Keressen minket

Vadászat

Ajándék a falumtól

Közzétéve:

Feltöltő:

Print Friendly, PDF & Email

Napok óta hallom a belső hangot, írd meg a történetet, hiszen ott ahol felnőttél ott kaptál először ajándékba igazi vadászélményt. Túl kell esnem ezen a megtisztulást jelentő eseményen, mert többször azon vettem észre magam, autóvezetés közben is, hogy ezzel a gondolattal foglalkozom, és csak rutinból vezetek.

Nos, eljött a pillanat, de hol is kezdjem… Vadásztam én már a gyürei határban, de a falu homokos részén, a Baloghéban, a Gemzsi úton, a szőlő környékén. Valahogy így hozta a vadászszerencse. Serdűlő kori szembe szomszédom Kiss B. Zoli invitáló szavának nem lehetett ellentmondani: Gyere, lőj egy bakot, s ha kedved van, maradj disznóra is. Nos, az első kísérletre egyik sem sikerült. Nem az ő hibájából…

Néhány nap múlva Burján Gergő hivatásos vadásszal való egyeztetés után úgy döntöttünk, hajnalban indulunk cserkelni. Legnagyobb örömömre azzal fogadott, hogy Tisza felé vesszük az irányt, a Szalkai-szegbe megyünk. A négy óra utáni pirkadatban azonnal magam előtt láttam a Kis-Tisza víztükrét, a nyári gát mellett sorjázó diófákat és a Tiszának meredek partját, ahol gyermekkori pajtásommal, Somogyi Gabival csavarogtunk. Évtizedek óta nem jártam azon a vidéken. Mi maradt meg abból, amit őrzök magamban?

Elindultunk a derengő hajnali fényben, elhaladtunk egykori családi házunk előtt. Még áll, de a mi kerítésünket már elbontották, az új pedig elzárja a betekintést. Nem baj, de láttam a diófákat, melyek alatt – négy volt az udvaron – édesapám százegy évesen is, a napszaknak megfelelően helyét változtatgatva üldögélt. Míg eddig eljutottam gondolati magányomban, már a Meccendős-ároknál le is kanyarodtunk a Tisza felé, illetve a Szalkai-szeg felé vezető útra.

Mit látnak szemeim, a régen nem látott topolyákból maradt hírmondónak vagy három. Úgy megörültem látványuknak, hogy meg sem számoltam őket. Futóedzéseim alkalmával hányszor elhaladtam mellettük, és több kilométerrel a lábamban jól esett árnyaik alatt az a néhány másodpercig tartó hűvösség is. Szinte el is feledtem, hogy vadászni jöttem, annyira a múlt emlékei jártak a fejemben.

A nyári gát – mi „kistöltésnek” hívtuk – tetején, a gyalogösvényen az aranyosi komptól egészen a kisvarsányi Hídérinek nevezett zsilipig, közel tíz kilométer volt a távolság. A Kis-Tiszához érve egy halászat és a tapogatózás jutott az eszembe. Azon a tavaszon a Tisza megmerítette a valamikori medréből kiszakított holtágat. Június vége felé – már nem jártunk iskolába – kötésig ért csak a víz, így alkalmas volt egy kis hálózásra, s hogy a megzavart halak a part közelben se legyenek nyugodtan, a tapogatók kapták a főszerepet. Bizony, gyakran ütötte a hal a vesszőkből font tapogató oldalát. Megszépült és megelevenedett emlékezetem szerint került hal bőven a tapogatóval halászó ember nyakába akasztott zsákba.

Gergő nem a kiszáradt meder felé irányította a Nivát, hanem a már említett kis töltés mentén haladtunk, a diófák alatt a nagyfeszültségű villanyoszlopok irányába, de mielőtt elértük volna azokat kiszálltunk és gyalog indultunk el egy hatalmas betontalpazat felé. Valamikor levágták róla az oszlopokat, a talpazat viszont kényelmes helyet biztosít a vadászathoz. Itt helyezkedtünk el, beláttuk az egész vidéket, jól hallottuk a kukoricásban a mozgásokat. Megkülönböztethetően jártak benne őzek, majd egy erősebb reccsenés arról tudósított bennünket – a szakmámhoz se legyek hűtlen –, hogy nagyobb testűek is lakmároznak a tejes kukoricából.

Még a testsúlyunkat sem mertük változtatni, mert valami közelegett. Látni nem láttuk, de mindketten tudtuk, vadászösztönünk tökéletesen működött. Gergő oldalba bökött, de már láttam is az első és a második sor között a serte állat busa fejét. Valami nem tetszett neki, mert olyan légszimatot vett, hogy mi is hallottuk. Nem lépett ki, sőt a negyedik és az ötödik sor kukorica között tőlünk távolodva elindult a Tisza irányába. Fegyveremet folyamatosan kézben tartottam minden eshetőségre számítva, ami hamarabb, mint gondoltuk, be is következett. A kukoricatábla és a tölgycsemete erdő között a földúton ott állt a disznó, jó ötven méterre…

– Lőni kell! – súgta Gergő. Ezt én is tudom, s nincs más választásom, mint szabadkézből, ahogyan azt tanítják, amikor lentről felhúztam a fegyvert a kívánt lapocka mögötti részre, meghúztam a ravaszt. Tulajdonképpen a valóságban sokkal rövidebb volt az erre fordított idő, mint ahogyan leírtam. A vaddisznó megugrott, be egyenesen a sűrű tölgyesbe. Hallottuk csörtető mozgását, majd egy helyből az egyre ritkuló és halkabb hangokat is. Gergő megnyugtatott, meglesz…

Egyikünk sem cigarettázik, így csak képzeletben gyújtottunk rá a kötelezőre, illetve a hajnali öt óra körüli pitymallat miatt nem volt ildomos elindulni egy sebzett vaddisznó vércsapáján. Végre a Tisza felől a Nap korongja az ártéri fűzesek fölé kúszott, leszálltunk a betontömbről. A rálövés helyén azonnal vért is találtunk, majd közel ötven méterre a legsűrűbb helyen ott feküdt falum, Gyüre hajnali ajándéka.

Az eredetileg tervezett őzbakvadászat már eszünkbe sem jutott. Mivel más vadásztársak is voltak kint a területen, javasoltam Gergőnek, fogadjuk őket villás reggelivel, frissen sülttel. Azt a mai napig sem tudom, hogy a szomszédban lakó gyermekkori barátom Puskás Öcsi, és Juhász István lelki jó barátom honnan vette hírét a sikeres hajnali vadászatnak, de meggyőződésem, ebben meghatározó szerepe lehetett Kiss B. Zoltán ugyancsak gyermekkori barátomnak. Ha ő volt a tettes, köszönöm neki.


Gergővel a gyürei vaddisznóm mellett

Vadászat

Tolna vármegyei “dúvadhét” összefoglalója

Print Friendly, PDF & Email

Befejeződött a Tolna vármegyei “dúvadhét”

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Tolna vármegyében 2024-ben első alkalommal került meghirdetésre dúvadhét. A dúvadfajok gyérítésére meghirdetett időszak a kiírás szerint 2024. február 15. 00:00 órától február 28. 23:59 óráig tartott.

Fotó: OMVK

Tolna vármegyében 2024-ben első alkalommal került meghirdetésre dúvadhét. A dúvadfajok gyérítésére meghirdetett időszak a kiírás szerint 2024. február 15. 00:00 órától február 28. 23:59 óráig tartott.

Fotó: OMVK

Összesen 33 fő nevezett, amelyből 21 fő hivatásos vadász és 12 fő sportvadász volt.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

2024. március 1-én a meghirdetett dúvadhét zárásakor összesen 27 fő sikeres nevező jelent meg, a 33 nevező vadászból. A terítéken 191 róka, 159 borz 50 aranysakál és 3 nyest, összesen 403 vad volt.

Fotó: OMVK

Helyezések:

 

név státusz aranysakál róka nyest borz pontszám összes vad
Vincze Viktor hivatásos 17 31 1 16 580,5 65
Stein Krisztián hivatásos 3 39 11 470 53
Fábián Bence hivatásos 22 23 312 45
Szabotin Zalán sport 3 23 8 298 34

 

  1. helyezett: Vincze Viktor Gyulaj Zrt.
  2. Stein Krisztián Gyulaj Zrt.
  3. Fábián Bence Kocsolai Dám Vt.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Különdíjazottak, a legjobb eredményt elért hivatásos vadász és sportvadász:

Vincze Viktor hivatásos vadász Gyulaj Zrt.

Szabotik Zalán sportvadász Kocsolai Dám Vt.

 

Forrás: OMVK

Tovább olvasom

Vadászat

Pirkadatkor kivágta, reggelre tűzifának eladta az erdőt

Print Friendly, PDF & Email

Vádat emeltek egy férfival szemben

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Bajai Járási Ügyészség lopás, hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és eltiltás hatálya alatti járművezetés miatt vádat emelt egy férfival szemben. Az elkövető a környékbeli erdőkből hajnalonta kivágott akác- és nyárfát a helyszínen felaprítva tűzifának rögtön eladta, ezzel néhány hónap alatt komoly bevételre tett szert. A tanyás ingatlanában engedély nélkül felhalmozott 1 tonnányi roncsautó miatt is felelnie kell.

A vád szerint a bajai férfi 2022 szeptemberétől közel 5 hónapon át hajnalonta rendszám nélküli autóval és utánfutóval járta a Vaskút környéki erdőket azért, hogy fát lopjon. A vádlott az akkumulátoros fűrésszel kivágott fát a helyszínen felaprította és még a reggeli órákban rögtön le is szállította a vevőinek, akik köbméterenként 30-36 ezer forintot fizettek neki. A tolvaj összesen 40 köbméter akác- és nyárfát vágott ki, amivel közel 2 millió forint kárt okozott az erdőrészletek tulajdonosainak. Elfogásakor a bajai nyomozók 12 köbméter tűzifát lefoglaltak, így a sértettek kára részben megtérült.

A férfinál tartott kutatás során kiderült, hogy rendszeresen bontás céljából forgalomból kivont gépkocsikat és roncsautókat szerzett be, a bennük lévő motorral, a működésükhöz szükséges ásványi olajokkal, üzemanyag maradékkal, fékfolyadékkal együtt. A közel 20 köbméter térfogatú, 1 tonna tömegű veszélyes hulladékot a tanyás ingatlana udvarán tárolta. A roncsautókból a fémet sokszor égetéssel nyerte ki. A férfi mindezt a szükséges hulladékgazdálkodási engedély nélkül végezte, ami alkalmas volt az emberi élet, testi épség, az egészség, a föld, a víz és a levegő veszélyeztetésére.

A bűnügyi felügyelet alatt álló vádlott ráadásul 2023. augusztus 16-án, este, Baján úgy vezette a személygépkocsiját, hogy őt néhány hónappal korábban a bíróság jogerősen 1 évre eltiltotta a járművezetéstől.

Az ügyészség a férfit üzletszerűen elkövetett lopás, hulladékgazdálkodás rendjének megsértése, valamint eltiltás hatálya alatti járművezetés bűntettével vádolja és ezért vele szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozta azzal, hogy a korábbi, próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetését is utólag végre kell hajtani. Bűnösségéről a Bajai Járásbíróság fog dönteni.

A fotókon az érintett erdőrészlet, a frissen kivágott és felaprított tűzifa, valamint a tanyán tárolt roncsautó hulladék látható.

Forrás: Ügyészség

Tovább olvasom

Vadászat

Szarvashiba hazavinni az agancsot!

Print Friendly, PDF & Email

Agancstolvajokat fogtak a rendőrök

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A kapuvári nyomozók 24 óra alatt kiderítették, ki lopta el a szarvasagancsokat a Himod és Hövej környéki erdőből.

Fotó: Rendőrség

A rendőrségre február 28-án érkezett bejelentés arról, hogy 2024 első két hónapjában egy erdőből több kilogramm szarvasagancsot tulajdonított el valaki. A Kapuvári Rendőrkapitányság az ügyben lopás vétség miatt eljárást indított, kollégáink rövid időn belül azonosították a feltételezett agancstolvajt. A nyomozók február 29-én délelőtt, az otthonában fogták el a 36 éves férfit, majd a kutatás során megtalálták az erdőből származó 6 darab agancsot.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A fiatalembert munkatársaink a Kapuvári Rendőrkapitányságra állították elő, ahol lopás vétség elkövetése miatt gyanúsítottként hallgatták ki. Elismerte a cselekmény elkövetését, továbbá elmondta, nem volt tisztában azzal, hogy az agancsokat tilos az erdőből elvinni.

Fotó: Rendőrség

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság kéri a természet kedvelőit, az erdőt- és mezőt látogatókat, fogadják meg az alábbi tanácsokat:

  • Agancsot találni izgalmas dolog, azonban azt – speciális engedély hiányában – soha nem vihetik magunkkal. Minden évben előfordul, hogy talált agancsot visznek haza erdőjárók, ami viszont lopásnak minősül.
  • Az agancs értékétől függ, hogy tulajdon elleni szabálysértést vagy bűncselekményt követ el az, aki magához veszi és elviszi.
  • Az elhullajtott agancsok gyűjtését kizárólag az erdészetek szakemberei, vadászok, vagy az erdőgazdaságok írásos engedélyével rendelkező személyek végezhetik.
  • A törvény nagyon szigorú, és az illegális agancsgyűjtést lopásnak, a szarvasok hajszolását és ezzel akár kínok közötti elpusztítását pedig állatkínzásnak minősíti.
  • Amennyiben kirándulás során feltehetően jogosulatlanul agancsot gyűjtő embert, embereket látnak, kérjük, hogy értesítsék az illetékes erdészeti hatóságot, vagy tegyenek bejelentést a 112-es segélyhívó számon.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom
ewident logo