Keressen minket

Vadászat

Betyár kan a fekete lestől

Közzétéve:

Feltöltő:

Print Friendly, PDF & Email

Erdélyben, pontosabban Székelyföldön volt ismét lehetőségem kevéske szabadságom egy részét vadászattal eltöltenem. Bikavadászat volt a tervünk, de napokig eredménytelenül jártunk utánuk. Száraz, meleg idő volt – hatodik hete egy szem csapadék nem esett, ez mind nem kedvez a bőgésnek. Nem is hallottam bikát bőgni, csak Pista barátomat, aki mindent elkövetett, s próbálta triton csigájával szóra bírni a daliákat, sajnos eredménytelenül.

Bőgés nélkül pedig itt a Kárpátokban megkeresni a bikát kevés esély kínálkozik. Így aztán úgy határoztunk, hogy utolsó este lesbe ülünk és megnézzük, hogy disznó terén mi a helyzet. Természetesen a címbéli „fekete” jelző – félreértés ne essék – nem a vadászat módjára, hanem a les színére utal. Pál Gabi barátom, akivel ketten voltunk ennek a nem mindennapi vadászatnak a szerencsés résztvevői, erre többször is felhívta a figyelmemet, mosolyogva nagy fekete bajusza alatt.

Bejöttünk a reggeli vadászatból, megreggeliztünk s kávéztunk, majd körbejártuk a szórókat. Megnéztük, hogy hol kínálkozna nagyobb esély disznót lőni. Két helyen is jó disznójárás mutatkozott, de a fekete lesnél fel volt nyalva minden, a cserjék s bokrok jó magasan frissen voltak kenve sárral és pocsolyával. Összenéztünk, s nem kellett mondjunk egymásnak semmit, ide kell estére beülnünk.

A nap még az égen járt, mi már elfoglaltuk leshelyünket. Előttünk egy nagy bokros ciheres terült el, egy olyan nyolcvan méterre volt a szóró a sűrű és a szálerdő találkozásánál. Csend volt, néhány holló és szajkó szállt le egy-egy szem törökbúzáért, s próbálták nagy rikácsolás közepette a rangsort felállítani, ki foglaljon helyet elsőnek a terített asztalnál. Gabi barátom vadászkalapjával próbálta elkergetni őket – mindhiába.

Ilyesformán múlattuk az időt, régebbi közös vadászkalandokat idéztünk fel, jókat nevettünk s beszélgettünk, persze csak csendesen. Ezek zárt lesek, lőrésekkel és ablakokkal, amit fel lehet hajtani, ha ki kell dugni a puska csövét. Persze ez nem azt jelenti, hogy lehet rajta – ahogy Gabi barátom mondaná „lagzilajcsizni” –, de halkan el lehet diskurálni bennük.

Besötétedett lassan, ilyenkor néha-néha nagy csendben ki szoktuk nyitni az ablakot, hogy hallgatózzunk egy kicsit, főleg ha a szelünk is jó.

Jobbról a sűrű közepe felől ágreccsenés és szöszmötölés hallatszott. Tisztában voltunk vele, hogy vendégünk érkezik. Abban szinte biztosak voltunk, hogy disznóval hozott össze bennünket védőszentünk, hisz a medve az nem lép az ágra, hacsak nem hajtják. Keresőtávcsövemben még elég jól láttam az etetőhelyet, de nem véltem rajta felfedezni semmit.

Körülbelül egy fél óra is eltelhetett úgy, hogy hallottuk, itt van, de meglátni nem bírtuk. Kis idő múlva a szóró szélén álló két nagy bükkfa között megjelent egy hatalmas fekete árnyék. A szívünk a torkunkban kalapált. Elhallatszott a lesig, ahogy nagy pofájával dolgozott, jóízűen ropogtatta a kiszórt kukoricát. Most már tudtuk biztosan, hogy disznóval van dolgunk, és azt is, hogy fajának kiemelkedő példányáról van szó, méretéből ítélve.

A puskalámpát még világosban felszereltem a fegyverre. Nem kenyerem a lámpafényben való lődözés, de elbírálni lámpa nélkül már lehetetlen volt. Az a tisztelt vadásztárs vessen rám keresztet, aki hasonló helyzetben nem így cselekedett volna.

Csöndben sikerült fölvennem a sarokba letámasztott puskát, szép nyugodtan kidugtam a csövet az ablakon. Jól fel tudtam támasztani, s biztos pozícióból kezdtem keresni a céltávcsőben, mígnem a bajor tüske szépen megpihent a nagy fekete folton. Ujjam a fegyverlámpa mikrokapcsolóján, még egy utolsó instrukció kísérőmtől – megkérlek szépen, nehogy medvét lőj! – mondta remegő hangon.

Lassan kibiztosítottam a fegyvert, majd megérintettem a lámpa kapcsolóját. Szemben állt velünk, fehérlett a két nagy agyar, nem volt idő gatyázni, gyorsan kellett cselekedjem. Tüske a homlokára és megérintettem a ravaszt. Mire kísérőm kimondta volna, hogy disznó, az már feküdt és az utolsókat rúgta.

Gyorsan újra csőre töltöttem, és lámpában figyeltem mi fog történni. –A’ mán átadta a lelkét az égi teremtőnek – mondja cimborám. Szégyen nem szégyen, de már jártam úgy, hogy a lövés utáni nagy gratuláció közepette a disznó felállt és elfutott.

Leszálltunk a lesről és odaballagtunk nagy óvatosan a már kimúlt disznóhoz. Hirtelen szólni sem tudtam, nem gondoltam és nem is tudtam elhinni, hogy ekkora disznót sikerült lőjünk. Gabi töretet készített és ünnepélyes keretek között ott, Oroszhegy fölött a „Görnyébe” csillogó szemmel mondta el gratulációját. Ezúton is szeretném megragadni az alkalmat, hogy tiszta szívből megköszönjem -– habár már sokszor megtettem, mégsem elégszer -– neked, drága barátom, önzetlen munkádat, kitartásod és segítségedet, amely hozzájuttatott engem ehhez a páratlan trófeához és vadászélményhez.

Vadászat

Pirkadatkor kivágta, reggelre tűzifának eladta az erdőt

Print Friendly, PDF & Email

Vádat emeltek egy férfival szemben

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Bajai Járási Ügyészség lopás, hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és eltiltás hatálya alatti járművezetés miatt vádat emelt egy férfival szemben. Az elkövető a környékbeli erdőkből hajnalonta kivágott akác- és nyárfát a helyszínen felaprítva tűzifának rögtön eladta, ezzel néhány hónap alatt komoly bevételre tett szert. A tanyás ingatlanában engedély nélkül felhalmozott 1 tonnányi roncsautó miatt is felelnie kell.

A vád szerint a bajai férfi 2022 szeptemberétől közel 5 hónapon át hajnalonta rendszám nélküli autóval és utánfutóval járta a Vaskút környéki erdőket azért, hogy fát lopjon. A vádlott az akkumulátoros fűrésszel kivágott fát a helyszínen felaprította és még a reggeli órákban rögtön le is szállította a vevőinek, akik köbméterenként 30-36 ezer forintot fizettek neki. A tolvaj összesen 40 köbméter akác- és nyárfát vágott ki, amivel közel 2 millió forint kárt okozott az erdőrészletek tulajdonosainak. Elfogásakor a bajai nyomozók 12 köbméter tűzifát lefoglaltak, így a sértettek kára részben megtérült.

A férfinál tartott kutatás során kiderült, hogy rendszeresen bontás céljából forgalomból kivont gépkocsikat és roncsautókat szerzett be, a bennük lévő motorral, a működésükhöz szükséges ásványi olajokkal, üzemanyag maradékkal, fékfolyadékkal együtt. A közel 20 köbméter térfogatú, 1 tonna tömegű veszélyes hulladékot a tanyás ingatlana udvarán tárolta. A roncsautókból a fémet sokszor égetéssel nyerte ki. A férfi mindezt a szükséges hulladékgazdálkodási engedély nélkül végezte, ami alkalmas volt az emberi élet, testi épség, az egészség, a föld, a víz és a levegő veszélyeztetésére.

A bűnügyi felügyelet alatt álló vádlott ráadásul 2023. augusztus 16-án, este, Baján úgy vezette a személygépkocsiját, hogy őt néhány hónappal korábban a bíróság jogerősen 1 évre eltiltotta a járművezetéstől.

Az ügyészség a férfit üzletszerűen elkövetett lopás, hulladékgazdálkodás rendjének megsértése, valamint eltiltás hatálya alatti járművezetés bűntettével vádolja és ezért vele szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozta azzal, hogy a korábbi, próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetését is utólag végre kell hajtani. Bűnösségéről a Bajai Járásbíróság fog dönteni.

A fotókon az érintett erdőrészlet, a frissen kivágott és felaprított tűzifa, valamint a tanyán tárolt roncsautó hulladék látható.

Forrás: Ügyészség

Tovább olvasom

Vadászat

Szarvashiba hazavinni az agancsot!

Print Friendly, PDF & Email

Agancstolvajokat fogtak a rendőrök

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A kapuvári nyomozók 24 óra alatt kiderítették, ki lopta el a szarvasagancsokat a Himod és Hövej környéki erdőből.

Fotó: Rendőrség

A rendőrségre február 28-án érkezett bejelentés arról, hogy 2024 első két hónapjában egy erdőből több kilogramm szarvasagancsot tulajdonított el valaki. A Kapuvári Rendőrkapitányság az ügyben lopás vétség miatt eljárást indított, kollégáink rövid időn belül azonosították a feltételezett agancstolvajt. A nyomozók február 29-én délelőtt, az otthonában fogták el a 36 éves férfit, majd a kutatás során megtalálták az erdőből származó 6 darab agancsot.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A fiatalembert munkatársaink a Kapuvári Rendőrkapitányságra állították elő, ahol lopás vétség elkövetése miatt gyanúsítottként hallgatták ki. Elismerte a cselekmény elkövetését, továbbá elmondta, nem volt tisztában azzal, hogy az agancsokat tilos az erdőből elvinni.

Fotó: Rendőrség

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság kéri a természet kedvelőit, az erdőt- és mezőt látogatókat, fogadják meg az alábbi tanácsokat:

  • Agancsot találni izgalmas dolog, azonban azt – speciális engedély hiányában – soha nem vihetik magunkkal. Minden évben előfordul, hogy talált agancsot visznek haza erdőjárók, ami viszont lopásnak minősül.
  • Az agancs értékétől függ, hogy tulajdon elleni szabálysértést vagy bűncselekményt követ el az, aki magához veszi és elviszi.
  • Az elhullajtott agancsok gyűjtését kizárólag az erdészetek szakemberei, vadászok, vagy az erdőgazdaságok írásos engedélyével rendelkező személyek végezhetik.
  • A törvény nagyon szigorú, és az illegális agancsgyűjtést lopásnak, a szarvasok hajszolását és ezzel akár kínok közötti elpusztítását pedig állatkínzásnak minősíti.
  • Amennyiben kirándulás során feltehetően jogosulatlanul agancsot gyűjtő embert, embereket látnak, kérjük, hogy értesítsék az illetékes erdészeti hatóságot, vagy tegyenek bejelentést a 112-es segélyhívó számon.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom

Vadászat

Felülmúltuk önmagunk: Balaton-felvidéki dúvadhét

Print Friendly, PDF & Email

Balaton-felvidéki dúvadhét eredményei:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A vadászati év utolsó napján a diszeli Artemisz Vadászház udvarán gyülekeztek a Balaton-felvidéki tájegység jogosultjai, hogy közös terítékkel adják meg a végtisztességet az elmúlt héten puskavégre került vadnak.

A VII. Balaton-felvidéki dúvadnapok közös terítéke. Fotó: – OMVK

Surányi Péter tájegységi fővadász köszöntötte a vadászatra jogosultak küldötteit, és ismertette a dúvadhét eredményét. Idén, amikor már hetedik alkalommal gyűltünk össze, a tájegység 18 vadgazdálkodási egységéből 15 vett részt a szimultán dúvadgyérítésben. Ennek eredménye lett az az összesen 92 vad: 39 róka, 15 borz, 7 aranysakál, 6 nyest, 17 szajkó, 7 dolmányos varjú és egy szarka, amiket kürtszóval búcsúztattunk. A Csobánc Vt. 23, a Bakonyerdő Zrt. 12, a bronzérmes Újkúti Vt. pedig 11 darabbal járult hozzá a közös terítékhez. Mint azt Surányi Péter kiemelte: nem a dúvadhéten kell elvégezni az egész éves dúvadgyérítést, az esemény célja a figyelemfelhívás, és az alkalom teremtése a szakmai tapasztalatcserére.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A házigazda Baracskay Lajos, a Csobánc Vt. elnöke, a vármegyei vadászkamara titkára röviden bemutatta a vadásztársaság adottságait, gazdálkodását. A kétszázat is meghaladja a teríték gímből, a vaddisznó háromszáz alá esett. Volt, hogy az 500-at is meghaladta, de a fokozott gyérítés eredménye már látványos. A legfőbb károsítóvá a szarvas lépett elő. A vadászterület kezelését megnehezíti az, hogy a koronavírus-járvány miatt sokan költöztek ide a nagyvárosból, akik aztán nem is mentek vissza: ezáltal a nyaralóövezetben mára jóval nagyobb a terület zavartsága, mint 2020 előtt volt. Vendégkörük stabil, a vadászati lehetőségek értékesítése nem jelent problémát.

Fotó: OMVK

Lakatos István, a Kapos-Tolnai vadgazdálkodási tájegység fővadásza az agancstőrothadással kapcsolatos kutatás jelenlegi állásáról tartott előadást. Mint elmondta: kezdetben valamilyen gennykeltő baktérium jelenlétére gyanakodtak, ám hamar kiderült, hogy a gennyesedés csak másodlagos fertőződés eredménye, a tünetegyüttes nem bakteriális fertőzésre vezethető vissza. Kialakulásában sokkal inkább a különböző mikotoxinok játszanak szerepet, de nem kizárható régen betiltott növényvédő és rovarölő szerek, illetve a mikroműanyagok hatása sem. Kezdetben dámszarvasnál figyelték meg a tünetegyüttest, de azóta már őznél és gímnél is megjelent. A dámbikáknál az azonos korú egészséges egyedek átlagban 1,3 kg-mal nehezebb agancsot raktak fel, mint az érintettek, de a károsodás nem kizárólag a hímivart érinti. A teheneknél, sutáknál a termékenyülés drasztikus visszaesése, illetve vetélés tapasztalható akkor, ha a takarmány mikotoxinnal szennyezett. Ennek elkerülése érdekében érdemes mellőzni a földről való etetést (használjunk vályút, tálcát) illetve ne etessünk törtszemet, hanem csakis teljes értékű, helyesen tárolyt, bevizsgált szemes vagy szálas takarmányt.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja

Az Országos Magyar Vadászkamara a hivatásos, valamint a sportvadászok önkormányzattal rendelkező, közfeladatokat, továbbá általános szakmai érdekképviseleti feladatokat is ellátó köztestülete, (Ábra: OMVK)

Amint azt Vezsenyi Imre, a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. vadgazdálkodási osztályvezetője, ASP-tanácsadó megfogalmazta: azután, hogy az afrikai sertéspestis 2018-ban megjelent Magyarországon, volt remény arra nézve, hogy a Duna vonalát nem fogja átlépni a betegség. Sajnos nem így lett, a dunakeszi vadaskertben megjelent a kór, és tovább is terjedt. Veszprém vármegye egyelőre mentes az ASP-től, és szerencsések vagyunk abból a szempontból is, hogy az elejtett vadat szabadon értékesíthetjük. Azonban kártérítés (aminek összege március 1-től egységesen 20 000 forint/db lesz, csak addig jár majd, amíg van vaddisznó, ez pedig – ha a vírus ideér – már nem lesz egyértelmű. Érdemes minden legális eszközt (ezek köre bővült a közelmúltban) igénybe venni ahhoz, hogy elérhető legyen az 1 vaddisznó/200 ha sűrűség, ami hatékonyan lassítaná az afrikai sertéspestis terjedését.Greskó Károly örvényesi sportvadász a lőfegyverrel végzett ragadozógyérítéssel kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal. Ez a tevékenység nem csak az apróvadas területeken bír jelentőséggel, a sakálok és a rókák az őzgidákból és a malacokból is vámot szednek. Létszámuk eredményesen apasztható ugyanakkor csalsípok használatával és állandó etetőhelyekkel. A csalsípoknál előnyben részesíti a műanyagból készülteket, mivel azok hidegben sem vetemednek meg, és kevésbé hangolódnak el. Érdemes először hosszabban, 10-15 másodpercig fújni, majd 5-10 másodpercnyi szünet után ismét egyszer, már rövidebben. Ezt 10-15 perc várakozás kövesse. Ha van hallótávolságban éhes ragadozó, bizonyára közelíteni fog. Előfordulhat ugyanakkor, hogy rossz irányból, szél alól fog érkezni, ekkor pedig következő alkalommal már bizalmatlan lesz a sípot hallva.

A rókák és a sakálok vonszalék segítségével, illetve rendszeresen etetett helyeket fenntartva is puskavégre kaphatóak. Ekkor fontos, de kifizetődő is a kitartás. Egy alkalommal nem kevesebb, mint kilenc rókát lőtt együltő helyében, igaz, ekkor már sötétedés előtt a lesen volt, és kitartott másnap hajnalig. Aki erre vállalkozik, az jól teszi, ha háttámlás magaslest épít, és a meglőtt rókákat csak a vadászat legvégén, és nem minden sikeres lövés után szedi össze. Az etetők távolsága a lestől nem mellékes, rókánál ne legyen közelebb, mint ötven, sakálnál, mint száz méter. A sakálok ugyanis szeretnek „vágni egy kört” az etetőhely körül, hogy szagot fogjanak. Ebbe a körbe pedig jó, ha a les már nem esik bele…

Az előadások elhangzása után kiváló estebéd elkültésére került sor, de a jelenlévők nem csak ezért maradtak. Jó volt kihasználni az együttlétet arra is, hogy egymás tapasztalataiból épülve kicsit tovább lássunk, mint a saját vadászterületünk határáig…

Forrás: OMVK

Tovább olvasom