magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) vonatkozó előírásai szerint Magyarország visszanyerte magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét. A teljes országra vonatkozó kedvező státusz lehetővé teszi az élő baromfi és baromfitermékek akadálymentes kereskedelmét az egyes harmadik országokkal.

Fotó: NÉBIH

Hazánk magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét a WOAH hivatalosan is megerősítette weboldalán. A kedvező besorolás visszamenőleg, július 3-tól érvényes, tehát az ezt követően készült baromfitermékekre már vonatkozik. A mentességről dr. Pásztor Szabolcs országos főállatorvos hivatalos levélben tájékoztatja a partnerországok illetékes hatóságait az importkorlátozások feloldása érdekében. Fontos, hogy mentességünk visszanyerésével a harmadik országok felé történő szállítások nem automatikusan indulhatnak meg, hanem meg kell várni a visszajelzésüket. A harmadik országokkal kapcsolatos naprakész kereskedelmi információkról a Nébih honlapján tájékozódhatnak az érintettek.

A mentesség visszanyerése azonban nem jelenti azt, hogy lazítani lehetne a járványvédelmi fegyelmen. A vírus vadon élő madarakban hazánkban és a környező országokban jelen van, így a kórokozó bármikor újra bekerülhet a baromfiállományokba.
Éppen ezért kiemelten fontos, hogy az állattartók mindent megtegyenek a megelőzés érdekében. A 3/2017-es, járványvédelmi minimum feltételeket előíró országos főállatorvosi határozat továbbra is érvényben van, az abban leírt feltételek teljesítése kötelező. Így például a baromfikat fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen kell etetni és itatni. A takarmányt és alomanyagot szintén zárt helyen kell tárolni, vagy utóbbit fóliával letakarni, hogy ne férjenek hozzá vadon élő madarak.

A madárinfluenza betegséggel kapcsolatosan tudnivalókról és aktuális információkról a Nébih tematikus oldalán tájékozódhatnak az érintettek.

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom