Keressen minket

Vadászat

Pöcéri szalonka

Közzétéve:

Feltöltő:

Print Friendly, PDF & Email

Szögi Tibor vadászlevelei

Szia Kedves Barátom!

Izgalmas hétvégém volt, erről szeretnék beszámolni.
November, december, január minden pénteke szabadnap a számomra. Itt nálunk nagyon megbecsülik azt, aki már régóta odaadóan, rendesen dolgozik. Négy napot dolgozok egy héten, utána három szabad! (Csak vicc volt, az évi szabadságom második felét használom így ki.) Már régóta készülök, de mindig közbejött valami és most végre sikerült három napot egyfolytában, reggeltől estig a padéi területen vadászni. A pöcéri disznóknak szándékoztam a körmükre nézni, két ebadta kutyám segitségével. Pénteken csak a töltésen nyomaztam, Kisréttől végig a nagytöltésen, a bátkai töltésen át a kacsatónál haza. Néhol benéztem az erdőbe is, a fahordó utakon. A bokrok alatt nem bujkáltam, mert föl voltam pakolva mint a terhes szamár. Nagy hátizsák, benne szék, ásó (feketenadálytövet szedtem), gunya, vizesüveg meg még sok minden más (sose tudni mire lesz szükség).

Nagyjábol kideritettem hol mozognak a cocák. Legígéretesebb a csurogi rámpa és a Komanov gyümölcsös környéke. No, majd holnap benézek a sűrűbe, bebújok a bokrok alá.

Másnap csak a legszükségletesebb dolgokat raktam be a mellényem hátsó zsebébe (a félliteres üveget is), felhúztam a hétmérföldes csizmáim és nekiindultam a pöcéri rengetegnek. Mert, hogy rengeteg, az biztos. Te még ilyent nem láttál. Az egész határ parlagon áll. Az utóbbi években vagy nem tudtak vetni, vagy ha az sikerült is, de aratni biztos nem lehetett. Mindenfelé áll a víz. Néhol még csizmában is alig lehet elmenni. Kerülgetni kell a laposokat. Minden felé vadmuhar, vadcirok meg sás.

Először a csúrogi rámpa előtt mentem be az erdőbe. Megindultam egy friss nyomon, ami a kubikok felé vezetett. Beljebb csalódnom kellett. Az erdő mindenfelé megpocskolva, no nem a disznók, már mint az igaziak tették, hanem a kétlábúak. Mindenfelé traktornyomok. Máma már nem kisbaltával, biciklin járnak a falopók, hanem traktorral, motorfűrésszel. A disznónak itt nincs nyugalma.

A nyomok levezettek a Tisza szélire és ott Bátka felé. Kedvtelenül bolyongtam még egy darabig a megtépázott erdőben, a gondolataim nem is tudom merre jártak, amikor a lábam elől berregve fölrepül egy vöröses, gerle nagyságú madár. Nemmindennapi madár. Visszahökkenek a jelenbe, az agyam nagyobb fokozatba vált, felismeri a távolodó erdei szalonkát, most még az a kérdés szabad, nem szabad? Október egytől kezdődik a szalonkavadászat, most november vége. Szabad!!! Drillingem melyik csövében van sörét? Melyik ravasz tartozik ahhoz a csőhöz? Szerencsére a válaszok kapásból jönnek, és a már vállamnál tartott puskám ravaszát elhúzza a begörbülő mutatóujján. Az egyenes nyiladékon elsuhanó szalonka összekapja szárnyait és úgy negyven méternyire előttem szétcsapja a vastag levélszőnyeget.

Lesimítom összekócolt, megtépázott ruháját. Egy megfelelő tuskót keresek, ráhelyezem egy pár fotó erejéig. Most már bánom is egy kicsit. Gyönyörű madár és olyan kevés van már belőle. Ki is jövök az erdőböl. A pöcéri kanális túloldalán cserkelek, kutakodok még egy kicsit. De az irányt már hazafelé tartom. Erőt kell gyűjtenem a holnapi kimerítő fácánvadászathoz.

Másnap kiderült, hogy nem is lesz az olyan kimeritő. Ugyanis Lengyel Sanyi fölajánlotta, hogy befogja az ötven pár lóerőt a pótkocsi elé és kivisz bennünket Pöcérbe és majd kíséri a csapatot vadászat közben is. Tehát úgy vadásztunk mint az urak! (Lengyel Sanyi, a fia, Szénási Ferenc, Peko Anti, Szabácsi Sanyi, Véber Gyuszi, Varsli Tivadar és Szögi Tibor) A Jaksa gyümölcsösénél két csoportra oszlottunk Szabácsi, Varsli meg én átmentünk a kanális túloldalára, a többiek a töltés felőli oldalán maradtak. A traktor elörement a Csúrogihoz elállóba.

Nagyon jó napom volt. Minden fácán az én utamba került (vagy én nagyon tudom, hogy merre kell menni). A Lili úgy dolgozott, mint egy svájci óra. Leállta. Fölkeltette. Lelőttem. Volt olyan is, hogy egyszerre két fácán ugrott, egyik jobbra másik balra igyekezett. Két durranás, két apportolás. Mit mondjak, hízott a májam (ezt csak csendben mondom, volt olyan is, hogy a példásan leállt fácánkakas kiabálva fölszállt az orrom előtt, megvártam, hogy egy kicsit odébb menjen, ne lőjem ronggyá, és amikor harminc méternyire járt, úgy ahogy a nagyok szokták, elhibáztam mind két csőből). Azért a reggeliig hét fácán szorongott a hátizsákomban. Szétosztottam, ne húzza a vállam. Kérdezem: megyünk haza? Megvan mindenkinek? Megvan ám a nemondjam mi! mondja Szénási. Neked megvan, én ki se lőttem a puskám.

A tűz már ropogott. Kényelmesen elhelyezkedtünk a köré rakott szalmabálákon. Még egyszer körbejárt a melegítő flaska. Sistergett a parázsra hulló szalonna- és kolbászzsír. Finom illatok kavarogtak a levegőben. Finom illat, finom illat, de azért senki sem ezzel foglalkozott. Mindenki valami kézzel fogható után nyúlt és igyekezett a bajsza alá tömni. Közben elmeséltük az élményeket. Megbeszéltük a továbbiakat. Teli hassal már senki sem szőtt nagy terveket, nem vágyott nagy izgalmakra, csak úgy simán nagyon jól éreztük magunkat. És mégis, ez a jó a vadászatban, ez adja meg a savát borsát, hogy sose úgy történnek a dolgok ahogy az ember elgondolja. Most is így történt.

Én most is, a kis Lengyellel és a Véber Gyuszival a kanális túloldalára kerültem, a többiek a kanális és a töltés között vadásztak. Nekem folytatódott a jó sorom. Alig indultunk el és már megint három fácánnal több volt a hátizsákomban. Amikor a túloldalon, a Komanov körtése végében, az öt hektárnyi, tavalyról ott maradt, csicskarás, vadcirkos kukoricatáblában nagy zűrzavar támad. Egyfolytában szól a puska. Mindenki rohangál, mutogat, kiabál. Jó húsz percbe telik, mire körbemegyünk és átjutunk a kanálison. Az izgalom még mindig tart. Tágra nyilt szemekkel, emelt hangon magyarázkodnak a kollégák. Igy kellett volna, meg úgy! Hogy nem tudtad lelőni?!!! Hát te hogy nem tudtad?!!!

Sejtettem, hogy miröl van szó. De amikor véletlenül pont a két disznófekvés mellett mentem el, biztosra vettem, hogy a kollégáknak disznókalandban volt részük. És nem is akármilyenben, tudtam meg, amikor a résztvevők egy kicsit lecsillapodtak és értelmesebben tudtak beszélni: A három 110–120kg körüli disznó itt éjszakázott. Két, olyan szoba nagyságú területen kitépték a vadcirkot, pofájukba összehordták egy kupacba és megvackoltak. Szabályos fészket raktak. Az egyikben egy, a másikban két disznó feküdt. Feküdt és még akkor sem kelt föl, amikor az Antika ott ment el mellettük öt-hat méterre. Az Anti rövid szőrű német vizslája nyüszítve, behúzott farokkal ugrott félre amikor a disznó dühösen ráfújt.

Anti barátunknak sem volt bátorsága közelebb menni. Szép óvatosan kiment a töltésnél elálló Szénásihoz és elmondta mi történt. Megszületett a terv. Két oldalról közelítették meg a fekvő disznót (akkor még azt hitték, hogy csak az az egy van). Úgy gondolták, hogy egy tisztásabb rész felé ugrasszák ki és ott meglövik. Ám a disznó, mint minden vaddisznó nagy becsben tartja a bundáját és nem egykönnyen mond le róla. Ezért a legsűrűbb gazos felé ugrott és magával rántotta másik két társát, akik alig tiz méterre feküdtek odébb.

Nagy lett a kavarodás. Szólt a puska, zörgött, tört, repült a sűrű gaz, szikrázott a feszültség, megint szólt a puska mindaddig, míg a csörtetés el nem csendesedett. Aztán minden kezdődött előlről. Ugyanis a disznók egyenest a Tivadar és a Szabácsi ölébe rohantak, akiknek volt idejük fölkészülni. Brenneke meg duplanullás került az apró szemű fácánsörét helyébe. A gond csak az volt, hogy a disznók most is a legsűrejébe rohantak. Rohantak, rohantak és hiába szólt megint a puska, nem fogta őket a golyó.

Alig tudtam a fölizgult társaságot lebeszélni, nincs értelme utánuk menni, mert ezek most kiszaladnak a világból. Hosszú idő, nagy távolság, biztos búvóhely kell, ahol megnyugszanak és megállnak. Lehet, hogy majd csak valahol a szomszédos Kérában. Közben elkezdett szemelni az az igazi jeges őszi eső. Lehűtötte a forró indulatokat és segített az én igazamnak. Fölpakoltunk és megindultunk toronyiránt, hazafelé. A feszültség elmúlt. Visszatért a résztvevők vicces kedve. Egymást ugratták, hogy akkor ki is húzta be valójában a farkát? Kinek is citerált az ina? Kinek reszketett a keze? Ugyan már!!! Ki, ééén…?

Jövő hétvégén (péntek, szombat, vasárnap) megint Padén leszek és remélem nekem is jut egy kevés az effajta izgalomból. Hogy majd behúzom-e a farkam? Hát….. Majd elmesélem!

Zenta, Vajdaság

Vadászat

Tolna vármegyei “dúvadhét” összefoglalója

Print Friendly, PDF & Email

Befejeződött a Tolna vármegyei “dúvadhét”

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Tolna vármegyében 2024-ben első alkalommal került meghirdetésre dúvadhét. A dúvadfajok gyérítésére meghirdetett időszak a kiírás szerint 2024. február 15. 00:00 órától február 28. 23:59 óráig tartott.

Fotó: OMVK

Tolna vármegyében 2024-ben első alkalommal került meghirdetésre dúvadhét. A dúvadfajok gyérítésére meghirdetett időszak a kiírás szerint 2024. február 15. 00:00 órától február 28. 23:59 óráig tartott.

Fotó: OMVK

Összesen 33 fő nevezett, amelyből 21 fő hivatásos vadász és 12 fő sportvadász volt.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

2024. március 1-én a meghirdetett dúvadhét zárásakor összesen 27 fő sikeres nevező jelent meg, a 33 nevező vadászból. A terítéken 191 róka, 159 borz 50 aranysakál és 3 nyest, összesen 403 vad volt.

Fotó: OMVK

Helyezések:

 

név státusz aranysakál róka nyest borz pontszám összes vad
Vincze Viktor hivatásos 17 31 1 16 580,5 65
Stein Krisztián hivatásos 3 39 11 470 53
Fábián Bence hivatásos 22 23 312 45
Szabotin Zalán sport 3 23 8 298 34

 

  1. helyezett: Vincze Viktor Gyulaj Zrt.
  2. Stein Krisztián Gyulaj Zrt.
  3. Fábián Bence Kocsolai Dám Vt.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Különdíjazottak, a legjobb eredményt elért hivatásos vadász és sportvadász:

Vincze Viktor hivatásos vadász Gyulaj Zrt.

Szabotik Zalán sportvadász Kocsolai Dám Vt.

 

Forrás: OMVK

Tovább olvasom

Vadászat

Pirkadatkor kivágta, reggelre tűzifának eladta az erdőt

Print Friendly, PDF & Email

Vádat emeltek egy férfival szemben

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Bajai Járási Ügyészség lopás, hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és eltiltás hatálya alatti járművezetés miatt vádat emelt egy férfival szemben. Az elkövető a környékbeli erdőkből hajnalonta kivágott akác- és nyárfát a helyszínen felaprítva tűzifának rögtön eladta, ezzel néhány hónap alatt komoly bevételre tett szert. A tanyás ingatlanában engedély nélkül felhalmozott 1 tonnányi roncsautó miatt is felelnie kell.

A vád szerint a bajai férfi 2022 szeptemberétől közel 5 hónapon át hajnalonta rendszám nélküli autóval és utánfutóval járta a Vaskút környéki erdőket azért, hogy fát lopjon. A vádlott az akkumulátoros fűrésszel kivágott fát a helyszínen felaprította és még a reggeli órákban rögtön le is szállította a vevőinek, akik köbméterenként 30-36 ezer forintot fizettek neki. A tolvaj összesen 40 köbméter akác- és nyárfát vágott ki, amivel közel 2 millió forint kárt okozott az erdőrészletek tulajdonosainak. Elfogásakor a bajai nyomozók 12 köbméter tűzifát lefoglaltak, így a sértettek kára részben megtérült.

A férfinál tartott kutatás során kiderült, hogy rendszeresen bontás céljából forgalomból kivont gépkocsikat és roncsautókat szerzett be, a bennük lévő motorral, a működésükhöz szükséges ásványi olajokkal, üzemanyag maradékkal, fékfolyadékkal együtt. A közel 20 köbméter térfogatú, 1 tonna tömegű veszélyes hulladékot a tanyás ingatlana udvarán tárolta. A roncsautókból a fémet sokszor égetéssel nyerte ki. A férfi mindezt a szükséges hulladékgazdálkodási engedély nélkül végezte, ami alkalmas volt az emberi élet, testi épség, az egészség, a föld, a víz és a levegő veszélyeztetésére.

A bűnügyi felügyelet alatt álló vádlott ráadásul 2023. augusztus 16-án, este, Baján úgy vezette a személygépkocsiját, hogy őt néhány hónappal korábban a bíróság jogerősen 1 évre eltiltotta a járművezetéstől.

Az ügyészség a férfit üzletszerűen elkövetett lopás, hulladékgazdálkodás rendjének megsértése, valamint eltiltás hatálya alatti járművezetés bűntettével vádolja és ezért vele szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozta azzal, hogy a korábbi, próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetését is utólag végre kell hajtani. Bűnösségéről a Bajai Járásbíróság fog dönteni.

A fotókon az érintett erdőrészlet, a frissen kivágott és felaprított tűzifa, valamint a tanyán tárolt roncsautó hulladék látható.

Forrás: Ügyészség

Tovább olvasom

Vadászat

Szarvashiba hazavinni az agancsot!

Print Friendly, PDF & Email

Agancstolvajokat fogtak a rendőrök

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A kapuvári nyomozók 24 óra alatt kiderítették, ki lopta el a szarvasagancsokat a Himod és Hövej környéki erdőből.

Fotó: Rendőrség

A rendőrségre február 28-án érkezett bejelentés arról, hogy 2024 első két hónapjában egy erdőből több kilogramm szarvasagancsot tulajdonított el valaki. A Kapuvári Rendőrkapitányság az ügyben lopás vétség miatt eljárást indított, kollégáink rövid időn belül azonosították a feltételezett agancstolvajt. A nyomozók február 29-én délelőtt, az otthonában fogták el a 36 éves férfit, majd a kutatás során megtalálták az erdőből származó 6 darab agancsot.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A fiatalembert munkatársaink a Kapuvári Rendőrkapitányságra állították elő, ahol lopás vétség elkövetése miatt gyanúsítottként hallgatták ki. Elismerte a cselekmény elkövetését, továbbá elmondta, nem volt tisztában azzal, hogy az agancsokat tilos az erdőből elvinni.

Fotó: Rendőrség

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság kéri a természet kedvelőit, az erdőt- és mezőt látogatókat, fogadják meg az alábbi tanácsokat:

  • Agancsot találni izgalmas dolog, azonban azt – speciális engedély hiányában – soha nem vihetik magunkkal. Minden évben előfordul, hogy talált agancsot visznek haza erdőjárók, ami viszont lopásnak minősül.
  • Az agancs értékétől függ, hogy tulajdon elleni szabálysértést vagy bűncselekményt követ el az, aki magához veszi és elviszi.
  • Az elhullajtott agancsok gyűjtését kizárólag az erdészetek szakemberei, vadászok, vagy az erdőgazdaságok írásos engedélyével rendelkező személyek végezhetik.
  • A törvény nagyon szigorú, és az illegális agancsgyűjtést lopásnak, a szarvasok hajszolását és ezzel akár kínok közötti elpusztítását pedig állatkínzásnak minősíti.
  • Amennyiben kirándulás során feltehetően jogosulatlanul agancsot gyűjtő embert, embereket látnak, kérjük, hogy értesítsék az illetékes erdészeti hatóságot, vagy tegyenek bejelentést a 112-es segélyhívó számon.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom
ewident logo