Keressen minket

Vadászat

Ékszer Zalából (2. rész)

Közzétéve:

Feltöltő:

Print Friendly, PDF & Email

Első zalai tartózkodásom napján oda mentünk, ahová tavaly is a kezdetkor, a kis horgásztó közelében lévő, szántások által körülvett erdősávok egyikén elhelyezkedő lesre. Az idő sajnos nem fogadott igazán kegyeibe minket, kellemetlen, erős szél fújt, ami nem sok biztatót ígért.

Ilyenkor a vad nem igazán bízhat a legendásan érzékeny hallásában, így valószínűsíthető, hogy sokkal kevésbé fog mozdulni. Erre hamar rácáfolt egy kis suta, amely nem sokkal elhelyezkedésünket követően, tőlünk mintegy 20 méterre, finom kecses járásával kilépett. Óvatosan elővéve a fényképezőt rácsettintettem, bár tudtam, nem igazán optimálisak a fényviszonyok.

Közben kísérőm jelezte, hogy két bikát és hat tarvadat látott ezen a területen, s az egyik agancsos számomra jó lehet, s hogy merre valószínűsíthető felbukkanásuk. Persze egyből azt kívántam, hogy jelenjenek meg minél hamarabb, magamban nem kis izgalmat előidézve, de hamar megnyugodtam, bár a vágy töretlenül megmaradt.

Az őz párszor még feltűnt, majd egy barna árnyék vonta magára a figyelmünket azon a helyen, ahol a hivatásos vadász, Laci mutatta. Mintha tudták volna a szarvasok, hogy eljött a jelenés ideje. Felemelő, szívet melengető látvány volt, ahogy szépen, egymás után kilépkedtek, összesen négyen, tehenek és borjak. Kísérőm szeme elé vette a távcsövet, s fürkészte a helyet, ahol előjöttek, hiszen az óhajtott bika megjelenését is onnan remélte, pontosabban reméltük. De nem mozdult utána semmi.

Ahogy kis csapat lassan lépkedett a vezértehén állandó fürkésző tekintetétől kísérve, szépen középre értek. Mikor megpróbáltam fotózni őket, kilépett az előbb említett, időközben eltűnt őz. Ez igazán festői látvány volt: előtérben az őz, hátrébb a szarvasok. Ez mindenképp megért volna egy próbálkozást néhány kép erejéig, de hamarosan az őz irányából, szintén egész közel, egy sokat sejtető sötét árnyék jelent meg.

Eleinte a levéllel borított ágak jótékonyan elrejtették vizslató szemeink elől, de hamarosan teljes valójában mutatkozott egy páratlan tízes bika. Egyik oldalon kis villát vettem ki, s másikon talán hármas koronát. Kezem már a fegyver irányába mozdult, ám Laci jelezte, hogy ez kicsi, csak ha már nem maradna más lehetőség, akkor engedné lőni.

A szokásos izgalmam egyből kezdett jelentkezni, így nem is esett rosszul a visszakozás. Szerettem volna viszont fotót készíteni róla, de sajnos nem maradt a kilépés helyén, hanem észrevéve a tarvadakat, feléjük igyekezett lassú, méltósággal teli léptekkel. Elérvén őket, mint egy tipikus főnök, szemrevételezte a jelenlévőket. Kicsit legelészett a többiekkel, majd nem sokkal ezután elindultak a felénk lévő oldal irányába. Feltehetően zavarta őket is az erős szél, mely lassan kezdte átfújni a meleg ruhát.

Még nem éreztem, hogy fáznék, de hamarosan várható ez, hacsak a fuvallat ereje nem csökken. Ám ezzel most kevésbé foglalkoztam, inkább folyamatosan az elénk táruló látványban gyönyörködtem, hol távcsővel, hol szabad szemmel. Közben képtelen voltam ellenállni a nem kis kísértésnek, többször is rátévedt kezem a mellém készített fényképezőgépre, egy-egy képet is elsütöttem.

Reméltem, lesz használható is közülük. Mikor annyira lehúzódtak a szél elől, hogy csak egészen felállva lett volna esély szemügyre venni őket, a másik oldalra összpontosítottunk. Továbbra is reméltük, hogy a nagyobb bika is megjelenik, ott, ahol a tehenek borjúval kísérve előjöttek. Onnan mintegy 200 méteres, alapvetően elfogadható lőtávolság lett volna.

Mindenesetre, ha szépen oldalt fordulva megáll, s kellőképpen meg tudom nyugtatni magam, van esély sikeres találatra. Persze mindez csak ábránd volt, hiszen a helyzet nem változott jó ideig, csak sejteni lehetett hol van az előző csapat, a várt bikát pedig reméltük csak az idő tartja vissza a megjelenéstől egyelőre.

Később, ahogy kezdett szürkülni, visszatértek a helyükre a kisebb agancsos vezetésével. Ekkor ismét csodálatos meglepetésben volt részem: középre érve a bika szépen leheveredett, mint aki jól végezte dolgát, a többiek nyugodtan legelésztek. Sajnáltam, hogy nem volt nálam kamera, olyan jó lett volna felvenni. Fényképre nem is gondoltam, olyan gyenge fényviszonyok voltak már, amelyek miatt volt a próbálkozásnak semmi értelme, lehet, meg is riadtak volna a villanástól. Ezzel pedig az esetlegesen még közelben tartózkodó, de mutatkozni nem akaró másik bikát is megzavarták volna.

A szemközti erdőből nem mutatkozott semmilyen mozgás, csörtetést hallani nem volt esélyünk a szél miatt. Kezdtem fázni, alig tudtam időnként mind jobban fokozódó remegésemen úrrá lenni. Laci folyamatosan távcsövezett, de ő sem látott semmit. Csak jóval később jelent meg még két tarvad, egy tehén és borja személyében, akik szemben, jobb felől jöttek elő. Viszont folyamatosan közeledtek felénk, ismét fantasztikus élményt adva nekünk. Ha világosabb lett volna, biztos nem hagyom ki a fotózást, de most csak emlékezetembe vésve igyekeztem rögzíteni a látottakat.

Ahogy az erdő takarásából kiértek, meglátták a még legelésző társakat, s egy rövid időre megálltak. Mintha szemmel, füllel kommunikáltak volna, majd lassan tovább haladtak. Pár méterre mentek el előttünk s alattunk. Arra vették poroszkálva útjukat, hol korábban előbukkant az őz, majd a bika, s el is tűntek hamarosan. Ekkor gyorsan felállt a heverésző agancsos, s gyors futással utánuk ment. Mintha létszámellenőrzés lett volna, vagy csak tudni akarta hova mennek? Esetleg sérelmezte, hogy nem hozzájuk csatlakoztak? Akár egy aggódó szülő, úgy csörtetett utánuk. Nemsokára a többiek is bementek a sűrűbe.

Ekkorra már erősen bealkonyodott, így hamarosan mi is leszálltunk a lesről. Én előrébb mentem, kísérőm lemaradt kicsit, így ő nem láthatta azt, aminek a hatására mozdulni is alig mertem. Nevezetesen a nemrég belépett tarvadak jelentek meg. Bár eléggé besötétedett, de jól kivehető volt kecses formájuk. Nem vettek minket észre, a szél kedvezően fújt, így szépen elfutottak előttünk egy félkör mentén.

Vártunk egy kicsit, hátha megjelenik az eddig csak hírből ismert bika. Mivel reményünk ismét hiábavalónak bizonyult, így folytattuk utunkat a kocsi felé. Ekkor egy ideig tanácstalanul álltak, néztek minket, majd sűrű léptekkel a menedéket adó erdő felé igyekeztek. Számomra felejthetetlen élményt jelentett kirándulásom első napja.

Vadászat

Tolna vármegyei “dúvadhét” összefoglalója

Print Friendly, PDF & Email

Befejeződött a Tolna vármegyei “dúvadhét”

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Tolna vármegyében 2024-ben első alkalommal került meghirdetésre dúvadhét. A dúvadfajok gyérítésére meghirdetett időszak a kiírás szerint 2024. február 15. 00:00 órától február 28. 23:59 óráig tartott.

Fotó: OMVK

Tolna vármegyében 2024-ben első alkalommal került meghirdetésre dúvadhét. A dúvadfajok gyérítésére meghirdetett időszak a kiírás szerint 2024. február 15. 00:00 órától február 28. 23:59 óráig tartott.

Fotó: OMVK

Összesen 33 fő nevezett, amelyből 21 fő hivatásos vadász és 12 fő sportvadász volt.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

2024. március 1-én a meghirdetett dúvadhét zárásakor összesen 27 fő sikeres nevező jelent meg, a 33 nevező vadászból. A terítéken 191 róka, 159 borz 50 aranysakál és 3 nyest, összesen 403 vad volt.

Fotó: OMVK

Helyezések:

 

név státusz aranysakál róka nyest borz pontszám összes vad
Vincze Viktor hivatásos 17 31 1 16 580,5 65
Stein Krisztián hivatásos 3 39 11 470 53
Fábián Bence hivatásos 22 23 312 45
Szabotin Zalán sport 3 23 8 298 34

 

  1. helyezett: Vincze Viktor Gyulaj Zrt.
  2. Stein Krisztián Gyulaj Zrt.
  3. Fábián Bence Kocsolai Dám Vt.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Különdíjazottak, a legjobb eredményt elért hivatásos vadász és sportvadász:

Vincze Viktor hivatásos vadász Gyulaj Zrt.

Szabotik Zalán sportvadász Kocsolai Dám Vt.

 

Forrás: OMVK

Tovább olvasom

Vadászat

Pirkadatkor kivágta, reggelre tűzifának eladta az erdőt

Print Friendly, PDF & Email

Vádat emeltek egy férfival szemben

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Bajai Járási Ügyészség lopás, hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és eltiltás hatálya alatti járművezetés miatt vádat emelt egy férfival szemben. Az elkövető a környékbeli erdőkből hajnalonta kivágott akác- és nyárfát a helyszínen felaprítva tűzifának rögtön eladta, ezzel néhány hónap alatt komoly bevételre tett szert. A tanyás ingatlanában engedély nélkül felhalmozott 1 tonnányi roncsautó miatt is felelnie kell.

A vád szerint a bajai férfi 2022 szeptemberétől közel 5 hónapon át hajnalonta rendszám nélküli autóval és utánfutóval járta a Vaskút környéki erdőket azért, hogy fát lopjon. A vádlott az akkumulátoros fűrésszel kivágott fát a helyszínen felaprította és még a reggeli órákban rögtön le is szállította a vevőinek, akik köbméterenként 30-36 ezer forintot fizettek neki. A tolvaj összesen 40 köbméter akác- és nyárfát vágott ki, amivel közel 2 millió forint kárt okozott az erdőrészletek tulajdonosainak. Elfogásakor a bajai nyomozók 12 köbméter tűzifát lefoglaltak, így a sértettek kára részben megtérült.

A férfinál tartott kutatás során kiderült, hogy rendszeresen bontás céljából forgalomból kivont gépkocsikat és roncsautókat szerzett be, a bennük lévő motorral, a működésükhöz szükséges ásványi olajokkal, üzemanyag maradékkal, fékfolyadékkal együtt. A közel 20 köbméter térfogatú, 1 tonna tömegű veszélyes hulladékot a tanyás ingatlana udvarán tárolta. A roncsautókból a fémet sokszor égetéssel nyerte ki. A férfi mindezt a szükséges hulladékgazdálkodási engedély nélkül végezte, ami alkalmas volt az emberi élet, testi épség, az egészség, a föld, a víz és a levegő veszélyeztetésére.

A bűnügyi felügyelet alatt álló vádlott ráadásul 2023. augusztus 16-án, este, Baján úgy vezette a személygépkocsiját, hogy őt néhány hónappal korábban a bíróság jogerősen 1 évre eltiltotta a járművezetéstől.

Az ügyészség a férfit üzletszerűen elkövetett lopás, hulladékgazdálkodás rendjének megsértése, valamint eltiltás hatálya alatti járművezetés bűntettével vádolja és ezért vele szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozta azzal, hogy a korábbi, próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetését is utólag végre kell hajtani. Bűnösségéről a Bajai Járásbíróság fog dönteni.

A fotókon az érintett erdőrészlet, a frissen kivágott és felaprított tűzifa, valamint a tanyán tárolt roncsautó hulladék látható.

Forrás: Ügyészség

Tovább olvasom

Vadászat

Szarvashiba hazavinni az agancsot!

Print Friendly, PDF & Email

Agancstolvajokat fogtak a rendőrök

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A kapuvári nyomozók 24 óra alatt kiderítették, ki lopta el a szarvasagancsokat a Himod és Hövej környéki erdőből.

Fotó: Rendőrség

A rendőrségre február 28-án érkezett bejelentés arról, hogy 2024 első két hónapjában egy erdőből több kilogramm szarvasagancsot tulajdonított el valaki. A Kapuvári Rendőrkapitányság az ügyben lopás vétség miatt eljárást indított, kollégáink rövid időn belül azonosították a feltételezett agancstolvajt. A nyomozók február 29-én délelőtt, az otthonában fogták el a 36 éves férfit, majd a kutatás során megtalálták az erdőből származó 6 darab agancsot.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A fiatalembert munkatársaink a Kapuvári Rendőrkapitányságra állították elő, ahol lopás vétség elkövetése miatt gyanúsítottként hallgatták ki. Elismerte a cselekmény elkövetését, továbbá elmondta, nem volt tisztában azzal, hogy az agancsokat tilos az erdőből elvinni.

Fotó: Rendőrség

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság kéri a természet kedvelőit, az erdőt- és mezőt látogatókat, fogadják meg az alábbi tanácsokat:

  • Agancsot találni izgalmas dolog, azonban azt – speciális engedély hiányában – soha nem vihetik magunkkal. Minden évben előfordul, hogy talált agancsot visznek haza erdőjárók, ami viszont lopásnak minősül.
  • Az agancs értékétől függ, hogy tulajdon elleni szabálysértést vagy bűncselekményt követ el az, aki magához veszi és elviszi.
  • Az elhullajtott agancsok gyűjtését kizárólag az erdészetek szakemberei, vadászok, vagy az erdőgazdaságok írásos engedélyével rendelkező személyek végezhetik.
  • A törvény nagyon szigorú, és az illegális agancsgyűjtést lopásnak, a szarvasok hajszolását és ezzel akár kínok közötti elpusztítását pedig állatkínzásnak minősíti.
  • Amennyiben kirándulás során feltehetően jogosulatlanul agancsot gyűjtő embert, embereket látnak, kérjük, hogy értesítsék az illetékes erdészeti hatóságot, vagy tegyenek bejelentést a 112-es segélyhívó számon.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom
ewident logo