Keressen minket
[wpml_language_selector_widget]

Horgászat

Óriáshalat fogtak magyar horgászok Guyanában

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

A Szlovákiában élő Mészáros Péter és édesapja, szervezett program keretében az elefánthalak rendjébe tartozó arapaimára ( vagy ahogy Molnár Gábor regényeiből ismerjük: pirarucura) is horgászott Guyanában.

A legnagyobb pirarucu, amely megközelítőleg 140 kilogrammos lehetett… (Kép: Mészáros Péter – Agro Jager News)

Lapunk a fiatal horgászt kérdezte élményeiről:

Kérlek meséld el, hogyan kerültetek ki Guyanába, és hogyan fogtátok meg az arapaimákat?

A  szervezett horgásztúrára való jelentkezést követően, közel egy évet vártunk édesapámmal az indulásra.  Az elmúlt időszakban a koronavírus-járvány miatt szinte lehetetlen volt utazni. A pandémia szerencsénkre egyre jobban visszahúzódott, és a könnyítések miatt végre elindulhattunk. Előzetesen, amire csak tudtunk, felkészültünk édesapámmal. Rengeteget olvastunk, és videókat néztünk erről a hatalmas halról és annak a horgászatáról. Semmit nem bíztunk a véletlenre. Saját felszereléssel indultunk útnak Budapestről, a csoport többi tagjával. A legnagyobb tengeri orsók és botok várták az éles bevetést. A horgászzsinórunk szakítószilárdsága meghaladt a 180 kilogrammot. Az utunk hosszú volt és nagyon fárasztó. Először Amsterdamba szálltunk át, onnan,jó pár óra elteltével, az Egyesült Államokban találtuk magunkat . Ezután jött a Karib-térség, majd végezetül Georgetown következett, ami Guyana fővárosa. Az utazásunk itt még nem ért véget. Miután leszálltunk a repülőgépről, egy hosszú, több órás utazás út következett egy kisrepülőgéppel.

A dzsungelbe csak kisrepülőgéppel lehet bejutni. (Kép: Mészáros Péter – Agro Jager News)

Szakképzett helyi idegenvezetőink segítségével mélyen behatoltunk a dzsungelba. Miután elfoglaltuk az alaptáborunkat, és akklimatizálódtunk  a klímához, azonnal el is indultunk horgászni. Abban állapodtunk meg, hogy az első két napban mindenre horgászunk, kivéve az arapaimára, más néven a pirarucura. Már az első két nap nagyon izgalmasan telt. Az itteni halak méreteikhez képest sokkal jobban harcolnak, mint amihez szokva vagyunk a Kárpát-medencében. Miután eljött a harmadik napunk, az alaptáborból elindultunk az arapaimák kánaánjába, egy védett, kevésbé ismert helyre, amit csak a helyiek ismernek.

Egy retteget hal, a piranha. (Kép: Mészáros Péter – Agro Jager News)

Az itteni vizek nagysága magyar ésszel nehezen felfogható. A csónakban ülve, sok tízezer hektár vadvíz terült el előttünk,  magyar szemmel teljesen idegen tájon. Az idegenvezetőink, amiben tudtak, csak segítettek nekünk. A tanácsaikat mindig megfogadtunk és kémleltük a vizet. Az arapaima, kopoltyúja mellett, úszóhólyaggal is rendelkezik.

Az első két nap számos alatt számos új halfajt sikerült kifogni. Peti egy szép pávasügérrel. (Kép: Mészáros Péter – Agro Jager News)

Körülbelül 15 percenként felbukkan a víz tetejére, levegőt vesz és újból alámerül. Éppen ezért könnyen megfigyelhető, jól horgászható halfajok közé tartozik. Azonban, ha valami gyanúsat lát, ugyanúgy eltűnik mint bármilyen más hal…  Az arapaima méretei is tiszteletreméltóak, akár két-három méteresre is megnőhetnek.  Tömege jóval 100 kilogramm felett van, emellett mindenevő, és ragadozó is egyben. Étrendjében főleg kisebb testű halak, békák, gyümölcsök és férgek szerepelnek. Nem veti meg a kisebb testű kígyókat teknősöket sem.

Egy payara, amivel nagyon óvatosan kell bánni. (Kép: Mészáros Péter – Agro Jager News)

Én és édesapám már az első napokban szerencsével jártunk. Miután kiértünk a horgászhelyre, meg is láttunk egy halat, ami éppen levegőt vett. A motorcsónakból előkerültek az evezők és szépen lassan oda eveztünk, ahol láttuk legutoljára a pirarucut. Halszelettel gyorsan be is dobtuk az 5-ös horgot és a tengeri felszereléseinket. A bedobást követően, körülbelül 10 percre azonnal heves kapást észleltünk. A tengeri felszerelés is olyan erőhatást kapott, amire tervezték. A bevágást követően, az idegenvezetőnk azonnal indította a csónakmotort. Lassú hátramenetbe kapcsolt. Senki ne gondolja azt, hogy ezt a halat olyan könnyű kifogni a guyanai folyókból. A hal szinte csak izom. A partról szinte kifoghatatlan, mivel nem lehet megállítani. Ez nagyban függ attól, hogy kisebb halat (40-80 kilogramm) akasztunk meg, vagy egy óriást (> 120 – 140 kilogramm). Az első hal, amit kifogtunk, körülbelül 80 kilogrammos lehetett.

A második legnagyobb arapaima. Becsült tömege körülbelül 120 kilogramm… (Kép: Mészáros Péter – Agro Jager News)

Szinte kirobbant a vízből, oyan erővel, hogy még a helyiek is belepislogtak. Félelmetes elsőre ilyet megélni, amikor közel 100 kilogrammos hústömeg mozdul meg a nyugodtnak látszó folyóban és elemi erővel kitör a vízfelszín alól. A második arapaimát édesapám fogta ki, amely körülbelül 65-70 kilogrammos lehetett. Mivel az itteni állományt különösen óvják a helyiek, a fogást követően azonnal horogszabadítás következett. Annak ellenére, hogy ezek a halak már fáradtak voltak, különösen nagy óvatosságot kívánnak meg az avatatlan horgászoktól. Elég egy óvatlan pillanat, és akár súlyos sérülést, rosszabb esetben akár halált is okozhat ez a hatalmas hal.  A Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listája az arapaimát a sebezhető (vulnerable) kategóriába sorolja. A következő napok sem teltek eredménytelenül, sikerült kifogjak, egy 140 kilogrammos kapitális példányt. Ami nem nagyon akart elfáradni…

Egy kisebb arapaima, ami körülbelül 80 kilogrammos lehetett. (Kép: Mészáros Péter – Agro Jager News)

Először azt gondoltam, hogy a hal nyer és mi fáradunk el helyette. Szinte végeláthatatlan harc következett, időnként kitört, megállt, újra indult. Soha életemben nem láttam ekkora erőt egy haltól sem. Másfél órán át fárasztottuk úgy, hogy az idegenvezető is ezer idegszálával figyelt, irányította a motorcsónakot. Félő volt, hogy keres egy akadót és elveszítjük. Lehet bármilyen felszerelése az itteni horgászoknak, ha jön egy akadó, vagy elmegy a szerencse, vége a küzdelemnek. Sokszor a kapás is ritka, az arapaima fogása pedig különleges dolognak számít itt is. Kihasználva a hal pillanatnyi fáradtságát, amilyen gyorsan csak tudtuk, a partra vontattuk. Félő volt, hogy kipiheni magát és nem ér véget a küzdelem. Kiszállva a csónakból egy gyors kép elkészítésére is lehetőségünk volt. Felejthetetlen pillanatok voltak ezek mindannyiunk számára. Az idegenvezető izgatottsága is mutatta azt, hogy milyen szerencsések vagyunk.

Egy felejthetetlen pillanat apa és fia számára (Kép: Mészáros Péter – Agro Jager News)

Az idegenvezető, miután megbizonyosodott róla, hogy a hal rendben van és képes elúszni, azonnal útjára is indította. Annak ellenére, hogy ezek a halak hatalmasakra nőnek,  óriási energiát vesz ki belőlük a fárasztás. Hasonló a helyzet, mint a hazai szürkeharcsáknál. Minél hamarabb kikerülnek a vízből, annál nagyobb eséllyel folytatják majd a megszokott életüket.

Bár a horgászszerencse változó, nekem és édesapámnak, Guyana felejthetetlen élményeket adott. Összesen öt arapaimát fogtunk ki édesapámmal, ebből három darab hal bőven 100 kilogramm felett lehetett – zárta beszámolóját a Gútán élő horgász.

Írta: Dr. Szilágyi Gergely

Képeket készítette : Mészáros Péter

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

 

Horgászat

Visszatért a kapitális harcsa

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Tüzes Attila, baráti meghívásnak eleget téve horgászott a Békés vármegyei Lökösházán. Célzottan szürkeharcsára pályázott. A 24 órás horgászat rengeteg izgalmat tartogatott, mert több, két méternél hosszabb harcsát sikerült megakasztania. 

Tüzes Attila élménybeszámolója:

Fotó: Tüzes Attila – Agro Jager News

Sziasztok! Tüzes Attila vagyok. Harcsahorgász. 2020-ban készültünk Olaszországba, a  Pó folyóra, de a covid miatt nem sikerült kijutni. Mivel én már nagyon készültem a harcsa horgászatára, úgy döntöttem hogy bárhogy is alakult, horgászni fogok. Így elmentem az egyik barátom magántavára, egy kavicsbánya tóra, ahol gyors csalihalfogás után, rá is mentünk a vízre csónakból.

Fotó: Tüzes Attila – Agro Jager News

Nem sok idő elteltével érkezett a kapás, ami nem volt más, mint 2 méter 10 centis harcsa. Gyors fénykép és ment is vissza. Újra vízre szálltunk és kb 20-30perc múlva újabb kapás, ami 2 méter 20cm volt, kb 70kg. Szintén fénykép, videó és úszott tovább. Kb egy óra múlva még egy kapás és az is 2 méter 20cm volt, de lènyegesen vaskosabb volt az előzőnél.

Fotó: Tüzes Attila – Agro Jager News

Ekkor már tudtam hogy ez a kirándulás életem pecája lesz. De az igazi meglepetés másnap ért. Egy nap elteltével újra erőteljes kapás és nagy meglepetèsre ugyanazt a harcsát sikerült megfognom, ami tegnap az első volt. Hihetetlen 24 óra volt.

Írta és fényképezte: Tüzes Attila

 

Tüzes Attila harcsahorgász Facebook csoportja itt érhető el:

Tovább olvasom

Horgászat

Egy dèlutáni kuttyogatás a szèp szőke Tiszán

Print Friendly, PDF & Email

Májer Péter közel kétméteres harcsát fogott a Tiszában

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Májer Péter június elején célzottan szürkeharcsára horgászott a Tiszán. A pár óra alatt sikerült megakasztani egy közel kétméteres halat is.

Élményeiről beszámolt lapunknak a szerencsés horgász: 

Fotó: Majer Péter – Agro Jager News

Kedden délután, az alacsony légnyomás miatt, szinte harapni lehetett a levegőt és késztetést éreztem arra, hogy lemenjek a szeretett Tiszához. Igaz, hogy sötétedésig csupán három órám maradt, de úgy gondoltam, megpróbálom.

Fotó: Majer Péter – Agro Jager News

Csónakomba szállva, célba vettem az általam ismert jó helyeket és kuttyogatni kezdtem. Három kis harcsa után sikerült megakasztanom egy termetesebb példányt, amelyet nyolc perc fárasztás után beemeltem a csónakba. A harcsa 195 cm hosszú volt, súlyát körülbelül 50 kg-ra becsültem.

Fotó: Majer Péter – Agro Jager News

Pár gyors fénykép után végül szabadon engedtem a szép szőke Tiszába, hogy másnak is hasonló élményt adhasson!

Írta és fényképezte: Májer Péter

Tovább olvasom

Horgászat

A Nagykunsági Öntöző Főcsatorna óriása

Print Friendly, PDF & Email

Pintér Milán kapitális amurt fogott a Nagykunsági Öntöző Főcsatornán

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Pintér Milán Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében horgászott a Nagykunsági Öntöző Főcsatornán, amit 1970-ben építettek meg a vízügyi szakemberek, s melyet hat szakaszra osztottak fel. A főcsatornát azért hozták létre, hogy a Tisza vizét a Kisköre-tározóból az Alföld közepére jutassák el, amely az ország egyik legszárazabb régiója. A megvalósult beruházás hatásterülete jelenleg megközelítőleg bruttó 122 ezer hektárt,  ami a Tisza bal partja, a Hármas-Körös és a Hortobágy-Berettyó által közrezárt terület szinte teljes egészét magában foglalja. 

A főcsatornát elsődlegesen azért építették meg, hogy a  növénytermesztés vízigényét biztosítsa. A mai napig számos más vízügyi funkciót is ellát, illetve a helyi horgászok egyik kedvelt vízterülete is. 

Pintér Milán élménybeszámolója:

Fotó: Pintér Milán – Agro Jager News

Nagykunsági Öntöző Főcsatornán Bárdos komám két helyet alakított ki. A helyek kicsit sem komfortosak, mellcsizma szükséges, hiszen a sűrű nádasban rejtettük el a helyet, hogy ne legyen szem előtt. Kb 3-4 hete etetünk és horgászunk, hol felváltva, hol együtt,  kisebb-nagyobb sikerrel. Etetésnek házilag készített magmixet használok, amiben tigrismogyoró, kukorica és micro magkeverék található. 01:20 perckor jött egy nagyon erős, húzós kapás.

Kiugrottam a kocsiból és egyből a gázolóruhámba bújtam, majd futottam le a botokhoz. Bevágás után, a hal folyásnak lefelé indult meg, tipikus amurra utaló jeleket adott. Könnyen tudtam húzni a parthoz, engedte vontatni magát. Ekkor még nem sejtettem, mekkora hallal is van dolgom. A parthoz érve kezdődött a hajrá. Ekkor már éreztem, nem az aprajából való és szóltam Laci barátomnak: jöjjön le. By Döme Team Feeder Master feeder botokat használok, 3,95m 50-170g dobósúlyú, ami iszonyatosan szépen dolgozott. Öröm ezekkel a botokkal pecázni. 20-25 percet küzdöttünk 4-5 neccesebb kirohanása volt, mikor azt hittem elmegy, de végül nagy küzdelemmel sikerült szákba terelni.

Egy szem Haldorádó csípős barack tigrismogyoróra érkezett, egy Haldorádó mega spéci corn szilikon kukoricával kikönnyítve, amit hajszál előkén kínáltam fel csípős barack ízesítésben. A hal fárasztása iszonyat élmény volt. Érezni, hogy a víz alatt egy ekkora hal küzd és végig az ember fejében van, ha valamit nem jól csinál, élete hala mehet el. Ez az a mámor, mikor az ember kikapcsol és mindent kizár maga körül. Abban a pillanatban csak ott van vízben, a semmi közepén, a horog végén egy hatalmas hallal és ez élmény, adrenalin az, ami függőséget okoz a horgászat felé.

Amur horgászata, tapasztalatok: Sekélyebb részeket szereti a nádfal előtt, hiszen onnan töri és csipegeti a zöldet. Nagyon csontos, kemény szája van, ezért 130 grammos ólmot használok, hogy minél jobban beforduljon a horog . Érdemes kikönnyíteni a csalit, hiszen nem minden esetben vehemens kapással érkeznek. Néha, csak meg-megcsippenti a csalit, ezért ha kikönnyített, könnyebben a szájába kerül a horoggal együtt. Az amúr horgászatához nagyobb öblű horgot használok és fluorocarbon előkét, sörétólommal lefixálva a mederhez, ezzel is minél észrevétlenebbé téve a felkínált csalit.

Írta és fényképezte: Pintér Milán

Tovább olvasom