Keressen minket

Vadászat

A rematai remetebak

Közzétéve:

Feltöltő:

Print Friendly, PDF & Email

– Ha megígéred, hogy ősszel segítesz meglőni a sutákat, szombattól egy hónapig bármikor lőhetsz egy golyóérett bakot – hangzott fel Jozso baritonja a telefonkagylóból.

– Most hülyéskedsz? Mert akkor két medvét is megígérhetek.
– Na jó! Tapasztaltam már, hogy őzsutára nem emeled fel a puskádat, de ha egy nyársas vagy gombos bak kíséretében is állna az ajánlat, akkor talán láthatnálak.
– Tudod jól, ha csak egy gombost ajánlottál volna, akkor is szívesen felmegyek.
– Akkor mikor? De ne fél napra ám! Legjobb lenne hét közben, két-három napra.
– Megszervezem és visszahívlak – fejeztem be a beszélgetést.

Megdobbant a szívem, amikor letettem a kagylót. Azonnal forgatni kezdtem a tervezőnaptárt. Május tizenhatodika – szombat. Kedden van egy komoly értekezlet, azon ott kell lennem. Szerdán délelőtt egy megbeszélés. A csütörtök és a péntek szabad. Már írom is a szabadság szót, csupa nagybetűvel. A magamfajta síksági vadásznak nagy örömet okoz a hegyek mászása. A sűrű erdők rejtette vadászkaland, ahol a váratlan találkozások sokszor nem adnak esélyt a bak rögtönzött elbírálására sem, hát még az elejtésére.

A rematai erdészet, ahova a meghívás szól a Körmöci hegyek a Ftácnik és a Ziar hegyvonulatainak találkozásánál fekszik, Prievidza és Handlová között. Sok itt a medve, nem ritka a hiúz sem. Természetes ellenségei ezek az őzikének. Ezért aztán jó agancsú bak elejtéséért néha napokat, sőt heteket lépegethet a vadász, még akkor is, ha biztosan ismeri a tartózkodási helyét. Az említett predátorok gyakran kizökkentik állandó szokásaiból az agancsost. Sok időbe telik míg visszabátorkodik agancsverési helyére.

Egy óra sem telik el, már tárcsázom erdészcimborámat, hogy hírül adjam neki érkezésem időpontját.
– Gyorsabb vagy, mint a hasmenés – hangzik fel derűs hangja miután odahívják a telefonhoz.

Szerdán délután négyre beszéljük meg a találkát az erdészet irodájánál. Majd kiugrik a bőréből, mikor elmondom neki, hogy akár hétfő estig is maradhatok. Az idő gyorsan múlik. Egy szempillantás alatt eltelik a hét. Hétvégén meglátogatom pezinoki barátomat, hogy vegyek tőle egy demizsonnal a „Pezinoki kaparósból”.

– Te Jozsóhoz készülsz!
– Honnan jöttél rá?
– ő hívja „Pezinoki kaparósnak” a boromat.

Valóban Jozso nevezte el így Jano sok szeretettel termelt aranysárga nedűjét.

Két évvel ezelőtt, ítéletidőben érkeztünk a Rematára. Jano még ekkor nem volt vadász, csak jelölt. Kinn tombolt a vihar, a hideg ónos esőt fel-alá forgatta a szél, rangidős öreg fákat tört ketté, a fiatalabbjait csak egyszerűen kicsavarta tövestől. Vadászatról szó sem lehetett, más elfoglaltságot kellett találnunk.

Találtunk is. Az ácsolt vadászház kályhájának melegénél nekifogtunk borozgatni, mesélni. Jano tátott szájjal hallgatta Jozso jobbnál jobb meséit. Én meg nem győztem kijárni fát vágni, hogy kinn kiröhögjem magamat, ha nem akartam Jozso remekbe szabott füllentéseit elárulni. Ő meg csak szórta a sztorikat.

Janónak nagyon tetszett a dolog. Itatta is Jozsót, amennyi belefért a jó barátság reményében. Ízlett a sok szeszt megélt erdészmájnak az aranysárga nedű, így aztán mindenki jól érezte magát. Csak nekem lett vízhólyagos a tenyerem a sok favágástól. Szegény Jano. Jozso annyi vadat ígért neki, ha majd vadász lesz, hogy egy emberöltő nem lenne elég a begyűjtésére. El is fogyott még aznap a három napra szánt demizson tartalma.

Baj csak akkor lett, amikor Jozso ki akart jönni utánam, hogy segítsen a favágással. Fölállni ugyan még fölállt, de lépni már nem volt képes. Egyhelyben emelgette a lábait.

– Jano, mit itattál velem?
– Színtiszta szőlőlé Jozsko. A saját borom. Ebben nincs egy szem cukor sem.
– Cukor az lehet, hogy nincs benne, de tele van ólommal. Egyhelyben kaparok, mint az Avia, ha aláhugyoznak a kerekének. Na, majd én holnap utánanézek ennek a „Pezinoki kaparósnak”, ha megélem.

Íme tehát a bor története, amellyel megszakítottam a Janónál tett beszélgetést. Folytatom ott, ahol abbahagytam.

– Engem nem említett? – kérdezte rövid szünet után Jano. A hangja remegett.
– Említett, de azt mondta: te nagyon elfoglalt ember vagy, úgysem érnél rá négy napra feljönni.

Jozsóval megbeszéltük, ha szeretnék valakit magammal vinni, valakinek vadászörömöket szerezni, csak szóljak föl telefonon, hogy ki tudja állítani az engedélyt. Neki mindegy, ki lövi meg a bakokat. Névről nem esett szó, de szerintem ő is tudta, hogy leghamarabb csak Jano jöhet számításba. Megígértük neki ugyanis, ha törik, ha szakad, ott leszünk, ha őzvadásszá ütik.

Jano arcáról végképp eltűnt a derültség minden jele. Képtelen volt magát szóra bírni. Némán szívta meg a gumicsövet, hogy átszippantsa vele a nagy fahordóból a demizsonba szánt nedűt. Kacag a lelkem, de még hagyom, aszalódjon, szenvedjen egy kicsit.

– Na egyeztessünk! – töröm meg végül a csendet. – Szerdán délután négykor kell ott lennünk.
– Én is mehetek? – csillant fel újra a szeme.
– Hát, ha az asszony elenged – robban ki belőlem.
– Az első pillanattól tudtad te piszok, hagytál aszalódni!

Örömében Jano megfeledkezett a gumicsőről, mire észrevettük, kifolyt vagy fél liter a földre.

– Inkább a szemed folyt volna ki – mondom kacagva, majd folytatom. – Egykor nálam találkozunk. Ne felejtsd el, hogy már vadász vagy. Hozd a puskádat is! Itt a két százas a borért. A demizsont majd tedd be szerdán a kocsidba.
– Hülye vagy? Csak nem akarsz fizetni?
– Tedd csak el. A végén még azt mondod, hogy azért viszlek magammal, hogy ne kelljen fizetnem a borodért.
– Látod? Ez eszembe sem jutott volna. Majd odaadom az asszonynak, hogy vegyen magára valamit – mondja röhögve.
– Meg a gyerekekre is – kontrázok neki.
– Képzeld, nem győzöm pénzelni. Hétfőn adtam neki egy húszast és szerdán már nem volt egy fillérje sem.

Jó hangulatban vállunk el. Estig még négyszer felhív, hogy megkérdezze mire lesz szükségünk.
– Sok alvásra, mert szerdától nem nagyon lesz rá módunk – mondom végül tízkor a kagylóba. – Föl ne hívj még egyszer!

Nem mert.

Szerdára jól besűrűsödik a programom, de azért sikerül fél tizenkettőkor kitessékelnem az utolsó bejelentett vendéget is. Épp tárcsázni akarom Janot, mikor megszólal a telefon.

– Na hol vagy? – hallom türelmetlen hangját.
– Hol a fenébe lennék? Munkában.
– Te még dolgozol? Én már itt vagyok a házatoknál.
– Egyre mondtam, nem fél tizenkettőre.
– Majd megoldom. Igyekezz.
– Te Jano, aztán megsimogattad az asszony Vénusz dombját a jó szerencse reményében?
– Persze hogy meg. Még szombaton.
– Azt már megette a fene. Annak már nincs hatása. Frissen kellett volna, az út előtt.

Két óra múlva már Jano profi módjára előzgeti a sok teherautót. Én a mellette levő ülésen elterülve pihentetem szemeimet. Nem nagyon beszélünk. Gondolataimban már ott vagyok a vadászmezőn. A tavaly lőtt kilenc őzbakra gondolok. Arra, vajon az idei év is oly sikeres lesz-e? Kapok-e annyi esélyt, lesz e annyi időm vadászgatni? Ilyen és hasonló kérdések latolgatásával telik az út.

Háromnegyed négykor kanyarodunk az erdészet irodája elé. Jozso forró vaddisznógulyással vár bennünket. Gyorsan előkerül három stampedli is. Jéghideg Sligovicát emel ki a mélyhűtőből. Az ötven fokos sűrű szesz bepárásítja a poharakat. Gyorsan végzünk a csípős gulyással és már indulunk is a vadászházba, hogy felkészüljünk az első esti cserkelésre. Átülök Jozso öreg terepjárójába, hogy megbeszéljük a megbeszélni valót. Cimborám átnyújtja a nevemre kiállított engedélyt. Két bak elejtésére szól.

– Az egyik bakot Janónak szántam – mondom meglepetésemet nem leplezve.
Szó nélkül nyújtja felém a másik engedélyt. Azon is van két bak.
– Ezt hogy csináltad? – kérdezem, de nem jön válasz.

Jozso félszemmel az utat figyeli, másikkal az erdőt. Nem szól, csak bambán mosolyog csodálkozásomon. Hirtelen megállítja az öreg Arót. A hátsó ülésen lapuló távcsőért nyúl. Hosszasan bámulja a tőlünk balra elterülő szálerdőt. Jano közben simán odagördült mögénk. Az ő szemén is ott a figyelőtávcső. Egyszer csak vadul villogtatni kezdi a fénydudát és mutogat a fák közé.

– Jano lát valamit – mondom halkan Jozsónak.
– Én is látom. Satnya kis bak. Csont-bőr, nem tudom, van-e tíz kiló. Itt a távcső, nézd meg. Ott van a gerinc alatt.

Valóban nagyon sovány bak járkál fel-alá a bükkök közt. A távolság lehet vagy kétszáz lépés. Fejét szűkállású, vékony hosszú agancs ékteleníti. Szárainak végei, akár a tűhegyek. Rövid kis szemágai vannak, félujjnyira a szárak hegye alatt.

– Lőhető, villás bak – mondom Jozsónak bírálatomat.
– Kár lenne itt hagyni. Annál is inkább, mert nem idevaló.
– Lövesd meg Janóval – ajánlom fel.
– Inkább veled lövetném meg. Janónak messze van. Hacsak…
– Hacsak mi?
– Van itt alattunk húsz méterre egy erdei ösvény. Azon nesztelenül, jó takarásban elsétálhatna egy ötven lépést. Onnan, az öreg borzszikla mögül, már nem lenne messzebb száz méternél.

Gyorsan kilépünk az autóból. Jozso elmagyarázza Janónak a teendőket és útjára engedjük a kezdő vadászt. Szemmel tartjuk mígnem rátér az erdei ösvényre.

– Vedd magadhoz a puskádat, hátha elkapkodja – bíztat az erdész.

Míg én előkapom a Springfieldet Jozso szemmel kíséri a bakot. Két lőszert csúsztatok a tárba, utána együtt várjuk a fejleményeket. Az őz nyugodtam csipkedi az alsó ágak leveleit, meg-megnyújtva hosszú, vékony nyakát. Öt perc sem telik el, durranás, utána tompa puffanás. A bak felkapja a fejét, majd némi habozás után vágtába kezd, le a dombról, egyenesen felénk. Hetven méterre lehet, amikor hirtelen lefékez és a durranás irányába bámul.

– Mire vársz? Lőj már! – hallom Jozso türelmetlen hangját.
Nyaklövésem után a bak tompán zuhan a tavalyi avarra.
– A puffanás arra vall, hogy Jano golyója fát talált. Csak azt szeretném tudni, honnan lőhetett, mert a borzszikláig még el sem juthatott.

Közben már érkezik Jano. Csodálkozva integet.

– Mire lőttél? – kérdezi lihegve.
– Arra, amit te oly nagystílűen elhibáztál – vágja oda Jozso az orra alá.
– Én? De hiszen az én bakom fekszik – jön a hitetlen válasz.

Összenézünk Jozsóval. Pont elkapom a pillanatot, amikor felborult a rend az agyában. Látom arcán a megrendülést. Váratlanul éri a fordulat. Türtőztetnie kell magát, de tökéletesen álcázza az érzelmeit. Jano kezdő vadászként olyan bakra emelte a fegyverét, sőt mi több, el is ejtette azt, amire Jozso nem adott engedélyt.

Most már csak abban bízhatunk, hogy nem valami erdei csoda fekszik Jano gyilkos golyója által az avaron. Érzem itt csak a kupica segíthet, ha segíthet egyáltalán valami. Előveszem a laposüveget és átnyújtom Jozsónak, hadd kortyintson egyet. A pálinka feloldja hangulatát.

– Tudod hány ilyen üvegedbe fog kerülni az első bakod, ha valóban ott fekszik ahol mondod? – nyújtja oda Janónak az üvegecskét.
– Ne félj, ahogy Janót ismerem, tele van az autó csomagtartója – mondom, majd folytatom – menjetek érte, addig én is elrendezem a bakomat.
– Csak húzd le. Ne törd fel. Beadjuk az erdészlakba. Helmut majd kizsigereli őket és az agancsokat is kifőzi. No, adj még egy kortyot – mondja végül Jozso – aztán legyen, aminek lennie kell.

Mire lehúzom a csallóközi nyúlnál alig nagyobbacska őzet, már a fiúk is érkeznek. Jó hangulatban vannak. Lábainál fogva hozzák a bakot. Jano térdénél ott himbálódzik sötét feje, rajta a ceruza vastagságú pár centis agancs. Fiatal nyársas bakot lőtt, méghozzá ő is nyakon. Kezdő vadászként. Le a kalappal, ilyen lövés láttán.

Cimborám – aki nem azért lett tíz évvel ezelőtt a barátom, mert vadász, de azért lett vadász, mert a barátom – duzzad az örömtől, amikor gratulációhoz nyújtom a kezem. Megtudom, hogy ezt a bakot kereste Jozsko a távcsövével, amikor megállította a terepjárót. Eleve ezt szánta Jano keresztgyermekének. Ez volt a terve. Az én bakom csak némi váratlan ráadás. Jóízű gyümölcse a szerencsének.

Ki hitte volna, hogy mire följutunk az ácsolt vadászházhoz, már mindkettőnk kalapja mellett ott fog feszíteni a töret? Számomra első az idén, de távolról sem lesz olyan emlékezetes, mint Janóé, akinek ez az összes közül az első.

Helmutot az udvaron találjuk. Épp a katlanfazékban turkál. A kutyáknak főzött húsdarabokat hajtja sikertelenül egy jókora tölgyhusánggal. Mire kivenné, a hús mindig leakad az alkalomadta főzőkanálról.

– Ez aztán a pompézis érkezés – fogad bennünket és már nyújtja is hólapát nagyságú tenyerét.
– Hozd a vallatópálcát, meg a kisüstit – adja ki Jozso a parancsot alattvalójának, aki szemvillantással továbbítja azt az erdészlak szoknyásnépének.

Közben kiemeljük Jano bakját a terepjáróból és fenyőgally-nyoszolyára helyezzük. Mire végzünk, a fehérnép már hozza a mogyoróvesszőből direkt erre a célra készített keresztelőpálcát, no meg a kisüstit. Jano öröme határtalan. Mindnyájan osztozunk vele. Az én bakom szinte feledésbe merült a nagy örömtől.

Jano már készül ráhasalni az őzre, mikor Jozso jóízűen rászól.
– Itt nem bugrisok közt vagyunk, hé…! Térdelj csak szépen jobb térdedre a bak mellé, jobb kezedet a vadra, ballal pedig borítsd rá a kalapodat a szívedre!

Ahány hely, annyi szokás.

Jozso előveszi tőrkését, Jano vállára teszi és ünnepélyesen őzvadásszá üti a negyvenéves nebulót.

Ezen a helyen most sokáig ecsetelhetném, hogy miért maradt el az esti cserkelés, de maradjunk csak annyiban, hogy természetesen elmaradt. A fiúk addig ünnepelték Jano bakját, amíg még érthetően tudtak beszélni, sőt még egy jó félórával tán tovább is.

* * *

Reggel Helmut ébreszt bennünket. Jano igencsak megszomjazott az éjjel, mert miután kiitta a fél kanna forrásvizet, fölkínálja Helmutnak az üres kannát, hogy míg mi készülünk, ugorjon el a forráshoz egy kis tartalékért. Inkább szenvedés, mintsem készülődés folyik. Gyorsan kiöntögetem az este elkészített kávét a termoszból. A forró kávé aztán valamelyest helyrehozza a társaságot.

Sötéttel indulunk a Chrenovecre. Mire fölérünk, már pirkad. A magas tölgyek koronái közé befésülték magukat a sötétkék fénycsóvák. A chrenoveci vadászház előtti réten már tisztán látni. Itt kettéválnak útjaink.

Janóék a friss vágásokat mennek megnézni, mi pedig a vadászház alatti rétek felé indulunk. Az elsőhöz negyedórás lassú séta után érünk oda. Közben teljesen úrrá lesz a világosság. Egy jókora csipkebokor mögül pásztázzuk távcsöveinkkel a hosszúkás rétet. Úgy tűnik üres. Az alig térdig érő fűben bizonyára észrevennénk a vörös csuhás őzet, ha ott lenne. Helyette azonban csupán egy sötét szőrű nyestet észlelünk, amint óvatosan lépked egy szemközti bükkfa alsó ágain.

Jozso nem látja érdemesnek várakozni. Int, hogy megyünk. Nem beszélünk, de a mutogatásokból és szempillantásokból is jól értjük egymást. Nem okoz gondot megérteni, hogy ezt a rétet érinteni fogjuk visszafelé.

Vegyes erdőn visz tovább az utunk. Javarészt bükkös, elvétve találni itt vadgesztenyét, tölgyet, de fenyő is van bőven. Vaddisznókonda friss csapája keresztezi előttünk az utat. Bizonyára gondos koca vezette ezen idei porontyait, de a nyomok szerint tavalyi süldők is tartózkodnak a konda közelében.

Jozso gondosan megvizsgálja a nyomokat, majd újra kilép az erdei ösvényen. Hűvös a hajnal. A madarak reggeli koncertezésének hirtelen megszűnése automatikusan az ég felé kényszeríti tekintetünket. A fák fölötti látvány hamarosan megoldja a kórus hirtelen elhallgatásának okát. Az égen egyhelyben egyensúlyozó vércse váltotta ki azt.

Közben a Nagyréthez érünk. A legmagasabb pontjánál közelítettük meg a rézsút lefelé elterülő legelőt. Végtelen óvatossággal bújunk ki a fák alól, araszolva hajtogatjuk el magunk elől az ágakat. A rét üres. Legalább is annak látszik. Tőlünk jobbra először ad hírt magáról a kakukk. Jellegzetes hangja ösztökéli társait is. Rövidesen háromfelől jelzik ittlétüket. Jozso az órájára pillant, majd cigarettát vesz elő a zsebéből. Szó szerint lemásolom a mozdulatait. Vizsgálgatjuk a május végi szellőben kallódó füstöt. Rövid szédelgés után balra veszi az irányt.

– Nem jó a szelünk – súgja felém az erdész.
– Honnan várod a bakot?
– Pont onnan, ahová a szelünk fúj, de csak fél óra múlva.
– Ha olyan pontosan jár, mint a szlovák vonatok, akkor bizonyára késni fog. Gyere, alámegyünk. Jobbról megkerüljük a rétet – próbálom buzdítani, hogy föloldjam tétlenségét.
– Az nem lenne jó! Ott is kijár egy bak meg két suta. Bizonyára riasztanának. Gyere, átvágunk a rét közepén.

Lassacskán elindulunk lefelé a réten. Még nem hajtott ki istenigazából a fű. A hajnali harmatból jól megáldott bennünket a természet ezen a napon. Szerencsénkre csak a gumicsizma szára lett harmatos, a nadrágszár száraz maradt. Jobbról már pislogni kezdett a Nap a fák között. Jozso sietősre vette a lépteit, meg amúgy is tolt bennünket a súlyunk a lejtőn. Gyorsan leérünk a még majdnem kopasz rét közepéig. Ott körbetávcsövezzük a terepet, majd rézsút balra vesszük az irányt. Helyes kis öble van az erdőnek. Oda irányítjuk lépteinket.

Félúton lehetünk, amikor nagy ágrecsegés töri meg az erdőszéli csendet. Szarvasok próbáltak átváltani a réten. őket zavartuk meg. Nagy robajjal rohantak lefelé az erdőben, de mintha tudnák, hogy őket nem érheti veszély, hamar megnyugszanak és tőlünk kétszáz méterrel odébb lassan átváltanak. Hárman vannak. Rangidős szarvastehén vezeti a csapatot. Utána egy ünő, végül pedig egy háncsba borult agancsú hatos bika. Ezt a jelenést már mi is az erdőszéli fák alól nézzük végig.

Újra csend van. Csak a madarak megszokott fütyörészése hallatszik, de ehhez már hozzászokott fülem. Szinte nem is hallom. Távcsőre nincs szükség, anélkül is jól belátni az egész rétet. Csendben üldögélünk a tölgyfa törzsén amit ősszel kifordított a szél, amikor meghallom pisszentését.

Kint a bak…!

A rét jobb felső sarkában csipegeti a friss tavaszi sarjút. Alig néhány méterre onnan, ahonnan az imént átkutyagoltunk ide, mert rossz volt a szelünk. Agancsa már tiszta, de nyári rozsdavörös bundája fölött még apró foltokban ott hordja a téli szürkés gúnya maradványait. Nehéz tele lehetett, de már kezd magához térni.

Nincs könnyű sorsuk errefelé az őzeknek. űzött vadként élik le életüket, a medve és a hiúz is jócskán megtizedelik őket a téli hónapokban. Ettől függetlenül nem némi ficsúrhoz van szerencsénk, inkább több telet, menekvést átélt remetéhez. A nyakát már igencsak egy vonalban hordja a hátával. Orra fehér, akár a vénülő vizsláé. Fejét visszarakott hatos agancs díszíti, mely tavaly óta bizonyára veszített néhány centimétert magasságából is és vastagságából is. Terpesztése sem a régi már. Szemágai, akár a tűhegyek. Csupán koszorús, erős rózsatöve emlékeztetheti a vadászt, hogy valaha pompás agancs lehetett. Persze a tömege még ma is elégséges.

Közben az aggastyán elindul lefelé a réten. Egyre közelebb jön. A távolság rohamosan csökken. A világbajnok futó azt mondaná, tíz másodpercen belül van már.

Összenézünk az erdésszel. Szemében ott lapul a boldogság és az öröm. Nem nehéz leolvasni a gondolatokat az arcáról. Itt a bakod, amit ígértem. Tiéd a pálya, a többi a te dolgod, most már csak találd el.

Vállhoz emelem a golyóst, távcsőben követem a remete utolsó lépteit. Mikor mind a négy lába a fűben van, útjára engedem a gyilkos golyót. A halálos ólomszem kettétöri az őszpofájú bak nyakcsigolyáját. Váratlanul, de fájdalomtól mentesen rogyik össze.

Közben, mintha magam ellen haragítottam volna az Isteneket, szárnyra kap a szél. Egyszerre minden elszürkül, a Nap is elmenekül az égről. Vihar kerekedik, és nem is akármilyen. Tiszteletadásra sincs idő. Felkapjuk Jozsóval a bakot és próbáljuk menteni az irhánkat, de még a réten utolérnek a haragos esőcseppek. Pofoznak bennünket minden irányból. Mire az erdőhöz érünk az esőcseppekből dara, a darából jég lesz. Vacog a fogunk. Úgy tűnik húsz fokot hűlt a levegő, márpedig akkor mínusz van. A fák lombjai valamelyest megvédnek, de már régen csurom vizesek vagyunk.

Mikorra fölérünk a chrenoveci vadászházhoz újra kisüt a Nap. Vége a bolondórának, csupán a testhez ragadó vizes ruha emlékeztet a viharos jégesőre, meg a zsebemből előkotort maréknyi jégszem.

* * *

Hangosan pattog a tűz az ácsolt vadászház kályhájában. Mindenfelé vizes ruhák száradnak. A fazékban rotyogva melegszik a pacalpörkölt, amit Jano még odahaza elkészített. Forró rumos teát szorongatva hallgatom Jozsót az erdészet egyre rosszabbodó gazdasági helyzetéről. Arról, milyen rossz állapotban vannak a vadászházak és a bennük lévő szerény bútorok, mennyire nincs pénz újításra. Nem szólok semmit, de érlelődik bennem a segítség lehetősége és módja. Délután, mikor Janóval újra elindulnak, hogy megpróbálják elejteni a maradék bakot, fáradságra hivatkozva elutasítom a lehetőséget, hogy velük tartsak.

Távozásuk után papírt ceruzát keresek, és ügyesen nekifogok a munkának, hogy mire visszajönnek én is végezzek. Egyszerű, de hasznos bútort tervezek, olyat, amilyet gyorsan és olcsón lehet elkészíteni. Ágyat, szekrényt, asztalt, padot, fogast, puskaállványt. Mindezt méretre. Már sötét van, amikor odagördül az öreg terepjáró a vadászházhoz. Hangoskodó, boldog vadászok szállnak ki belőle. Jano kalapján egy félméteres töret fityeg. Úgy jön be az ajtón, mint a rohamkommandó vezéralakja.

– Tudod milyen bakot lőttem? – ordítja felém.
– Na mondd, ne kímélj! – bátorítom.
– Páratlant barátom, páratlant! Ha jobbról nézed gyilkos, ha balról aranyérmes… Hogy lehet az, hogy még nem öntöttél? – intézi felém a kérdést.
– Bocsánat fővadász úr. Azonnal, van még valami óhajod? Esetleg a csizmádat ne húzzam le? – fordítom humorosra a dialógust.

Jozsónak nagyon tetszik a párbeszéd. Nem titkolja jókedvét a komoly erdészember. Sűrű bajsza alatt tágra nyílik a mosolya.

Amikor meglátja az asztalon a rajzokat, a szeme is felcsillan.

– Ezért maradtál itt? – kérdezi. Jól néz ki, de sajnos nem tudok rá keretet szerezni.
– Nem is kell.
– Ezt, hogy érted?
– A terveket vedd úgy, mintha találtad volna. A munkát felejtsd el, három köb fenyőfát meg csak találsz az erdeitekben.
– Én meg biztosítom a szállítást – szólt közbe Jano. De most már igyatok velem egyet arra a páratlan bakra.

Ittunk.

Reggel aztán volt időnk pihenni. Nyolc órakor ébredtünk, de délig még eltötyögtünk, elbeszélgettünk. Utána rendet raktunk és elindultunk hazafelé. Helmutnál felvettük a négy ragyogóan kifőzött őzagancsot és elbúcsúztunk a cimboráktól meg a hegyektől. Alig tértünk ki az országútra mikor megszólalt Jano.
– Igazad volt azzal a szerencsével. Megérte hazaugranom.
Bambán bámultam, mint városi gyerek a tyúkszart. Nem értettem miről beszél.

– Tudod, amikor még munkában voltál, hazaugrottam megsimogatni az asszony Vénusz-dombját, ahogy mondtad. Nem nagyon értette mit akarok, de nem ellenkezett. Biztos azért volt ilyen szerencsés a vadászatunk.

Jóízűt mosolyogtam az orrom alatt. Máig nem mondtam meg neki, hogy csak bolondítottam. Attól tartok, majd most megtudja.

Vadászat

Vtv. módosítás – kerítések, „e-beíró”, vadaskertek

Print Friendly, PDF & Email

Több ponton változik a Vadgazdálkodási törvény

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Május 17-ától, majd 2025. január 1-jétől több ponton változik a Vadgazdálkodási törvény (Vtv.). A jogszabályban egyebek mellett módosulnak, pontosításra kerülnek, valamint kiegészülnek a kerítéstelepítésre, a nemkívánatos fajok egyedeinek elejtésére, a zárttéri vadtartásra (különösen a vadaskertekre) vonatkozó előírások. A törvény 2025. március 1-jétől opcionálisan lehetővé teszi az „elektronikus beírókönyv” használatát a papíralapú adminisztráció helyett.

Ábra: OMVK

tartós telepítésű kerítések létesítéséhez kapcsolódó szabályok legfontosabb újdonságai:

  • az egybekeríteni tervezett terület nagysága az 50 hektárt nem haladhatja meg;
  • a vad természetes életfeltételeinek, jellemző mozgásirányának biztosítottnak kell maradnia,
  • a kerítésnek műszaki jellemzői alapján alkalmasnak kell lennie a vadkár elleni védekezésre,
  • feltétel, hogy a mezőgazdasági kultúra védelme más vadkárelhárítási módszerrel ne legyen biztosítható.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A kerítés építését – noha volt más irányú gazdálkodói kezdeményezés – továbbra is csak akkor engedélyezheti a hatóság, ha az érintett vadászatra jogosult hozzájárult ehhez.

Új rendelkezésként épül be a jogszabályba, hogy a vadászterület vadgazdálkodási üzemtervében nemkívánatos fajként meghatározott nagyvadfaj egyedei – a jóváhagyott éves vadgazdálkodási tervtől függetlenül vagy annak hiányában is – vadászati idényben mennyiségi korlátozás nélkül elejthetők. Az elejtésnél a szakszerűtlen elejtésre vonatkozó szabályokat nem kell alkalmazni.

Szintén új szabály, hogy az éves vadgazdálkodási terv akkor is teljesítettnek minősül, ha az attól való elmaradás a 10 százalékot nem haladja meg.

2025. március 1-jétől minden vadászatra jogosult használhat elektronikus vadászati naplót és teríték-nyilvántartást („e-beírókönyvet”) a papíralapú helyett. Az ilyen szoftvereket az arra kijelölt szervezet fogja bevizsgálni, és az eredményeket honlapján közzéteszi. A további részletszabályok a Vtv. végrehajtási rendeletének módosítása tartalmazza majd.

vadaskertek tekintetében a változások egyebek mellett a hatósági felügyeletre, az alhaszonbérletre, az adminisztrációra és a kertekben tartható állománynagyságra vonatkozó rendelkezéseket érintenek.

A Vtv. módosításáról a jogszabályalkotó Agrárminisztérium folyamatosan egyeztetett a vadászati érdekképviseletekkel, miként a törvényhez kapcsolódó végrehajtási rendelet szükségessé vált módosításával kapcsolatban is kikérte, kikéri a véleményünket és javaslatainkat. Ezúton is köszönjük a szaktárcának – úgy is, mint stratégiai partnere – a proaktív hozzáállást és meglátásaink figyelembe vételét!

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

***

A Vtv.-t is módosító, az Egyes agrártárgyú törvények módosításáról szóló 2024. évi XIX. törvény a Magyar Közlöny május 9-ei, 52. számában jelent meg.

A követhetőséget segítve egységes szerkezetben, a változásokat korrektúrával kiemelve közzétesszük a Vtv. május 16-áig hatályos szövegét. Ezt ide kattintva töltheti le.(Microsoft Word formátum)

A Vtv. mindenkor hatályos állapota ide kattintva érhető el a Nemzeti Jogszabálytárban.

Forrás: OMVK

Tovább olvasom

Vadászat

Hét kitüntetett a pápai Agrárexpón

Print Friendly, PDF & Email

Hét vadász kitüntetésben részesült a pápai Agrárexpón:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A megyei vadásznapok kiváló alkalmat teremtenek arra, hogy a kiváló teljesítményt nyújtó vadásztársak áldozatos munkáját, több esetben évtizedes szolgálatát a tágabb közösség előtt is méltassuk, illetve elismerjük. Az idei első vadásznapon hét vadásztársunk részesült kitüntetésben:

Árvai István. Fotó: Gyurom János – OMVK

Árvai István a Magyar Vadászatért Érdemérem kitüntetést vehette át Győrffy Balázstól és Takács Szabolcstól. Árvai István a Hajag Vidéke Vadásztársaság alapító tagja, 1997 óta. Veszprém Vármegye egyik meghatározó és mindenki számára példaként említhető, kimagasló emberi tulajdonságokkal rendelkező vadásza.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Az Országos Magyar Vadászkamara a hivatásos, valamint a sportvadászok önkormányzattal rendelkező, közfeladatokat, továbbá általános szakmai érdekképviseleti feladatokat is ellátó köztestülete, (Ábra: OMVK)

A vadászat iránti elkötelezettsége szinte egész életútját végig kísérte, számtalan kimagasló vadászati pozíciót töltött b,e és minden esetben kimagasló munkát végzett. Vadásztársaságánál 2002-től 2012-ig, egy évtizeden át vadászmesterként tevékenykedett, meghatározó szerepe volt a társaság fejlődésében és gyarapodásában.

2012-től 2024-ig a vadásztársaság Ellenőrző Bizottságának elnöki teendőit látta el, ebben a választott funkciójában is egy előremutató, tenni akaró, kompromisszumkészséget mutató vadásztársat ismerhettünk meg.

2024-től aktív vadászati tevékenységét már nem gyakorol, de ennek ellenére a Hajag Vidéki Vadásztársaság tiszteletbeli tagjává fogadta.

Árvai István aktív szerepet vállalt a Veszprém Vármegyei Vadászkamara életében is. A Kamara megalakulásától kezdődően 2009-ig Sportvadász Alelnöki tisztséget töltött be, de mai napig is Vármegyei küldöttje a Kamarának.

Munkásságát 2003-ban Nimród Vadászéremmel, 2008-ban a Vadászkamara Aranyérme kitüntetéssel ismerték el.

A Hubertusz Kereszt kitüntetéseket Pap Gyula és Áldozó Tamás adta át:

Fejes Dezső 1958-ban született Magyargencsen. Édesapja is vadászember volt. Akkoriban a terület inkább apróvadas jelleggel bírt. Nagyon sok közös vadászélményt éltek meg együtt.

Hertelendy vadásztársaság elődjénél, a Rába-Marcalközi vadásztársaságnál megüresedett hivatásos vadászi állást 1986-tól 2023 nyaráig, azaz nyugdíjba vonulásáig töltötte be. Az elmúlt 38 évben szerves része lett a vadásztársaság vadászatainak, és vadászat szervezésének. Sok kapitális gímbika és remetekan elejtésénél adta meg a vadnak járó végtisztességet. 2022 óta a társaság vadászmestereként is tevékenykedik. Kiemelkedő vad-, és területismeretét a mai napig tudja kamatoztatni a kísérések alkalmával.

Fotó: Gyurom János – OMVK

37 évi áldozatos, a Hertelendy vadásztársaság érdekeit figyelembe vevő munkájáért a Hertelendy vadásztársaság vezetése Hubertus kereszt gyémánt fokozata kitüntetésben részesíti.

Baki Zoltán 1980-ban született Pápán. Családjában senki nem vadászott, de a mező, erdő, és a természet szeretete mindig közel állt családjához.

Mezőgazdasági középiskola elvégzése után a Nyugat-magyarországi Egyetem Mosonmagyaróvári Karán szerzett agrármérnöki képesítést. Ekkor még a horgászat ált közelebb szívéhez.

Baki Zoltán. Fotó: Gyurom János – OMVK

Az egyetem elvégzése után Nemesszalókra került állattenyésztési vezetőnek, ezen évek alatt vált vadásszá.

A Magyargencs, Kemeneshőgyész területein működő Hertelendy vadásztársaságnál először bérlő, majd teljes jogú tag lett. 2017 óta látja el a vadásztársaság gazdasági vezetői pozícióját. Sikeres vadász és kísérő. Önzetlen, a vadásztársaság érdekeit képviselő munkájáért a vadásztársaság vezetése a Hubertus kereszt arany fokozata kitüntetésben részesíti.

Mayer Nándor, a  Hubertus kereszt arany fokozata kitüntetés birtokosa a Kislődi Hunor Vadásztársaság alapító tagja, 1990 óta aktív vadász. Jelenleg a vadásztársaság gazdasági vezetője. Önként vállalt feladatát lelkiismeretesen, nagy precizitással végzi. Számára a vaddal való törődés, a vad gondozása, etetése, megfigyelése mindenkor fontosabb és nagyobb élményt jelent, mint annak elejtése. Közvetlen, vidám személyiségével, egyedi humorával könnyen kerül a társaság középpontjába, hozzájárulva ezzel a vadászatok jó hangulatához. Nagy szerepet vállal a Farkasgyepűi Önkormányzat üzemeltetésében lévő Bakony Vadjai állandó kiállítás népszerűsítésében.

May Nándor. Fotó: Gyurom János – OMVK

Szívesen és töretlen lelkesedéssel vezeti az iskolás és egyéb turistacsoportokat, mely tevékenységével nagyban hozzájárul a felnövekvő nemzedékek, valamint a természet iránt érdeklődők vaddal és vadászattal kapcsolatos szemléletének formálásához.

A Nimród érem kitüntetéseket Győrffy Balázs és Takács Szabolcs adták át Kovács Attila, Bedő Gábor és Sipos Gábor részére.

Kovács Attila, a Bakonyerdő Zrt. Bakonybéli Erdészetének erdészeti igazgatója egyetemi diplomájának megszerzése után, 2002. július 1-től kezdte meg munkáját az akkori Bakonyerdő Rt-nél, mint a Bakonybéli Erdészet fahasználati műszaki vezetője. Emellett már a kezdetektől elkötelezett résztvevője volt a Bakonyerdő Zrt. vadászati tevékenységének, aktívan közreműködött a vadkárelhárító vadászatokban és a hajtások lebonyolításában is.

2007 novemberétől 2010 decemberéig a Központban termelési, majd erdőgazdálkodási osztályvezető tisztséget töltött be.

2010-2012 között ismét fahasználati műszaki vezető volt, az akkor már az Ugodi Erdészet területeivel megnövelt Bakonybéli Erdészetnél.

2012. július 6-tól a Bakonyszentlászlói Erdészet erdészeti igazgatója lett, ahol az erdészet jellegéből fakadóan körültekintő gazdálkodásra volt szükség. A vad-és erdőgazdálkodási tevékenység során jó kapcsolatot ápolt a környező gazdákkal és vadászatra jogosultakkal is. Jelentős eredményeket ért el a zárttéri vadtartás területén, mint a gici vaddisznóskert kezelője.

2020. augusztus 1-től a mai napig a Bakonybéli Erdészet erdészeti igazgatója.

A jellemzően nagyvadas bakonybéli vadászterület gondos gazdája, munkatársai körében megbecsült vezető.

Munkája során kiemelt figyelmet fordít a terelővadászatok és vaddisznóhajtások magas színvonalú, eredményes és pontos lebonyolítására. Az erdőgazdálkodás és a vad egyensúlyának folyamatosan szem előtt tartásával gazdálkodik a rá bízott állami vagyonnal.

Kovács Attila. Fotó: Gyurom János – OMVK

Mint a huszárokelőpusztai vendégházért felelős vezető, annak a magas elvárásoknak megfelelő színvonalon való működtetésében jelentős szerepe van, amit a számos vadászvendég visszajelzése is igazol. Az egyre inkább növekvő turisztikai elvárások között is szem előtt tartja és kiemelten kezeli az objektum fő profilját. A vendégház jelenleg is zajló átalakításában is kiemelt szerepet vállal.

Képzett vadászkürtösként aktív tagja a Bakonyerdő kürtös csoportjának, szervezi és bonyolítja a kürtösök rendezvényeken és képzéseken való részvételét, a magyar vadászati hagyományok elkötelezett híve.

Munkájára igényes, azt magas színvonalon végző, nagy munkabírású, lelkiismeretes szakember. Hozzáértésének és tapasztalatának köszönhetően eredményes, gondos területgazda, mindezek mellett kiváló erdészeti igazgató.

Bedő Gábor. Fotó: Gyurom János – OMVK

Bedő Gábor a Marcal-Bitvaközi Vt. fővadászi teendőit látja el ma is. Dabronyi születésű, szinte egész életpályája összefüggött a természetvédelemmel, a vad szeretetével és részben a társasághoz történő kötődésével. Mindez vezetett oda, hogy ezt az életpályát választotta. 2007-ben végzett Sopronban vadgazda technikusként, és hamarosan, 2010-ben vadgazda szakmérnöki képesítést is szerzett.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

A Marcal-Bitvaközi Vadásztársaságnál 2007 óta van munkaviszonyban, mint hivatásos vadász, 2011-től pedig a társaság fővadásza.

Bedő Gábor meghatározó szerepet tölt be a társaság vadgazdálkodási tevékenységének irányításában, szervezi és részese a bérvadásztatási tevékenységnek, de kimagasló érdemei vannak a földtulajdonosokkal, gazdákkal való napi szintű kapcsolattartásban a vadkármegelőzés érdekében.

Mint hivatásos vadász Veszprém Vármegyei Vadászkamara küldötte, aktív szerepet vállal az új vadászok sikeres képzését illetően kihelyezett oktatások, bemutatók tartását illetően. Mindezt önzetlenül teszi.

Folyamatosan képezi magát, jelenleg vadászkürt-oktatáson vesz részt, és ha a későbbiek folyamán még a telefonját is időben felveszi, nagy sikerek előtt állhat.

Sipos Gábor 1997-től 2002-ig a szombathelyi Hermann Ottó Szakképző Iskolába járt vadász, vadtenyésztő szakra, majd vadgazdálkodási technikumot végzett.

Sipos Gábor. Fotó: Gyurom János – OMVK

2002 és 2005 között a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolán folytatta tanulmányait, ahol agrármérnök diplomát szerzett. A főiskolai évek alatt az állattenyésztő menedzser és a vadgazdálkodási specializáció követelményeit is teljesítette.

2000 és 2005 között a Sümegi Kinizsi Vadásztársaságnál a hivatásos vadász mellett gyakorlaton vett részt, majd 2007-től itt helyezkedett el hivatásos vadászként az akkori a Bertény Vadásztársaságnál, amely később átalakult a mostani néven ismert Sümegi Kinizsi Vadásztársasággá.

Azóta is hű az első munkahelyéhez, amely reméljük, az utolsó is lesz számára, hiszen mindenki elégedett a szorgalmas és szakértő munkájával. Megbecsüli minden tagtárs, hiszen a lefontosabb neki, hogy a vadásztársaság érdekeit szem előtt tartsa, időt és energiát nem sajnálva. A vadgazdálkodás nem csak hivatása, hanem egyben a hobbija is, hiszen hihetetlen szeretettel fordul az állatok felé.

Nem elhanyagolható érdeme, hogy minden évben 20-30 gímbika, illetve 2020-ban Veszprém megye legnagyobb gímbikája az ő segítségével kerülhetett terítékre, 14,03 kilogrammal.

A vadásztársaság vezetősége büszke arra, hogy ilyen kiváló munkaerőt tudhatnak maguk mellett!

Forrás: OMVK

Fotók: Gyurom János

Tovább olvasom

Vadászat

Áfonya 58. munkája

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében járunk, a Zemplén lábánál, ahol a napokban riasztották Gergely Csabát, hogy az esti cserkelésnél egy őzbakra tettek lövést, de sajnos elugrott és beváltott, egy körülbelül öt hektár kiterjedésű, ősnádasba. Kora reggel aztán Áfonyával, a hatéves hannoveri vérebemmel indultunk útnak – tájékoztatta az Agro Jager Newst, Gergely Csaba vérebes utánkereső.

Áfonya 58. munkája Fotó: Gergely Csaba

Még pénteken beszéltem a barátaimmal és a társaság elnökével is. Tudtam, hogy szlovák vendégek látogattak hozzánk. A vadásztársasággal régi jó viszonyban vagyunk és nemcsak a vadászatok idején, hanem egyébként is tartjuk a kapcsolatot.

Akkor este annyit mondtak, hogy világos, habos vért találtak és megjelölve a rálövés, az elugrás helyét, a szürkület érkeztével otthagyták a nádast.

Persze ilyenkor nehezebben telik az este a vadászházakban és ha fogadni nem is mertem volna rá, de azért biztos voltam, ha szlovákok vadásznak nálunk, azokat a vendégeket otthon sem lehet tartani. Mivel ismertem a területet, abban maradtam a barátaimmal, hogy kint találkozunk – mesélte Gergely Csaba.

Gergely Csaba és kutyája Áfonya, a hannoveri véreb. Fotó: Agro Jager News

Persze ott volt a vadőr barátom, a szlovák vendég és a tolmács is. Elmondták, hogy egy 8×57-es kaliberrel vadásztak. Az autót hátrahagyva felvettük a csapát. A barátommal úgy döntöttünk, hogy megnézzük, van-e esély arra, hogy meglesz, mert ha beljebb jutott a nádasba, akkor fel kell vegyük a combcsizmát is. Tudvalevő ugyanis, hogy az a nádas még ilyen száraz tavasz esetén is tud meglepetéseket okozni. Az autóban egyébként sok mindent magunkkal viszünk – folytatta Gergely Csaba, így viszünk a kutyának vizet is, felszerelést és még sebkötöző csomag is van a vérebnek, ha esetleg valami baj érheti, hiszen ezeken a részeken vaddisznót is keresnek. Ámbár az ASP okozta járvány visszavetette a társaságok lehetőségeit, s jobban őzet és szarvast szoktak keresni.

Áfonya az 58. utánkeresése. Fotó: Agro Jager News

Áfonya az elmúlt évben, ha nem is kényszerpihenőn volt, de kölykei miatt többet járt Gergely Csaba Szép-völgyi Nyomkövető Csinossal, hívónevén Borókával, aki alig három esztendős, de már komoly munkákat tudhat maga mögött. Mégis mondhatjuk, hogy Csaba életében Áfonya a nagy szerelem.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A rálövésnél a kutya szépen felvette a csapát és ahogy a vadőr mutatta, ahol az őz beváltott, ők is beléptek az ingoványba. Fújt a szél és az éjjel esőt is hozott, amitől tartottak, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy eső után a vérebek jobban dolgoznak – legalábbis az enyémek, mondta Gergely Csaba. Egy dupla puskaszíjon öreg Mauserje várakozott, amelybe .30-06-os, 14,3 grammos Sako lőszert töltött. A puskán pedig egy 1-6×24 hajtástávcső ült.

 

Éreztem, hogy most hallgatni fog a vállamon, mert láttam a kutyán, hogy közel a vad s aki vérebes, már tudja, látja a kutyáján, hogy dermedt-e a vad vagy hajszára kéredzkedik.

Bent a nádban azután a kutya újabb csapajelet talált és akkor már tudtam, hogy nem fogunk sokat menni. Egyre élénkebb lett előttem Áfonya, mikor szétnyílt a nád és a vezetéken beértem a kutyát, már fogta az őzet, amit dermedten találtunk meg.

Ilyenkor néhány perc az enyém a kutyával. Ezt minden vérebes átéli s a megtalált vadnak a kutya éppen úgy örül, mint mi, sőt – úgy gondolom büszke is arra, hogy ő vezetett oda. Leülünk, mellétérdepelünk a vadnak. Nagyon hálás ilyenkor a kutya.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

A nádas széléhez érve, már tudták, hogy megtaláltuk és a vendég számára sikerült kihozni az őzet a nádból. Nyilvánvaló volt, hogy kutya nélkül ez nem sikerülhetett volna. A töretátadás után a szlovák vendég odalépett Áfonyához és átadta a kutyának.

Áfonya és az őzbakja.

Magam részéről azt kívánom minden vérebesnek és vadásznak is, hogy egyszer legyen részese egy ilyen utánkeresésnek, mert még soha nem történt olyan szlovák vendégekkel, hogy ne tudták volna, mi a vadászat írott és íratlan szabálya. Nem kell tanítani, nem kell magyarázni, hogy kellett volna, mint kellett volna. Egyszerűen tudják. A vendég tudja, hogy mit szabad és mit nem és azt is, hogy számára mi a kötelező, ha idegen helyen jár.

Jó volt látni ezt és jó volt együtt örülni egy vadászatnak, mert mégiscsak megkerült az őzbak. Úgy gondolom, jó döntést hozott a vadőr barátom, hogy nem keresték tovább – mi meg, ahogy általában, szívesen érkeztünk.

Gergely Csaba utánkereső és kutyája: Áfonya. Fotó: Agro Jager News

Itt a Zemplénben mostanság kevesebb a vad, így minden munkát megbecsülünk. Ezzel a visszarakott, úgy hat évesre becsült, örökös közepes őzbakkal pedig Áfonya teljesítette az 58. sikeres keresését is – tájékoztatta az Agro Jager Newst Gergely Csaba vérebes utánkereső.

Írta: Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.
Fotó: Gergely Csaba

Utánkeresőt keres a Zemplén lábánál?
Gergely Csaba -> Telefon: +36303528399

Agro Jager News

Tovább olvasom