Keressen minket
[wpml_language_selector_widget]

Vadászat

Betyár kan a fekete lestől

Közzétéve:

Feltöltő:

Print Friendly, PDF & Email

Erdélyben, pontosabban Székelyföldön volt ismét lehetőségem kevéske szabadságom egy részét vadászattal eltöltenem. Bikavadászat volt a tervünk, de napokig eredménytelenül jártunk utánuk. Száraz, meleg idő volt – hatodik hete egy szem csapadék nem esett, ez mind nem kedvez a bőgésnek. Nem is hallottam bikát bőgni, csak Pista barátomat, aki mindent elkövetett, s próbálta triton csigájával szóra bírni a daliákat, sajnos eredménytelenül.

Bőgés nélkül pedig itt a Kárpátokban megkeresni a bikát kevés esély kínálkozik. Így aztán úgy határoztunk, hogy utolsó este lesbe ülünk és megnézzük, hogy disznó terén mi a helyzet. Természetesen a címbéli „fekete” jelző – félreértés ne essék – nem a vadászat módjára, hanem a les színére utal. Pál Gabi barátom, akivel ketten voltunk ennek a nem mindennapi vadászatnak a szerencsés résztvevői, erre többször is felhívta a figyelmemet, mosolyogva nagy fekete bajusza alatt.

Bejöttünk a reggeli vadászatból, megreggeliztünk s kávéztunk, majd körbejártuk a szórókat. Megnéztük, hogy hol kínálkozna nagyobb esély disznót lőni. Két helyen is jó disznójárás mutatkozott, de a fekete lesnél fel volt nyalva minden, a cserjék s bokrok jó magasan frissen voltak kenve sárral és pocsolyával. Összenéztünk, s nem kellett mondjunk egymásnak semmit, ide kell estére beülnünk.

A nap még az égen járt, mi már elfoglaltuk leshelyünket. Előttünk egy nagy bokros ciheres terült el, egy olyan nyolcvan méterre volt a szóró a sűrű és a szálerdő találkozásánál. Csend volt, néhány holló és szajkó szállt le egy-egy szem törökbúzáért, s próbálták nagy rikácsolás közepette a rangsort felállítani, ki foglaljon helyet elsőnek a terített asztalnál. Gabi barátom vadászkalapjával próbálta elkergetni őket – mindhiába.

Ilyesformán múlattuk az időt, régebbi közös vadászkalandokat idéztünk fel, jókat nevettünk s beszélgettünk, persze csak csendesen. Ezek zárt lesek, lőrésekkel és ablakokkal, amit fel lehet hajtani, ha ki kell dugni a puska csövét. Persze ez nem azt jelenti, hogy lehet rajta – ahogy Gabi barátom mondaná „lagzilajcsizni” –, de halkan el lehet diskurálni bennük.

Besötétedett lassan, ilyenkor néha-néha nagy csendben ki szoktuk nyitni az ablakot, hogy hallgatózzunk egy kicsit, főleg ha a szelünk is jó.

Jobbról a sűrű közepe felől ágreccsenés és szöszmötölés hallatszott. Tisztában voltunk vele, hogy vendégünk érkezik. Abban szinte biztosak voltunk, hogy disznóval hozott össze bennünket védőszentünk, hisz a medve az nem lép az ágra, hacsak nem hajtják. Keresőtávcsövemben még elég jól láttam az etetőhelyet, de nem véltem rajta felfedezni semmit.

Körülbelül egy fél óra is eltelhetett úgy, hogy hallottuk, itt van, de meglátni nem bírtuk. Kis idő múlva a szóró szélén álló két nagy bükkfa között megjelent egy hatalmas fekete árnyék. A szívünk a torkunkban kalapált. Elhallatszott a lesig, ahogy nagy pofájával dolgozott, jóízűen ropogtatta a kiszórt kukoricát. Most már tudtuk biztosan, hogy disznóval van dolgunk, és azt is, hogy fajának kiemelkedő példányáról van szó, méretéből ítélve.

A puskalámpát még világosban felszereltem a fegyverre. Nem kenyerem a lámpafényben való lődözés, de elbírálni lámpa nélkül már lehetetlen volt. Az a tisztelt vadásztárs vessen rám keresztet, aki hasonló helyzetben nem így cselekedett volna.

Csöndben sikerült fölvennem a sarokba letámasztott puskát, szép nyugodtan kidugtam a csövet az ablakon. Jól fel tudtam támasztani, s biztos pozícióból kezdtem keresni a céltávcsőben, mígnem a bajor tüske szépen megpihent a nagy fekete folton. Ujjam a fegyverlámpa mikrokapcsolóján, még egy utolsó instrukció kísérőmtől – megkérlek szépen, nehogy medvét lőj! – mondta remegő hangon.

Lassan kibiztosítottam a fegyvert, majd megérintettem a lámpa kapcsolóját. Szemben állt velünk, fehérlett a két nagy agyar, nem volt idő gatyázni, gyorsan kellett cselekedjem. Tüske a homlokára és megérintettem a ravaszt. Mire kísérőm kimondta volna, hogy disznó, az már feküdt és az utolsókat rúgta.

Gyorsan újra csőre töltöttem, és lámpában figyeltem mi fog történni. –A’ mán átadta a lelkét az égi teremtőnek – mondja cimborám. Szégyen nem szégyen, de már jártam úgy, hogy a lövés utáni nagy gratuláció közepette a disznó felállt és elfutott.

Leszálltunk a lesről és odaballagtunk nagy óvatosan a már kimúlt disznóhoz. Hirtelen szólni sem tudtam, nem gondoltam és nem is tudtam elhinni, hogy ekkora disznót sikerült lőjünk. Gabi töretet készített és ünnepélyes keretek között ott, Oroszhegy fölött a „Görnyébe” csillogó szemmel mondta el gratulációját. Ezúton is szeretném megragadni az alkalmat, hogy tiszta szívből megköszönjem -– habár már sokszor megtettem, mégsem elégszer -– neked, drága barátom, önzetlen munkádat, kitartásod és segítségedet, amely hozzájuttatott engem ehhez a páratlan trófeához és vadászélményhez.

Vadászat

Iohannis kihirdette a medvekilövési törvényt

Print Friendly, PDF & Email

Klaus Iohannis államfő kihirdette az új medveállomány kezeléséről szóló törvényt.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Klaus Iohannis államfő kihirdette kedden a romániai medveállomány kezeléséről szóló törvényt.

Ahogyan beszámoltunk róla, ezt a Bucsecs-hegységben történt tragédia nyomán összehívott rendkívüli ülésszak során, július 15-én szavazta meg a képviselőház. Az RMDSZ által kidolgozott törvénytervezet 426 egyedre megelőzési vadászati kvótát, 55 egyedre pedig beavatkozási kvótát ír elő 2024-re és 2025-re az emberek elleni támadások és a medvék okozta károm megelőzése érdekében.

Fotó: Maszol

Ez azt jelenti, hogy újból engedélyezik a 2016-ban betiltott vadászatot a medvék túlszaporodásának kezelésére.

A tervezet kezdeményezője, Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor azt nyilatkozta, a jogszabály a környezetvédelmi minisztérium megbízásából készített tanulmányra alapoz, amely szerint Romániában 7400 és 8500 közöttire tehető a barnamedvék száma.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A kedden kihirdetett törvény előírja, hogy a vadásztársulatoknak kilövéskor genetikai mintát kell venniük, az adott pontszámot meghaladó kapitális hímmedvék, valamint a bocsos anyamedvék nem lőhetők ki, és szigorú jelentéstevési kötelezettséget vezet be a kilövések pontos nyomonkövetésére.

Tánczos Barna a Maszol megkeresésére korábban hangsúlyozta, önmagában ez az intézkedés még nem oldja meg a medve-problémát, a környezetvédelmi minisztériumnak továbbra is feladata, hogy a villanypásztorok beszerzésére a finanszírozást elindítsa.

Forrás: Maszol

 

Tovább olvasom

Vadászat

Lőkészségfejlesztő nap hivatásos vadászok részére

Print Friendly, PDF & Email

Lőkészségfejlesztő napot szerveztek hivatásos vadászoknak a Magyalosi Lőterén

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az OMVK Kiemelt programjaira beadott pályázat megvalósítására július 19-én került sor Ravazdon. A lőkészségfejlesztő napon, a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. Magyalosi Lőterén 37 hivatásos vadász jelent meg.

Fotó: OMVK

A regisztrációt követően Varga András, négyszeres Európa Bajnok és sokszoros magyar bajnok sportlövő, lőoktató tartott elméleti oktatást a jelenlévők részére. Az oktatáson a hivatásos vadászok mindennapi teendői során jellemző fegyverkezelési helyzetek, szituációk is bemutatásra kerültek, figyelemfelhívás célzattal a helyes viselkedésre, fegyverhasználatra.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A szükséges eszközök (fegyver, lőszer) felvételét követően a résztvevők, a kapott rotte-beosztások szerint jelentek meg az egyes korongvadász pályákon, ahol különböző színű és méretű, más és más vadfaj röpképét, mozgását imitáló korongra adtak le lövéseket, nem egy esetben nehezített körülmények között, megküzdve a terepi adottságokkal is.

Fotó: OMVK

A délután folyamán, a résztvevők futó disznóra történő kisgolyós lövésekkel mérhették fel lőtudásukat. A program ezen része változatos eredményekkel zárult, volt, akik kifejezetten jó köregységeket teljesítettek.

Hangulatát, szakmaiságát, megítélését tekintve, az egész rendezvény minden résztvevő megelégedése mellett zajlott.

 

Vadászüdvözlettel: Nagy Balázs hivatásos vadász alelnök – OMVK

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Újra mentes az ország a magas patogenitású madárinfluenzától

Print Friendly, PDF & Email

Magyarország visszanyerte magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) vonatkozó előírásai szerint Magyarország visszanyerte magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét. A teljes országra vonatkozó kedvező státusz lehetővé teszi az élő baromfi és baromfitermékek akadálymentes kereskedelmét az egyes harmadik országokkal.

Fotó: NÉBIH

Hazánk magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét a WOAH hivatalosan is megerősítette weboldalán. A kedvező besorolás visszamenőleg, július 3-tól érvényes, tehát az ezt követően készült baromfitermékekre már vonatkozik. A mentességről dr. Pásztor Szabolcs országos főállatorvos hivatalos levélben tájékoztatja a partnerországok illetékes hatóságait az importkorlátozások feloldása érdekében. Fontos, hogy mentességünk visszanyerésével a harmadik országok felé történő szállítások nem automatikusan indulhatnak meg, hanem meg kell várni a visszajelzésüket. A harmadik országokkal kapcsolatos naprakész kereskedelmi információkról a Nébih honlapján tájékozódhatnak az érintettek.

A mentesség visszanyerése azonban nem jelenti azt, hogy lazítani lehetne a járványvédelmi fegyelmen. A vírus vadon élő madarakban hazánkban és a környező országokban jelen van, így a kórokozó bármikor újra bekerülhet a baromfiállományokba.
Éppen ezért kiemelten fontos, hogy az állattartók mindent megtegyenek a megelőzés érdekében. A 3/2017-es, járványvédelmi minimum feltételeket előíró országos főállatorvosi határozat továbbra is érvényben van, az abban leírt feltételek teljesítése kötelező. Így például a baromfikat fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen kell etetni és itatni. A takarmányt és alomanyagot szintén zárt helyen kell tárolni, vagy utóbbit fóliával letakarni, hogy ne férjenek hozzá vadon élő madarak.

A madárinfluenza betegséggel kapcsolatosan tudnivalókról és aktuális információkról a Nébih tematikus oldalán tájékozódhatnak az érintettek.

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom