Keressen minket

Vadászat

Szarvasvadász

Közzétéve:

Feltöltő:

Print Friendly, PDF & Email

Már a nap is lemenőben
Tüzet rakott a felhőben
Ők a szarvast egyre űzik, –
Alkonyatkor ím eltűnik. …
Mégis, mégis, ha reggel lett,
A gímszarvast űzni kellett
Mint töviset szél játéka,
Mint madarat az árnyéka.”

Arany János: Rege a csodaszarvasról

Valaha a Föld minden táján éltek népek, amelyek állatokat tartottak ősüknek vagy testvérüknek. Minden törzsnek, nemzetségnek megvolt a maga ún. totemállata, ezeket szövetségesüknek tekintették és védőszellemként vagy istenként tisztelték. A történelem előtti időkben az isteneket valószínűleg állatok alakjában képzelték el, később pedig azért tiszteltek szentként sok állatot, mert istenek megtestesítőit látták bennük.

A szarvas nagyon sok nép kedvelt, szentként tisztelt mitikus állata. A szarvas a vadászok vezérlő állata. Talán emiatt még napjainkban, ebben a felgyorsult, értékvesztett világban is ünnepnek számít egy példány elejtése. Olyan élmény ez, mely élete végéig kíséri az igaz vadászt — pláne ha az első bikáját ejti el… jómagam nemrég részesülhettem ebben a kiváltságban.

Két éve vadászom lakhelyemhez közel, egy 6000 hektáros vegyesvadas területen, bérvadászként. Sok-sok szép élményben volt részem, itt lőttem az első szarvasomat, az első vaddisznómat, rókámat, kedves bakjaimat. Sok gyönyörű hajnalban, alkonyatban gyönyörködhettem cserkelve, lesen ülve. Minden alkalommal több tapasztalatot, tudást és értéket szívhattam magamba kísérőmtől, s az erdő, mező magába fogadott, részévé váltam. Eljött az idő, megértem arra hogy elejtsem első bikámat… ezt éreztem én is, az erdő is.

Várva vártam a szeptember elsejét, bár nálunk a bikák csak tizedike táján kezdenek igazán bőgni, mégis jó volt hajnalonként kimenni.

Sajnos munka mellett nem minden nap nyílt lehetőségem vadászni menni, de azért minden adandó alkalmat kihasználtam. Elsején és másodikán hajnalban és este is hallgatóztunk, nem sok eredménnyel, kereső bikákat viszont láttunk — egyikük különösen megtetszett, a távolság miatt lövésre nem került sor. Kilencedikén hajnalban páratlan élményben volt részünk, egy kisebb fenyvesben hat bika bőgött, kivilágosodás után is. Két példányt alkalmunk nyílt megfigyelni, egyikük kímélendő, a másikuk spíszer volt.

Tizenegyedikén, a vasárnap hajnal már ismét az erdőben talált minket. Még sötétben osontunk el az egyik vadföld szélén lévő kis leskosárig, útunk sötét fenyvesben rejtelmesen vezetett, csupán a ragyogó csillagok mutattak irányt. Aztán megszólalt az első bika… majd a második… feleltek egymásnak… én pedig megálltam, hogy igazán, legbelül is átélhessem ezt a pillanatot. Lassan tudatosult bennem: régi, dédelgetett álmom válik ezekben a pillanatokban valóra. BIKÁRA VADÁSZOM! Eljött a nap… érzem. Amíg a leskosárban ülünk, hűséges kis tacskómra gondolok, aki az autóban vár. Tegnap este „megbeszéltük” hogy ma kijöhet vadászni, és ma bikát lövünk. AZ ELSŐT. Már este nem akarta a puskát, a kikészített ruhát, felszerelést otthagyni. Most mégis kénytelen várakozni, mivel a későbbiekben cserkelni fogunk, nem lenne célszerű magunkkal hozni.

Ahogy telik az idő, egyre több bika bőg, zeng az erdő. Hangjuk tiszteletet ébreszt bennem és vágyat. Néha összenézünk kísérőmmel, elhull egy-két szó, de legbelül tudjuk, érezzük: csak arra a pillanatra várunk, amikor már kellő fény lesz ahhoz, hogy elindulhassunk a bikák után.

Lassan megszólalnak a madarak, a föld és az ég elszakad egymástól. A vadföldön gomolygó pára még rejteni próbálja az éjszakát. A fenyők csúcsa felett feldereng a hajnal. Itt az idő… a jól gondozott cserkészút engedelmesen simul a lábunk alá, halk lépteink összeszokott ritmusúak. Minden érzékszervünk maximális kapacitáson működik, a legkisebb zörejt is megszűri fülünk, szemünk minden apró részletet elnyel, és igen — a szarvasok szagát is érzem!

Nemsokára elérünk egy újabb lest, ígéretes helyen van, jó váltók közelében. Éppen csak felmászunk, máris meglátunk egy kisebb, lőhető bikát. Azonban ő is észrevett minket, elindul az erdő felé, megcélzom ugyan, de nem kockáztatom a lövést a pára miatt. Alighogy bevált, szinte egyidőben a föld túlsó vége felől tarvadak közelednek, tehenek és borjak vegyesen, és egy bika… Nekem első pillantásra kissé nagynak tűnik, de kísérőm megnyugtat — szakértő szeme már el is bírálta a fővadat — lőhető, bár nagyobb mint amit elsőre lőni gondoltam.

Pár pillanatig még gyönyörködöm a látványban, a vadászláz egyre jobban erőt vesz rajtam, kezem-lábam remeg, szám kiszárad, légzésem-pulzusom felgyorsul, minden elképzelhető vegetatív tünetet produkálok. Nem bírom tovább, kissé elhamarkodottan lövést teszek, félve attól hogy a szarvascsapat hamarosan bevált a fenyvesbe. A lövés nem talál, szerencsére a szarvasok nem túlzottan foglalkoznak vele, van időm ismételni (szerencsére duplagolyós a puskám), és a bika összeesik.

Alig hiszem el… felállni is alig sikerül, annyira az izgalom hatása alatt vagyok még. Távcsöveinkkel figyeljük egy kis ideig a bikát, majd elindulunk felé. Leírhatatlan érzés… levett kalappal közeledem feléje. Kísérőm előremegy, s mivel a bika még egyet-egyet rúg, megadja a kegyelemlövést. Leveszi kalapját, összemosolygunk, majd magamra hagy és elmegy töretért. Letérdelek a bika mellé, simogatom agancsát, szőrét, megköszönöm neki hogy életét adta álmomért. Aztán elerednek a könnyeim… kissé szipogva veszem át a töretet, és örömömben jól megölelgetem vadásztársamat…

…Leterítem a kabátot a bika elé, amíg a terepjáróra és a kutyámra várok, gyönyörködöm zsákmányomban, újból átélem a pillanatot. Aztán megérkezik a kocsi, Danti röpül felém, meglátja a bikát, rögtön körberohanja, majd mikor meglátja a puskát, megtorpan, s rám néz. Tudom, hogy tudja mi történt, legalább olyan boldog mint én.

Körülbelül háromnegyed órát várunk amíg a segítség megérkezik. Most már ketten ülünk a kabáton, ketten örülünk a zsákmánynak, ketten gyönyörködünk benne. Esküszöm, minden perccel szebb lesz…

Segítségül a másik hivatásos vadászt várjuk, érkezik vele két német vendég is. Kissé meglepődnek a külföldiek, hogy hölgy lőtte a bikát, hát még amikor megtudják, hogy ez az első bikám. Az avatási ceremónia jókedvűen zajlik, de azért a kedves és ünnepélyes szavak mélyen a lelkembe ívódnak.

A reggel már jócskán a délelőttbe nyúlik amikor a neves vendéglőbe megérkezünk ünnepelni. Bizony a kényesebb gyomrú vendégek arrébb ülnek olyan bikaszagunk van, és Danti is kijelölte a határokat. A bőséges reggeli mellett jólesik a finom pezsgő is, hát még a desszert! Időközben csatlakozik hozzánk idős osztrák vadászbarátunk is, egy csokor rózsával…

Az írást Horváth Ernő hivatásos vadásznak, kísérőmnek, barátomnak ajánlom.


Ravatalon a bika

Danti a bikával

A bikával és Dantival

Horváth Ernő avat

Kovács Tibor hivatásos vadász avat

Horváth Ernő hivatásos vadásszal

Vadászat

Pirkadatkor kivágta, reggelre tűzifának eladta az erdőt

Print Friendly, PDF & Email

Vádat emeltek egy férfival szemben

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Bajai Járási Ügyészség lopás, hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és eltiltás hatálya alatti járművezetés miatt vádat emelt egy férfival szemben. Az elkövető a környékbeli erdőkből hajnalonta kivágott akác- és nyárfát a helyszínen felaprítva tűzifának rögtön eladta, ezzel néhány hónap alatt komoly bevételre tett szert. A tanyás ingatlanában engedély nélkül felhalmozott 1 tonnányi roncsautó miatt is felelnie kell.

A vád szerint a bajai férfi 2022 szeptemberétől közel 5 hónapon át hajnalonta rendszám nélküli autóval és utánfutóval járta a Vaskút környéki erdőket azért, hogy fát lopjon. A vádlott az akkumulátoros fűrésszel kivágott fát a helyszínen felaprította és még a reggeli órákban rögtön le is szállította a vevőinek, akik köbméterenként 30-36 ezer forintot fizettek neki. A tolvaj összesen 40 köbméter akác- és nyárfát vágott ki, amivel közel 2 millió forint kárt okozott az erdőrészletek tulajdonosainak. Elfogásakor a bajai nyomozók 12 köbméter tűzifát lefoglaltak, így a sértettek kára részben megtérült.

A férfinál tartott kutatás során kiderült, hogy rendszeresen bontás céljából forgalomból kivont gépkocsikat és roncsautókat szerzett be, a bennük lévő motorral, a működésükhöz szükséges ásványi olajokkal, üzemanyag maradékkal, fékfolyadékkal együtt. A közel 20 köbméter térfogatú, 1 tonna tömegű veszélyes hulladékot a tanyás ingatlana udvarán tárolta. A roncsautókból a fémet sokszor égetéssel nyerte ki. A férfi mindezt a szükséges hulladékgazdálkodási engedély nélkül végezte, ami alkalmas volt az emberi élet, testi épség, az egészség, a föld, a víz és a levegő veszélyeztetésére.

A bűnügyi felügyelet alatt álló vádlott ráadásul 2023. augusztus 16-án, este, Baján úgy vezette a személygépkocsiját, hogy őt néhány hónappal korábban a bíróság jogerősen 1 évre eltiltotta a járművezetéstől.

Az ügyészség a férfit üzletszerűen elkövetett lopás, hulladékgazdálkodás rendjének megsértése, valamint eltiltás hatálya alatti járművezetés bűntettével vádolja és ezért vele szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozta azzal, hogy a korábbi, próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetését is utólag végre kell hajtani. Bűnösségéről a Bajai Járásbíróság fog dönteni.

A fotókon az érintett erdőrészlet, a frissen kivágott és felaprított tűzifa, valamint a tanyán tárolt roncsautó hulladék látható.

Forrás: Ügyészség

Tovább olvasom

Vadászat

Szarvashiba hazavinni az agancsot!

Print Friendly, PDF & Email

Agancstolvajokat fogtak a rendőrök

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A kapuvári nyomozók 24 óra alatt kiderítették, ki lopta el a szarvasagancsokat a Himod és Hövej környéki erdőből.

Fotó: Rendőrség

A rendőrségre február 28-án érkezett bejelentés arról, hogy 2024 első két hónapjában egy erdőből több kilogramm szarvasagancsot tulajdonított el valaki. A Kapuvári Rendőrkapitányság az ügyben lopás vétség miatt eljárást indított, kollégáink rövid időn belül azonosították a feltételezett agancstolvajt. A nyomozók február 29-én délelőtt, az otthonában fogták el a 36 éves férfit, majd a kutatás során megtalálták az erdőből származó 6 darab agancsot.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A fiatalembert munkatársaink a Kapuvári Rendőrkapitányságra állították elő, ahol lopás vétség elkövetése miatt gyanúsítottként hallgatták ki. Elismerte a cselekmény elkövetését, továbbá elmondta, nem volt tisztában azzal, hogy az agancsokat tilos az erdőből elvinni.

Fotó: Rendőrség

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság kéri a természet kedvelőit, az erdőt- és mezőt látogatókat, fogadják meg az alábbi tanácsokat:

  • Agancsot találni izgalmas dolog, azonban azt – speciális engedély hiányában – soha nem vihetik magunkkal. Minden évben előfordul, hogy talált agancsot visznek haza erdőjárók, ami viszont lopásnak minősül.
  • Az agancs értékétől függ, hogy tulajdon elleni szabálysértést vagy bűncselekményt követ el az, aki magához veszi és elviszi.
  • Az elhullajtott agancsok gyűjtését kizárólag az erdészetek szakemberei, vadászok, vagy az erdőgazdaságok írásos engedélyével rendelkező személyek végezhetik.
  • A törvény nagyon szigorú, és az illegális agancsgyűjtést lopásnak, a szarvasok hajszolását és ezzel akár kínok közötti elpusztítását pedig állatkínzásnak minősíti.
  • Amennyiben kirándulás során feltehetően jogosulatlanul agancsot gyűjtő embert, embereket látnak, kérjük, hogy értesítsék az illetékes erdészeti hatóságot, vagy tegyenek bejelentést a 112-es segélyhívó számon.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom

Vadászat

Felülmúltuk önmagunk: Balaton-felvidéki dúvadhét

Print Friendly, PDF & Email

Balaton-felvidéki dúvadhét eredményei:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A vadászati év utolsó napján a diszeli Artemisz Vadászház udvarán gyülekeztek a Balaton-felvidéki tájegység jogosultjai, hogy közös terítékkel adják meg a végtisztességet az elmúlt héten puskavégre került vadnak.

A VII. Balaton-felvidéki dúvadnapok közös terítéke. Fotó: – OMVK

Surányi Péter tájegységi fővadász köszöntötte a vadászatra jogosultak küldötteit, és ismertette a dúvadhét eredményét. Idén, amikor már hetedik alkalommal gyűltünk össze, a tájegység 18 vadgazdálkodási egységéből 15 vett részt a szimultán dúvadgyérítésben. Ennek eredménye lett az az összesen 92 vad: 39 róka, 15 borz, 7 aranysakál, 6 nyest, 17 szajkó, 7 dolmányos varjú és egy szarka, amiket kürtszóval búcsúztattunk. A Csobánc Vt. 23, a Bakonyerdő Zrt. 12, a bronzérmes Újkúti Vt. pedig 11 darabbal járult hozzá a közös terítékhez. Mint azt Surányi Péter kiemelte: nem a dúvadhéten kell elvégezni az egész éves dúvadgyérítést, az esemény célja a figyelemfelhívás, és az alkalom teremtése a szakmai tapasztalatcserére.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A házigazda Baracskay Lajos, a Csobánc Vt. elnöke, a vármegyei vadászkamara titkára röviden bemutatta a vadásztársaság adottságait, gazdálkodását. A kétszázat is meghaladja a teríték gímből, a vaddisznó háromszáz alá esett. Volt, hogy az 500-at is meghaladta, de a fokozott gyérítés eredménye már látványos. A legfőbb károsítóvá a szarvas lépett elő. A vadászterület kezelését megnehezíti az, hogy a koronavírus-járvány miatt sokan költöztek ide a nagyvárosból, akik aztán nem is mentek vissza: ezáltal a nyaralóövezetben mára jóval nagyobb a terület zavartsága, mint 2020 előtt volt. Vendégkörük stabil, a vadászati lehetőségek értékesítése nem jelent problémát.

Fotó: OMVK

Lakatos István, a Kapos-Tolnai vadgazdálkodási tájegység fővadásza az agancstőrothadással kapcsolatos kutatás jelenlegi állásáról tartott előadást. Mint elmondta: kezdetben valamilyen gennykeltő baktérium jelenlétére gyanakodtak, ám hamar kiderült, hogy a gennyesedés csak másodlagos fertőződés eredménye, a tünetegyüttes nem bakteriális fertőzésre vezethető vissza. Kialakulásában sokkal inkább a különböző mikotoxinok játszanak szerepet, de nem kizárható régen betiltott növényvédő és rovarölő szerek, illetve a mikroműanyagok hatása sem. Kezdetben dámszarvasnál figyelték meg a tünetegyüttest, de azóta már őznél és gímnél is megjelent. A dámbikáknál az azonos korú egészséges egyedek átlagban 1,3 kg-mal nehezebb agancsot raktak fel, mint az érintettek, de a károsodás nem kizárólag a hímivart érinti. A teheneknél, sutáknál a termékenyülés drasztikus visszaesése, illetve vetélés tapasztalható akkor, ha a takarmány mikotoxinnal szennyezett. Ennek elkerülése érdekében érdemes mellőzni a földről való etetést (használjunk vályút, tálcát) illetve ne etessünk törtszemet, hanem csakis teljes értékű, helyesen tárolyt, bevizsgált szemes vagy szálas takarmányt.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja

Az Országos Magyar Vadászkamara a hivatásos, valamint a sportvadászok önkormányzattal rendelkező, közfeladatokat, továbbá általános szakmai érdekképviseleti feladatokat is ellátó köztestülete, (Ábra: OMVK)

Amint azt Vezsenyi Imre, a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. vadgazdálkodási osztályvezetője, ASP-tanácsadó megfogalmazta: azután, hogy az afrikai sertéspestis 2018-ban megjelent Magyarországon, volt remény arra nézve, hogy a Duna vonalát nem fogja átlépni a betegség. Sajnos nem így lett, a dunakeszi vadaskertben megjelent a kór, és tovább is terjedt. Veszprém vármegye egyelőre mentes az ASP-től, és szerencsések vagyunk abból a szempontból is, hogy az elejtett vadat szabadon értékesíthetjük. Azonban kártérítés (aminek összege március 1-től egységesen 20 000 forint/db lesz, csak addig jár majd, amíg van vaddisznó, ez pedig – ha a vírus ideér – már nem lesz egyértelmű. Érdemes minden legális eszközt (ezek köre bővült a közelmúltban) igénybe venni ahhoz, hogy elérhető legyen az 1 vaddisznó/200 ha sűrűség, ami hatékonyan lassítaná az afrikai sertéspestis terjedését.Greskó Károly örvényesi sportvadász a lőfegyverrel végzett ragadozógyérítéssel kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal. Ez a tevékenység nem csak az apróvadas területeken bír jelentőséggel, a sakálok és a rókák az őzgidákból és a malacokból is vámot szednek. Létszámuk eredményesen apasztható ugyanakkor csalsípok használatával és állandó etetőhelyekkel. A csalsípoknál előnyben részesíti a műanyagból készülteket, mivel azok hidegben sem vetemednek meg, és kevésbé hangolódnak el. Érdemes először hosszabban, 10-15 másodpercig fújni, majd 5-10 másodpercnyi szünet után ismét egyszer, már rövidebben. Ezt 10-15 perc várakozás kövesse. Ha van hallótávolságban éhes ragadozó, bizonyára közelíteni fog. Előfordulhat ugyanakkor, hogy rossz irányból, szél alól fog érkezni, ekkor pedig következő alkalommal már bizalmatlan lesz a sípot hallva.

A rókák és a sakálok vonszalék segítségével, illetve rendszeresen etetett helyeket fenntartva is puskavégre kaphatóak. Ekkor fontos, de kifizetődő is a kitartás. Egy alkalommal nem kevesebb, mint kilenc rókát lőtt együltő helyében, igaz, ekkor már sötétedés előtt a lesen volt, és kitartott másnap hajnalig. Aki erre vállalkozik, az jól teszi, ha háttámlás magaslest épít, és a meglőtt rókákat csak a vadászat legvégén, és nem minden sikeres lövés után szedi össze. Az etetők távolsága a lestől nem mellékes, rókánál ne legyen közelebb, mint ötven, sakálnál, mint száz méter. A sakálok ugyanis szeretnek „vágni egy kört” az etetőhely körül, hogy szagot fogjanak. Ebbe a körbe pedig jó, ha a les már nem esik bele…

Az előadások elhangzása után kiváló estebéd elkültésére került sor, de a jelenlévők nem csak ezért maradtak. Jó volt kihasználni az együttlétet arra is, hogy egymás tapasztalataiból épülve kicsit tovább lássunk, mint a saját vadászterületünk határáig…

Forrás: OMVK

Tovább olvasom