Keressen minket

Mezőgazdaság

OTP Bank: Digitalizáció és hatékonyságnövelés az agrárium versenyképességének kulcsa

Print Friendly, PDF & Email

A környezeti kihívások, bővülő zöld követelményrendszer és az új Közös Agrárpolitika módosuló szabályaihoz való alkalmazkodás jelentik a 2023-as év legfontosabb feladatait az agrár vállalkozások számára – hangzott el az OTP Bank Vállalati és Agrár Igazgatóságának sajtóreggelijén.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

A környezeti kihívások, bővülő zöld követelményrendszer és az új Közös Agrárpolitika módosuló szabályaihoz való alkalmazkodás jelentik a 2023-as év legfontosabb feladatait az agrár vállalkozások számára – hangzott el az OTP Bank Vállalati és Agrár Igazgatóságának sajtóreggelijén. A termelésbiztonságnak és a termelékenység-növelő fejlesztéseknek, valamint a digitalizációnak lehet kulcsszerepe az ágazat versenyképességében, az ehhez szükséges rugalmas finanszírozási lehetőségek biztosításában az OTP Bank továbbra is partnerként vesz részt.

A koronavírus-járvány éveit követően, az elszálló nyersanyagárak és a kiugró inflációs terhelés tovább fokozta az agráriumra nehezedő nyomást. Ráadásul a klímaváltozás is egyre sürgetőbb problémává válik. Az előrejelzések szerint a jövőben még szélsőségesebb időjárási körülményekhez, enyhe telekhez, jégesőkhöz, tavaszi fagyokhoz és aszályos nyarakhoz szükséges alkalmazkodniuk az ágazat szereplőinek.

A 2023-as év további fontos változásokat is eredményez az agrár vállalkozások számára az új Közös Agrárpolitika (KAP) életbe lépésével. Kiemelt célja, hogy az európai mezőgazdasági termelők jövője fenntartható legyen, a kisebb gazdaságok célzottabb támogatásban részesüljenek, az uniós országok pedig rugalmasabban igazíthassák az intézkedéseket a helyi viszonyokhoz, adottságokhoz. A megváltozott makrogazdasági és kamatkörnyezetben rövidtávon jelentős segítséget jelenthetnek az energiaköltségek csökkentését támogató beruházások. Hosszútávon pedig a termelésbiztonságot növelő korszerű, energiahatékony technológiák bevezetése és alkalmazása támogatja legjobban a vállalkozások eredményességét, versenykésességet és piaci pozícióját.

„Az Európai Unió új Közös Agrárpolitikájának forrásai számos hatékonyságot növelő, energiamegtakarítást célzó hosszútávú fejlesztésre felhasználhatók, tehát ha valaki jól él a lehetőségeivel, hosszabb távon is biztosíthatja vállalkozása versenyképességét. Idén is arra számítunk, hogy növekedni fog az agrárhitelezés. Az OTP Banknál tevékenységi körtől függetlenül, átmeneti fizetési nehézségek és fejlesztések esetében is számos pénzügyi megoldást kínálunk partnereinknek, hogy stabil háttérrel nézhessenek szembe a piaci bizonytalanságokkal” – mondta Wolf László, OTP Bank vezérigazgató-helyettese.

Megbízható távcsövet keresel? Kattints a képre!

Az OTP Bank a korábbi és a jelenlegi uniós pénzügyi ciklusban is számos beruházás megvalósulását segítette, több éve sikeresen működő önálló banki folyamattal és bankcsoporton belüli pályázat tanácsadó szolgáltatásával. A hitelintézet részben ennek köszönhetően növelte tovább 2022-ben is agrár hitelpiaci részesedését – 25 %-ra.

Dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára rámutatott, hogy a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar a magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv elfogadásával több, mint 5300 milliárd forint felhasználásával fejlődhet egészen 2027-ig. „A kormány számára a meglehetősen kiszámíthatatlan nemzetközi politikai és gazdasági körülmények ellenére kiemelt cél, hogy 2030-ra a mezőgazdaság termelékenysége a másfélszeresére, az agrártermelésünk hozzáadott értéke a kétszeresére nőjön, az agrár- és élelmiszerexportunk értéke pedig 50 százalékos növekedéssel 15 milliárd euróra emelkedjen. A magyar költségvetés szerepvállalásának köszönhetően a magyar agrárium a korábban már bevált, működő gyakorlatok folytatása mellett – szemben a többi európai ország mezőgazdaságával – nem csak a zöld, fenntarthatósági kritériumok erősödésével, és a forrásokhoz való hozzáférés szabályainak változásával szembesül, hanem számos új lehetőséggel is. Az új támogatási rendszer azonban megköveteli az egymásra épülő feltételek alapos ismeretét és a komplex megközelítést, a megszokások helyett a tudatosságot. Az agrárvállalkozásoknak versenyképességük érdekében arra kell törekedni, hogy a számukra legoptimálisabb támogatási mixet alakítsák ki. Ebben a kihívásban számítunk a magunk erőforrásai mellett az OTP Csoport munkatársainak szakértelmére is” – tette hozzá az államtitkár.


„2023-ban különösen igaz, hogy olyan beruházásokat érdemes indítani, amelyek ténylegesen növelik a termelésbiztonságot, a termelékenységet, egy-egy gazdaság hatékonyságát. Hihetetlen gyors fejlődés indult ebben az ágazatban is a digitalizáció hatására, így számos újítás jelent meg az öntözés, a növény-termesztés, precíziós gazdálkodás és az állattartás terén. Az OTP Bank követi az innovációs trendeket, hiszen magabiztosan kell elbírálnunk azokat a hiteligényléseket is, amelyek újfajta technológiai fejlesztéseket honosítanak meg Magyarországon” – emelte ki Szabó István, az OTP Agrár ügyvezető igazgatója.

Az ágazatban rejlő kockázatok kezelésében az OTP Bank partnere az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány.

„Az új KAP rendszere a lehetőségek széles tárháza mellett a korábbiakhoz képest több ügyfélkötelezettséget és ezáltal magasabb banki kockázatot is jelent. Stratégiai fontosságúnak tartjuk, hogy ezeket a kockázatokat speciális garanciatermékekkel átvállaljuk, és ösztönözzük az agrárhitelezést. A beruházások támogatása mellett a folyamatos, biztonságos működés finanszírozását is garantálnunk kell” – hangsúlyozta dr. Herczegh András, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány ügyvezető igazgatója.

OTP Bank Agrár Igazgatóság

 

Mezőgazdaság

A vágótehén termelői ára 24 százalékkal alacsonyabb, mint egy éve

Print Friendly, PDF & Email

Az AKI vágási statisztikai adatokat közölt:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az AKI vágási statisztikai adatai szerint 2024 január–márciusában a szarvasmarha vágása élősúlyban kifejezve 14,8 százalékkal csökkent a 2023. január–márciusi mennyiséghez képest. Az összes vágás csaknem kétharmadát adó tehenek vágása mintegy 17,6 százalékkal, az üszőké 21,4 százalékkal volt kevesebb, a bikáké 1,1 százalékkal mérséklődött.

Fotó: AKI

A KSH adatai alapján Magyarország élőmarha-exportja 14,3 százalékkal bővült (11,3 ezer tonna), értéke 7,4 százalékkal emelkedett 2024 január–februárjában 2023 azonos időszakához képest. A főbb partnerek Koszovó, Horvátország, Ausztria, Törökország és Albánia voltak. Magyarország élőmarha-importja 48,7 százalékkal 3,8 ezer tonnára, értéke 51,4 százalékkal nőtt. Az élő szarvasmarha több mint kétharmada Olaszországból, Dániából és Németországból származott. A marhahúsexport mennyisége 19,2 százalékkal (1,4 ezer tonna), értéke csaknem 23 százalékkal csökkent. A marhahúsimport volumene 20,6 százalékkal (2,2 ezer tonna), értéke 10,8 százalékkal nőtt a megfigyelt periódusban.

Ábra: AKI

Az AKI PÁIR adatai szerint a fiatal bika termelői ára 774 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2024 áprilisában, ami 7 százalékkal mérséklődött 2023 azonos hónapjának átlagárához viszonyítva. A vágóüsző ára 11 százalékkal, a vágótehéné 24 százalékkal csökkent a vizsgált időszakban.

További információk e témában az Agrárpiaci jelentések – Élő állat és hús című kiadványunkban olvashatók, mely innen érhető el: 10. szám.

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Ne hagyja az utolsó pillanatra az egységes kérelem benyújtását!

Print Friendly, PDF & Email

A Magyar Államkincstár 2024. június 10-ig várja az egységes kérelmek benyújtását ügyfeleitől.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Magyar Államkincstár 2024. június 10-ig várja az egységes kérelmek benyújtását ügyfeleitől.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

Idén 44 közvetlen támogatási és vidékfejlesztési jogcímen lehet az egységes kérelem eljárásrendjének keretében támogatást igényelni, illetve ezekkel kapcsolatban adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni.

Május 15-ig több, mint 82 ezer gazdálkodó nyújtotta be területalapú igényléseit közel egymillió-négyszázezer hektárra, mely körülbelül a gazdálkodók felét és a területek egyötödét teszi ki.

A termelők jelentős körét érintő közvetlen támogatásokon túl, a kapcsolódó nemzeti támogatások, valamint a vidékfejlesztési program intézkedései esetében kell az egységes kérelem benyújtó felületét használni.

Akik még nem nyújtották be az idei igénylésüket, azoknak javasoljuk, hogy tegyék meg minél hamarabb, hiszen június 11-től kezdődően már nincs lehetőség egységes kérelem benyújtására vagy a benyújtott kérelem módosítására.

Forrás: MÁK

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

50 éves kapcsolat

Print Friendly, PDF & Email

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. adott otthont a Pannonia szlovén-osztrák-magyar határmenti erdészeti szakmai találkozónak.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. adott otthont a Pannonia szlovén-osztrák-magyar határmenti erdészeti szakmai találkozónak. Ezúttal (nem először) a klímaváltozás már az erdőkben is tapasztalt hatása volt a fő téma.

Fotó: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Szlovénia pannon jellegű erdei a Muravidéken, a határos Délnyugat-Dunántúl (Zala és Vas vármegye), valamint Ausztria Burgenland tartománya hasonló éghajlati, talajtani és erdőtársulási adottságokkal rendelkezik. A Pannonia Napok célja, hogy az együttműködő partnerek megismerhessék egymás jó gyakorlatait, az aktuális problémákra, kihívásokra közösen keressék a megoldás lehetőségét, emellett a személyes kapcsolat is eredményesebbé váljon. A kapcsolatfelvételt az Országos Erdészeti Egyesület 1972. évi vándorgyűlésén a szlovén Muravidéki Erdészeti Egyesület képviseletében Nemesszeghy László erdőmérnök kezdeményezte.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Az első Pannonia határmenti szakmai találkozót 1973-ban tartották. Azóta egy év kihagyással (a Covid miatt) minden évben összejönnek a Maribori, a Podravjei, a Burgenlandi, a Nagykanizsai valamint a Szombathelyi Helyi Csoportok képviselői, hogy megismerjék és értékeljék egymás szakmai eredményeit, problémáit, mégpedig az erdőben.
A Pannonia Erdésztalálkozó résztvevőit a Káld-Hidegkúti Ökoturisztikai Központban Bugán József, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója, valamint Kardos Bendegúz, az Országos Erdészeti Egyesület Szombathelyi Helyi Csoportjának elnöke köszöntötte az erdész elődök emlékfája előtt.

Fotó: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Dr. Borovics Attila , a Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézetének főigazgatója a magyar erdőkben a napi gyakorlatban is érzékelhető éghajlatváltozásról és az emberi beavatkozás fontosságáról beszélt. A folyamat most százszor gyorsabb, mint a jégkorszakot követő felmelegedés során. Ehhez a sebességhez a természet nem tud alkalmazkodni. A megfelelő fafajok, és az erdők kezelési módjának megválasztása fontos eszköze lehet annak, hogy ne tűnjenek el az erdők, és az erdei szolgáltatások minősége és elérhetősége se csökkenjen számottevően. Az Erdészeti Tudományos Intézet kutatásainak eredményei hozzájárulnak a probléma kezelését szolgáló innovációk kidolgozásához. A klímaváltozás hatásait mérséklő döntéstámogatási rendszer (SiteViewer, www.ertigis.hu) ma már a gyakorló erdőgazdálkodók napi munkájának része. – hangzott el.

A Pannonia Erdésztalálkozó 1997-ben állított, 25. jubileumi emléktáblája mellé került az együttműködés idei, 50. évfordulója alkalmából készült újabb faragott fa tábla, amelyet Bakó Csaba, az Országos Erdészeti Egyesület Nyugat-dunántúli régióképviselője, a Szombathelyi Helyi Csoport korábbi és Kardos Bendegúz jelenlegi elnöke leplezett le. A három ország képviselői itt elhelyezték babérkoszorúikat. Vlado Bratkovic, az együttműködés egyik meghatározó egyénisége úgy fogalmazott: „Az erdészek, barátok nem csak a Pannonia Találkozót hozták létre, hanem letették az Európai Unió alapjait.” Ezután faültetés következett, a három ország jellemző fafajai is díszítik mostantól az ökoturisztikai központ parkját. A szlovén maribori és muraszombati csoport kislevelű hársat, az ausztriai Burgenlandból érkezett küldöttség kocsánytalan tölgyet, a magyar erdészek pedig kocsányos tölgyet ültettek el.

A szakmai program Vas vármegye legnagyobb összefüggő erdőtömbjében, a Farkas-erdőben folytatódott, a találkozó résztvevői megismerhették az erdő történetét, Scherg Lőrinc erdőmester munkásságát, a jelenlegi erdőkezelési módokat. A Scherg Lőrinc kilátóról pedig felülről is megtekinthették a tájat. A találkozó második napján pedig a Jeli Arborétumot járták be a pannon erdészek.

A következő évben Szlovéniában, a Maribori Helyi Csoport lesz a házigazdája az eseménynek.

Forrás: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Tovább olvasom