Keressen minket

Vadászat

A mi napunk

Disznó a hajtásban!

Közzétéve:

Feltöltő:

– Disznó a hajtásban! – Zeng a kiáltástól az erdő. Tenyerem rákulcsolódik a fegyverem csövére, jó, hogy össze nem roppantom. Pattanásig feszült idegekkel pásztázom a nyiladékot, a legapróbb mozgás, a legcsekélyebb zaj sem kerülheti el a figyelmemet.

Fotó: Agro Jager News

A téli erdő azonban egyre-másra megtréfál. A lénián átrepülő elkésett levelekre minduntalan felemelem a fegyverem, egy vastagabb, gyanúsan fekete árnyékra kis híján rá is lövök.

Nyikorduló fatörzs, roppanó ág, mind-mind a bolondját járatják velem, az idő múlásával megtanulom figyelmen kívül hagyni a tréfákat.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Hatodik érzékből balra pillantok. A nyiladék kellős közepén, tőlem jó kőhajításnyira, egy hatalmas fekete kan nő ki a földből, orrából vastag oszlopban tör fel a pára, a porhó lassan oszlik körülötte. Akár egy ősi, szentségtelen kísértet. Akár egy versenycsiga is elszáguldhatna mellettem, mire felemelem a puskát, csak semmi hirtelen mozdulat.

Levegő visszatart, szálkereszt a célon, és ekkor… Megszólal a telefonom. Életem remetéjét elnyeli az erdő, a meglepetés ereje letaglóz a lábamról, eszembe se jut utána puskázni…
–– Hogy az a rosseb…!
–– Na,… ébredj már föl. Már harmadjára ébreszt a telefonod, az egész házat sikeresen felverted. Hogy lehet valakinek ilyen undorító csengőhangja?

A szertefoszlott álom utolsó morzsáit törölgetem a szememből. Lassan tisztul a világ. Öcsém szemrehányó tekintettel áll az ágyam felett, kezdem felfogni, hogy mi történt.
–– Ez a legidegesítőbb hang, erre tudok csak felébredni.
–– Azért azzal, hogy fel tudsz-e ébredni tudnék vitatkozni.

Lassú mozdulatokkal ülök fel az ágyon, még mindig a szememet dörzsölöm. Marci már teljes harci díszben serénykedik a konyhában, felteszi a kávéhoz valót a tűzre, keni a vajas kenyeret, szeli a kolbászt. Komótosan öltözködni kezdek. Miután az utolsó gombot is munkára fogtam, érdeklődve tekintek ki az ablakon, kíváncsi vagyok az esti bolond idő mit hagyott hátra.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Friss, jó két araszos porhó borítja a tájat. A csillagok fénye megzabolázta az este még oly féktelenül nyargalászó viharparipákat. Az udvaron álló magányos tölgy csupaszul szemérmetlenkedik a nyugvó Telihold előtt. Az idilli kép magával ragad. Tekintetem csupán a hívogató kávé illata képes másfelé fordítani. Marci megtölt két csészét és az egyiket felém nyújtja. Kabátom zsebéből egy elnyűtt cigarettásdobozt bányászok elő, halk kattanással gyullad a láng, sercenéssel izzik a parázs.
–– Hova megyünk ma?
–– A farkas-laposba. Tóni bácsi azt mondta, hogy ott látta a minap a kant. Hát majd meglátjuk, én még nem találkoztam vele, csak pár napja vehette be magát a bozótosba.

Szokásos Újévi vendégségemet töltöm öcsémnél, itt a somogyi erdők mélyén. Szerencsés helyzetben vagyunk, ő itt kapott állást én innen nem messze, szintén nagyvadas területen. A páros években Ő az én vendégem, páratlanokban én az Övé. Ezúttal régi vágyam, egy magányos remete kan elejtésének reményében érkeztem hozzá.
–– Szívjad azt a büdös cigit aztán indulás. Nem azt mondtad, hogy le fogsz szokni?
–– Rajta vagyok az ügyön.

Válaszomat egy gúnyos mosollyal nyugtázza. Nagy nehezen feltápászkodok a kényelmes székből, kalapom és fegyverem után nyúlok, és nagy hévvel indulok az ajtón kifelé. Mihelyt a harapós hideg a csontjaimba hatol, elfogy a lelkesedés. Vacogva mászok be a terepjáróba. Az éjszaka folyamán dérvirágok nyíltak az ablakon. A diesel motor is érzi a hideget, nagy nehezen tudunk csak elindulni.

Jó negyedórás zötykölődés után érkezünk meg a terület határába. Halkan kászálódok ki a járműből, a porhó selyemszőnyegként nyeli el minden lépésem zaját. Öcsémmel egymásra pillantunk, a hosszú évek alatt megtanultunk olvasni egymás gondolataiban. Szótlanul indulunk el a cserkelő úton, egyre beljebb és beljebb, a vadak területén.

Az ébredező természet mindig megbabonázott. Szinte érezhető, ahogy az erdő, akárcsak az öregember, lassan felkel, nyújtózkodik, megropogtatja csontjait, összeszedi az erejét, majd dolgára indul. A hasadó hajnal sugaraival a hűség madarai is munkához látnak, picinyke testüknek ilyen hidegben szüksége van a bőséges táplálékra.

Nagy szorgoskodásuk közepett mégsem restek az erdőjáró szórakoztatására egy-két strófát elfüttyenteni, mégse unatkozzon szegény. A csupasz fák ágai boltívként fonódnak eggyé fejünk felett, a letűnő csillagok utolsó üdvözletét veri vissza a friss hó.

A cserkelő út mentén lassan kibontakozik előttünk a nyári nap sugarában kalászt érlelő szántóföld, mely most magára húzva téli dunnáját szunyókál.
–– Látod azt a hatalmas tölgyet mellette a gesztenyével? –– suttogja öcsém, miközben kezével az erdő szélén álló hatalmas famatuzsálemekre mutat.
–– Az a disznók terülj-terülj asztalkája.

Óvatos léptekkel közeledünk, ám vendéget nem találunk, azonban az éji lakoma maradékai színes képet festenek elénk. Mindketten a nyomokat vizsgáljuk. Volt itt ám lakodalom. Szarvasok, disznók, még egy borz nyomát is felfedezem. Marci halk pisszenéssel hív magához.
–– Ez elég nagynak látszik –– mutat egy, az erdőbe vesző csapára.
–– Próba szerencse!

Több se kell nekünk, fegyvert a kézbe, irány előre. Szerencsére a holdat és a csillagokat, már a napkorong váltotta fel, így a sugaraktól szikrázó hópelyheknek köszönhetően szinte déli világosság fényében tárulkozik ki előttünk az erdő legsötétebb zuga is. Csak részben kell magunkat Hubertus jóakaratára bíznunk.

Egyenletesen lassú tempóban cserkészünk dombnak fölfelé, majd túljutva a gerincen, lejtőnek indulunk. Vadászláztól feltüzelve lesek be minden kanyarulat, minden bokor mögé. Néha, egy-egy megtévesztő feketeség láttán elakad a lélegzetem és felkapom a puskám. Rendszerint ilyenkor érkezik hátulról a csípős megjegyzés:
–– A hangyának nincs agyara.
–– Sose lehet tudni, néhány kapitális példánynál nehogy meglepetés érjen.
–– El tudom képzelni, ahogy a remetehangya fújtatva rád veti magát…!

Öcsém a fulladás határán könnyezik a saját poénja okozta rekeszizom-orgazmustól.
–– Boldogok a lelki szegények.

Revans kísérletem csak még nagyobb vidámságot vált ki. Hirtelen azonban Marci arcára fagy a vigyor. Halk hortyogást hoz felénk a lengedező reggeli szellő. Mindketten ösztönösen leguggolunk, és a hang forrását keressünk. Úgy néz ki, majdnem rágyalogoltunk az alvó disznóra.

Ilyenkor érzem csak igazán, hogy élek. Szívem őrült tempóba hajszolja a lüktető erek útján a vért. Tüdőm megszaporázza lépteit, kezemen a remegés lesz úrrá. Gyors kézmozdulatokkal „megtárgyaljuk” a tennivalókat. Ólomnehéz lábakkal egyenesedek fel, és ha lehet még nagyobb lassúsággal indulok tovább a csapán, a völgy aljában alacsony örökzöldek sorakoznak.

Óvatosan hajtok félre az utamból egy fenyőágat, és ekkor megpillantom a hatalmas…nak éppen nem mondható süldőt, amint az igazak álmát alussza. Hátra sem kell néznem, hogy tudjam, öcsém hangtalanul rázkódik a röhögéstől a kapitális példány láttán.
–– Lődd, ha akarod –– suttogja.

Több se kell nekem. Szálkereszt a süldő fültövén a gyorsító harcra kész. A hatalmas dörrenés szélparipaként szántja végig az erdő néma csendjét, a kavargó porhótól semmit sem látunk.

Lassan tárulkozik ki előttünk újra az erdő. Ám a kapitális malacnak se híre se hamva. Marci most nem mer megszólalni mert tudja, hogy annak minimum egy tockos lenne a keserű következménye. A rálövés helyét vizsgálva, ahol mondanom se kell, se vért se vágott szőrt nem találtunk, én oldom a feszültséget.
–– Csak fel akartam ébreszteni.
–– Mindjárt gondoltam, hogy a jó szíved nem visz arra, hogy álmában küld a sütőbe a finom malachúst. Óh, a malachúúús.

A hóban ücsörögve a hibázás okait keresgetjük, de egyszerűen lehetetlennek tűnik a helyzet.
–– Mutasd csak azt a puskát!
Rövid vizsgálódás után sunyi vigyor suhan át az arcán.
–– Ezzel a beállítással szerintem öt méterről nagy eséllyel hibáztál volna el egy elefántot is. Nézd csak meg a távcsövet.

Vigyorogva figyeli, ahogy arcom egyre szederjesebbé válik. Valami ütés következtében szemmel láthatóan oldalra mutat az optika.
–– Ez nem a mi napunk –– próbál vigasztalni.
–– Tévedsz Marci, ez, a mi napunk.

Egymást felsegítve indulunk vissza a terepjáróhoz immár jókedvűen, boldogan, hisz vadásztunk.

Vadászat

Aranyérmes trófeák Sárosfőn

Sárosfőn tartotta hagyományosnak mondható trófeaszemléjét a Bakonyerdő Zrt.

Published

on

Sárosfőn tartotta hagyományosnak mondható trófeaszemléjét a Bakonyerdő Zrt. A trófeamustra állományában a szeptemberben elejtett bikák közül 118-nak az agancsát láthatták a résztvevők – adta hírül a vármegyei hírportál.

Fotó: Haraszti Gábor – VEOL – OMVK

A veol.hu beszámolója szerint a kiállított trófeák jól tükrözték a Bakonyerdő Zrt. gímbikaállományának minőségét. A látványos méretű, érmes trófeák mellett, számos érdekes, torz agancs és nem kívánatos, úgynevezett selejt is helyet kapott a trófeamustra állományában.

A hagyományos szezonértékelő találkozón Varga László vezérigazgató és Pölöskei Balázs vadgazdálkodási osztályvezető köszöntötte az esős idő ellenére szép számban összegyűlt kollégákat és vendégeket.

Varga László vezérigazgató örömét fejezte ki, hogy a kollégákon kívül számos visszatérő vendég érkezett a rendezvényre. Elmondta, hogy a pandémiás időszakban elindult szakmai munka eredményei egyre markánsabban látszanak, ami a szakszemélyzet munkáját dicsérik. Az erdőgazdaság szeptemberi vadászati teljesítményéről úgy fogalmazott, a tervet kissé túlteljesítve zárták a hónapot, a gímbika szezon száz millió forintot meghaladó bevételt hozott a társaságnak.

Ha karácsonyi ajándékot keresel, akkor itt az Agro Jager Shopja! Kattints a képre!

Pölöskei Balázs osztályvezető elmondta, a szeptember szokatlan módon indult a nagy hőséggel, majd a csapadékos, viharos szeles időjárás nehezítette a körülményeket, ennek ellenére a tervezett mennyiségű és minőségű vadat sikerült terítékre hozni. Mindez számokban azt jelenti, hogy 130 vendégvadászt fogadtak az erdészetek, zömében német ajkúakat, köztük 43 hazai vendéget is. A bérvadászok 150 bikát hoztak terítékre a bőgésben. Ezek közül három aranyérmes, 21 ezüstérmes és 61 bronzérmes bika került bírálatra eddig.

Pölöske Balázs arról is szólt, komoly kihívás előtt állnak az erdőgazdaságok, hiszen a társadalmi és gazdasági nyomás miatt előírás a vadlétszám jelentős csökkentése, így a gímszarvasoké is. Ezért a következő időszakban folytatódik a szarvasvadászat immár a szakszemélyzet által. Hangsúlyozta, a vadbiológia és a vadgazdálkodás kéz a kézben jár. A kevesebb vad, egymásra és a környezetére is kisebb hatással van.

A trófeamustra jó hangulatban telt és kiváló lehetőséget nyújtott a baráti beszélgetésekre, a szakmai tapasztalatok és élmények megosztására is.

Forrás: Haraszti Gábor – VEOL – OMVK

Tovább olvasom

Vadászat

Három a magyar igazság!

Published

on

Bozsolik Dániel élménybeszámolója:

A kánikulát követő hidegfront okozta lehűlés meghozta az idei bőgés kezdetét vadászterületünkön. Először szeptember 10-én találkoztunk, ezen a napon 8 bika hallatta hangját környékemen. Naplemente után négy fiatal bika (egy bőgve) jelent meg a dombélen, ahol a legények egymásnak feszülve tesztelték fejdíszüket. Egyikőjük jobb szára érdekes képet mutatott, osztott középágúnak vélelmeztem, azonban a folyamatos harc miatt nem tudtam egyértelműen elbírálni.

Fotó: Bozsolik Dániel – AJN

Fordult a szelem, úgy döntöttem nagyot kerülve alulról rájuk cserkelek. Félúton járva egy elhagyatott szőlőből kilépett egy harmadik agancsú bika, melynek bal szárát látván a keresőtávcsövet gondolkodás nélkül puskára váltva terítékre hoztam.

Fotó: Bozsolik Dániel – AJN

Másodjára, szeptember 25-én, ismét a lucernatáblára esett a választásom, ez alkalommal a szarvasok várt kiváltó helyétől nem messze, egy diófán helyezkedtem el. Az erdőből 200 m-re öt bika váltott ki, köztük a rendellenes agancsot viselő.

Fotó: Bozsolik Dániel – AJN

Folyamatosan mozgásban volt, míg a legnagyobb bika visszazavarta őt az erdőbe. Pár perccel később néhány reccsenés hallatszott az erdőből: hátha, visszajön. Szív kalapál, majd .. megjelenik két süldő a keresőtávcső túloldalán, túrkáltak, mintha tudták volna, ma szabadon garázdálkodhatnak.

Fotó: Bozsolik Dániel – AJN

Harmadjára: elmélyedve figyeltem a disznók munkáját, mikor megpillantottam szemem sarkában a kiszemeltet, miközben kb. 70 m-re nyugodtan legelt. Az egyre erősödő szürkület miatt már csak az alkalmas pillanatra vártam, majd keresztbe fordult..

Írta és fényképezte: Bozsolik Dániel

 

Van egy jó vadásztörténete, egy szép vadászélménye?
Küldje el az info@agrojager.hu címre
Tovább olvasom

Vadászat

III. Takács Tibor Emlékverseny

Jótékonysági Koronglövő Versenyt szerveztek Takács Tibor emlékére

Published

on

Jótékonysági Koronglövő Verseny Takács Tibor emlékére. A verseny üzenete: Lám, jó jónak lenni! Harmadik alkalommal rendezte meg a Fejér Megyei Hivatásos Vadászokért Alapítvány az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Fejér Vármegyei Területi Szervezetével karöltve, a Takács Tibor Koronglövő Versenyt. A nevezési díjak az alapítvány számlájára folynak be.

Takács Tibor (1964 – 2021) a VADEX Zrt. fővadásza 2021. április 12. napján, életének 57. évében hunyt el. (Fotó: VADEX Zrt.)

A Soponya és Aba közötti Sportlőtér október 11-én adott helyet az előre meghirdetett gyorsított korongvadászatnak. Szép számmal jelentkeztek a megmérettetésre, összesen 21-en indultak a dobogós helyezésekért, vadász- és sportlövő kategóriában. A kiírásban a szervezők a verseny céljaként fogalmazták meg a vadászati kultúra ápolását, a szakmai sport- és baráti kapcsolatok erősítését, a versenyzési lehetőség biztosítását.

Fotó: OMVK

Tarró István, a Fejér Megyei Hivatásos Vadászokért Alapítvány elnöke nyitotta meg a rendezvényt, majd a Soponyai Sportlőtér vezetője, Szolga József elmondta, hogy a verseny lebonyolítása a FITASC és a MVE szabályai szerint történik.

Fotó: OMVK

Alapítvány a hivatásos vadászok megsegítésére

A vármegyei vadászkamara jótékonysági céllal hozta létre a Fejér Megyei Hivatásos Vadászokért Alapítványt: – Az idei esztendőben is több, arra rászoruló hivatásos vadászt támogattunk gyerekeik beiskolázásakor, vagy éppen egy életpálya lezárásaként, nyugdíjba vonulásakor. Jövőre, a közhasznú jogállás megteremtésével, lehetővé válik a személyi jövedelemadó 1 %-os felajánlása az alapítványunk számlájára.

Fotó: OMVK

Reméljük, hogy a rendezvények, egyéb felajánlások bevétele fedezetül szolgál a jelenleginél is több, arra érdemes hivatásos vadász megsegítésére. Minden fórumot megragadunk ahhoz, hogy tudatosítsuk, milyen támogatásban részesülhetnek a hivatásos vadászok munkavégzés közben elszenvedett baleset, tartós betegség esetén. Céljaink között szerepel elhunyt hivatásos vadászok gyermekeinek pártfogásában, esélyegyenlőségük megteremtésében, anyagi helyzetük javításában való részvétel. További célunk hivatásos vadászok lakhatásának elősegítése, nyugdíjas, illetve idős hivatásos vadászok gondozása, támogatása. A mai, Takács Tibor személye előtt tisztelgő, rá emlékező, alapítványi koronglövő verseny üzenete: Lám, jó jónak lenni! Megemelni a kalapot annak is, aki elesett, annak is, aki kopott és fáradt, mert mindent, de mindent visszakap az ember, az ütést is, meg a simogatást is – fogalmazott Tarró István, az alapítvány kuratóriumi elnöke.

Fotó: OMVK

Takács Tibor emlékezete

Takács Tibor (1964 – 2021) a VADEX Zrt. fővadásza 2021. április 12.-én, életének 57. évében hunyt el. Az életerős vadászembert legyőzte a koronavírus. Évtizedes munkájának eredménye, hogy a cég legjobb gímbikái ma már a fehérvárcsurgói kertből kerülnek ki, ugyanígy a szikaszarvas-gazdálkodás és a pisztrángtelepítés kidolgozása, a Gaja-völgy megújulása is Tibor érdeme.

Fotó: OMVK

A gyorsított korongvadászat dobogós helyezettjei:

Vadász kategóriában (országos versenyen nem indulók): I. Zángó Zoltán II. Szekeres Gábor III. Szabó Máté

Sportlövő kategóriában (országos versenyen indulók): I. Házi Gergely II. Csákány Csaba III. Komáromi Ferenc (pályasúlyozással)

Különdíjban részesült: Molnár Istvánné sportvadász

Forrás: OMVK

Tovább olvasom