Keressen minket

Vadászat

Karácsony az erdőn

Közzétéve:

Feltöltő:

Print Friendly, PDF & Email

Volt idő, mikor az erdő és a vadászat iránt érzett lobogásom oly mértékben elhatalmasodott rajtam, hogy már a karácsonyi ünnepeket is alig bírtam ki otthon. Kiokoskodtam hát, hogy kössük össze a kellemest a hasznossal: menjen a család is a megszállott apukával együtt a Bakonyba.

Így esett, hogy 1981 karácsony reggelén útra keltünk, megannyi élelem, ruha, szánkó stb. társaságában. Feketevíz-pusztáig valahogy elvergődtünk. Ott azonban a nagy hó miatt tovább menni nem tudtunk.

Csordás Laci vadászkollégám a tsz terepjárójával megpróbálta a lehetetlent, hogy a Bélaházi vadászházba felvigyen bennünket. A meredek lejtő és a nagy hó azonban megadásra késztette a terepjárót is. Így gyalog cuccoltunk fel a házba, ami nem volt elhanyagolható sportteljesítmény.

A ház egyébként Feketevíz-puszta felett egy őstölgyesekkel körülvett magaslaton helyezkedett el, a festői környezetbe harmonikusan illeszkedő, sőt szinte odakívánkozó, klasszikus értelemben vett vadásztanya volt.

Azt mondanom sem kell, hogy ez esetben minden szempontból megfelelt az otthon hagyott „karácsonyi hangulatnak”. Hideg volt és rideg. Igyekeztem minél előbb meleget csinálni, mielőtt a család a fejemet veszi. Ahogy a celsiusok emelkedtek, a lincshangulat is alábbhagyott. Nem volt ám ez részemről sétagalopp, hiszen egy fázós feleséggel, egy még fázósabb tizenegy éves lánnyal és egy hároméves „utánpótlással” kellett elhitetnem, hogy az összkomfortos, négyszobás családi otthon helyett mennyivel jobb itt, az Isten háta mögött, a térdig érő hóban vánszorogni, fagyoskodni, lavórból mosakodni, meg petróleumlámpa fényénél vakoskodni.

Az esztelen és felelőtlen ötletem mégis jól sült el. Felejthetetlen hetet töltöttünk a Bélaházi vadásztanyán. A szoba sarkába fenyőfát állítottunk, hogy a karácsonyi hangulat se hiányozzon. Napközben szánkózással, hóemberépítéssel, erdőjárással telt az idő. A nappali szánkózástól, hótaposástól, jó levegőtől a kiadós vacsoráktól és a cserépkályha barátságos melegétől a gyerekek nagyokat aludtak. Este a családdal voltam, mert a sötétben féltek egyedül maradni ezen az elhagyatott helyen, de reggelente kijártam vadászgatni.

Egyik nap még vendéget is kaptunk. Csatkai vadásztársam, Tűz Feri bácsi – aki tsz-elnök és országgyűlési képviselő volt –látogatott meg bennünket. Irigykedve csóválta a fejét, elismerve, hogy ő sosem tudná rávenni az övéit ilyen áldozatra.
–– Büszke lehetsz a családodra. Kívánom, hogy mindig ilyen egyetértésben éljetek –– mondta búcsúzóul.

Egyik reggel Nagy Endre, akkori hivatásos vadászunk, a pusztából üzenetet hozott. Az elnökünk kérte, hogy aki tud még ebben a néhány napban szépíteni az őzkilövési tervünkön, az tegye meg. Magam részéről az őzsutát csak amolyan erdei karácsonyfadísznek tartottam. Rá csupán a tervek kényszerítő szorításában emeltem a fegyverem.

Reggeli után – szép napos idő lévén – a család leszánkózott a pusztába Endre édesanyjához, Mariska nénihez egy kis tereferére, sütizésre. Mi Endrével eleget téve a kérésnek őzvadászatra indultunk a közeli Maracskóba.

Ez a területrész abban az időben igazi őzparadicsom volt. Nem okozott különösebb gondot„ „őzet fogni”. Így aztán kis idő múltával sikerült kéttőt terítékre hozni. Kötélre fogva, szánkó módjára behúztuk őket Feketevízre. Endre félig viccesen, félig komolyan figyelmeztette a szüleit, hogy csukják be jól éjjelre a tyúkokat, mert a vérnyomot követve éjszaka a környék összes rókája a pusztába fog jönni.

Az utolsó nap, 31-én reggel, szokásomhoz híven vadászni indultam. A Tavi dagonya lejtőjén leérve felkapaszkodtam a szemben lévő dombra. Egy kidőlt fáról letakarítottam a havat, és ráültem egy kicsit szuszogni. Ahogy az alattam lévő részt végigtapogattam a távcsővel, észrevettem egy teknőszerű csapást, mely a tófarokból jött felfele a szarvasdombokhoz.
–– Biztos, hogy disznócsapa. Lógó hasuk hóekeként árkot húzott a hóban –– morfondíroztam magamban.
–– Lemegyek az alattam lévő nyiladékra, és ráállok a csapára –– határoztam el.

Úgy száz métert haladhattam, amikor megpillantottam a velem szemben mozdonyként fújtató kant. Hóeke módjára tolta, szórta a havat, ahogy nagy igyekezettel közelített. Abban a pillanatban amint megálltam, ő is észrevett. Mindketten megmerevedtünk. Ha megmozdulok, elugrik, akkor meg hogy vegyem le a puskát a hátamról? –– aggodalmaskodtam.

–– Ebben a hóban nem tud olyan gyorsan megfordulni, hogy ne tudnám elkapni –– biztattam magam.
–– Hát akkor gyerünk –– határoztam el.

Egy gyors mozdulattal lekanyarítottam a puskát a hátamról, és ugyanazzal a lendülettel a vállamhoz kaptam. Ha létezik kapáslövés, ez biztosan az volt. A kan tűzbe rogyott, meg sem mozdult többé.

Hozzá érve nem akartam hinni a szememnek. A lövés mértani pontossággal a homloka közepén volt. Ezt a bravúrt, hogy kapásból homlokon lőjek egy disznót, később megismételni, soha nem tudtam.

Széles vigyorral érkeztem haza. Büszkén újságoltam, mi történt.
–– Mi lesz a vaddisznóval Apa? –– kérdezte izgatottan a fiam.
–– Most az lesz, hogy reggelizünk, utána elmegyünk szánkóval a disznóért. Ha még mindig ott van, és nem szaladt el, akkor lehúzzuk a pusztába, Endre bácsihoz. Neked majd a lábát kell segíteni emelni, ha a szánkóra tesszük –– készítettem fel a feladatra.

Na, ez már vadászpalántának való kihívás. Alig várta meg, hogy felöltöztessük. Érthető volt az erős menési vágy és izgalmi állapot, hiszen sokat késlekedni nem lehet, mert a disznó még a végén „elszalad”.

Azt nem részletezem, mi módon került fel a szánkóra a kancsi, de családi összefogással csak sikerült. Fényképezkedtünk, majd elindult a menet a puszta felé… A vadászalbumomban ez a képsor talán nem meglepő módon a „szánkós disznó” elnevezést kapta. Délre összepakoltunk, majd – azzal a fogadalommal, hogy jövő év végét is itt töltjük – búcsút intettünk Bélaházának. A vadásztanya maradt, de az itt töltött szép napok emlékét vittük magunkkal.

A szánkós disznó

A Kristályszálló nagytermében –a szilveszteri bálon senki nem sejthette, hogy az az elegáns hölgy, akivel a táncparkett közepén keringőzöm, nem sokkal előtte a Bakony eldugott zugában még gumicsizmában taposta a havat, egy véres vaddisznót húzkodva.

A szemében volt valami sejtelmes csillogás… – amit csak én láthattam.
Valami rejtelmes titok… – amit csak én érthettem.

Hogy ilyen sejtelmesen csillogó a holdas éj?
Hogy ilyen rejtelmes és titokzatos a Bakony erdeje?
Rajtunk kívül ki tudhatta?


Családi hódagonya Bélaházán

Vadászat

Pirkadatkor kivágta, reggelre tűzifának eladta az erdőt

Print Friendly, PDF & Email

Vádat emeltek egy férfival szemben

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Bajai Járási Ügyészség lopás, hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és eltiltás hatálya alatti járművezetés miatt vádat emelt egy férfival szemben. Az elkövető a környékbeli erdőkből hajnalonta kivágott akác- és nyárfát a helyszínen felaprítva tűzifának rögtön eladta, ezzel néhány hónap alatt komoly bevételre tett szert. A tanyás ingatlanában engedély nélkül felhalmozott 1 tonnányi roncsautó miatt is felelnie kell.

A vád szerint a bajai férfi 2022 szeptemberétől közel 5 hónapon át hajnalonta rendszám nélküli autóval és utánfutóval járta a Vaskút környéki erdőket azért, hogy fát lopjon. A vádlott az akkumulátoros fűrésszel kivágott fát a helyszínen felaprította és még a reggeli órákban rögtön le is szállította a vevőinek, akik köbméterenként 30-36 ezer forintot fizettek neki. A tolvaj összesen 40 köbméter akác- és nyárfát vágott ki, amivel közel 2 millió forint kárt okozott az erdőrészletek tulajdonosainak. Elfogásakor a bajai nyomozók 12 köbméter tűzifát lefoglaltak, így a sértettek kára részben megtérült.

A férfinál tartott kutatás során kiderült, hogy rendszeresen bontás céljából forgalomból kivont gépkocsikat és roncsautókat szerzett be, a bennük lévő motorral, a működésükhöz szükséges ásványi olajokkal, üzemanyag maradékkal, fékfolyadékkal együtt. A közel 20 köbméter térfogatú, 1 tonna tömegű veszélyes hulladékot a tanyás ingatlana udvarán tárolta. A roncsautókból a fémet sokszor égetéssel nyerte ki. A férfi mindezt a szükséges hulladékgazdálkodási engedély nélkül végezte, ami alkalmas volt az emberi élet, testi épség, az egészség, a föld, a víz és a levegő veszélyeztetésére.

A bűnügyi felügyelet alatt álló vádlott ráadásul 2023. augusztus 16-án, este, Baján úgy vezette a személygépkocsiját, hogy őt néhány hónappal korábban a bíróság jogerősen 1 évre eltiltotta a járművezetéstől.

Az ügyészség a férfit üzletszerűen elkövetett lopás, hulladékgazdálkodás rendjének megsértése, valamint eltiltás hatálya alatti járművezetés bűntettével vádolja és ezért vele szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozta azzal, hogy a korábbi, próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetését is utólag végre kell hajtani. Bűnösségéről a Bajai Járásbíróság fog dönteni.

A fotókon az érintett erdőrészlet, a frissen kivágott és felaprított tűzifa, valamint a tanyán tárolt roncsautó hulladék látható.

Forrás: Ügyészség

Tovább olvasom

Vadászat

Szarvashiba hazavinni az agancsot!

Print Friendly, PDF & Email

Agancstolvajokat fogtak a rendőrök

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A kapuvári nyomozók 24 óra alatt kiderítették, ki lopta el a szarvasagancsokat a Himod és Hövej környéki erdőből.

Fotó: Rendőrség

A rendőrségre február 28-án érkezett bejelentés arról, hogy 2024 első két hónapjában egy erdőből több kilogramm szarvasagancsot tulajdonított el valaki. A Kapuvári Rendőrkapitányság az ügyben lopás vétség miatt eljárást indított, kollégáink rövid időn belül azonosították a feltételezett agancstolvajt. A nyomozók február 29-én délelőtt, az otthonában fogták el a 36 éves férfit, majd a kutatás során megtalálták az erdőből származó 6 darab agancsot.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A fiatalembert munkatársaink a Kapuvári Rendőrkapitányságra állították elő, ahol lopás vétség elkövetése miatt gyanúsítottként hallgatták ki. Elismerte a cselekmény elkövetését, továbbá elmondta, nem volt tisztában azzal, hogy az agancsokat tilos az erdőből elvinni.

Fotó: Rendőrség

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság kéri a természet kedvelőit, az erdőt- és mezőt látogatókat, fogadják meg az alábbi tanácsokat:

  • Agancsot találni izgalmas dolog, azonban azt – speciális engedély hiányában – soha nem vihetik magunkkal. Minden évben előfordul, hogy talált agancsot visznek haza erdőjárók, ami viszont lopásnak minősül.
  • Az agancs értékétől függ, hogy tulajdon elleni szabálysértést vagy bűncselekményt követ el az, aki magához veszi és elviszi.
  • Az elhullajtott agancsok gyűjtését kizárólag az erdészetek szakemberei, vadászok, vagy az erdőgazdaságok írásos engedélyével rendelkező személyek végezhetik.
  • A törvény nagyon szigorú, és az illegális agancsgyűjtést lopásnak, a szarvasok hajszolását és ezzel akár kínok közötti elpusztítását pedig állatkínzásnak minősíti.
  • Amennyiben kirándulás során feltehetően jogosulatlanul agancsot gyűjtő embert, embereket látnak, kérjük, hogy értesítsék az illetékes erdészeti hatóságot, vagy tegyenek bejelentést a 112-es segélyhívó számon.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom

Vadászat

Felülmúltuk önmagunk: Balaton-felvidéki dúvadhét

Print Friendly, PDF & Email

Balaton-felvidéki dúvadhét eredményei:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A vadászati év utolsó napján a diszeli Artemisz Vadászház udvarán gyülekeztek a Balaton-felvidéki tájegység jogosultjai, hogy közös terítékkel adják meg a végtisztességet az elmúlt héten puskavégre került vadnak.

A VII. Balaton-felvidéki dúvadnapok közös terítéke. Fotó: – OMVK

Surányi Péter tájegységi fővadász köszöntötte a vadászatra jogosultak küldötteit, és ismertette a dúvadhét eredményét. Idén, amikor már hetedik alkalommal gyűltünk össze, a tájegység 18 vadgazdálkodási egységéből 15 vett részt a szimultán dúvadgyérítésben. Ennek eredménye lett az az összesen 92 vad: 39 róka, 15 borz, 7 aranysakál, 6 nyest, 17 szajkó, 7 dolmányos varjú és egy szarka, amiket kürtszóval búcsúztattunk. A Csobánc Vt. 23, a Bakonyerdő Zrt. 12, a bronzérmes Újkúti Vt. pedig 11 darabbal járult hozzá a közös terítékhez. Mint azt Surányi Péter kiemelte: nem a dúvadhéten kell elvégezni az egész éves dúvadgyérítést, az esemény célja a figyelemfelhívás, és az alkalom teremtése a szakmai tapasztalatcserére.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A házigazda Baracskay Lajos, a Csobánc Vt. elnöke, a vármegyei vadászkamara titkára röviden bemutatta a vadásztársaság adottságait, gazdálkodását. A kétszázat is meghaladja a teríték gímből, a vaddisznó háromszáz alá esett. Volt, hogy az 500-at is meghaladta, de a fokozott gyérítés eredménye már látványos. A legfőbb károsítóvá a szarvas lépett elő. A vadászterület kezelését megnehezíti az, hogy a koronavírus-járvány miatt sokan költöztek ide a nagyvárosból, akik aztán nem is mentek vissza: ezáltal a nyaralóövezetben mára jóval nagyobb a terület zavartsága, mint 2020 előtt volt. Vendégkörük stabil, a vadászati lehetőségek értékesítése nem jelent problémát.

Fotó: OMVK

Lakatos István, a Kapos-Tolnai vadgazdálkodási tájegység fővadásza az agancstőrothadással kapcsolatos kutatás jelenlegi állásáról tartott előadást. Mint elmondta: kezdetben valamilyen gennykeltő baktérium jelenlétére gyanakodtak, ám hamar kiderült, hogy a gennyesedés csak másodlagos fertőződés eredménye, a tünetegyüttes nem bakteriális fertőzésre vezethető vissza. Kialakulásában sokkal inkább a különböző mikotoxinok játszanak szerepet, de nem kizárható régen betiltott növényvédő és rovarölő szerek, illetve a mikroműanyagok hatása sem. Kezdetben dámszarvasnál figyelték meg a tünetegyüttest, de azóta már őznél és gímnél is megjelent. A dámbikáknál az azonos korú egészséges egyedek átlagban 1,3 kg-mal nehezebb agancsot raktak fel, mint az érintettek, de a károsodás nem kizárólag a hímivart érinti. A teheneknél, sutáknál a termékenyülés drasztikus visszaesése, illetve vetélés tapasztalható akkor, ha a takarmány mikotoxinnal szennyezett. Ennek elkerülése érdekében érdemes mellőzni a földről való etetést (használjunk vályút, tálcát) illetve ne etessünk törtszemet, hanem csakis teljes értékű, helyesen tárolyt, bevizsgált szemes vagy szálas takarmányt.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja

Az Országos Magyar Vadászkamara a hivatásos, valamint a sportvadászok önkormányzattal rendelkező, közfeladatokat, továbbá általános szakmai érdekképviseleti feladatokat is ellátó köztestülete, (Ábra: OMVK)

Amint azt Vezsenyi Imre, a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. vadgazdálkodási osztályvezetője, ASP-tanácsadó megfogalmazta: azután, hogy az afrikai sertéspestis 2018-ban megjelent Magyarországon, volt remény arra nézve, hogy a Duna vonalát nem fogja átlépni a betegség. Sajnos nem így lett, a dunakeszi vadaskertben megjelent a kór, és tovább is terjedt. Veszprém vármegye egyelőre mentes az ASP-től, és szerencsések vagyunk abból a szempontból is, hogy az elejtett vadat szabadon értékesíthetjük. Azonban kártérítés (aminek összege március 1-től egységesen 20 000 forint/db lesz, csak addig jár majd, amíg van vaddisznó, ez pedig – ha a vírus ideér – már nem lesz egyértelmű. Érdemes minden legális eszközt (ezek köre bővült a közelmúltban) igénybe venni ahhoz, hogy elérhető legyen az 1 vaddisznó/200 ha sűrűség, ami hatékonyan lassítaná az afrikai sertéspestis terjedését.Greskó Károly örvényesi sportvadász a lőfegyverrel végzett ragadozógyérítéssel kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal. Ez a tevékenység nem csak az apróvadas területeken bír jelentőséggel, a sakálok és a rókák az őzgidákból és a malacokból is vámot szednek. Létszámuk eredményesen apasztható ugyanakkor csalsípok használatával és állandó etetőhelyekkel. A csalsípoknál előnyben részesíti a műanyagból készülteket, mivel azok hidegben sem vetemednek meg, és kevésbé hangolódnak el. Érdemes először hosszabban, 10-15 másodpercig fújni, majd 5-10 másodpercnyi szünet után ismét egyszer, már rövidebben. Ezt 10-15 perc várakozás kövesse. Ha van hallótávolságban éhes ragadozó, bizonyára közelíteni fog. Előfordulhat ugyanakkor, hogy rossz irányból, szél alól fog érkezni, ekkor pedig következő alkalommal már bizalmatlan lesz a sípot hallva.

A rókák és a sakálok vonszalék segítségével, illetve rendszeresen etetett helyeket fenntartva is puskavégre kaphatóak. Ekkor fontos, de kifizetődő is a kitartás. Egy alkalommal nem kevesebb, mint kilenc rókát lőtt együltő helyében, igaz, ekkor már sötétedés előtt a lesen volt, és kitartott másnap hajnalig. Aki erre vállalkozik, az jól teszi, ha háttámlás magaslest épít, és a meglőtt rókákat csak a vadászat legvégén, és nem minden sikeres lövés után szedi össze. Az etetők távolsága a lestől nem mellékes, rókánál ne legyen közelebb, mint ötven, sakálnál, mint száz méter. A sakálok ugyanis szeretnek „vágni egy kört” az etetőhely körül, hogy szagot fogjanak. Ebbe a körbe pedig jó, ha a les már nem esik bele…

Az előadások elhangzása után kiváló estebéd elkültésére került sor, de a jelenlévők nem csak ezért maradtak. Jó volt kihasználni az együttlétet arra is, hogy egymás tapasztalataiból épülve kicsit tovább lássunk, mint a saját vadászterületünk határáig…

Forrás: OMVK

Tovább olvasom