Keressen minket

Vadászat

Andris bikája

Közzétéve:

Feltöltő:

Print Friendly, PDF & Email

Bikavadászatokról ez idáig nem igen sokat írtam, pedig már jó néhány gím- és dámtrófea bekerült a gyűjteményembe. Vannak közöttük érmesek is, igaz, hogy nagy aranyérmes trófeáim csakis a disznóagyarak közül kerültek ki. A bikák lövése ugyebár egészen más. Azokhoz többnyire pénzre van szükség, vagy pedig jó helyen kell lenni jó időben. Valójában szerencse és nagy kitartás is szükségeltetik a siker eléréséhez. Bár az első bikámat 1992-ben lőttem a Zemplénben, azóta csak az elmúlt őszön a Bakonyban voltam újra sikeres. Évente bejártam a fél Dunántúlt, de nem jött össze. Pedig hát mindenki arról regél, meg arról beszél, hogy arrafelé mennyi és mekkora bikák élnek. Közel húsz éve minden bőgési szezonban elutaztam Zalába, Somogyba, Baranyába. Többször jártam a Bakonyban, de sohasem jutottam lövéshez. Már azt gondoltam, hogy csak én vagyok ilyen szerencsétlen. Lajos barátomnak mindig sikerül, nekem meg nem.

Minden sikertelen kiruccanás után megfogadtam, hogy maradok itthon, mert idehaza Szabolcsban mindig sikeres voltam. Az elmúlt év őszén is két alkalommal voltam a Bakonyban Jani barátom meghívására. Az első után eldöntöttem, hogy kár is ezt erőltetni. Én többet sose megyek bikára vadászni a Dunántúlra. A fogadalmat csak nem tudtam megtartani, és két hét elteltével, amikor már jócskán elhallgattak a bikák, Béla barátom kíséretében ismét ott vadásztam néhány napot, ám ezúttal sikeresen távoztam. Az utolsó reggeli lesen eldöntöttem, hogy többet soha nem jövök erre a vidékre vadászni, ami mellesleg leírhatatlan szépségű, csodálatos terület. Azonban hazaindulás előtt óriásit változott a helyzet. Már a cuccainkat raktuk a hátizsákba, amikor mögöttünk megszólalt egy bika. Lett ám izgalom! Béla nagy tudományával hosszas cserkelés után beértük és elejtettem egy jó selejt bikát. A részletekről majd egy másik történetben fogok beszámolni.

Amint a lövés híréről az otthoniakat tájékoztattam hét éves Andris unokám óriási sírásban tört ki. Üvöltötte, hogy a Papa becsapott! Azt ígérte, vele lehetek a bika meglövésekor. Nem is leszek a vadásztársa, meg a vadászbarátja. Kilépek a vadásztársaságból, de még az unokája sem maradok!

Huha, ez aztán a beszéd. Kértem Detti lányomat, hogy adja már át Andrisnak a telefont. Nagy nehezen elmagyaráztam, hogy én odahaza Beregdarócon ígértem a közös bikavadászatot, amit már most hétvégén meg is ejthetünk, mert a társulatnál unokám kérésére már jóval korábban bejelentkeztem egy bika elejtésére. A Bakonyba nem hozhattam magammal, mert valakinek azért iskolába is kell járnia. Nagy nehezen megértette, és újra vadászbarátok lettünk.

Pénteken késő este fáradtan értem haza, de már szombat reggel elutaztam Andrisért, aki izgatottan, vadászruhába öltözve várt. A táskája bepakolva, vadászkalap a fején, saját bőgőkürtje a kezében. Amikor megláttam valami csodálatos érzés fogott el. Azt hittem „megeszem”. Az a pöttömke gyerek gyerekkoromat idézte elő, én is de elmentem volna egy ilyen vadászatra! De hát engem nem vihetett el akkor a nagyapám…

Kora délután már Barabáson voltunk Ricsei István vadászbarátom lakásán. Pista, mint nyugdíjas hivatásos vadász vállalta kíséretünket, amit így utólagosan is köszönök, mert Andris a legjobban szereti a vadásztársak közül. Igaz, Pista is odavan a kis srácért.

Csodálatosan szép őszi napsütésben kezdhettük a cserkelést a 41-es számú főút mellett a Lukovics erdejében. Az erdő túlsó végén, az úttól egy kilométerre van a saját szóróm. Terv szerint addig szép lassan cserkelünk, sötétedés előtt pedig felülünk a lesre. Láttunk őzeket, meg a lesről visszajövet egy nagy kan ugrott meg előttünk. Egyéb említésre méltó esemény sajnos nem történt. Viszont szép idő volt, és jó volt együtt lenni. A képen a két kísérőm.

Vasárnap hajnali fél ötkor csörgött az órám. Gyorsan lenyomtam, hogy Andris még hadd aludjon, amíg én elkészülődök. Erre nem volt szükség, mert már ébren volt ki tudja mióta, és kérdezte, hogy mikor indulunk? Hamar elkészültünk és már repesztettünk is Pistáért.

Beregdarócra még teljes sötétségben érkeztünk. A régi tejgyár épületénél hallgatóztunk a sötétben, de teljes volt a csend. A bikák hallgattak. Szeptember 30-án már mit is várhatnánk ebben a jó időben? Vártunk egy keveset, hogy hadd pirkadjon, mert a Rivalyban lévő belső lesre való bemenetel közben nem akartuk az esetleg kint lévő bikákat megriasztani a sötétben.

Sikerült szép csendesen besétálnunk, cserkelés közben több helyen erős bikaszagot éreztünk. Tehát a bikák itt tartózkodnak a közelünkben, az utolsó métereket síri csendben tettük meg. Néha Andrisra tekintettem. Láttam rajta, hogy majd szétveti az izgalom, ami mellesleg engem is kezdett elfogni. Keményen szorította Pista kezét.

A lesen kettőnk közé ültettük, és szépen elhelyezkedtünk, már jócskán kivilágosodott. Alig ültünk öt-tíz percet, amikor Andris susogja, hogy ott a bika. A nádasos-bokros területet figyeljük a mutatott irányba, de nem látunk semmit. Andris csak súgja, hogy ott van. Nem látjátok? Hát nem! Pedig Pista már távcsövön keresztül pásztázza az előttünk lévő sűrűséget. Meg is jegyzi, hogy hallucinál a gyerek. Erre Andris könyörögve mondja, hogy ott van a bokornál.

És tényleg, óvatosan, csendben megjelenik egy bika teljes terjedelmében. Csak áll és lassan felénk fordítja a fejét, aztán vissza. Pista nézegeti, súgja, amit én is látok, hogy rövid szárú, szűk állású, középkorú bika és nincs több 5,5 kilónál. Nem az állományba való, lőheted.

A páratlan 14-es agancs nekem is tetszik, nem beszélve Andrisról. A döntés hamar megszületik, és az előttünk kb. 80 méterre keresztben álló bikát lapockán lövöm. A találatot a bika jól jelzi. Pista látja, amint egy bokor mögött halad el és mondja, hogy lődd, mert elmegy.

Mire újra töltök már eltűnik a bokor mögötti sűrűben. Minden idegszálunk remeg. Figyeljük az eltűnés helye körüli átlátható területeket, de nem látjuk sehol sem. Izgalom a tetőfokon.

Várunk egy kis ideig, ami óráknak tűnik. A rálövés helyétől elindulok a bika csapáján, de vérnyomot nem találunk. Pista hátramarad Andrissal, én pedig követem az iszonyú bika szagot, mert vérnyom az nincs.

A sűrű bokrok közötti kis tisztáson találok rá a már kimúlt, gyönyörű bikánkra. A rálövés helyétől hatvan métert tehetett meg. Nagy örömmel kiáltottam, hogy gyertek ide! Andris nagyon büszkén, és főleg félénken lép elő, és gyönyörködik bikájában. Mert, hogy az övé, az nem vitás. Arca sugárzik az örömtől.

Kívánom, hogy valamennyi olvasóm és vadásztársam átélje majd azt az örömöt, amit én most ezen a vadászaton megélhettem unokámmal!

* * *

Van a vadásztársadalmunkban elég sok vadász nagyapa, na meg már unoka is. Így Karácsony tájékán főként az Ő szívüket szeretném megdobogtatni ezzel a kis történettel, s szeretnék az olvasóknak ÁLDOTT KARÁCSONYT és BOLDOG ÚJ ÉVET kívánni!

Unokámmal az első közösen elejtett bikánk mellett

Vadászat

Pirkadatkor kivágta, reggelre tűzifának eladta az erdőt

Print Friendly, PDF & Email

Vádat emeltek egy férfival szemben

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Bajai Járási Ügyészség lopás, hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és eltiltás hatálya alatti járművezetés miatt vádat emelt egy férfival szemben. Az elkövető a környékbeli erdőkből hajnalonta kivágott akác- és nyárfát a helyszínen felaprítva tűzifának rögtön eladta, ezzel néhány hónap alatt komoly bevételre tett szert. A tanyás ingatlanában engedély nélkül felhalmozott 1 tonnányi roncsautó miatt is felelnie kell.

A vád szerint a bajai férfi 2022 szeptemberétől közel 5 hónapon át hajnalonta rendszám nélküli autóval és utánfutóval járta a Vaskút környéki erdőket azért, hogy fát lopjon. A vádlott az akkumulátoros fűrésszel kivágott fát a helyszínen felaprította és még a reggeli órákban rögtön le is szállította a vevőinek, akik köbméterenként 30-36 ezer forintot fizettek neki. A tolvaj összesen 40 köbméter akác- és nyárfát vágott ki, amivel közel 2 millió forint kárt okozott az erdőrészletek tulajdonosainak. Elfogásakor a bajai nyomozók 12 köbméter tűzifát lefoglaltak, így a sértettek kára részben megtérült.

A férfinál tartott kutatás során kiderült, hogy rendszeresen bontás céljából forgalomból kivont gépkocsikat és roncsautókat szerzett be, a bennük lévő motorral, a működésükhöz szükséges ásványi olajokkal, üzemanyag maradékkal, fékfolyadékkal együtt. A közel 20 köbméter térfogatú, 1 tonna tömegű veszélyes hulladékot a tanyás ingatlana udvarán tárolta. A roncsautókból a fémet sokszor égetéssel nyerte ki. A férfi mindezt a szükséges hulladékgazdálkodási engedély nélkül végezte, ami alkalmas volt az emberi élet, testi épség, az egészség, a föld, a víz és a levegő veszélyeztetésére.

A bűnügyi felügyelet alatt álló vádlott ráadásul 2023. augusztus 16-án, este, Baján úgy vezette a személygépkocsiját, hogy őt néhány hónappal korábban a bíróság jogerősen 1 évre eltiltotta a járművezetéstől.

Az ügyészség a férfit üzletszerűen elkövetett lopás, hulladékgazdálkodás rendjének megsértése, valamint eltiltás hatálya alatti járművezetés bűntettével vádolja és ezért vele szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozta azzal, hogy a korábbi, próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetését is utólag végre kell hajtani. Bűnösségéről a Bajai Járásbíróság fog dönteni.

A fotókon az érintett erdőrészlet, a frissen kivágott és felaprított tűzifa, valamint a tanyán tárolt roncsautó hulladék látható.

Forrás: Ügyészség

Tovább olvasom

Vadászat

Szarvashiba hazavinni az agancsot!

Print Friendly, PDF & Email

Agancstolvajokat fogtak a rendőrök

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A kapuvári nyomozók 24 óra alatt kiderítették, ki lopta el a szarvasagancsokat a Himod és Hövej környéki erdőből.

Fotó: Rendőrség

A rendőrségre február 28-án érkezett bejelentés arról, hogy 2024 első két hónapjában egy erdőből több kilogramm szarvasagancsot tulajdonított el valaki. A Kapuvári Rendőrkapitányság az ügyben lopás vétség miatt eljárást indított, kollégáink rövid időn belül azonosították a feltételezett agancstolvajt. A nyomozók február 29-én délelőtt, az otthonában fogták el a 36 éves férfit, majd a kutatás során megtalálták az erdőből származó 6 darab agancsot.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A fiatalembert munkatársaink a Kapuvári Rendőrkapitányságra állították elő, ahol lopás vétség elkövetése miatt gyanúsítottként hallgatták ki. Elismerte a cselekmény elkövetését, továbbá elmondta, nem volt tisztában azzal, hogy az agancsokat tilos az erdőből elvinni.

Fotó: Rendőrség

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság kéri a természet kedvelőit, az erdőt- és mezőt látogatókat, fogadják meg az alábbi tanácsokat:

  • Agancsot találni izgalmas dolog, azonban azt – speciális engedély hiányában – soha nem vihetik magunkkal. Minden évben előfordul, hogy talált agancsot visznek haza erdőjárók, ami viszont lopásnak minősül.
  • Az agancs értékétől függ, hogy tulajdon elleni szabálysértést vagy bűncselekményt követ el az, aki magához veszi és elviszi.
  • Az elhullajtott agancsok gyűjtését kizárólag az erdészetek szakemberei, vadászok, vagy az erdőgazdaságok írásos engedélyével rendelkező személyek végezhetik.
  • A törvény nagyon szigorú, és az illegális agancsgyűjtést lopásnak, a szarvasok hajszolását és ezzel akár kínok közötti elpusztítását pedig állatkínzásnak minősíti.
  • Amennyiben kirándulás során feltehetően jogosulatlanul agancsot gyűjtő embert, embereket látnak, kérjük, hogy értesítsék az illetékes erdészeti hatóságot, vagy tegyenek bejelentést a 112-es segélyhívó számon.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom

Vadászat

Felülmúltuk önmagunk: Balaton-felvidéki dúvadhét

Print Friendly, PDF & Email

Balaton-felvidéki dúvadhét eredményei:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A vadászati év utolsó napján a diszeli Artemisz Vadászház udvarán gyülekeztek a Balaton-felvidéki tájegység jogosultjai, hogy közös terítékkel adják meg a végtisztességet az elmúlt héten puskavégre került vadnak.

A VII. Balaton-felvidéki dúvadnapok közös terítéke. Fotó: – OMVK

Surányi Péter tájegységi fővadász köszöntötte a vadászatra jogosultak küldötteit, és ismertette a dúvadhét eredményét. Idén, amikor már hetedik alkalommal gyűltünk össze, a tájegység 18 vadgazdálkodási egységéből 15 vett részt a szimultán dúvadgyérítésben. Ennek eredménye lett az az összesen 92 vad: 39 róka, 15 borz, 7 aranysakál, 6 nyest, 17 szajkó, 7 dolmányos varjú és egy szarka, amiket kürtszóval búcsúztattunk. A Csobánc Vt. 23, a Bakonyerdő Zrt. 12, a bronzérmes Újkúti Vt. pedig 11 darabbal járult hozzá a közös terítékhez. Mint azt Surányi Péter kiemelte: nem a dúvadhéten kell elvégezni az egész éves dúvadgyérítést, az esemény célja a figyelemfelhívás, és az alkalom teremtése a szakmai tapasztalatcserére.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A házigazda Baracskay Lajos, a Csobánc Vt. elnöke, a vármegyei vadászkamara titkára röviden bemutatta a vadásztársaság adottságait, gazdálkodását. A kétszázat is meghaladja a teríték gímből, a vaddisznó háromszáz alá esett. Volt, hogy az 500-at is meghaladta, de a fokozott gyérítés eredménye már látványos. A legfőbb károsítóvá a szarvas lépett elő. A vadászterület kezelését megnehezíti az, hogy a koronavírus-járvány miatt sokan költöztek ide a nagyvárosból, akik aztán nem is mentek vissza: ezáltal a nyaralóövezetben mára jóval nagyobb a terület zavartsága, mint 2020 előtt volt. Vendégkörük stabil, a vadászati lehetőségek értékesítése nem jelent problémát.

Fotó: OMVK

Lakatos István, a Kapos-Tolnai vadgazdálkodási tájegység fővadásza az agancstőrothadással kapcsolatos kutatás jelenlegi állásáról tartott előadást. Mint elmondta: kezdetben valamilyen gennykeltő baktérium jelenlétére gyanakodtak, ám hamar kiderült, hogy a gennyesedés csak másodlagos fertőződés eredménye, a tünetegyüttes nem bakteriális fertőzésre vezethető vissza. Kialakulásában sokkal inkább a különböző mikotoxinok játszanak szerepet, de nem kizárható régen betiltott növényvédő és rovarölő szerek, illetve a mikroműanyagok hatása sem. Kezdetben dámszarvasnál figyelték meg a tünetegyüttest, de azóta már őznél és gímnél is megjelent. A dámbikáknál az azonos korú egészséges egyedek átlagban 1,3 kg-mal nehezebb agancsot raktak fel, mint az érintettek, de a károsodás nem kizárólag a hímivart érinti. A teheneknél, sutáknál a termékenyülés drasztikus visszaesése, illetve vetélés tapasztalható akkor, ha a takarmány mikotoxinnal szennyezett. Ennek elkerülése érdekében érdemes mellőzni a földről való etetést (használjunk vályút, tálcát) illetve ne etessünk törtszemet, hanem csakis teljes értékű, helyesen tárolyt, bevizsgált szemes vagy szálas takarmányt.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja

Az Országos Magyar Vadászkamara a hivatásos, valamint a sportvadászok önkormányzattal rendelkező, közfeladatokat, továbbá általános szakmai érdekképviseleti feladatokat is ellátó köztestülete, (Ábra: OMVK)

Amint azt Vezsenyi Imre, a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. vadgazdálkodási osztályvezetője, ASP-tanácsadó megfogalmazta: azután, hogy az afrikai sertéspestis 2018-ban megjelent Magyarországon, volt remény arra nézve, hogy a Duna vonalát nem fogja átlépni a betegség. Sajnos nem így lett, a dunakeszi vadaskertben megjelent a kór, és tovább is terjedt. Veszprém vármegye egyelőre mentes az ASP-től, és szerencsések vagyunk abból a szempontból is, hogy az elejtett vadat szabadon értékesíthetjük. Azonban kártérítés (aminek összege március 1-től egységesen 20 000 forint/db lesz, csak addig jár majd, amíg van vaddisznó, ez pedig – ha a vírus ideér – már nem lesz egyértelmű. Érdemes minden legális eszközt (ezek köre bővült a közelmúltban) igénybe venni ahhoz, hogy elérhető legyen az 1 vaddisznó/200 ha sűrűség, ami hatékonyan lassítaná az afrikai sertéspestis terjedését.Greskó Károly örvényesi sportvadász a lőfegyverrel végzett ragadozógyérítéssel kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal. Ez a tevékenység nem csak az apróvadas területeken bír jelentőséggel, a sakálok és a rókák az őzgidákból és a malacokból is vámot szednek. Létszámuk eredményesen apasztható ugyanakkor csalsípok használatával és állandó etetőhelyekkel. A csalsípoknál előnyben részesíti a műanyagból készülteket, mivel azok hidegben sem vetemednek meg, és kevésbé hangolódnak el. Érdemes először hosszabban, 10-15 másodpercig fújni, majd 5-10 másodpercnyi szünet után ismét egyszer, már rövidebben. Ezt 10-15 perc várakozás kövesse. Ha van hallótávolságban éhes ragadozó, bizonyára közelíteni fog. Előfordulhat ugyanakkor, hogy rossz irányból, szél alól fog érkezni, ekkor pedig következő alkalommal már bizalmatlan lesz a sípot hallva.

A rókák és a sakálok vonszalék segítségével, illetve rendszeresen etetett helyeket fenntartva is puskavégre kaphatóak. Ekkor fontos, de kifizetődő is a kitartás. Egy alkalommal nem kevesebb, mint kilenc rókát lőtt együltő helyében, igaz, ekkor már sötétedés előtt a lesen volt, és kitartott másnap hajnalig. Aki erre vállalkozik, az jól teszi, ha háttámlás magaslest épít, és a meglőtt rókákat csak a vadászat legvégén, és nem minden sikeres lövés után szedi össze. Az etetők távolsága a lestől nem mellékes, rókánál ne legyen közelebb, mint ötven, sakálnál, mint száz méter. A sakálok ugyanis szeretnek „vágni egy kört” az etetőhely körül, hogy szagot fogjanak. Ebbe a körbe pedig jó, ha a les már nem esik bele…

Az előadások elhangzása után kiváló estebéd elkültésére került sor, de a jelenlévők nem csak ezért maradtak. Jó volt kihasználni az együttlétet arra is, hogy egymás tapasztalataiból épülve kicsit tovább lássunk, mint a saját vadászterületünk határáig…

Forrás: OMVK

Tovább olvasom