Egy tavaly augusztus közepén gyűrűzött cserregő nádiposzáta (Acrocephalus scirpaceus) került kézre 2020. március 17-én Izraelben, az eliati  gyűrűzőállomáson. A madár 2019. nyarán a Hortobágyi Madárvonuláskutató Állomáson kapott ornitológiai jelölőgyűrűt (gyűrűző: Tóth Pál), majd idén 215 nappal később és 2333 km-rel távolabb ismét madárgyűrűző hálóba akadt.

A megfigyelt cserregő nádiposzáta gyűrűzési és megkerülési helye térképen Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Madárgyűrűzési Központ

A cserregő nádiposzáta tipikus nádi énekesmadár, ami kimondottan kedveli a nagy kiterjedésű, sűrű, homogén nádasokat, de kisebb nádfoltokban is megfigyelhető. A telet Afrika középső tájain, a Szaharától délre tölti, majd tavasszal ismét hosszú útra indul, hogy április első felére visszaérkezhessen hozzánk. Valószínűleg ez az egyed is a visszaút során látogatta meg az Akabai-öböl menti nádast.

Cserregő nádiposzáta kirepült fiókája Fotó: Dr. Kovács Gábor

Az ehhez hasonló visszafogások által teljesebb képet kaphatunk az egyes madárfajok vonulási útvonalairól, melyek ismeretében nemzetközi összefogással sikeresen léphetünk fel élőhelyek védelme érdekében, s az élőhelyek megőrzése, illetve az esetleges természetvédelmi célú fejlesztése által jelentős mértékben hozzájárulhatunk számos faj hosszútávú fennmaradásához.

Forrás:
Tóth Pál
Természetmegőrzési Osztály HNPI