Keressen minket

Kiemelt cikk

Kukoricatermesztés: Magyar megoldás Dél-Afrikában

Magyar nemesítő kukoricahibridjei segíthetnek a dél-afrikai kukoricatermesztésben. Dr. Barla-Szabó Gábor évtizedek óta Afrikában, Pretoriában él. Ma saját cégét, a United Seeds-t ​irányítja

Magyar nemesítő kukoricahibridjei segíthetnek a dél-afrikai kukoricatermesztésben. Dr. Barla-Szabó Gábor évtizedek óta Afrikában, Pretoriában él. A magyar kutató korábban a Pioneer Subsaharan Africa QA Managere volt, majd a Syngenta SeedCo afrika kutatási és termelési igazgatói pozícióját is betöltötte. Ma saját cégét irányítja. Dr. Barla-Szabó Gábor az Agro Jager News-nak arról számolt be, hogy 2021-ben, a hűvös-esős, késő tavaszi idö idő miatt, Dél-Afrikában a kukoricahibridek csuhélevelei meghosszabbodtak és szorosabbra záródtak.  Most az általa nemesített hibrideknél, más szelekciós módszer és a magyar genetikai anyagok felhasználása miatt ez a jelenség nem mutatkozik, a csuhélevelek lazábban záródnak és a csövek teljes termékenyülése tapasztalható. Helyzetkép Dél-Afrikából:

Dr. Barla-Szabó Gábor magyar kutató, nemesítő Dél-Afrikában, Pretoriától nem messze

Dr. Barla-Szabó Gábor testvére, unokatestvérei, egy házban nöttek fel  Budapesten, a Sashegy alján,  a BAH csomópont környékén. Akkor még a környező hegyek, dombok nem voltak beépítve és nagyapjuk, a hajdúböszörményi gazdálkodó nagypapa, vigyázott rájuk.  Nagyapjuk 10 évig szolgált a K und K hadseregben a Balkánon, majd az I. Világháborúban a keleti fronton és a Magyar Királyi Kinizsi Pál Honvéd Altisztképző és Nevelő Intézet obsitos katonájaként – bizony – keményen nevelte a négy fiút.  Úgy tűnik, hogy a szigorú gyerekkori évek mindannyiuk számára jó útlevélnek bizonyultak.

Magyar genetika is rejtőzik a dél-afrikai hibridekben. Bár nem őshonos a kukorica Magyarországon, a hazai kukoricanemesítésben, génbankokban azonban lapulnak értékes bázisok..

Mára a testvére és unokatestvérei is igen eredményes utat jártak be és mindannyiuk, annak ellenére, hogy közülük ma már többen nyugdíjasok, vagy éppen nyugdíjkor körül vannak, folyamatosan dolgoznak.

Kukorica tábla valahol Dél-Afrikában

Most úgy tűnik, hogy Dél-Afrikában a hideg nyár után, a kukoricatermesztők azzal a problémával szembesülnek, hogy fele, vagy még kevesebb kukoricát takarítanak be. A veszteség jelentős, annak ellenére, hogy csupán néhány Celsius fok változás következett be a megszokott klímában.

Szántóföldi kísérleti táblák Dél-Afrikában a United Seeds területén

A hideg idő miatt – amely rendre éppen a kukorica virágzás idején lépett fel – az amúgy is zárt csuhélevelek, hogy a rovar- és a madárkár kisebb legyen, még szorosabban záródnak. Így évről, évre felléphet a “silk-jamming”, amelyet itthon bajusz-rekedés jelenségeként ismerhet a termelés. Emiatt, a népi nyelven csak kukoricabajusznak nevezett, valójában a nőivarú virág bibeszála, nem képes előtörni és így a címerből, azaz a növény csúcsán virágzó címerből, a pollen nem tudja megtermékenyíteni a bibeszálakat. A pár nap alatt elvirágzó kukorica csövein aztán egyszerűen meghiúsul a beporzás és nem kötődnek szemek.

Virágzás idején Dél-Afrikában. Dr. Barla-Szabó Gábor a dél-afrikai hibridjei előtt

Miközben a cső végén, a csuhélevelek alatt, gombócban, kócosan összegömbölyödnek a bibeszálak. A kukoricanemesítés során a nemesítők olyan hibrideket szelektálnak, amelyek a termelő kéréseit kombinálják az időjárás körülményeihez. A szorosabb csuhélevelek Dél-Afrikában megkönnyítik az őszi betakarítást, mert sem a madarak sem a rovarok nem tudják kárositani a csöveket és az így képes megvédeni a nagy esők nedvesitö hatásától is, amely aztán csőrothadáshoz vezethet.

A kukoricabajusz a magyar alapokra épített kukorica fajták esetében akadály nélkül tör elő a csuhélevelek alól

Dr. Barla Szabó Gábor az Agro Jager Newsnak azt is elárulta, hogy a nyitott csuhélevelek titka a magyar nemesítők munkája is, hiszen Magyarországról származó genetikai anyagokat is felhasznál a hibridek előállításakor. Bár a kukorica őshazája az amerikai kontinens, mégis a második világháború előtt, majd az azt követő néhány évtizedben, néhány kiváló magyar kukoricanemesítő leleményes nemzetközi összefogása megmutatta, hogy a magyar nemesítők is ott lehetnek a világ élvonalában – persze ehhez megfelelő technikai háttér szükséges és a nemesítésre igazán fogékony kutatókat kell összegyűjteni – a válogatásban, ahogy a kukoricákat gyűjtjük, a tehetségnek és az ügyességnek kell dominálnia – másképpen nem megy.

A szemveszteség tetemes lehet, ha a bibe nem képes a felszínre törni – Dél-Afrikában is..

2008-ban már jelentkezett egy kiterjedt bajusz-rekedés probléma Dél-Afrikában, a Keleti Magasföldön, Bethal, Carolina, Ermelo térségében, ahol 1500-2000 m tengerszint felett termelik a kukoricát.  Sajnos gyakran előfordul, hogy a virágzás előtt 14-10 nappal hűvös, csapadékos az idő, amely 8-10 Celsius fokot és szemerkélő esőt hoz magával. A világ kukoricatermelésében erős ingadozásokra kell számítani, amelyre a nemesítőknek kell megtalálnia a válaszokat. Emiatt nagyon fontos, hogy stratégiai vetőmagok, génbázisok, nemesítési anyagok legyenek a kutatás kezében, hogy az instabil időjárás miatt termelhető vetőmagok álljanak rendelkezésünkre.

Dr. Szilágyi Péter

Dr. Gabor Barla-Szabo (PhD)
Director
United Seeds cc
South Africa
+2783 6471146
http://www.unitedseeds.co.za/en/index.html

Horgászat

Kezdetét vette az őszi haltelepítési szezon a Balatonon

Balatoni hal: 2022. szeptember 22-én kezdetét veszi az őszi haltelepítési szezon a Balatonnál. 

Fotó: Balatonihal.hu

Ma reggel a Varászlói tógazdaságunkban zajlik a lehalászat, majd jövő hétfőtől már Balatonlelle-Irmapusztán folytatjuk az éves termés „betakarítását”. A fogott halakat válogatást követően szállítjuk a Balatonba. A horgászok a megszokott minőségű és mennyiségű haltelepítésekre számíthatnak, azonban idén a korábbinál kevesebb helyszínen zajlanak majd a telepítések. Ennek oka elsősorban a magas üzemanyagárak miatt megnövekedett szállítási költség, másodsorban a Balaton alacsony vízállása, melynek következtében néhány telepítési helyszínen olyan sekély a víz, amely nem tenné lehetővé a halak biztonságos leengedését.

Ábra: Balatoni hal

Arra fogunk törekedni, hogy a tógazdásagainkhoz legközelebb fekvő, biztonságos vízmélységgel rendelkező helyszínekre szállítsuk a fogott halakat. Továbbá igyekszünk tartani azt a korábbi alapelvet, hogy az éves pontytelepítési mennyiséget megközelítőleg azonos arányban osszuk el a Balaton három medencéjébe. De azoknak a horgászoknak sem kell aggódniuk, akik esetleg távolabb horgásznak egy-egy telepítési helyszíntől, ugyanis a haljelöléses vizsgálatokból tudjuk, hogy a halállomány az élőhelyi adottságok és nem pedig a haltelepítési helyek arányában oszlik el a Balatonban. A korábbi évek gyakorlatának megfelelően honlapunkon napról-napra beszámolunk a haltelepítések aktuális mennyiségeiről. Az események nyilvánosak, az előre jelzéseinket követve bárki szabadon megtekintheti a munkát.

Az alábbi táblázatban látható fajonként és korcsoportonként az éves telepítési kötelezettségünk, valamint a már idén betelepített mennyiség. Értelemszerűen a hiányzó értékeket az előttünk álló őszi telepítési szezonban fogjuk kihelyezni.

Forrás: Balatoni hal

Tovább olvasom

Kiemelt cikk

Vadásznap Ópusztaszeren: „Mögülték” a törvényt a Szeri-pusztán – GALÉRIÁVAL

Zord, esős, hideg, már-már késő őszi időket idéző körülmények között rendezték meg a Csongrád-Csanád megyei vadásznapot Ópusztaszeren, szeptember 17-én, sajnos egy időben a Békés megyei vadásznappal. Ópusztaszeren a vendégeket Farkas Sándor, az Agrárminisztérium, miniszterhelyettese köszöntötte, akit Gémes László, a Csongrád-Csanád megye közgyűlés elnöke, az Országos Magyar Vadászkamara Csongrád-Csanád megyei Területi Szervezet elnöke fogadott.

Csányi József, a Dorozsmai Vadásztársaság elnöke köszönti Gémes Lászllót, a Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlése elnökét, az OMVK Csongrád-Csanád megyei Területi Szervezetének elnökét Fotó: Agro jager News

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese kiemelte, hogy vadászatnak, a vadgazdálkodásnak fontos feladatai vannak. Az agrárium kerek egészében, annak működésében, a természetvédelmi feladatokban fontos szerepet vállalnak, miközben a külterületeken élők számára is megnyugtató a hivatásos vadászok jelenléte. Üdvözölte, hogy a vadászok összefogása nemcsak határinkon innen, hanem határainkon túlra is elér, hiszen ebben az évben is Romániából és Szerbiából is érkeztek vendégek, miközben a megye a lengyel kapcsolatait mobilizálva, lengyel vadászok is elfogadták az ópusztaszeri meghívást. A vadászok határon átnyúló kapcsolatai azonban nemcsak a közvetlen határmenti társaságokra szűkülnek, hiszen képviselték magukat Korondról is.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese köszönti a Csongrád-Csanád megyei vadásznap résztvevőit Fotó: Agro jager News

Gémes László, a Csongrád-Csanád megyei közgyűlés elnöke és az OMVK Csongrád-Csanád megyei Területi Szervezetének elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy a törvényességi feltételeket a kamara maradéktalanul betöltötte és hangsúlyozta: az őzbak vadászati szezonja hamarosan véget ér, azonban a vadászati főidény hamarosan kezdetét veszi. Az elnök megköszönte a megyei sport- és hivatásos vadászainak az együttműködését, a kamara munkatársainak a szakmaiságát. Köszöntője után átadták a megyei kitüntetéseket, elismeréseket, majd a Hubertusz megemlékezésre egy őzbak terítéke felett került sor.

A több, mint másfélórás ünnepség alatt sokan a sátrak alatt maradtak, hiszen megannyi különleges étel: pörköltek, paprikások, tiszai keszegek, temesvári gombócok, kolbászok, hamburgerek, megannyi sült, kolbász, hidegtál került elő. Csongrád-Csanád megyében szokássá vált, hogy a vadásztársaságok felajánlanak egy-egy őzet a kilátogatóknak, amelyet a társaság bográcsa mellett, szinkronban szintén feltesznek főni.

A 2022-es esztendő kitüntettjei Fotó: Agro jager News

Csányi József, a Dorozsmai Vadásztársaság elnöke kiemelte, hogy ebben az évben is felajánlottak egy őzet, amelyet Rózsa Zoltán pörköltfőző nagymesterük, tagtársuk készített el a társaság szarvas pörköltje mellett. Csányi József elnök az Agro Jager Newsnak kiemelte, hogy az éves vadásznap nagyon jó alkalom arra, hogy a szomszédos vadásztársaságok, jó barátok találkozzanak. Minden évben ki is használják ezt, és a baráti kapcsolataikat szélesítve, a munkakapcsolatokat mélyítve, előremutató beszélgetések történtek.

Szerbiából, a Vajdaságból Bosnjak Gorán a mórahalmi vadászok vendégeként különleges sülttel ledveskedett Fotó: Agro jager News

Csányi József elnök, az Agro Jager News érdeklődésére elmondta, hogy a vadásznapon rendre bemutatják az aktuális évben elejtett őzbakokat. Ezt úgy tudják megtenni, hogy szokásaik, hagyományaik szerint, az elejtők a trófeáikat Szent Hubertusz napján, egy trófeaátadó ünnepségen vehetik csak át. Ezen a napon tűzgyújtás mellett, vadászkürtös köszöntéssel üdvözlik az elejtőket, majd este, a szegedi fogadalmi templomban, a szegedi dómban (Magyarok Nagyasszonya Székesegyház), a régi liturgia szerint Hubertusz-misén vesznek részt.

Temesvárról egy egész busszal érkeztek a vadászbarátok Fotó: Agro jager News

Az ünnepség és a díjátadók, a közös trófeaszemlék, beszélgetések után az addig csak „szitáló” eső, aztán igazán rákezdett, ám a jól megépített, felállított sátrak alatt mindenkinek jutott hely. Beszélgetések, komoly trófeák, izgalmas vadászatok és persze sok jókedv, régi történet előkerült, amelyekben itt is, ott is egy kis vadászhumor mindig akadt.

A szegedi birkózó legendák, a Kalcsevics testvérpár és Lőw Szabolcs utánkereső, az ópusztaszeri vadásznapon Fotó: Agro jager News

Így történt, hogy Ópusztaszeren, a Szeri-pusztán, a szakadó eső ellenére, mögülték a törvényt a Csongrád-Csanád megyei vadászok és a vendégek határainkon innen és túl is…

Kép és szöveg: Agro Jager News

 

 

Tovább olvasom

Kiemelt cikk

ÚJVIDÉK: Hamarosan nyílik Délkelet-Európa legnagyobb vadászati kiállítása

2022. szeptember 28. és október 2. között rendezi meg a “Novi Sad Fair” Újvidéken, Délkelet-Európa legnagyobb kiállítási területén, az 54. Vadászati és Horgászati Vásárt, a “LORIST”-ot.

Újvidéken szeptember 28-án nyitja meg kapuit az 54. Vadászati és Horgászati Kiállítás és Vásár. A LORIST Szerbia egyik legnagyobb és méltán az egyik leghíresebb megmutatkozása. A kiállítás alig három hét múlva nyílik, de déli szomszédaink már megkezdték a standok építését. Szerbia egyik legdinamikusabban növekvő városában öt napig, reggel tíz órától, este hét óráig látogatható a „LORIST”. A magyar-szerb határtól az alig 100 kilométerre fekvő Újvidékre végig autópálya vezet, mindössze csak a fizető kapuknál kell lassítani, ahol dinárral és bankkártyával egyaránt fizethetünk. A magyar állampolgárok, – a magyar-szerb megállapodások értelmében, – személyigazolvánnyal is beutazhatnak Szerbiába.

Az 54. Nemzetközi Vadászati és Horgászati Vásár széles kínálattal várja a vendégeket Délkelet-Európa legnagyobb rendezvény centrumában Fotó: Novi Sad Fair

Az 54. Nemzetközi Vadászati és Horgászati Vásáron a sportvadászat és horgászat alap- és kiegészítő felszereléseinek minden jelentős képviselője, importőre és márkája képviselteti magát. A kiállítás menedzsere, Slobodanka Žikić az Agro Jager Newsnak kiemelte, hogy a rendezvény évek óta Délkelet-Európa legfontosabb kiállításai közé tartozik. Elhelyezkedése miatt szívesen látogatnak el és találkoznak Újvidéken a vadászok és a horgászok.

Fegyverek, felszerelések, minden ami kell a vadászatra megtalálható lesz az 54. Vadászati és horgászati kiállatáson Fotó: Novi Sad Fair

Az Újvidéki Vásár azonban kiváló üzleti környezetet biztosít az üzletkötéshez, az értékesítéshez és a kapcsolatteremtéshez. Szerbiában megközelítőleg 80 000 vadászt regisztráltak a kamarák.  A város szívében elhelyezkedő vásár parkolási lehetőségei jól kiépítettek, de a város turisztikai látványosságai is nagyon kedvezőek.

Google segítségével így juthat el az újvidéki kiállításra! Kattintson!

    Hagyományos térképes nézet, arra az esetre, ha nem tudunk roaming szolgáltatásra átváltani. (Érdemes még indulás előtt lementeni)  A Novi Sabd Fair címe: Hajduk Veljkova 11, Novi Sad 21137, Szerbia

A Vadászati és Horgászvásár központi szegmense természetesen a vadászati és horgászati kiegészítők és felszerelések kínálata lesz, és várhatóan terepjárók kiállításával és kisállat bemutatóval is találkozhatunk.

A magyar-szerb határtól alig 100 kilométerre rendezik meg Délkelet-Európa legnagyobb vadászati és horgászati kiállítását és vásárát Fotó: Novi Sad Fair

A rendezvény öt napja alatt színes kísérő rendezvényekkel gazdagítják a látványosságokat, amelyek között a legkisebbeknek is kedveskednek – tájékoztatta lapunkat Dejan Dzakula, a Lov is jos ponesto főszerkesztője és a Szent Hubertusz Vadász Klub elnöke.

Szerbia. LORIST. 2022. szeptember 28. – október 2. Fotó: Novi Sad Fair

Persze a vadászfegyverek mellett, lőszereket, vadászati kiegészítőket, felszereléseket, ruházatot és lábbeliket is lehet megvásárolni. A horgászati kiegészítők, felszerelések, ruházat és lábbelik szintén nagy területet foglalnak el. Szerbiában egyébként nagy hagyományai vannak a kempingezésnek, így ezekhez a felszerelésekhez is hozzá lehet jutni – tette hozzá Slobodanka Žikić, az 54. LORIST – Vadászati és horgászati kiállítás menedzsere.

Dejan Dzakula, a szerb vadász tv, a Lov i jos ponesto főszerkesztője és a Szent Hubertusz Vadász Klub elnöke kiemelte, hogy a legkisebbeknek is szerveznek programokat Fotó: Novi Sad Fair

Szerbiában nemzeti hagyomány a vadászat, de kifejezetten nagy energiákat fordítanak a természetvédelmi területek megőrzésére, amelyek szintén bemutatkoznak a vásáron. A kiállításon jelen lesznek a vadvédelemmel és halállomány fenntartásával foglalkozó intézmények, a szakmai szövetségek, továbbá a tudományos és oktatási intézmények illetve a városi, tartományi és köztársasági intézmények is képviseltetik magukat.

Agro Jager News
Fotó: LORIST

A LORIST hivatalos honlapja

 

Tovább olvasom