Keressen minket

Vadászat

Küzdelem a jeges árral

Print Friendly, PDF & Email

Nimród Vadászújság: A vadászok-vadgazdálkodók a természet csöndes megfigyelői. A természet épít, de oly sokszor pusztít is, és kímélet nélkül bánik a gyöngékkel.Őzmentés Tiszadobon a Táncsics Vadásztársaság területén

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Nimród Vadászújság: A vadászok-vadgazdálkodók a természet csöndes megfigyelői. A természet épít, de oly sokszor pusztít is, és kímélet nélkül bánik a gyöngékkel.

Sipos Ferenc és a fia, Sipos Gergő vendégvadászok a bajba jutott őzeket látva azonnal cselekedtek. Sipos Gergő egy ásóval a kezében elindult a jeges árban azért, hogy segítsen az őzeknek.. (Kép: Nimród Vadászújság)

Nimród vadászújság logója (Ábra: Facebook)

Miközben árhullámok pusztítanak Észak-Magyarországon Tiszadobon sem állt meg az élet. Dám tarvadvadászaton vett részt Sipos Ferenc és a fia, Sipos Gergő a Táncsics Vadásztársaságnál – tájékoztatott Antal Zoltán hivatásos vadász. A Tiszadob és Polgár közötti gát bal partján haladva, mellettük hömpölygött az áradó jeges Tisza. Nagy csobogást hallottak és a legnagyobb meglepetésükre, a hideg februári napon őzek küzdöttek az életükért a jeges árban. A víz alattomosan, először a gát közelében jelenik meg, mivel az ártér egyes pontjai magasabban vannak, ahol összeszorul a vad. Egy suta és gidája így került bajba. A három vadász pillanatnyi hezitálás után azonnal a három kilométerre lévő gátőrházhoz sietett. Tamás József gátőr, nem mellesleg vadász is, azonnal segített a mentőcsapatnak: adott kötelet, mellig érő vízálló ruhát és egy ásót, megtörni a több centis jeget. Végig se gondolva a helyzetet, legfiatalabb vendégük, Sipos Gergő, azonnal megindult a jeges vízben a mellkasán egy kötéllel, ha netán elsodorná az ár. A töltés melletti víz sokkal mélyebb volt, mint amit hittek a helyi vadászok is, mert a távolság felénél a hideg tiszai víz már-már a védőruha nyílásait is elérte. Nem lehetett megközelíteni a bajba került vadat, mert körülbelül háromméteres vízben küzdöttek. Arra már nem volt idő, hogy segítséget hívjanak, s a vadászok szeme láttára először a suta pusztult el, majd ezt követően a gida is. Nem voltak képesek megtörni, a maguk előtt tornyosuló, három centiméter vastagságú jeget. A mentés nem sikerült. A vadászok tehetetlenül figyelték az őzek végzetes küzdelmét a jeges, áradó Tiszával.
Nagyon szomorúak vagyunk, megtettünk mindent az őzekért. Sipos Gergő az életét kockáztatta a bajba került állatokért, de az emberi élet védelme a legfontosabb. Itt nőttem fel Tiszadobon, de 30 éve nem láttam ilyen jeges árt. Ha ott vagyok, senkit nem engedek be a Tiszába – tette hozzá Réthi József vadászmester.

Forrás: Nimród Vadászújság Facebook oldala – Dr. Szilágyi Gergely

 

Vadászat

Gyorsított eljárásban emeltek vádat a dél-somogyi orvvadásszal szemben

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

AtádhírAcélhuzalból készült hurokkal ölt meg egy gímszarvastehenet az a dél-somogyi férfi, aki ellen a Nagyatádi Járási Ügyészség gyorsított eljárásban emelt vádat orvvadászat bűntette és lopás vétsége miatt.

Fotó: Atádhír

A vádirat szerint a férfi 2023 januárjában kiment a lakóhelye melletti külterületen található erdőrészletbe, ahol a vadak vonulási útvonala mellé öt, acélhuzalból készített hurkot helyezett ki a fákra azért, hogy azzal vadakat ejtsen el.

Néhány nappal később ellenőrizte a hurkokat, és egy patak partoldalán lévő vadváltó résznél az egyik hurokban egy elpusztult gímszarvastehenet talált, aminek az élővad értéke 200 ezer forint volt. A férfi a helyszínen kizsigerelte az elpusztult állatot, de a húst már nem vihette magával, ugyanis a helyszínre kiérkező rendőrök ezt meghiúsították.

A rendőrök a húst, a bűncselekmény elkövetéséhez használt eszközöket, és a többi hurkot is lefoglalták, illetőleg a húst a sértett képviselőjének kiadták.

A Nagyatádi Járási Ügyészség ezt követően a bűncselekmények elkövetését beismerő férfit gyorsított eljárásban a Nagyatádi Járási Ügyészség állította. A bíróság a vádlottat a váddal egyezően mondta ki bűnösnek a terhére rótt bűncselekményekben, és ezért őt 1 év 8 hónap szabadságvesztésre ítélte, melynek végrehajtását 2 évi próbaidőre felfüggesztette. Az ügyészség az ítéletet tudomásul vette – írja a Somogy Vármegyei Főügyészség.

Forrás: Atádhír

Tovább olvasom

Vadászat

Harmadik lett a Kaszó Kupán az ugodi hivatásos vadász

Print Friendly, PDF & Email

Három napon keresztül a Kaszó Zrt. és a Magyar Véreb Egylet 29. alkalommal rendezte meg a Kaszó Kupa országos vérebfővizsgát.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

VEOL: Három napon keresztül a Kaszó Zrt. és a Magyar Véreb Egylet 29. alkalommal rendezte meg a Kaszó Kupa országos vérebfővizsgát, illetve annak részeként a tenyészszemlét. A versenyen a Bakonyerdő Zrt. Farkasgyepűi Erdészetének kerületvezető vadásza, ifj. Horváth Róbert a harmadik helyet szerezte meg.

Forrás: Horváth Róbert -VEOL

Tovább olvasom

Vadászat

Sikeresen gyérítették a ragadozókat a Jászkunságban

Print Friendly, PDF & Email

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Vadászszövetség és a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Vadászkamara idén is megrendezte a ragadozó gyérítési hetet térségünkben. 

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

SZOLJON: Ez előző évinél több rókát, aranysakált és borzot hoztak terítékre a vadászok a most megtartott vármegyei ragadozógyérítési hét folyamán. A program eredményhirdetéssel és díjátadóval egybekötött záró­akkordját szerda délelőtt tartották a szolnoki Diana Vadásztársaságnál.

Fotó: OMVK

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Vadászszövetség és a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Vadászkamara idén is megrendezte a ragadozó gyérítési hetet térségünkben.

Kasuba András, a vármegyei vadászkamara titkára elmondta, ez a program 2018-ban indult, fő célja pedig az, hogy a tavaszi időszakban a vadászható kártékony vadfajoknak az egyedszámát csökkentsék fokozott intenzitással. Teszik ezt annak érdekében, hogy a haszonvad, apróvad szaporulatát megóvják, illetve segítsék felnevelését. Az idei gyérítés március 17-én kezdődött és 21-ig tartott. A szőrmés és tollas vadak elejtése természetesen ezúttal is a jogszabályokban engedélyezett módon és eszközökkel történt a gyérítés során.

Fotó: Nagy Balázs – SZOLJON

Ezúttal 25 vadászatra jogosult vett részt a programon, míg tavaly húszan voltak. Nyestből 3 darabot sikerült terítékre hozni, aranysakálból 14-et, rókából 151-et, borzból 41-et. Dolmányos varjúból 19 darabot, szarkából 22-t, szajkóból 10 darabot lőttek. Összesen 261 vadat ejtettek el.

A tavalyi évhez viszonyítva a szőrmés vadakból többet lőttek. Tavaly aranysakálból 4 példányt lőttek ki, rókából 116-ot, borzból is csak 16 darabot. Viszont szarkából tavaly volt több, akkor 197 darabot lőttek, ennek az az oka, hogy a szarka elejtési ideje kicsit később kezdődik.

Fotó: Nagy Balázs – SZOLJON

A hivatásos vadászok heti eredményét értékelték is, bár a vadászkamara titkára hangsúlyozta, nem az a lényeg, hogy ki milyen mennyiséget lőtt ki, hanem a részvétel a programban. A legeredményesebbek teljesítményét azonban csak elismerték serleggel és oklevéllel. Az úgynevezett lődíjnak megfelelően számolták ki a helyezéseket: a madarak 10 sörétes lődíjat érnek, a borz, nyest 15-öt, az aranysakál 50-et, a róka 75-öt ér. Az összes lődíjat pedig elosztották területarányosan, hiszen az egyes területeken nem ugyanannyi a hivatásos vadász. Ez alapján harmadik helyen végzett a Jász-Föld Zrt. Jászladány, második lett a mesterszállási Mester Vadásztársaság, az első helyezést pedig a Boldogházi Földtulajdonosi Közösség Vadásztársasága érdemelte ki. Különdíjat is kiosztottak, a negyedik helyezett Tiszaugi Tisza Vadásztársaságnak.

Fotó: Nagy Balázs – SZOLJON

A szerda délelőtti záró­rendezvényen az is elhangzott, 2018 óta az Országos Vadgazdálkodási Alap keretein belül a vadászatra jogosultaknak lehetőségük van beszerezniük csapdákat is, amivel elősegíthetik a kártékony vadak hatékonyabb gyérítését. A csapdák szakszerű lefektetése érdekében a hivatásos vadászoknak minden évben továbbképzést tartanak, hogy ennek gyakorlatát minél jobban el tudják sajátítani.

Kasuba András hangsúlyozta, a vadászattal és a csapdázással nem a ragadozó vadfajok kiirtása a cél, hanem állományuk alacsony szinten tartása. Ezáltal ugyanis nagyobb arányban tudják a haszonvadak felnevelni a szaporulatot, illetve a betegségek terjedési lehetőségét is csökkentik a területen.

Tovább olvasom