Keressen minket
[wpml_language_selector_widget]

Mezőgazdaság

Fókuszban a zöld biotechnológia a Debreceni Egyetem agrárkarán

Print Friendly, PDF & Email

Az agrár- és élelmiszerbiotechnológia volt a központi témája a Debreceni Egyetem idei biotechnológiai tudományos szimpóziumának. A hibrid formában megrendezett tanácskozáson az egyetemen folyó biotechnológiai kutatások legfrissebb tudományos eredményeit mutatják be a szakemberek – közölte a Debreceni Egyetem.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email
Az agrár- és élelmiszerbiotechnológia volt a központi témája a Debreceni Egyetem idei biotechnológiai tudományos szimpóziumának. A hibrid formában megrendezett tanácskozáson az egyetemen folyó biotechnológiai kutatások legfrissebb tudományos eredményeit mutatják be a szakemberek – közölte a Debreceni Egyetem.

Az agrár- és élelmiszerbiotechnológia volt a központi témája a Debreceni Egyetem idei biotechnológiai tudományos szimpóziumának. Dobránszki Judit egyetemi tanár, a Mezőgazdasági-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Agrár Genomikai és Biotechnológiai Központ (AGBK) vezetője előadás közben. (Kép: Debreceni Egyetem)

Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának címere (Ábra: Debreceni Egyetem)

A Mezőgazdasági-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Agrár Genomikai és Biotechnológiai Központja, valamint a Természettudományi és Technológiai Kar Biotechnológiai Intézetének Molekuláris Biotechnológiai és Mikrobiológiai Tanszéke közösen szervezte meg az idei tudományos szimpóziumot.

Az agrár- és élelmiszerbiotechnológia világszerte kiemelt területe a biotechnológiának, a szervezőbizottság ezért tartotta fontosnak, hogy az idei szimpóziumnak ez az összetett tudományterület legyen a központi témája – hangsúlyozta bevezetőjében Pócsi István, a Természettudományi és Technológiai Kar Molekuláris Biotechnológiai és Mikrobiológiai Tanszékének vezetője.

Pócsi István, a Természettudományi és Technológiai Kar Molekuláris Biotechnológiai és Mikrobiológiai Tanszékének vezetője. (Kép: Debreceni Egyetem)

A tanszékvezető emlékeztetett arra, hogy a 2010-ben indult a mesterszintű biotechnológus képzés, 2022-től pedig már biotechnológia alapszakra is jelentkezhetnek majd a diákok Debreceni Egyetemen.

A zöld biotechnológia, így az agrár- és élelmiszerbiotechnológia is multidiszciplináris tudományterület. A molekuláris biológia, a bioinformatika és egyebek mellett a különböző omikák eszközeit használva olyan globális problémákra tud választ adni, mint a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás, a népességnövekedéssel járó élelmezési gondok megoldása, vagy az ipari tevékenység, bányászat hatására bekövetkezett talaj-, és vízszennyezés kármentesítése – fejtette ki Dobránszki Judit, a Mezőgazdasági-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Agrár Genomikai és Biotechnológiai Központ (AGBK) vezetője.

Dobránszki Judit hozzátette: az agrár- és élelmiszerbiotechnológia területén kiterjedt kutatások folynak a Debreceni Egyetemen, a terület támogatására pedig 2021-ben létrejött egy nemzetközi színvonalú, agrár genomikai és biotechnológiai kutatóbázis, az Agrár Genomikai és Biotechnológiai Központ.

Jávor András rektori főtanácsadó megnyitóbeszédében arról beszélt, hogy a zöld biotechnológia a Debreceni Egyetem kiemelt kutatási területe.

Jávor András, a Debreceni Egyetem rektori főtanácsadója (Kép: Debreceni Egyetem)

A kutatásaink célja, hogy olyan eredményeket adjunk át a gyakorlat számára, amelyek közvetlenül hasznosíthatók. A hagyományos állattenyésztés, a szelekció sem működhet a biotechnológia, és genomika alapjai nélkül. A DE jelentős biotechnológiai kutatásaival is segíti a modern mezőgazdaságot. A 35 éve megkezdett biotechnológus képzés révén közel száz PhD-fokozatot adott ki az intézmény, évente számos publikáció témája a zöld biotechnológia – fogalmazott Jávor András, az Agrár Genomikai és Biotechnológiai Központ egyetemi tanára.

A tanácskozáson tizenhét előadás hangzott el három szekcióban. Az állatbiotechnológiai tudományterületen egyebek mellett szó volt a magyar galambtenyésztés géntartalékainak felméréséről, a magyar ponty állományok genetikai jellemzéséről, a különböző ökológiai régiók hatásáról az afrikai juhfajták genetikai sokféleségére, valamint a genomikai kutatásokból származó eredmények sokrétű felhasználásáról és a genom editálás szerepéről az állatbiotechnológiában.

A növénybiotechnológiai szekcióban többek között a Biodrome Debrecen, mint biomaker-space lehetőségeiről és korlátairól, valamint a protein-foszfatázoknak a növényi epigenetikai szabályozásban, sejtszerveződésben játszott szerepéről beszéltek a kutatók. Bemutatták a növényfejődéshez, illetve növekedéshez kapcsolódó transzkriptomikai (génexpressziós) eredményeiket, illetve a növényi metabolomikai kutatásaikat. Az élelmiszer-biotechnológia témája volt az élelmiszeripari és probiotikum élesztők evolúciós genomikája és törzsfejlesztési története, valamint a magas szénhidrátbevitel hatásainak genomikai vizsgálata a Drosophila melanogaster-ben.

A konferencia utolsó előadásaként az iBioScience Kft. ismertette komplex genomikai és bioinformatikai megoldásait az agrár- és élelmiszeripari biotechnológiában. Kusza Szilvia egyetemi tanár a szimpóziumot záró beszédében a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban az utóbbi időben végbemenő átalakulásról beszélt.

Az utóbbi időben az agrárium fejlődése tekintetében a genomikai és biotechnológiai kutatások kulcsszerepet játszanak. Az elkövetkező években ez a szerep csak erősödni fog. A következő szakember- és kutatónemzedékeknek minél több ismeretet kell szerezniük ezen a területen annak érdekében, hogy Magyarország e tekintetben is lépést tudjon tartani a nemzetközi folyamatokkal. Az elhangzott előadásokból kitűnt, hogy milyen sok irányú kifutása lehet a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban a genomikai és biotechnológiai kutatásoknak, az elhangzott eredmények bizonyítják, hogy milyen fontos kutatások zajlanak a Debreceni Egyetemen és tudományos közösségünk továbbra is együtt mozog a nemzetközi tudományos trendekkel –¬ sorolta Kusza Szilvia, az Agrár Genomikai és Biotechnológiai Központ egyetemi tanára.

Forrás: Debreceni Egyetem

Mezőgazdaság

Tűz pusztított Csönge határában

Print Friendly, PDF & Email

250 hektáron pusztított az utóbbi idők legnagyobb szabadtéri tüze

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

250 hektáron pusztított az utóbbi idők legnagyobb szabadtéri tüze – Csönge határában a lángok megfékezésén, az erdők, a lakóházak és egy sertéstelep megvédésén legalább 300 tűzoltó dolgozott, akik a környék, a szomszédos vármegyék több tucat településéről, sőt távolabbról is érkeztek.

Fotó: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. munkatársai is kivették a részüket a védekezésből. Csütörtökön és pénteken közel 50 kollégánk segítette a tűzoltók munkáját, többek között kézi szerszámokkal számolták fel a még parázsló gócokat. “Tegnap kora délután jött a jelzés, hogy Csönge és Kenyeri között komoly erdőtűz alakult ki. Éppen a közelben erdőművelési munkákat végeztünk, így nagyon gyorsan a helyszínre tudtunk sietni 2 traktor erőgéppel, 5 ezer literes vízhordó tartállyal, teherautóval. Ezzel tudtunk bemenni a területre, a tartállyal folyamatosan hordtuk be vizet a tűzoltó autók számára.

Fotó: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

A katasztrófavédelem tegnap késő estére eloltotta a lángokat, de sajnos a küzdelem nem ért véget, mert a tűz – ugyan jóval kisebb mértékben a korábbinál – de több helyütt újra erőre kapott. Így munkatársaink ma reggeltől ismét segítenek az oltásban” – számolt be a védekezésről a Szombathelyi Erdészeti Zrt. erdőművelési műszaki vezetője, dr. Nagy László.

Fotó: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Kezdetben 100 hektárnyi bozótos égett, majd a lángok a fenyőerdőt, a karácsonyfatelepeket is elpusztították, és a vadelhullás is jelentős. A hatalmas kiterjedésű, jelenlegi információk szerint 250 hektárt érintő szabadtéri tűzben a Szombathelyi Erdészeti Zrt. által kezelt 10 hektáros állami terület erdei fenyvese is megsemmisült. A kárfelmérés folyamatban van.

Fotó: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Az oltást a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese, majd a műveleti szolgálat irányította. Drónos felderítés segítette a munkát, a környező települések lakosságának biztonsága érdekében a katasztrófavédelmi mobillabor pedig folyamatosan monitorozta a levegőbe jutó káros anyagok koncentrációját.
Köszönjük a katasztrófavédők, az oltásban lajtos kocsikkal, erőgépekkel közreműködő civilek, valamint kollégáink munkáját!

Forrás: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Eltűnhet a málna, terem a banán, új háziállatok lesznek a magyar mezőgazdaságban

Print Friendly, PDF & Email

Aggasztó a helyzet a klímaváltozás miatt a Kárpát-medencében

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Gödöllő, 2024. szeptember 5. – Aggasztó a helyzet a klímaváltozás miatt a Kárpát-medencében. Olyan növényfajok tűnhetnek el, amik valaha jól érezték magukat a térségben, azonban most már nem megfelelő a klíma számukra. Málna alig terem, ugyanakkor a fügével és egyes banánfajtákkal is egyre gyakrabban találkozhatunk hazánkban. A klímaváltozás és annak az agráriumra gyakorolt súlyos hatásai a Kárpát-medencei Nagy Diák Agrárteszt 4. – Mezőgazdálkodj okosan! online vetélkedő témái között is szerepelnek, melyet a DUE Médiahálózat hirdetett meg a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szakmai támogatásával.

Fotó: MATE

A napjainkat, de még inkább a jövőnket alapjaiban meghatározó klímaváltozásra azonnali és teljes struktúraváltással kell felelnie az agráriumnak – fogalmazott Dr. Gyuricza Csaba agrármérnök, talajtani szakmérnök, a MATE rektora. – A talaj- és területhasználatban drámai változtatásokra van szükség, így például a szántást egyre több esetben el kellene hagyni. A szántással ugyanis olyan károkat okozunk a talajban, annyi nedvességet vesztegetünk el és annyi szerves anyagot égetünk el, amivel hosszú távon elpusztítjuk a termőtalajunkat. A szakszerű talajállapotot ma már sokkal korszerűbb technológiákkal és szemlélettel, szántás nélküli eszközökkel is el lehet érni.

A klímaváltozás másik nagy kérdésköre a földekben hasznosuló víz mennyisége. Nem a lehulló csapadék mennyisége csökken radikálisan, hanem az egyre emelkedő hőmérséklet és az általa okozott párolgás miatt egyre kevesebb hasznosul a talajban. Az éves csapadékmennyiség eloszlása is megváltozott: az időjárási szélsőségek miatt sokkal nagyobb az aránya az intenzív csapadékhullásnak, tehát rövid idő alatt leesik nagy mennyiségű csapadék, amit nem tárolunk sem a talajban, sem pedig korszerű csatornahálózatban vagy erre a célra létrehozott tározókban. A MATE rektora szerint talajhasználati rendszerünket ezekhez a megváltozott időjárási feltételekhez kellene igazítanunk, amennyiben 21. századi magyar agráriumról kívánunk gondolkodni a jövőben.

Ma a magyarországi klíma sokkal inkább hasonlít az 1950-es évek Dél-Európájára, semmint a Kárpát-medencére, nekünk pedig a növények termesztését és az állattartást ehhez kell igazítanunk. Az alkalmazott technológiákon túl a teljes területhasználatot újra kell gondolnunk, elfogadva, hogy akár a megtermelt növény-, akár a gondozott állatfajták tekintetében is változtatásra van szükség. Olyan növényfajok tűnnek el, amik valaha jól érezték magukat a Kárpát-medencében, azonban most már nem megfelelő a klíma a számukra. Ilyen például a szeder és a málna is. Utóbbi kapcsán a rektor megjegyezte, hogy manapság már csak néhány száz hektáron termelünk málnát, szemben a korábbi több ezer hektárral. A mérleg másik nyelvében ugyanakkor megjelennek olyan növények, amelyek termesztése korábban elképzelhetetlennek tűnt volna hazánkban.

Versenyt futunk az idővel, hiszen évről-évre hatalmas károkat szenvednek el mind a magyar gazdák, mind pedig a hazai nemzetgazdaság – fejezte ki aggodalmát az egyetem rektora. Rámutatott azonban arra is, hogy még a kihívások közepette is látni potenciális lehetőségeket. A növénytermesztési alapanyagok esetében, a gabonafélékre, kukoricára alapozott feldolgozóiparban, élelmiszeriparban, az elsődleges, másodlagos feldolgozásban óriási lehetőségek vannak, jelenleg szinte teljesen kiaknázatlanul.

A klímaváltozás és annak az agráriumra gyakorolt hatásai a Kárpát-medencei Nagy Diák Agrárteszt 4. – Mezőgazdálkodj okosan! online vetélkedő témái között is szerepelnek, melyet a DUE Médiahálózat hirdetett meg a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem szakmai támogatásával. A határon túlra is kiterjesztett, háromfordulós, online, edukatív vetélkedőbe középiskolás fiatalok kapcsolódhatnak be, de a játékot bárki kitöltheti. A verseny első fordulója 2024. szeptember 2. és december 8. között érhető el a www.agrarteszt.hu oldalon. Az itt legjobb eredményt elért 1.000 játékos meghívást kap a 2024. december 13-án tartandó középdöntőbe, ahonnan a december 18-i döntőbe jutó legsikeresebb 10 diák agrártudós között dől el az értékes nyeremények sorsa. A díjátadóra a 2025. januári Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon kerül sor, ahol gazdára talál a kétszemélyes görög utazás, a kerékpár és a mobiltelefon.

A Kárpát-medencei Nagy Diák Agrárteszt első fordulója elkezdődött és négy hónap múlva kiderül, ki lesz a legokosabb diák agrártudós a térségben.

További információ: www.due.hu

Forrás: MATE

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

16 százalékkal emelkedett a takarmánykukorica ára

Print Friendly, PDF & Email

Az Európai Unió kukoricatermése nem lesz bőséges 2024-ben

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az Európai Unió kukoricatermése nem lesz bőséges 2024-ben, jelenleg 60 millió tonna körüli termést jeleznek, ami az egy évvel korábbinál 4 százalékkal, az ötéves átlagnál pedig 5 százalékkal lenne alacsonyabb. Franciaországban 14,3 millió tonna termést (+11 százalék) takaríthatnak be, ezzel szemben Romániában 27 százalékkal 8,09 millió tonnára csökkenhet a kibocsátás.

Lengyelországban 7,6 millió tonna (–13 százalék), Olaszországban 4,3 millió tonna (–16 százalék) termést vetítenek előre, miközben Németországban 15 százalékkal több, 5,1 millió tonna kukoricát arathatnak. Az Agrárminisztérium július végi tájékoztatása alapján Magyarország kukoricatermése 5,8 millió tonna körül alakulhat az idén.

Az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 76,4 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica augusztus negyedik hetében, ami az egy évvel korábbit 16 százalékkal múlta felül. A Budapesti Értéktőzsdén az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica novemberi jegyzése változatlanul 73 ezer forint/tonna volt augusztus 21. és 30. között. A chicagói árutőzsdén 143–149 dollár/tonna tartományban mozgott a kukorica szeptemberi jegyzése augusztus 19. és 30. között. A párizsi árutőzsdén a termény novemberi tőzsdei elszámolóára 189–199 euró/tonna között alakult ugyanekkor.

7. ábra: A takarmánykukorica heti termelői ára Magyarországon (2022–2024)

További információk e témában az Agrárpiaci jelentések – Gabona és ipari növények című kiadványunkban olvashatók, mely innen érhető el: 17. szám.

Forrás: AKI

Tovább olvasom