Keressen minket
[wpml_language_selector_widget]

Természetvédelem

Vissza a természetbe – egy védett vadmacska története

Print Friendly, PDF & Email

A Vadmacska Fajmegőrzési Program sikerei 2024-ben:

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Tavaly nyár elején a Budakeszi Vadasparkhoz került egy néhány hetes nőstény vadmacska. A kölyköt egy farakás között találták a Börzsöny, Cserhát határán magányosan. Az állat a Szaffi nevet kapta és megkezdődött gondozása, hogy aztán visszaengedhető legyen természetes élőhelyére, az erdőbe. 2024. július 17-én, rengeteg felkészülést követően megtörtént a vadmacska szabadon engedése.

Fotó: Budakeszi Vadaspark

A Budakeszi Vadaspark, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Pilisi Parkerdő Zrt.  2021 márciusában együttműködési megállapodást kötött, és ezzel elindította a Vadmacska Fajmegőrzési Programot, amely a „tisztavérű” vadmacskák fennmaradását kívánja elősegíteni a főváros térségében. A közös program célja a vadmacska, mint fokozottan védett állat védelmének biztosítása, valamint azon feltételek közös megteremtése, hogy a Budai-hegység, a Pilis és a Visegrádi-hegység területén a vadmacska populáció elterjedése, genetikai tisztasága, állománynagysága feltérképezésre és bemutatásra kerüljön, ezzel is elősegítve a faj túlélését és hazánk biológiai sokszínűségének megőrzését.

A genetikai vizsgálat eredménye igazolta, hogy a 2023. május 5-én befogadott egyed valóban vadmacska, és az állat természetes – vad, emberkerülő – viselkedését figyelembe véve, megkezdődhetett a minimális emberi kontakttal történő felnevelése majd repatriációja, vagyis a természetbe való visszatelepítés. A puha elengedés módszerével, Szaffi egy külön kifutóban kezdte meg visszaszoktatást az elengedés helyszínén, folyamatos kontroll mellett (vadkamerás megfigyelés, etetés). A puha elengedés módszer lényege, hogy az épített kifutóból a nyitott ajtón keresztül az állatra bízzuk, hogy mikor távozik onnan és visszatér-e oda táplálékért még.

Fotó: Budakeszi Vadaspark

A repatriáció sikerességének követhetősége érdekében az egyedet nyomkövető nyakörvvel látták el a szakemberek, valamint részletes fényképes dokumentációt készítettek a bunda mintázatáról, amely lehetővé teszi, hogy az állat viselkedését és túlélési esélyeit folyamatosan monitorozzák.

Fotó: Budakeszi Vadaspark

Háttérinformáció:

A 2024-es év emlőse, a vadmacska Magyarországon 1974 óta védett, 2012 óta fokozottan védett őshonos macskaféle, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 250 000 Ft. Európa-szerte őshonos kisragadozó. Meghatározó szerepet tölt be az erdei ökoszisztémában, valamint a rágcsálók elfogyasztásával közvetetten hozzájárul az erdők megújításához is. Fennmaradását egyrészt erdei élőhelyének szűkülése és feldarabolódása, továbbá a gépjárművek okozta gázolások veszélyeztetik, amit az erősödő városiasodás okoz. Másrészt a házi macskákkal való hibridizáció, vagyis keveredés, ami genetikai állományuk felhígulásához vezet. A házi macskák betegségeket adhatnak át a vadmacskáknak, valamint a két faj hasonló táplálékokat (kisrágcsálók, énekes madarak, nyulak) fogyaszt és élőhely használatuk is azonos (erdős területek mezőkkel szabdalva) – így egymás vetélytársai lesznek. A vadmacska nehezen tűri a zavarást, összefüggő, nyugodt, diverz (változatos) erdőkre van szüksége.

Az összefogásnak köszönhetően a Budakeszi Vadaspark vadmacska fajmegőrző programban elért eddigi eredményei:

– 8 kölyök egyed genetikai vizsgálata (3 házi macska, 5 vadmacska)

– 1 Börzsönyből mentett kandúr vadmacska felnevelése, tartása (2020)

– 1 Börzsöny, Cserhát határáról mentett nőstény vadmacska repatriálása (2023-2024)

– több ezer kameracsapdás felvétel a kutatási területről

– 18 macska tetem boncolása (5 házi macska, 13 vadmacska)
– folyamatos szemléletformálás a Budakeszi Vadaspark látogatói részére, oktatás az Állatorvosi Egyetem hallgatói részére

Forrás: Budakeszi Vadaspark

Természetvédelem

Globális nemzetközi környezetvédelmi kérdésekről tárgyaltak Budapesten

Print Friendly, PDF & Email

A magyar uniós elnökség keretében a Várkert Bazárban került sor a globális nemzetközi környezetvédelmi kérdésekkel foglalkozó EU tanácsi munkacsoport informális ülésére.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A magyar uniós elnökség keretében a Várkert Bazárban került sor a globális nemzetközi környezetvédelmi kérdésekkel foglalkozó EU tanácsi munkacsoport informális ülésére. A magyar elnökség kiemelt célja, hogy a tanácsi munka keretében, minden tagállam álláspontját figyelembe véve olyan közös uniós álláspontok szülessenek, melyek alapján az Európai Unió kellő ambíciószintet képviselve, egyúttal minden körülményt és lehetőséget figyelembe vevő rugalmas hozzáállással lehet jelen a globális környezetvédelem jövőbeli irányait meghatározó nemzetközi tárgyalásokon.

Fókuszban a műanyagok. Fotó: © Hungarian presidency

A megbeszélések középpontjában az ENSZ Környezetvédelmi Programjával (UNEP) és az ENSZ Környezetvédelmi Közgyűlésével (UNEA) kapcsolatos kérdések, valamint a készülő, a műanyagszennyezés megállítását célzó globális ENSZ egyezmény kormányközi tárgyaló bizottsága ötödik tárgyalási ülésszakának (INC5) uniós szintű előkészítése és Bangkokban tartott ülésszakok közötti szakértői munka fejleményeinek megtárgyalása álltak.

Ne maradj le a mezőgazdaság legfontosabb híreiről! Kövesd az Agro Jager Newst a Facebookon is! Kattints a képre!

A szakértők eredményes és inspiráló eszmecserét folytattak az ENSZ égisze alatt aktuálisan zajló globális környezetvédelmi ügyek vonatkozásában. A megtárgyalt kérdéskörök közt kiemelt helyet kapott az ENSZ környezetvédelmi programjának jelenleg kialakítás alatt álló, 2026-27-es időszakra szóló munkaprogramja és a 2026-2029-es terminusra vonatkozó középtávú stratégiája, az ENSZ környezetvédelmi közgyűlése 2025 decemberében megrendezésre kerülő 7. ülésszakának vezértémája és az ENSZ jelenleg tárgyalás alatt álló, a műanyagszennyezés megállítását célzó globális egyezménye.

Fókuszban a műanyagok. Fotó: © Hungarian presidency

A műanyagszennyezés megállítását célzó készülő egyezmény november végén esedékes 5. tárgyalási ülésszaka sorsdöntő fontosságú lehet a műanyagszennyezés problémájának jövőben történő, globális szintű kezelése szempontjából.

Elnökségi Kommunikációs és Informatikai Főosztály

Tovább olvasom

Természetvédelem

Árvízi készülődés Gemencben, mentik a vadat

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A vízügyi előrejelzések alapján a jelentős vízszintemelkedés előtt akár több héttel korábban is megkezdjük a hullámtérben lévő vadvédelmi dombok, régi, még a kalocsai érseki uradalom idejéből származó nyári gátak, egyéb magaslatok, valamint az árvízvédelmi töltésen túl lévő, úgynevezett ármentett területek takarmánnyal történő feltöltését – közölte Facebook oldalán a az ökoturisztikai Központ Gemenc.

Etetéssel tartják helyben a vadat Gemencben. Fotó: Baricz Árpád

Ennek köszönhetően a vad ezekre a területekre szokik, és több hétig is át tudja vészelni az áradást viszonylag kis, de élelemmel ellátott helyen. Ilyenkor a gímszarvas és a vaddisznó is vígan elviseli egymást. Közös cél, a túlélés. Ma Sétáló Jánost kísértük el a Gemenci erdő keselyűsi és szomfovai területeire, hogy bemutassuk a gyakorlatban, hogyan is valósul meg Gemencen a vadmentés.

Forrás: Ökoturisztikai Központ Gemenc
Fotó: Baricz Árpád

Tovább olvasom

Természetvédelem

Beszámoló az odúimban idén költő madarakról: a szalakóta

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Zsiros Sándor, a Madárles egyik oszlopos tagja osztotta meg a tapasztalatait a szalakóták idei fészkeléséről:

Fotó: Zsiros Sándor – Madárles

A szalakóta is azok közé a madarak közé tartozik, amelyik emberi védelem – költőodúk kihelyezése – nélkül a kipusztulás szélén lenne hazánkban. Mivel azonban sok helyen, sokan foglalkoznak a védelmükkel, több ezer pár költhet belőlük.
Amikor elkezdtem Tiszalök környékén odúkat kihelyezni, természetesen szerettem volna, ha szalakóták is költenek nálam. Néhány esetben költöttek is, de a rendkívül csapadékos 2010-es év után ők is eltűntek. Ezért elkezdtem a Hortobágy északi részén odúkat kihelyezni, mert ott költött néhány pár belőlük, és az állomány felduzzasztásával reméltem rávenni őket, hogy tovább terjedjenek észak-keleti irányba. Az elképzelés bevált, idén a működési területemen (lásd mellékelt térképen pirossal keretezve) 109 pár szalakótáról tudtam, szemben a 2011-es 4 párral.

Ábra: Zsiros Sándor – Madárles

Nagy örömömre idén ismerőseim Nyíregyháza környéki odúiban is megjelent 2 pár. A 109 pár szalakótából 102 pár költési eredményéről van biztos információm. 10 pár költése nem sikerült, a többi 92 pár 1-6 fiókát röptetett, összesen 343-at. Ez egy legjobb tudásom szerint becsült létszám, hiszen lehetetlen naprakésznek lenni ennyi odú esetében. És nincs is rá szükség, bőven elég az, hogy évről évre egyre több párról tudok, illetve az, hogy “rajtam” túllépve, egyre újabb területeket hódítanak meg-vagy hódítanak vissza. Az igazi persze az lenne, ha nem lenne szükség odúk kihelyezésére, mert lenne annyi öreg fa a legelőkön-kaszálókon, hogy a bennük természetes úton keletkező, vagy harkályok által vájt odúkban költhetnének. Ez sajnos csak egy álom.

Írta és fényképezte: Zsiros Sándor – Madárles

 

 

Van egy érdekes madármegfigyelése?
Küldje el az info@agrojager.hu címre

Tovább olvasom