Keressen minket

Vadászat

Ékszer Zalából (1. rész)

Közzétéve:

Feltöltő:

Print Friendly, PDF & Email

Az újabb őszi zalai kiruccanásom a vége felé közeledett. Az első nap kedves emléke kísért, s nem kevés bizakodást ígért ugyanaz a helyszín és les, amit hamar kezdett szertefoszlatni az erősödő szél.

Mostani kísérőmet ez kevésbé zavarta, hangulatos történeteket mesélt, igyekezett szórakoztatni, miközben próbált az időnként a szél miatt alig kivehető neszekre figyelni.

Időnként meg-megdobbant a szívem, amikor gyanús ágroppanásra utaló hang ütötte meg fülünket, de nem követte semmi mozgás, másrészt nem ismétlődött, csak szórványosan hallatszott. Akár a széltől letörő ágdarab, vagy makk, esetleg toboz is okozhatta, mivel kissé távolabb egy fenyves volt látható. Bár többször is ismétlődött a szívmelengető pillanat, de csak oly röpke pillanatokra, hogy nem igazán tudta enyhíteni a rossz idő miatti elkeseredésem.

Sok minden kavargott bennem, miközben a látnivaló hiánya miatt szegett kedvem igyekeztem vigasztalni. Tamás, a kísérőm is egyre ritkábban szólt, bár igyekezett tartani bennem a lelkesedést. Lehet ő is látta, nem túl rózsás hangulatom. Egyrészt nem tudom egykönnyen leplezni, mi bennem zajlik, másrészt sajnos nem volt okom komolyabban reménykedni sem.

Semmi mozgás, egy őz egészen korán mozdult, az is jó 6-–800 méterre tőlünk a szántáson, a villanypásztorral védett kukoricás közelében. Azóta semmi nem mutatkozott, lassan kezdett alkonyodni.

Némi reményt adó hang is olyan ritkán jelentkezett, hogy nem is tudtuk, valóban vad okozza-e, s érdemes-e komolyabban odafigyelni rá. Már le is mondtam a mai estéről, mikor Tamás finoman pisszentett, s előre tekintve intett. Odanézve teljesen ledöbbentem egy sötét agancsot viselő, impozáns tömegű bika felfedezése révén. Rögtön nyúltam a fegyverhez, s lassan kezdtem emelni, miközben a bika egyfolytában figyelt.

Mikorra remegő kezem annyira megnyugodott, hogy meg tudtam nézni a céltávcsőben, kiszúrtam, hogy nem az első napon látott bikáról van szó, mivel lényegesen nagyobb agancsot viselt. Miután a beszélgetés során szóba került, hogy én úgy 5 kg-ig vagyok „hitelesítve”, némi kétség ébredt bennem. Rá is kérdeztem, hogy nem lesz ez egy KICSIT nagyobb? De megnyugtatott a válasza, így most már célozni igyekeztem.

Ám az ilyenkor tapasztalható izgalom miatt ez nagyon nehezen ment. Nem is tudom, a szél vagy a remegésem miatt mozgott-e a les, de nagyon úgy éreztem, miközben a lövéshez megfelelő pozíciót kerestem. Már a bika blattján táncolt a szálkereszt, de nem akartam lőni, mert nem éreztem biztosan. Elvettem egy pillanatra a fejem, s nagyot sóhajtva próbálkoztam nyugalmat erőltetni magamra, majd ismét a céltávcsőbe tekintettem.

Hála Hubertusnak a bika nem mozdult közben, lehetőséget adva nékem. Mikor úgy éreztem minden rendben, ujjam finom mozdulatával útjára engedtem a lövedéket. Tompa puffanást követően eldőlt a bika, enyhe fejmozgást leszámítva nem is mozdult ezt követően. Miután teljesen más reakciót vartam, tüskelövést sejtettem, egyből ismételtem, s azonnal célba vettem fektében, hogy amint mozdul vagy feláll, azonnal lőhessek. Fekvő helyzetben nem akartam rálőni.

Érzékelte izgalmam Tamás is, folyamatosan nézte távcsővel. Először egyetértett buzgalmammal, majd igyekezett nyugalomra inteni, mivel ő az általam többször felvetett találati meghatározással nem értett egyet. Ugyanis inkább fejlövésre utalóan mozgatta enyhén az agancsát, nem pedig teljes mozdulatlanság jött a lövést követően. Ahogy ritkult a mozdulat, ő úgy nyugodott meg, nekem meg szinte görcsöt kapott a karom az erőlködéstől, annyira a folyamatos célzásra összpontosítottam.

Persze, hogy szerettem volna leszaladni a lesről, odamenni, de ki kellett várni az előírt időt, ami ekkor bezzeg nagyon lassan, keservesen telik. Közben szegény Tamást egyfolytában kérdésekkel bombáztam, hogy vajon mi történhetett, hogy csak így eldőlt, vajon ott lesz-e még mikor majd odaérünk, s biztos, hogy nem fog hirtelen felugrani, s örökre eltűnni előlünk, nem lett-e túl nagy nekem… stb.

Türelmének s megértésének hála csak mosolygott izgalmamon, s egész lest bemozgató remegésemen. El lehet képzelni mit éltem át, míg eljött a pillanat és Tamás, jelezte, hogy most már mehetünk. Kicsit ugyan megnyugodtam, mivel már jó ideje nem mozdult a bika, nyugodtan feküdt ott, ahol eldőlt. Többek között emiatt is voltam fölöttébb kíváncsi a találat helyét illetően. Nem is tudom, mekkora izgalom volt bennem, és ahogy közeledtünk, egyre csak nőtt az agancs mérete.

Leírhatatlan volt az örömöm, mire odaértünk. A bika hatalmas, fejedelmi méretű fejdíszét látva egészen meghatódtam, hogy Hubertus ilyen kegyes volt hozzám. Mintha Zala mindig felülmúlná valamiben az előző évet! Pedig valamennyiről úgy hittem, nem lehet felülmúlni, legalábbis nekem. De a kellemes valóság minduntalan rácáfol erre.

A töret átadása és a gratuláció következett, majd szerettem volna az elejtés helyén készíteni néhány csodás fényképet. Sajnos nem működött a vaku a gépemen, ez is pont ilyenkor következik be. Bár okom panaszra a masina tekintetében nemigen lehet, mivel amióta megvan, csináltam több ezer képet, de hogy épp most jelentkezik ez a hiba, eléggé igazságtalan. De hát minden nem jöhet össze.

Tamás a telefonjával próbált néhány képet elsütni, míg megérkezett Laci a vendégével. Ők is gratuláltak nekem, majd szemrevételezték a valóban nem mindennapi méretű fejdíszt. Laci elismerte, hogy lényegesen nagyobbnak tűnik, mint ahogy kinézete alapján véleményezte.

Most felvetette azt a kérdést, hogy milyen jó, hogy első napon nem adott engedélyt a lövésre, vagy, hogy reggel nem találtam el a nem túl jó látási viszonyok mellett a nádas előtt azt a bikát. Zsigerelés után felpakoltuk a kocsi platójára a kellemes terhet. Úgy tűnt, közvetlenül a nyaktövön találtam el, kicsit elmozdult a váll lapról a kereszt, vagy bemozdult minimálisan a fegyver, aminek lehetett oka az izgalom, vagy az, hogy nem billentettem előre a gyorsítót.

A lényegen nem változtat, egy hatalmas bikát ejtettem el egy jól sikerült lövéssel. Másnap a ravatalán készítettem róla képeket. Hamar kiderült: az induló 5 kiló körüliről, már 7 fölé ért egyelőre a fejdísz mérete. A bírálatnál a bronzérmet érdemelt ki e csodás zalai ékszer. Azt hiszem közelgő születésnapomra ennél szebb ajándékot nem is kaphattam volna.

Vadászat

Pirkadatkor kivágta, reggelre tűzifának eladta az erdőt

Print Friendly, PDF & Email

Vádat emeltek egy férfival szemben

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Bajai Járási Ügyészség lopás, hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és eltiltás hatálya alatti járművezetés miatt vádat emelt egy férfival szemben. Az elkövető a környékbeli erdőkből hajnalonta kivágott akác- és nyárfát a helyszínen felaprítva tűzifának rögtön eladta, ezzel néhány hónap alatt komoly bevételre tett szert. A tanyás ingatlanában engedély nélkül felhalmozott 1 tonnányi roncsautó miatt is felelnie kell.

A vád szerint a bajai férfi 2022 szeptemberétől közel 5 hónapon át hajnalonta rendszám nélküli autóval és utánfutóval járta a Vaskút környéki erdőket azért, hogy fát lopjon. A vádlott az akkumulátoros fűrésszel kivágott fát a helyszínen felaprította és még a reggeli órákban rögtön le is szállította a vevőinek, akik köbméterenként 30-36 ezer forintot fizettek neki. A tolvaj összesen 40 köbméter akác- és nyárfát vágott ki, amivel közel 2 millió forint kárt okozott az erdőrészletek tulajdonosainak. Elfogásakor a bajai nyomozók 12 köbméter tűzifát lefoglaltak, így a sértettek kára részben megtérült.

A férfinál tartott kutatás során kiderült, hogy rendszeresen bontás céljából forgalomból kivont gépkocsikat és roncsautókat szerzett be, a bennük lévő motorral, a működésükhöz szükséges ásványi olajokkal, üzemanyag maradékkal, fékfolyadékkal együtt. A közel 20 köbméter térfogatú, 1 tonna tömegű veszélyes hulladékot a tanyás ingatlana udvarán tárolta. A roncsautókból a fémet sokszor égetéssel nyerte ki. A férfi mindezt a szükséges hulladékgazdálkodási engedély nélkül végezte, ami alkalmas volt az emberi élet, testi épség, az egészség, a föld, a víz és a levegő veszélyeztetésére.

A bűnügyi felügyelet alatt álló vádlott ráadásul 2023. augusztus 16-án, este, Baján úgy vezette a személygépkocsiját, hogy őt néhány hónappal korábban a bíróság jogerősen 1 évre eltiltotta a járművezetéstől.

Az ügyészség a férfit üzletszerűen elkövetett lopás, hulladékgazdálkodás rendjének megsértése, valamint eltiltás hatálya alatti járművezetés bűntettével vádolja és ezért vele szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozta azzal, hogy a korábbi, próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetését is utólag végre kell hajtani. Bűnösségéről a Bajai Járásbíróság fog dönteni.

A fotókon az érintett erdőrészlet, a frissen kivágott és felaprított tűzifa, valamint a tanyán tárolt roncsautó hulladék látható.

Forrás: Ügyészség

Tovább olvasom

Vadászat

Szarvashiba hazavinni az agancsot!

Print Friendly, PDF & Email

Agancstolvajokat fogtak a rendőrök

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A kapuvári nyomozók 24 óra alatt kiderítették, ki lopta el a szarvasagancsokat a Himod és Hövej környéki erdőből.

Fotó: Rendőrség

A rendőrségre február 28-án érkezett bejelentés arról, hogy 2024 első két hónapjában egy erdőből több kilogramm szarvasagancsot tulajdonított el valaki. A Kapuvári Rendőrkapitányság az ügyben lopás vétség miatt eljárást indított, kollégáink rövid időn belül azonosították a feltételezett agancstolvajt. A nyomozók február 29-én délelőtt, az otthonában fogták el a 36 éves férfit, majd a kutatás során megtalálták az erdőből származó 6 darab agancsot.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A fiatalembert munkatársaink a Kapuvári Rendőrkapitányságra állították elő, ahol lopás vétség elkövetése miatt gyanúsítottként hallgatták ki. Elismerte a cselekmény elkövetését, továbbá elmondta, nem volt tisztában azzal, hogy az agancsokat tilos az erdőből elvinni.

Fotó: Rendőrség

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság kéri a természet kedvelőit, az erdőt- és mezőt látogatókat, fogadják meg az alábbi tanácsokat:

  • Agancsot találni izgalmas dolog, azonban azt – speciális engedély hiányában – soha nem vihetik magunkkal. Minden évben előfordul, hogy talált agancsot visznek haza erdőjárók, ami viszont lopásnak minősül.
  • Az agancs értékétől függ, hogy tulajdon elleni szabálysértést vagy bűncselekményt követ el az, aki magához veszi és elviszi.
  • Az elhullajtott agancsok gyűjtését kizárólag az erdészetek szakemberei, vadászok, vagy az erdőgazdaságok írásos engedélyével rendelkező személyek végezhetik.
  • A törvény nagyon szigorú, és az illegális agancsgyűjtést lopásnak, a szarvasok hajszolását és ezzel akár kínok közötti elpusztítását pedig állatkínzásnak minősíti.
  • Amennyiben kirándulás során feltehetően jogosulatlanul agancsot gyűjtő embert, embereket látnak, kérjük, hogy értesítsék az illetékes erdészeti hatóságot, vagy tegyenek bejelentést a 112-es segélyhívó számon.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom

Vadászat

Felülmúltuk önmagunk: Balaton-felvidéki dúvadhét

Print Friendly, PDF & Email

Balaton-felvidéki dúvadhét eredményei:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A vadászati év utolsó napján a diszeli Artemisz Vadászház udvarán gyülekeztek a Balaton-felvidéki tájegység jogosultjai, hogy közös terítékkel adják meg a végtisztességet az elmúlt héten puskavégre került vadnak.

A VII. Balaton-felvidéki dúvadnapok közös terítéke. Fotó: – OMVK

Surányi Péter tájegységi fővadász köszöntötte a vadászatra jogosultak küldötteit, és ismertette a dúvadhét eredményét. Idén, amikor már hetedik alkalommal gyűltünk össze, a tájegység 18 vadgazdálkodási egységéből 15 vett részt a szimultán dúvadgyérítésben. Ennek eredménye lett az az összesen 92 vad: 39 róka, 15 borz, 7 aranysakál, 6 nyest, 17 szajkó, 7 dolmányos varjú és egy szarka, amiket kürtszóval búcsúztattunk. A Csobánc Vt. 23, a Bakonyerdő Zrt. 12, a bronzérmes Újkúti Vt. pedig 11 darabbal járult hozzá a közös terítékhez. Mint azt Surányi Péter kiemelte: nem a dúvadhéten kell elvégezni az egész éves dúvadgyérítést, az esemény célja a figyelemfelhívás, és az alkalom teremtése a szakmai tapasztalatcserére.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A házigazda Baracskay Lajos, a Csobánc Vt. elnöke, a vármegyei vadászkamara titkára röviden bemutatta a vadásztársaság adottságait, gazdálkodását. A kétszázat is meghaladja a teríték gímből, a vaddisznó háromszáz alá esett. Volt, hogy az 500-at is meghaladta, de a fokozott gyérítés eredménye már látványos. A legfőbb károsítóvá a szarvas lépett elő. A vadászterület kezelését megnehezíti az, hogy a koronavírus-járvány miatt sokan költöztek ide a nagyvárosból, akik aztán nem is mentek vissza: ezáltal a nyaralóövezetben mára jóval nagyobb a terület zavartsága, mint 2020 előtt volt. Vendégkörük stabil, a vadászati lehetőségek értékesítése nem jelent problémát.

Fotó: OMVK

Lakatos István, a Kapos-Tolnai vadgazdálkodási tájegység fővadásza az agancstőrothadással kapcsolatos kutatás jelenlegi állásáról tartott előadást. Mint elmondta: kezdetben valamilyen gennykeltő baktérium jelenlétére gyanakodtak, ám hamar kiderült, hogy a gennyesedés csak másodlagos fertőződés eredménye, a tünetegyüttes nem bakteriális fertőzésre vezethető vissza. Kialakulásában sokkal inkább a különböző mikotoxinok játszanak szerepet, de nem kizárható régen betiltott növényvédő és rovarölő szerek, illetve a mikroműanyagok hatása sem. Kezdetben dámszarvasnál figyelték meg a tünetegyüttest, de azóta már őznél és gímnél is megjelent. A dámbikáknál az azonos korú egészséges egyedek átlagban 1,3 kg-mal nehezebb agancsot raktak fel, mint az érintettek, de a károsodás nem kizárólag a hímivart érinti. A teheneknél, sutáknál a termékenyülés drasztikus visszaesése, illetve vetélés tapasztalható akkor, ha a takarmány mikotoxinnal szennyezett. Ennek elkerülése érdekében érdemes mellőzni a földről való etetést (használjunk vályút, tálcát) illetve ne etessünk törtszemet, hanem csakis teljes értékű, helyesen tárolyt, bevizsgált szemes vagy szálas takarmányt.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja

Az Országos Magyar Vadászkamara a hivatásos, valamint a sportvadászok önkormányzattal rendelkező, közfeladatokat, továbbá általános szakmai érdekképviseleti feladatokat is ellátó köztestülete, (Ábra: OMVK)

Amint azt Vezsenyi Imre, a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. vadgazdálkodási osztályvezetője, ASP-tanácsadó megfogalmazta: azután, hogy az afrikai sertéspestis 2018-ban megjelent Magyarországon, volt remény arra nézve, hogy a Duna vonalát nem fogja átlépni a betegség. Sajnos nem így lett, a dunakeszi vadaskertben megjelent a kór, és tovább is terjedt. Veszprém vármegye egyelőre mentes az ASP-től, és szerencsések vagyunk abból a szempontból is, hogy az elejtett vadat szabadon értékesíthetjük. Azonban kártérítés (aminek összege március 1-től egységesen 20 000 forint/db lesz, csak addig jár majd, amíg van vaddisznó, ez pedig – ha a vírus ideér – már nem lesz egyértelmű. Érdemes minden legális eszközt (ezek köre bővült a közelmúltban) igénybe venni ahhoz, hogy elérhető legyen az 1 vaddisznó/200 ha sűrűség, ami hatékonyan lassítaná az afrikai sertéspestis terjedését.Greskó Károly örvényesi sportvadász a lőfegyverrel végzett ragadozógyérítéssel kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal. Ez a tevékenység nem csak az apróvadas területeken bír jelentőséggel, a sakálok és a rókák az őzgidákból és a malacokból is vámot szednek. Létszámuk eredményesen apasztható ugyanakkor csalsípok használatával és állandó etetőhelyekkel. A csalsípoknál előnyben részesíti a műanyagból készülteket, mivel azok hidegben sem vetemednek meg, és kevésbé hangolódnak el. Érdemes először hosszabban, 10-15 másodpercig fújni, majd 5-10 másodpercnyi szünet után ismét egyszer, már rövidebben. Ezt 10-15 perc várakozás kövesse. Ha van hallótávolságban éhes ragadozó, bizonyára közelíteni fog. Előfordulhat ugyanakkor, hogy rossz irányból, szél alól fog érkezni, ekkor pedig következő alkalommal már bizalmatlan lesz a sípot hallva.

A rókák és a sakálok vonszalék segítségével, illetve rendszeresen etetett helyeket fenntartva is puskavégre kaphatóak. Ekkor fontos, de kifizetődő is a kitartás. Egy alkalommal nem kevesebb, mint kilenc rókát lőtt együltő helyében, igaz, ekkor már sötétedés előtt a lesen volt, és kitartott másnap hajnalig. Aki erre vállalkozik, az jól teszi, ha háttámlás magaslest épít, és a meglőtt rókákat csak a vadászat legvégén, és nem minden sikeres lövés után szedi össze. Az etetők távolsága a lestől nem mellékes, rókánál ne legyen közelebb, mint ötven, sakálnál, mint száz méter. A sakálok ugyanis szeretnek „vágni egy kört” az etetőhely körül, hogy szagot fogjanak. Ebbe a körbe pedig jó, ha a les már nem esik bele…

Az előadások elhangzása után kiváló estebéd elkültésére került sor, de a jelenlévők nem csak ezért maradtak. Jó volt kihasználni az együttlétet arra is, hogy egymás tapasztalataiból épülve kicsit tovább lássunk, mint a saját vadászterületünk határáig…

Forrás: OMVK

Tovább olvasom
ewident logo