Keressen minket

Vadászat

Nimród Vadászújság: A Német Vizsla Klub idei évi eredményei

Print Friendly, PDF & Email

A koronavírus-járvány ez év márciusában bombaként robbant be a Német Vizsla Klub Magyarország mindennapjaiba is. A Nimród Vadászújságnak Babiczky Attila, a Klub elnöke számolt be a küzdelmes év eseményeiről, eredményeiről.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

A koronavírus-járvány ez év márciusában bombaként robbant be a Német Vizsla Klub Magyarország mindennapjaiba is. A Nimród Vadászújságnak Babiczky Attila, a Klub elnöke számolt be a küzdelmes év eseményeiről, eredményeiről.

A koronavírus világjárvány a Német Vizsla Klub-nak is csak gondot okozott. (Kép: Nimród Vadászújság Facebook oldala)

Ábra: nemetvizslaklub.eu

Ideális esetben márciusra egy kutyás életében már összeáll az éves terv – kezdi mondandóját az elnök. – Az időjárás lehetővé teszi a rendszeres tréningezést, a kutyás szervezetek is közreadták rendezvénytervezetüket, ekkorra már sok energiát fordítottak a helyszínek bejárására, a bírókkal való egyeztetésekre annak érdekében, hogy a tagok is időben tervezhessenek. Sokan közülük már tudják, mely rendezvényeken szándékoznak részt venni, sőt ekkorra már be is neveznek egy-egy eseményre. Ezeket a terveket húzták keresztül a vírushelyzet következtében életbe lépő korlátozó intézkedések. Vizsgatervek borultak és régóta leszervezett párosítások hiúsultak meg. Visszatekintve azonban elmondhatjuk, hogy minden nehézség ellenére eredményes évet zárhatunk, amely a tagtársak és a Klub rugalmasságának köszönhető – hangsúlyozza az elnök.

Babiczky Attila a Német Vizsla Klub Magyarország  elnöke (Kép: nemetvizslaklub.eu)

A vírushelyzet engedélyezett számunkra egy 5 hónapos időtávot, amelyben szinte minden rendezvényünket meg tudtuk tartani – ez 14 képességvizsgát, 10 ÖTV-t, 2 Mindenes Vizsla Vizsgát és 2 Nehezített Vércsapa Vizsgát jelent. Örömmel számolhatok be arról, hogy a levizsgázott kutyák száma a tavalyi évhez képest e viszontagságos esztendőben sem csökkent, sőt 25 százalékkal emelkedett, hiszen Klubunk vizsgáin idén 250 kutya vett részt – avat be a részletekbe a szakember. Az eredetileg májusra tervezett klubkiállításunkat is nagy sikerrel rendeztük meg augusztusban és a 101 beérkezett nevezés a tavalyi 90-et is túlszárnyalta. A megnyitón felsorakozott kutyák között 6 fajta – a rövidszőrű német vizsla, a drótszőrű német vizsla, a weimari vizsla, a kis münszterlandi vizsla, a nagy münszterlandi vizsla és a bracco italiano – képviseltette magát.
Október végén a Klub a német rendszerű munkavizsgáikat is megrendezhette, mely tekintettel a nagy érdeklődésre, idén 4 napos volt. A program keretein belül „Notlösung Corona 2020”, HZP és BTR vizsgákon mérethette meg magát a 28 benevezett eb.
A nemzetközi HZP megrendezéséről idén a vírushelyzet miatt le kellett mondanunk, de bízom benne, hogy 2021-ben lehetőségünk lesz megszervezni. Ugyancsak elmaradt idén a Dr. Kleemann és a Hegewald vizsga is.

A német vizsla számos feladat elvégzésére képes. A személyisége rendkívül erős, a vadászat a mindene – emellett családbarát kutyafajta. (Kép: Nimród Vadászújság)

A jövő évi tervekre vonatkozóan az elnök arról számol be, hogy a 2021-es év legjelentősebb eseményének a 30. Internationale Kurzhaar Prüfung (IKP) ígérkezik, amelynek rendezési jogát a Rövidszőrű Német Vizsla Világszövetség ismét a Klubnak ítélte.
Az IKP azi „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kiemelt vadászkutyás rendezvénye lesz. Egyesületünk a 2021-ben ünnepli 45 éves jubileumát, így az IKP nívós lebonyolítása az évforduló méltó megkoronázása lehet – mondja az elnök.

Az előre megtervezett, sok energiába kerülő programokat keresztülhúzta a tavasszal életbe lépett korlátozások. Amit később pótolni tudtak (Kép: Nimród Vadászújság)

A klub taglétszáma az idei esztendőben is emelkedett, jelenleg 270 tagot számlálnak. Sok új belépővel bővültünk – folytatja Babiczky Attila -, akik fiatal kutyáikkal már az idei rendezvényeken is képviseltették magukat és jövőre is több megmérettetésre készülnek.
A vírushelyzet sok tenyésztő esetében az alomterveket is felülírta, de még így is növekedett a születések és a Klub által törzskönyvezett almok száma. Az idei esztendő további eredménye, hogy a Német Vizsla Klub Magyarország stratégiai együttműködést kezdett meg a Royal Canin magyarországi képviseletével, melynek értelmében számos új program indul a jövőben a Royal Canin támogatásával. Ez a hosszútávú együttműködés a rendezvényeink színvonalát emeli és az kooperáció előnyeit szeretnénk elérhetővé tenni tagtársaink, tenyésztőink számára is – zárja mondandóját Babiczky Attila.

Forrás: Nimród Vadászújság Facebook oldala

Vadászat

Dúvadgyérítési hét Dél-Hevesben

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

OMVK: A helyi adottságoknak köszönhetően Heves vármegye déli területein, a 309. sz. Jászsági, a 310. sz. Mátra-alja-dél-hevesi, valamint a 311. sz. Tiszatavi vadgazdálkodási tájegységben az apróvadállományok védelme kiemelt jelentőséggel bír. Az apróvad (emellett védett és fokozottan védett fajok) egyedszámát csökkentő vadfajok vadászata – a vonatkozó jogszabályok betartása mellett – egész évben végzendő feladat, de ezen belül is vannak olyan időszakok, amikor intenzív tevékenységgel jó eredmények érhetőek el.

Fotó: OMVK

Ezzel összefüggésben az itt gazdálkodó vadászatra jogosultak közül számos részt vett a 2023. januárjában a Heves Megyei Vadásztársaságok Szövetsége által meghirdetett dúvadgyérítési héten is.

A március közepére eső időszakban a Pélyi Tiszatáj Vadásztársaság – Lázár Viktor hivatásos vadász kezdeményezésére és szervezésében – újabb, ezúttal helyi szintű dúvadgyérítési hetet hirdetett meg a saját, valamint a vele közvetlenül határos Duna-Tisza közi vadgazdálkodók részére. A 2023. 03. 19-én, Tarnaszentmiklós közelében megtartott záró rendezvényen képviseltette magát a házigazda mellett a Forrás Vt. (Heves), a Tiszanánai Természetbarátok Környezet- és Vadgazdálkodási Egyesülete, az Alba Vt. (Kisköre), a Wild-Farm Vt. (Tiszasüly), továbbá az Ördöghát Vt. (Jászkisér).

Keresőtávcsövek és hőkamerák széles választéka, a budapesti FROMMER Fegyverboltban. Kattints a képre!

A résztvevők éltek a Heves vármegyei vadászati hatóság által az apróvad szaporodási időszakára tekintettel kiadott, vadászati idényen kívüli elejtésre vonatkozó engedéllyel, így a terítéken 2 aranysakál és 35 róka mellett 13 borz, 1 dolmányos varjú, valamint 3 szarka is feküdt. A legeredményesebb a Pélyi Tiszatáj Vt. volt összesen 19 vaddal, de a cél hangsúlyozottan nem a versengés, hanem az apróvad érdekében végzett közös munka volt.

Fotó: OMVK

A gyérítésben szinte kizárólag az érintett vadásztársaságok hivatásos vadászai vettek részt, munkájukat elismerés illeti! Vona Dénes, a vendéglátó vadásztársaság elnöke, valamint Nagy Szabolcs vadászmester köszöntői után a megjelentek a teríték melletti tiszteletadást követően közös vacsorával zárták az eredményes hetet.

Forrás: Kovács Imre tájegységi fővadász, Mátra-alja-dél-hevesi tájegység Agrárminisztérium, Vadgazdálkodási Főosztály – OMVK

Tovább olvasom

Vadászat

Hamarosan kezdődik a tavaszi rókavakcinázás

Print Friendly, PDF & Email

A rókák veszettség elleni immunizálására idén tavasszal is sor kerül, melyhez kapcsolódóan az ebzárlat és a legeltetési tilalom életbe lépése sem marad el az érintett térségekben

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A rókák veszettség elleni immunizálására idén tavasszal is sor kerül, melyhez kapcsolódóan az ebzárlat és a legeltetési tilalom életbe lépése sem marad el az érintett térségekben. A repülőgépes vakcinázás 2023. április 1-én kezdődik hazánk déli és keleti megyéiben.

Fotó: Pixabay

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a magyar élelmiszerlánc biztonságának felügyeletéért felelős országos hatáskörű állami szervezet (Ábra: Nébih)

Az immunizálás során a vakcina tartalmú csalétkeket kisrepülőgépekről juttatják ki az adott területekre. Ez a művelet a lakott, sűrűn beépített övezeteket nem érinti. Az ebzárlat és a legeltetési tilalom elrendeléséről, valamint az egyes területekre vonatkozó konkrét időpontokról az illetékes járási állategészségügyi hivatal, illetve a települési önkormányzat fogja tájékoztatni a lakosságot, a külterületeken pedig plakátok figyelmeztetik majd a kirándulókat.

Az immunizálási program eredményességét a kilőtt rókák laboratóriumi vizsgálatával ellenőrzi a Nébih. Az előző évek eredményei alapján a vakcinázott területeken a rókák több, mint háromnegyede felvette a vakcinát tartalmazó csalétket.

Ábra: Nébih

A veszettség fő terjesztője a vörös róka, melynek hazai állománya mintegy ötvenkilencezer egyedre becsülhető. A veszettség a vadon élő és a házi emlősállatokra, valamint az emberre egyaránt veszélyt jelent, ezért a kutyák veszettség elleni védőoltása kötelező, a macskáknak pedig ajánlott.

A betegség a keleti szomszédainknál, Ukrajnában és Romániában még rendszeresen előfordul, valamint az utóbbi időszakban Szlovákia keleti régiójában is több helyen megjelent. Sajnos tavaly Magyarországon is jelentősen megváltozott a veszettséghelyzet. 2022 szeptembere óta ugyanis öt igazolt eset is volt: négy róka és egy kóbor kutya. Mindegyik Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében fordult elő, az ukrán határtól számított nagyjából 10 km-es körzetben. A betegség behurcolása feltehetően természetes úton, a vadállomány Ukrajna felőli mozgása révén következett be. Jelenleg az Ukrajnához közeli területeken a szokásosnál nagyobb a járványveszély, mivel a háború miatt az ottani állategészségügyi hatóságok nem tudták végrehajtani a rókák vakcinázási programját.

Keresőtávcsövek és hőkamerák széles választéka, a budapesti FROMMER Fegyverboltban. Kattints a képre!

A fentiek rámutatnak a hazai állategészségügyi védekező intézkedések (vadon élő rókák vakcinázása, ebek kötelező vakcinázása, veszettség gyanús esetek jelentése az állategészségügyi hatóság felé) fenntartásának fontosságára. A veszettség gyanújának bejelentése jogszabályi kötelesség, az idegrendszeri tüneteket mutató, elhullott háziállatok, valamint az elhullottan talált vadállatok esetében az állategészségügyi hatóság gondoskodik a mintavételről.

A téma iránt érdeklődőknek érdemes felkeresniük a Nébih veszettséggel foglalkozó tematikus honlapját (www.veszettsegmentesites.hu), ami többek között a betegség tüneteiről, terjedésének módjáról és a megelőzéséről is tájékoztatást nyújt.

Forrás: Nébih

Tovább olvasom

Vadászat

Drága parfümöket és lőfegyvert is loptak

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Balassagyarmati Járási Ügyészség indítványa alapján a nyomozási bíró a legszigorúbb kényszerintézkedést rendelte el egy 34 éves férfival szemben, aki nemcsak pszichoaktív anyagokat árult, de társaival autókat megrongálva azokból nagy értékű tárgyakat is lopott.

Fotó: Ügyészség

A nyomozás eddigi adatai alapján a férfi több nógrádi településen követett el bűncselekményeket:

2023. február 1-jén társaival egy Nagylócon, a tulajdonos háza előtt parkoló autó vezető oldali ablakát egy kővel betörték, abból a sértett pénztárcáját, annak személyi okmányaival, bankkártyájával és 5.000 forint készpénzzel együtt elvitték.

Február 5-én Hollókőn két parkoló személygépkocsit is feltörtek, melyekből nap- és olvasószemüvegeket, márkás parfümöket, készpénzt, sminkkészletet és töltőkábelt is zsákmányoltak.

Másnap este ugyanezen településen egy családi ház udvarán parkoló autóból elvittek egy hőkamerát, egy keresőtávcsövet és egy elemlámpát is.

Pár nappal később visszatértek Hollókőre, ahol egy közterületen álló autóból elvitték a benne talált búvárszivattyút, aprópénzt, a gépkocsi forgalmi engedélyét, hivatalos iratokat, egy pénztárcát, valamint egy többfunkciós kést is.

Utolsóként február 8-án Alsótoldon törték be egy autó hátsó ablaküvegét, és ellopták az abban elhelyezett vadászlőfegyvert, valamint egy céltávcsövet és lőszereket is.

A lopásokkal összesen 2.335.000 forint, a járművek megrongálásával további 100.000 forint kárt okoztak a sértetteknek.

A férfival szemben más bűncselekmény miatt is folyamatban van büntetőeljárás, a rendelkezésre álló információk szerint N-etil-norpentedron nevű új pszichoaktív anyagot szerzett be és adott el többek közt kiskorú személyek részére is.

A gyanúsított által elkövetett bűncselekmények súlyára és a büntetett előéletére figyelemmel a nyomozó hatóság előterjesztést tett a letartóztatására, melyet az ügyészség indítványozott, a Balassagyarmati Járásbíróság nyomozási bírája pedig a bűnismétlés lehetőségének megakadályozása érdekében el is rendelt.

Forrás: Ügyészség

Tovább olvasom