Keressen minket
[wpml_language_selector_widget]

Vadászat

Élménybeszámoló: Békés vármegyében agárral őrizték a vetéseket

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Kecskés Zsófia, a Fényűző magyar agrár kennel tulajdonosa juttatta el a következő élménybeszámolóját és tapasztalatait, mert idén először magyar agárral őrizték a vetéseket Békés vármegyében.

Kecskés Zsófia magyar agaraival.

A felkelő nap sugarai hosszan festették körbe vonalainkat a végtelen sorokon. Lábaink nyomán apró porfelhőcskék táncoltak és ballagtunk csendben, oldalamon a végtelent pásztázó agaraimmal. Hetek óta a napraforgó földön talált minket a hajnal. Az a tavaszi hajnal, aminél frissebb nem létezik, mégsem csípte a hideg az arcunkat, csupán felébresztett és lendületet kaptunk tőle a nap további részéhez.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A távolabbi erdő felől kakukk hangja hallott. Az akác édes illatát keverte a lágy szellő a bodzáéval, belevíve némi mámorító olajfűz aromát is. Ha el kellene képzelnem a világ legtökéletesebb helyszínét, nem tudnám ilyen csodásra.

Hajsza és vetés őrzés magyar agarakkal.

Messze voltunk forgalmas utaktól és várostól, mindentől, ami veszélyt jelenthetne a kutyákra.  Mert a legfontosabb az ő épségük, minden körülmények között! Hiszem, hogy hagyomány és haladás járhatnak kéz a kézben, ezért jeladókat csatoltam a nyakukra, arra az esetre, ha a sok takarás miatt szem elől téveszteném láthatósági nyakörveik vagy mellényeik messzebbről is jól látszó színét.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Nem lehettek folyton szabadon. Eresztő szíjon tartottam őket és egyenként indítottam hajszára célirányosan a napraforgót rágcsálni kívánó nyulak felé. Első alkalmainkkor kijutott szép számmal a hajtások izgalmából. Pár nap múlva, ha egyetlen adatott, annak agarász szívem nagyon tudott örülni. Gyorsan feltűnt, hogy a nyulak szépen áttették bázisaikat más táblákra, ahol mi nem jártunk. Ez volt a cél persze, de azért a szép cselek és fordítások még inkább fel tudták pezsdíteni lelkem, így hiányoztak némiképp.

Most először magyar agarakkal őrizték a vetéseket Békés vármegyében.

Több hete voltunk kinn, alig egy-két alkalmat elszalasztva és bár akadtak az első reggeleken akár ötösével is nyulak a napraforgóban, mégsem esett egyiküknek sem bántódása. Mindig takarás felé lett engedve és szigorúan szólóban agaram. Jó edzés ez agárnak és nem válik kárára a nyúlnak sem. Az pedig, hogy közben én gyönyörködhettem az űző agár minden mozdulatának szépségében és ezzel még nemes ügyet is szolgáltam, az csupán a díszcseresznye a tejszínhabunk tetején.

Megbízható autót keres? Akkor Ön a Szeged melletti Doma Autót keresi! Kattintson a képre vagy hívja Csúcs Gábort, a +36303233852-as telefonszámon.

Ez a vidék az a vidék, ahol a nyúl mellett az őzeket sem kell keresni sokáig. Ha a búza szélében szálalgattak érkezésünkkor, addig hangoskodtam, míg el nem indultak a sűrű felé. Mikor séta közben keveredtek a közelünkbe, úgy szorítottam az eresztőket, mintha az én életem is múlt volna azon, ki ne csússzanak az ujjaim közül. Előfordult figyelmetlen egyed köztük és hajsza közben útja a napraforgó soraiba hozta, de az űző agarat nem tántoríthatta el eredeti célpontjától és az őz észlelvén az eseményeket maga körül, inkább kereket oldott másfelé.

Magyar agarak Békés vármegyében.

A fácánokra a világon semmilyen veszélyt nem jelentettünk, maximum nekem kellett a távcsövem a szemem elé emelnem, ha a távolban mozgásra lettem figyelmes és a szikrázó fények megtévesztették volna elmém képalkotását a látottakról. Érkezésünk hírére a kakasok kakatolva röppentek tova, a tyúkok pedig igyekeztek szélsebesen a bokrok védelmébe slisszolni. Az agarak érzékelve moccanásukat, kérdés nélkül iramodtak volna feléjük, de az eresztő tartotta őket mellettem.

Megbízható távcsövet keresel? Távolságmérős távcsövek és minden, ami a megfigyeléshez kell – > FROMMER Fegyverbolt! Kattints a fényképre!

Volt bennem némi remény, hogy összehoz a sors egy-egy ragadozóval a hosszú séták alatt, viszont a tényleges találkozás végül elmaradt. De nem vagyok telhetetlen, élményből kijutott e nélkül is bőséggel. És élmények nélkül az élet szürke lenne, unalmas és egyhangú. Sosem fogom tudni elégszer megköszönni, hogy itt lehettem, hogy bíztak bennem és engedték a segítséget egy agarásztól a nyulak ellen. Ami talán nem is jó fogalmazás, hisz inkább a naprafogó és a béke mellett állunk. A nyúlfiknak esélyünk sincs ilyen sok takarás mellett, hogy agár miatt árvuljanak el. Cseperedhetnek a következő generációk, mégsem okoznak ott gondokat, ahol a gazda szeme nem örömkönnyekkel telik meg látványuktól.

Magyar agrár portré.

Annál nagyobb elismerést nem is kaphattunk volna, mint mikor tovább lettünk irányítva újabb táblákra, mert az elsőnek választottak kinőttek a nyulak fogai alól. Engem kértek meg, akinek egyszer valaki azt mondta – jó 15 évvel korábban – hogy errefelé agár sosem futhat majd nyúl után legálisan, történjék bármi a törvényi keretekkel. Időközben levizsgáztunk, én is és az agaraim is. Tanúbizonyságot tettünk arról, hogy agarász és vadászagár vagyunk. Mégsem hittem, hogy ilyen bizalmat kaphatunk, de megkaptuk és úgy vigyázok rá, mint legféltettebb kincsemre.

Írta és fényképezte: Kecskés Zsófia – Fényűző magyar agár kennel

Vadászat

Iohannis kihirdette a medvekilövési törvényt

Print Friendly, PDF & Email

Klaus Iohannis államfő kihirdette az új medveállomány kezeléséről szóló törvényt.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Klaus Iohannis államfő kihirdette kedden a romániai medveállomány kezeléséről szóló törvényt.

Ahogyan beszámoltunk róla, ezt a Bucsecs-hegységben történt tragédia nyomán összehívott rendkívüli ülésszak során, július 15-én szavazta meg a képviselőház. Az RMDSZ által kidolgozott törvénytervezet 426 egyedre megelőzési vadászati kvótát, 55 egyedre pedig beavatkozási kvótát ír elő 2024-re és 2025-re az emberek elleni támadások és a medvék okozta károm megelőzése érdekében.

Fotó: Maszol

Ez azt jelenti, hogy újból engedélyezik a 2016-ban betiltott vadászatot a medvék túlszaporodásának kezelésére.

A tervezet kezdeményezője, Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor azt nyilatkozta, a jogszabály a környezetvédelmi minisztérium megbízásából készített tanulmányra alapoz, amely szerint Romániában 7400 és 8500 közöttire tehető a barnamedvék száma.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A kedden kihirdetett törvény előírja, hogy a vadásztársulatoknak kilövéskor genetikai mintát kell venniük, az adott pontszámot meghaladó kapitális hímmedvék, valamint a bocsos anyamedvék nem lőhetők ki, és szigorú jelentéstevési kötelezettséget vezet be a kilövések pontos nyomonkövetésére.

Tánczos Barna a Maszol megkeresésére korábban hangsúlyozta, önmagában ez az intézkedés még nem oldja meg a medve-problémát, a környezetvédelmi minisztériumnak továbbra is feladata, hogy a villanypásztorok beszerzésére a finanszírozást elindítsa.

Forrás: Maszol

 

Tovább olvasom

Vadászat

Lőkészségfejlesztő nap hivatásos vadászok részére

Print Friendly, PDF & Email

Lőkészségfejlesztő napot szerveztek hivatásos vadászoknak a Magyalosi Lőterén

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az OMVK Kiemelt programjaira beadott pályázat megvalósítására július 19-én került sor Ravazdon. A lőkészségfejlesztő napon, a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. Magyalosi Lőterén 37 hivatásos vadász jelent meg.

Fotó: OMVK

A regisztrációt követően Varga András, négyszeres Európa Bajnok és sokszoros magyar bajnok sportlövő, lőoktató tartott elméleti oktatást a jelenlévők részére. Az oktatáson a hivatásos vadászok mindennapi teendői során jellemző fegyverkezelési helyzetek, szituációk is bemutatásra kerültek, figyelemfelhívás célzattal a helyes viselkedésre, fegyverhasználatra.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A szükséges eszközök (fegyver, lőszer) felvételét követően a résztvevők, a kapott rotte-beosztások szerint jelentek meg az egyes korongvadász pályákon, ahol különböző színű és méretű, más és más vadfaj röpképét, mozgását imitáló korongra adtak le lövéseket, nem egy esetben nehezített körülmények között, megküzdve a terepi adottságokkal is.

Fotó: OMVK

A délután folyamán, a résztvevők futó disznóra történő kisgolyós lövésekkel mérhették fel lőtudásukat. A program ezen része változatos eredményekkel zárult, volt, akik kifejezetten jó köregységeket teljesítettek.

Hangulatát, szakmaiságát, megítélését tekintve, az egész rendezvény minden résztvevő megelégedése mellett zajlott.

 

Vadászüdvözlettel: Nagy Balázs hivatásos vadász alelnök – OMVK

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Újra mentes az ország a magas patogenitású madárinfluenzától

Print Friendly, PDF & Email

Magyarország visszanyerte magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) vonatkozó előírásai szerint Magyarország visszanyerte magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét. A teljes országra vonatkozó kedvező státusz lehetővé teszi az élő baromfi és baromfitermékek akadálymentes kereskedelmét az egyes harmadik országokkal.

Fotó: NÉBIH

Hazánk magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét a WOAH hivatalosan is megerősítette weboldalán. A kedvező besorolás visszamenőleg, július 3-tól érvényes, tehát az ezt követően készült baromfitermékekre már vonatkozik. A mentességről dr. Pásztor Szabolcs országos főállatorvos hivatalos levélben tájékoztatja a partnerországok illetékes hatóságait az importkorlátozások feloldása érdekében. Fontos, hogy mentességünk visszanyerésével a harmadik országok felé történő szállítások nem automatikusan indulhatnak meg, hanem meg kell várni a visszajelzésüket. A harmadik országokkal kapcsolatos naprakész kereskedelmi információkról a Nébih honlapján tájékozódhatnak az érintettek.

A mentesség visszanyerése azonban nem jelenti azt, hogy lazítani lehetne a járványvédelmi fegyelmen. A vírus vadon élő madarakban hazánkban és a környező országokban jelen van, így a kórokozó bármikor újra bekerülhet a baromfiállományokba.
Éppen ezért kiemelten fontos, hogy az állattartók mindent megtegyenek a megelőzés érdekében. A 3/2017-es, járványvédelmi minimum feltételeket előíró országos főállatorvosi határozat továbbra is érvényben van, az abban leírt feltételek teljesítése kötelező. Így például a baromfikat fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen kell etetni és itatni. A takarmányt és alomanyagot szintén zárt helyen kell tárolni, vagy utóbbit fóliával letakarni, hogy ne férjenek hozzá vadon élő madarak.

A madárinfluenza betegséggel kapcsolatosan tudnivalókról és aktuális információkról a Nébih tematikus oldalán tájékozódhatnak az érintettek.

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom