Keressen minket

Vadászat

A mezőtúri öreg

Közzétéve:

Feltöltő:

Print Friendly, PDF & Email

A tiszántúli Mezőtúr felé sietek autómmal. Rég’ látott barátaim, köztük Ádám Imre – akit már évek óta ismerek és sokat vadásztunk együtt – várnak rám. Utazásom célja egy „igazi jó” alföldi bak elejtése! A lehetőséget Imrének köszönhetem, aki a Berettyó Menti Vadásztársaság gazdasági vezetője. A számára megszavazott jutalombakot engedte át nekem.

A közel háromszáz kilométeres út hamar elfogyott miközben a gondolataim már a vadászat körül jártak. Kérdés kérdést követett a fejemben, vajon mekkora távolságra kell lőni, milyen helyen fog állni, és vajon mekkora lesz a BAK! Ugyanis az idei szezon legjobb bakját a szomszédos területen ejtették el. De ezeket a kérdéseket csak magamnak tehettem fel egyelőre, bár hamarosan mindre választ fogok kapni.

Késő délután érkeztem barátom háza elé, az udvaron már várt rám Rudival, a vadőrrel, aki kísérni és ha kell, segíteni fog a vadászaton. Alig tudtam üdvözölni a család többi tagját, már sürgettek, igyekezzek átöltözni, fogjam amire szükség van, mert máris indulunk a területre. Az üzekedés javában tart, a vad már korán kint tartózkodik a tarlókon. A sietségnek az is volt az oka, hogy nem tudtam sok időt vadászatra fordítani, másnap délután már indulnom kellett vissza, így legfeljebb három alkalommal próbálkozhattam.

Elhagyva a lakott területeket, belebámulva a véget nem érő rónaságba, most is, mint minden alkalommal mikor itt járok, próbáltam keresni a választ arra, hogy mi az, amit ennyire szeretek az Alföldben? Mert szeretem! A válasz: itt van körülöttem: az emberek őszinte barátsága, az illatok, a hangok, a végtelenbe futó rónák!

Barátaim szava ránt vissza ábrándozásaimból a valóságba. „Innen Rudival ketten mentek tovább, a lövés után majd utánatok megyek autóval. Rudi! Aztán nehogy valami kölyökbakot lövess a barátommal, hadd mutassa mindenkinek ott Baranyában, milyen egy jó alföldi bak!”

–– Nem lesz semmi gond, már régóta figyelek három öreg „harcost”, ezek közül az egyiket szántuk neked. Éppen ideje, hogy átengedjék a helyet a fiatalabb, ígéretes trónkövetelőknek, hogy erőteljes, szép utódokat örökítsenek.

Kukoricával körülvett úton cserkeltünk, aminek a végén egy közel tízhektáros tarló volt, az egyik kiszemelt bak üzekedő területe. A tarlóhoz érve óvatosan kilestünk. A sarokban két őz feküdt, az egyik bak. Az, hogy a keresett öreg-e, még nem tudtuk megállapítani, mert túl messze voltak. Közelebb kell jutni hozzájuk!

Rudi intelmeit hallgatva – miszerint csak a sutát figyeljem, nehogy észrevegyen, mert ha megugrik, magával viszi a bakot is, ha a bak vesz észre, az nem jelent nagy gondot, mivel nem szívesen hagyja ott az üzekedő sutáját – próbáltunk a közelükbe jutni. Mikor már a távolság akár lövéshez is elegendőre csökkent „szerinte”, szerintem még mindig messze voltak. Távcsöveink bizonyították, hogy ez még nem az, amit keresünk. Kényelmesen elhelyezkedve vártuk, hogy a terület gazdája is megjelenjen. Ám ő ezt másként gondolhatta, mert nem mutatkozott, vagy netán távolabbi területről próbált új sutákat beterelni a territóriumába. A világosság fogytával visszahúzódtunk a vad zavarása nélkül.

Vacsora mellett bíztattuk egymást, hogy majd hajnalban, egy másik területen több eredménnyel járunk, a hajnali vadászat mindig eredményesebb. Reggel négykor ébresztelek! – köszönt el Rudi.

Az alvásról csak annyit, hogy katonakoromra emlékeztet, amikor szolgálatban próbáltam lopva aludni tíz-húsz perceket, de az éjszaka így eltelt.

Hajnali négykor, amikor a Nap még csak valahol az orosz földeket kezdte melegíteni, kint leskelődtünk a területen, egy úgynevezett „kubikgödör” körül, aminek a nagysága egy futballpályáéval majdnem megegyezik. Ahogy kezdett erősödni a hajnali világosság távcsövön keresztül láttuk, hogy a gödör túlsó oldalán őzek mozognak. Barátaim ki mondták az ítéletet: „a jobb szélén álló bak a keresett öreg, a te bakod, meglőheted”.

A távolságot, mintegy kétszázötven métert, kicsit sokallottam. Imre javaslatára egy kis árok nyújtotta takarásban közelebb csúszhattam hozzá. Itt már én mentem elöl, Rudi mögöttem, Imre pedig távolról a bakot figyelte. A távolságot kétszáz méterre sikerült lefaragnom, felegyenesedve láttam, hogy a bak lefeküdt. A lehetőséget kihasználva egy villanyoszlop takarásában még tudtam egy kicsit lopni a távolságból.

Egy oszlopnak támasztva a fegyvert füttyel igyekeztem talpra állítani a vadat, de nem sikerült. Rudi próbálkozott a síppal, eredmény így sem volt. Lassan elindult felém úgy, hogy a bak is észrevegye. Erre fel is állt, a szálkereszt úgy éreztem jó helyen van, útjára engedtem a lövést.

Vártam hogy jelez a bak, vagy netán összeesik, helyette csak kisebb porfelhő jelezte, hogy fölé lőttem. A bak beugrott a gödörbe.

Közben barátaim odaértek hozzám, kérdezték, hova céloztam, jól be van-e lőve a puskám. A hibázástól rosszkedvűen válaszoltam kérdéseikre. Vigasztaltak, hogy várjunk még, hátha kijön valamelyik oldalon és még egyszer rálőhetek.

Halkan beszélgettünk. Egyszer csak Imre hirtelen rám szól: „Itt a bak!” Egy pillanatra észre sem vettem a gödör felém eső oldalán figyelő bakot. „Lőjed!” – biztattak.

Guggoló helyzetben, szabadkézből céloztam és lőttem. Nem akartam hinni a fülemnek és a szememnek. Becsapódás, majd tűzben rogyott össze a szép bak. Azt hogy mit éreztem, leírni nem tudom. Barátaim gratuláltak és a felkelő Nap első sugarainál tettük ravatalára a mezőtúri Öreget.

Néhány percig magamra hagytak vele, hogy átérezzem a sikert, és a magam módján hajthassak fejet előtte. Újra és újra végigtapogattam rövid, de vaskos agancsát, amit 350–400 grammosra becsültünk. Feje és a nyakának majd negyedrésze teljesen ősz, valóban igazi öreg harcos.

A trófea a kidolgozás után Szolnokra kerül bírálatra, utána ígéretükhöz híven lakásom falára kiemelt helyre. Nagyon sok köszönet mezőtúri barátaimnak ezért a szép és felejthetetlen vadászatért!

Vadászat

Pirkadatkor kivágta, reggelre tűzifának eladta az erdőt

Print Friendly, PDF & Email

Vádat emeltek egy férfival szemben

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Bajai Járási Ügyészség lopás, hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és eltiltás hatálya alatti járművezetés miatt vádat emelt egy férfival szemben. Az elkövető a környékbeli erdőkből hajnalonta kivágott akác- és nyárfát a helyszínen felaprítva tűzifának rögtön eladta, ezzel néhány hónap alatt komoly bevételre tett szert. A tanyás ingatlanában engedély nélkül felhalmozott 1 tonnányi roncsautó miatt is felelnie kell.

A vád szerint a bajai férfi 2022 szeptemberétől közel 5 hónapon át hajnalonta rendszám nélküli autóval és utánfutóval járta a Vaskút környéki erdőket azért, hogy fát lopjon. A vádlott az akkumulátoros fűrésszel kivágott fát a helyszínen felaprította és még a reggeli órákban rögtön le is szállította a vevőinek, akik köbméterenként 30-36 ezer forintot fizettek neki. A tolvaj összesen 40 köbméter akác- és nyárfát vágott ki, amivel közel 2 millió forint kárt okozott az erdőrészletek tulajdonosainak. Elfogásakor a bajai nyomozók 12 köbméter tűzifát lefoglaltak, így a sértettek kára részben megtérült.

A férfinál tartott kutatás során kiderült, hogy rendszeresen bontás céljából forgalomból kivont gépkocsikat és roncsautókat szerzett be, a bennük lévő motorral, a működésükhöz szükséges ásványi olajokkal, üzemanyag maradékkal, fékfolyadékkal együtt. A közel 20 köbméter térfogatú, 1 tonna tömegű veszélyes hulladékot a tanyás ingatlana udvarán tárolta. A roncsautókból a fémet sokszor égetéssel nyerte ki. A férfi mindezt a szükséges hulladékgazdálkodási engedély nélkül végezte, ami alkalmas volt az emberi élet, testi épség, az egészség, a föld, a víz és a levegő veszélyeztetésére.

A bűnügyi felügyelet alatt álló vádlott ráadásul 2023. augusztus 16-án, este, Baján úgy vezette a személygépkocsiját, hogy őt néhány hónappal korábban a bíróság jogerősen 1 évre eltiltotta a járművezetéstől.

Az ügyészség a férfit üzletszerűen elkövetett lopás, hulladékgazdálkodás rendjének megsértése, valamint eltiltás hatálya alatti járművezetés bűntettével vádolja és ezért vele szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozta azzal, hogy a korábbi, próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetését is utólag végre kell hajtani. Bűnösségéről a Bajai Járásbíróság fog dönteni.

A fotókon az érintett erdőrészlet, a frissen kivágott és felaprított tűzifa, valamint a tanyán tárolt roncsautó hulladék látható.

Forrás: Ügyészség

Tovább olvasom

Vadászat

Szarvashiba hazavinni az agancsot!

Print Friendly, PDF & Email

Agancstolvajokat fogtak a rendőrök

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A kapuvári nyomozók 24 óra alatt kiderítették, ki lopta el a szarvasagancsokat a Himod és Hövej környéki erdőből.

Fotó: Rendőrség

A rendőrségre február 28-án érkezett bejelentés arról, hogy 2024 első két hónapjában egy erdőből több kilogramm szarvasagancsot tulajdonított el valaki. A Kapuvári Rendőrkapitányság az ügyben lopás vétség miatt eljárást indított, kollégáink rövid időn belül azonosították a feltételezett agancstolvajt. A nyomozók február 29-én délelőtt, az otthonában fogták el a 36 éves férfit, majd a kutatás során megtalálták az erdőből származó 6 darab agancsot.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A fiatalembert munkatársaink a Kapuvári Rendőrkapitányságra állították elő, ahol lopás vétség elkövetése miatt gyanúsítottként hallgatták ki. Elismerte a cselekmény elkövetését, továbbá elmondta, nem volt tisztában azzal, hogy az agancsokat tilos az erdőből elvinni.

Fotó: Rendőrség

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság kéri a természet kedvelőit, az erdőt- és mezőt látogatókat, fogadják meg az alábbi tanácsokat:

  • Agancsot találni izgalmas dolog, azonban azt – speciális engedély hiányában – soha nem vihetik magunkkal. Minden évben előfordul, hogy talált agancsot visznek haza erdőjárók, ami viszont lopásnak minősül.
  • Az agancs értékétől függ, hogy tulajdon elleni szabálysértést vagy bűncselekményt követ el az, aki magához veszi és elviszi.
  • Az elhullajtott agancsok gyűjtését kizárólag az erdészetek szakemberei, vadászok, vagy az erdőgazdaságok írásos engedélyével rendelkező személyek végezhetik.
  • A törvény nagyon szigorú, és az illegális agancsgyűjtést lopásnak, a szarvasok hajszolását és ezzel akár kínok közötti elpusztítását pedig állatkínzásnak minősíti.
  • Amennyiben kirándulás során feltehetően jogosulatlanul agancsot gyűjtő embert, embereket látnak, kérjük, hogy értesítsék az illetékes erdészeti hatóságot, vagy tegyenek bejelentést a 112-es segélyhívó számon.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom

Vadászat

Felülmúltuk önmagunk: Balaton-felvidéki dúvadhét

Print Friendly, PDF & Email

Balaton-felvidéki dúvadhét eredményei:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A vadászati év utolsó napján a diszeli Artemisz Vadászház udvarán gyülekeztek a Balaton-felvidéki tájegység jogosultjai, hogy közös terítékkel adják meg a végtisztességet az elmúlt héten puskavégre került vadnak.

A VII. Balaton-felvidéki dúvadnapok közös terítéke. Fotó: – OMVK

Surányi Péter tájegységi fővadász köszöntötte a vadászatra jogosultak küldötteit, és ismertette a dúvadhét eredményét. Idén, amikor már hetedik alkalommal gyűltünk össze, a tájegység 18 vadgazdálkodási egységéből 15 vett részt a szimultán dúvadgyérítésben. Ennek eredménye lett az az összesen 92 vad: 39 róka, 15 borz, 7 aranysakál, 6 nyest, 17 szajkó, 7 dolmányos varjú és egy szarka, amiket kürtszóval búcsúztattunk. A Csobánc Vt. 23, a Bakonyerdő Zrt. 12, a bronzérmes Újkúti Vt. pedig 11 darabbal járult hozzá a közös terítékhez. Mint azt Surányi Péter kiemelte: nem a dúvadhéten kell elvégezni az egész éves dúvadgyérítést, az esemény célja a figyelemfelhívás, és az alkalom teremtése a szakmai tapasztalatcserére.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A házigazda Baracskay Lajos, a Csobánc Vt. elnöke, a vármegyei vadászkamara titkára röviden bemutatta a vadásztársaság adottságait, gazdálkodását. A kétszázat is meghaladja a teríték gímből, a vaddisznó háromszáz alá esett. Volt, hogy az 500-at is meghaladta, de a fokozott gyérítés eredménye már látványos. A legfőbb károsítóvá a szarvas lépett elő. A vadászterület kezelését megnehezíti az, hogy a koronavírus-járvány miatt sokan költöztek ide a nagyvárosból, akik aztán nem is mentek vissza: ezáltal a nyaralóövezetben mára jóval nagyobb a terület zavartsága, mint 2020 előtt volt. Vendégkörük stabil, a vadászati lehetőségek értékesítése nem jelent problémát.

Fotó: OMVK

Lakatos István, a Kapos-Tolnai vadgazdálkodási tájegység fővadásza az agancstőrothadással kapcsolatos kutatás jelenlegi állásáról tartott előadást. Mint elmondta: kezdetben valamilyen gennykeltő baktérium jelenlétére gyanakodtak, ám hamar kiderült, hogy a gennyesedés csak másodlagos fertőződés eredménye, a tünetegyüttes nem bakteriális fertőzésre vezethető vissza. Kialakulásában sokkal inkább a különböző mikotoxinok játszanak szerepet, de nem kizárható régen betiltott növényvédő és rovarölő szerek, illetve a mikroműanyagok hatása sem. Kezdetben dámszarvasnál figyelték meg a tünetegyüttest, de azóta már őznél és gímnél is megjelent. A dámbikáknál az azonos korú egészséges egyedek átlagban 1,3 kg-mal nehezebb agancsot raktak fel, mint az érintettek, de a károsodás nem kizárólag a hímivart érinti. A teheneknél, sutáknál a termékenyülés drasztikus visszaesése, illetve vetélés tapasztalható akkor, ha a takarmány mikotoxinnal szennyezett. Ennek elkerülése érdekében érdemes mellőzni a földről való etetést (használjunk vályút, tálcát) illetve ne etessünk törtszemet, hanem csakis teljes értékű, helyesen tárolyt, bevizsgált szemes vagy szálas takarmányt.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja

Az Országos Magyar Vadászkamara a hivatásos, valamint a sportvadászok önkormányzattal rendelkező, közfeladatokat, továbbá általános szakmai érdekképviseleti feladatokat is ellátó köztestülete, (Ábra: OMVK)

Amint azt Vezsenyi Imre, a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. vadgazdálkodási osztályvezetője, ASP-tanácsadó megfogalmazta: azután, hogy az afrikai sertéspestis 2018-ban megjelent Magyarországon, volt remény arra nézve, hogy a Duna vonalát nem fogja átlépni a betegség. Sajnos nem így lett, a dunakeszi vadaskertben megjelent a kór, és tovább is terjedt. Veszprém vármegye egyelőre mentes az ASP-től, és szerencsések vagyunk abból a szempontból is, hogy az elejtett vadat szabadon értékesíthetjük. Azonban kártérítés (aminek összege március 1-től egységesen 20 000 forint/db lesz, csak addig jár majd, amíg van vaddisznó, ez pedig – ha a vírus ideér – már nem lesz egyértelmű. Érdemes minden legális eszközt (ezek köre bővült a közelmúltban) igénybe venni ahhoz, hogy elérhető legyen az 1 vaddisznó/200 ha sűrűség, ami hatékonyan lassítaná az afrikai sertéspestis terjedését.Greskó Károly örvényesi sportvadász a lőfegyverrel végzett ragadozógyérítéssel kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal. Ez a tevékenység nem csak az apróvadas területeken bír jelentőséggel, a sakálok és a rókák az őzgidákból és a malacokból is vámot szednek. Létszámuk eredményesen apasztható ugyanakkor csalsípok használatával és állandó etetőhelyekkel. A csalsípoknál előnyben részesíti a műanyagból készülteket, mivel azok hidegben sem vetemednek meg, és kevésbé hangolódnak el. Érdemes először hosszabban, 10-15 másodpercig fújni, majd 5-10 másodpercnyi szünet után ismét egyszer, már rövidebben. Ezt 10-15 perc várakozás kövesse. Ha van hallótávolságban éhes ragadozó, bizonyára közelíteni fog. Előfordulhat ugyanakkor, hogy rossz irányból, szél alól fog érkezni, ekkor pedig következő alkalommal már bizalmatlan lesz a sípot hallva.

A rókák és a sakálok vonszalék segítségével, illetve rendszeresen etetett helyeket fenntartva is puskavégre kaphatóak. Ekkor fontos, de kifizetődő is a kitartás. Egy alkalommal nem kevesebb, mint kilenc rókát lőtt együltő helyében, igaz, ekkor már sötétedés előtt a lesen volt, és kitartott másnap hajnalig. Aki erre vállalkozik, az jól teszi, ha háttámlás magaslest épít, és a meglőtt rókákat csak a vadászat legvégén, és nem minden sikeres lövés után szedi össze. Az etetők távolsága a lestől nem mellékes, rókánál ne legyen közelebb, mint ötven, sakálnál, mint száz méter. A sakálok ugyanis szeretnek „vágni egy kört” az etetőhely körül, hogy szagot fogjanak. Ebbe a körbe pedig jó, ha a les már nem esik bele…

Az előadások elhangzása után kiváló estebéd elkültésére került sor, de a jelenlévők nem csak ezért maradtak. Jó volt kihasználni az együttlétet arra is, hogy egymás tapasztalataiból épülve kicsit tovább lássunk, mint a saját vadászterületünk határáig…

Forrás: OMVK

Tovább olvasom