Keressen minket

Vadászat

Lesvadászat

Közzétéve:

Feltöltő:

Print Friendly, PDF & Email

December másodikán este megszólalt a telefonom. A kijelzőre pillantva láttam, Laci bácsi hív. Gyorsan vettem fel és a szokásos köszönés hallgattam is a kérdést.
– Mit csinálsz szombat reggel?
– Ha már így rákérdeztél, szerintem megyek vadászni…!
– Akkor ezt megbeszéltük. Egy orvos barátom viszem ki és gondoltam, ha ráérsz elférsz a kocsiban, gyere. Öt harminckor ott vagyok a ház előtt, addigra légy készen! – Így hangzott a telefon.

Boldogság és öröm töltött el, mert ha nem is lövök, de kint lehetek, csodálhatom a természetet ami ilyenkor gyönyörű színkavalkádjával, varázslatos, párás reggeleivel számomra óriási élményt nyújt. Hát ha még valami lőhető vad is puskavégére kerül, az meg a jéghegy csúcsa.

Mivel állandó délutános vagyok, így péntek délelőttöm azzal telt, hogy rendbe szedjem felszerelésemet. Fegyverellenőrzés, csőkihúzás, távcső tisztítása, lőszerek a tartóba, sebkötözőcsomag, víz, lámpa, kés, csontfűrész. Mivel reggel hideg van és amúgy is megvagyok fázva, sál és kesztyű is kerül a csomagba. Megvan minden, akkor szépen be a páncélba, hogy reggel csak ki kelljen venni a zsákot, a lőszert és a fegyvert.

Munkából hazaérve nejemmel is a szombat reggeli vadászatról beszélgettünk. Mivel több alkalommal is volt már kint velem, megkérdezte, melyik részre megyünk? Megfogott, mert ezt nem beszéltük meg. Majd reggel megtudom. Együtt kelünk majd mert bár szombat lesz, ő megy dolgozni. Le kell dolgozni két napot a karácsonyi és újévi ünnepek végett.
– Majd gondolok rád – mondom.
– Persze, pont te vagy az akinek a lesen máshol jár az esze. Neked ott megszűnik a külvilág és csak te vagy és a természet. Egybeolvadsz vele.
– Mennyire ismer. Persze, húsz éve a párom. Na, alvás, mert négy-harminckor csörög a vekker.

* * *

Reggel álmosan de vidáman, jó érzéssel keltem. Mosakodás, fogmosás, kávé, egy kevés reggeli meg egy szendvics a zsákba. Együtt indulunk. Én a ház előtt várok, nejem meg nem túl vidáman, de megy a buszra.
– Hívj, ha sikerül valami.
– Rendben, szia.

Még van tíz perc a megbeszélt találkozóig, addig egy cigi. A füstölgés közben veszem észre, hogy gondolatban már az erdőben vagyok. Látom magam előtt a párás, lassan oszló ködöt, ami bevonta éjjel az erdőt. A sötét árnyakat, amint a szarvasok lassú, fejedelmi léptekkel váltanak vissza a lábon maradt kukoricásból. Majd szétfoszlik előttem a kép mert egy reflektor világít a szemembe. Felveszem a földre lerakott cuccot és lépek az ismert terepjáróhoz.

– Jó reggelt.
– Adj’ isten.

Gyors bemutatkozás, bepakolás és indulás. Útközben mindenről szó esik. Politikáról, egészségről, időjárásról, majd amikor már csak pár kilométerre vagyunk a beírókönyvtől Laci barátom röviden felvetette: – Na beszéljünk arról, hogy hova menjünk! Mivel az egyes körzet a kedvencem, kapásból rávágtam: – menjünk az egyesbe!

– Hát majd akkor megnézzük az előttünk érkezők hova írtak be.

A beírókönyvet nézegetve én megnyugvással nyugtáztam, hogy az egyes üres. Minden más körzetben van valaki. Vissza a kocsiba és gyerünk! Innen már csak tíz perc és felülhetünk.

Az erdei utakon való zötykölődés összerázott bennünket, de időben értünk minden leshez. Először újdonsült orvos ismerősöm szállt ki, azután mintegy hatszáz méter után én.

A les lábánál megállva körülnézek, és várom hogy elcsendesedjen a távolodó Suzuki zaja. Még nincs lővilág, háromnegyedhét lesz hat perc múlva. A fagyott, csúszós létrán óvatosan próbálok felmászni. Ráfagyott a dér, a köd. Elhelyezkedem, betöltök, órámra pillantok és most már magasból nézek körül. Kezd világosodni, a távcsőben már tisztán látok mindent. Hat óra negyvennyolc.

Csendben figyelek, fülelek, várom, hátha mozdul a vad. Egyszer csak hatalmas dörrenés a hátam mögött. – Na, a dokinak bejött. – Majd csend, csak az ébredező madarak reggeli köszöntője hallatszik.

Az erdő összes madara itt előttem ad randit a párjának. Ettől a hangzavartól biztos nem fogok hallani semmit. De nem nagyon bánom. Gyönyörű a reggel. Úgy belefeledkezem a tájba, a madarak hangzavarába, hogy észre sem veszem az idő múlását. Nyolc őszapó repül a mellettem lévő bokorra. Nézem, sőt csodálom e parányi madarak reggeli táncát, szépséges tollruhájukat, és hallgatom vidám társalgásuk. A távolba nézve már az erdő felett bújik a Nap amikor közelít értem a kocsi.

Szedem a cuccom és lemászok.

László barátom kérdésére – mit láttál? – csak egy lehetett a válasz. Egy gyönyörű reggelt az erdő összes őszi szépségével. Beszálltam és irány a doki. Hamar megtettük a hatszáz métert és megelégedéssel vettük tudomásul, hogy fekszik a borjú. A gyors gratuláció után hamar zsigereltünk még a fényképezésről is megfeledkeztem mert az idő nagyon szaladt. A szállításra előkészített vadat azért megörökítettem.

Beszállás, irány a hűtő, mérlegelés majd a krotália elhelyezése után gyerünk haza. Útközben a doki boldogan meséli a borjú elejtésének körülményeit. Egyedül, lassú, komótos léptekkel lépett ki a nyiladékra ahol nyugodtan nézett körül. E szemlélődését szakította félbe a lövés.

Az út hátralévő idején nem nagyon beszélgettünk. Kavarogtak a gondolatok bennem. Neki élmény a lövés, a vad elejtése. Boldog, ez nagyon látszik rajta. Jómagam is boldog vagyok, olyan reggelt láttam, amilyet nem erdőjáró ember el sem tud képzelni. László barátom öreg, régi vadász. Nem tudok az arcáról leolvasni semmit. Vajon mi járhat a fejében? Negyven éve vadászik, ezt cserzett arca, jellegzetes tekintete elárulja bárkinek, aki ismeri az idős vadászok arcát.

Hazaértem. A gépkocsi megáll a házunk előtt én pedig kiszállok. A cuccom magamra pakolom majd egy meleg kézfogás, egy utolsó gratuláció és elköszönés.
– Örülök, hogy megismertelek Doktor úr. Gratulálok a lövésedhez. Szia Laci bácsi.
– Szevasz fiam – hangzott a válasz.
Majd felbőgött a motor és elmentek.

Beballagok a házba ahol gyermekeim köszöntenek és a legkisebb rögtön azt kérdezte.
– Mit lőttél Apa?
– Semmit kicsim.
– Nem is láttál semmit?
– De igen. Várj míg lepakolok és elmesélem.

Így is lett, a délelőtt a reggeli élményeim elmondásával telt. Amikor befejeztem, akkor láttam, hogy másik két leányom is végighallgatta elbeszélésem. A nagyobbik szólalt meg először.

– Legközelebb ugye elmehetek veled én is, Apa?
– Majd meglátjuk lányom, mert hideg van ám már.
– Az nem baj, majd felöltözöm…

Vadászat

Agancshullás – levetette fejdíszét a Körösvölgyi Állatpark gímszarvas bikája

Print Friendly, PDF & Email

A tavalyi időponthoz képest három nappal korábban, február 18-án hullajtotta le mindkét agancsszárát az állatpark gímszarvasa

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Minden év februárjában beszámolunk a Körösvölgyi Állatpark egyik jeles eseményéről a gímszarvas agancshullatásáról. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság legnagyobb bemutatóhelye Szarvason található, ahol a bemutatott állatfajok sorában természetesen a város jelképe, a gímszarvas is megtekinthető.

Fotó: Fotó: Bencsik Antal Zsolt – KMNP

A Körösvölgyi Állatpark legrégebbi lakói közé tartozik a Bátor nevű gímszarvas bika, aki idén tízedik életévét tölti be. A középkorú bika eddig évről-évre egyre nagyobb méretű és tömegű agancsot növesztett.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Bátor a tavalyi időponthoz képest három nappal korábban, február 18-án hullajtotta le mindkét agancsszárát. Az állatpark gondozói délelőtt találták meg a kifutóban a jobb és a bal szárat, melyeket azonnal le is mértek. A bal szár 108 cm, míg a jobb 106 cm hosszú volt. A két szár együttesen közel 7 kg-ot nyomott, ami körülbelül egy kilogrammal kevesebb, mint az előző évben. Bátor idei agancsának körméretei is tekintélyesek, a szárak koponyához kapcsolódó részei, az ún. rózsák, 28 és 30,5 cm körméretűek voltak.

Fotó: Fotó: Bencsik Antal Zsolt – KMNP

Az új agancs azonnal növekedésnek indult, és nyár közepére nyeri el teljes méretét. Ez idő alatt puha, erekkel sűrűn átszőtt, finom bőrréteg, úgynevezett barka védi a növekvő csontréteget, a leendő agancsot, ami akár napi 1 cm-t is képes fejlődni.

Érdemes ebben az időszakban többször is meglátogatni a gímszarvasokat, mert Bátor új agancsának növekedése pár héten belül is rohamos változást mutat.

Fotó: Fotó: Bencsik Antal Zsolt – KMNP

A Körösvölgyi Állatpark szeretettel vár minden kedves látogatót e különleges természeti folyamat megtekintésére.

Forrás: KMNP

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

HPAI vakcinabank a járványvédelem szolgálatában

Print Friendly, PDF & Email

Elérhetővé vált a HPAI madárinfluenza vírus elleni megfelelő vakcina.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Ceva-Phylaxia Zrt.-vel együttműködve HPAI vakcinabankot hozott létre. A Ceva által gyártott, magas patogenitású madárinfluenza vírus elleni vakcina ideiglenes, rendkívüli körülmények esetére vonatkozó engedélyt kapott. Ezt követően megállapodás született arról, hogy a vakcinából az oltóanyagtermelő cég készletet fog fenntartani, amelyből szükség esetén oltóanyagot tud biztosítani a hatóság számára.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

Elérhetővé vált a HPAI (highly pathogenic avian influenza) madárinfluenza vírus elleni megfelelő vakcina. A Nébih ennek köszönhetően felkészült a jövőbeni járvány(ok) során esetlegesen szükségszerűvé váló vészvakcinázásra.
Amennyiben a későbbiekben e hatósági intézkedést az aktuális járványhelyzet indokolttá teszi, gyors és hatékony segítséget fog nyújtani a vakcinabank közreműködése. A felek megállapodása szerint az oltóanyag induló mennyisége 300.000 adag.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A hazánkban legutóbb tavaly novemberben induló madárinfluenza járvány során 2024 február elejéig összesen 76 megerősített pozitív esetet dokumentált a hatóság, amelyben tíz vármegye vált érintetté. Az említett időszakban a járvánnyal összefüggésben eddig több mint 1,6 millió állat felszámolására került sor.
A betegség napjainkra lényegében állandósult. Rendszeres megjelenése rendkívül jelentős gazdasági kárt okoz. Épp ezért hazánkban szakértői csoport vizsgálja a vakcinázás lehetőségét, mint a járvány elleni védekezés esetleges hatékony, szükségszerű kiegészítő eszközét.

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom

Vadászat

Dúvadhét közös terítéke elmarad!

Print Friendly, PDF & Email

A Dúvadhét közös terítéke elmarad a veszettség miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

OMVK  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezete: A veszettséggel kapcsolatban az elmúlt hetekben a Kormányhivatal több intézkedést is foganatosított. Ezeket áttekintve arra a döntésre jutott a vármegyei Vadászkamara, hogy felelőtlenség lenne a Ragadozó Gyérítési hetet megtartani. Különösen vonatkozik ez a közös terítékre, ahova akaratlanul is kerülhetne fertőzött állat, ezzel tovább rontva a helyzeten.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

Felhívjuk a vadásztársak figyelmét, hogy a ragadozó gyérítést továbbra se hanyagolják el, de kellő körültekintéssel járjanak el, különösen az elejtett egyedek megfogása, mozgatása során.

Ahol a Kormányhivatal kötelezettséget írt elő, ott igyekezzenek azt teljesíteni.

Aki mégis úgy dönt, hogy saját hatáskörben terítéket készít, attól köszönettel vesszük, ha erről fotót küld a hivatalos e-mail címünkre.

Forrás: OMVK

Tovább olvasom
ewident logo
Cart
  • No products in the cart.