Keressen minket
[wpml_language_selector_widget]

Vadászat

Farkasok nyomán Észtországban

Közzétéve:

Feltöltő:

Print Friendly, PDF & Email

[……] Taivar körbevitt bennünket Toyotájával az erdőrészek között. Kora délutánig ezzel telt a napunk. Az itt vadászható fajok közül őzekkel és jávorszarvassal találkoztunk. Megtekintettünk két lest, melyből az egyik igen magas (kb. 6 m) volt, vele szemben egy fémetetőből kukorica szóródott ki, ezen a helyen vaddisznóra vadásznak.

A másik les teljesen zárt, négy oldalán nyitható ablakokkal. Körülbelül két héttel ezelőtt kivittek egy elhullott tehenet, mely körül farkasnyomok nem voltak, de szerteszét csontok hevertek, ami arra utalt, hogy régóta használják ezt az etetőhelyet. Rögtön el is döntöttük feleségemmel, hogy estére visszajövünk.

A napnyugta már a lesen ért bennünket, erős szeles, borongós időben izgatottan vártuk, hogy sötétedés után az állatok előmerészkedjenek. 20 óra után két nyestkutya és egy róka kezdte dézsmálni a tehén nyakát. Az általunk várt farkas és hiúz nem került elő, ezért 21 órakor, esőben, visszamentünk a szállásunkra.

Másnap reggelinél kölcsönösen érdeklődtünk olasz vadásztársainkkal a sikerekről, de ők sem lőttek semmit. Ismételten kimentünk a Lodja vadászházhoz, amit igen lassú előkészület után kb. 11. órakor hagytunk el, és indultunk az erdőre. A kiosztott narancsszínű mellényekből és a magukkal hozott lajka kutyákból jöttünk rá, hogy hajtás lesz.

Szép, napos, plusz +3 fok körüli hómentes időben autókkal mentünk a területre, ahol a felállítás során bizakodva mutattak nekünk friss hiúz nyomot. Arra következtettünk, hogy ez már a vadászati hirdetésben is megemlített számunkra szervezett ragadozóvadászat lesz.

Egy keskeny erdőrészt mozgattak meg, amelyből csak egy őzsuta lépett elém, más vadat nem láttam. A zsemleszínű lajka lelkesen futott dicséretért a lábamhoz. Elfogyasztottuk a termoszban hozott, igen gazdag, forró csirkelevesünket. Minden nap ez volt az ebédünk, változatos, különleges ízvilágú, házias leves, amit én szükség esetén otthonról hozott erős cseresznyepaprikával megbolondítottam.

Ismét autókkal mentünk tovább a következő erdőrészhez, egy igen széles hármas elágazáshoz állítottak le. Ragyogó napsütésben egy óra elteltével a hajtás véget ért, mozgás nem volt. A harmadik hajtásunk is sikertelen volt, viszont Rocky, a fekete lajka eltűnt, és egy órán keresztül kerestük a rádióhullámos keresővel. A nyakán lévő adó és a gazdája kezében lévő vevő segített, amivel meg lehetett határozni, merre csatangolhat a kutya.

Saját kérésünkre – legnagyobb csodálkozásukra az egész napos hajtás után – elvittek bennünket a lesre, és mivel jó idő volt, kértük, hogy 21 óra után jöjjenek értünk. Fél kilenc felé nyestkutyák és rókák jöttek, de mivel nem készültünk fel meleg ruhákkal az éjszakai kint maradásra, hazamentünk.

A visszafelé út során feljött a telihold, ami kitűnő látási viszonyokat teremtett. Ekkor elhatároztuk, hogy vasárnap az egész éjszakát kint töltjük a lesen.

[……] Este jól felkészültünk az éjszakai kint maradásra, és fél öt körül érkeztünk a lesre. Berendeztük a kb. 1,6×1,6 m-es várakozóhelyünket, és nagy izgalommal vártuk vissza a farkasokat. A nyestkutyák és rókák a szokásos vacsorájukra érkeztek, de nem lőttem rájuk, mert nem akartam elriasztani a fenevadakat. A hold fél tíz felé már megvilágította a körülbelül negyed hektáron kitisztított és felszántott területet, de az éjszaka folyamán semmi más zajt nem hallottunk és más állatot nem láttunk.

A hajnali derengéskor már nem bírtuk tovább, és szükségünk elvégzésére lemásztunk a les alá. Eközben a farkas hosszú, hangmagasságában váltakozó 35–40 mp-es hívó üvöltéssel jelzett párjának, hogy az éjszakai vadászatnak vége. Ilyet még életünk során soha nem hallottunk, kivételes élmény volt számunkra. Gyorsan felöltözködtünk és felszaladtunk a lesre, hiszen az üvöltést nem messze, körülbelül 1–2 km-re hallottuk. Reméltük a tegnapi nyomok alapján, hogy felénk jönnek.

A reggeli fagyos időben vártunk még egy órát eredménytelenül, aztán elindultam egyedül cserkelni a hang irányába. Mivel az erdőterületen kiépített utak vannak, melyek hosszan és jól beláthatóak, sőt halkan lehet rajta közlekedni, így igen alkalmasak a cserkelésre. Kereszteződéseknél megállva, hallgatózva, távcsővel kémlelve haladtam két órán keresztül. Több vizes árkon átkeltem, szélesebb és keskenyebb utakon a megbeszélt időre, kilenc órára visszaértem a leshez, ahol Taivar várt a forró teával és a garnélasalátás reggelivel.

[……]

(A teljes cikk a Nimród Safari következő számában olvasható)

Vadászat

Iohannis kihirdette a medvekilövési törvényt

Print Friendly, PDF & Email

Klaus Iohannis államfő kihirdette az új medveállomány kezeléséről szóló törvényt.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Klaus Iohannis államfő kihirdette kedden a romániai medveállomány kezeléséről szóló törvényt.

Ahogyan beszámoltunk róla, ezt a Bucsecs-hegységben történt tragédia nyomán összehívott rendkívüli ülésszak során, július 15-én szavazta meg a képviselőház. Az RMDSZ által kidolgozott törvénytervezet 426 egyedre megelőzési vadászati kvótát, 55 egyedre pedig beavatkozási kvótát ír elő 2024-re és 2025-re az emberek elleni támadások és a medvék okozta károm megelőzése érdekében.

Fotó: Maszol

Ez azt jelenti, hogy újból engedélyezik a 2016-ban betiltott vadászatot a medvék túlszaporodásának kezelésére.

A tervezet kezdeményezője, Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor azt nyilatkozta, a jogszabály a környezetvédelmi minisztérium megbízásából készített tanulmányra alapoz, amely szerint Romániában 7400 és 8500 közöttire tehető a barnamedvék száma.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A kedden kihirdetett törvény előírja, hogy a vadásztársulatoknak kilövéskor genetikai mintát kell venniük, az adott pontszámot meghaladó kapitális hímmedvék, valamint a bocsos anyamedvék nem lőhetők ki, és szigorú jelentéstevési kötelezettséget vezet be a kilövések pontos nyomonkövetésére.

Tánczos Barna a Maszol megkeresésére korábban hangsúlyozta, önmagában ez az intézkedés még nem oldja meg a medve-problémát, a környezetvédelmi minisztériumnak továbbra is feladata, hogy a villanypásztorok beszerzésére a finanszírozást elindítsa.

Forrás: Maszol

 

Tovább olvasom

Vadászat

Lőkészségfejlesztő nap hivatásos vadászok részére

Print Friendly, PDF & Email

Lőkészségfejlesztő napot szerveztek hivatásos vadászoknak a Magyalosi Lőterén

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az OMVK Kiemelt programjaira beadott pályázat megvalósítására július 19-én került sor Ravazdon. A lőkészségfejlesztő napon, a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. Magyalosi Lőterén 37 hivatásos vadász jelent meg.

Fotó: OMVK

A regisztrációt követően Varga András, négyszeres Európa Bajnok és sokszoros magyar bajnok sportlövő, lőoktató tartott elméleti oktatást a jelenlévők részére. Az oktatáson a hivatásos vadászok mindennapi teendői során jellemző fegyverkezelési helyzetek, szituációk is bemutatásra kerültek, figyelemfelhívás célzattal a helyes viselkedésre, fegyverhasználatra.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A szükséges eszközök (fegyver, lőszer) felvételét követően a résztvevők, a kapott rotte-beosztások szerint jelentek meg az egyes korongvadász pályákon, ahol különböző színű és méretű, más és más vadfaj röpképét, mozgását imitáló korongra adtak le lövéseket, nem egy esetben nehezített körülmények között, megküzdve a terepi adottságokkal is.

Fotó: OMVK

A délután folyamán, a résztvevők futó disznóra történő kisgolyós lövésekkel mérhették fel lőtudásukat. A program ezen része változatos eredményekkel zárult, volt, akik kifejezetten jó köregységeket teljesítettek.

Hangulatát, szakmaiságát, megítélését tekintve, az egész rendezvény minden résztvevő megelégedése mellett zajlott.

 

Vadászüdvözlettel: Nagy Balázs hivatásos vadász alelnök – OMVK

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Újra mentes az ország a magas patogenitású madárinfluenzától

Print Friendly, PDF & Email

Magyarország visszanyerte magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) vonatkozó előírásai szerint Magyarország visszanyerte magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét. A teljes országra vonatkozó kedvező státusz lehetővé teszi az élő baromfi és baromfitermékek akadálymentes kereskedelmét az egyes harmadik országokkal.

Fotó: NÉBIH

Hazánk magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét a WOAH hivatalosan is megerősítette weboldalán. A kedvező besorolás visszamenőleg, július 3-tól érvényes, tehát az ezt követően készült baromfitermékekre már vonatkozik. A mentességről dr. Pásztor Szabolcs országos főállatorvos hivatalos levélben tájékoztatja a partnerországok illetékes hatóságait az importkorlátozások feloldása érdekében. Fontos, hogy mentességünk visszanyerésével a harmadik országok felé történő szállítások nem automatikusan indulhatnak meg, hanem meg kell várni a visszajelzésüket. A harmadik országokkal kapcsolatos naprakész kereskedelmi információkról a Nébih honlapján tájékozódhatnak az érintettek.

A mentesség visszanyerése azonban nem jelenti azt, hogy lazítani lehetne a járványvédelmi fegyelmen. A vírus vadon élő madarakban hazánkban és a környező országokban jelen van, így a kórokozó bármikor újra bekerülhet a baromfiállományokba.
Éppen ezért kiemelten fontos, hogy az állattartók mindent megtegyenek a megelőzés érdekében. A 3/2017-es, járványvédelmi minimum feltételeket előíró országos főállatorvosi határozat továbbra is érvényben van, az abban leírt feltételek teljesítése kötelező. Így például a baromfikat fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen kell etetni és itatni. A takarmányt és alomanyagot szintén zárt helyen kell tárolni, vagy utóbbit fóliával letakarni, hogy ne férjenek hozzá vadon élő madarak.

A madárinfluenza betegséggel kapcsolatosan tudnivalókról és aktuális információkról a Nébih tematikus oldalán tájékozódhatnak az érintettek.

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom