Keressen minket

Vadászat

Természetfotósok paradicsoma lehet a pitvarosi Vadászház környéke

Közzétéve:

Feltöltő:

Print Friendly, PDF & Email

Az M43 autóút csanádpalotai lehajtójától 10 kilométerre található a Petőfi Vadásztársaság vadászháza, ahol rendezett környezetben fogadják a vendégeket.

A ház mellett található parkosított területen szokták a vadászok felállítani a terítéket, és a vadnak megadni a végtisztességet. Mellette kiépített parkoló várja a látogatókat. A csaknem egy hektáros területen, az utcafronton áll a ház, ahol tíz szállóvendéget tudnak elhelyezni, a hátsó traktusban pedig különböző gazdasági épületek helyezkednek el.
– Nemcsak vadászokat várunk. Egyesületünk a Petőfi Vadásztársaság Pitvaros alapszabálya szerint, aktív természetvédelemmel foglalkozik. Ennek szellemében a helyi, térségi önkormányzatokkal már a stratégiai tervezés pillanatában együttműködtünk az elmúlt években. Tagjai vagyunk a Marosháti Kistérség Turizmusáért Egyesületnek. Velük közösen alakítottuk ki a térségi gyalogtúra útvonal hálózatot. A természetjárás és a természetfotózás éppen ezért kiemelt hangsúlyt kap a térség turisztikai kínálatában. Olyan programokat szervezünk vendégeinknek, amely lehetővé teszi a környezet megfigyelését, tanulmányozását – mondja el Szuda Zoltán, a Petőfi Vadásztársaság elnöke.

A vadászterület része egy 1000 hektáros nemzeti parki terület is, a Királyhegyesi Puszta, mely a Csanádi puszták területi egység egyik tagja. A környék nemzetközi jelentőségű madárlelőhely, ami azt jelenti, hogy a tavaszi, és őszi vonuláskor jelentős számban fordulnak elő különböző ritka madárfajok, elsősorban parti madarak, cankók, bíbicek, gémfélék, ludak és récék. Gólyavonuláskor szép számban akad erre felé feketególya is. – Területünk ékessége a túzok, nem egyszer lehet több mint húsz madarat egy csapatban megfigyelni. Az egyik jellegzetessége a területnek, hogy növény- és állatvilága kiemelkedő értéket képvisel. Itt nő Csongrád megye jelképnövénye a vetővirág, de jelentős állománya van a tavaszi héricsnek és az őszi csillagvirágnak is. Egyenlőre nem túl sűrűn látogatnak hozzánk természetfotósok – teszi hozzá Szuda Zoltán –, de remélhetőleg mihamarabb felfedezik maguknak ezt a környéket. A Királyhegyesi Puszta fokozottan védett, így csak kísérővel látogatható.
A Petőfi Vadásztársaság vadászházához közeli környékre elsősorban a csendes szemlélőket, a nyugodt pihenésre vágyókat várják
– Napi munkakapcsolatban vagyunk a természetvédelmi őrszolgálat helyi képviselőivel, ezért is készséggel állunk rendelkezésre, ha látogatóinknak olyan igénye van, mely a védett terület látogatását célozza. Ugyan nincs kialakítva tanösvény, amely lehetővé tenné a megfigyelést, de a közeli Montág-pusztán egy madármegfigyelő torony szabadon látogatható. A madarak azonban nemcsak a védett területen szállnak le, éppen ezért a környéken is megfigyelhetők, így a vadászháztól mindössze 800 méterre található 70 hektáros víztározón is. Van két les-sátrunk, sőt, adott esetben megfelelő minőségű fényképezőgépet, csónakot is rendelkezésre tudunk bocsájtani a látogatók számára – mondja el Szuda Zoltán.

A megyehatáron helyezkedik el Pitvaros és a vadászház, a szomszédos település Mezőhegyes, valamint Tótkomlós. Mind a két településnek sajátos értékei vannak, Mezőhegyes építészeti öröksége nyomán a világörökség címre jelölték. Annyi védett épület, agrártörténeti emlék mint ott, egy településen, sehol sincs az országban.
– Gyakran vannak olyan szállóvendégeink, akik a szomszédos Mezőhegyes lovas rendezvényeire érkeznek, és nálunk szállnak meg. Mezőhegyes ugyanis lovas berkekben nagy népszerűségnek örvend, hiszen a magyar lófajták közül a Nóniusznak, Gidránnak és a Mezőhegyesi félvérnek és a Mezőhegyesi sportlónak szülővárosa. A Nónius fajta fenntartása ma is itt folyik . Tótkomlósnak sajátos szlovák nemzetiségi hagyományai vannak. Ez a város Závada Pál népszerű író szülővárosa, itt forgatták a Jadviga párnája című játékfilmet is. Tótkomlóson azonban egyetlen panzió és a vadászház fogad csupán szállóvendégeket. Így, az oda látogatók is gyakran nálunk szállnak meg. A mi vadászházunk négynapraforgós minősítéssel rendelkezik, és négy vendégszobával, ebből az egyik akadálymentesített. A földszinti vendégszobák két-két ággyal, az emeletiek három-három ággyal várják a vendégeket. Ezen kívül van közösségi tér, ahol házimozi rendszerrel bármilyen filmet meg lehet tekinteni. Vannak természetfilmjeink, vadászattal kapcsolatos ismeretterjesztő filmjeink is. A szobák internettel, televízióval felszereltek. Készételekkel is ellátjuk vendégeinket, és természetesen vadételeket is felszolgálunk – mondja Szuda Zoltán.

A mikrotérség négy településből áll: Ambrózfalva, Csanádalberti Nagyér és Pitvaros. Közülük Nagyér a legaktívabb a turizmus területén. Kiépített tanösvény várja itt a látogatókat, valamint 30 férőhelyes diákszálláshely is rendelkezésre áll. Jelenleg folyamatban van egy élő parasztudvar kialakítása is. Ha valaki lovagolni akar, azt helyben a vadászházhoz közel is megteheti. – Specialitásunk vadászat terén, melyben egyediek vagyunk az apróvad és az őz. Fácánneveléssel is foglalkozunk, így kisebb-nagyobb terítékű fácánvadászat szervezésében, élő vadászfácán szállításában is állunk vendégeink rendelkezésére – teszi hozzá végezetül Szuda Zoltán.
írta: Lantos Tivadar

falusiturizmus.hu

Tovább olvasom
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Vadászat

Tolna vármegyei “dúvadhét” összefoglalója

Print Friendly, PDF & Email

Befejeződött a Tolna vármegyei “dúvadhét”

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Tolna vármegyében 2024-ben első alkalommal került meghirdetésre dúvadhét. A dúvadfajok gyérítésére meghirdetett időszak a kiírás szerint 2024. február 15. 00:00 órától február 28. 23:59 óráig tartott.

Fotó: OMVK

Tolna vármegyében 2024-ben első alkalommal került meghirdetésre dúvadhét. A dúvadfajok gyérítésére meghirdetett időszak a kiírás szerint 2024. február 15. 00:00 órától február 28. 23:59 óráig tartott.

Fotó: OMVK

Összesen 33 fő nevezett, amelyből 21 fő hivatásos vadász és 12 fő sportvadász volt.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

2024. március 1-én a meghirdetett dúvadhét zárásakor összesen 27 fő sikeres nevező jelent meg, a 33 nevező vadászból. A terítéken 191 róka, 159 borz 50 aranysakál és 3 nyest, összesen 403 vad volt.

Fotó: OMVK

Helyezések:

 

név státusz aranysakál róka nyest borz pontszám összes vad
Vincze Viktor hivatásos 17 31 1 16 580,5 65
Stein Krisztián hivatásos 3 39 11 470 53
Fábián Bence hivatásos 22 23 312 45
Szabotin Zalán sport 3 23 8 298 34

 

  1. helyezett: Vincze Viktor Gyulaj Zrt.
  2. Stein Krisztián Gyulaj Zrt.
  3. Fábián Bence Kocsolai Dám Vt.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Különdíjazottak, a legjobb eredményt elért hivatásos vadász és sportvadász:

Vincze Viktor hivatásos vadász Gyulaj Zrt.

Szabotik Zalán sportvadász Kocsolai Dám Vt.

 

Forrás: OMVK

Tovább olvasom

Vadászat

Pirkadatkor kivágta, reggelre tűzifának eladta az erdőt

Print Friendly, PDF & Email

Vádat emeltek egy férfival szemben

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Bajai Járási Ügyészség lopás, hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és eltiltás hatálya alatti járművezetés miatt vádat emelt egy férfival szemben. Az elkövető a környékbeli erdőkből hajnalonta kivágott akác- és nyárfát a helyszínen felaprítva tűzifának rögtön eladta, ezzel néhány hónap alatt komoly bevételre tett szert. A tanyás ingatlanában engedély nélkül felhalmozott 1 tonnányi roncsautó miatt is felelnie kell.

A vád szerint a bajai férfi 2022 szeptemberétől közel 5 hónapon át hajnalonta rendszám nélküli autóval és utánfutóval járta a Vaskút környéki erdőket azért, hogy fát lopjon. A vádlott az akkumulátoros fűrésszel kivágott fát a helyszínen felaprította és még a reggeli órákban rögtön le is szállította a vevőinek, akik köbméterenként 30-36 ezer forintot fizettek neki. A tolvaj összesen 40 köbméter akác- és nyárfát vágott ki, amivel közel 2 millió forint kárt okozott az erdőrészletek tulajdonosainak. Elfogásakor a bajai nyomozók 12 köbméter tűzifát lefoglaltak, így a sértettek kára részben megtérült.

A férfinál tartott kutatás során kiderült, hogy rendszeresen bontás céljából forgalomból kivont gépkocsikat és roncsautókat szerzett be, a bennük lévő motorral, a működésükhöz szükséges ásványi olajokkal, üzemanyag maradékkal, fékfolyadékkal együtt. A közel 20 köbméter térfogatú, 1 tonna tömegű veszélyes hulladékot a tanyás ingatlana udvarán tárolta. A roncsautókból a fémet sokszor égetéssel nyerte ki. A férfi mindezt a szükséges hulladékgazdálkodási engedély nélkül végezte, ami alkalmas volt az emberi élet, testi épség, az egészség, a föld, a víz és a levegő veszélyeztetésére.

A bűnügyi felügyelet alatt álló vádlott ráadásul 2023. augusztus 16-án, este, Baján úgy vezette a személygépkocsiját, hogy őt néhány hónappal korábban a bíróság jogerősen 1 évre eltiltotta a járművezetéstől.

Az ügyészség a férfit üzletszerűen elkövetett lopás, hulladékgazdálkodás rendjének megsértése, valamint eltiltás hatálya alatti járművezetés bűntettével vádolja és ezért vele szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozta azzal, hogy a korábbi, próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetését is utólag végre kell hajtani. Bűnösségéről a Bajai Járásbíróság fog dönteni.

A fotókon az érintett erdőrészlet, a frissen kivágott és felaprított tűzifa, valamint a tanyán tárolt roncsautó hulladék látható.

Forrás: Ügyészség

Tovább olvasom

Vadászat

Szarvashiba hazavinni az agancsot!

Print Friendly, PDF & Email

Agancstolvajokat fogtak a rendőrök

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A kapuvári nyomozók 24 óra alatt kiderítették, ki lopta el a szarvasagancsokat a Himod és Hövej környéki erdőből.

Fotó: Rendőrség

A rendőrségre február 28-án érkezett bejelentés arról, hogy 2024 első két hónapjában egy erdőből több kilogramm szarvasagancsot tulajdonított el valaki. A Kapuvári Rendőrkapitányság az ügyben lopás vétség miatt eljárást indított, kollégáink rövid időn belül azonosították a feltételezett agancstolvajt. A nyomozók február 29-én délelőtt, az otthonában fogták el a 36 éves férfit, majd a kutatás során megtalálták az erdőből származó 6 darab agancsot.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A fiatalembert munkatársaink a Kapuvári Rendőrkapitányságra állították elő, ahol lopás vétség elkövetése miatt gyanúsítottként hallgatták ki. Elismerte a cselekmény elkövetését, továbbá elmondta, nem volt tisztában azzal, hogy az agancsokat tilos az erdőből elvinni.

Fotó: Rendőrség

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság kéri a természet kedvelőit, az erdőt- és mezőt látogatókat, fogadják meg az alábbi tanácsokat:

  • Agancsot találni izgalmas dolog, azonban azt – speciális engedély hiányában – soha nem vihetik magunkkal. Minden évben előfordul, hogy talált agancsot visznek haza erdőjárók, ami viszont lopásnak minősül.
  • Az agancs értékétől függ, hogy tulajdon elleni szabálysértést vagy bűncselekményt követ el az, aki magához veszi és elviszi.
  • Az elhullajtott agancsok gyűjtését kizárólag az erdészetek szakemberei, vadászok, vagy az erdőgazdaságok írásos engedélyével rendelkező személyek végezhetik.
  • A törvény nagyon szigorú, és az illegális agancsgyűjtést lopásnak, a szarvasok hajszolását és ezzel akár kínok közötti elpusztítását pedig állatkínzásnak minősíti.
  • Amennyiben kirándulás során feltehetően jogosulatlanul agancsot gyűjtő embert, embereket látnak, kérjük, hogy értesítsék az illetékes erdészeti hatóságot, vagy tegyenek bejelentést a 112-es segélyhívó számon.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom
ewident logo